Ένα από τα καλοκαίρια που μας πέρασαν είπαμε να κάνουμε καλοκαιρινές διακοπές με το αυτοκινούμενό μας στην Ελλάδα για να γνωρίσουμε ή μάλλον για να επαναφέρουμε στη μνήμη μας τις ομορφιές της, αφού επί σειρά ετών τα καλοκαίρια ταξιδεύαμε στο εξωτερικό και κάναμε στην Ελλάδα μόνο χειμερινές εκδρομές. Μετά από πολλές επιλογές που έπεσαν στο «τραπέζι» αποφασίσαμε να κάνουμε σε οδική διαδρομή τον γύρο της Πελοποννήσου ακολουθώντας την ακτογραμμή της. Οι μέρες, αρχές του Ιουλίου, που είχαμε επιλέξει να ταξιδέψουμε έτυχε να μην είναι από τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού, οπότε αυτό ήταν ένα συν επιπλέον για το Ταξίδι στην Πελοπόννησο
Ταξίδι στην Πελοπόννησο
Η γέφυρα “Χαρίλαος Τρικούπης”
Η Πελοπόννησος μας φάνηκε ο τέλειος προορισμός καθώς είχαν περάσει χρόνια από τότε που είχαμε επισκεφθεί τα μέρη αυτά και αποδείχτηκε πως η απόφασή μας ήταν ό,τι καλύτερο. Με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη και αφού περάσαμε πολλές πόλεις της Ηπείρου από το Αντίρριο της Αιτωλοακαρνανίας μέσω της γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» περάσαμε με άνεση στην Πελοπόννησο. Παρόλο το “γενναίο αντίτιμο εισιτηρίου” που πληρώσαμε για να διασχίσουμε με το αυτοκινούμενο τη γέφυρα, το χαλαλίσαμε γιατί αισθανθήκαμε Ευρωπαίοι και επιπλέον σε πολύ λίγα λεπτά είχαμε φτάσει ήδη στην απέναντι πλευρά χωρίς να περιμένουμε να ανεβούμε στο καράβι που επί τόσα χρόνια ήταν και ο μόνος τρόπος διέλευσης του θαλάσσιου στενού.
Πέρασαν πάνω από 100 χρόνια από τότε που ήταν Πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Χαρίλαος Τρικούπης ο οποίος είχε οραματιστεί να ενώσει το Ρίο με το Αντίρριο με μια γέφυρα. Το όραμά του αυτό επιτέλους πραγματοποιήθηκε το 2004 με την κατασκευή της γέφυρας που πήρε και το όνομά του “γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης” ενώνοντας το πιο στενό σημείο του θαλασσίου περάσματος μήκους περίπου 3 χιλιομέτρων. Η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου αποτελεί ορόσημο για την Ελλάδα του 21ου αι. και είναι η μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιωτή γέφυρα στον κόσμο.
Ταξίδι στην Πελοπόννησο – Πάτρα
Η πρώτη πόλη που θα κάναμε τη στάση μας ήταν η όμορφη Πάτρα που είναι η μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου και η τρίτη μεγαλύτερη της Ελλάδας. Το λιμάνι της είναι μεγάλο και αποτελεί πύλη για την Δύση με τα μεγάλα πλοία να πηγαινοέρχονται γεμάτα τουρίστες. Όταν φτάσαμε στην Πάτρα ο σκοπός μας ήταν να σταθμεύσουμε σε ένα πάρκινγκ και να διαθέσουμε μόνο μια μέρα για να δούμε την πόλη.
Δεν θέλαμε να διανυκτερεύσουμε γιατί έπρεπε να μείνουμε σε κάμπινγκ ενώ εμείς θέλαμε να πάρουμε δρόμο, ώστε να απολαύσουμε όσο περισσότερες ακρογιαλιές της Πελοποννήσου θα μπορούσαμε και όχι να εγκλωβιστούμε μέσα σε μια μεγαλούπολη. Εξ άλλου το πρόγραμμά μας ήταν να κάνουμε όλο το γύρο της Πελοποννήσου μέσα στο σχεδιάγραμμα των διακοπών μας.
Τις ώρες που διαθέσαμε να δούμε την Πάτρα πρέπει να ομολογήσω πως μας άρεσε πολύ ως πόλη και ιδιαίτερα το πιο γραφικό μέρος της, η Παλιά πόλη, όπου υψώνεται και το κάστρο της. Η πανοραμική θέα της πόλης από το κάστρο ήταν εκπληκτική με τα μάτια μας να θαυμάζουν όλο τον Πατραϊκό κόλπο έως και τα απέναντι βουνά. Πολλά τα αξιοθέατά της. Τι να πρωτοθαυμάσουμε και να πρωτοδούμε τις ώρες που μείναμε στην πόλη.
Πάντως τον Ναό του Αγίου Ανδρέα του πολιούχου της πόλης τον είδαμε και μας εντυπωσίασε. Και βέβαια δεν θα γινόταν να μην εντυπωσιαστούμε αφού είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της Ελλάδας και η 3η εκκλησία Βυζαντινού ρυθμού στα Βαλκάνια. Μεγαλοπρεπής ναός και επιβλητικός! Αξίζει την επίσκεψή σας.
Ο Ανδρέας μετά την Πεντηκοστή και τη δημιουργία της πρώτης εκκλησίας, αρχίζει τις περιοδείες του ξεκινώντας από τον Εύξεινο Πόντο για να κηρύξει το λόγο του Θεού. Αφού πέρασε από τη Μακεδονία έφτασε έως και στην Πάτρα. Βάφτιζε και χειροτονούσε σε κάθε πόλη που περνούσε επίσκοπο δημιουργώντας έτσι τους πρώτους πυρήνες του χριστιανισμού.
Η Πάτρα όμως θα έμελλε να είναι ο τόπος του μαρτυρίου του, αφού το 66 μ.Χ. ο ανθύπατος της Αχαΐας Αιγεάτης τον υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια και στο τέλος τον σταύρωσε σε σχήμα Χ. Ο Άγιος Ανδρέας είναι ο προστάτης και πολιούχος της πόλεως των Πατρών.
Παραλία Καλογριάς – Αχαΐα
Ο επόμενος σταθμός μας στο ταξίδι μας στην Πελοπόννησο ήταν η παραλία Καλογριάς. Είχαμε ακούσει τόσα πολλά για αυτήν τη φημισμένη παραλία όμως προς απογοήτευσή μας η τοποθεσία δεν μας κράτησε πολύ. Ο κόσμος που έτρεχε για τα μπάνια του ήταν τόσος πολύς που προς στιγμή μας απώθησε. Όμως έχω να πω πως η παραλία της ήταν αμμουδερή με καθαρά νερά και το πανέμορφο δάσος έκανε το μέρος ειδυλλιακό.
Φύγαμε από την παραλία με άγνωστο προορισμό. Να μείνουμε όπου μας αρέσει! Όμως πλέον ο δρόμος έπαψε να είναι παραλιακός και έτσι αφού περάσαμε την Αμαλιάδα και τον Πύργο πριν φτάσουμε και πάλι στα παράλια της Πελοποννήσου και ενώ ήμασταν καθ΄ οδόν αποφασίσαμε να κάνουμε μια παράκαμψη από τον αυτοκινητόδρομο για μια βόλτα στην αρχαία ιστορία. Γιατί ταξίδι στην Πελοπόννησο χωρίς ιστορία δεν γίνεται!
Αρχαία Ολυμπία
Η ταμπέλα έγραφε Αρχαία Ολυμπία και εμείς φυσικά στρίψαμε για να περιηγηθούμε τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Καλά τα μπανάκια και οι γνωριμίες με τις πόλεις αλλά να μη γνωρίσουμε συγχρόνως και την ιστορία μας; Εξ άλλου στο οδοιπορικό μας ήταν μέσα στο πρόγραμμα να γνωρίσουμε όλες τις ομορφιές της Πελοποννήσου! Στο σημείο αυτό για να συντομέψω τα γραφόμενά μου δεν θα σας μιλήσω για την αρχαία Ολυμπία παρά θα σας αφήσω να την γνωρίσετε μέσα από το ειδικό αφιέρωμα που της έχω κάνει.
Για να μάθετε τα πάντα γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και το Μουσείο της, διαβάστε την παρακάτω ανάρτηση:
Αρχαιολογικοί χώροι στην Πελοπόννησο που αξίζει να επισκεφθείτε:
Μυστράς: ταξίδι στη βυζαντινή καστροπολιτεία
Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και το Ασκληπιείο
Ξενάγηση στις Μυκήνες: αρχαιολογικός χώρος και μουσείο
Ταξίδι στην Πελοπόννησο – Ζαχάρω
Το ταξίδι μας στην Πελοπόννησο συνεχίζεται κι έτσι από την αρχαία Ολυμπία ξαναμπήκαμε και πάλι στον αυτοκινητόδρομο Ε55 και φτάσαμε στη μικρή πόλη Ζαχάρω. Η Ζαχάρω βρίσκεται σε μια καταπράσινη περιοχή γεμάτη με ελαιόδεντρα και πεύκα και βρέχεται από τα δροσερά νερά του Ιονίου πελάγους. Η πόλη είναι χτισμένη σε δύο επίπεδα με το ένα κομμάτι της να είναι χτισμένο σε χαμηλό λόφο ενώ το άλλο στην πεδιάδα το οποίο καταλήγει σε μία πανέμορφη αμμώδη παραλία.
Ο αυτοκινητόδρομος Ε55 είναι τμήμα της Ευρωπαϊκής οδού που ξεκινάει από τη Σουηδία και καταλήγει στην Καλαμάτα
Μας άρεσε πολύ η Ζαχάρω αφού είναι μια ζωντανή πόλη με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και γιαυτό οι τουρίστες είναι πάρα πολλοί που την επισκέπτονται. Ήταν από τα ομορφότερα μέρη που είδαμε στο ταξίδι μας.
Εάν σας ενδιαφέρει μια αγορά ενός αυτοκινούμενου διαβάστε τα θετικά και τα αρνητικά αυτού: Ταξίδια με αυτοκινούμενο στην Ελλάδα
Παραλία Καϊάφα
Η Ζαχάρω όμως μας έμεινε αξέχαστη και για ένα άλλο λόγο. Έξι χιλιόμετρα πριν φτάσουμε στη Ζαχάρω μας μάγεψε η παραλία Καϊάφα. Η λουτρόπολη Καϊάφα με τα ιαματικά νερά της είναι και αγαπημένος προορισμός στην Πελοπόννησο για πολλούς ανθρώπους όλο τον χρόνο. Οι εγκαταστάσεις των ιαματικών λουτρών είναι χτισμένες στο νησάκι της Αγίας Αικατερίνης στο κέντρο μιας μικρής λίμνης και όλο το φυσικό τοπίο είναι ανεπανάληπτης ομορφιάς.
Το μέρος συνδυάζει το πράσινο της φύσης με τα πεύκα να φτάνουν ως τη θάλασσα και δένεται αρμονικά με τη λίμνη και την τέλεια αμμώδη παραλία. Μια ατελείωτη αμμουδιά μπροστά μας μόνο για εμάς! Ήταν ο ιδανικός προορισμός, αλλά νομίζω και για όλους αυτούς που θέλουν να κολυμπήσουν χωρίς πολύ κόσμο και φασαρία σε μια πεντακάθαρη θάλασσα είναι ο τέλειος τόπος.
Στα λουτρά Καϊάφα συρρέουν κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών για να απολαύσουν τις ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών νερών. Στις πηγές αυτές σύμφωνα με τη μυθολογία, έπλυνε τις πληγές του ο λαβωμένος από τον Ηρακλή, Κένταυρος Χείρων.
Ταξίδι στην Πελοπόννησο – Καλό Νερό
Μετά από τη Ζαχάρω ο επόμενος σταθμός μας ήταν το χωριό Καλό Νερό με την απέραντη παραλία του. Περάσαμε από το χωριό Έλαια και βγήκαμε από τον αυτοκινητόδρομο αναζητώντας τον δρόμο που κινείται παράλληλα με την ακτή. Η διαδρομή δεν ήταν μεγάλη, μόλις 8 χιλιόμετρα, και φτάσαμε στο χωριό Καλό Νερό. Η διαδρομή όμως αν και μικρή ήταν φανταστική. Περάσαμε από ένα πανέμορφο δάσος με πεύκα, αμμόλοφοι απλώνονταν παντού και οι ελιές έφταναν μέχρι τη θάλασσα. Σε όλη τη διαδρομή διακρίναμε παραλίες που ήταν ιδανικές για κολύμπι. Ίσως κάπου εκεί σε κάποιο σημείο να είχαν αφήσει τα αυγά τους και οι χελώνες καρέτα – καρέτα για να επωαστούν.
Διαβάστε τη συνέχεια του ταξιδιού μας στην Πελοπόννησο:
Road trip στην Πελοπόννησο από τη Μεθώνη έως την Καλαμάτα
Πελοπόννησος: Οδοιπορικό στη Μάνη
Road trip σε χωριά και παραλίες στη Λακωνική Μάνη
Ταξίδι στην Πελοπόννησο, από το Γύθειο ως την Ελαφόνησο
Road trip στην Πελοπόννησο, από Μονεμβασιά έως τον Πόρο
Οικογενειακές διακοπές στην Μονεμβασιά
Παραλία Καλό Νερό
Το Καλό Νερό είναι ένα ήσυχο και μικρό χωριό με καταπληκτική θάλασσα, και όμορφες ταβερνούλες δίπλα στο κύμα. Μείναμε αρκετές μέρες στην παραλία του Καλού Νερού απολαμβάνοντας τα καθαρά νερά του Ιονίου πελάγους.
Η παραλία στο Καλό Νερό εκτείνεται αρκετά χιλιόμετρα και είναι πραγματικά πολύ όμορφη. Στο κομμάτι της που είναι κοντά στον οικισμό είναι καλά οργανωμένη με πολλά μπαρ και εστιατόρια να βρίσκονται σε αυτή, όπως επίσης ξαπλώστρες και ομπρέλες. Στα υπόλοιπα μέρη της είναι ελεύθερη οπότε μπορείτε να την απολαύσετε και ιδιωτικώς! Δεν μπορώ να πω πως η αμμουδιά της είναι παντού καλή. Αλλού πέτρες, αλλού χοντρή άμμο αλλού μεγάλες πλάκες γλιστερές οι οποίες εισχωρούν έως μέσα στη θάλασσα. Όμως όλα αυτά ξεπερνιούνται με την απόλαυση που νοιώθει κανείς να κολυμπά στα δροσερά γαλαζοπράσινα νερά της.
Μάθαμε από τους ντόπιους κατοίκους πως το μέρος έχει μεγάλα κύματα εάν έχει δυτικό άνεμο, λόγω του ανοικτού Ιονίου πελάγους από το οποίο βρέχεται. Εμείς όμως σταθήκαμε τυχεροί αφού τις μέρες των διακοπών μας στο Καλό Νερό δεν είχε αέρα, οπότε δεν είχε ούτε μεγάλα κύματα, ούτε και θολά νερά. Απολαύσαμε την άπλα της θάλασσας και μαγευτήκαμε από τα ηλιοβασιλέματα βλέποντας τον ήλιο να βουτάει στη θάλασσα και να χρυσίζει τα πάντα.
Εάν ταξιδεύετε με αυτοκινούμενο όχημα τότε σας ενδιαφέρει παρακάτω το άρθρο μας: 35 Πάρκινγκ για αυτοκινούμενα στην Ελλάδα
Κυπαρισσία και το Κάστρο της Αρκαδιάς
Τις μέρες που βρισκόμασταν στο Καλό Νερό πολλές φορές επισκεφτήκαμε την κοντινή πόλη Κυπαρισσία,η οποία απέχει μόνο 8 χιλιόμετρα, είτε για αγορές ή είτε και για γνωριμία ή φαγητό. Η Κυπαρισσία είναι μια όμορφη πόλη που αξίζει να αφιερώσετε μερικές μέρες για να τη γνωρίσετε ή και αν ακόμα δεν έχετε τόσο χρόνο, έστω κάποιες ώρες. Είναι χτισμένη επάνω στα ερείπια αρχαίας μυκηναϊκής πόλης και αυτό το μαρτυρούν οι τρεις θολωτοί μυκηναϊκοί τάφοι που βρέθηκαν στην περιοχή, αλλά και πολλά πολύτιμα χρυσά ευρήματα. Όλα αυτά μπορείτε να τα θαυμάσετε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.
Κατά τη μυθολογία, το όνομά της η Κυπαρισσία το πήρε από τον Κυπάρισσο που ήταν φίλος του θεού της μουσικής, Απόλλωνα. Ο Κυπάρισσος που ήταν καλός κυνηγός, από απροσεξία σε ένα του κυνήγι σκότωσε ένα ελάφι. Από τότε, μελαγχόλησε και πριν πεθάνει, οι θεοί τον λυπήθηκαν και αφού άκουσαν τις παρακλήσεις του τον έκαναν κυπαρίσσι. Πολλοί λένε όμως πως το όνομά της η πόλη το οφείλει στα πολλά κυπαρίσσια που υπήρχαν στην περιοχή εκείνη τη εποχή.
Η Κυπαρισσία είναι χτισμένη αμφιθεατρικά και είναι χωρισμένη στην παλαιά Άνω Πόλη και στη Νέα Πόλη ή Κάτω Πόλη που είναι μια σύγχρονη πόλη χτισμένη πρόσφατα και τα σπίτια της φτάνουν έως και τη θάλασσα. Η Άνω πόλη όμως έχει μια άλλη μαγεία και γι αυτό έχει κηρυχθεί παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός. Πολλές φορές βρεθήκαμε στην όμορφη πλατεία της Αρκαδιάς και από εκεί αρχίσαμε την περιπλάνησή μας στα στενά καλντερίμια με τα παραδοσιακά σπιτάκια και τις γεμάτες λουλούδια αυλές τους.
Στο τέλος και στην κορυφή του βράχου στέκει εδώ και αιώνες το παλιό κάστρο της. Μη διστάσετε να ανεβείτε γιατί το Κάστρο της Αρκαδιάς είναι το καμάρι των κατοίκων της Κυπαρισσίας, όπως και της Αρκαδιάς ο πλάτανος που στη σκιά του αιωνόβιου αυτού πλάτανου στην είσοδο του κάστρου θα πάρετε μια ανάσα δροσιάς. Από το κάστρο η θέα που αντικρίσαμε ήταν ανεπανάληπτη, γιατί λόγω της θέσης του είχαμε την ευκαιρία να δούμε όχι μόνο την πόλη, αλλά και όλη την περιοχή και έφτασε το μάτι μας ως τις ακτές του Ιονίου πελάγους.
Ενετοί, Φράγκοι, Βυζαντινοί, Τούρκοι έγιναν κυρίαρχοι του κάστρου ανά τους αιώνες, ώσπου μετά τη ναυμαχία του Ναβαρίνου το Κάστρο της Αρκαδιάς ελευθερώθηκε και ήρθε στα χέρια των Ελλήνων. Λένε πως το Κάστρο το είχανε χτίσει οι Φράγκοι γύρω στα 1200. Σήμερα μέσα στο κάστρο υπάρχει το υπαίθριο θέατρο στο οποίο πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις και μουσικές βραδιές το καλοκαίρι. Χαρά όλων των ταξιδιωτών είναι να πετύχουν μια τέτοια εκδήλωση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους και να συμμετάσχουν και αυτοί.
Ταξίδι στην Πελοπόννησο – Παραλίες της Κυπαρισσίας
Μέσα στην πόλη της Κυπαρισσίας οι παραλίες που θα κολυμπήσετε είναι η παραλία Κυπαρισσίας και η παραλία Άι Λαγούδης. Το παραλιακό μέτωπο όμως της περιοχής είναι πολύ μεγάλο. Οι ακτές του Ιονίου πελάγους μετρώνται σε χιλιόμετρα. Οι επιλογές είναι πολύ περισσότερες. Αλλού θα βρείτε παραλίες με ψιλή άμμο, αλλού βαθιές θάλασσες με βότσαλα μεγάλα ή και μικρά, αλλού κάποιες οργανωμένες ή και ελεύθερες. Όμως όλες είναι πεντακάθαρες και με κρυστάλλινα νερά. Σε εσάς μένει να τις ανακαλύψετε και να τις απολαύσετε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Ο Πύργος του Άιφελ στην Ελλάδα;
Την Κυπαρισσία την αποχωριστήκαμε με δυσκολία. Όμως το ταξίδι μας καλούσε για νέες εμπειρίες και έτσι βάλαμε «πλώρη» για νέους προορισμούς. Η επόμενη στάση μας θα ήταν στον Πύργο του Άιφελ! Ναι καλά διαβάσατε. Έχει και η Ελλάδα τον δικό της πύργο του Άιφελ και βρίσκεται στα Φιλιατρά. Στην είσοδο της πόλης βρίσκεται το πιστό αντίγραφο του Πύργου του Άιφελ με μικρότερες βέβαια διαστάσεις. Είναι το στολίδι των Φιλιατρών και φυσικά το σήμα κατατεθέν της μικρής πόλης. Στα Φιλιατρά δεν μείναμε, απλά βγάλαμε φωτογραφίες από το πρωτότυπο αυτό έκθεμα της πόλης γιατί μας καλούσε ο επόμενος προορισμός μας που θα ήταν η όμορφη Πύλος.
Ο ελληνικός Πύργος του Άιφελ κατασκευάστηκε το 1960 με δωρεά ενός Ελληνοαμερικανού γιατρού του Χαράλαμπου Φουρναράκη από τα Φιλιατρά. Έχει ύψος 26 μέτρα- ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι έχει ύψος 325 μέτρα- και κατασκευάστηκε για να συμβολίζει τη συνεργασία των δύο λαών.
Το Ταξίδι στην Πελοπόννησο συνεχίζεται…
Πύλος, η πριγκίπισσα του Νότου
Η Πύλος είναι ένας από τους πιο όμορφους τουριστικούς προορισμούς της Πελοποννήσου και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Ελλάδας. Παλαιότερα ήταν γνωστή με το Ενετικό της όνομα ως Ναβαρίνο και το 1829 όταν ξαναχτίστηκε την ονόμασαν Πύλο. Σήμερα την αποκαλούν και «Πριγκίπισσα του Νότου». Σταματήσαμε στο ψηλότερο σημείο της πόλης και από εκεί αγναντεύοντας τις κεραμοσκεπές των ψηλών σπιτιών που καθρεφτίζονταν στα νερά του γραφικού λιμανιού της μαζί με τα κατάρτια των καϊκιών που είναι δεμένα σε αυτό, δημιούργησαν στα μάτια μας ένα νησιώτικο σκηνικό.
Η Πύλος είναι χτισμένη αμφιθεατρικά επάνω σε δύο λόφους και από παντού είχαμε πάντα μια εξαιρετική θέα προς τη θάλασσα. Στη μεγάλη κεντρική πλατεία των Τριών Ναυάρχων που ονομάστηκε έτσι προς τιμή των 3 Ναυάρχων που ηγήθηκαν της ναυμαχίας του Ναβαρίνου, με τα αιωνόβια πλατάνια που είναι μια όαση δροσιάς για την πόλη, απολαύσαμε πολλές φορές το καφεδάκι μας.
Η Πύλος έχει ένα απάνεμο λιμάνι λόγω του νησιού Σφακτηρία που την προφυλάσσει από τους ανέμους και γι αυτό είναι αγκυροβόλιο πολλών μικρών και μεγάλων καραβιών
Η Πύλος είναι μια πολύ όμορφη μικρή πόλη που διατηρεί ακόμα πολλά πέτρινα σπίτια με τις αυλές τους, τα μπαλκόνια τους, τα λουλούδια τους και ευχαριστηθήκαμε τις μέρες που μείναμε τον περίπατό μας στα στενά δρομάκια και στα καλντερίμια της. Στην παραλία μπροστά στο σύγχρονο λιμάνι της υπάρχουν και πολλές ψαροταβέρνες που όταν βρεθείτε εκεί θα απολαύσετε το φρέσκο ψαράκι με θέα το απάνεμο λιμάνι και το νησάκι Σφακτηρία.
Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.
Το νησί Σφακτηρία
Η βραχονησίδα Σφακτηρία που βρίσκεται ακριβώς μπροστά στην είσοδο του λιμανιού της Πύλου, είναι ένας μεγάλος φυσικός κυματοθραύστης για τις φουρτούνες του Ιονίου πελάγους και κάνει το λιμάνι της να είναι ένα από τα πιο ασφαλή αγκυροβόλια της Μεσογείου.
Για να επισκεφθείτε τη Σφακτηρία θα πρέπει να πάτε με καραβάκι από το λιμάνι της Πύλου και μπορείτε να κολυμπήσετε και στις μικρές ακτές της. Υπάρχει στο νησί και ένα ιδιαίτερο αξιοθέατο. Μια εκκλησία που την έχτισαν Ρώσοι στρατιώτες και χρησιμοποίησαν για την κατασκευή της μόνο ξύλο και ούτε ένα καρφί! Το νησί ενδείκνυται και για καταδύσεις.
Το Νιόκαστρο της Πύλου
Το Νιόκαστρο ή αλλιώς Νέο Ναβαρίνο το έχτισαν οι Τούρκοι το 1573 και στη διάρκεια των αιώνων το κάστρο πέρασε στην κατοχή πολλών κατακτητών. Τούρκοι, Ενετοί, Ρώσοι και πάλι Τούρκοι. Ώσπου το 1827 μετά τη ναυμαχία του Ναβαρίνου αφού κατέλαβαν το κάστρο οι Γάλλοι, το παρέδωσαν στους Έλληνες.
Οι Γάλλοι κατόπιν σχεδίασαν μια νέα πόλη και της έδωσαν το όνομα Πύλος. Μέσα στο κάστρο είδαμε το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων που έχει ευρήματα από διάφορα ναυάγια της περιοχής. Ναυάγια. Βυθισμένα ταξίδια, ανθρώπινες εξερευνήσεις, ίχνη σημαίνοντα στις θάλασσες της Πελοποννήσου γράφει η πινακίδα από έξω. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με τον πλούτο των θαλάσσιων αρχαιοτήτων της χώρας και τις υποθαλάσσιες ανασκαφές. Στο χώρο του Νιόκαστρου υπάρχει και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πύλου.
Εκτός από τα τείχη που σώζονται σε πολύ κατάσταση, σώζεται και ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που ανάλογα με το ποιος ήταν κυρίαρχος του κάστρου γινόταν άλλοτε τζαμί και άλλοτε χριστιανική εκκλησία. Το κάστρο διατηρείται σε πολύ κατάσταση και κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται σε αυτό πολιτιστικές εκδηλώσεις ειδικά στην Αυγουστιάτικη πανσέληνο.
Το Παλαιόκαστρο της Πύλου
Παρόλο που το Παλαιόκαστρο δεν είναι σήμερα σε καλή κατάσταση, μπορείτε εάν θελήσετε να το επισκεφθείτε, να ξεκινήσετε την ανάβασή σας από το δρομάκι της παραλίας της Χρυσής Ακτής (Ντιβάρι) και να το περπατήσετε με ευθύνη δική σας για να δείτε από ψηλά την παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, και το Ιόνιο πέλαγος.
Το Παλαιόκαστρο βρίσκεται στην περιοχή της αρχαίας Πύλου και υψώνεται στην κορυφή ενός λόφου πάνω από τον πανέμορφο όρμο της Βοϊδοκοιλιάς. Επάνω στα ερείπια της πρώτης ακρόπολης της αρχαίας Πύλου το 1278 επί Φραγκοκρατίας χτίστηκε το Παλαιόκατρο και έπαιξε πολύ σημαντικό αμυντικό ρόλο όλα αυτά τα χρόνια, ώσπου και ερήμωσε μετά το 1828 που παραδόθηκε στους Έλληνες. Σήμερα είναι ερειπωμένο και ξεχασμένο εκεί επάνω, να θυμίζει την Φραγκοκρατία στην Ελλάδα. Απόσταση 6 χλμ. από την Πύλο και 3 χλ. από το χωριό Γιάλοβα.
Διαβάστε επίσης στο Ανθομέλι:
- Εκδρομή στην Ελαφόνησο και στην παραλία του Σίμου
- Ναύπλιο, στο επιβλητικό Παλαμήδι
- Τριήμερη οικογενειακή εκδρομή στο Kalamaki Beach Resort
- Ονειρεμένες διακοπές στο «Πέτρα και Φως»
Ταξίδι στην Πελοπόννησο – Παραλίες στην Πύλο
Παραλία Βοϊδοκοιλιάς
Είναι μια από τις πιο ονειρεμένες παραλίες της Ελλάδας με πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά. Το φυσικό τοπίο της Βοϊδοκοιλιάς είναι μοναδικό και έχει χαρακτηριστεί και ως «τοπίο φυσικού κάλλους»! Το σχήμα της είναι ημικυκλικό, προφυλάγεται από αμμόλοφους και είναι προστατευόμενη περιοχή. Θα τη βρείτε ανάμεσα στο Παλιόκαστρο και στον λόφο του Προφήτη Ηλία.
Η φανταστική παραλία της Βοϊδοκοιλιάς με την ψιλή άμμο είναι ιδανική και για μικρά παιδιά, αφού είναι ρηχή, αλλά προς θεού μην παραλείψετε να πάρετε μαζί σας ομπρέλα, νερό και κάτι για να φάτε, διότι δεν υπάρχει εκεί τίποτα. Να είστε επίσης ενήμεροι πως δεν υπάρχουν αποδυτήρια ούτε καν κάδοι, οπότε προσοχή στα σκουπίδια σας. Το πάρκινγκ είναι μεν τεράστιο, αλλά ίσως να ταλαιπωρηθείτε αν αφήσετε το αυτοκίνητό σας αρκετά μακριά και προσοχή να μην κολλήσετε στην άμμο. Εμείς λόγω του μήκους του αυτοκινούμενου το αφήσαμε αρκετά μακριά και η ταλαιπωρία μας ήταν αρκετά μεγάλη, χώρια το ότι δεν είχαμε μαζί μας τα απαραίτητα αξεσουάρ, οπότε για να είμαι ειλικρινής μας έμεινε μόνο η ταλαιπωρία.
Να γνωρίζετε πως πηγαίνει πολύς κόσμος γι αυτό εάν θέλετε να αποφύγετε την πολυκοσμία, απολαύστε μόνο τηνφυσική ομορφιά του τοπίου κάποιο απογευματάκι για να δείτε και τον ήλιο να πέφτει μέσα στη θάλασσα.
Στο σημείο αυτό βρίσκεται και ο μεγαλύτερος υδροβιότοπος της Μεσσηνίας, η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας που φιλοξενεί σπάνια αποδημητικά πουλιά και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000.
Παραλία Χρυσής Ακτής
Μια πολύ καλή επιλογή για κολύμπι είναι και η παραλία της Χρυσής Ακτής με ζεστά και πεντακάθαρα νερά. Προστατεύεται από το νησάκι Σφακτηρία και έτσι είναι απάνεμη και χωρίς καθόλου κύμα, τέλεια και για μικρά παιδιά. Έχει τρία οργανωμένα beach bar και μπορείτε να διαλέξετε εσείς που θέλετε να απολαύσετε τον καφέ σας και το μπάνιο σας. Είναι από τις καλύτερες παραλίες της περιοχής.
Η τοποθεσία της Χρυσής Ακτής συνδέεται και με την ιστορία αφού εκεί έγινε και η ναυμαχία του Ναβαρίνου, όπου ο Τουρκοαιγυπτιακός στόλος καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τις αγγλικές, γαλλικές και ρωσικές δυνάμεις. Μετά τη ναυμαχία του Ναβαρίνου η Ελλάδα έγινε ανεξάρτητο κράτος.
Παραλία Ρωμανού
Μια από τις καλύτερες επιλογές για κολύμπι είναι και η μεγάλη και εξωτική παραλία του Ρωμανού, 15 χλμ. από την Πύλο. Έχει υπέροχη πεντακάθαρη μεγάλη αμμουδιά και κρυστάλλινα ζεστά νερά. Η θάλασσα είναι σχετικά ρηχή, αλλά προσοχή βαθαίνει μετά από 20 περίπου μέτρα. Υπάρχει χώρος parking για το αυτοκίνητό σας και beach bar. Την ακτή Ρωμανού την επιλέγουν και οι θαλάσσιες χελώνες kareta-kareta για να αφήσουν τα αυγά τους στην άμμο για επώαση.
Στον παρακάτω χάρτη θα βρείτε όλα τα μέρη στα οποία θα ταξιδέψουμε παρέα στην Πελοπόννησο. Μπορείτε να ζουμάρετε αλλά και να πατήσετε πάνω σε αυτόν, να τον αποθηκεύσετε ή να τον συμβουλεύεστε στο δικό σας ταξίδι στέλνοντάς τον στο email σας.
https://www.google.com/maps/d/drive?state=%7B%22ids%22%3A%5B%221-t-TFa7X43iAqjOd_A_Z7xxIS363gXXQ%22%5D%2C%22action%22%3A%22open%22%2C%22userId%22%3A%22110667194073121602464%22%7D&usp=sharing
Ταξίδι στην Πελοπόννησο – Πρόταση για εκδρομή
Το Ανάκτορο του Νέστορα
Για μια ημερήσια εκδρομή από την Πύλο σας προτείνω να επισκεφθείτε το Ανάκτορο του βασιλιά Νέστορα που βρίσκεται 17 χλμ. βόρεια της Πύλου, στον δρόμο Χώρας-Πύλου.
Ο βασιλιάς Νέστορας είναι γνωστός από την Οδύσσεια του Ομήρου, όταν ο Τηλέμαχος γιος του πολυμήχανου Οδυσσέα είχε φτάσει έως το παλάτι του για να μάθει νέα του χαμένου του πατέρα. Μετά από μια σειρά ανασκαφών που έγιναν ήρθε στην επιφάνεια το ανάκτορο και μπορούμε τώρα εμείς να δούμε τα χωρίσματα των δωματίων, τα σκαλοπάτια που κάποτε περπατούσαν εκείνοι, να δούμε την μπανιέρα και το λουτρό του, τα πιθάρια που φύλαγαν τα κρασιά τους και την εστία που ζέστανε το ανάκτορο.
Το ανάκτορο του Νέστορα θεωρείται ότι χτίστηκε τον 13ο αιώνα π.Χ και είναι το καλύτερα διατηρημένο μυκηναϊκό παλάτι που έχει ανακαλυφθεί έως και τώρα.
Ένα μεγάλο ανοιχτό μοντέρνο σκέπαστρο μας δίνει τη δυνατότητα να το απολαύσουμε από κοντά. Σημαντικό εύρημα είναι οι 1200 περίπου πήλινες πινακίδες με γραφή Γραμμική Β΄καθώς και ένας θολωτός τάφος που βρέθηκε εκεί κοντά. Πολλά αντικείμενα της καθημερινότητας που βρέθηκαν στις ανασκαφές, κοσμήματα, κρασοπότηρα, κομμάτια από τις τοιχογραφίες και πολλά άλλα βρίσκονται στο αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας.
Διαμονή στο Ταξίδι στην Πελοπόννησο
Για τη διαμονή σας μπορείτε να συμβουλευτείτε τον παρακάτω χάρτη. Πατώντας επάνω στα καταλύματα μπορείτε να κάνε την κράτησή σας μέσω του Ανθομέλι στο booking.
Το ταξίδι στην Πελοπόννησο, το πρώτο μέρος δηλαδή, τελειώνει σε αυτό το σημείο και σας περιμένω να συνεχίσουμε το ταξίδι μας για να γνωρίσουμε και άλλες ομορφιές της Πελοποννήσου. Ο γύρος της Πελοποννήσου είναι πολύ μεγάλος με ενδιαφέρουσες πόλεις και τόπους, η περιγραφή του ταξιδιού μας έχει χωριστεί σε μέρη για μια καλύτερη ανάγνωση από εσάς.
Με αγάπη
μαμά Μαρία από το Ανθομέλι
Υ.Γ. Η ανάρτηση με το Ταξίδι στην Πελοπόννησο είναι προσωπική και όχι ένας ταξιδιωτικός οδηγός, οπότε συμπεριλαμβάνει τις τοποθεσίες που επισκεφθήκαμε εμείς, είτε γιατί μας άρεσαν, είτε γιατί μας φάνηκαν όμορφες, είτε γιατί υπήρχε καλός χώρος στάθμευσης για το αυτοκινούμενο μας, χωρίς να αποκλείω πως υπάρχουν και πολλά άλλα μέρη ή και παραλίες που είναι εξ ίσου όμορφες και αξίζουν τη δική σας επίσκεψη. Σε εσάς μένει να τις ανακαλύψετε!
Pin for later
Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.
Ανυπομονούμε για την συνέχεια!!!
Η συνέχεια είναι ήδη έτοιμη και θα ανέβει σε λίγες μέρες! Ευχαριστούμε που ήρθες μαζί μας σε αυτό το online ταξίδι!