Όταν βρεθήκαμε με την Κάλη στην Αθήνα πριν λίγους μήνες, μας έμαθε ένα “παιχνίδι με τις λέξεις” που παίζει συνήθως με την Μελίτα (3,5 ετών). Είναι ένα απλό παιχνίδι που σκαρφίστηκε στην προσπάθειά της να βοηθήσει την Μελίτα να αναπτύξει το λεξιλόγιό της καθώς σε γενικές γραμμές άρχισε να μιλάει με περισσότερη άνεση λίγο “αργά”, δηλαδή γύρω στα δυόμιση. Φυσικά ήταν και ένας τρόπος να περνάει η ώρα ευχάριστα και δημιουργικά με την μικρή στο σπίτι αλλά περισσότερο στο αυτοκίνητο.
Όταν ξεκινήσαμε να το παίζουμε δεν περίμενα ότι θα είχε τόσο επιτυχία, ότι θα γελούσαμε τόσο πολύ κι ότι τα παιδιά μου (6,5 & 8 ετών τότε) θα το αγαπούσαν τόσο, ώστε να θέλουν να το παίζουμε και στο σπίτι μας. Γιατί υπάρχουν κάποιες ώρες και στο σπίτι που αρχίζουν και βαριούνται ή που το βράδυ λίγο πριν έρθει η ώρα του ύπνου καθόμαστε στο σαλόνι και θέλουν κάτι να παίξουμε! Εμείς δεν είμαστε πάλι τόσο ντούρασελ που να παίξουμε κάποιο επιτραπέζιο μαζί τους. Ε, τότε παίζουμε “Λέξεις”!
Οι κανόνες μπορούν να αλλάξουν ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε κανόνες!
Το παιχνίδι με τις λέξεις
Πώς παίζεται:
- Κάθε παίχτης λέει φωναχτά μια λέξη.
Αν πρόκειται για μεγαλύτερα παιδιά ζητάμε οι λέξεις που θα επιλέξουν να είναι ιδιαίτερες, ξεχωριστές έτσι ώστε προσπαθώντας να νικήσουν, να αρχίζουν να εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους (ενθουσιασμός, εξαιρετικό) ή να έχουν ένα ωραίο νόημα (χαρούμενος) ή θύμηση (διακοπές).
- Μετά κάποιος που θα είναι ο κριτής (μπορεί να είναι ταυτόχρονα και παίχτης και καλό θα είναι να είναι ενήλικας) αποφασίζουν ποια λέξη κερδίζει. Εμείς μόλις κερδίζει κάποιος τον επιβραβεύαμε με χειροκρότημα.
Η αλήθεια είναι πως η απόφαση του κριτή είναι λίγο υποκειμενική.
Σας δίνω μερικά παραδείγματα:
Κρεβάτι (λέξη που περνάει απαρατήρητη)
Ζαχαρωτό (καλή λέξη μιας και η εικόνα της και μόνο μας ενθουσιάζει)Εδώ νικάει το καλοκαίρι ή το ζαχαρωτό. Εξαρτάται τι θέλει ο κριτής. Μπορεί να αιτιολογήσει και την άποψή του αν δεν συμφωνούν οι υπόλοιποι.
Πολυμήχανος (επίσης καλή λέξη από άποψη λεξιλογίου)
Μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι και με κάποια θεματολογία. Δηλαδή λέει ο παίχτης 1: “Να πούμε λέξεις που να έχουν σχέση με το σχολείο”
συμμαθητές
ανάγνωση
αυλήΚερδίζει η αυλή γιατί είναι το πιο ευχάριστο από τα τρία σε σχέση με το θέμα.
Το παιχνίδι δεν έχει τέλος. Μπορείτε να βάλετε όριο νικών. Αν δηλαδή κάποιος κερδίσει 5 φορές είναι ο νικητής.
Μπορείτε, αν παίζετε το παιχνίδι στο σπίτι, να παίξετε με βαθμούς. Η καλύτερη λέξη να παίρνει 3 βαθμούς, οι λιγότερο καλές 2, 1, 0 βαθμούς. Έτσι κερδίζει ο παίχτης με τους περισσότερους βαθμούς (για μεγάλα παιδιά).
Μπορείτε να βάλετε ακόμα και χρονικό όριο.
Αν ταξιδεύετε, παίζετε μέχρι τελικής πτώσης (χι χι)!Ίσως να γίνουν και τα παιδιά κριτές κάποιες φορές. Αν και ο δικός μου που είναι 6 δεν μπορούσε να κάνει σωστές επιλογές παρά έδινε την νίκη σε αυτόν που ήθελε να νικήσει! Χαχα!
Επιπρόσθετοι κανόνες:
- Δεν επιτρέπεται να αλλάζουμε λέξη από την στιγμή που θα την πούμε φωναχτά στους υπόλοιπους.
- Δεν μπορούμε να καθυστερούμε την απάντησή μας όταν έρχεται η σειρά μας.
- Δεν χρησιμοποιούμε βρισιές ή λέξεις προσβλητικές.
- Δεν χρησιμοποιούμε 2 λέξεις μαζί (μαμά και μπαμπάς, χριστουγεννιάτικο δέντρο κλπ).
- Δεν παραπονιόμαστε αν χάσουμε!
Kathy
Υ.Γ. Πολύ καλές ιδέες για παιχνίδια μέσα στο αυτοκίνητο θα βρείτε και στο blog της Σοφίας (όπου υπάρχει και δωρεάν εκτυπώσιμο).
Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.
Καλησπέρα κορίτσια!! Τί ευφάνταστο παιχνίδι!! Εξαιρετικό ! Μου δώσατε πολύ ωραία ιδεά! Σας ευχαριστώ πολύ!! Φιλιά πολλά!
Πολύ ωραίο παιχνίδι κορίτσια! Θα το παίξουμε με την Αγνή. Πολλά φιλιά
νίκη
Όμορφο παιχνίδι
Φιλάκια …