Έχοντας μοιραστεί α΄μέρος των μικρών συμβουλών για μικρούς μουσικούς και πιο συγκεκριμένα κάποιους τρόπους για να προετοιμαστούν κατάλληλα οι μαθητές μουσικής για τις εμφανίσεις τους σε κοινό ήρθε η ώρα για το β΄μέρος. Το θέμα μας οι συναυλίες και οι παρουσιάσεις των μαθητών σε μουσικά σύνολα και πιο συγκεκριμένα σε ντουέτα. Γιατί συνηθίζετε σε συναυλίες να εμφανιζόμαστε δυο-δυο! Σαν τους Χιώτες!
Ως σπουδάστρια πιάνου μου άρεσε πάρα πολύ να συνοδεύω στο πιάνο άλλα όργανα ή ακόμα και να παίζω κομμάτια για 4 χέρια στο πιάνο. Νομίζω πως αν γινόμουν σολίστας θα ήθελα να ασχοληθώ μόνο με κομμάτια για 4 χέρια ή για δύο πιάνα. Το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον να παίζω μαζί με άλλους γιατί εδώ που τα λέμε το να παίζεις ένα μουσικό όργανο είναι και λιγάκι μοναχικό “σπορ”! Το να συμμετέχει ένας μουσικός σε μουσικά σύνολα είναι μέρος των σπουδών του και θεωρώ πως είναι κι από τα πιο ευχάριστα πράγματα που κάνει ώστε όχι μόνο να βοηθηθεί μουσικά αλλά και να κοινωνικοποιηθεί στον χώρο που σπουδάζει και κατ’ επέκταση να κάνει νέους φίλους.
το να παίζεις για άλλους ανθρώπους σε ολοκληρώνει σαν μουσικό
Συμβουλές για τη συνοδεία στο πιάνο
Η συνοδεία, είτε προέρχεται από έναν τραγουδιστή, από μια χορωδία ή από ένα άλλο όργανο μπορεί να είναι πολύ σημαντική για την παρουσίαση ενός πιανίστα. Βέβαια δεν είναι πάντα εύκολο, ειδικά εάν έχεις συνηθίσει να παίζεις μόνος σου. Παρόλ΄ αυτά πιο κάτω παραθέτω κάποιες συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν.
- Το πιο σημαντικό πράγμα που χρειάζεται να θυμάσαι όταν συνοδεύεις μια χορωδία, έναν τραγουδιστή ή κάποιον που παίζει μουσική είναι να ακούς!! Από την στιγμή που δεν είσαι ο κύριος πρωταγωνιστής στην εμφάνιση, πρέπει ν ακολουθείς την ερμηνεία του άλλου μουσικού. Αν συνοδεύεις μια χορωδία να παρακολουθείς τον μαέστρο πολύ προσεκτικά.
- Να κάνεις εξάσκηση συνέχεια έτσι ώστε να ξέρεις το κομμάτι τέλεια αλλά να μπορείς συγχρόνως να είσαι ευέλικτος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί μπορεί να μην εξασκείσαι στον ίδιο ρυθμό με αυτόν που νομίζει ο συνοδευόμενος και όταν κάνετε πρόβες πρέπει πάντα να ακολουθείς τον ρυθμό του άλλου. Η γνώση της μουσικής σου δίνει την ευκαιρία να σκέφτεσαι καθώς παίζεις και όχι μόνο να σκέφτεσαι τις νότες.
- Μην ξεχνάς να παίζεις με συναίσθημα. Πολλές φορές μπορεί να νιώθεις ότι ο ρόλος σου δεν είναι και τόσο σημαντικός αλλά στην πραγματικότητα είναι. Αυτό θα σας βοηθήσει να συνεργαστείτε πιο αποτελεσματικά.
- Άκου προσεκτικά έτσι ώστε να μην παίζεις πιο δυνατά από τον μουσικό που συνοδεύεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παίζεις με συναίσθημα χωρίς όμως να παίζεις τόσο σιγά ώστε να μην ακούγεσαι. Ο μαέστρος της χορωδίας μπορεί συχνά να σε παροτρύνει να παίζεις σιγά ή δυνατά γι αυτό να τον παρακολουθείς προσεκτικά. Σε κάποια σημεία ωστόσο μπορεί να αναλάβεις εσύ να παίξεις το θέμα οπότε οι ρόλοι αντιστρέφονται. Εάν χρειάζεται σε κάποιο σημείο να παίξεις μόνος σου, παίξε το τμήμα αυτό λίγο δυνατότερα.
- Να έχεις κάποιον να σου γυρνάει τις σελίδες. Είναι ευκολότερο όταν δεν χρειάζεται να γυρνάς τις σελίδες ενώ παίζεις γιατί διαφορετικά αποσπάται η προσοχή σου. Βέβαια να σιγουρευτείς ότι αυτός που θα σου γυρνάει τις σελίδες θα ξέρει τι κάνει. Κάνε μερικές πρόβες μαζί του έτσι ώστε να μάθει πότε πρέπει να τις γυρνάει.
- Όταν παίζεις ποπ μουσική, το αριστερό χέρι πρέπει συνήθως να παίζει δυνατότερα από το δεξί.
- Εάν ο μαέστρος, ο σολίστας ή ο μουσικός που συνοδεύεις σε παρουσιάσει χαμογέλα και υποκλίσου στο κοινό.
Διασκέδασε μ΄ αυτή την εμπειρία σου και μάθε από αυτήν. Καλή επιτυχία!
Διαβάστε στο Ανθομέλι:
Μικροί μουσικοί-Συμβουλές για εμφανίσεις σε κοινό
Συμβουλές για μικρούς μουσικούς-Οι εξετάσεις
Συμβουλές για μικρούς μουσικούς -Εξάσκηση στο σπίτι
Kathy
Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.
Μπορεί η συνοδεία να μην έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, έχει όμως πολύ σημαντικό, γι αυτό και υπάρχει!