Πριν μερικά καλοκαίρια αποφασίσαμε να μην ταξιδέψουμε στο εξωτερικό και να κάνουμε ένα ταξίδι στην Ελλάδα. Το road trip στην Πελοπόννησο ήταν το ταξίδι που πήρε τις περισσότερες ψήφους μας. Έτσι ξεκινήσαμε Ιούλιο μήνα κατακαλόκαιρο, να ξαναγνωρίσουμε τις ομορφιές της Πελοποννήσου, αφού την τελευταία φορά που την είχαμε επισκεφθεί ήταν πολλά χρόνια πριν, όταν οι κόρες μας ήταν ακόμα μικρές. Έτσι, πλέον τα δυο μας με τον Χρήστο, ξεκινήσαμε και μέσω της Γέφυρας του Ρίου-Αντιρρίου περάσαμε στην Πελοπόννησο. Μετά από λίγες μέρες που γνωρίσαμε τις ομορφιές του νομού της Αχαΐας, αποφασίσαμε να επισκεφθούμε την Αρχαία Ολυμπία. Όχι, όμως το χωριό, αλλά τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και το μουσείο της!
Η ταμπέλα έγραφε Αρχαία Ολυμπία. Αφήσαμε τον κεντρικό δρόμο και στρίψαμε για να περιηγηθούμε τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Καλά τα μπανάκια και οι γνωριμίες με τις πόλεις, αλλά να μη γνωρίσουμε συγχρόνως και την ιστορία μας; Εξ άλλου στο οδοιπορικό μας ήταν μέσα στο πρόγραμμα να γνωρίσουμε όλες τις ομορφιές της Πελοποννήσου! Αρχαίες και νέες!
Αφιέρωμα του Ανθομέλι στην Πελοπόννησο:
- Ταξίδι στην Πελοπόννησο – απο την Πάτρα ως την Πύλο
- Ταξίδι στην Πελοπόννησο – από την Μεθώνη έως την Καλαμάτα
- Ταξίδι στην Πελοπόννησο – Οδοιπορικό στη Μάνη Ι
- Ταξίδι στην Πελοπόννησο – Οδοιπορικό στη Μάνη ΙΙ
- Ταξίδι στην Πελοπόννησο – από το Γύθειο έως την Ελαφόνησο
- Οικογενειακές διακοπές στην Μονεμβασιά
Αρχαία Ολυμπία
Ενώ περπατούσαμε στον αρχαιολογικό μονοπάτι της αρχαίας Ολυμπίας εκεί όπου διεξάγονταν οι ολυμπιακοί αγώνες στην αρχαιότητα ήταν σαν να κάναμε ένα ταξίδι στο παρελθόν. Όχι μόνο στο δικό μας παρελθόν, όπως σας είπα είχαμε επισκεφθήκαμε την Ολυμπία με τα παιδιά μας μικρά, την Κατερίνα και την Κάλη, αλλά στο παρελθόν 2500 χρόνων πριν. Τότε που χιλιάδες άνθρωποι από όλη την Ελλάδα συνέρρεαν στην περιοχή για να τιμήσουν τον Δία και να παρακολουθήσουν τους αθλητικούς αγώνες που διεξάγονταν προς τιμή του.
Διαβάστε την ανάρτηση: Μυστράς: ταξίδι στη βυζαντινή καστροπολιτεία
Ο Ναός του Ολυμπίου Διός
Στο κέντρο της αρχαίας Ολυμπίας γύρω στο 456 π. Χ. χτίσανε τον μεγαλύτερο ναό της Πελοποννήσου που ήταν αφιερωμένος στο θεό Δία, τον πατέρα των Ολύμπιων θεών. Στο κέντρο του ναού υπήρχε το χρυσολεφάντινο άγαλμα του Δία, έργο του γλύπτη Φειδία, από το οποίο δεν σώθηκε ούτε ίχνος. Ο Φειδίας είχε και την ευθύνη του γλυπτού διάκοσμου του Παρθενώνα της Ακρόπολης των Αθηνών και φυσικά και του χρυσολεφάντινου αγάλματος της θεάς Αθηνάς, που και αυτό το έργο δεν σώθηκε. Σώθηκαν όμως τα υπόλοιπα γλυπτά του ναού που βρίσκονται στο Μουσείο της Ολυμπίας.
Το αρχαίο στάδιο στην Αρχαία Ολυμπία
Εν συνεχεία γύρω από τον ναό του Ολύμπιου θεού Δία άρχιζαν να χτίζουν και άλλους ναούς, βωμούς, θησαυρούς, που ήταν κτίρια όπου φυλάσσονταν τα πολύτιμα αναθήματα, γυμνάσια, στοές, στάδια και ο ιππόδρομος. Το στάδιο είχε χωρητικότητα 45.000 ανθρώπων και δεν είχε κερκίδες, αφού οι θεατές κάθονταν στο επικλινές έδαφος. Μια ολόκληρη πόλη που ήταν έτοιμη να υποδεχθεί τους αθλητές από όλη την Ελλάδα και να τους βραβεύσει για τη νίκη τους βάζοντας στο κεφάλι τους ένα δάφνινο στεφάνι, αλλά και αποδίδοντάς τους δόξα και τιμή που θα τους συνόδευε σε όλη τους τη ζωή, αυτούς και την οικογένειά τους. Στο έδαφος σκορπισμένοι οι τεράστιοι κίονες από τον ναό του Δία μένουν εκεί, εδώ και αιώνες.
Διαβάστε επίσης στο Ανθομέλι:
- Εκδρομή στην Ελαφόνησο και στην παραλία του Σίμου
- Τριήμερη οικογενειακή εκδρομή στο Kalamaki Beach Resort
- Εκδρομή στη Λίμνη Βουλιαγμένης ή Ηραίου στην Κορινθία
- Ναύπλιο, στο επιβλητικό Παλαμήδι
Ξεναγηθείτε μέσω της ανάρτηση: Ξενάγηση στις Μυκήνες: αρχαιολογικός χώρος και μουσείο
Αρχαία Ολυμπία. Ολυμπιακοί αγώνες
Από πού και πως ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί αγώνες;
Ο μύθος λέει πως όταν ο Πέλοπας νίκησε τον βασιλιά της Ηλείας Οινόμαο στις αρματοδρομίες έγινε ο ίδιος βασιλιάς της περιοχής και παντρεύτηκε την κόρη του Ιπποδάμεια. Τότε ονόμασε όλη τη χώρα Πελοπόννησο και καθιέρωσε τους Ολυμπιακούς αγώνες προς τιμή του Ολύμπιου Δία που τον βοήθησε στη νίκη του. Ξεκίνησαν το 776 π. Χ. και επισήμως σταμάτησαν το 393 μ.Χ. με διάταγμα του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Θεοδοσίου Α΄. Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας τους ήταν το κορυφαίο αθλητικό γεγονός. Οι πόλεμοι σταματούσαν με ιερή και απαράβατη εκεχειρία, ενώ χιλιάδες θεατές έρχονταν στην Ολυμπία για να παρακολουθήσουν τους αγώνες.
Για τον ολυμπιονίκη ήταν η ύψιστη διάκριση που θα μπορούσε να ονειρευτεί ένας Έλληνας. Η δόξα δε που τον συνόδευε δεν ήταν μόνο για τον αθλητή αλλά και για την πόλη του. Οι Ολυμπιακοί αγώνες γίνονται σήμερα κάθε τέσσερα χρόνια. Η έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων και το άναμμα της Ολυμπιακής δάδας γίνεται πάντα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας για να μεταφερθεί έως την εκάστοτε πόλη που φιλοξενεί τους αγώνες. Λόγω της τεχνολογίας η εικόνα ταξιδεύει σε κάθε γωνιά του πλανήτη συγκινώντας πάντα δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Η περιήγησή μας στον χώρο της αρχαίας Ολυμπίας μας έκοψε την ανάσα! Ευτυχώς ήταν πρωί και δεν είχε υπερβολική ζέστη και φυσικά είχαμε και από ένα μπουκαλάκι νερό στα χέρια μας. Χάρτη δεν είχαμε για να ξεναγηθούμε, όμως οι ειδικές πινακίδες που υπάρχουν κατά μήκος της διαδρομής μας φάνηκαν πολύ χρήσιμες.
Επίσης διαβάστε και γνωρίστε: Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και το Ασκληπιείο και Επίσκεψη στο μνημείο του Λεωνίδα και στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών με τα παιδιά
Skip the line Εισιτήρια, audio και virtual ξεναγήσεις
Εισιτήρια skip the line για τον αρχαιολογικό χώρο, το αρχαιολογικό μουσείο αλλά και το ολυμπιακό μουσείο στην αρχαία Ολυμπία μπορείτε να αγοράσετε από εδώ.
Πατώντας στα παρακάτω εικονίδια μπορείτε να βρείτε και να αγοράσετε πριν την επίσκεψή σας audio ξενάγηση (στα αγγλικά). Ακόμα και virtual ξενάγησεις (εικονική πραγματικότητα) που έχουν πολύ ενδιαφέρον αφού θα μπορείτε εσείς και τα παιδιά να βλέπετε τα κτίρια όπως ήταν πριν χιλιάδες χρόνια, αλλά και να μπαίνετε μέσα σε αυτά.
Διαβάστε στο blog Ανθομέλι και για τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και το Μουσείο του.
Με το ίδιο εισιτήριο που κόψαμε για να μπούμε στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας μπήκαμε και στο Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά και στο Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων.
Μουσείο στην Αρχαία Ολυμπία
Ερμής του Πραξιτέλη
Το Μουσείο στην Αρχαία Ολυμπία είναι ένα από τα καλύτερα μουσεία με το σημαντικότερο έκθεμά του είναι ο Ερμής του Πραξιτέλη. Είναι ένα θαυμάσιο γλυπτό! Το θεϊκό άγαλμα με τις τέλειες αναλογίες έγινε από τα χέρια του καλλιτέχνη της αρχαιότητας, Φειδία. Βρίσκεται εκτεθειμένο μόνο του σε μια αίθουσα. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να το θαυμάσουμε από όλες τις πλευρές του. Η στιλπνάδα που εκπέμπει το μάρμαρο μας μαγνήτισε. Όπως μας μαγνήτισαν και οι διαφορετικές εκφράσεις του προσώπου του αγάλματος ανάλογα από ποια πλευρά το κοιτάζαμε. Ο Ερμής του Πραξιτέλη είναι ένα από τα τελειότερα αγάλματα όλου του κόσμου που μας άφησε άφωνους!
Διαβάστε επίσης στο Ανθομέλι τις αναρτήσεις μας για την Ακρόπολη των Αθηνών και το μουσείο της Ακρόπολης.
Επίσης και στην ιδιαίτερη ξενάγησή μας στο μουσείο της Ακρόπολης με τα παιδιά.
Θα μπορούσα να μιλάω για ώρες για αυτό τον υπέροχο χώρο στην Αρχαία Ολυμπία αλλά λέω να μην σας κουράσω. Θα χαρώ να μου πείτε κι εσείς αν έχετε επισκεφτεί την Αρχαία Ολυμπία και το μουσείο καθώς και τις εντυπώσεις σας.
Αν σας αρέσει η Πελοπόννησος, μείνετε συντονισμένοι στο blog Anthomeli. Έρχεται πλούσιο υλικό για όσους επιλέξουν φέτος ένα road trip στην Πελοπόννησο. Στον παραπάνω χάρτη θα βρείτε όλα τα μέρη στα οποία θα ταξιδέψουμε παρέα. Μπορείτε να ζουμάρετε και πατώντας πάνω σε αυτόν να τον αποθηκεύσετε στο e-mail σας και να τον συμβουλεύεστε στο ταξίδι σας.
Θα χαρούμε να κοινοποιήσετε την ανάρτησή μας στα social media. Η Ελλάδα χρειάζεται τη στήριξή μας πιο πολύ από ποτέ αυτό το διάστημα.
Επισκεφθείτε το νέο μας αγγλόφωνο ταξιδιωτικό blog The greek travel family.
Με αγάπη
μαμά Μαρία από το Ανθομέλι
Pin it for later
Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.