ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Δυσκολίες που συναντά ένα παιδί στο σχολείο

    Πόσοι από εμάς κατά τη διάρκεια μιας αναδρομής στο ένδοξο παρελθόν μας, δεν έχουμε κάνει μία στάση στα μαθητικά χρόνια και έχουμε νιώσει αυτό το συναίσθημα της γλυκιάς μελαγχολίας για το παιδί που κάποτε ήμασταν; Η απάντηση δε μας σοκάρει, καθώς οι μέρες μας στα θρανία είχαν μία όμορφη ξεγνοιασιά και μία αθωότητα που μας φέρνει μόνο χαμόγελα. Ξεχνάμε όμως ότι πέρα από την ανεμελιά, ως παιδί στο σχολείο ερχόμασταν αντιμέτωπα και με διάφορες σχολικές προκλήσεις που πιθανόν να δυσκόλευαν την καθημερινή μας ζωή.

    Τα χρόνια λοιπόν πέρασαν και οι αναμνήσεις της παιδικής μας ηλικίας αντανακλώνται στα μάτια των παιδιών μας, τα οποία κάνουν τα πρώτα δειλά τους βήματα προς τον κόσμο των ενηλίκων, έχοντας ως κύριο περιβάλλον τον χώρο του σχολείου. Εκεί πολύ συχνά συναντούν κάποιες σχολικές δυσκολίες που ελπίζουμε ότι μελλοντικά θα θυμούνται με χαμόγελο και αίσθηση αναπόλησης. Ποιες όμως είναι αυτές; Σας τις αναλύουμε παρακάτω!

    Σχολική επίδοση

    Τα παιδιά μας περνούν τον περισσότερο από τον χρόνο τους στις σχολικές αίθουσες και συνεπώς η καθημερινότητα φαίνεται να περιστρέφεται γύρω από βιβλία και γνώσεις. Αρκετές φορές μάλιστα συναντούν δυσκολίες που επηρεάζουν σημαντικά την σχολική τους επίδοση και τους δημιουργούν προβλήματα κατά την εκπαιδευτική σταδιοδρομία.

    Πολλές φορές δε, αυτές οι δυσκολίες που συναντά ένα παιδί έχουν όνομα και συνδέονται με κάποιες μαθησιακές διαταραχές, όπως είναι για παράδειγμα η δυσλεξία. Είναι απαραίτητο λοιπόν πριν υποθέσετε ότι το παιδί σας απλά βαριέται ή δεν του αρέσει το διάβασμα, να το παρατηρήσετε και να προσπαθήσετε να εντοπίσετε, με την καθοδήγηση επαγγελματία, κάποιο σημάδι διαταραχής.

    Επιλογή σπουδών

    Είτε πρόκειται για κάποιο κολλέγιο στην Αθήνα, είτε για κάποιο άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα σε μία επαρχιακή πόλη, η επιλογή του αντικειμένου των σπουδών είναι μία από τις δυσκολίες που συναντά η πλειοψηφία των εφήβων. Οι μικροί μας άγγελοι μεγάλωσαν και ετοιμάζουν το προσωπικό τους ταξίδι προς την ενηλικίωση. Ενώ λοιπόν οι ορμόνες είναι στα ύψη, καλούνται να πάρουν μία απόφαση που μπορεί να καθορίσει την πορεία της επαγγελματικής τους ζωής.

    Σήμερα βέβαια οι συνθήκες φαίνεται να βελτιώνονται, καθώς γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι ακόμα και αν κάνουμε μία λανθασμένη επιλογή, μπορούμε εύκολα να την διορθώσουμε με ένα μεταπτυχιακό στον τομέα που μας αρέσει ή με την παρακολούθηση ενός νέου κύκλου προπτυχιακών σπουδών.

    Δυσκολίες που συναντά ένα παιδί στο σχολείο και κατά την εκπαιδευτική του σταδιοδρομία

    Διαβάστε περισσότερα:

    Δυσκολίες στις σχέσεις

    Είναι γεγονός ότι εφηβεία και ορμόνες πάνε μαζί και πολύ συχνά αυτό αποτυπώνεται και στις σχέσεις των παιδιών με τους γύρω τους. Τα συναισθήματα λοιπόν γιγαντώνονται και ξαφνικά δημιουργούνται εκατομμύρια (αδικαιολόγητοι και μη!) λόγοι για διαφωνίες και τσακωμούς. Ακόμα και στην περίπτωση που το παιδί σας περνάει μια πιο “εύκολη” εφηβεία, είναι αρκετά πιθανό να έχετε παρατηρήσει ότι δυσκολεύεται στις σχέσεις του και αμφισβητεί ακόμα και τους ανθρώπους του κοντινού του περιβάλλοντος.

    Αυτό φυσικά δεν πρέπει να σας αγχώσει, καθώς κατά την περίοδο της εφηβείας τα συναισθήματα είναι αντιφατικά και έντονα, ενώ για πολλούς νέους είναι και πρωτόγνωρα. Να θυμάστε όμως! Το κλειδί που ανοίγει την πόρτα για κάθε επιτυχία είναι αναμφισβήτητα η επικοινωνία. Μιλήστε λοιπόν με τα παιδιά σας, ρωτήστε για τα συναισθήματά τους και δώστε σε αυτά την αξία που τους αρμόζει. Μην ξεχνάτε ότι κι εσείς κάποτε ήσασταν ένας προβληματισμένος έφηβος που αναζητούσε στήριξη και σιγουριά.

    Προβλήματα με καθηγητές

    Από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, μέχρι και τις τελευταίες του λυκείου, τα παιδιά σας θα έρθουν σε επαφή με αρκετούς δάσκαλους και καθηγητές που ελπίζουμε να τα εμπνεύσουν και να βγάλουν από αυτά τον καλύτερό τους εαυτό. Η σημασία του ρόλου του εκπαιδευτικού εξάλλου είναι αυταπόδεικτη και επηρεάζει άμεσα την ψυχοσύνθεση της πλειοψηφίας των μαθητών.

    Δυσκολίες που συναντά ένα παιδί στο σχολείο και κατά την εκπαιδευτική του σταδιοδρομία

    Στην περίπτωση λοιπόν που αντιληφθείτε τριγμούς στη σχέση με κάποιον καθηγητή, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το παιδί σας. Ζητήστε του να σας μιλήσει με ειλικρίνεια και να σας αναλύσει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Στη συνέχεια, είναι καλό να ακούσετε και την εκδοχή του δασκάλου, καθώς πολλές φορές η αλήθεια κρύβεται κάπου στη μέση. Σε κάθε περίπτωση σας συμβουλεύουμε να λάβετε άμεσα δράση και να επιληφθείτε αποτελεσματικά της κατάστασης.

    Αυτές λοιπόν είναι κάποιες από τις δυσκολίες που εμφανίζονται κατά τα μαθητικά χρόνια σε έναν μεγάλο αριθμό μαθητών. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κάθε παιδί είναι μοναδικό και οι προκλήσεις που είναι πιθανό να το επηρεάσουν, διαφέρουν αισθητά. Εμείς ως γονείς οφείλουμε να είμαστε πάντα δίπλα στα παιδιά μας και να αποτελούμε όχι μόνο πρότυπο, αλλά και ένα ασφαλές περιβάλλον που θα στραφούν όποτε αυτά το επιθυμούν

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttp://anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης