Οι αλκυονίδες μέρες στην καρδιά του χειμώνα

Δεν είμαι από τους ανθρώπους που με επηρεάζει ιδιαίτερα ο καιρός όταν ξεκινάει η μέρα μου. Και με βροχή και με ήλιο η διάθεσή μου είναι η ίδια. Αλλά όμως αυτές οι μέρες του Γενάρη, μέσα στην καρδιά του χειμώνα, που έχουμε έναν ήλιο λαμπρό χωρίς καθόλου αέρα και θερμοκρασία να ξεπερνάει κατά πολύ τις συνηθισμένες του χειμώνα, θέλω δε θέλω, μου φέρνουν μια ευχαρίστηση και ένα αίσθημα αισιοδοξίας. Μπορεί να μας έρθουν και άλλα χιόνια και άλλες βροχές και άλλες δύσκολες χειμωνιάτικες μέρες όμως αυτό το αίσθημα της αισιοδοξίας πάντα θα το αισθάνομαι. Φυσικά καταλάβατε όλοι σας πως αναφέρομαι στις αλκυονίδες μέρες που κάθε χρόνο τις περιμένουμε για να νοιώσουμε πως φτάσαμε ήδη στα μισά του χειμώνα και να μας θυμίζουν πως φτάνει σε λίγο η άνοιξη.

Οι αλκυονίδες μέρες στην καρδιά του χειμώνα

Μα γιατί τις λέμε αλκυονίδες μέρες; Ο μύθος λέει….

Το όνομά τους έρχεται από τα χρόνια της αρχαιότητας και βασίζεται επάνω σε έναν μύθο. Πρωταγωνιστές και πάλι οι θεοί του Ολύμπου που τότε κινούσαν τα νήματα της ζωής και του θανάτου όλων των ανθρώπων και παίζανε τις τύχες τους στα χέρια τους. Η Αλκυόνη, ήταν η κόρη του Αίολου του θεού των ανέμων. Η ομορφιά της ήταν γνωστή σε όλους, την ήθελαν πολλοί, όμως αυτή αγάπησε τον Κύηκα και τον παντρεύτηκε.  Οι δύο τους ήταν πολύ ευτυχισμένοι και ο γάμος τους έμοιαζε τέλειος. Όμως αυτή την τελειότητα θέλησαν να την περάσουν και στους ίδιους τους εαυτούς και πίστεψαν πως ήταν ισάξιοι με τους θεούς. Μέγα λάθος, διότι την αλαζονεία τους αυτή ο Δίας, ο θεός των Θεών, δεν υπήρχε περίπτωση να την αφήσει ατιμώρητη. Βρήκε την ευκαιρία όταν ο Κύηκας ήταν σε ένα ταξίδι με το καράβι του, το βύθισε και τον άφησε να πνιγεί.  Μεγάλη συμφορά βρήκε την Αλκυόνη η οποία απαρηγόρητη για τον χαμό του άνδρα της έκλαιγε μέρα και νύχτα στην ακροθαλασσιά και τον περίμενε να γίνει ένα θαύμα και να γυρίσει.

Οι αλκυονίδες μέρες στην καρδιά του χειμώνα
….όταν ο Κύηκας ήταν σε ένα ταξίδι με το καράβι του, ο Δίας το βύθισε και τον άφησε να πνιγεί. 

Ο Δίας τη λυπήθηκε. Δεν μπορούσε να φέρει όμως τον Κύηκο πίσω, γι’ αυτό μεταμόρφωσε την Αλκυόνη σε ένα πανέμορφο πουλί και το άφησε να ζει στην ακροθαλασσιά που ήταν αναγκασμένο να γεννά τα αυγά του τον χειμώνα επάνω στα απότομα βράχια της αγριεμένης θάλασσας. Όσες φορές και να της πήραν τα αυγά της τα αγριεμένα κύματα, η Αλκυόνη που είχε μεταμορφωθεί στο πουλί αλκυών, παρέμενε στην ακροθαλασσιά με υπομονή και καρτερικότητα. Ο Δίας και για δεύτερη φορά τη λυπήθηκε και τότε έδωσε εντολή στον Αίολο να σταματάει τους ανέμους εκείνες τις μέρες στην καρδιά του χειμώνα που η Αλκυόνη κλωσάει τα αυγά της, ο ήλιος να είναι λαμπρός , ώστε να τη ζεσταίνει ώσπου να γεννήσει. Αυτές τις μέρες με τις υψηλές θερμοκρασίες στα μέσα του χειμώνα τις λέμε Αλκυονίδες μέρες.

Χιονισμένο τοπίο στην Ελλάδα

Διαβάστε επίσης για τους λωτούς και τον μύθο γύρω από αυτούς

Αυτός βέβαια είναι ο μύθος για τις αλκυονίδες ημέρες,  όμως υπάρχει και η επιστημονική και η μετεωρολογική άποψη.

Η επιστημονική άποψη για τις αλκυονίδες μέρες

Στις ξάστερες καθαρές νύχτες του Γενάρη κατά τις απογευματινές ώρες εμφανίζεται στον ασυννέφιαστο ουρανό ο αστέρας Αλκυών που είναι η κορωνίδα της Πούλιας στον αστερισμό των Πλειάδων. Χάριν αυτού του  φυσικού φαινομένου και για όσες μέρες ο αστέρας είναι ορατός στον καθαρό ουρανό αυτές οι μέρες ονομάζονται Αλκυονίδες μέρες.

Οι αλκυονίδες μέρες στην καρδιά του χειμώνα
αλκυονίδες μέρες

Διαβάστε επίσης για τους μύθους πίσω από τους Δελφούς

Η μετεωρολογική άποψη για τις Αλκυονίδες μέρες

Υπάρχει βέβαια και η μετεωρολογική άποψη που εξηγεί γιατί υπάρχουν αυτές οι μέρες καλοκαιρίας στα μέσα του χειμώνα. Υπάρχει μια εξίσωση βαρομετρικής πίεσης ανάμεσα στο γεωγραφικό πλάτος της Ελλάδας και στο γεωγραφικό πλάτος της Βορειοανατολικής Ευρώπης κατά την περίοδο του χειμώνα με συνέπεια να μη δημιουργούνται άνεμοι, ο καιρός να είναι καλός και η θερμοκρασία για την εποχή της να είναι υψηλή. Αυτές τις μέρες έχουμε τις Αλκυονίδες μέρες.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως κάθε χρόνο η εμφάνιση και η διάρκειά τους είναι σταθερές. Συνήθως αυτές οι περίπου 14 ηλιόλουστες μέρες εμφανίζονται από τις 15 του Δεκέμβρη έως και τις 15 του Φλεβάρη με επικρατέστερη περίοδο το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη.

Καστοριά, Ελλάδα
Οι αλκυονίδες μέρες

Πάντως από όπου και αν πήραν το όνομά τους οι αλκυονίδες μέρες, αυτές οι ευχάριστες, σχεδόν ανοιξιάτικες, χειμωνιάτικες ημέρες, είτε από τα αστέρια του ουρανού, είτε από τους μύθους των Αρχαίων θεών εμείς ας απολαύσουμε αυτές τις μέρες και ας είναι για εμάς μια αναλαμπή ανάμεσα στις σκοτεινές και κρύες μέρες του χειμώνα και σκεφθείτε με αισιοδοξία  πως χειμώνας είναι και θα περάσει!

Διαβάστε το νέο μας ταξιδιωτικό blog thegreektravelfamily.com

Μαμά Μαρία

Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

Ετικέτες:

Μαμά Μαρία

Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης. Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog Anthomeli.

Εγγραφείτε
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments