Αναρωτιόμαστε πολλές φορές: “Τελικά είμαι καλός γονιός;”. Νομίζω πως μόνο που το ρωτάμε στον εαυτό μας μας κάνει καλούς γονείς γιατί σίγουρα πίσω από αυτό κρύβεται η αναζήτηση για τη γνώση αλλά και τους σωστούς τρόπους με τους οποίους θα μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Η αναζήτηση αυτή ξεκινάει από τη στιγμή που αρχίζουν τα παιδιά να μεγαλώνουν στην κοιλιά της μαμάς. Καθώς μεγαλώνουν, οι ανάγκες τους διαφοροποιούνται κι οι γονείς δεν σταματάμε να μελετάμε, να ρωτάμε, να μαθαίνουμε, να δοκιμάζουμε τρόπους προσέγγισης ή ακόμη και να δοκιμαζόμαστε.
Σήμερα επέλεξα να σας προτείνω δύο βιβλία που διάβασα πρόσφατα και νομίζω πως μπορούν να μας κάνουν καλύτερους γονείς ή τουλάχιστον να μας ενημερώσουν για θέματα που αφορούν τον κάθε γονέα και να μας αλλάξουν έστω και λίγο προς το καλύτερο.
Οι γονείς διαβάζουν για την εφηβεία
Η εφηβεία είναι μια ακόμη περίοδος κατά την οποία δοκιμαζόμαστε. Το πόσο ακριβώς θα κρατήσει και πόσο έντονη θα είναι αυτή η περίοδος δεν το ξέρουμε και εξαρτάται από το παιδί και τη σχέση του με τους γονείς του αλλά φυσικά και τους ίδιους τους γονείς.
Το βιβλίο της ψυχολόγου και παιδοψυχολόγου Αλεξάνδρας Καππάτου “Παιδιά στην εφηβεία, Γονείς σε κρίση” από τις εκδόσεις Μίνωας, είναι ένα πολύ καλό βιβλίο για τους γονείς και νομίζω πως πρέπει να διαβαστεί ακόμη κι από γονείς που τα παιδιά τους είναι στη προεφηβεία ώστε να είναι προετοιμασμένοι. Μπορεί ακόμα να διαβαστεί και από εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους, παιδιάτρους και φοιτητές ανάλογων σχολών.
“Παιδιά στην εφηβεία, Γονείς σε κρίση”
Ξεκινάει με πολλές πληροφορίες για την εφηβεία και τα για τα σημάδια της εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αντιδρούν τα παιδιά με κάποιους συγκεκριμένους τρόπους. Η αλήθεια είναι πως δεν γνώριζα πολλούς από αυτούς! Δοσμένα όλα με απλό και κατανοητό τρόπο σε σελίδες καλά δομημένες και καθόλου πυκνογραμμένες με έκανε να δικαιολογήσω δικές μου αντιδράσεις κατά την εφηβεία αλλά και των γονιών μου και να τις δω με διαφορετική ματιά.
Το βιβλίο δίνει απαντήσεις με κατανοητό και πρακτικό τρόπο στους γονείς που θέλουν να καταλάβουν τα παιδιά τους σε αυτή τη δύσκολη φάση που περνάνε με στόχο να κρατήσουν δυνατή τη σχέση τους. Προτείνει επίσης τρόπους να να πλησιάσουν οι γονείς τα παιδιά τους ή να διαχειριστούν μια δύσκολη ή νέα για κατάσταση, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, την έμμηνο ρύση, την ακμή, την ερωτική απογοήτευση, θέματα που αφορούν το σχολείο, προβλήματα συμπεριφοράς και πολλά άλλα. Το βιβλίο αγγίζει επίσης και άλλα πιο δύσκολα θέματα όπως την εγκυμοσύνη κατά την εφηβεία, τα ναρκωτικά, την ομοφυλοφιλία, τον εκφοβισμό, την σεξουαλική κακοποίηση κ.α.
Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε το 2007 και επανεκδίδεται ανανεωμένο και ενημερωμένο σύμφωνα με νεότερες επιστημονικές προσεγγίσεις.
Βρείτε πατώντας στην πιο κάτω εικόνα κι άλλα βιβλία σχετικά με την εφηβεία που κυρίως όμως μπορούν να διαβαστούν από τα παιδιά και να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, να κατανοήσουν τις αλλαγές στο σώματα τους και να αιτιολογήσουν ίσως και συμπεριφορές τους:
Στο κατώφλι της εφηβείας, βιβλία για κορίτσια και αγόρια
Μπορούμε να γίνουμε σοφότεροι;
Η σοφία του γονέα
Ένα ακόμη βιβλίο που ήθελα πολύ να διαβάσω είναι το παγκόσμιο best seller του Robin Sharma “Η σοφία του Γονέα – Καλλιεργήστε τη νοοτροπία του νικητή στο παιδί σας” από τις εκδόσεις διόπτρα.
Ο συγγραφέας είναι από τους παγκοσμίως κορυφαίους συμβούλους σχετικά με θέματα προσωπικής επιτυχίας και καλλιέργειας των ηγετικών ικανοτήτων. Στις σελίδες αυτού του βιβλίου που περισσότερο μοιάζει με μυθιστόρημα μας δείχνει τρόπους να αφυπνήσουμε τις ηγετικές ικανότητες των παιδιών, να αναδείξουμε τα ταλέντα τους, να τους διδάξουμε να κάνουν μεγαλόπνοα σχέδια ώστε να φτάσουν στην πραγματική ευτυχία και ταυτόχρονα να αποκαταστήσουμε τη δική μας ισορροπία, ευτυχία και εσωτερική γαλήνη. Εύκολο; Δύσκολο; Ας στραφούμε στα σημαντικότερα πράγματα της ζωής και ας απολαύσουμε τα πλουσιότερα δώρα της κι ας αφήσουμε κατά μέρους τις σκέψεις για το πόσο υλικά αγαθά έχουμε.
Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.
Καλή είναι η θεωρία και σίγουρα όλοι χρειαζόμαστε έναν καλό σύμβουλο όπως τα 2 παραπάνω βιβλία, αλλά στην πράξη σχεδόν πάντα είναι δύσκολο να τα εφαρμόσουμε…
Αυτό είναι σίγουρο! Και νομίζω επίσης πως είναι αδύνατον να τα εφαρμόσουμε όλα. Μπορούμε όμως να πάρουμε έστω και κάτι μικρό για να βελτιωθούμε να γίνουμε έστω και λίγο καλύτεροι. Για τα παιδιά μας και για μας τους ίδιους!
Συμφωνώ με όλα!
Αξίζει να το προσπαθήσουμε!
Έχετε Την ηλιόλουστη καλημέρα μου!!!