Συστατικά καλλυντικών: Εσύ ξέρεις τι βάζεις στο πρόσωπό σου;

selective focus photo of dropper and amber bottles
Photo by Anna Shvets on Pexels.com

Οργανικά, φυτικά ή φυσικά καλλυντικά! Ποια είναι διαφορά όλων αυτών; Τι συστατικά καλλυντικών πρέπει να προτιμάμε; Τι πιστοποιήσεις έχουν και τελικά ποια είναι τα κατάλληλα καλλυντικά για κάθε δέρμα; Έλα, πες την αλήθεια! Δεν ξέρεις ακριβώς την απάντηση. Εδώ μπορεί να μην ξέρεις καλά-καλά, σαν κι εμένα… δεν το παίζω έξυπνη, τι συστατικά έχουν τα καλλυντικά που αγοράζεις και βάζεις στο πρόσωπο και στο σώμα σου! Αν θέλεις γρήγορες και βατές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, για εσένα που δεν είσαι χημικός, τότε ακολούθησε με διαβάζοντας την παρακάτω ανάρτηση.

ΕΙΔΗ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ

Πριν μάθουμε μερικά από τα βασικά συστατικά των καλλυντικών, καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε από την αρχή. Για να μην μπερδεύεσαι ανάμεσα στα είδη των καλλυντικών πάμε να δούμε με απλά λόγια τις 3 βασικές κατηγορίες.

ΟΡΓΑΝΙΚΑ Ή ΒΙΟΛΟΓΙΚΆ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ

Τα οργανικά ή βιολογικά καλλυντικά είναι τα απόλυτα φυτικά καλλυντικά όπου όλα τα συστατικά τους έχουν καλλιεργηθεί, παραχθεί και χρησιμοποιηθεί ακολουθώντας όλους τους διεθνής κανόνες και μεθόδους βιολογικής καλλιέργειας. Επιπλέον δεν περιέχουν κανένα ενοχοποιημένο χημικό συστατικά ή παράγωγό του, όπως παραβένες, πετροχημικά και συνθετικά χρώματα και αρώματα. Ωστόσο επιτρέπεται η χρήση συντηρητικών ώστε να έχουν μεγαλύτερο χρόνο κατανάλωσης.

ΦΥΤΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ

Φυτικά καλλυντικά ονομάζονται όσα καλλυντικά περιέχουν έναν μεγάλο αριθμό φυτικών συστατικών. Ο ακριβής αριθμός δεν μπορεί να συγκεκριμένος αλλά σύμφωνα με μια παγκόσμια κλίμακα κατάταξης από το 1-10, χρειάζεται να περιέχουν ποσοστό που να ανήκει από το 5-10. Γενικά το μεγάλο ποσοστό φυτικών ουσιών επισκιάζει την χημική τους σύσταση και μεγιστοποιεί τα οφέλη της φύσης.

ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ

Φυσικά καλλυντικά ονομάζονται τα καλλυντικά που περιλαμβάνουν από 10-90% ουσίες φυτικής προέλευσης και ένα σημαντικό ποσοστό συστατικών χημικής προέλευσης. Σύμφωνα με την παραπάνω κλίματα ανήκουν στην κατηγορία 1-5. Χημικά συστατικά είναι για παράδειγμα τα παραφινέλαια, οι παραβένες και οι σιλικόνες. Κοινώς το αποτέλεσμα ενώνει τη δύναμη της φύσης με την χημεία

Προσοχή! Τα φυτικά καλλυντικά είναι και φυσικά αλλά τα φυσικά καλλυντικά δεν είναι απόλυτα φυτικά!

Κατάλληλα συστατικά καλλυντικών για κάθε τύπο επιδερμίδας.
Ειδικά οι κρέμες προσώπου θα πρέπει να περιέχουν τις κατάλληλες ουσίες για τον δικό σας τύπο επιδερμίδας. Συμβουλευτείτε και την δερματολόγο σας.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ

Φυσικά, το ποια προϊόντα θα χρησιμοποιεί ο καθένας είναι καθαρά δική του υπόθεση και εξαρτάται και από το δέρμα, την κατάσταση της επιδερμίδας, τις ανάγκες της κ.ο.κ. Για μένα το πιο σημαντικό είναι τα συστατικά που περιέχονται σε κάθε κατηγορία να είναι ιδανικά για την επιδερμίδα σας. Να μην σας προξενήσουν ερεθισμούς, αλλεργίες και φυσικά να έχουν το μέγιστο αποτέλεσμα. Οπότε, για αρχή θα σας δώσω μία λίστα από 3 βασικά συστατικά που περιέχουν συνήθως τα καλλυντικά κι εσείς απογειώστε την έρευνα με βάση τον δικό σας τύπο επιδερμίδας.

Νιασιναμίδη: Κι επειδή είμαι γυναίκα που έχει ταλαιπωρηθεί από την ακμή, ξεκινάω με την νιασιναμίδη, η οποία αποτελεί ένα τύπου της Βιταμίνης Β3 που διεισδύει βαθιά στο δέρμα και βοηθάει στην ακμή, στις χρωστικές κηλίδες και φυσικά στις ρυτίδες.

Bakuchiol: Για όσους ξέρουν τη ρετινόλη, ήρθε η ώρα να μάθουν και την Bakuchiol που ουσιαστικά αποτελεί ένα φυσικό εναλλακτικό της. Βιταμίνη Α, λοιπόν, τώρα όχι μόνο από τη ρετινόλη αλλά και από την Bakuchiol. Ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθάει και στην ακμή αλλά και στην μείωση των λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Πεπτίδια: Θέλεις φρέσκια και νεανική όψη στην επιδερμίδα σου; Τότε τα πεπτίδια είναι για σένα! Πρόκειται για οργανικές ουσίες που αποτελούνται από αμινοξέα και βοηθάνε στην παραγωγή κολλαγόνου. Μπορείς να αναζητήσεις τα πεπτίδια και στα προϊόντα ομορφιάς για μαλλιά και γενικά να του δώσεις να καταλάβει αν βλέπεις τα πρώτα σημάδια γήρανσης.

Συστατικά καλλυντικών για όλους τους τύπους επιδερμίδας.
Δώσε στον εαυτό σου όσα πραγματικά χρειάζεται η επιδερμίδα σου! – Photo by Alena Darmel on Pexels.com

Τώρα, τι θέλω από εσένα, αν πραγματικά σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα, περιηγήσου στα λινκ που σου έβαλα παραπάνω για να μάθεις για όλα τα υπόλοιπα συστατικά που μπορείς να βρεις μέσα σε ένα καλλυντικό προϊόν. Και πλέον θα ξέρεις τι να αναζητάς στα “μικρά γράμματα” των καλλυντικών.

Κάλη

Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

Ετικέτες:

Callie-Anthomeli

Γεια σας! Είμαι η Κάλη και αγαπώ να γεμίζω τη ζωή μου με μικρές όμορφες στιγμές! Και είμαι εδώ για να εμπνεύσω κι εσάς, ως δασκάλα, μαμά, σύζυγος, αδερφή, κόρη και φίλη. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να γκρινιάζουμε οπότε και της χαρίζουμε απλόχερα το χαμόγελό μας. Will you follow me?

Εγγραφείτε
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments