Εσείς επιλέγετε να διαβάζετε ηλεκτρονικά βιβλία; Θα αγοράζατε ποτέ το επόμενο μυθιστόρημα του αγαπημένου σας συγγραφέα σε e-book ή προτιμάτε τα έντυπα βιβλία; Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά τους σε σχέση με τα κανονικά βιβλία;
Όταν ήμουν μικρή ονειρευόμουνα πως θα έχω στο σπίτι μου ένα δωμάτιο βιβλιοθήκη. Μια βιβλιοθήκη ως το ταβάνι! Παλιότερα, καθώς το κόστος των βιβλίων ήταν απαγορευτικό για ένα παιδί που ήθελε να διαβάζει πολλά μέσα στον μήνα, επισκεπτόμουν τη βιβλιοθήκη της γειτονιάς μου που ήταν το μέρος όπου χανόμουν με τις ώρες ψάχνοντας για νέα βιβλία. Ωστόσο δεν ήταν λίγες οι φορές, ειδικά τα καλοκαίρια που αγόραζα βιβλία και ήμουν περήφανη που στόλιζαν τη βιβλιοθήκη μου. Μεγαλώνοντας κι επειδή πάντα ήμουν άνθρωπος που αγαπούσα την τεχνολογία έκανα μία στροφή, όχι βέβαια μία στροφή χωρίς γυρισμό αλλά δοκίμασα να διαβάσω βιβλία ηλεκτρονικά μέσω του τάμπλετ. Ποτέ όμως δεν σταμάτησα να αγοράζω και τα παραδοσιακά έντυπα βιβλία.
Τα ηλεκτρονικά βιβλία στη χώρα μας τουλάχιστον αυτά που αγοράζουμε για να μας κρατήσουν συντροφιά τον ελεύθερο χρόνο μας (βλ. μυθιστορήματα) δεν είναι και τόσο διαδεδομένα. Οι περισσότεροι επιμένουν στο κλασικό βιβλίο. Ωστόσο επειδή έχω διαβάσει πολλές φορές μυθιστορήματα μέσω του tablet αλλά και του κινητού μου, έχω να πω πως το να διαβάζεις βιβλία μέσω κάποιας εφαρμογής ανάγνωσης είναι μεγάλη ευκολία!
Στο Ανθομέλι θα βρεις προτάσεις βιβλίων για παιδιά και ενήλικες κάποια από αυτά κυκλοφορούν και σε e-book για ψηφιακή ανάγνωση
Πλεονεκτήματα των e-books (ηλεκτρονικά βιβλία)
Θα σας παραθέσω κάποια υπέρ και κατά των e-books και θα χαρώ να μάθω και τη δική σας εμπειρία και γνώμη γύρω από αυτό το θέμα. Θα μιλήσω όμως για τα θετικά και αρνητικά σε σχέση με τον χρήστη και δεν θα γενικεύσω το θέμα μιλώντας για οικολογία, κόστος παραγωγής, κλοπή κλπ Αν και είναι πολύ σημαντικό από άποψη οικολογίας πως με την χρήση ebook μειώνεται η χρήση χαρτιού και άρα και η παραγωγή αποβλήτων αλλά παράλληλα μειώνεται και η αποψίλωση των δασών.
Τα e-book δεν χρειάζονται χώρο αποθήκευσης στο σπίτι
Τέρμα οι φορτωμένες βιβλιοθήκες και μάλιστα με βιβλία που δεν μας πολυάρεσαν. Τα e-books αποθηκεύονται εύκολα σε κάποια ηλεκτρονική φορητή συσκευή όπως κινητό ή τάμπλετ όπου κι εκεί βέβαια θα χρειαστεί κάποιος χώρος αλλά όχι τόσος όσο μια βιβλιοθήκη η οποία κάποια στιγμή θα γεμίσει. Διαβάζοντας ηλεκτρονικά βιβλία μπορώ να έχω μαζί μου σε κάποιο ταξίδι όσα βιβλία θέλω χωρίς να μου πιάνουν χώρο στις αποσκευές ή να μου προσθέτουν εξτρά βάρος στην πτήση μου.
Το τελειώνεις και αρχίζεις το επόμενο
Αν τελειώσω ένα από αυτά ή αν δεν μου αρέσει ξεκινάω αμέσως το επόμενο. Το έχω πάντα μαζί μου στη δουλειά, στο λεωφορείο ή στην παραλία. Βέβαια εκεί θέλει προσοχή για να μην βραχεί ή να μη γεμίσει με άμμο το τάμπλετ. Ε, δεν μπορούμε να τα θέλουμε όλα δικά μας! Εξ’ άλλου ένα μικρό θέμα με τα βρεγμένα βιβλία το έχω (θέλω να μην είναι τσακισμένα, βρεγμένα, τσαλακωμένα ή λερωμένα) οπότε πολλές φορές δεν έπαιρνα μαζί μου στην παραλία βιβλίο γι’ αυτό τον λόγο.
Όλα έχουν το ίδιο βάρος… αυτό της συσκευής
Μου έχει τύχει πολλές φορές να διαβάζω ένα βιβλίο κι επειδή είναι μεγάλο, ή καλύτερα να είναι χοντρό (πχ πάνω από 700 σελίδες) και να δυσκολεύομαι να το κουμαντάρω στα χέρια μου ειδικά όταν διαβάζω ξαπλωμένη. Ενώ με το e-book όσες σελίδες κι αν έχει το βιβλίο κρατάω πάντα το ίδιο βάρος και μέγεθος.
Βρείτε εδώ τα e-books των Εκδόσεων Ψυχογιός.
Μεγέθυνση και φωτιζόμενη οθόνη ακόμα και στο σκοτάδι
Μεγάλη ευκολία για μένα όταν διαβάζω ένα e-book είναι η δυνατότητα μεγέθυνσης των γραμμάτων αλλά κυρίως η αλλαγή στην φωτεινότητα της οθόνης τη νύχτα. Ειδικά τα τελευταία χρόνια που έχω και πρεσβυωπία το να φοράς γυαλιά ξαπλωμένη στο κρεβάτι για να διαβάσεις σε πλάγια θέση δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση!
Δεν χρειάζεται να έχω αναμμένο λαμπατέρ και να ενοχλώ τον άντρα μου που κοιμάται δίπλα μου. Απλά επιλέγω νυχτερινή προβολή και αμέσως το φόντο γίνεται μαύρο ενώ τα γράμματα άσπρα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο ευκολοδιάβαστο είναι μέσα στο σκοτάδι!
Βέβαια υπάρχει κι ένα μικρό προβληματάκι. Κι αν με πάρει ο ύπνος διαβάζοντας και μου πέσει το τάμπλετ; Για να μην έχω θέμα όταν αρχίζω να νυστάζω ελαφρώς γυρνάω από τη μέσα πλευρά του κρεβατιού! Χαχα!
Ηλεκτρονικός σελιδοδείκτης
Ξέχασα και τον σελιδοδείκτη! Για όσους δεν έχουν διαβάσει ως τώρα ηλεκτρονικό βιβλίο να πω πως υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης σελιδοδείκτη οπότε δεν θα χάνετε το σημείο που σταματήσατε!
Ευκολία αναζήτησης
Με τα ηλεκτρονικά βιβλία μπορούμε να αναζητήσουμε μια λέξη ή φράση ώστε για παράδειγμα να βρούμε κάποιες πληροφορίες ή να υπογραμμίσουμε κάποια σημεία ακόμα. Μην ξεχνάτε πως ένα e-book δεν είναι μόνο τα μυθιστόρημα αλλά μπορεί να χρειαστεί μελέτη σε αυτό!
Είναι οικονομικότερα
Τα e-book είναι πολύ οικονομικότερα από τα έντυπα βιβλία και μπορώ να τα διαβάσω αμέσως μόλις το αγοράσω καθισμένη ακόμη στον καναπέ του σπιτιού μου. Κάποιες φορές μάλιστα μπορούμε να βρούμε και δωρεάν ψηφιακά βιβλία κυρίως στις περιπτώσεις που έχουν περάσει κάποια δεκάδες χρόνια από τον θάνατο του συγγραφέα.
Βρείτε εδώ τα e-books των Εκδόσεων Μεταίχμιο.
Μειονεκτήματα των e-books και της ψηφιακής ανάγνωσης
Μετά από τα παραπάνω, τα οποία ήταν τα περισσότερα θετικά, πρέπει να αναφέρω και κάποια μειονεκτήματα. Ξέρω ξέρω! Εσείς που λατρεύετε το άγγιγμα του χαρτιού αλλά και την μυρωδιά του, αγαπάτε τα ανάγλυφα εξώφυλλα και σας αρέσει να χάνεστε αναζητώντας το κατάλληλο βιβλίο μέσα στα βιβλιοπωλεία σίγουρα δεν θα επιλέξετε ποτέ ένα e-book. Είμαι κι εγώ μαζί σας αλλά από την άλλη υπάρχουν κι όλα εκείνα τα θετικά που αναφέραμε παραπάνω. Τι λέτε;
Ένα έντυπο βιβλίο μπορεί να διαβαστεί ακόμα και χωρίς χρήση ηλεκτρισμού ενώ το ηλεκτρονικό χρειάζεται μια φορτισμένη συσκευή. Φαντάζεστε να σε κόψει πάνω στο καλύτερο της υπόθεσης;
Βρείτε εδώ τα e-books των Εκδόσεων Διόπτρα.
Η οθόνες κουράζουν τα μάτια
Σε μια εποχή που οι οθόνες κατακλύζουν την καθημερινότητά μας, μια ακόμα οθόνη για να διαβάσουμε ένα βιβλίο, που στο κάτω κάτω θα ήταν και ένας τρόπος να κάνουμε μια παύση από αυτές, είναι περιττή. Καλό θα είναι για να μειώσουμε την κούραση των ματιών, την ξηρότητά τους αλλά και να αποφύγουμε τους πονοκεφάλους, πράγματα που προκαλεί η πολύωρη χρήση οθονών και να επιλέξουμε ένα κλασικό βιβλίο.
Από το να πονοκεφαλιάσω δεν παίρνω καλύτερα ένα έντυπο βιβλίο;
Για όσους θα ήθελαν να δοκιμάσουν ένα βιβλίο ηλεκτρονικό θα ήθελα να πω ότι χρειάζεται προσοχή με τους τύπους αρχείων, όπως για παράδειγμα PDF, MOBI, EPUB, ώστε να επιλέξετε τη σωστή μορφή ανάλογα με τη συσκευή που έχετε. Διαφορετικά μπορεί να “μην σας το διαβάζει” η συσκευή σας. Μεγάλη προσοχή επίσης στα δικαιώματα. Πολλές φορές ο χρήστης δεν μπορεί να κάνει κοινή χρήση ή να το δανείσει σε κάποιον φίλο του όπως θα έκανε με κάποιο σε έντυπη μορφή.
Ισοπαλία (;)
Το γεγονός ότι μπορούμε στα βιβλία από χαρτί να διαβάσουμε τις πρώτες σελίδες και να το ξεφυλλίσουμε πριν το αγοράσουμε είναι ένα πλεονέκτημα γι’ αυτά αλλά σίγουρα αντίστοιχο πλεονέκτημα έχουν και τα ηλεκτρονικά βιβλία γιατί μπορούμε να βρούμε δωρεάν δείγμα τους στο online βιβλιοπωλείο ή στο ebook reader της συσκευής μας πριν το αγοράσουμε. Άρα είναι αντικειμενικό αυτό το ζήτημα και εξαρτάται από το τι μας βολεύει περισσότερο.
Εγώ προσπάθησα να είμαι αντικειμενική και να σας παραθέσω όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Από εκεί και πέρα εσείς μπορείτε να επιλέξετε την μορφή των βιβλίων που θα αγοράσετε και θα διαβάσετε ανάλογα και με την καθημερινότητά σας αλλά και την σχέση σας με την τεχνολογία. Όπως και να έχει τα βιβλία είναι φίλοι μας, είναι γνώση, είναι αίσθηση, είναι παρέα. Και καλό είναι, όσοι έχουμε παιδιά, να προσπαθήσουμε από μικρά να τα κάνουμε να τα αγαπήσουν.
Κατερίνα
Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.