Δεν θα ξεχάσω όταν, αστειευόμενη, έλεγα στην κόρη μου στα πρώτα χρόνια του σχολείου που δυσκολευόταν να σηκωθεί το πρωί: “‘Ελα, Μελίτα, σήκω! Μόνο 12 χρόνια πρωινού ξυπνήματος έμειναν”. 12 χρόνια σχολείου και αν υπολογίσουμε και το νηπιαγωγείο ή τον παιδικό, τότε τα χρόνια εκτοξεύονται! Τυχερό όποιο παιδί αλλά και όποιος γονιός καταφέρει να περάσει αυτά τα χρόνια χωρίς προβλήματα στο σχολείο, ψυχολογικά, όπως άγχος ή bullying ή/και πρακτικά όπως κάποια μαθησιακή δυσκολία. Ατελείωτα τα χρόνια αυτά για ένα παιδί που έχει να αντιμετωπίσει τη δυσλεξία ή την δυσορθογραφία. Και ίσως ακόμα πιο δύσκολα για έναν γονιό που πρέπει πρώτα να αποδεχτεί το πρόβλημα και έπειτα να βρει λύση, αναζητώντας την κατάλληλη θεραπευτική μέθοδο και τον καλύτερο λογοθεραπευτή ή λογοπεδικό.
Η δική μας σχέση με τη λογοθεραπεία
1η περίπτωση
Στην περίπτωση της Κατερίνας και της δικής μου ευτυχώς τα θέματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν ελαφριά. Η Κατερίνα είχαν εντοπίσει, με τη βοήθεια της δασκάλας του Θάνου στα προνήπια, μια δυσκολία στη άρθρωση του παιδιού η οποία όμως του προκαλούσε μια εσωστρέφεια και δεν ανοιγόταν εύκολα σε συζήτηση ή συμμετοχή στις δραστηριότητες στην τάξη με τους φίλους ή τη νηπιαγωγό.
Ενώ ήταν ένα παιδί με πολλές γνώσεις και έντονη άποψη για την ηλικία του, “χανόταν” μέσα στην τάξη κι έτσι δεν να μην μπορεί να ξεδιπλώσει την προσωπικότητά του. Ο Θάνος έκανε συνεδρίες λογοθεραπείας για 6 μήνες και το παιδί μπόρεσε να υπερπηδήσει το πρόβλημα που αντιμετώπιζε. Η δασκάλα είδε ένα διαφορετικό παιδί με πλούσιο λεξιλόγιο που μιλούσε με ενθουσιασμό συμμετέχοντας σε όλες τις σχολικές δραστηριότητες.
Η Κατερίνα τότε, σύμφωνα με τα τεστ που πέρασε ο Θάνος, θα μπορούσε να αφήσει ακόμα έναν χρόνο να μεγαλώσει και στα νήπια να βελτιωνόταν η άρθρωσή του, αφού τα γράμματα που δεν μπορούσε να πει ήταν από τα εύκολα. Όμως τελικά η απόφασή τους τότε αποδείχθηκε σωστή γιατί το παιδί ξεκλειδώθηκε ήδη από τα νήπια και τελικά στην πρώτη δημοτικού ήταν πανέτοιμος να μάθει εύκολα γραφή και ανάγνωση.
2η περίπτωση
Στην περίπτωση της Μελίτας οι συνεδρίες που έκανε κράτησαν έναν χρόνο περίπου. Η δική μας παρατήρηση ξεκίνησε από εμένα όταν συνειδητοποίησα ότι υπάρχει μια δυσκολία στην ανάγνωση. Η Μελίτα είτε διάβαζε λάθος την τελευταία συλλαβή ή έτρωγε κάποιες καταλήξεις και γράμματα. Μετά από 2-3 μήνες στη συνάντηση με τη δασκάλα της, τότε ήταν τρίτη δημοτικού, ενημερώθηκα ότι όντως και η ίδια παρατηρούσε μια δυσκολία στη Μελίτα να πει κάποιες λέξεις ολόσωστα, γεγονός που ταυτόχρονα της καθυστερούσαν την ταχύτητα της ανάγνωσης.
Με παρότρυνσή της βρήκαμε μία λογοθεραπεύτρια και δεν κάναμε λάθος γιατί το παιδί είχε μια δυσκολία την οποία τελικά κατάφερε να αντιμετωπίσει σε βαθμό που στην Πέμπτη τάξη ο νέος της δάσκαλος μας είπε ότι δεν παρατηρούσε κάποιο σημαντικό πρόβλημα στο θέμα αυτό κι έτσι κι εμείς ανακουφισμένοι αποφασίσαμε να σταματήσει τις συνεδρίες.
Διάβασε ακόμα στο Ανθομέλι:
- Τι είναι το πελματογράφημα και πότε πρέπει να το κάνετε στα παιδιά σας
- Eφηβική σκολίωση: η δική μας ιστορία και αντιμετώπιση
- Μικρές οικολογικές συνήθειες που υιοθετήσαμε ως οικογένεια
- Πως να αντιμετωπίσετε τις ραγάδες στην εφηβεία
- Γιατί να κάνω αποτρίχωση με laser και τι πρέπει να ξέρω
Διάβασε ακόμα στο Ανθομέλι:
- Ιδέες για παιχνίδια εξωτερικού χώρου και κήπου για παιδιά
- Πώς να βοηθήσω το παιδί να μάθει ορθογραφία; Παίζοντας!
- Ιδέες για δώρα: Βιβλία για όλα τα γούστα για παιδιά και εφήβους
Δες το πρόβλημα, δέξου το και βρες τον ειδικό λογοθεραπευτή
Όπως καταλαβαίνετε, δεν υπάρχει κανένα σπίτι χωρίς τα μικρά ή τα μεγάλα του πρόβλημάτα όσον αφορά στο σχολείο, στις μαθησιακές δυσκολίες, στη δυσκολία προσαρμογής των παιδιών και γενικά στα εκπαιδευτικά θεματα. Αν, λοιπόν, είσαι μια μαμά που κάνεις την έρευνά σου στο διαδίκτυο και αναζητάς Λογοθεραπευτές ή Λογοπεδικούς να σου πω ότι δεν είσαι η μόνη. Θέλω να διώξεις τις ενοχές, τη στεναχώρια, τα άγχη σου και να ξέρεις ότι όλα διορθώνονται ή αν μη τι άλλο βελτιώνονται. Από σένα θέλω υπομονή και ψυχραιμία και εμπιστοσύνη στους ειδικούς. Και μην ξεχνάς ότι έκανες ηδη τα τρία πρώτα βήματα. Παρατήρησες το πρόβλημα, το δέχθηκες και άρχισες την έρευνα. Ξέρεις τι δύναμη θέλει αυτό;
Το πιο σημαντικό για έναν γονιό είναι να δεχθεί ότι υπάρχει κάποιο θέμα με το παιδί του. Μόνο τότε το θέμα αυτό μπορεί να λυθεί ή κατά περίπτωση να βελτιωθεί. Ας κάνουμε τους ειδικούς σε μαθησιακά θέματα συμμάχους και όχι αντιπάλους μας και να είστε σίγουροι πως μόνο καλό για τα παιδιά μας θα είναι αυτό. Δώστε χρόνο στο παιδί και στον λογοθεραπευτή γιατί δεν αλλάζουν όλα με το μαγικό ραβδί! Χρειάζεται να δείξετε υπομονή και εμπιστοσύνη στην επιστήμη.
Ακολούθα το ένστικτο σου με μέτρο
Α και κάτι ακόμα! Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι τα λογοθεραπευτικά κέντρα θελουν να αρπάξουν τα λεφτά τους ή ότι ο λογοθεραπευτής “φουσκώνει” το πρόβλημα των παιδιών για πειρισσότερες συνεδρίες. Ας υποθέσουμε πως καμιά φορά ίσως να είναι κι έτσι! Ακολούθα το ένστικτο σου αλλά με μέτρο. Προσπάθησε να μην αλλάζεις συνέχεια ειδικό γιατί στο τέλος θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο παιδί. Θα ακούσεις ενδεχομένως και πράγματα που δεν θα σου αρέσουν για το παιδί σου ή αποτελέσματα που θα σε ζορίσουν.
Ενδεχομένως σου ζητήσουν να συνεχίσεις τις συνεδρίες περισσότερο. Δούλεψε με τον εαυτό σου και προσπάθησε να μην μεταφέρεις το άγχος σου στο παιδί. Έχεις, φυσικά, δικαίωμα να αλλάξεις λογοθεραπευτή σε περίπτωση που δεις κάτι που δεν σου αρέσει αλλά όχι απαραίτητα επειδή σου έδειξε το πρόβλημα ανοιχτά! Ακολούθησε το ένστικτο σου αλλά μην εθελοτυφλείς! Ο λογοθεραπευτής είναι σύμμαχος σου και όχι εχθρός σου.
Σου εύχομαι να βρεις τον ειδικό που ταιριάζει στο δικό σου παιδί!
Κάλη
Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.