Δεν ήταν δυνατόν ο εξαιρετικός συγγραφέας Θοδωρής Παπαθεοδώρου να μη δώσει το παρόν για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης του 1821 και να μη κάνει κατάθεση ψυχής μέσω των δύο νέων μυθιστορημάτων του. Τα βιβλία του Θοδωρή Παπαθεοδώρου «Άγιο αίμα» και «Άγιες ψυχές» είναι ένας ύμνος για την επανάσταση των Ελλήνων απέναντι στο ζυγό των Οθωμανών. Μέσα στα βιβλία του αποτίνει έναν φόρο τιμής στους ήρωες αλλά και σε όλους τους ανώνυμους Έλληνες που έδωσαν το αίμα τους στην ελληνική επανάσταση για να γίνει ένα ανεξάρτητο κράτος η Ελλάδα μας. Τα βιβλία του είναι ένα ταξίδι στον χρόνο και στην ιστορία της πατρίδας μας με τους ήρωες του μυθιστορήματος να βρίσκονται δίπλα στους αληθινούς ήρωες.
Ο συγγραφέας μπορεί να χρησιμοποιεί στα μυθιστορήματά του τη μυθοπλασία, αλλά τα έχει τόσο όμορφα συνδέσει με τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα που παρασύρει τον κάθε αναγνώστη να πιστεύει πως όλοι οι μυθοπλαστικοί ήρωες ήταν πραγματικοί και έζησαν και πολέμησαν μαζί με τους Κολοκοτρώνη, Μπότσαρη και πολλούς άλλους.
Το πρώτο βιβλίο ” Άγιο Αίμα”
Συγκινητική και πολύ ρεαλιστική η περιγραφή στο πρώτο βιβλίο «Άγιο αίμα» που μας μιλάει για τις Σουλιώτισσες και το θάνατό τους στο Ζάλογγο για να αποφύγουν τη σκλαβιά και να μην παραδοθούν αυτές και τα παιδιά τους στα χέρια των Οθωμανών. Συγχρόνως η περιγραφή για τη ζωή των Σουλιωτών που ήθελαν να μείνουν λεύτεροι και οι προσπάθειές τους να παραμείνουν επάνω στα δικά τους βουνά, αν και ήταν κακοτράχαλα και οι συνθήκες διαβίωσης ήταν δύσκολες, είναι συγκλονιστικές. Σε κάποια σημεία το ανάγνωσμα είναι βαρύ και συναισθηματικά φορτισμένο με τις γυναίκες Σουλιώτισσες να πρωταγωνιστούν αλλά πιστεύω πως είναι και από τα πιο δυνατά σημεία των βιβλίων. Ο συγγραφέας κ. Παπαθεοδώρου παρουσιάζει τα γεγονότα εκείνης της εποχής με ρεαλισμό, τη συμφωνία που έκαναν με τον Αλή Πασά ώστε να φύγουν ασφαλείς που εν τέλει κατέληξε σε προδοσία, τις κακουχίες τους και στο τέλος την άνιση μάχη που δώσανε για να μη σκλαβωθούν. Γεγονότα συγκλονιστικά όπως θα έπρεπε να τα έχουμε μάθει ως μαθητές, αλλά δυστυχώς όλα αυτά μπόρεσαν να τα χωρέσουν στα σχολικά βιβλία μόνο μέσα σε μια σελίδα!
Η γραφή του συγγραφέα κ. Παπαθεοδώρου που κατόρθωσε και συνδύασε μοναδικά τη μυθοπλασία με την αληθινή ιστορία με τόσο ρεαλιστικές περιγραφές, πραγματικά εμένα με σοκάρισαν και με συγκίνησαν!!
Διαβάστε τα εξαιρετικά ιστορικά μυθιστορήματα του συγγραφέα: Η τριλογία του Θοδωρή Παπαθεοδώρου για τον Μακεδονικό Αγώνα
Το δεύτερο βιβλίο “Άγιες ψυχές”
Διαβάζοντας το δεύτερο βιβλίο του «Άγιες ψυχές» μεταφέρθηκα στην πολιορκία της Τριπολιτσάς με πρωταγωνιστή τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη να ζω και εγώ τις ώρες της πολιορκίας. Σκληρές σκηνές, διάλογοι έντονοι, αληθινά ιστορικά γεγονότα μπλέκονται σε μια εξαιρετική πλοκή δράσης μαζί με τους μυθοπλαστικούς χαρακτήρες του μυθιστορήματος με έναν άψογο τρόπο.
Στο σημείο αυτό θέλω να παραθέσω μια παράγραφο του συγγραφέα για την άλωση της Τριπολιτσάς που μέσα της περικλείει τον άθλο των Ελλήνων που τα έβαλαν με μια ολόκληρη αυτοκρατορία μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς.
« Μέσα σε μόλις λίγα λεπτά τρεις από τις επτά πύλες είχαν ανοίξει διάπλατα κι οι Έλληνες οι μέχρι χτες ραγιάδες, οι πεινασμένοι, οι κουρελήδες, χρόνια και χρόνια κυνηγημένοι, ματωμένοι κι εξανδραποδισμένοι, γονάτιζαν το θεριό κι άλωναν την Τριπολιτσά. Ήταν το πρωί της Παρασκευής 23 Σεπτεμβρίου 1821.»
Διαβάστε επίσης τα βιβλία του Θοδωρή Παπαθεοδώρου: Γυναίκες της μικρής πατρίδας
Εάν θέλετε τη δική μου γνώμη για το δεύτερο βιβλίο, το κατά τα άλλα εξαιρετικό, το μόνο που μπορώ να πω ως επισήμανση είναι πως το βρήκα αρκετά περιγραφικό και με πολλές σελίδες αφιερωμένες σε μια μάχη ή σε μια ναυμαχία. Για να είμαι ειλικρινής, κουράστηκα σε κάποια σημεία έχοντας από τη μια πλευρά την ανάγκη να βάλω σε μια σειρά όλα τα γεγονότα στο μυαλό μου και από την άλλη να μπορέσω να κατανοήσω τις ιδιωματικές λέξεις της εποχής που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στη γραφή του.
Δεν μπορώ όμως να παραβλέψω και συγχρόνως να μην επαινέσω τον κ. Παπαθεοδώρου για την εκτενέστερη και δύσκολη έρευνα που έχει κάνει για τη συγγραφή των βιβλίων αυτών. Παράλληλα, ως αναγνώστρια θέλω να τον ευχαριστήσω και για τις σημειώσεις που παραθέτει στο τέλος των βιβλίων του, ώστε να γίνουν πιο κατανοητά από εμάς τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα εκείνης της εποχής.
Θα τελειώσω με μια ακόμα παράγραφο από τον συγγραφέα που βρίσκεται στο δεύτερο βιβλίο του «Άγιες ψυχές» και που μου έμεινε στο μυαλό όταν περιέγραφε την εικόνα της ελληνικής σημαίας.
«Ένα κομμάτι πανί ήταν μονάχα, πέντε πήχες ύφασμα, μα πάνω του απλώνονταν όλα τα βάσανα και οι κατατρεγμοί, όλοι οι καημοί και οι πόθοι, όλη η περηφάνια και το κουράγιο, όλες οι ελπίδες και τα όνειρα ενός σκλαβωμένου λαού που αγωνιζόταν και μάτωνε τώρα να γίνει έθνος, περήφανο και λεύτερο απαλλαγμένο από δυνάστες και αφεντάδες»
Και η Δέσπω, η ηρωίδα του βιβλίου βλέποντάς την γονάτισε και είπε «Να σκύβεις κει που θες κι όχι κει όπου σε προστάζουν, να γονατίζεις από συγκίνηση κι όχι από ανάγκη, αυτό δεν είναι τάχα η λευτεριά; Έκανε το σταυρό της φχαριστώντας το Θεό που αξιώθηκε τέτοιο θέαμα ν΄ αντικρίσει, θαύμα αληθινό».
Διαβάστε ακόμα τα βιβλία του Θοδωρή Παπαθεοδώρου που σας προτείνουμε: Πρόταση για διάβασμα
Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Παπαθεοδώρου για αυτές τις αληθινές στιγμές που μας χαρίζετε μέσα από τα ιστορικά μυθιστορήματά σας. Περιμένω και το τρίτο βιβλίο «Άγια λευτεριά» με το οποίο θα ολοκληρώσετε την τριλογία που αναφέρεται σε ένα από τα πιο συγκλονιστικά κεφάλαια της Ελληνικής ιστορίας με ήρωες της Ελληνικής επανάστασης, τους δικούς μας ήρωες!!
Με εκτίμηση
μαμά Μαρία
Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.