Ξέρω ότι συνήθως το πρώτο πράγμα που κάνουμε πριν αγοράσουμε καλλυντικά είναι να δούμε τι μάρκα είναι. Το brand παίζει σημαντικό ρόλο για όλους μας καθώς υπάρχουν οι εταιρείες που εμπιστευόμαστε ή οι εταιρείες που θέλουμε να δοκιμάσουμε. Άλλες φορές στην απόφαση μας παίζει ρόλο η διαφήμιση ή ποιος μας το πρότεινε, άλλοτε η συσκευασία ή η τιμή. Κοιτάμε όμως πραγματικά τα συστατικά που περιέχονται μέσα στο προϊόν; Δίνουμε σημασία στην βιωσιμότητα της εταιρείας ή στην αξία που δίνουν σε εσάς και στο περιβάλλον; Θα έπρεπε! Στην σημερινή ανάρτηση θα δούμε ποια συστατικά πρέπει να αποφεύγετε όταν αγοράζετε καλλυντικά και γενικά ποια είναι τα κριτήρια που πρέπει να πληροί ένα προϊόν ή μια εταιρεία πριν την εμπιστευτούμε.
Ποια συστατικά πρέπει να αποφύγετε πριν αγοράσετε κάποιο καλλυντικό προϊόν
Παραβένες: Οι παραβένες είναι χημικά συστατικά που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά ώστε να μην αναπτυχθούν μύκητες και βακτήρια, αλλά έχουν συνδεθεί με ορμονικές διαταραχές, καρκινογενέσεις και αλλεργικές αντιδράσεις.
Φθαλικές ενώσεις: Οι φθαλικές ενώσεις είναι χημικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται ως πλαστικοποιητές δηλαδή ως συστατικό που κάνει το πλαστικό πιο ανθεκτικό. Συχνά χρησιμοποιούνται σε αρώματα, σαμπουάν και βερνίκια νυχιών. Θεωρούνται επικίνδυνα για το ενδοκρινικό και το αναπαραγωγικό σύστημα.
Ορυκτέλαιο: Το ορυκτέλαιο είναι ένα λάδι που παράγεται έπειτα από την επεξεργασία του πετρελαίου. Η χρήση του μέσα από τα φαρμακευτικά και καλλυντικά προϊόντα μπορεί να φράξει τους πόρους, να προκαλέσει ακμή αλλά έχει και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Sodium Lauryl Sulfate (SLS) και Sodium Laureth Sulfate (SLES): Το SLS και στο SLES είναι προϊόντα άλατος λαυρυλοθειϊκής αλκοόλης και θειικού οξέος που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα καθαρισμού για το δέρμα και τα μαλλιά, όπως σαμπουάν και σαπούνια. Μπορoύν να προκαλέσουν ερεθισμούς στο δέρμα και στα μάτια.
Φορμαλδεΰδη και παράγωγά της: Χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά και απολυμαντικά. Η φορμαλδεϋδη μπορεί να προκαλέσει ωστόσο ερεθισμούς και αλλεργικές αντιδράσεις. Έχει χαρακτηριστεί επίσης ως καρκινογόνα ουσία.
Τολουόλιο: Πρόκειται για μια χημική ουσία που συναντάμε συχνά σε βερνίκια νυχιών και αρώματα και μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα.
Συνθετικά αρώματα: Τα συνθετικά αρώματα προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις και δερματικούς ερεθισμούς.
Οξυβενζόνη: Η οξυβενζόλη είναι μία χημική ουσία που χρησιμοποιείται ως φωτοπροστατευτικό και συνήθως τη βρίσκουμε σε αντηλιακά. Έχει συνδεθεί με ορμονικές διαταραχές και αλλεργικές αντιδράσεις.
BHA και BHT: Οι χημικές αυτές ουσίες χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά. Ωστόσο έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο και αρνητικές επιπτώσεις στο ενδοκρινικό σύστημα.
Διαβάστε περισσότερα:
- 2 συστατικά στα δερμοκαλλυντικά προϊόντα και η The Ordinary
- Συστατικά καλλυντικών: Εσύ ξέρεις τι βάζεις στο πρόσωπό σου;
- CC cream: τι είναι και ποια είναι τα οφέλη της
- 2 αγαπημένα brands ομορφιάς που όλοι αξίζει να ξέρουν
- Η Εssence και τα summer must-have καλλυντικά της
Τι άλλο να προσέχω όταν αγοράζω καλλυντικά
1. Να είναι δερματολογικά ελεγμένα και αντιαλλεργικά
Προτιμήστε προϊόντα που έχουν δοκιμαστεί από δερματολόγους (εννοείται από εταιρείες που δεν κάνουν ελέγχους και πειράματα σε ζώα) είναι χωρίς άρωμα ή με φυσικά αρώματα για να μειώσετε τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων.
2. Να περιέχουν φυσικά και οργανικά συστατικά
Αναζητήστε προϊόντα που περιέχουν φυσικά ή φυτικά συστατικά με πιστοποιήσεις από διεθνείς οργανισμούς ώστε να είναι ασφαλή, λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν ερεθισμούς και φυσικά αξιόπιστα.
3. Να έχουν ευκρινή ημερομηνία λήξης
Βεβαιωθείτε ότι τα προϊόντα δεν είναι ληγμένα και ότι αναγράφεται η ημερομηνία λήξης πάνω στην συσκευασία τους. Γενικά τα καλλυντικά έχουν μικρή διάρκεια ζωής και συνήθως η αντίστροφη μέτρηση ξεκινάει από την ώρα που θα ανοίξετε τη συσκευασία.
4. Τα προϊόντα να έχουν καλές αξιολογήσεις
Κάντε μια έρευνα πριν αγοράσετε ένα προϊόν ώστε να δείτε τι έχουν γράψει οι άλλοι χρήστες για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του προϊόντος. Προσοχή όμως να είναι ελέγξετε τα σχόλια από αξιόπιστα site.
5. Το brand να ακολουθεί τους κανόνες εταιρικής ευθύνης και βιωσιμότητας
Προτιμήστε προϊόντα που δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα και έχουν πιστοποίηση cruelty-free. Επίσης οι εταιρείες που επιλέγετε καλό θα ήταν να έχουν εκτός από καλά προϊόντα και στρατηγική eco-friendly για τις συσκευασίες τους, πχ να είναι ανακυκλώσιμες ή από ανακυκλωμένα υλικά.
6. Να είναι εξιδανικευμένα για τις πιο ειδικές ανάγκες του δέρματός μας
Αν το δέρμα σας έχει κάποιες ιδιαίτερες ανάγκες, μην μπείτε στον πειρασμό να πάρετε “ό,τι και οι άλλοι”. Αναζητήστε προϊόντα που είναι για ευαίσθητα δέρματα ή καλύπτει τις δικές σας προσωπικές ανάγκες, όπως για παράδειγμα τη μείωση των ερεθισμών ή είναι υποαλλεργικά.
7. Να περιέχουν συστατικά που ευνοούν το δέρμα
Τα έχουμε πει και σε άλλα άρθρα! Υπάρχουν ορισμένα συστατικά που είναι όχι απλά χρήσιμα αλλά ζωτικής σημασίας για την επιδερμίδα μας (δείτε παραπάνω στα λινκ που σας έχουμε δώσει), όπως τα αντιοξειδωτικά, η βιταμίνη C κ.α.
Τώρα πλέον δεν έχει δικαιολογία ότι δεν ήξερες! Εντάξει το να μην σου ταιριάξει ένα προϊόν είναι άλλο θέμα και είναι δεκτό και φυσιολογικό. Εμείς μιλάμε για προστασία της επιδερμίδας μας και φυσικά του εαυτού μας γενικά όχι μόνο ως κίνημα αυταγάπης αλλά και ως ουσιαστικής αξίας στο ποιες είμαστε! Θα χαρώ να μάθω αν ξέχασα κάτι που θεωρείς πολύ σημαντικό στην επιλογή ενός καλλυντικού.
Kάλη
Pin it for later
Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.