Στην ανάρτηση αυτή θα δούμε ταξιδεύοντας με αυτοκινούμενο στην Ελλάδα, ποιες είναι οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματά μας ώστε τα ταξίδια μας να γίνουν απολαυστικά! Για εμάς που έχουμε αυτοκινούμενο η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία μπορούμε και κάνουμε ταξίδια όλο τον χρόνο λόγω του ήπιου κλίματος και των μη χαμηλών θερμοκρασιών που έχει. Εάν υπήρχαν και οι υποδομές διαμονής και διανυκτέρευσης, τα λεγόμενα camper stops (διεθνής ονομασία στάσης και στάθμευσης) όπως στις υπόλοιπες χώρες τις Ευρώπης, τότε θα ήταν η τέλεια χώρα και για τέτοιου είδους τουρισμό! Ας δούμε όμως.
Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν πάνω από 18.000 camper stops, χώροι δηλαδή που μπορούν να φιλοξενήσουν τα αυτοκινούμενα. Στην Ελλάδα, δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα νομοθεσία για την ύπαρξη τέτοιων χώρων που θα μπορούσαν να διανυκτερεύσουν οι καμπερίστες.
Η αγορά του αυτοκινούμενου που κάναμε μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την Ελλάδα από άκρη σε άκρη και να ταξιδέψουμε και στα πιο μικρά χωριά της αλλά και στις πρωτεύουσες όλων των νομών. Βρεθήκαμε κοντά στη φύση, σε βουνά, σε παραλίες, αλλά και σε ποτάμια και λίμνες. Σταθμεύσαμε σε μαγικές τοποθεσίες, σε μέρη μαγικά κι ονειρεμένα! Η Ελλάδα είναι η καλύτερη χώρα για ταξίδια με αυτοκινούμενο και κάθε φορά νοιώθουμε την ελευθερία της διαδρομής στο έπακρον, είτε ταξιδεύουμε μόνοι μας είτε παρέα και με άλλους αυτοκινούμενους.
Ταξίδια με αυτοκινούμενο στην Ελλάδα. Διαβάστε το άρθρο με τις προτάσεις μας : Οικογενειακοί προορισμοί στην Ελλάδα
Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται οδηγώντας ένα αυτοκινούμενο στην Ελλάδα
Χωρίς να είμαι ο ειδικός, απλά μόνο γνώστης των υποχρεώσεών μας από τη χρήση αυτοκινούμενου εδώ και 15 χρόνια, στην ανάρτηση αυτή θα μιλήσουμε για αυτές ώστε να τις μάθουν και οι νέοι κάτοχοι αυτών των οχημάτων. Που μπορείτε να σταθμεύσετε. Που μπορείτε να διανυκτερεύσετε. Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά ενός αυτοκινούμενου. Πως θα το ασφαλίσετε και ποια οδική βοήθεια να κάνετε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Πρέπει να ξέρετε πως η διανυκτέρευση με το αυτοκινούμενο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη σε ανοιχτούς χώρους στάθμευσης έχει την επικινδυνότητά της αλλά θα αισθάνεστε περισσότερο ασφαλείς εάν δεν παρκάρετε σε ερημικές, σκοτεινές και απομακρυσμένες περιοχές. Επίσης δεν πρέπει να πετάτε τα γκρίζα νερά της αποχέτευσης στην ύπαιθρο και να ανοίγετε τέντες ή να βγάζετε τραπέζια και καρέκλες έξω εάν κάνετε ελεύθερο πάρκινγκ. Απλά πράγματα που θα πρέπει να τα έχετε υπόψιν σας.
Τι είναι το αυτοκινούμενο και πόση αυτονομία έχει;
Ένα αυτοκινούμενο όχημα, camper, είναι αυτοκίνητο που “κουβαλάει μαζί και το σπιτικό του”. Διαθέτει κρεβάτια ανάλογα με τον τύπο και το μήκος του οχήματος, σαλόνι που μετατρέπεται και αυτό σε κρεβάτι, κουζίνα, ψυγείο, τουαλέτα, ντουζιέρα, αποθηκευτικούς χώρους. Λειτουργεί με δύο ηλεκτρικά συστήµατα. Το ένα είναι 12V και λειτουργεί με τις μπαταρίες που έχει επάνω του αλλά και με ρεύμα 220V που παίρνει όταν βρίσκεται σε κάμπινγκ.
Διαβάστε την ανάρτηση και πάρτε ιδέες για ταξίδια με αυτοκινούμενο στην Ελλάδα ή και χωρίς : 10+ προορισμοί στην Ελλάδα που πρέπει να επισκεφτείτε
∆ιαθέτει επίσης μια δεξαµενή καθαρού νερού των 90 λίτρων και μια δεξαμενή βρόμικων νερών 130 λίτρων. Η χωρητικότητα των ντεπόζιτων νερού είναι ανάλογη με τον τύπο του οχήματος. Άρα παρέχει μια αυτονοµία που με μια λογική χρήση νερού μπορεί να περάσει και τις τρεις µέρες. Εάν όμως έχει επιπλέον και έναν ηλιακό συλλέκτη τότε η αυτονομία του είναι μεγαλύτερη όσον αφορά τον φωτισμό, τη χρήση τηλεόρασης ή άλλων συσκευών. (Καλό είναι να αλλάξετε τις λάμπες του αυτοκινούμενου με λάμπες Led ώστε όταν βρίσκεστε εκτός κάμπινγκ να καταναλώνετε λιγότερη μπαταρία).
Πρέπει πάντα να έχετε στο νου σας πως δεν πρέπει να υπερβείτε το βάρος του αυτοκινούμενου με εξτρά εξοπλισμό, προμήθειες και ρουχισμό. Όσο λιγότερα πάρετε τόσο καλύτερα και για την οδήγηση αλλά για να είστε και νόμιμοι.
Οι άλλες συσκευές κουζίνα και θέρμανση λειτουργούν µε υγραέριο (προπάνιο), όπως και το ψυγείο όταν δεν υπάρχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Έτσι και οι συσκευές αυτές προσφέρουν πολύ μεγάλη αυτονομία αφού πάντα ένα αυτοκινούμενο έχει μέσα του 2 μεγάλες φιάλες υγραερίου.
Η τηλεόραση λειτουργεί και με ρεύμα 12V αλλά και με 220V. Οι άλλες μικροσυσκευές όπως τηλέφωνα, τάμπλετ, GPS, φορτίζουν μέσω μετασχηματιστή από τη μπαταρία του αυτοκινήτου όταν βρίσκεται σε κίνηση, εάν δεν θέλουμε να σπαταλήσουμε τις μπαταρίες του αυτοκινούμενου όταν ήμαστε σε στάση. Όμως και τότε γίνεται η φόρτιση μέσω ειδικών φορτιστών-πριζών που υπάρχουν στο αυτοκινούμενο.
Τα καθίσματα του οδηγού και του συνοδηγού γυρίζουν στη βάση τους ώστε να μεγαλώσει ο χώρος του φαγητού και έτσι μπορούν να φάνε έως και 6 άτομα.
Επίσης, διαθέτει εκτός των αποθηκευτικών χώρων που έχει στο εσωτερικό του, αποθήκη και στο κάτω μέρος του “σπιτικού”, ώστε να μπορείτε να αποθηκεύσετε τραπέζι, καρέκλες, ομπρέλες και ότι άλλο θέλετε. Στο πίσω μέρος του αυτοκινούμενου μπορείτε εξτρά να βάλετε ειδική σχάρα για το μηχανάκι σας που θα σας εξυπηρετήσει αφάνταστα εάν το έχετε μαζί σας ή για τα ποδήλατα.
Εάν έχετε μηχανάκι ή και ποδήλατο μην ξεχνάτε πως πρέπει να φοράνε κράνη και τα δυο επιβαίνοντα άτομα. “Το κράνος σώζει ζωές!”.
Υπάρχουν ειδικοί χώροι στάθμευσης (camper stop) για αυτοκινούμενο στην Ελλάδα;
Δυστυχώς στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουν αποδεχτεί τα αυτοκινούμενα ως έσοδο τουρισμού. Η προσέλευση τουριστών από άλλες χώρες της Ευρώπης που θέλουν να χαρούν τις ομορφιές της χώρας μας, θα ήταν πολύ περισσότερη από ότι τώρα. Όσον αφορά σε εμάς τους Έλληνες καμπερίστες με χαρά θα δεχόμασταν να διαμορφωθούν τέτοιοι χώροι με παροχές που με το αντίστοιχο αντίτιμο να μπορούμε να εξυπηρετηθούμε και να μην ήμαστε πολλές φορές σε διωγμό εξ ανάγκης.
Όμως ακόμα δυστυχώς, πλην ελαχίστων χώρων ιδιωτικής πρωτοβουλίας, δεν έχουν παρασχεθεί από το κράτος. Και με αυτό εννοώ πως ούτε καν οι κρατικοί φορείς έχουν αποδεχτεί το αυτοκινούμενο στην Ελλάδα ως είδος τουρισμού, πόσο μάλλον οι δήμοι οι οποίοι επηρεάζονται από τα κάμπινγκ των περιοχών τους. Όταν τα κάμπινγκ κυνηγάνε τα αυτοκινούμενα στην Ελλάδα γιατί λένε πως πρέπει να σταθμεύουν μόνο μέσα σε αυτά βλέποντάς τα ως προσωπικό οικονομικό τους όφελος, τι να σου κάνουν και οι δήμοι;
Διαβάστε το άρθρο μας και πάρτε μια ιδέα πως φιλοξενούν οι Ευρωπαίοι τα αυτοκινούμενα: Διαμονή με αυτοκινούμενο στην Ευρώπη. Camper Stop ή Park and Ride (P+R)
Προσέξτε ιδιαίτερα το άναμμα της φωτιάς στην ύπαιθρο μαζέψτε όλα τα σκουπίδια σας και δώστε ιδιαίτερη προσοχή πού πετάτε τα απόβλητα.
Εγώ προσωπικά έχω μια ερώτηση για την οποία ακόμα δεν έχω πάρει απάντηση. Όλοι αυτοί, που βρίσκονται στον πολιτιστικό τομέα ενός δήμου ή υπουργείου, δεν έχουν βγει ποτέ από το γραφείο τους, να δουν, να επισημάνουν και να μελετήσουν το τι μπορεί να μας προσφέρει και αυτό το είδος του τουρισμού στη χώρα μας; Και από άποψη οικολογίας (καταλαβαίνετε τι θέλω να πω), έπρεπε να έχουν διαθέσει ήδη χώρους διαμονής των αυτοκινούμενων εξοπλισμένους με τις απαραίτητες προϋποθέσεις λειτουργίας αυτών, όπως παροχή ρεύματος, αποβολή των λυμάτων και βρόμικων νερών και γέμισμα του ντεπόζιτου με καθαρό νερό.
Παρ΄όλη την απογοήτευση μας σε αυτόν τον τομέα, εμείς στα ταξίδια μας με αυτοκινούμενο στην Ελλάδα προσπαθούμε και βρίσκουμε μεγάλα πάρκινγκ σε περιοχές που θέλουμε να επισκεφθούμε, είμαστε τυπικοί στις οδηγίες που μας δίνονται από τον νόμο και φυσικά προσπαθούμε να είμαστε και οικολογικά τυπικοί όσο αυτό περνάει από το χέρι μας.
Εάν η έξοδός μας είναι ένα τριήμερο δεν θα χρειαστούμε ανεφοδιασμό αφού μας καλύπτει η αυτονομία του αυτοκινούμενου. Εάν όμως οι διακοπές μας είναι ένα ταξίδι πολλών ημερών τότε αναγκαστικά οδηγούμαστε σε ένα κάμπινγκ για διαμονή μιας ημέρας ειδικά μόνο για το άδειασμα των λυμάτων και εφοδιασμό καθαρού νερού. Καθαρό νερό μπορείτε να πάρετε και από ένα πρατήριο καυσίμων όταν γεμίζετε το ρεζερβουάρ.
Στα ταξίδια σας με αυτοκινούμενο στην Ελλάδα πρότασή μου είναι να επισκεφθείτε τη Θράκη και κάνετε διακοπές στο Θρακικό πέλαγος : 5 προορισμοί στη Θράκη με μακραίωνη ιστορία
Οι γνώμες στην οικογένεια διχάζονται για την αγορά ενός αυτοκινούμενου
Όσοι θέλουν να κάνουν διακοπές και να έρθουν σε επαφή με τη φύση, μακριά από τον συνωστισμό, αναζητώντας μεγαλύτερη ηρεμία και απομόνωση και δείχνοντας σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον, καλώς να έρθουν στην ομάδα των campers. Υπάρχουν πολλά θετικά πλεονεκτήματα στην απόκτηση ενός αυτοκινούμενου και γι αυτό είναι το όνειρο πολλών ανθρώπων, όπως πολλές φορές έχω ακούσει να λένε.
Ίσως τα γραφόμενά μου σας φανούν υπερβολικά προς τη θετική κατεύθυνση λόγω της αγάπης μου προς αυτό το είδος ταξιδιού, ωστόσο θα μπορούσα να πω πως η κρίση μου θεωρείται αντικειμενική γιατί είχαμε πριν το αυτοκινούμενο και τροχόσπιτο για πάνω από 10 χρόνια με το οποίο επίσης ταξιδεύαμε και δεν το είχαμε στημένο μόνο σε ένα camping. Εξ άλλου εσείς είστε αυτός που θα βάλει τη ζυγαριά και θα δει προς τα που κλίνει. Γιαυτό και το άρθρο το έγραψα σε β’ πληθυντικό πρόσωπο και δεν το προσωποποίησα.
Η άδεια οδήγησης που χρειάζεστε για να οδηγήσετε το αυτοκινούμενο είναι η ίδια με αυτή που έχετε για το ΙΧ (κατηγορίας Β). Δεν απαιτείται επέκταση της άδειας οδήγησης για αυτοκίνητο έως 3500 τόνους.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες απαιτούν να υπάρχουν στο αυτοκινούμενο αντανακλαστικά γιλέκα, ένα προειδοποιητικό τρίγωνο και ένα κουτί πρώτων βοηθειών.
Τα θετικά πλεονεκτήματα απόκτησης ενός αυτοκινούμενου
1. Διαδρομή
Οι διακοπές σας παίρνουν ένα άλλο νόημα ταξιδεύοντας με ένα τέτοιο όχημα. Η ελευθερία κινήσεων και η πλήρης αυτονομία που σας δίνεται, είναι ο αέρας που σας δίνει και την ώθηση να θέλετε να ταξιδεύετε διαρκώς να βρίσκεστε επάνω στον δρόμο με ανοιχτό παράθυρο ενώ το ραδιόφωνο παίζει τα τραγούδια που σας αρέσουν.
Η εναλλαγή των εικόνων και των τοποθεσιών κατά τη διαδρομή σας και η γνωριμία με νέες πόλεις αλλά και η ξενάγηση μέσα σε αυτές ανακαλύπτοντας τα αξιοθέατα τους, είναι η απόλυτη αίσθηση ελευθερίας που απολαμβάνετε στο ταξίδι σας με το αυτοκινούμενο.
Δεν σας απασχολεί η έννοια του που θα μείνετε και πότε θα φτάσετε. Μπορείτε να μείνετε κοντά στη φύση επιλέγοντας τα πιο γραφικά μέρη και φυσικά στους καιρούς που ζούμε, λόγω του κορονοιού, να διαλέγετε πώς και με ποιους θα έρθετε σε επαφή.
Η ευελιξία του προγράμματος ταξιδιού είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά ενός ταξιδιού με το αυτοκινούμενο. Εσείς επιλέγετε τη διαδρομή που θέλετε να κάνετε και απλά ξεκινάτε!
Ταξίδια με αυτοκινούμενο στην Ελλάδα. Διαβάστε την ανάρτηση στο Ανθομέλι : Αλεξανδρούπολη, ο τελευταίος σταθμός πριν την Ανατολή
2. Στάθμευση – Φαγητό
Τι πιο ωραίο να έχετε μαζί σας… το σπιτικό σου! Να μαγειρεύετε και να τρώτε τα δικά σας φαγητά, με τα δικά σας υλικά και τις δικές σας γεύσεις χωρίς να είστε αναγκασμένοι να αναζητάτε εστιατόρια και ταβέρνες για τα γεύματά σας. Η απόλυτη οικονομία σε ένα ταξίδι. Όπως όλοι γνωρίζουμε πως τα χρήματα που δίνονται στη διατροφή μιας οικογένειας σε ένα ταξίδι είναι και το μεγαλύτερο έξοδο. Δεν τελειώσαμε όμως μόνο με αυτά. Υπάρχει και η διανυκτέρευση!
Πίνουμε τον καφέ μας, μαγειρεύουμε, τρώμε και κοιμόμαστε στον ίδιο χώρο, σαν στο σπίτι μας, μια εμπειρία που μας αρέσει πάρα πολύ.
3. Διανυκτέρευση
Τι να πω ακόμα και για τον υπέροχο ύπνο που μπορείτε να κάνετε στα δικά σας ολοκάθαρα σεντόνια απολαμβάνοντας στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας μέσα και έξω από το αυτοκινούμενο βλέποντας τηλεόραση ή απολαμβάνοντας μαγευτικές βραδιές κάτω από τον έναστρο νυχτερινό ουρανό! Με ένα αυτοκινούμενο δεν υπάρχει η ταλαιπωρία αναζήτησης ξενοδοχείου και φυσικά ούτε το κουβάλημα των αποσκευών το επόμενο πρωί για τον επόμενο προορισμό.
Για εμάς που ήμαστε “ταξιδιάρικα πουλιά” και δεν μας αρέσει η στασιμότητα σε ένα μέρος πιστεύω πως ήταν η καλύτερη αγορά μας και δεν μετανιώνουμε καθόλου γι αυτή.
Θυμηθείτε ότι το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται αλλά όχι και η στάθμευση. Μπορείτε να παρκάρετε νόμιμα όπως και κάθε άλλο αυτοκίνητο όπου επιτρέπεται. Εάν τηρήσετε όλα όσα λέει ο νόμος θα κάνετε όμορφες και ξένοιαστες διακοπές και στην Ελλάδα μας.
Τα αρνητικά μιας αγοράς αυτοκινούμενου
Εγώ μπορώ να πω πως είναι μόνο δύο. Η διαφωνία μιας οικογένειας για το πώς θέλει να περάσει τις διακοπές της και το οικονομικό. Υπάρχουν όμως και κάποια μικρά αρνητικά χαρακτηριστικά που εγώ τα προσπερνάω μπροστά στα θετικά πλεονεκτήματα.
1. Διαφωνία
Πρέπει να συμφωνήσετε ως ζευγάρι στο ότι στα ταξίδια σας με αυτοκινούμενο στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη δεν θα έχετε τις ανέσεις ενός ξενοδοχείου ή ενός ενοικιαζόμενου σπιτιού. Θα έχετε όμως την αμεσότητα με τη φύση και την ξεγνοιασιά μιας ξαπλώστρας δίπλα στη θάλασσα. Δεν θα έχετε την πισίνα ή το αιρ κοντίσιον, αν και πολλά αυτοκινούμενα έχουν αυτόνομη ψύξη ή όταν βρίσκονται σε κάμπινγκ. Θα μπορέσετε όμως να κάνετε εξορμήσεις όλο τον χρόνο και να χαίρεστε τα Σαββατοκύριακα με άλλο τρόπο από το να μένετε κλεισμένοι στα σπίτια σας.
Η κάθε ταξιδιωτική μας ανάρτησή μας περιέχει και άλλους ταξιδιωτικούς προορισμούς: Εκδρομή: 7 προορισμοί στην Ελλάδα για τις γιορτές
2. Έλλειψη χώρου
Σίγουρα θα έχετε έλλειψη χώρου ιδίως εάν είστε τετραμελής οικογένεια. Αλλά θα μπορείτε να πάρετε μόνο τα απολύτως απαραίτητα σε εξοπλισμό και ρουχισμό ώστε να εξασφαλίσετε περισσότερο χώρο. Αρνητικό είναι πως το χειμώνα στην Ελλάδα δεν λειτουργούν τα περισσότερα κάμπινγκ. Επομένως μονόδρομος είναι το ελεύθερο κάμπινγκ που θα σας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσετε εσείς και τα παιδιά σας πόλεις και αξιοθέατα σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα που δεν θα μπορούσατε να έχετε γνωρίσει με διαφορετικό τρόπο.
Με καλή οικογενειακή συνεννόηση και διαμορφώνοντας το πρόγραμμά σας σύμφωνα με τις δικές σας συνήθειες τότε δεν θα υπάρχουν αρνητικά παρά μόνο θετικά πλεονεκτήματα για την αγορά ενός αυτοκινούμενου!
3. Οικονομικό
Εδώ δεν χωράει τρίτος. Ούτε συμβουλές. Εδώ ως οικογένεια πρέπει να υπολογίσετε τα χρήματα που χρειάζεστε για την αγορά ενός αυτοκινούμενου, τον εξοπλισμό του, την εφορία που πρέπει να πληρώσετε, τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, την ασφάλεια, την οδική βοήθεια που χρειάζεστε για τα ταξίδια σας στην Ευρώπη, τη συντήρηση του οχήματος και το κόστος των διοδίων στην Ελλάδα που χρεώνεται με το ύψος του οχήματος και πληρώνετε διόδια όπως ένα λεωφορείο με 50 επιβάτες!!
Η Γερμανία είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει διόδια στους αυτοκινητόδρομους ή βινιέτα κατά την είσοδο των οχημάτων στη χώρα.
3. Δύσκολο παρκάρισμα
Λόγω του μεγάλου μήκους του αυτοκινούμενου (εάν έχετε και σχάρα για μηχανάκι είναι ακόμα μεγαλύτερο) δυστυχώς δεν μπορείτε να παρκάρετε σε πλατείες και δρόμους ενός μικρού χωριού πριν κάνετε την αναζήτηση εάν βέβαια κατά πρωτίστως μπορείτε να περάσετε από αυτούς. Στα πάρκινγκ των πόλεων πολλές φορές θα αναγκαστείτε να καταλάβετε δυο θέσεις ώστε να μην εξέχει πολύ το αυτοκινούμενο από τις γραμμές του πάρκινγκ. Και όλα αυτά γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχουν οι ειδικοί χώροι στάθμευσης όπως στην Ευρώπη!
Οδηγώντας το αυτοκινούμενο στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, ένα όχημα τέτοιου όγκου και μήκους, καλό είναι να μην υπερβαίνετε τα όρια ταχύτητας στο δρόμο. Εξ άλλου πώς θα απολαύσετε τη φύση και την εναλλαγή των τοπίων εάν τρέχετε με μεγάλη ταχύτητα; Έτσι με μια ταχύτητα 80-100 χλμ. θα κάνετε και οικονομία στα καύσιμα και θα αποφύγετε τυχόν ατύχημα.
Να αγοράσω μεταχειρισμένο ή να νοικιάσω ένα αυτοκινούμενο;
Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο αυτοκινούμενο οπότε τα χρήματα της αγοράς μειώνονται σημαντικά. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να ελέγξετε το ίδιο το αυτοκίνητο, τα σέρβις που έχει κάνει, εάν είναι τρακαρισμένο και πόσα χρόνια κυκλοφορεί. Πρέπει όμως να δείτε πόσα εξτρά έχει το αυτοκίνητο και o χώρος διαμονής. Μήπως θα ήταν καλή ιδέα να σκεφτείτε να νοικιάσετε ένα αυτοκινούμενο για να δοκιμάσετε πρώτα εάν σας αρέσει αυτός ο τρόπος διακοπών και επιπλέον να απαλλαγείτε από όλα αυτά;
Τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα εντάσσονται στην κατηγορία Μ, είναι δηλαδή αυτοκίνητα όπως όλα τα υπόλοιπα επιβατικά οχήματα. Ασφαλίζονται υποχρεωτικά. Εκδίδεται άδεια κυκλοφορίας. Περνούν από έλεγχο ΚΤΕΟ όπως όλα τα οχήματα. Έχουν τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τον κυβισμό τους και επιπλέον πληρώνει ο ιδιοκτήτης κάθε χρόνο φόρο πολυτελείας επί 10 χρόνια. Να μη μιλήσω και για το τεκμήριο διαβίωσης που εξαρτάται από τον κυβισμό του οχήματος.
Διαβάστε την ανάρτηση και ταξιδέψτε στην Πελοπόννησο : Ταξίδι στην Πελοπόννησο: Οδοιπορικό στη Μάνη I και Ταξίδι στην Πελοπόννησο. Οδοιπορικό στη Μάνη II
Ανακαλύψετε και άλλα ταξίδια με αυτοκινούμενο στην Ελλάδα και όχι μόνο πατώντας στην αρχική σελίδα του μπλογκ Ανθομέλι την κατηγορία “ΤΑΞΙΔΙΑ”
Ασφάλεια του αυτοκινούμενου και οδική βοήθεια
Στην ασφαλιστική κάλυψη του αυτοκινούμενου πρέπει να δώσετε μεγάλη σημασία. Δεν είναι ένα απλό αυτοκίνητο. Είναι και το σπίτι σας. Εκτός από τις καλύψεις που έχει ένα ασφαλιστικό πακέτο προσθέστε τη βασική οδική βοήθεια, τη νομική προστασία και τη θραύση κρυστάλλων. Εξτρά μπορείτε να κάνετε ασφάλεια για πυρκαγιά και κλοπή. Εμείς δώσαμε μεγάλη σημασία στην οδική βοήθεια για την Ευρώπη, η οποία δεν καλύπτετε από την οδική βοήθεια της Ελλάδας.
Ήμασταν τυχεροί που είχαμε ασφαλιστεί στην ADAC τη γερμανική εταιρία οδικής βοήθειας και την έχουμε χρειαστεί δυο-τρεις φορές που μείναμε από μηχανική βλάβη του αυτοκινούμενου. Η βοήθειά τους ήταν άμεση και η εξυπηρέτηση με τους Έλληνες εκπροσώπους της άψογη.
Μια πόλη με τρεχούμενα νερά και δροσιά είναι η Λιβαδειά: Ημερήσια εκδρομή: Λιβαδειά και Πηγές Κρύας
Υπάρχουν camper stop για το αυτοκινούμενο στην Ελλάδα;
Όλα αυτά βέβαια θα ήταν ακόμα ομορφότερα εάν στα ταξίδια με αυτοκινούμενο στην Ελλάδα είχαμε και τους χώρους που θα μας παρείχαν ασφάλεια και τις ανάλογες παροχές που για τη χρήση ενός αυτοκινούμενου είναι απαραίτητες. Δυστυχώς στα ταξίδια με αυτοκινούμενο στην Ελλάδα δεν βρήκαμε πολλά camper stop όπως υπάρχουν στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Γιαυτό θα πρέπει να σταθμεύσετε σε ένα πάρκινγκ μιας μεγάλης πόλης, ή σε ένα κάμπινγκ ή σε μια ακτή χωρίς όμως να ανοίξετε τέντα, να βγάλετε τραπεζάκι ή καθίσματα. Αυτό δεν μπορείτε να το κάνετε γιατί απαγορεύεται από τον νόμο και αν το κάνετε πιθανόν, εάν σας δουν, να πάρετε κλίση (καταχωρείτε ως πλημμέλημα).
Ταξίδια με αυτοκινούμενο στην Ελλάδα. Εάν επισκεφθείτε τη Μακεδονία προγραμματίστε να δείτε το θαυμάσιο Μουσείο στη Βεργίνα πλησίον της Βέροιας: Στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας
Το αυτοκινούμενο στην Ελλάδα έχει ταξινομηθεί ως ΙΧ και γιαυτό έχετε τη δυνατότητα να παρκάρετε όπου και τα άλλα ιδιωτικά αυτοκίνητα, χωρίς κάποιος να σας ενοχλήσει λόγω του μεγάλου όγκου του οχήματος. Να επισημάνω βέβαια πως οι απαγορεύσεις αυτές που ισχύουν στην Ελλάδα ισχύουν και στην Ευρώπη. Απλά εκτός Ελλάδας μας δίνετε η δυνατότητα να παρκάρουμε σε ειδικούς χώρους που παρέχουν οι δήμοι, άλλοτε με παροχές έναντι μικρής αμοιβής και άλλοτε χωρίς παροχές αλλά δωρεάν. Οπότε εκεί νοιώθουμε πιο ασφαλείς αφού τις περισσότερες φορές είναι ένας περιφραγμένος χώρος και πολλές φορές έχει και μπάρες ασφαλείας.
Στα ταξίδια με αυτοκινούμενο στην Ελλάδα από σεβασμό και μόνο όμως προς τους ιδιοκτήτες των κατοικιών δεν παρκάρουμε σε γειτονιές μπροστά στα σπίτια. Από σεβασμό και προς όλους αυτούς που χρησιμοποιούν τις παραλίες και τις ακτές δεν παρκάρουμε σε αυτές, ειδικά το καλοκαίρι που είναι γεμάτες κόσμο.
Η ελληνική νομοθεσία για τη στάθμευση του αυτοκινούμενου στην Ελλάδα
Σε περίπτωση που σταθμεύσετε το αυτοκινούμενο κάπου και κάποιος σας κάνει παρατήρηση, θα πρέπει να γνωρίζετε το νόμο περί στάθμευσης αυτοκινούμενων ώστε να είστε σε θέση να του απαντήσετε:
Η σχετική διάταξη της παρ. 18 του άρθρου 7 του Ν. 4276/2014 του νόμου που περιορίζει ή απαγορεύει την εγκατάσταση σκηνών, ρυμουλκούμενων, ημιρυμουλκούμενων και αυτοκινούμενων τροχόσπιτων σε κοινόχρηστους χώρους, τώρα έχει κάνει μια τροποποίηση/διευκρίνηση.
“Η απαγόρευση αφορά μόνο την εγκατάσταση σε κοινόχρηστους χώρους των κάθε κατηγορίας τροχόσπιτων (αυτοκινούμενων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων), με ανάπτυξη στοιχείων που συνιστούν ελεύθερη κατασκήνωση, όπως π.χ. η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και τέντας και όχι την απλή προσωρινή στάθμευσή τους”.
Ταξίδια με αυτοκινούμενο στην Ελλάδα. Ένα αξιοθέατο στο Πήλιο που αξίζει να το “ζήσετε”: Στις Μηλιές με το τρενάκι του Πηλίου, τον «Μουτζούρη»
Επομένως τα αυτοκινούμενα, αφού εντάσσονται στην ίδια κατηγορία με τα υπόλοιπα ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα, έχουν και τα ίδια δικαιώματα με αυτά και άρα μπορούν να σταθμεύουν όπου και τα υπόλοιπα αυτοκίνητα. Αφού δεν υπάρχουν ειδικοί χώροι στάθμευσης για αυτοκινούμενο στην Ελλάδα καλό είναι να χρησιμοποιούμε τα πάρκινγκ μιας μεγάλης πόλης ή μια παραλία ή ένα πεζοδρόμιο και να τηρούμε όλες τις απαγορεύσεις σύμφωνα με τη διάταξη του νόμου.
Μπορούμε να περάσουμε καλά και σε μια ξαπλώστρα κάτω από την ομπρέλα μακριά από το όχημα και ας φάμε όταν δύσει ο ήλιος χωρίς τη ζέστη του μεσημεριού στο εσωτερικό του αυτοκινούμενου. Όσο για τις χειμωνιάτικες διακοπές, που εγώ τις απολαμβάνω καλύτερα, χαρείτε τη θαλπωρή της θερμάστρας και τη ζεστασιά του “μικρού κουκλίστικου σπιτικού σας”, χωρίς να έχετε ανάγκη για τα “τραπεζάκια έξω”.
Σας εύχομαι να έχετε πάντα καλά και ασφαλή ταξίδια!
Με αγάπη μαμά Μαρία
Pin it for later
Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.
Όρεξη να έχεις να γυρνάς όλες τις παραλίες με αυτό
Νατάσσα θα ήταν πολύ εύκολο να διαθέταμε μόνο την όρεξη για να γυρνάμε τις παραλίες. Δυστυχώς το αυτοκινούμενο το κυνηγάνε και οι δήμοι με τη δημοτική αστυνομία να γράφει κλήσεις και οι ιδιοκτήτες των κάμπινγκ. Είναι ένα όχημα υπό διωγμό στην ΕΛΛΑΔΑ και δυστυχώς για εμάς αναζητούμε χώρους διαμονής στο εξωτερικό όπου εκεί τα πάντα είναι οργανωμένα για τη διαμονή και φιλοξενία των αυτοκινούμενων. Ίσως κάποτε καταλάβουν και οι ιθύνοντες στην Ελλάδα πως μόνο έχουν να κερδίσουν από αυτή την κατηγορία του τουρισμού παρά να χάσουν.
Ωραιοτατα αρθρα, και πανεμορφες φωτο με ολη την “οικογενεια”!
Ειμαστε ζευγαρι 60 ετων μενουμε Θεσσαλονικη και ενδιαφερομαστε για αγορα αυτοκινουμενου. Πως μπορουμε να επικοινωνησουμε μαζι σας για πληροφοριες.
Eυχαριστουμε,
Σοφια +Χριστοφορος
Καταρχάς ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Εμείς όπως καταλαβαίνετε δεν ασχολούμαστε με την πώληση αυτοκινούμενων. Αλλά αν νομίζετε πως χρειάζεστε κάποια συμβουλή ή πληροφορία ίσως η μαμά Μαρία να μπορεί να σας βοηθήσει. Μπορείτε να στείλετε email εδώ: http://anthomeli.com/epikinonia γράφοντάς μας περισσότερες λεπτομέρειες.
Σοφία και Χρήστο χαίρομαι που το άρθρο μου σας άρεσε τόσο ώστε να γίνει το έναυσμα να μας γράψετε για το όνειρό σας να αποκτήσετε αυτοκινούμενο. Εγώ από τη μεριά μου μόνο θετικά λόγια μπορώ να σας γράψω και να ενισχύσω τη θέλησή σας αυτή. Εάν είστε άνθρωποι των ταξιδιών, εάν είστε από αυτούς που μπορείτε να κάνετε και χωρίς τις ανέσεις των ξενοδοχείων, εάν είστε ονειροπόλοι και θέλετε είτε να απολαύσετε τον έναστρο ουρανό είτε την αυγή βλέποντας να ανατέλλει ο ήλιος τότε πάρτε την απόφαση. Είναι σίγουρο πως δεν θα το μετανιώσετε. Μπαίνετε στο αυτοκινούμενο και όπου σας βγάλει. Χωρίς περιορισμούς στη διάρκεια των ταξιδιών σας, χωρίς το άγχος της αναζήτησης καθημερινής διαμονής, χωρίς να χάσετε τις δικές σας γεύσεις των φαγητών. Πολλά είναι τα θετικά χαρακτηριστικά ενός αυτοκινούμενου χωρίς να αποκλείσω βέβαια πως υπάρχουν και αρνητικά, όπως γράφω στην ανάρτηση, τα οποία εμείς οι αυτοκινούμενοι παραβλέπουμε. Μπορείτε μέσα στο blog Ανθομέλι να διαβάσετε και άλλα άρθρα σχετικά με το αυτοκινούμενο. Γράψτε στην κατηγορία “Ταξίδια” τη λέξη αυτοκινούμενο και θα σας τα βγάλει. Σας στέλνω τις ευχαριστίες μου. μαμά Μαρία