ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    ChatGPT για αρχάριους: τι είναι και πως να το αξιοποιήσεις

    Μιλώντας πολλές φορές με τους αναγνώστες μας συνειδητοποιώ ότι δεν είναι όλα γνωστά σε όλους και ό,τι φυσικά “τίποτα δεν εννοείται”. Κάτι πολύ απλό για μένα που είμαι 40+ μπορεί να αρκετά challenging για έναν άνθρωπο στα 60+ ή φυσικά και για κάποιον νεότερο. Σε πρόσφατη συζήτηση με τη μαμά μου, ας πούμε, και ενώ γνώριζε για το chatGPT, παρατήρησα ότι δεν μπορούσε να το αξιοποιήσει. Αντίστοιχα αυτό συμβαίνει και με πολλά νέα άτομα που πιστεύουν ότι το chatGPT είναι απλά για να τους γράφει εργασίες!

    To chatGPT είναι ένα τεχνολογικό εργαλείο υψηλής τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που υπάρχει και κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη αλλά κι από την άλλη να μάθουμε τον σωστό τρόπο λειτουργίας του. To ιδιαίτερα ενδιαφέρον με αυτό είναι ότι κατά την χρήση του θα νιώσετε ότι κάνετε διάλογο με κάποιον άνθρωπο που βρίσκετε πίσω από την οθόνη για αυτό μην σας κάνει εντύπωση αν του λέτε “καλημέρα” και “ευχαριστώ”.

    Πριν ξεκινήσουμε, θέλω να σας πω ότι σε καμία περίπτωση δεν θα διαβάσετε ένα άρθρο που είναι γραμμένο από κάποιον ειδικό. Πρόκειται για μία minii ανάρτηση που θα προσπαθήσει να απλοποιήσει λίγο τους τεχνικούς όρους για να γίνουν όλα πιο κατανοητά ακόμα και από όσους ξέρουν ελάχιστα για το ChatGPT.

    Το ChatGPT δεν χρειάζεται απαραίτητα να το “κατεβάσετε” ή να χρησιμοποιήσετε το App. Μπορείτε απλά να μπείτε στο chatgpt.com και να αρχίσετε τις ερωτήσεις ΔΩΡΕΑΝ. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα (και γνωρίζετε καλά αγγλικά) μπείτε και εδώ openai.com/chatgpt

    ChatGPT για αρχάριους: τι είναι και πως να το αξιοποιήσεις
    Να του λες και μια καλημέρα κι ένα ευχαριστώ!

    Η τεχνολογία του ChatGPT

    H Τεχνολογία του ChatGPT επινοήθηκε από ερευνητές της Google το 2017 και πλέον ανήκει στην OpenAI και πρόκειται με απλά λόγια για έναν επεξεργαστή των προτάσεων που είναι ήδη γραμμένες στο διαδίκτυο, ο οποίος έχει την ικανότητα αφού τις επεξεργαστεί να μας τις προσφέρει με πιο κατανοητή γραφή και με έναν τρόπο που μοιάζει απόλυτα με την φυσική μας γλώσσα σαν να είναι γραμμένες από άνθρωπο.

    Τι σημαίνει αυτό; Το ChatGPT δεν τα σκέφτεται όλα αυτά που μας λέει μόνο του! Ουσιαστικά “διαβάζει” πάρα πολύ γρήγορα όλα όσα έχουν γραφτεί για ένα θέμα και έχει την ικανότητα να μας τα προσφέρει με απόλυτα φυσικό τρόπο ως ένα νέο άρθρο. Το ChatGPT έχει πρόσβαση σε τεράστιου μεγέθους δεδομένα, όπως βιβλία, άρθρα, επιστημονικά κείμενα, οπότε και αυτό του επιτρέπει να μας προσφέρει ένα κείμενο δοσμένο με διαφορετικά στυλ. Π.χ. αν του ζητήσετε να σας μιλήσει για το ίδιο θέμα σε επίπεδο B2 (επίπεδο lower) ή C2 (επίπεδο proficiency) θα το κάνει χρησιμοποιώντας διαφορετικό λεξιλόγιο και μορφή σύνταξης. Μπορείτε δηλαδή να του ζητήσετε και τον τρόπο που θα σας συντάξει το κείμενο.

    Ο αλγόριθμός του είναι τόσο εξελιγμένος που ουσιαστικά λαμβάνει και προσφέρει όχι απλά στείρες πληροφορίες αλλά στοιχεία που είναι προσαρμοσμένα σωστά σε γραμματική, συντακτικό, ιδιωματισμούς αλλά προσαρμοσμένα ανά χώρα.

    Επιπλέον το ChatGPT μπορεί να “μαντεύει” τη συνέχεια όσων διάβασε (πάλι βασισμένο στις γνώσεις που έχει πάρει από το “διάβασμα” και όχι στην “μαγεία”) και να εξελίσσει το άρθρο του. Ωστόσο, από εμπειρία να σας πω ότι θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και επιφυλακτικοί. Ειδικά στην ελληνική γλώσσα και προσπαθώντας να κάνει μετάφραση των “γνώσεων” του από τα Αγγλικά, κάνει αρκετά λάθη σε τοπωνύμια ή λέξεις που δεν μεταφράζονται στα αγγλικά.

    Όλα αυτά βασίζονται στην τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Μηχανικής Μάθησης (Deep Learning). Σε αυτό δεν νομίζω να χρειάζεται να εμβαθύνουμε περισσότερο γιατί ο σκοπός είναι να γίνει το άρθρο απλό και πρακτικό.

    Πρακτικές εφαρμογές

    Εννοείται φυσικά ότι αυτό το ΑΙ (artificial intelligence – τεχνητή νοημοσύνη) εργαλείο δεν δημιουργήθηκε για να κάνει τις εργασίες, τα projecτ και να γράφει τα άρθρα για εμάς. Μάλιστα τα μεγάλα πανεπιστήμια έχουν ήδη εγκαταστήσει προγράμματα ανίχνευσης εργασιών που είναι βασισμένα σε ΑΙ.

    Οι εφαρμογές του στην καθημερινότητά μας είναι πολύ περισσότερες από όσες φανταζόμαστε. Η πιο κλασσική που λίγο ή πολύ ίσως έχετε όλοι χρησιμοποιήσει είναι τα κλασσικά Chat Boxes (τα bots) που υπάρχουν σε κάποια site και εμείς νομίζουμε ότι μιλάμε σε κάποιον υπάλληλο αλλά τελικά μιλάμε σε ένα απρόσωπο μηχάνημα. Με αυτό τον τρόπο οι εταιρείες εξοικονομούν αρκετό χρόνο και πόρους κι εμείς κάνουμε τη δουλειά μας (όχι πάντα με επιτυχία) χωρίς καυγάδες και περιττά σχόλια.

    Επιπλέον το ChatGPT μπορεί να μεταφράσει κείμενα, να βελτιώσει τη γλώσσα σε ένα κείμενο ή ένα email που έχετε ήδη γράψει και να απαντήσει σε ερωτήματά σας. Σε γενικές γραμμές και καθώς το ChatGPT παράγει ανθρώπινη γλώσσα μπορεί να αποτελέσει έναν τρόπο εκπαίδευσης, εκμάθησης και γνώσης.

    Tip: Με την επιπρόσθετη υπηρεσία DALLE3 μπορείτε να φτιάξετε και φωτογραφίες ΑΙ, δηλαδή πρωτότυπα μπάνερ και φωτογραφίες. Προσοχή όμως γιατί κατά τη δημοσίευση τους στα social media θα πρέπει πάντα να αναφέρετε ότι πρόκειται για προϊόν ΑΙ.

    ChatGPT για αρχάριους: τι είναι και πως να το αξιοποιήσεις
    Λες πίσω από το ChatGPT να μας απαντάει αυτό το γλυκό ρομπότ;

    Διαβάστε περισσότερα:

    Ηθικά διλλήματα

    Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει σχετικά με τα όρια που θα πρέπει να μπουν, τις δικλίδες ασφαλείας σχετικά με την ιδιωτικότητά μας και την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων. Επιπλέον, η λογοκλοπή (έστω κι από ένα ΑΙ προϊόν) μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της έρευνας, της κριτικής σκέψης και φυσικά της δημιουργικής γραφής. Εν συνεχεία, το γεγονός ότι κατά κάποιον τρόπο το ChatGPT αναπαράγει κείμενα που είναι ήδη γραμμένα, εγείρει ανησυχίες για την αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων ή παραπλανητικών κειμένων. Και τέλος, ο φόβος για την αντικατάσταση του ανθρώπινου δυναμικού με τεχνολογικές υπηρεσίες βασισμένες στο ΑΙ… σίγουρα δεν μας αφήνουν αδιάφορους γιατί μπορεί να είμαστε εμείς που σε λίγο καιρό θα χάσουμε τη θέση εργασίας μας.

    Όπως όμως όλα τα τεχνολογικά επιτεύγματα, έτσι και το ChatGPT έχει τις φωτεινές αλλά και τις σκοτεινές πλευρές του. Σίγουρα εγώ κι εσείς δεν είμαστε αυτοί που θα το βελτιστοποιήσουμε ως εργαλείο αλλά είμαστε αυτοί που θα το χρησιμοποιήσουμε με το καλύτερο ηθικά και λειτουργικά τρόπο.

    Καλή σας γνωριμία με το ChatGPT,

    Κάλη

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Callie
    Callie
    Γεια σας! Είμαι η Κάλη και αγαπώ να γεμίζω τη ζωή μου με μικρές όμορφες στιγμές! Και είμαι εδώ για να εμπνεύσω κι εσάς, ως δασκάλα, μαμά, σύζυγος, αδερφή, κόρη και φίλη. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να γκρινιάζουμε οπότε και της χαρίζουμε απλόχερα το χαμόγελό μας. Will you follow me?

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    1. Η ανάρτηση σου πολύ χρήσιμη για όλους. Μπορεί εγώ να μην το χρησιμοποιήσω ποτέ αλλά όλοι εσείς οι νέοι άνθρωποι και τα παιδιά που θα ζητήσετε τις γνώσεις του εύχομαι να χρησιμοποιησουν την τεχνική νοημοσύνη με τον καλύτερο και λειτουργικό χρόνο όπως πολύ σωστά αναφέρεις

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης