Συμβουλές για την οργάνωση του γραφείου και της γραφικής ύλης των παιδιών

Και αφού διαλέξαμε, παραγγείλαμε, αγοράσαμε σχολικά, ήρθε η ώρα όλα αυτά που βρίσκονται σκόρπια στο γραφείο του παιδιού να μπουν στη θέση τους. Ξέρω από πρώτο χέρι, καθώς λόγω δουλειάς βλέπω πολλά παιδικά γραφεία, ότι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα είναι να πείσεις ένα παιδί να συμμαζέψει το γραφείο του αφού τελειώσει τα μαθήματά του. Σκόρπιες σβήστρες, μολύβια στο πάτωμα, τετράδια, σημειωματάρια παντού και φυσικά για τα μεγαλύτερα παιδιά, κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά, κινητά, τάμπλετ και φορτιστές. Αν, δε, υπάρχει και υπολογιστής στο γραφείο, το challenge γίνεται ακόμα πιο δύσκολο. Στο σημερινό ποστ θα βρείτε μερικούς τρόπους για την τακτοποίηση του γραφείου αλλά και τρόπους για την οργάνωση του γραφείου και της γραφικής ύλης.

Συμβουλές για την οργάνωση του γραφείου και της γραφικής ύλης των παιδιών
Σίγουρα θα υπάρχουν και οι στιγμές που το γραφείο θα γίνει άνω κάτω. Αυτό άλλωστε δεν σημαίνει ότι μελέτησε κάποιος εκεί; Το θέμα είναι πώς θα το οργανώσουμε ώστε να είναι πιο λειτουργικό ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και τις ασχολίες του.

Τα είδη γραφικής ύλης που επιλέξαμε φέτος για τα παιδιά μας είναι από την εταιρεία Pelikan και μπορείτε να τα βρείτε εδώ

Συμβουλές για ένα καθαρό γραφείο

  • Ανά περίπου 3 μήνες κάντε ένα ξεσκαρτάρισμα των παλιών, χαλασμένων ή άχρηστων σχολικών ειδών ώστε να απελευθερώνεται χώρος. Χαλασμένοι μαρκαδόροι, μικρά μολύβια, σβήστρες που περισσότερο μουτζουρώνουν παρά σβήνουν, ξύστρες που καταστρέφουν τα μολύβια, άδειες κόλλες κ.α.
  • Ζητήστε από το παιδί να συμμαζεύει το γραφείο του κάθε φορά που τελειώνει το διάβασμα ή ένα ιδιαίτερο. Να βάζει τα βιβλία στη βιβλιοθήκη και να μεταφέρει καρέκλες, πιάτα ή ποτήρια στην κουζίνα. Επίσης να φτιάχνει την κασετίνα του. Επιβραβεύστε το παιδί με μια μικρή επιθυμία του κάθε φορά που συμμαζεύει το γραφείο του (στην αρχή μέχρι να μάθει).
  • Τοποθετήστε έναν κάδο σκουπιδιών κάτω από το γραφείο και ΑΝ υπάρχει χώρος και έναν κάδο για τα χαρτιά της ανακύκλωσης. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν τα σκουπίδια και θα κάνουμε καλό και στο περιβάλλον.

Στο Ανθομέλι έχουμε φτιάξει εκτυπώσιμα που μπορούν να χρησιμοποιούν τα παιδιά για να θυμούνται τι περιλαμβάνει αυτό που η μαμά ή μπαμπάς λένε “συμμάζεμα” δωματίου. Θα βρείτε δωρεάν αρχεία για μικρότερα παιδιά αλλά και εφήβους εδώ.

Συμβουλές για την οργάνωση του γραφείου

  • Καλό θα ήταν τα είδη γραφείου να βρίσκονται σε ένα μέρος/δωμάτιο, ειδικά αν υπάρχει μόνο ένα προϊόν που χρησιμοποιείται απ’ όλα τα μέλη της οικογένειας όπως για παράδειγμα το συρραπτικό. Αν τα έχετε σκορπισμένα στο γραφείο του παιδιού, του μπαμπά ή στο σαλόνι και στην κουζίνα και αλλάζουν συνεχώς θέση, καταλήγουν να μένουν εκτός αποθήκευσης. ‘Ασε που μειώνουμε το “που είναι το σελοτέιπ μαμά”. Ωστόσο αν ο χώρος σας δεν επαρκεί, από το να τα στιβάξετε το ένα πάνω στο άλλο, καλύτερα βάλτε τα σε άλλο δωμάτιο, με την υπόσχεση να επιστρέφουν στη θέση τους αφού χρησιμοποιηθούν (λέμε τώρα…).
  • Εξοπλίστε το γραφείο με τα κατάλληλα αξεσουάρ ώστε να υπάρχουν επαρκείς αποθηκευτικοί χώροι. Μολυβοθήκες, συρταριέρα, φάκελοι, κουτιά κ.α. Προσπαθήστε να δημιουργηθεί χώρος για όλα τα σχολικά ώστε να μην χρειάζεται να στιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο.
  • Ενας φελοπίνακας ή πίνακας ανακοινώσεων μπορεί να φανεί χρήσιμος για να πινάρει το παιδί όλα τα σκόρπια χαρτάκια ή τις πιο σημαντικές εργασίες της εβδομάδας.

Extra Tip για την οργάνωση του γραφείου: Ιδανικό θα ήταν επίσης να διαβάζει το παιδί στον χώρο του ή τέλος πάντων σε έναν συγκεκριμένο χώρο. Αυτό βοηθάει και στη δική σας ηρεμία αλλά και στην ευκολία διαχείρισης των σχολικών ειδών και της γραφικής ύλης που δεν θα διασκορπίζονται σε όλο το σπίτι.

Συμβουλές για την οργάνωση του γραφείου και της γραφικής ύλης των παιδιών
Κάθετι που χρησιμοποιούμε καλό θα είναι να μπαίνει στη θέση του μετά την χρήση. Έτσι θα ξέρουμε πού θα το βρούμε την επόμενη φορά και το δωμάτιο ή ακόμα και το σπίτι θα είναι τακτοποιημένο. Τα κουτιά αποθήκευσης βοηθάνε πολύ σε αυτό.

3 Τρόποι να κρατάω τα σχολικά είδη οργανωμένα

Χρήση διάτρυτου πάνελ στον τοίχο

Αν και αρχικά της Κατερίνας της φάνηκε ακριβό να αγοράσουν δύο διάτρυτα πάνελ για το γραφείο της κόρης της τελικά μου είπε πως ήταν μια από τις καλύτερες αγορές που έκαναν. Με τα διάφορα αξεσουάρ που μπορείς να προσαρμόσεις σε αυτό αποθηκεύονται χρήσιμα αντικείμενα για τη μελέτη στο γραφείο, τα οποία όμως δεν καταλαμβάνουν χώρο στην επιφάνεια εργασίας. Το γραφείο δείχνει οργανωμένο αλλά και όμορφο. Τα αξεσουάρ μπορούν να αλλάξουν θέση ανάλογα με τις ανάγκες ή να προστεθούν και νέα.

Συμβουλές για την οργάνωση του γραφείου και της γραφικής ύλης των παιδιών
Το 2 πάνελ που προσαρμόσαμε στο γραφείο ήταν μια από τις καλύτερες αγορές μας στο θέμα “οργάνωση γραφείου”

Χρήση διαχωριστικών μέσα στα συρτάρια

Η οργάνωση των συρταριών είναι ακόμα μια πονεμένη ιστορία. Τα παιδιά συνηθίζουν να κρύβουν μέσα στα συρτάρια του γραφείου τα πάντα! Από είδη γραφικής ύλης, τετράδια, φωτοτυπίες, ντοσιέ ως και… κάλτσες! Οι καλές συνήθειες όμως ξεκινάνε από νωρίς. Από τις πρώτες τάξεις του σχολείου. Δημιουργήστε παρέα με τα παιδιά χώρους στα συρτάρια για να έχουν τακτοποιημένα τα μικροαντικείμενα, ομαδοποιήστε τα υλικά τους για τις χειροτεχνίες και οργανώστε τα καλώδια από φορτιστές κινητών και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Αν τα συρτάρια είναι βαθιά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πλακέ χάρτινα κουτιά που θα λειτουργήσουν ως “όροφοι’.

Η οργάνωση των συρταριών μπορεί να γίνει με ειδικά διαχωριστικά συρταρτιών αλλά και με πιο απλούς τρόπους όπως με χρήση μιας θήκης για μαχαιροπίρουνα ή με μικρά πλαστικά, χάρτινα ή μεταλλικά κουτιά που έχετε, ανακυκλώνοντας έτσι διάφορα άχρηστα υλικά στο σπίτι.

Συμβουλές για την οργάνωση του γραφείου και της γραφικής ύλης των παιδιών
Χρησιμοποιήσtε ακόμα και μια παλιά πιρουνοθήκη ή μικρά κουτιά από μπομπονιέρες για να είναι όλα τακτοποιημένα μέσα στα συρτάρια του γραφείου.

Προϊόντα οργάνωσης από την Pelikan, όπως ντοσιέ θα βρείτε εδώ.

Χρήση κουτιών και άλλων δοχείων για διαχωρισμό σχολικών ειδών ανά είδος

Είτε μιλάμε για τη βιβλιοθήκη και τα ράφια του γραφείου είτε για τη ντουλάπα στο δωμάτιο θα σας φανεί χρήσιμο να ομαδοποιήσετε υλικά γραφικής ύλης ή χειροτεχνίας μέσα σε κουτιά. Στα καταστήματα θα βρείτε κουτιά οργάνωσης σε διαφορετικά μεγέθη και από διάφορα υλικά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κουτιά παπουτσιών. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε εργαλειοθήκες στις οποίες οι χώροι μεγαλώνουν ή μικραίνουν για να βάλετε μικροαντικείμενα. Πριν την αγορά τους μετρήστε τις διαστάσεις από τα συρτάρια ώστε να μπορούν να χωράνε και μέσα σε αυτά. Βάλτε μέσα πινέζες, σβήστρες, συνδετήρες και ό,τι άλλο χρησιμοποιείτε.

Επάνω στα κουτιά, ειδικά αν είναι πολλά κολλήστε ετικέτες ή κολλήστε χρωματιστά χαρτονάκια και γράψτε το περιεχόμενο του κουτιού για να μην χρειάζεται κάθε φορά που αναζητάτε κάτι να ανοίγετε όλα τα κουτιά.

Συμβουλές για την οργάνωση του γραφείου και της γραφικής ύλης των παιδιών
Εμείς χρησιμοποιούμε κουτιά παπουτσιών, κουτιά από advent calendar που αν και θα μπορούσες να πεις πως έχουν εορταστική διάθεση μας φτιάχνουν το κέφι με την σχεδιαστική έμπνευση που μας προσφέρουν όλες τις εποχές.

Ντοσιέ, φάκελοι περιοδικοθήκες

Χρησιμοποιήστε ντοσιέ με διαφάνειες ή περιοδικοθήκες όπου μπορείτε να βάλετε βιβλία φωτοτυπημένα ή μαλακά ντοσιεδάκια που δεν στέκονται εύκολα όρθια στη βιβλιοθήκη. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα στοιβάζονται επάνω στην επιφάνεια εργασίας ή δεν θα πιάνουν πολύτιμο χώρο μέσα στα συρτάρια. Επίσης θα κάνουν τη βιβλιοθήκη πιο όμορφη και οργανωμένη.

Συμβουλές για την οργάνωση του γραφείου και της γραφικής ύλης των παιδιών
Οι φάκελοι μπορούν να τακτοποιήσουν φωτοτυπίες και σημειώσεις ανά μάθημα. Για τα μεγάλα παιδιά στο τέλος της χρονιάς που έχουν εξετάσεις θα αποδειχθούν θησαυρός γιατί δεν θα χρειάζεται να ψάχνουν σε χύμα πακέτα Α4 να βρουν αυτά που χρειάζονται για το κάθε μάθημα.

Τα σχολικά είδη που χρησιμοποιούμε επιλέγουμε να είναι πάντα άριστης ποιότητας ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερη φύρα. Στυλό που διαρκούν, σβήστρες που όντως σβήνουν και δεν μουτζουρώνουν, ξύστρες που δεν σπάνε μολύβια. Για αυτό τον λόγο επιλέγουμε γραφική ύλη από εταιρείες που έχουν γράψει ιστορία (est. 1832) και συνεχίζουν να μας προσφέρουν ποιοτικά προιόντα, όπως η Pelikan. Ανακαλύψτε τα προιόντα τους στην ιστοσελίδα τους Pelikan.com και στα Ελληνικά στο fb εδώ.

Συμβουλές για την οργάνωση του γραφείου και της γραφικής ύλης των παιδιών
Χρησιμοποιήστε ντοσιέ φάκελο με λάστιχο ή ντοσιέ με κρίκους για να τακτοποιήσετε και ομαδοποιήσετε φυλλάδια, σημειώσεις, διαφάνειες κ.α.
Συμβουλές για την οργάνωση του γραφείου και της γραφικής ύλης των παιδιών
Στα μικρά ντοσιέ με έλασμα μπορείτε να βάλετε φυλλάδια και σημειώσεις αφού τα τρυπήσετε με πρεφορατέρ ή να τα βάλετε μέσα σε διαφάνειες.

Μολυβοθήκες, συρταράκια

Ποιο γραφείο δεν έχει μία τουλάχιστον μολυβοθήκη; Αν σας αρέσουν τα DIY μπορείτε να φτιάξετε μολυβοθήκες με γυάλινα βάζα που θα διακοσμήσετε μόνοι σας ή να φτιάξετε κάποιο σετ με ρολά από χαρτιά υγείας μέσα σε κάποιο χάρτινο κουτί. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε κάποια παλιά κούπα που δεν θέλετε να αποχωριστείτε ακόμα και λίγο σπασμένη.

Συμβουλές για την οργάνωση του γραφείου και της γραφικής ύλης των παιδιών
Συμβουλές για την οργάνωση του γραφείου και της γραφικής ύλης των παιδιών
Οι ακρυλικοί οργανωτές ενδύκνεινται για οργάνωση σχολικών, κοσμημάτων και καλλυντικών.

Ελπίζουμε να βρήκατε κάποια ιδέα για την οργάνωση του γραφείου που να σας άρεσε και να την υλοποιήσετε στο γραφείο των παιδιών σας! Για όποια ερώτηση σχετικά με τα προιόντα Pelikan μην διστάσετε να μας αφήσετε σχόλιο ή email στο info@anthomeli.com

Κάλη και Κατερίνα

Pin it for later

Συμβουλές για οργάνωση του γραφείου και της γραφικής ύλης των παιδιών. Ένα τακτοποιημένο γραφείο είναι πιο ευχάριστο για σωστή μελέτη.

Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

Ετικέτες:

Εγγραφείτε
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments