Αποχαιρετώντας μια ακόμη σχολική χρονιά, αυτή της Α’ Λυκείου, θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάποιους τρόπους με τους οποίους κατάφερα να παραμείνω περισσότερο συγκεντρωμένη στο διάβασμά μου για να γίνει πιο αποτελεσματικό. Μπορεί να σας φανεί παράξενο αλλά με βοήθησαν τα “Study with me” video στο YouTube που βασίζονται σε παραλλαγές της pomodoro technique. Εσείς γνωρίζετε γι αυτά; Στους περισσότερους που μιλάω γι αυτά τα βιντεάκια που με βοηθάνε όταν διαβάζω, εκπλήσσονται γιατί δεν τα έχουν ξανακούσει. Να σας πω την αλήθεια ούτε εγώ τα γνώριζα.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ήταν αρχή της καραντίνας, από όσο θυμάμαι, και έπρεπε να διαβάσω για το online διαγώνισμα της φυσικής. Έψαχνα πώς θα μπορούσα να συγκεντρωθώ μέσα σε όλη αυτή την φασαρία που γινόταν μέσα στο σπίτι. Κι ενώ ήμουν στην κουζίνα, γιατί εκεί είχα καλό wifi, και προσπαθούσα να διαβάσω για αυτό το πολυπόθητο διαγώνισμα, ξεκίνησα την αναζήτησή μου. Να μην τα πολυλογώ βρήκα μια φοιτήτρια η οποία διάβαζε και αυτή για μια δική της εξέταση και περιέγραφε πώς “λειτουργούν” τα study with me video. Το βρήκα ενδιαφέρον και σκέφτηκα πως μπορούσα να το δοκιμάσω και εγώ.
Τι είναι τα “study with me” videos;
Τα study with me (διάβασε μαζί μου) είναι βίντεο στο Youtube στα οποία μαθητές και κυρίως φοιτητές βιντεοσκοπούν τον εαυτό τους την ώρα που μελετάνε. Αυτό το είδος περιεχομένου έχει σκοπό να βοηθήσει άλλους σπουδαστές να αποκτήσουν περισσότερη συγκέντρωση, να γίνουν πιο παραγωγικοί, να αποφύγουν την απόσπαση από τη μελέτη τους και να βρουν ένα κίνητρο.
Με ποιον τρόπο βοηθάνε στο διάβασμα τα study with me video;
Αυτό που βοηθάει κάποιον ενώ διαβάζει έχοντας ανοιχτό ένα Study with me video είναι η αίσθηση πως διαβάζει παρέα με κάποιον άλλον χωρίς όμως να μπαίνει στη διαδικασία αληθινής συζήτησης μαζί του όπως θα έκανε με κάποιον φίλο. Άλλες φορές ο ήχος του βίντεο είναι μουσική, ενώ άλλες φορές είναι ο “λευκός ήχος” του σπιτιού του, του ήχου που κάνει το μολύβι του, του γυρίσματος των σελίδων του βιβλίου του ή ακόμη και του ήχου της βροχής έξω από το παράθυρό του.
Τα βίντεο διαχωρίζουν τη μελέτη σε μικρότερα τμήματα ανάμεσα στα οποία υπάρχουν διαλείμματα ξεκούρασης σύμφωνα με την τεχνική pomodoro (διάβασε παρακάτω) με αποτέλεσμα να ξεκουράζεται ο εγκέφαλος και να γίνεται πιο αποδοτικό το διάβασμά.
Στη δική μου επιλογή βίντεο παίζει ρόλο και η εικόνα, δηλαδή ο χώρος στον οποίο διαβάζει ο δημιουργός των βίντεο. Μου αρέσουν πολύ τα γραφεία που είναι aesthetic διακοσμημένα ή που έχουν ένα παράθυρο με όμορφη θέα. Άλλες φορές πάλι οι δημιουργοί επιλέγουν να μελετούν στις βιβλιοθήκες των Πανεπιστημίων. Είναι κι αυτό μια άποψη!
Ο χρόνος στη μελέτη
Στα περισσότερα study with me videos εμφανίζεται ένα ρολόι που μας ενημερώνει για το πόσο χρόνο έχουμε ως το διάλειμμα μας ή πόσος χρόνος έχει περάσει από τότε που ξεκινήσαμε. Γιατί ο χρόνος στην μελέτη παίζει μεγάλο ρόλο. Το να καταφέρουμε να διαχειριστούμε τον χρόνο μας ως μαθητές, φοιτητές αλλά και ως εργαζόμενοι αργότερα, είναι πολύ σημαντικό. Θυμάμαι πως στην αρχή της προηγούμενης χρονιάς μπαίνοντας στο Λύκειο, μετά μάλιστα από σχεδόν δύο χρόνια online μαθημάτων λόγω του lockdown, δεν μου έφτανε το 24ωρο και ήμουν συνεχώς κουρασμένη. Επίσης οι ηλεκτρονικές συσκευές από τις οποίες είμαστε πραγματικά εξαρτημένοι μας κάνουν να ξεχνιόμαστε και να μην ολοκληρώνουμε όσα πρέπει ή θέλουμε να κάνουμε.
Στο ΥouΤube μπορείτε να βρείτε video study with me από 1 έως και 12 ώρες μελέτης (παρακάτω σας προτείνω κάποια κανάλια).
Τα διαλείμματα είναι σημαντικά
Τα διαλείμματα είναι πολύ σημαντικά για τη σωστή μελέτη. Προτείνω να σηκωθείτε από το γραφείο να περπατήσετε, να πιείτε κάτι ή να κάνετε κάτι που δεν σχετίζεται με το διάβασμα ώστε ο εγκέφαλος να ξεκουραστεί στ’ αλήθεια. Εγώ συνηθίζω να σηκώνομαι από την καρέκλα για να τεντωθώ. Άλλες φορές ξαπλώνω στο κρεβάτι μου. Απαραιτήτως όμως τρώω ένα σνακ (μια μπάρα, μια ρυζογκοφρέτα, ένα φρούτο) και ενυδατώνομαι με νερό ή χυμό. Και προσοχή! Όχι κινητό!
Τελικά βοηθάνε στη συγκέντρωση τα study with me;
Ίσως κάποιος να πει, όπως είπε και η μαμά μου άλλωστε, ότι έχοντας ανοιχτό ένα βίντεο study with me ενώ διαβάζω θα με κάνει να μην συγκεντρώνομαι στη μελέτη μου. Κι όμως! Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο! Τα βίντεο αυτά είναι αρκετά για να δημιουργήσουν το κίνητρο για να συγκεντρωθώ στο διάβασμά μου λέγοντας: “Αφού αυτή-ος μπορεί, μπορώ και εγώ”. Επίσης όταν είναι ώρα για διάβασμα βάζω σε λειτουργία μην ενοχλείτε στο macbook οπότε δεν αποσπάμαι από τα γκλινγκ των ειδοποιήσεων. Μέγας κανόνας να αφήνουμε το κινητό μας σε λειτουργία μην ενοχλείτε σε ένα σημείο όπου δεν μπορούμε να το φτάσουμε με το χέρι μας και να μην έχουμε οπτική επαφή με αυτό! Αφήστε το σε ένα άλλο δωμάτιο, μέσα στη ντουλάπα. Έτσι δεν θα μπείτε στον πειρασμό να το ανοίξετε!
Tip: Κατά την ώρα διαβάσματος μπορεί να μας αποσπαστεί η προσοχή μας από μία σκέψη. Για παράδειγμα πόσο κάνει ένα τζιν που θέλω να αγοράσω. Η ανάγκη μας να κάνουμε τη σχετική αναζήτηση στο διαδίκτυο εκείνη τη στιγμή είναι πολύ έντονη. Σε αυτή την περίπτωση το γράφουμε σε ένα χαρτάκι δίπλα μας. Έτσι η ανάγκη μας αυτή θα εξαφανιστεί! Αν δεν είμαστε τόσο εξασκημένοι στην ρύθμιση των παρορμήσεών μας ή είμαστε φουλ εξαρτημένοι από τη χρήση του τηλεφώνου μας τότε μπορούμε να κάνουμε την αναζήτηση στο διάλειμμα. Αν κι έτσι τελικά θα σπαταλήσουμε και τον πολύτιμο χρόνο ξεκούρασής μας! Δεν θα ήταν καλό να το κάναμε μετά το τέλος της μελέτης μας και να το απολαύσουμε περισσότερο σαν ένα δώρο στον εαυτό μας;
Διαβάστε ακόμα στο Ανθομέλι:
- Γράμμα στον μελλοντικό εαυτό μου, φτιάξε τη δική σου χρονοκάψουλα
- Eφηβική σκολίωση: η δική μας ιστορία και αντιμετώπιση
- Ευωδιαστή εφηβεία
- Η εφηβική ακμή και η υγιεινή στους έφηβους
- Πως είναι να είσαι έφηβος: δες αλλιώς 7 κλισέ καταστάσεις της εφηβείας
Τι θα κερδίσω;
Εκτός από συγκέντρωση και αποτελεσματικότητα θα κερδίσεις ελεύθερο χρόνο για να κάνεις ό,τι θέλεις! Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αλλά είναι εφιχτό!
Πως λειτουργεί για μένα
Αφού τακτοποιήσω το γραφείο μου και βγάλω τα βιβλία που χρειάζομαι βρίσκω το κατάλληλο study with me video (η διαδικασία της εύρεσης του βίντεο μου πιάνει κανένα μισάωρο, αλλά μην το πείτε σε κανέναν…χαχχαχ) και τοποθετώ το MacBook μου στην άκρη του γραφείου μου για να μην μου πιάνει πολύ χώρο. Ευτυχώς έχω ένα αρκετά βαθύ γραφείο οπότε έχω χώρο για να απλώσω βιβλία, ντοσιέ, τετράδια και να τα έχω όλα ανοιχτά μπροστά μου. Σημαντικό για μένα πριν ξεκινήσω τη μελέτη μου είναι να φτιάχνω μια to-do list στο bullet journal μου αν και πολλές φορές μου αρκεί ένα post-it. Πατάω το play στο βίντεο και ξεκινάω διαβασμά.
Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε δωρεάν εκτυπώσιμες to-do list από το Ανθομέλι.
Την τεχνική Pomodoro μπορείς να την χρησιμοποιήσεις για τα μαθήματα του σχολείου (ή πανεπιστημίου), για τη μελέτη κάποιου μουσικού οργάνου αλλά και στη δουλειά σου.
Πόσες ώρες διαρκεί;
Οι ώρες διαβάσματος εξαρτώνται από τον όγκο των μαθημάτων μας. Το πότε και για πόσο πρέπει να κάνουμε διάλειμμα είναι επίσης σημαντικά. Μετά από διάφορες τεχνικές που δοκίμασα κατέληξα πως γίνομαι πιο αποδοτική με τη μέθοδο Pomodoro (pomodoro method).
Υπάρχουν sessions 25-5 ή 50 -10. Δηλαδή 25 λεπτά συγκέντρωση σε αυτό που κάνουμε με 5 λεπτά διάλειμμα ή 50 λεπτά συγκέντρωση με 10 λεπτά διάλειμμα. Διαλέξετε πιο σας βολεύει περισσότερο. Παρακάτω δίνω αναλυτικά τι πρέπει να κάνετε.
Τι είναι η Pomodoro technique;
Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για time management (διαχείρηση χρόνου). Η δική μου αγαπημένη είναι η μέθοδος η τεχνική Pomodoro που δημιουργήθηκε από τον τότε φοιτητή και πλέον επιχειρηματία και συγγραφέα Francesco Cirillo. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιεί ένα χρονόμετρο για να χωρίζει την εργασία ή τη μελέτη σε τμήματα. Κάθε τμήμα είναι γνωστό ως Pomodoro (στα ιταλικά σημαίνει ντομάτα), που πήρε το όνομά του από το χρονόμετρο σε σχήμα ντομάτας που δημιούργησε ο Cirillo. Η τεχνική Pomodoro δεν διδάσκει απλώς τη διαχείριση του χρόνου αλλά διδάσκει επίσης πώς να ορίζουμε στόχους και πώς να τους επιτυγχάνουμε. Με τη βοήθεια αυτής της τεχνικής (μεθόδου) τηρούμε καλύτερα το ημερήσιο πρόγραμμα και το εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα.
Πως λειτουργεί η μέθοδος Pomodoro:
- Επιλέγουμε την εργασία που πρέπει να ολοκληρώσουμε (πχ 3 ασκήσεις στα μαθηματικά)
- Βάζουμε το χρονόμετρο (πχ 25 λεπτά).
- Επικεντρωνόμαστε στον στόχο μας (πχ να λύσω τις ασκήσεις μαθηματικών)
- Όταν χτυπήσει το κουδουνάκι τσεκάρουμε του ολοκληρωμάνους στόχους στην to do list
- Κάνουμε διάλειμμα για 3 με 5 λεπτά κάνοντας εκείνη την ώρα κάτι εκτός γραφείου (δες παραπάνω).
- Επαναλαμβάνουμε τα βήματα 1-5: Αφού ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία τέσσερις φορές, μπορούμε να αρχίσουμε να κάνουμε μεγαλύτερα διαλείμματα (20–30 λεπτά).
Περισσότερες λεπτομέρειες για την μέθοδό του μπορείτε να βρείτε και στο site του Cirillo σχετικά με την τεχνική του.
Σύμφωνα με τον Cirillο για να γίνει κάποιος master της τεχνικής pomodoro πρέπει:
- Να υπολογίσει πόσο δύσκολη θα είναι η εργασία που θέλει να ολοκληρώσει
- Να διακόψει ό,τι πιστεύει πως θα τον ενοχλήσει (κλεισμένη πόρτα, ενημέρωση πως ξεκινάς διάβασμα, ηλεκτρονικές συσκευές στο μην ενοχλείτε)
- Να υπολογίσει πόσες ντοματούλες promodoro… εννοώ πόσα εικοσιπεντάλεπτα θα χρειαστεί για να την ολοκληρώσει.
- Να βάλει στα 25 λεπτά ένα χρονόμετρο (Εγώ χρησιμοποιούσα αυτά των study with me video ή το μικρό μου avocado χρονόμετρο αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αυτό που έχει η μαμά σου στην κουζίνα)
Διαβάστε ακομα στο Ανθομέλι:
- Το φαινόμενο Colleen Hoover και οι έφηβοι του #BookTok
- Ιδέες για οικονομικά δώρα για παιδιά στην εφηβεία
- That girl: Το κυρίαρχο trend στο TikTok και στο Youtube για τις έφηβες
- Πώς να φτιάξετε εύκολα και οικονομικά ένα εφηβικό μπουντουάρ
Εφαρμογές focus-prodactivity
Εφαρμογή focus tomato – ios συσκευές
Αν τα study with me video σου φαίνονται υπερβολικά τότε δοκίμασε την pomodoro method μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό σου. Λέγεται focus tomato. Μπορείς να επιλέξεις χρόνο μελέτης, χρόνο διαλείμματος και ήχο backround.
Συσκευές android
Για συσκευές android αναζητήστε στο playstore pomodoro ή focus.
Ποια κανάλια study with me να επιλέξω στο youtube;
Παρακάτω θα σας προτείνω κάποια γνωστά κανάλια στο youtube με study with me video που χρησιμοποιώ συνήθως και κάποια από τα πλεοντεκτήματα ή μειοεκτήματά τους.
Merve
Μια από τις πιο γνωστές δημιουργούς study with me video είναι η Merve η οποία σπουδάζει στο πανεπιστήμιο της Γλασκόβης. Προσωπικά δεν ήξερα καν που βρίσκετε η Γλασκόβη αλλά με τη Merve το έμαθα και αυτό! Ένα πράγμα που λάτρεψα από τα study with me που δημιουργεί είναι η θέα από το παράθυρο της. Τα πέτρινα σπίτια με τις γκρι σκεπές με κάνουν να νοιώθω σαν να ταξιδεύω εκεί. Ο ήχος της βροχής, που ακούγεται ως backround στα βίντεο της, ερχεται σε αντίθεση με τον κατάλαμπρο ήλιο που μπορεί να βλέπω έξω από τη δική μου μπαλκονόπορτα αλλά είναι πραγματικά χαλαρωτικός! Χαχα!
Αυτό που δεν μου αρέσει είναι ότι πολλές φορές ανεβάζει την ίδια σκηνή μελέτης σε άλλη μέρα και ότι στα διαλείμματα, στα οποία οι δημιουργοί δείχνουν συνήθως κάτι διαφορετικό από τον χώρο μελέτης, εκείνη που τις περισσότερες φορές βάζει σκηνές από καθημερινότητα της πόλη της, χρησιμοποιεί πολλές φορές επαναλήψεις τους. Θα ήταν πολύ πιο ωραίο να έχει περισσότερη ποικιλία στα διαλείμματά της. Δείτε ένα ενδεικτικό βίντεο:
TheStrive Studies
Η Jamie σπουδάζει ιατρική. Εκτός από το blog της όπου γράφει σκέψεις και εμπειρίες σχετικά με τις σπουδές της έχει ένα κανάλι study with me.
Abao in Tokio
Ο Abao είναι από το Τόκιο στα βίντεό του έχει συνήθως μουσική και τα ομαδοποιεί ανάλογα με τον ήχο του backround: lo-fi music, ήχοι της φωτιάς στο τζάκι, της βροχής, του πιάνο και ήσυχη jazz. Στην αρχή του βίντεο γράφει κάποια bubbles με σχόλια για το τι βλέπετε από το παράθυρο και τον τρόπο με τον οποίο θα χωρίσει την μελέτη του. Δείτε ένα ενδεικτικό βίντεο για 2 ώρες μελέτη:
Tip: Αν μετά τη δοκιμή που θα κάνεις θεωρείς πως τα βιντεάκια με live εικόνα σου αποσπούν την προσοχή τότε μπορείς να δοκιμάσεις και με youtube video που έχουν μόνο timer. Δες εδώ. Εναλλακτικά δοκίμασε και το pomodoro timer.
Αν και εσύ ψάχνεις έναν τρόπο να συγκεντρωθείς στη μελέτη σου δοκίμασε τα study with me videos και την pomodoro method. Που ξέρεις; Μπορεί να σε βοηθήσουν. Αν πάλι όχι, τουλάχιστον θα λες πως το προσπάθησες!
Θα χαρώ να μου γράψεις σε σχόλιο τη γνώμη σου. Πώς σου φάνηκαν οι προτάσεις μου; Χρησιμοποιείς κι εσύ αυτή την τεχνική;
Διαβάστε κι άλλα άρθρα για την εφηβεία πατώντας εδώ.
Μαρία
Pin it for later
Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.
Μαρία πρώτον θέλω να σου δώσω συγχαρητήρια για το άψογο κείμενο που έγραψες και κατά δεύτερον επειδή σε έχω δει να διαβάζεις με αυτή την μέθοδο χάρηκα που αποφασισες να την μοιραστεις με όλους τους διαδυκτιακους φίλους του @anthomeli ώστε να την μάθουν και όσοι δεν την χρησιμοποιούν. Επ ευκαιρία να σου ευχηθω και απο εδώ Καλή σχολική χρονιά. Ξέρω πως θα είναι δύσκολη η Β λυκείου γιατί θα έχει πολλές ώρες διάβασμα και λόγω των φροντιστηρίων αλλά ξέρω πως είσαι δυνατή και πάνω από όλα μεθοδική και θα τα καταφέρεις. Τα φιλιά μου ζουζούνα μου.
Μαρίαααα, τι λες τώρα, μπήκες και εσύ στο team των αρθρογράφων του ΑΝΘΟΜΕΛΙ? Τέλεια! & Γράφεις και απίθανα, μπράβο σου!!!! Το άρθρο σου αυτό να ξέρεις, αξίζει πολλά πολλά… χιχι!!! Έπρεπε μαμά και θεία να το “κόψουν” σε 3-4 διαφορετικά, να το βάλουν σε σειρά σε δική του στήλη κάνει χαμό!❤️
Δεν γνώριζα πολλά από όσα ενδιαφέροντα έγραψες και ανέλυσες και ομολογώ πως αν και φανταζομουν πως αν κρύψω το κινητό στην ντουλάπα δε θα το πιάνω κάθε τρία λεπτά να googlαρω ο,τι κουλό σκεφτώ… διαβάζοντας το tip σου για τη σημείωση στο post it & όλο τον τρόπο που το περιγράφεις, νομίζω με έπεισες να το δοκιμάσω.
Χάρηκα πολύ που σε διάβασα και που σχολιάζω και πάλι στο blog! Καλή επιτυχία στα μαθήματά σου και σε ο,τι έχεις βάλει σκοπό να πετύχεις. Σε φιλώ γλυκά!❤️
Αν και οι εξετάσεις του γιου μου φτάνουν προς το τέλος για φέτος, είμαι ενθουσιασμένη που βρήκα το άρθρο σου Μαρία, γιατί χρειαζόμαστε οπωσδήποτε βοήθεια στην διαχείριση χρόνου διαβάσματος και γενικά οργάνωσης!!Πιστεύω πως με τον τρόπο αυτό μελέτης, θα του κινήσω το ενδιαφέρον , θα τον δοκιμάσει και ελπίζω να έχει αποτέλεσμα και για εμάς!!Συνέχισε να γράφεις για τα θέματα που απασχολούν εσάς τους έφηβους, μήπως σας καταλάβουμε και εμείς οι γονείς καλύτερα , για να σας βοηθήσουμε!!