Διανύουμε την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη. Σίγουρα το πρόγραμμα όλων των οικογενειών με παιδιά έχει αλλάξει μιας και ξεκίνησαν εκτός από τα σχολεία και όλες οι εξωσχολικές δραστηριότητες. Έτσι εκτός από το πρωινό ξύπνημα και το σχολείο προστέθηκαν στην ημερήσιο πρόγραμμα και το διάβασμα μετά το σχολείο όπως επίσης και οι δραστηριότητες αλλά και το διάβασμα για κάποιες από αυτές. Το τελευταίο διάστημα ξεκίνησα μια ενότητα αναρτήσεων με συμβουλές για μικρούς μουσικούς. Παρακάτω θα δούμε πώς πρέπει να μελετάει και να εξασκείται στο σπίτι ένας μικρός μουσικός.
Συμβουλές για εξάσκηση μουσικού οργάνου στο σπίτι
Ένα τμήμα της καθημερινής ζωής ενός μουσικού γεμίζει με την εξάσκηση των κομματιών. Ο καλύτερος τρόπος για να εξασκηθεί κανείς είναι να γνωρίζει την έκφραση:
“Από τα λάθη μας μαθαίνουμε”.
Σίγουρα όμως υπάρχουν και κάποιοι γενικοί κανόνες που θα βοηθήσουν όπως οι παρακάτω. Και θα αναφερθώ απευθείας στους μαθητές:
- Δεν υπάρχει καθορισμένος χρόνος διαβάσματος. Διαφέρει στον καθένα. Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να διαβάζεις τόσο ώστε να προλαβαίνεις να παίζεις όλα τα κομμάτια και να διορθώνεις τα σημεία που έχεις πρόβλημα και κάνεις λάθη. Το να παίζεις ένα κομμάτι από την αρχή ως το τέλος συνέχεια δεν θα βελτιώσει ιδιαίτερα το κομμάτι. Μελέτησέ το φράση- φράση. Μην φτάσεις βέβαια σε σημείο να πονάνε τα δάχτυλα και οι καρποί σου.
- Ξεκίνα με τις ασκήσεις τεχνικής: κλίμακες, συγχορδίες, αρπίσματα. Αυτό γίνεται γιατί είναι καλύτερο για να ζεστάνεις πρώτα τα χέρια σου. Εκτός βέβαια κι αν είσαι κοντά σε εξετάσεις όπου τότε έχουν προτεραιότητα τα κομμάτια των εξετάσεων ή των συναυλιών.
- Όταν παίζεις κλίμακες, συγχορδίες ή αρπίσματα μπορεί να το βρίσκεις βαρετό. Για να το κάνεις πιο ενδιαφέρον πρόσθεσε δυναμισμό! Παίζε με crescendo το ανέβασμά της κλίμακας (ανιούσα) και με diminuendo το κατέβασμά της (κατιούσα). Σιγουρέψου ότι δεν χτυπάς πιο δυνατά την τελευταία νότα. Καλύτερα να μειώνεις την ένταση σταδιακά. Άκου προσεκτικά για να βεβαιωθείς ότι τα χέρια σου είναι συγχρονισμένα. Καθώς περνάει η ώρα να αυξάνεις την ταχύτητα με την οποία παίζεις. Για τις συγχορδίες τώρα, θυμήσου να προσγειώνεις τα χέρια σου μαζί πάνω στις νότες, δυνατά και σταθερά. Για τα αρπίσματα να έχεις τον ίδιο δυναμισμό όπως και στις κλίμακες και να αυξάνεις την ταχύτητά τους αν αρχίζει να γίνεται βαρετό. Γενικά μάθε να διαβάζεις με “τρόπους” για να βελτιωθεί και η τεχνική σου. Ο καθηγητής σου θα σου πει πώς γίνεται αυτό.
- Πάντα να ακούς τον εαυτό σου όταν παίζει και να μην αποσπάται η προσοχή σου. Αυτό είναι ο καλύτερο τρόπος για να βελτιωθείς.
- Να ακούς συχνά ηχογραφήσεις άλλων διάσημων μουσικών. Δεν χρειάζεται να τους αντιγράφεις αλλά θα σε βοηθήσει να αντιληφθείς καλύτερα την μουσική (για μαθητές μεγάλων τάξεων).
- Μην αγχώνεσαι όταν παίζεις. Βεβαιώσου ότι δεν κρατάς την αναπνοή σου. Επίσης σιγουρέψου ότι γνωρίζεις την συμπεριφορά του σώματος σου, πού βρίσκεται το σφίξιμο και προσπάθησε να χαλαρώσεις.
- Να μάθεις πότε να παίζεις απαλά και πότε έντονα. Άκου γνωστές ηχογραφήσεις και μάθε από αυτές. Ακόμα και τα απλά κομμάτια πρέπει να ακούγονται. Βέβαια το πως θα παίζεις απαλά θα το μάθεις σταδιακά.
Για τους γονείς των μαθητών που μόλις ξεκινάνε αλλά και των πρώτων τάξεων, συστήνω να υπενθυμίζουν στα παιδιά το διάβασμα της μουσικής. Να μην θεωρούν ότι θα πρέπει επειδή η μουσική είναι κάτι που τους αρέσει πρέπει να θυμούνται μόνα τους πότε πρέπει θα διαβάσουν.
Συνήθως τα μαθήματα απέχουν μία εβδομάδα το ένα από το άλλο και τα μικρά παιδιά δεν έχουν καλή αίσθηση του χρόνου. Ακόμα να προσθέσω ότι νομίζουν ότι το διάβασμα/μελέτη των κομματιών στο όργανο θα το κάνουν μια μέρα πριν το μάθημα, όπως κάνουν και με τα μαθήματα του σχολείου. Μέγα λάθος! Πρέπει να παίζουν κάθε μέρα κι από λίγο (όσο είναι δυνατό αυτό με τις δραστηριότητές που έχουν) για να εξοικειωθούν με το/τα κομμάτια τους και να τα παίζουν με άνεση.
Μια καλή ιδέα θα ήταν να γίνει ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα μελέτης στο σπίτι ώστε να μην γίνονται συνεχώς “οι κακοί” και “οι γκρινιάριδες”. Το παιδί θα ξέρει δηλαδή σύμφωνα με το πρόγραμμά του αλλά και αυτό τις οικογένειας ποιες μέρες ή ακόμα και ώρες πρέπει να μελετήσει μουσική.
Διαβάστε επίσης στο Ανθομέλι:
Μικροί μουσικοί-Συμβουλές για εμφανίσεις σε κοινό
Μικροί μουσικοί-Η συνοδεία στο πιάνο
Συμβουλές για μικρούς μουσικούς-Οι εξετάσεις
Συμβουλές για μικρούς μουσικούς-Εξάσκηση στο σπίτι
Kathy
Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.
Πολύ στοχευμένες οι συμβουλές. Αν και εκανα τοσα χρόνια πιανο μερικές δεν μου τις ειπαν ποτέ και ήταν τοσο ενδιαφέρουσες.
Ωραίες συμβουλές..όταν ήμουν μαθήτρια στις καλόγριες μου έμαθαν…φλάουτο!!!Χαμός..δεν τα πήγαινα ποτέ καλά με τις νότες.Αγόρασα κάποτε ταζ στον εγγονό μου..η κόρη μου έκανε 2 μήνες να μου μιλήσει..μέχρι που κάποιος ..λέει..τα έκλεψε!!!!!
θα τα διαβάσω στον Βασίλη!
φιλιά 🙂
Όλγα
Τι κρίμα να μην ήσουν εκεί, όταν ήμουν παιδί να με συμβούλευες έτσι όταν έπαιζα πιάνο….
από το λινκ πάρτυ
Μου είχαν αρέσει πολύ αυτές οι αναρτήσεις σου και σου είχα γράψει οτι το 'χω καημό που δεν έμαθα πιάνο 🙁