Ένα από τα πιο ωραία και σπουδαία πράγματα που έγιναν εν μέσω πανδημίας, ήταν η “ανάσα” που πήρε ο πλανήτης μας. Το πιστεύετε; Δεν βγήκαμε από το σπίτι μας για αρκετούς μήνες και καθάρισαν η ατμόσφαιρα και τα νερά, ο πληθυσμός των ζώων αυξήθηκε και τα φυτά μεγάλωσαν! Και επειδή δεν θέλουμε το lockdown σε καμία περίπτωση να ξανασυμβεί, μήπως πρέπει επιτέλους να βρούμε άλλους τρόπους να βοηθήσουμε τον πλανήτη; Σε αυτή την ανάρτηση θα σας πούμε παρέα με τη Μελίτα μερικές μικρές οικολογικές συνήθειες που έχουμε ως οικογένεια και πιστεύουμε ότι κάνουν τη διαφορά σε αυτό τον πλανήτη.
Το παρελθόν και το μέλλον
Η αλήθεια είναι ότι, καθώς έκανα την έρευνα μου στο διαδίκτυο, “συνάντησα” πολλές eco-friendly families του εξωτερικού και να σας πω την αλήθεια “μου πέσανε τα μούτρα.” Που πας βρε κακομοίρα;”, είπα στον εαυτό μου με αυτά που κάνεις να δώσεις και συμβουλές στους άλλους; Μα πόσο δρόμο έχουμε ακόμη στην Ελλάδα σε επίπεδο οικολογικής συνείδησης και πόσο μπροστά είναι σε πολλές χώρες στο εξωτερικό που πραγματικά δεν πίστευα σε όσα διάβαζα για τις συνήθειες που έχουν!
Βλέπετε, μεγάλωσα όπως οι περισσότεροι που μας διαβάζετε, στη δεκαετία του ’90 που η έννοια “οικολογία” και “ανακύκλωση” ήταν εξωγήινη. Ζούσαμε το σήμερα με μια άνεση μεγάλη και δεν μας περνούσε καν από το μυαλό ότι εκτός των άλλων πρέπει να κάνουμε κάτι για τον πλανήτη μας. Τα χρόνια πέρασαν και οι καταστροφικές συνέπειες της αδιαφορίας όλων μας άρχισαν να γίνονται αισθητές.
Ας έρθουμε στο δια ταύτα όμως. Όταν έγινα μαμά αποφάσισα να μεταδώσω το αίσθημα της αγάπης για τον πλανήτη μας στην κόρη μου και να μην κάνω τα λάθη του παρελθόντος. Βέβαια, πρέπει να σας πω ότι η “οικολογική αδιαφορία” είναι τόσο πολύ ριζωμένη μέσα μου που παρόλο που ήθελα να αλλάξω συνήθειες δεν μου ήταν πάντα εύκολο, όπως το να κλείνω τη βρύση όταν πλένω τα δόντια μου! Ωστόσο, με τα χρόνια βελτιωθήκαμε αρκετά κι εγώ κι ο Κώστας και νομίζω ότι οι παρακάτω οικολογικές συνήθειες ήρθαν για να μείνουν!
Πάμε να δούμε μαζί τι μικρές αλλαγές κάναμε στην οικογένειά μας και θα μπορούσατε κι εσείς, αν φυσικά δεν τις ακολουθείτε ήδη, να τις βάλετε στη ζωή σας βήμα βήμα! Στο τέλος του κειμένου, θα βρείτε και κάποιες συνήθειες που δεν έχουμε καταφέρει να εντάξουμε στη ζωή μας ακόμα, αλλά ελπίζουμε σιγά σιγά να τις συνηθίσουμε.
Eco-friendly family – Οικολογικές συνήθειες
Ανακύκλωση
Μια συνήθεια που αποκτήσαμε εδώ και μια πενταετία είναι η σταθερή ανακύκλωση συσκευασιών τροφίμων. Το χαρτί και οι μπαταρίες ήταν ευκολάκι καθώς δεν ήταν καθημερινή διαδικασία και το κάναμε ήδη από πολύ παλιότερα. Οι συσκευασίες όμως ήταν άλλου παπά ευαγγέλιο και μου φαινόταν τρομερά δύσκολο να πλύνω τις ήδη χρησιμοποιημένες συσκευασίες για ανακύκλωση. Τελικά πριν λίγα χρόνια λάβαμε από τον Δήμο που μένουμε έναν κάδο ανακύκλωσης που έγινε η αφορμή για να ξεκινήσουμε.
Το σοκ ήταν μεγάλο. Ένας μεγάλος ψηλός κάδος γέμιζε σε μία εβδομάδα και δεν πίστευα στα μάτια μου πόσες συσκευασίες έμπαιναν καθημερινά εκεί μέσα. Τώρα, έχουμε πλέον μια σακούλα επαναχρησιμοποιούμενη, αυτή που πουλάνε τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, και γεμίζει σχεδόν κάθε 1-2 μέρες. Επίσης το πλύσιμο των συσκευασιών δεν ήταν τελικά τόσο δύσκολο και εννοείται ότι υπάρχουν και πολλές που δεν θέλουν πλύσιμο, σακουλάκια από τα όσπρια ας πούμε ή το πακέτο από τα μακαρόνια.
Φυσικά το zero waste attitude δεν αφορά μόνο την ανακύκλωση αλλά έχει μια ολόκληρη φιλοσοφία από πίσω του που αφορά την μείωση αγοράς προϊόντων που είναι σε συσκευασία που δεν ανακυκλώνεται ή τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενων προϊόντων. Έχουμε ως οικογένεια ακόμα δρόμο μπροστά μας για να εμπλουτίσουμε τις οικολογικές μας συνήθειες, αλλά χαίρομαι γιατί είμαστε τουλάχιστον στον σωστό.
Καλαμάκια
Είμαστε καθαροί από πλαστικά καλαμάκια εδώ και 1 χρόνο περίπου. Αντικαταστήσαμε τα πλαστικά πολύχρωμα καλαμάκια με μεταλλικά από το Proud Dodo και για τους επισκέπτες χρησιμοποιούμε καλαμάκια από μπαμπού. Και μπορεί η αίσθηση να μην είναι αυτή που όλοι έχουμε συνηθίσει αλλά είμαι σίγουρη ότι δεν είναι και τόσο τρομερό! Επίσης φέτος δεν αγόρασα καλαμάκια στο πάρτυ της Μελίτας, καθώς είχα κάποια παλιά που είχαν περισσέψει κι έτσι ολοκλήρωσαν κι αυτά τον κύκλο τους. Ήταν η τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε πλαστικό καλαμάκι στο σπίτι μας!
Υφασμάτινη σακούλα στην τσάντα μας
Αυτή η συνήθεια είναι από τις αγαπημένες μου. Έχω προμηθευτεί υφασμάτινες σακούλες και τσαντούλες που διπλώνουν και τις έχω μόνιμα στην τσάντα μου. Αυτό σημαίνει ότι έστω κι αν βρεθώ εκτάκτως για ψώνια δεν χρειάζεται να ζητήσω σακούλα. Χρησιμοποιώ τη δική μου και τέλος οι πλαστικές σακούλες. Ωστόσο να ξέρετε ότι μία δεν φτάνει. Για να μην αλλάζετε συνεχώς ή τις ξεχνάτε στο σπίτι θα χρειαστεί να προμηθευτείτε τουλάχιστον 2-3 για να υπάρχει μία σε κάθε τσάντα.
Προμηθευτείτε μια αναδιπλωμένη τσάντα.
Επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες για το σούπερ μάρκετ
Αντίστοιχη οικολογική συνήθεια έχουμε αποκτήσει και για το σούπερ μάρκετ. Ο Κώστας προμηθεύτηκε πολλές σακούλες επαναχρησιμοποιούμενες από το σούπερ μάρκετ, τις οποίες έχει μόνιμα μέσα στα αυτοκίνητά μας, κι έτσι κάθε φορά που πάει στο σούπερ μάρκετ τις χρησιμοποιεί. Εντάξει, εγώ καμιά φορά μπορεί και να ξεχαστώ αλλά ο Κώστας, εκτός ελάχιστων εκτάκτων επισκέψεων που μπορεί να κάνει στο σούπερ μάρκετ και να ξεχάσει να τις πάρει από το αυτοκίνητο, τις χρησιμοποιεί πάντα. Οπότε, να γιατί μας έκανε καλό το μέτρο με την πληρωμή των πλαστικών σακούλων… εμείς σταματήσαμε να τις χρησιμοποιούμε. Εσείς;
Το πρόβλημα τώρα είναι με τις σακούλες από τη λαϊκή αγορά. Η αλήθεια είναι ότι εδώ θέλω την βοήθειά σας. Πώς να βάζω τα τρόφιμα όλα μαζί μέσα σε μία σακούλα; Στο εξωτερικό έχω βρει σακούλες για αυτού του είδους τα τρόφιμα αλλά δεν ξέρω αν είναι βολικές; Περιμένω και τη δική σας άποψη και συμβουλή. Σίγουρα κι ένα καρότσι λαϊκής είναι πολύ βολικό και μάλιστα παρατηρώ πως όλο και περισσότερος κόσμος το χρησιμοποιεί και για το σούπερ μάρκετ.
Δείτε εδώ αυτές τις υπέροχες δικτυωτές τσάντες που βρήκα. Λέτε να τις παίρνει ο Κώστας μαζί του στην λαϊκή;
Οδοντόβουρτσες
Κι εδώ κάναμε την μεγάλη αλλαγή που τελικά είναι τόσο μικρή. Κάπου άκουσα ότι, αυτή την στιγμή που μιλάμε, οι οδοντόβουρτσες που είχα όταν ήμουν παιδί ζουν ακόμα και προφανώς θα ζουν για πολλές εκατοντάδες χρόνια ακόμα. Το φαντάζεστε; Αυτό το μικρό σχόλιο άλλαξε πολλά μέσα μου και φυσικά αντικαταστήσαμε τις πλαστικές οδοντόβουρτσες μας με οδοντόβουρτσες από bamboo! Εξαιρετικής ποιότητας και το ίδιο ανθεκτικές και καλές. Εσείς ακόμα;
Προμηθευτείτε τες από εδώ που μάλιστα είναι και ελληνικό προϊόν.
Παγούρια (γυάλινα ή ατσάλι υψηλής ποιότητας – BPA free)
Εδώ η αλήθεια είναι ότι έχω μπερδευτεί λιγάκι! Δεν είμαι σίγουρη ποιο υλικό είναι το πιο σωστό να έχουμε στο παγούρι μας. Οπότε, έχω δύο τρία για τη Μελίτα, άλλα από ατσάλι και άλλα από πλαστικό, και έτσι τουλάχιστον αποφεύγουμε την αγορά πλαστικού μπουκαλιού. Ωστόσο, από έρευνα που έκανα, καλό θα ήταν το παγούρι σας να είναι γυάλινο, απαγορευτικό για μικρό παιδί φυσικά, ή από ανοξείδωτο ατσάλι που δε συγκεντρώνει βακτήρια ακόμη και αν γρατζουνιστεί, για να σας κρατάει και ζεστό ή κρύο το ρόφημά σας. Καφέ δεν πίνω ώστε να θέλω συνεχώς ποτήρια ή θερμός! Έτσι μειώσαμε την αγορά πλαστικού δοχείου για νερό ή άλλο υγρό. Το μέτρο αυτό ομολογώ ότι το έχουμε υιοθετήσει κυρίως εγώ και η Μελίτα καθώς ο Κώστας όλο με πλαστικά μπουκαλάκια είναι στο αυτοκίνητο. Θα σε μαλώσω Κώστα!! Η απάντηση του; Του τα δίνουν δωρεάν με τον καφέ! Έλεος!
Αλλαγή λαμπτήρων
Εδώ η αλήθεια είναι ότι θα σας βάλω λίγο σε έξοδα! Η αλλαγή των λαμπτήρων δεν είναι εύκολη υπόθεση ειδικά αν πείτε να το κάνετε οργανωμένα, δηλαδή όλους μαζί. Ωστόσο με τα χρόνια οι τιμές έχουν σίγουρα πέσει αλλά και πάλι. Εμείς δεν το κάναμε τόσο οργανωμένα, αλλά κάθε φορά που χρειαζόταν να αλλάξουμε μια λάμπα, παίρναμε καλύτερης ποιότητας ώστε να κάνουμε μείωση στην κατανάλωση του ρεύματος. Ε, κάνετε και λίγη οικονομία!
Επιπλέον οικολογικές συνήθειες (που δεν ακολουθώ ακόμα πλήρως)
Οθόνη υπολογιστή
Ω ρε φίλε, πόσο μου την σπάει αυτό το μέτρο! Κι όμως, λέει, αν βγάζαμε από την πρίζα όλες τις συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε και κλείναμε και κανονικά τους υπολογιστές μας θα υπήρχε μια τεράστια παγκόσμια κατανάλωση ρεύματος. Οπότε την επόμενη φορά ξανασκεφτείτε πριν απλά βάλετε τον υπολογιστή σε αδράνεια. Μήπως να τον κλείνατε τελείως;
Βρύσες
Και ενώ τα παλιότερα χρόνια οι γονείς μας μάς φώναζαν να κλείσουμε τα φώτα, για οικονομία όχι για οικολογία, η ανάγκη να κλείνουμε τη βρύση είναι πολύ πολύ μεγαλύτερη στις μέρες μας. Δεν θα πω το κοινότυπο “σε άλλες χώρες δεν έχουν να πιουν νερό“, θα πω ότι σε λίγα χρόνια τα παιδιά μας ίσως δεν θα έχουν να πιουν καθαρό νερό! Η προσπάθεια ξεκίνησε στο σπίτι μας από τη Μελίτα, η οποία δεν περνάει στιγμή που να μην μας φωνάξει να κλείσουμε την βρύση αν μας ακούσει να πλένουμε δόντια και να τρέχει νερό. Κι όσο κι αν με δυσκολεύει, ομολογώ ότι έχω βελτιωθεί πολύ! Να δω τι θα κάνω και με το πλύσιμο των πιάτων.
Χαρτί φούρνου
Πόσο αντικολλητικό χαρτί κουζίνας χρησιμοποιείτε κάθε χρόνο; Πόσα μέτρα άραγε; Φέτος λοιπόν, θέλω τόσο πολύ να προμηθευτώ τα φύλλα σιλικόνης που μπαίνουν στο ταψί ώστε να αποφευχθεί η χρήση χαρτιού φούρνου. Αλήθεια πείτε μου το έχετε κάνει;
Επιφάνεια ψησίματος πολλαπλών χρήσεων μπορείτε να βρείτε κι εδώ.
Επαναχρησιμοποιούμενα σακουλάκια φαγητού (σιλικόνης)
Το γεγονός ότι η Μελίτα είναι πλέον 9 χρονών και έχει μόνο 1 lunch box, που χρησιμοποιούμε όταν πηγαίνει σχολείο, μας έχει κάνει να μην αγοράζουμε ούτως ή άλλως πλαστικά σακουλάκια. Ωστόσο έχω δει να κυκλοφορούν επαναχρησιμοποιούμενες θήκες για το κολατσιό, υπάρχουν και υφασμάτινες αλλά και χάρτινες μιας χρήσης. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η αγορά πλαστικών και διάφανων μικρών σακουλακίων. Not bad! Εσείς έχετε στην κατοχή σας;
Πατήστε εδώ για αγορά: δοχείο φαγητού από μπαμπού, ταπερ φαγητού-θερμός που μπαίνουν στο μικροκυμμάτων (και προσφορά με τσαντάκι και παγούρι), ισοθερμική τσάντα φαγητού,
Μπαλόνια
Παιδιά, μιλάμε τα μπαλόνια αποτελούν τεράστια πληγή για τον πλανήτη και δεν το είχα σκεφτεί καθόλου! Φέτος, στο πάρτυ της Μελίτας, δεν πήραμε κανένα μπαλόνι, παρόλο που το ζήτησε, και την παρακάλεσα να θυμηθεί το βιντεάκι που είχαμε δει με την καταστροφή του πλανήτη. Ταράχτηκε το παιδί και φυσικά είπε αμέσως εντάξει! Το βάζω όμως σε αυτή τη λίστα, που ακόμα δεν έχουν εδραιωθεί ως συνήθειες, καθώς ήταν η πρώτη φορά που δεν πήραμε μπαλόνια κι εύχομαι και όχι η τελευταία.
Πλαστικά αναλώσιμα
Αχ άλλο θέμα κι αυτό! Πραγματικά, αν τα χάρτινα αναλώσιμα, όπως αυτά για πάρτυ, δεν ήταν τόσο πιο ακριβά σε σχέση με τα πλαστικά, δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Αλλά, ρε παιδιά, υπάρχει μεγάλη διαφορά! Ωστόσο, προσπαθούμε και έχουμε μειώσει την αγορά τους. Υπόσχομαι να βελτιωθώ και στον τελευταίο αυτό σκόπελο… τα πάρτυ μας!
Διαβάστε περισσότερα:
Όπως είδατε υπάρχουν μικροί καθημερινοί τρόποι και οικολογικές συνήθειες για να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και να τον κάνουμε πιο eco-friendly. Και μην ακούσω, ε, καλά εγώ θα σώσω τον κόσμο; Ναι, εσύ, κι εγώ, κι αυτός και όλοι μας! Ατομική ευθύνη! Θυμάστε; Το ακούμε πολύ συχνά τώρα τελευταία και ήρθε η στιγμή να το μάθουμε και στα παιδιά μας.
Σε αυτό το βίντεο σας έχω μια σειρά από βιβλία οικολογικού ενδιαφέροντος που μπορούν τα παιδιά σας να αφυπνιστούν, από μικρή ηλικία,για τη σημαντικότητα της προστασίας του περιβάλλοντος.
Πραγματικά περιμένω με αγωνία τα σχόλιά σας και την άποψή σας. Πείτε μου ποιες είναι οι δικές σας “πράσινες” οικολογικές συνήθεις; Ποιες μικρές οικολογικές συνήθειες έχετε βάλει στη ζωή σας και σας κάνουν να νιώθετε ότι μπορείτε να σώσετε τον κόσμο;
Κάλη
Pin it for later
Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.