ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Πρήξιμο και μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια: πως να τα αντιμετωπίσουμε

    Προσωπικά δεν αντιμετώπιζα ιδιαίτερα προβλήματα με μαύρους κύκλους στα μάτια όταν ήμουν νεότερη. Μπορεί τα μάτια μου να είχαν ένα καφετί χρώμα περιμετρικά αλλά με λίγο κονσίλερ συνήθως το πρόβλημα εξαφανιζόταν. Τον τελευταίο χρόνο ωστόσο, που ήταν μια από τις πιο απαιτητικές χρονιές από επαγγελματική άποψη και μαύροι κύκλοι εμφανίστηκαν (όχι σε μόνιμη βάση) αλλά κυρίως αντιμετώπισα έντονο πρήξιμο κάτω από την περιοχή των ματιών.

    Στην αρχή το απέδωσα στην κούραση, έπειτα στην έκθεση μου στις οθόνες, αργότερα στη διατροφή και σε κάποια περιττά κιλά που έχω πάρει. Αν με ρωτάτε μέχρι και σήμερα δεν μπορώ να σας πω ότι έχω ξεκαθαρίσει τι ακριβώς συνέβη. Μάλλον λίγο απ’ όλα! Αυτό που ξέρω είναι ότι το καλοκαίρι που ξεκουράστηκα τα έντονα συμπτώματα υποχώρησαν χωρίς όμως να τα αποχωριστώ εντελώς. Για αυτό άρχισα να το ψάχνω λίγο περισσότερο και θέλω να δούμε μαζί, αν κι εσείς αντιμετωπίζετε παρόμοιο πρόβλημα, τους λόγους που μπορεί να οφείλεται και πως θα μπορούσα να το αντιμετωπίσω πιο δραστικά.

    Μαύροι κύκλοι

    Ας ξεκινήσουμε με το πιο κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ακόμα και μικρότερα σε ηλικία κορίτσια, τους μαύρους κύκλους.

    Αιτίες:

    • Κληρονομικότητα και γονιδιακοί παράγοντες: σε αυτή την περίπτωση συνήθως εμφανίζονται από νεαρή ηλικία
    • Κούραση και έλλειψη ύπνου: παρωδική εμφάνιση και συνήθως φεύγουν αν ξεκουραστούμε
    • Αφυδάτωση: εξαιτίας ανεπαρκούς ενυδάτωσης του σώματος γιατί δεν πίνουμε πολύ νερό
    • Γήρας: η έλλειψη κολλαγόνου κάνει τους μαύρους κύκλους πιο εμφανείς.

    Αντιμετώπιση:

    • Αντηλιακό: η ασπίδα κατά της υπεριώδους ακτινοβολίας, η οποία επιδεινώνει το σκούρο χρώμα κάτω από τα μάτια
    • Κρύες κομπρέσες: μειώνουν τη φλεγμονή και τη σκούρα απόχρωση της επιδερμίδας γύρω από τα μάτια
    • Ύπνος και ξεκούραση: δεν είναι η λύση για τα πάντα αλλά βοηθάει (7-8 ώρες είναι ιδανικές για έναν ενήλικα)
    • Διατροφή: φρούτα και λαχανικά, αυτά είναι τα γιατρικά (όπως έλεγε παλιά και ένα βιβλίο της Μελίτας)
    • Κρέμες ματιών: προμηθευτείτε κρέμες με ρετινόλη, καφεΐνη και βιταμίνη Κ

    Μια χρήσιμη και χαλαρωτική ρουτίνα είναι η χρήση των πλακών μασάζ gua sha. Αν ωστόσο σας φαίνονται δύσκολες στη χρήση, μπορείτε να προμηθευτείτε κι έναν κύλινδρο για μασάζ στο πρόσωπο.

    Επιπλέον υπάρχουν και τα ειδικά patches για κάτω από τα μάτια αλλά αν με ρωτάτε προσωπικά δεν με βοήθησαν και πολύ. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε συμπληρωματικά αλλά σίγουρα δεν είναι η απόλυτη λύση.

    Πρήξιμο και μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια: πως να τα αντιμετωπίσουμε
    Gua sha και ειδικά ρολ για τα μάτια και το πρόσωπο

    Πρήξιμο κάτω από τα μάτια (στο επάνω μέρος των ζυγωματικών)

    Παρόλο που οι αιτίες είναι συνήθως παρόμοιες πάμε να τις δούμε αναλυτικά.

    Αιτίες

    • Κληρονομικότητα
    • Ορμονικές αλλαγές: εάν είστε άνω των 45-50 ή πριν την εμμηνόπαυση ενδέχεται να παρατηρήσετε αρκετές αλλαγές
    • Κούραση και έλλειψη ύπνου
    • Γήρας
    • Κατακράτηση υγρών: συνήθως από υπερβολική κατανάλωση αλατιού, κακή ενυδάτωση και κακή διατροφή

    Αντιμετώπιση:

    • Ξεκούραση και ύπνος: μην τον παρακάνετε κιόλας στον ύπνο και πρηστούν τελικά ποιο πολύ τα μάτια σας
    • Ενυδάτωση: μπόλικο νερό
    • Περιορισμός του αλατιού: μειώστε τα αλατισμένα σνακ αλλά προσέξτε και τις τροφές που κρύβουν μέσα τους αλάτι
    • Κρύες κομπρέσες: βοηθάνε και τα κρύα φακελάκια από πράσινο τσάι (αφού τα έχετε βουτήξει σε νερό για να βγάλουν τα υγρά τους -δες παρακάτω)
    • Κρέμες ματιών: με καφεϊνη, υαλουρονικό οξύ ή πράσινο τσάι

    Και αν όλα αυτά δεν πιάσουν (ή σε συνδυασμό) προμηθευτείτε έναν κορέκτορα ματιών (τύπου κονσίλερ) για να καλύψετε τις ατέλειες. Ιδανικά να περιέχει καφεΐνη και βιταμίνες.

    Διαβάστε περισσότερα:

    Πρήξιμο και μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια: πως να τα αντιμετωπίσουμε
    Αγγουράκι το θαυματουργό

    Σπιτικές θεραπείες για το πρήξιμο κάτω από τα μάτια και τους μαύρους κύκλους

    Κι έστω ότι ακολουθείς τα παραπάνω και πήρες κι μια κρέμα ή ένα κονσίλερ αλλά θέλεις να περιποιηθείς λίγο περισσότερο την επιδερμίδα γύρω από τα μάτια σου, σου προτείνω μερικές σπιτικές θεραπείες για τη μείωση των μαύρων κύκλων και των πρηξιμάτων.

    • Δροσερές φέτες αγγουριού για 10-15 λεπτά πάω στα μάτια: στόχος η ενυδάτωση και η καταπράυνση των πρηξιμάτων
    • Φακελάκια τσαγιού: Αφού χρησιμοποιήσεις δύο φακελάκια τσαγιού, βάλτα στο ψυγείο και έπειτα δροσερά-δροσερά βάλτα πάνω στα μάτια σου: στόχος η μείωση του καφέ χρώματος και των πρηξιμάτων
    • Κρύα κουτάλια: βάλε δύο κουτάλι στην κατάψυξη και αφού παγώσουν κάνε ελαφρύ μασάζ πάνω στην πρησμένη περιοχή.

    Παρόμοια διαδικασία μπορείς να ακολουθήσεις με δροσερή πατάτα (τρίψτην και βάλτην στο ψυγείο) τυλιγμένη με λεπτό πανάκι ή γάζα, αλόε βέρα (μπορείς και κατευθείαν από το φύλλο της, ή απλά με παγάκια (προσοχή όχι σε απευθείας επαφή με το δέρμα) μέσα σε πανάκι. Γενικά το κρύο βοηθάει στην σύσφιξη των αιμοφόρων αγγείων.

    Όσον αφορά στην διατροφή, προτείνω τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C (πορτοκάλια κι άλλα εσπεριδοειδή, μπρόκολο, φράουλες, πιπεριές), βιταμίνη Ε (αμύγδαλα, φουντούκια, αβοκάντο, σπανάκι), βιταμίνη Κ (λάχανο, μαρούλι) και Ωμέγα-3 λιπαρά (σολομός, σαρδέλες, chia). Επιπλέον υπάρχουν και οι τροφές με αντιοξειδωτικά (μούρα, μαύρη σοκολάτα, ρόδι) αλλά και πρεβιοτικά (κεφίρ). Οι τροφές ολικής άλεσης επίσης είναι σημαντικές. Κάντε την έρευνα σας και προσθέστε κάποιες από αυτές τις τροφές στο γεύμα σας σε συνδυασμό φυσικά με αρκετό νερό.

    Αυτό που πρέπει να μειώσεις είναι τα αλμυρά σνακ, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το αλκοόλ (αν πιείς έπειτα κατανάλωσε και αρκετό νερό) και τη ζάχαρη

    Δερματολόγος (μαύροι κύκλοι και δραστική αντιμετώπιση)

    Αν ωστόσο το πρόβλημά σου είναι πολύ έντονο και δεν αντιμετωπίζεται με μια απλή κρέμα, μήπως να σκεφτείς να επισκεφτείς μια δερματολόγο ώστε να σου δώσει πιο δραστικές λύσεις στο πρόβλημά σου; Υπάρχουν μη ενέσιμες θεραπείες που μπορείς να κάνεις και ακολουθώντας τα ιατρικά πρωτόκολλα πιστεύω ότι υπάρχει λύση για όλους μας.

    Εύχομαι και σε εσάς αλλά και σε μένα γρήγορα να βάλουμε καλές συνήθειες στην καθημερινότητα μας ώστε να μειώσουμε κατά πολύ αυτά τα μικροπροβλήματα ομορφιάς και εμφάνισης.

    Κάλη

    Pin it for later

    Πρήξιμο και μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια: πως να τα αντιμετωπίσουμε 3

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Callie
    Callie
    Γεια σας! Είμαι η Κάλη και αγαπώ να γεμίζω τη ζωή μου με μικρές όμορφες στιγμές! Και είμαι εδώ για να εμπνεύσω κι εσάς, ως δασκάλα, μαμά, σύζυγος, αδερφή, κόρη και φίλη. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να γκρινιάζουμε οπότε και της χαρίζουμε απλόχερα το χαμόγελό μας. Will you follow me?

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης