Τι είναι το bullet journal και πώς να το φτιάξω

Αν είστε της οργάνωσης, του προγράμματος και λατρεύετε την οργάνωση του χρόνου σας ή θέλετε επιτέλους να καταφέρετε να οργανωθείτε ενώ ταυτόχρονα αγαπάτε τα τετραδιάκια, τα χρωματιστά στυλό και τα υπογραμμιστικά μαρκαδοράκια, τότε θα λατρέψετε το bullet journal! Εσείς γνωρίζετε τι είναι το bullet journal και πού χρησιμεύει; Ξέρετε πώς μπορείτε να φτιάξετε ένα ολόδικό σας ημερολόγιο-οργανόγραμμα που να βασίζεται μόνο στις δικές ανάγκες και ενδιαφέροντα; Η κόρη μου λατρεύει το σχέδιο και ξεκίνησε να φτιάχνει το δικό της bullet journal. Με τη δική της βοήθεια θα σας δείξουμε πώς μπορείτε κι εσείς να φτιάξετε το δικό σας προσωπικό ημερολόγιο. 

Τι είναι το bullet journal και πώς να το φτιάξω 1

Τι είναι το bullet Journal

Το bullet journal είναι μία προσωπική αυτοσχέδια ατζέντα η οποία μπορεί να έχει τη μορφή ετήσιου, εβδομαδιαίου και ημερήσιου ημερολογίου. Περιλαμβάνει επίσης ανεξάρτητες σελίδες ανάλογα με τις συνήθειες και τα ενδιαφέροντά σας. Μπορεί επίσης να γίνει θεματικό, όπως για παράδειγμα travel journal, school journal, blogging, memories journal (σαν αυτό που γράφαμε όταν ήμασταν παιδιά), housekeeping κλπ. Μπορεί όμως να είναι και συνδυασμός των παραπάνω, δηλαδή να είναι και ημερολογιακό αλλά και σε κάθε μήνα να περιλαμβάνει και κάποιες σελίδες με habbits, memorieς, notes κλπ.

Συνηθίζεται να σχεδιάζεται από τον ίδιο τον κάτοχό του σε τετράδιοσημειωματάριο που οι σελίδες του είναι με βούλες (bullets) ή με λευκές σελίδες. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να το φτιάξετε και σε ένα απλό σημειωματάριο με γραμμές ή τετραγωνάκια. Αλλά οπτικά και πρακτικά είναι πιο εύκολος ο σχεδιασμός του όταν δεν έχει γραμμές. Οι βούλες μας βοηθούν στην σχεδίαση πινάκων και στις μετρήσεις ακόμα κι αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε χάρακα.

*Εναλλακτικά βέβαια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμα εκτυπώσιμα. Υπάρχουν πολλά δωρεάν pdf, που μπορείτε να τα εκτυπώσετε και να φτιάξετε το δικό σας bullet journal χωρίς να χρειάζεται να το σχεδιάσετε εσείς οι ίδιοι. (δείτε και ακολουθήστε τον πίνακά μας στο pinterest εδώ)

*Τα bullet journal σημειωματάρια είναι συνήθως ακριβότερα αλλά έχουν συνήθως πιο καλής ποιότητας χαρτί. Ειδικοί στον σχεδιασμό bullet journal προτείνουν τα σημειωματάρια moleskine και leuchtturm1917.

Τι είναι το bullet journal και πώς να το φτιάξω 3
Όλος ο χρόνος σε μία σελίδα για να βλέπω τις ημερομηνίες. Θα μπορούσα αμέσως μετά να χωρίσω 4 σελίδες σε 3 μέρη την κάθε μία (ένα μέρος για κάθε μήνα) δημιουργώντας ένα future log αλλά εγώ το παρέλειψα.

Τι είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό;

Μα θα μου πείτε γιατί να μην αγοράσω μια ετήσια ατζέντα από κάποιο βιβλιοπωλείο να κάνω τη δουλειά μου; Θα σας απαντήσω αμέσως!

Το bullet journal είναι πολύ βολικό γιατί: 

  • Είναι προσωποποιημένο
  • Είναι χειροποίητο
  • Φτιάχνεται για τις προσωπικές μας ανάγκες και με το προσωπικό μας γούστο
  • Η σχεδίασή του είναι ψυχοθεραπευτική (πιστέψτε με!)
  • Δεν είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει όλους τους μήνες ή μέρες αν δεν τους χρειαζόμαστε
  • Εκτός από το ημερολόγιο περιλαμβάνει και σελίδες σχετικές με hobby, συνήθειες (trackers) τα οποία δεν υπάρχει χώρος να τα δημιουργήσουμε σε κανένα άλλο έτοιμο ημερολόγιο όπου ο χώρος είναι συγκεκριμένος.
  • Η οργάνωση με βάση τις ανάγκες του κατόχου το κάνει πιο αποδοτικό
  • Δεν είναι απαραίτητο να το φτιάξετε όλο από την αρχή αλλά μπορείτε να το φτιάχνετε ανά μήνα 
  • Δεν είναι απαραίτητο να το ξεκινήσετε από την αρχή του έτους ή από την αρχή της σχολικής χρονιάς αλλά όποτε εσείς το αποφασίσετε.
Τι είναι το bullet journal και πώς να το φτιάξω 5
Εισαγωγική σελίδα για τον Οκτώβριο. Θέμα τα πούπουλα – ονειροπαγίδες

Πώς να φτιάξετε το δικό σας bullet journal

Για να φτιάξετε το δικό σας bullet journal θα χρειαστείτε:

  • Ένα σημειωματάριο με bullets ή με λευκές σελίδες.

Θα σας πρότεινα ένα μικρό τετράδιο-σημειωματάριο σε μέγεθος Α5 που να χωράει και στην τσάντα σας με τελίτσες ή λευκές σελίδες. Αν μάλιστα βρείτε και κάποιο που να έχει θήκη και για ένα στυλό ακόμα καλύτερα. Να προτιμήσετε να μην έχει πολύ λεπτά φύλλα ώστε να μην φαγκρίζουν στο πίσω μέρος των φύλλων όταν σχεδιάζετε ή χρωματίζετε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ξεκινήσετε τις δοκιμές με ένα απλό τετράδιο με γραμμές.

  • Μολύβι (ένα μολύβι ΗΒ ή 2H (πιο σκληρό και αχνό στη σχεδίαση) είναι κατάλληλο για να μπορείτε σβήνετε ευκολότερα), σβήστρα και χάρακα για να φτιάχνετε τα προσχέδιά στις σελίδες του
  • Μαρκαδοράκια γραφής με λεπτή μύτη και στυλό σε διάφορα χρώματα, μαρκαδοράκια υπογράμμισης (λατρεύω τις παλ αποχρώσεις από τις φωσφορούχες), μαρκαδοράκια με λεπτή μύτη σε διάφορα χρώματα
  • Ξυλομπογιές (προαιρετικά-θα βρείτε εδώ faber castel, stabilo, bic ακουαρέλας, μεταλλικά χρώματα)
  • Washitape (χρωματιστές ή με σχέδια κολλητικές ταινίες)
  • Ψαλιδάκι (προαιρετικά)
  • Αυτοκόλλητα, αυτοκόλλητους σελιδοδείκτες, χαρτάκια σημειώσεων/post it, σφραγιδούλες κ.α.
  • Στένσιλ
  • Φακέλους έτοιμους ή DIY για να αποθηκεύετε φώτο ή σημειώματα στα εσώφυλλα

Οργάνωση-σχεδίαση ενός bullet journal

Το καλό με το bullet journal είναι πως μπορείτε να συμπεριλάβετε σε αυτό μόνο όσα στοιχεία χρειάζεστε. Ωστόσο η βασική δομή του περιλαμβάνει:

  • τα περιεχόμενα (index)
  • το future log, δηλαδή τους μελλοντικούς μήνες σε σύντομη μορφή
  • το monthly log, δηλαδή τις σημειώσεις του μήνα
  • το daily log, δηλαδή τις σελίδες με τις σημειώσεις για μια συγκεκριμένη μέρα.

Το πόσο αναλυτικό θα είναι το ημερολόγιό σας και το αν θα περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω εξαρτάται αποκλειστικά από τις ανάγκες σας.


Το εφηβικό bullet journal της Μαρίας

Η Μαρία, ως έφηβη, έχει χωρίσει το ημερολόγιο σε 12 μέρη αντίστοιχα για κάθε μήνα του χρόνου. Κάθε μήνας έχει την αρχική του σελίδα με σχέδιο σχετικό με αυτόν. Και όλες οι υπόλοιπες σελίδες έχουν στοιχεία αυτού του θέματος. Αμέσως μετά ακολουθεί ένας μηνιαίος πίνακας με τις μέρες και τις ημερομηνίες. Εκεί σημειώνει όσα δεν πρέπει να ξεχάσει. Επίσης έχει απαραίτητα μία-δύο σελίδες με θέμα τα σχολικά καθήκοντα (homework). Φυσικά δεν παραλείπει σελίδες για σημειώσεις (notes), habbit trackers, σελίδες για αγαπημένες selfie ή αναμνήσεις.


Τι είναι το bullet journal και πώς να το φτιάξω 7
Δημιουργήστε γραμμές πρώτα με φωσφορούχο υπογραμμιστικό και μετά με ένα λεπτό μαρκαδοράκι.

Θα πρότεινα αφού κάνετε μια έρευνα με ιδέες για το τι spreads μπορεί να περιλαμβάνει η δική σας προσωποποιημένη ατζέντα και αποφασίσετε τι σας χρειάζεται για να οργανωθείτε να προχωρήστε σε έναν νοητό αρχικά διαχωρισμό των σελίδων. Μετά μπορείτε, για τη δική σας ευκολία, να ξεκινήσετε με την αρίθμηση των σελίδων. Αν και πάλι κάτι τέτοιο σας φαίνεται βουνό ξεκινήστε απλά γράφοντας την ημερομηνία της ημέρας που θέλετε και μια to do list. Με το πέρασμα των μηνών θα μπορέσετε να καταλάβετε τι είναι αυτό που σας χρειάζεται και σας βολεύει περισσότερο.

Πάρτε υπέροχες ιδέες για το δικό σας bullet journal από τα κορίτσια του Bujo M & C (calliGREEKaphy) στο instagram. Ακολουθήστε το προφίλ τους και είναι σίγουρο πως θα σας εμπνεύσουν με όσα σχεδιάζουν!

Bullet Journal Trackers

Κάθε μήνας εκτός από το μηνιαίο πλάνο μπορεί να περιλαμβάνει και σελίδα-ες (λέγονται trackers) με:

  • μηνιαίο review (best/worst, favourite memories κλπ)
  • habbit tracker (καθημερινές συνήθειες όπως η ποσότητα νερού που ήπιες, το αν γυμνάστηκες, το πόσες ώρες κοιμήθηκες κλπ)
  • mood tracker (τι διάθεση έχεις καθημερινά)

Bullet Journal Spreads

Είναι οι κατάλογοι ή λίστες στα οποία μπορείτε να σημειώνετε:

  • To do list
  • Σημειώσεις (notes)
  • Playlists
  • Summer bucket list
  • Places I went
  • Λίστα με ψώνια (grocery list)
  • Λίστα με φαγητό της εβδομάδας

Bullet Journal free time

Αυτές οι σελίδες είναι ακόμα πιο ελεύθερες. Δείτε τι μπορείτε να συμπεριλάβετε στις σελίδες ενός bullet journal. Δεν είναι απαραίτητο να επαναλαμβάνονται σε κάθε μήνα. Για παράδειγμα για τα γενέθλια μπορείτε να φτιάξετε μηνιαίο αλλά και ετήσιο πλάνο.

  • Σελίδες με quotes
  • Σελίδες για τις φωτογραφίες του μήνα (selfie time)
  • Γενέθλια (Birthdays) ανά μήνα ή έτος
  • Στόχοι (Goals)
  • Σελίδες για σχεδίαση στον ελεύθερο χρόνο (Time to draw)
  • Στο εσώφυλλο μπορεί να περιέχει και ένα spread με το τι σημαίνει το κάθε σημαδάκι που χρησιμοποιείτε (κάτι σαν αποκωδικοποιητής)
  • Σελίδες με σκέψεις (Letter to my future self…)

Θεματικός σχεδιασμός

Συνήθως τα bullet journal έχουν ένα θέμα για κάθε μήνα. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε μηνάς μπορεί να περιλαμβάνει μια σελίδα σαν εξώφυλλο του μήνα που θα αναγράφει και το όνομα του αλλά θα μας προετοιμάζει και για το θέμα του. Οι επόμενες σελίδες έχουν κι αυτές στοιχεία αυτού του θέματος. Θα μπορούσατε να ξεκινήσετε με κάτι πιο σχετικό με την εποχή και το τι κάνετε τον συγκεκριμένο μήνα, όπως για παράδειγμα κάτι σχολικό για τον Σεπτέμβριο, λαγουδάκια για το Πάσχα ή καρπουζάκια για το καλοκαίρι. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να είστε πιο ελεύθεροι και να αποφασίσετε να σχεδιάσετε κάτι άσχετο, όπως για παράδειγμα λαστιχένια παπάκια στη μπανέρια για το Πάσχα, μπαλονάκια για τον μήνα των γενεθλίων σας, αερόστατα για τον Μάιο ή φωτογραφική μηχανή για τον Ιούλιο. Το ημερολόγιο είναι δικό σας και κάνετε ό,τι θέλετε!

Τι είναι το bullet journal και πώς να το φτιάξω 9
Ο μήνας Οκτώβριος μου άφησε χώρο για ένα κουτάκι που θα σημειώνω κατά τη διάρκειά του κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν τον επόμενο μήνα (ίσως κάποιο ραντεβού σε γιατρό). Μόλις φτιάξω τον μήνα Νοέμβριο απλά θα τα μεταφέρω χωρίς να έχω ξεχάσει τίποτα!

Το δικό μου bullet journal

Εγώ έχω ήδη ξεκινήσει το δικό μου bullet journal το οποίο ξεκινάει από Σεπτέμβρη. Για μένα ως μαμά αλλά και ως δασκάλα, ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που αρχίζει η σχολική χρονιά και αυτό συμβολίζει μια νέα αρχή. Η αλήθεια είναι ότι το καθυστέρησα λιγάκι, αλλά μετά την επιστροφή μας από τις διακοπές, με τόσα πλυντήρια και συμμαζέματα, δεν είχα όσο χρόνο θα ήθελα αλλά εκτός αυτού ήθελα να βρω ένα σημειωματάριο που θα αγαπήσω. Τελικά το βρήκα στα Flying Tiger το οποίο θα βρείτε σε πολλά παλ χρώματα!

Τι είναι το bullet journal και πώς να το φτιάξω 11
Το έχω αγαπήσει! Είναι πάντα μέσα στην τσάντα μου και έχω μαζί μου και μια μικρή κασετινούλα!

Με το δικό μου bullet journal φέτος νιώθω και είμαι φοβερά οργανωμένη! Φέτος δεν ξεχνάω τίποτα! Συνήθιζα να έχω κάποια εκτυπώσιμα εβδομαδιαία προγράμματα με τις ώρες μου στο ωδείο ή τις δραστηριότητες των παιδιών και είχα άλλο σημειωματάριο για το ωδείο, άλλο για το blog, είχα χαρτάκια σκόρπια με σημειώσεις τις οποίες μόνιμα έχανα, ξεχνούσα τα τετράδια στο σπίτι και άλλα καταπληκτικά! Τώρα τα έχω όλα σε ένα.

Καταρχάς έχω φτιάξει στις πρώτες σελίδες ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα με τις δραστηριότητες των παιδιών κι ένα με τις ώρες μου στο ωδείο. Μετά έφτιαξα ένα εξώφυλλο για τον μήνα βασισμένο σε κάποιο θέμα και αμέσως μετά ένα μηνιαίο δισέλιδο πλάνο του. Μετά από αυτό για να μην φτιάχνω μία σελίδα για κάθε μέρα έφτιαξα ένα μονοσέλιδο, ή δισέλιδο σε κάποιες περιπτώσεις για να γράφω σε λίστα όλα τα υπόλοιπα σχετικά με το ωδείο και τους μαθητές μου, το blog, το we love pinatas, το σπίτι και τα ψώνια κλπ. Έτσι στο μηνιαίο σημειώνω όσα δεν πρέπει να ξεχνάω ενώ στις λίστες σημειώνω όλα τα το do ή don’t forget. Κι ενώ ο βασικός σχεδιασμός γίνεται με στυλό και ξυλομπογιές, όλα όσα σημειώνω γράφονται με μολύβι κι όταν κάτι το τελειώνω από τις λίστες απλά το σβήνω (στο μηνιαίο δεν σβήνω για να θυμάμαι πότε έκανα και τι!).

Τι είναι το bullet journal και πώς να το φτιάξω 13
Τα δύο οριζόντια βασικά προγράμματα στην αρχή του bullet journal

Έτοιμα ημερολόγια και δωρεάν εκτυπώσιμα

Κι αν φτάσατε ως εδώ και ακόμη αναρωτιέστε αν μπορείτε κι εσείς να φτιάξετε κάτι ανάλογο αλλά προβληματίζεστε επειδή δεν πιάνει και τόσο το χέρι σας ώστε να το σχεδιάσετε μόνοι σας δεν πειράζει. Υπάρχουν κάποια έτοιμα planners τα οποία τουλάχιστον θα μπορέσουν να σας βοηθήσουν στην οργάνωση της εβδομάδας για τα βασικά.

Επίσης υπάρχουν έτοιμα ημερολόγιο planners ανά εβδομάδα ή ανά μήνα ακόμα και μαγνητικά planners που μπορείτε να έχετε στο ψυγείο σας ή σε κάποιον μαγνητικό πίνακα στην κουζίνα ή στο δωμάτιο του παιδιού και να σημειώνετε τις εξωσχολικές δραστηριότητες, όλα όσα δεν θέλετε να ξεχάσετε, τα τεστ των παιδιών κλπ


Ωστόσο το Ανθομέλι για ακόμα μια φορά είναι δίπλα σας και σας έχει σούπερ δωρεάν εκτυπώσιμα για δασκάλους και μαθητές:


Μπορείτε να βρείτε ιδέες και συμβουλές από το site bulletjournal.com (έχει και eshop με τετράδια bullet journal), από την Christina77star στο pinterest, το youtube αλλά και το blog της squarelimedesigns.com (η κόρη μου μάλιστα λαμβάνει και το newsletter της με ιδέες και συμβουλές) αλλά και από φίλες bloggers που χρησιμοποιούν δικά σου bullet journal εδώ, εδώ, εδώ.

Κάπου εδώ σας αφήνω και σας εύχομαι καλή έμπνευση σε περίπτωση που αποφασίσετε κι εσείς να ξεκινήσετε το δικό σας bullet journal. Θα χαρούμε να μας στείλετε και φωτογραφίες από το δικά σας bullet journal αν φτιάχνετε ήδη ή αν σας εμπνεύσαμε και ξεκινήσετε το δικό σας.

Αλήθεια, πώς σας φάνηκε αυτή η ιδέα για οργάνωση;

Κατερίνα (και Μαρία)

Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

Ετικέτες:

Katerina-Anthomeli

Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

Εγγραφείτε
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments