Κι εκεί που λέω, ωραία, αντιμετωπίσαμε με επιτυχία την πρώτη ακμή και την πρώτη περίοδο να και οι ραγάδες στο εντεκάχρονο! Ε, όχι! Πόσα να αντιμετωπίσει η μάνα! Εμείς είχαμε τώρα στόχο την οδοντοστοιχία και τα σιδεράκια. Πάλι θα μπλεχτώ με γιατρούς; Τέλος πάντων, αφού φύσηξα και ξεφύσηξα, έκλεισα ραντεβού με την δερματολόγο μας, Μαρία Γιαννάκη, από το Dermamedic για να μου λύσει όλες τις απορίες και να ξελαφρώσω από τις ενοχές πως δεν έκανα κάτι καλά. Δηλαδή και για τις ραγάδες στην εφηβεία, η μάνα θα φταίει πάλι; Ευτυχώς η Μαρία με καθησύχασε και με τις γνώσεις και την ηρεμία της με ενημέρωσε εκτενώς για τις ραγάδες. Κι επειδή δεν είμαι μονοφαγού, πάμε να σας πω όλα όσα έμαθα.
Πώς προκαλούνται οι ραγάδες;
Καταρχάς να πούμε ότι οι ραγάδες είναι λεπτές ουλές στο δέρμα (σαν “σχισίματα”) που προκαλούνται συνήθως από την απότομη μεταβολή ύψους και βάρους. Για αυτό και η εφηβεία αποτελεί αγαπημένη περίοδο για αυτές. Αρχικά θα τις παρατηρήσετε στο σώμα του παιδιού γιατί θα έχουν ένα κόκκινο χρώμα (σε κάποιες περιπτώσεις έντονο ροζ ή μωβ) και όσο περνάει ο καιρός θα ασπρίζουν.
Τα αγόρια έχουν να αντιμετωπίσουν τις ραγάδες κυρίς στην πλάτη ενώ τα κορίτσια στην κοιλιά και στους μηρούς. Φυσικά αν υπάρχει έντονη αύξηση του στήθους ή της κοιλιάς, μπορεί να εμφανιστούν και εκεί. Σε κάποιες περιπτώσεις οι ραγάδες ενδέχεται να προκαλούνται και από γονιδιακά αίτια (κληρονομικότητα) ή από ορμονολογικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο Κούσινγκ, όπου τα επινεφρίδια παράγουν υπερβολικά πολύ κορτιζόλη.
Μπορούμε να αποφύγουμε τις ραγάδες στην εφηβεία;
Παρόλο που είναι ουτοπικό να πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι που θα αποκλείσει 100% τις ραγάδες, το κλειδί για την αποφυγή τους είναι η σωστή και πολύ ενυδάτωση. Οι ελαστικές ίνες που υπάρχουν στο χόριο (μία από τις στρώσεις του δέρματος) σπάνε όταν υπάρχει πολύ έντονη αλλαγή βάρους ή ύψους ή ακόμα και δημιουργία μυών (π.χ. αν το παιδί κάνει έντονο αθλητισμό και “πρηστούν” οι μυες του). Ετσι, αν από νωρίς ξεκινήσει η σωστή και τακτική ενυδάτωση του σώματος με ποιοτικές ενυδατικές κρέμες ενδέχεται να μειωθεί ή να καθυστερήση η εμφάνισή τους.
Η διατροφή παίζει ρόλο;
Παρόλο που η διατροφή δεν παίζει άμεσο ρόλο, σίγουρα η σωστή επιλογή τροφών μόνο καλό έχει να κάνει στα παιδιά. Σωστή ενυδάτωση και τροφές με αντιοξειδωτικα είναι το κλείδί. Που περιεχονται τα αντιοξειδωτικά; Μα φυσικά στα φρούτα και τα λαχανικά! Ε και σε αρκετούς ξηρούς καρπούς! Δοκιμάστε να τους μάθετε να πίνουν νερό με φρούτα (π.χ. βατόμουρα) αλλά και νερό με λαχανικά (π.χ. λεμόνι ή αγγούρι) και θα έχετε δύο σε ένα!
Τι συμβαίνει με τις ορμόνες;
Μεταξύ μας, και τι δεν σχετίζεται με τις ορμόνες! Ωστόσο, σε περίπτωση που δείτε απότομη εμφάνιση ραγάδων, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τη δερματολόγο σας ώστε να σας κατατοπήσει για τις εξετάσεις που ίσως χρειαστεί να κάνει το παιδί.
Εάν μένετε στην Αθήνα, τότε σας προτείνουμε να εμπιστεύτείτε το Δερματολογικό Ιατρείο της δερματολόγου Μαρίας Γιαννάκη, Dermamedic. Η γνώση της Dr. Γιαννάκη, τα σύγχρονα μηχανήματα, ο ζεστός χώρος και η κατάρτιση και φροντίδα του προσωπικού θα σας κάνουν να νιώσετε ασφάλεια και σιγουριά.
Τι προιόντα να χρησιμοποιήσουμε μόλις τις εντοπίσουμε;
Νομίζω ότι ακομα και σε ένα φαρμακείο να πάτε και να ρωτήσετε, θα σας δώσουν μία λυση για τα κατάλληλα προιόντα. Ιδανικές είναι οι κρέμες που περιέχουν βιταμίνη Α ή κάποια συγκεκριμένα έλαια. Ωστόσο εμείς είμαστε πάντα της άποψης ότι καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε την δερματολόγο σας. Προσωπικά, για την κόρη μου που είναι 11 χρονών και οι ραγάδες εμφανίστηκαν πριν λίγο καιρό, χρησιμοποιώ αυτό. Σε συνδυασμό με καλή διατροφή, άσκηση και πολύ ενυδάτωση μπορείτε να μειώσετε την εμφάνισή τους και να κάνετε και καλό στην υγεία του παιδιού.
Διαβάστε περισσότερα:
- Ευωδιαστή εφηβεία
- Πως είναι να είσαι έφηβος: δες αλλιώς 7 κλισέ καταστάσεις της εφηβείας
- Γονείς και έφηβοι – ποιοτικός χρόνος μαζί τους στην εφηβεία
- Γιατί να κάνω αποτρίχωση με laser και τι πρέπει να ξέρω
- Eφηβική σκολίωση: η δική μας ιστορία και αντιμετώπιση
- Γιατί να κάνω αποτρίχωση με laser και τι πρέπει να ξέρω
- Κάνε σύμμαχο σου τον λογοθεραπευτή ή τον λογοπεδικό
Διορθώνονται οι ραγάδες με ιατρικό τρόπο;
Οπως σε πολλές περιπτώσεις, έτσι και στις ραγάδες, η τεχνολόγια έχει προχωρήσει πολύ. Οταν το παιδί έχει κλείσει τα 16 του χρόνια, μπορεί να ξεκινήσει κάποιες θεραπείες, οι οποίες έχουν μάλιστα πολύ καλά αποτελέσματα. Ωστόσο, ο δερματολόγος σας είναι αυτός που θα σας πει τι μπορείτε να κάνετε και φυσικά αν αξίζει τον κόπο να μπει το παιδί σε αυτή την διαδικασία.
Ελπίζω να βοήθησα με το καυτό θέμα ραγάδες στην εφηβεία, να σας ξεάγχωσα λίγο και να είδατε τα πράγματα πιο καθαρά. Θα χαρώ να μάθω και τη δική σας εμπειρία και να ανταλλάξουμε τις απόψεις μας. Σας περιμενω στα σχόλια.
Κάλη
Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.