Διδασκαλία εξ αποστάσεως και τηλεοπτικά μαθήματα

Εσείς εγγράψατε τα παιδιά σας στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο για να ξεκινήσει με τους δασκάλους του σχολείου του online μαθήματα (ασύγχρονα και σύγχρονα); Μάθατε για το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ2 κάθε πρωί με τα τηλεοπτικά μαθήματα σε παιδιά δημοτικού όπου οι μικροί μαθητές θα νιώθουν σαν να βρίσκονται στην τάξη του σχολείου τους; Λόγω του κορονοϊού #μένουμεσπίτι αλλά τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει από τη μάθηση ακόμα κι αν αυτή προσφέρεται με διδασκαλία εξ αποστάσεως!

Διδασκαλία εξ αποστάσεως και τηλεοπτικά μαθήματα

Ζούμε μιαν άλλη εποχή! Δεν το νιώθετε κι εσείς αυτό; Μια εποχή που από τη μία σε κάνει να αναρωτιέσαι πώς καταντήσαμε έτσι τόσο ξαφνικά κι από την άλλη να εντυπωσιάζεσαι ευχάριστα με την ευελιξία του κράτους σε ένα σωρό τομείς και με τα τεχνολογικά άλματα για πολλά από τα οποία ελπίζαμε πολλά χρόνια τώρα, όπως αυτά για τη μείωση της γραφειοκρατίας, τα οποία εν μέσω μια παγκόσμιας κρίσης, παίρνουν σάρκα και οστά. Και κάπου εκεί ρωτάς; Μα έπρεπε να κλειστούμε στα σπίτια μας με την απειλή του κορονοϊού για να γίνουν αυτά τα άλματα; Παρόμοιες απορίες φυσικά έχω και σχετικά με τα σχολικά θέματα. Ωστόσο βλέπω ξαφνικά ένα κράτος το οποίο παλεύει με ένα σωρό τρόπους να βρει λύσεις για το πρόβλημα των κλειστών σχολείων. Βλέπω καθηγητές να εκπαιδεύονται και να προσπαθούν (άλλοι λιγότερο κι άλλοι περισσότερο) να διατηρήσουν επαφή με τα παιδιά και να τα βγάλουν από την αδράνεια.



Οnline μαθήματα

Τις τελευταίες μέρες οι περισσότεροι από εμάς τους γονείς εγγράψαμε τα παιδιά μας στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο απ’ όπου τα παιδιά μέσα από τις πλατφόρμες e-class και e-me θα μπορούν να επικοινωνούν με τους καθηγητές τους και να κάνουν επαναλήψεις στα σχολικά μαθήματα. Αρχικά τα μαθήματα θα είναι ασύγχρονα και αργότερα ίσως περάσουμε σε σύγχρονα online μαθήματα.

Εάν δεν έχετε ακόμα κάνει την εγγραφή σας στο sch.gr ή δεν έχετε ενημερωθεί σχετικά από το σχολείο των παιδιών σας καλό θα είναι να στείλετε ένα μέιλ ή να τηλεφωνήσετε στο σχολείο των παιδιών σας που ίσως να μην έχει το e-mail σας για να σας ενημερώσουν. Η έγγραφή είναι πολύ απλή και εύκολη διαδικασία.

Για όσους δεν έχουν ακόμα έρθει σε επαφή με αυτό το μέσο να πως πως με την εγγραφή του ο μαθητής παίρνει ένα όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης κι ένα email. Μέσω της πλατφόρμας e-class ή της πλατφόρμας e-me (το σχολείο ή η καθηγητές θα σας στείλουν ενημερωτικό μέιλ) ο μαθητής μπαίνει σε κάθε μάθημα ξεχωριστά για να δει τα όσα έχει ανεβάσει ο καθητητής του.  Ανάλογα με το μάθημα ο καθηγητής ανεβάζει θεωρία του μαθήματος σε έγγραφο, power point ή βιντεάκια (εξαρτάται φυσικά και από το κάθε μάθημα) και τις ασκήσεις τις οποίες καλούνται οι μαθητές να απαντήσουν μέσα στο χρονικό διάστημα που τους δίνεται. Οι απαντήσεις δίνονται online στην ίδια την πλατφόρμα ή στέλνονται σε μορφή pdf ή φωτογραφίας στον καθηγητή προς διόρθωση μέσω της πλατφόρμας ή του e-mail.

Για τα παιδιά μας όλο αυτό νομίζω πως με λίγη αρχική βοήθεια από εμάς για τη χρήση της πλατφόρμας, θα έχει πολύ ενδιαφέρον μιας και είναι παιδιά της γενιάς igen. Δεν είναι και γι αυτά εύκολα τα πράγματα γιατί αν κρίνω από την κόρη μου που ξεκίνησε την πρώτη εβδομάδα με μαθήματα χημείας, φυσικής και μαθηματικών θα έχουν αρκετό διάβασμα. Δυστυχώς η υπερφόρτωση δικτύου αυτές τις μέρες δυσκολεύουν τη διαδικασία και αναγκάζουν και εμάς τους γονείς να προσπαθούμε αργά το βράδυ να στέλνουμε τις εργασίες τους ή να λαμβάνουμε και εκτυπώνουμε τις επόμενες.

Ωστόσο με συζητήσεις μου με δασκάλους των παιδιών μου μαθαίνω πως δεν έχουν έρθει ακόμα σε επικοινωνία με όλους τους μαθητές τους. Μπορώ να κατανοήσω ότι δεν είναι εύκολο αυτό που μας ζητούν να κάνουμε για κάποιους από εμάς. Δεν έχουν όλοι οι γονείς στο σπίτι τους ίντερνετ, υπολογιστή ή ακόμα και τη γνώση να βοηθήσουν τα παιδιά τους να μάθουν κι εκείνα με τη σειρά τους τη χρήση του νέου τρόπου διδασκαλίας. Όμως όλη αυτή η διαδικασία δεν είναι πρωτόγνωρη μόνο για εμάς αλλά και για τα παιδιά μας και για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Όλοι μαζί θα το μάθουμε αυτό! Με συνεργασία και καλή διάθεση. Ας μην είμαστε αρνητικοί αλλά θετικοί με όλη αυτή την προσπάθεια που είναι για το καλό των παιδιών μας.

Τηλεοπτικά μαθήματα στην ΕΡΤ2

Ωστόσο πρακτικά ίσως σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα κι αν έχουν τη θέληση γονείς και τα παιδιά δεν υπάρχουν τα μέσα για μια τέτοιου είδους διδασκαλία για αυτό και το Υπουργείο Παιδείας από τη Δευτέρα 30 Μαρτίου στις 10 το πρωί και κάθε μέρα για 2 περίπου ώρες θα προβάλει στην ΕΡΤ 2 τηλεοπτικά μαθήματα σε μαθητές δημοτικού. Τις δύο πρώτες μέρες τα μαθήματα θα απευθύνονται στους μαθητές της Δ΄, Ε’ και ΣΤ’ τάξης και αργότερα θα προστεθούν μαθήματα και των μικρότερων τάξεων. Τα μαθήματα δεν θα έχουν σχέση με τη γνωστή σε όλους μας εκπαιδευτική τηλεόραση αλλά θα είναι κανονικά μαθήματα σε τάξη. Μόνο που τα παιδιά μας θα τα παρακολουθούν από το σπίτι!




Πολλές οι απορίες και οι προβληματισμοί όλων μας και εύλογοι θα έλεγα για το αν με αυτόν τρόπο διδασκαλίας καταλήγουμε στο να είναι τα παιδιά αρκετές ώρες μπροστά σε υπολογιστές (και για τα μαθήματα και για την διασκέδασή τους). Όμως σκεφτείτε πως όλο αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα. Γνώσεις θα τους προσφέρει και εύχομαι πως όλη αυτή η γνώση θα χρησιμεύσει και για άλλες δράσεις των σχολείων στο μέλλον και δεν θα μπουν στο χρονοντούλαπο.

#μένουμε σπίτι.

Πατήστε παρακάτω και για άλλες προτάσεις του Ανθομέλι

https://anthomeli.com/2020/03/idees-gia-na-apascholithoyn-ta-paidia-st.html

https://anthomeli.com/2020/03/pos-na-ftiaxete-terasties-sapoynofoy.html
https://anthomeli.com/2020/03/paidika-vivlia-gia-tin-anagnorisi-kai.html
https://anthomeli.com/2020/03/harizontas-ta-palia-vivlia-mas-ekatharisi-tora.html

#τομαθημασυνεχιζεται #μένουμε_σπίτι #covid_19 #κορονοϊος

Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

Ετικέτες:

Katerina-Anthomeli

Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

Εγγραφείτε
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments