Πως είναι να είσαι έφηβος: δες αλλιώς 7 κλισέ καταστάσεις της εφηβείας

Δεν το έχω κρύψει ποτέ… αγαπώ να διαβάζω blogs, ελληνικά και ξένα. Βλέπω τη ζωή με άλλο μάτι, παρατηρώ πως σκέφτονται οι άνθρωποι και φυσικά εμπνέομαι. Σε μια τέτοια βόλτα στην παγκόσμια bloggoγειτονιά, έπεσα πάνω σε αυτό το άρθρο που η Actually mom μας δίνει τα 12 βασικά στοιχεία που φανερώνουν ότι κάποιος έχει μπει στην εφηβεία. Διαβάζοντας το άρθρο κι επειδή μας διαβάζουν και αρκετές μαμάδες ή έφηβοι, σκέφτηκα να δούμε τα πράγματα με άλλον μάτι, όπως κάνουμε πάντα εμείς εδώ στο Ανθομέλι, τον δικό σας οδηγό αισιοδοξίας! Ουσιαστικά όμως αυτή η ανάρτηση είναι γραμμένη για εσάς εκεί έξω, τους εφήβους, που παλεύετε με τα συναισθήματά σας και τις ορμόνες σας. Ίσως να σας βοηθήσουμε να δείτε τα πράγματα αλλιώς! Λοιπόν, είσαι έφηβος; Αυτή η ανάρτηση είναι για εσένα!

Πώς είναι να είσαι έφηβος: βλέπουμε αλλιώς 7 κλισέ καταστάσεις.

7 κλισέ χαρακτηριστικά ενός εφήβου και πως μπορείς… να τα δεις αλλιώς

Ένα έφηβος δεν μιλάει

Τι πιο κλασικό! Ενας έφηβος είναι λιγομίλητος, εσωστρεφής και στα όρια της αγένειας πολλές φορές.

Δες το αλλιώς

Αν τα παραπάνω ισχύουν και για σένα, χρησιμοποίησε αυτά τα χαρακτηριστικά προς όφελός σου. Οι εσωστρεφείς άνθρωποι δεν είναι κακοί. Αντίθετα είναι απολύτως απαραίτητοι σε αυτό τον κόσμο. Παρατήρησε, διάβασε και κάνε την έρευνα σου. Μάθε να μιλάς σωστά, εκεί που πρέπει και όπως πρέπει. Ωστόσο, πρέπει να σου πω ότι χρειάζεται πάντα να έχεις κάποιον να πεις αυτά που σκέφτεσαι, κι όχι αυτοί δεν είναι πάντα οι φίλοι μας. Αν δε νιώθεις καλά με τους γονείς σου, έλα κοντά με έναν δάσκαλο, με ένα θείο ή μια γιαγιά. Χρειάζεσαι κάποιον να ανοιχτείς και να μιλήσεις καθώς όλα τα προβλήματα “μέσα” μας γιγαντώνονται. Λιγομίλητος δεν σημαίνει απαραίτητα στρείδι και εσωστρεφής δεν σημαίνει δεν βγάζω άχνα. Μέτρησε τις δυνάμεις σου και μίλα σε ανθρώπους που εμπιστεύεσαι.


Ένας έφηβος φωνάζει

Αντιθετικό με το προηγούμενο αλλά ναι, παίζει κι αυτό. Φωνακλάδες, επιθετικοί και καμιά φορά προσβλητικοί.

Δες το αλλιώς

Ξέρω, ξέρω, κι εγώ υπήρξα έφηβη. Είναι φοβερή εκτόνωση να φωνάξεις, να βγεις από πάνω και να νιώσεις ότι τάπωσες τον άλλον, ακόμα κι αν αυτός είναι ο γονιός σου. Αλλά να σου πω κάτι. Στο τέλος, τέλος τι κατάφερες; Απολύτως τίποτα! Ωστόσο καταλαβαίνω ότι δεν φταις πάντα εσύ αλλά οι ορμόνες σου που δεν μπορείς να τις ορίσεις. Αυτό που σου προτείνω είναι να παραδεχτείς αρχικά ότι φωνάζεις και να παίρνεις πολλές βαθιές ανάσες. Να καταλάβεις τι κάνεις λάθος και να προσπαθήσεις να το κοντρολάρεις. Ζήτα βοήθεια στην τελική! Η παραδοχή ενός προβλήματος είναι η αρχή της λύσης του. Αν πάλι δεν μπορείς να βρεις κανένα λάθος σε σένα και θεωρείς ότι δικαίως σε “αναγκάζουν” να φωνάξεις, τι θα έλεγες να το συζητήσεις με κάποιο άνθρωπο της εμπιστοσύνης σου;


Ένας έφηβος χτυπάει πόρτες, χτυπάει το πόδι στο πάτωμα και το χέρι στο τραπέζι

Ουπς κάτι μου θυμίζει. Η Κάλη πετούσε ό,τι έβρισκε μπροστά της, εντάξει όχι σε εμάς αλλά στο πάτωμα. Οπότε σε καταλαβαίνει πρώτα πρώτα αυτή.

Δες το αλλιώς

Καταρχάς να σου πω ότι κάπως έτσι γίνονται τα ατυχήματα. Ξέρω, έχω διαβάσει πολλά αστυνομικά, οπότε ποτέ να μην υποτιμάς ένα ιπτάμενο αντικείμενο! Επίσης σκέψου το στο αντίθετο. Πώς θα σου φαινόταν εσένα αν σου πετούσαν οι άλλοι ό,τι έβρισκαν μπροστά τους; Κάτι σε Star Wars το κόβω! Όσο για την πόρτα, σκέψου και την ηχορύπανση. Το παν είναι ο λόγος. Βρες τα λόγια που θα κάνουν τη διαφορά και να είσαι σίγουρος ότι δεν θα χρειαστούν ούτε πόρτες, ούτε χέρια ούτε καρέκλες για να δείξεις πώς αισθάνεσαι μέσα σου. Αντιμετώπισε τις καταστάσεις σαν να θέλεις να βρεις λύση και όχι να δημιουργήσεις περαιτέρω προβλήματα.


Ένας έφηβος είναι συνήθως “βρομίλος”

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά και όλοι να λέμε ΝΑΙ σε αυτή την υπέροχη εφεύρεση που λέγεται ξυραφάκι ή αποσμητικό.

Δες το αλλιώς

Κάθε πράγμα στον καιρό του αγαπητέ μου έφηβε, εντάξει! Παρόλο που είμαι υπέρ της προσωπικής υγιεινής, μην πιάσεις το ξυράφι μόνος σου και όποιον πάρει ο χάρος. Άσε που πλέον υπάρχουν τόσο υπέροχοι τρόποι να το κάνεις αυτό, όπως ένας παραδοσιακός μπαρμπέρης (αν είσαι αγόρι) ή μια μέθοδος χαλάουα ή αποτρίχωση σε μια αισθητικό (αν είσαι κορίτσι). Να μια ωραία ευκαιρία για βόλτα με τους γονείς σου ή με όποιον νιώθεις κοντά σου. Όσο για το αποσμητικό, αυτό μην το δεις αλλιώς. Κάν’ το φίλο σου και γίνε ένα μαζί του. Απλά όχι υπερβολές στην κολώνια, ε!

Σε αυτό το κλισέ θα σου πω επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να πλένεις τα δόντια σου (άσε που οι περισσότεροι φοράτε σιδεράκια που θέλουν πολύ καλό καθάρισμα) και να κάνεις μπάνιο. Βαριέσαι; ‘Ελα!! Θέλεις να είσαι αυτός που οι φίλοι σου κλείνουν τη μύτη τους κάθε φορά που σε βλέπουν. Δε νομίζω!

Πώς είναι να είσαι έφηβος: βλέπουμε αλλιώς 7 κλισέ καταστάσεις.

Οι έφηβοι έχουν piercing

Πωπω, γράφω και είναι λες και βλέπω την Κάλη σε πολλά από αυτά! Την πέρασε και αυτή την φάση με σκληροπυρηνική μαμά μεν αλλά που την άφησε τελικά να κάνει 3 τρύπες στο ένα αυτί και της έφυγε το άχτι!

Δες το αλλιώς

Καταρχάς ρώτα. Γενικά μπορεί να μιλάς λίγο σε αυτή την φάση αλλά καλό θα ήταν να ρωτάς. Αυτό μην το ξεχνάς! Και ξέρω ότι το ΟΧΙ δεν είναι αυτό που θες να ακούσεις. Και ποιος το θέλει άλλωστε! Αλλά μήπως να το πας λάου λάου. Μην γίνεις και σουρωτήρι από την πρώτη μέρα; Η μουσική είναι σίγουρα ένα έναυσμα για να γίνεις κάτι άλλο από αυτό που είσαι αλλά δεν είσαι και ροκ σταρ. Όλα με μέτρο φίλε μου!


Οι έφηβοι είναι ακατάστατοι

Δωμάτιο με ρούχα βουνό, κινητό, laptop και gadget σε όλο το γραφείο.

Δες το αλλιώς

Οκ, μπορεί να μην θέλεις να συμμαζεύεις κάθε μέρα αλλα ακολούθα το εξής μοτίβο. 6 μέρες ασυμμαζεψιάς για 1 μέρα συμμαζέματος. Δίκαιο, τι λες; Κι αν έχεις σκληροπυρηνική μαμά και δεν επιτρέπει ούτε αυτό, τότε προσπάθησε να κάνεις μια συμφωνία μαζί της… αλλά να την τηρήσεις ε! Επίσης να σου πω ότι όσο κι αν θέλεις να πιστεύεις ότι το δωμάτιο σου είναι ο απόλυτα ιδιωτικός σου χώρος, σκέψου ότι αν το πει αυτό και η μαμά σου τότε βλέπω να σας τρώνε οι κατσαρίδες. Δίκαια πράγματα!


Ο έφηβος δεν μιλάει στους γονείς του σε εξωτερικό χώρο

Μαχαιριά στην καρδιά είναι αυτό να ξέρεις για τον γονιό! Περνάς από δίπλα τους και κάνεις ότι δεν τους ξέρεις… μας πόσο cool είσαι επιτέλους!

Δες το αλλιώς

Καθόλου cool. Δεν έχω ακούσει μεγαλύτερη μπούρδα στη ζωή μου. Δηλαδή οι φίλοι σου δεν ξέρουν ότι αυτοί είναι οι γονείς σου; Κι αν δεν ξέρουν, δηλαδή τόσο πολύ ντρέπεσαι για αυτούς ή μήπως νομίζουν οι φίλοι σου ότι φύτρωσες; Μια καλημέρα είναι αυτή, πες την κι ας πέσει κάτω, στην τελική! Γενικά να θυμάσαι ότι αυτό που εσύ θέλεις να έχει κρυφό, ο κόσμος το έχει τούμπανο. Αγκάλιασε τους γονείς σου και αν πραγματικά κάνουν κάτι που σε ενοχλεί θα μπορούσες να τους το πεις με ευγενικό τρόπο. Δες την αλλιώς και χαιρέτα τους με άνεση και χαμόγελο. Τότε θα είσαι cool!


Διαβάστε περισσότερα άρθρα για την εφηβεία


Hey you! Κάνε τη διαφορά!

Αυτό που θέλω να σου πω είναι… Κάνε τη διαφορά! Αυτό δεν θέλεις άλλωστε; Αλλά τελικά με όλα αυτά βλέπεις ότι δεν κάνεις καμία διαφορά! Τελικά όλοι τα ίδια κάνετε. Μα δεν είναι αστείο! Τα έκανα κι εγώ, τα κάνεις εσύ και θα τα κάνουν και τα παιδιά μου σε λίγα χρόνια. Καμία διαφορά!

Αν θέλεις να κάνεις τη διαφορά, γίνε ΜάΝγκας αλλού ρε φίλε!

Γίνε ΜάΝγκας* στον αθλητισμό!

Γίνε ΜάΝγκας σε ένα από τα ταλέντα σου!

Γίνε ΜάΝγκας αξιοποιώντας μια γνώση σου!

Γίνε ΜάΝγκας σώζωντας τον κόσμο με μικρές πράξεις!

Γίνε ΜάΝγκας με το να ξεχωρίσεις για το μέσα σου και όχι για το έξω σου!

Γίνε ΜάΝγκας με το να είσαι ο εαυτός σου και όχι με το τι θα ήθελαν οι άλλοι να είσαι!

*o ΜάΝγκας με “ν” είναι ένα οικογενειακό μας αστείο αλλά δηλώνει αυτό ακριβώς που λέει η λέξη!
Πώς είναι να είσαι έφηβος: βλέπουμε αλλιώς 7 κλισέ καταστάσεις.

Σημείωση: Το άρθρο γράφτηκε με δόση χιούμορ καθώς δεν είμαι ούτε ψυχολόγος αλλά ούτε και ειδικός. Αν με διαβάζουν γονείς με παιδιά που περνούν δύσκολη εφηβεία, θα πρότεινα είτε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ή να αγοράσετε στα παιδιά σας τα βιβλία που ακολουθούν πιο κάτω (ή να διαβάσετε εσείς μερικά από αυτά για τα οποία έχουμε ήδη γράψει εδώ και εδώ). Αν τύχει και με διαβάζει κάποιος έφηβος…. “ΜάΝγκα μου… φάση είναι θα περάσει”. Δεν θα είναι έτσι όλη σου η ζωή.

Πρόταση βιβλίου

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Αυτό που άρεσε στα παιδιά μου σε αυτό το βιβλίο είναι ότι είναι πολύ μοντέρνο και έτσι τους κίνησε αμέσως την περιέργεια να το περιεργαστούν και να το διαβάσουν. Είναι απίστευτα επίκαιρο και φυσικά μιλάει ανοιχτά για πολλά θέματα που οι γονείς δυσκολεύονται (ή δεν ξέρουν καμιά φορά) να αναλύσουν στο έφηβο παιδί τους. Σε συνδυασμό λοιπόν με αυτό το βιβλίο μας δόθηκε η ευκαιρία να πούμε πολλά και να συζητήσουμε για θέματα που τους απασχολούσαν. Οπότε, μην το σκέφτεστε! Τώρα είναι η ώρα!

Προμηθευτείτε το από εδώ για κορίτσια και από εδώ για αγόρια

Οδηγός επιβίωσης για Αγόρια και Κορίτσια στην εφηβεία από Εκδόσεις Ψυχογιός
Οδηγός επιβίωσης για Αγόρια και Κορίτσια στην εφηβεία από Εκδόσεις Ψυχογιός
Οδηγός επιβίωσης για Αγόρια και Κορίτσια στην εφηβεία από Εκδόσεις Ψυχογιός
Οδηγός επιβίωσης για Αγόρια και Κορίτσια στην εφηβεία από Εκδόσεις Ψυχογιός

Αγαπημένοι μου έφηβοι

Αγαπημένοι μου έφηβοι, κάντε συμμάχους τους γονείς σας ή τους δικούς σας ανθρώπους και όχι εχθρούς. Μάθετε να εμπιστεύεστε τα σωστά άτομα. Βρείτε διέξοδο στον αθλητισμό, ασχοληθείτε με τη μουσική, συμμετέχετε σε ομάδες δραστηριοτήτων στο σχολείο σας ή στην περιοχή σας και εξερευνήστε τα ταλέντα σας. Υπάρχουν άπειρα πράγματα που είμαι σίγουρη ότι μπορείτε να είστε πολύ καλοί!

Κατερίνα (εκπαιδευτικός-μαμά δύο εφήβων)

Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

Ετικέτες:

Katerina-Anthomeli

Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

Εγγραφείτε
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments