Φθινοπωρινή βόλτα στα χωριά του Νότιου Πηλίου

Το Πήλιο έχει μια αστείρευτη ομορφιά χειμώνα καλοκαίρι. Σήμερα θα σας ταξιδέψουμε στα πανέμορφα χωριά του Νότιου Πηλίου για να τα γνωρίσετε την φθινοπωρινή εικόνα τους παρέα μας. Βρεθήκαμε σε αυτά μια Κυριακή του Οκτώβρη και μας εντυπωσίασαν ευχάριστα. Σημαντικές στάσεις στην οδική μας διαδρομή τα χωριά Αργαλαστή, ο Λαύκος και η Μηλίνα.

Ο καιρός μας διευκόλυνε πάρα πολύ με την θερμοκρασία να είναι στο βουνό 20 βαθμούς ενώ παραλιακά γύρω στους 24. Η φύση σε όλη την διαδρομή από τον Βόλο στο Νότιο Πήλιο ήταν υπέροχη, με τα δέντρα, δεξιά κι αριστερά του δρόμου, να έχουν πάρει αποχρώσεις του πράσινου, του πορτοκαλί και του καφέ. Ο δρόμος είναι βατός, χωρίς να είναι ιδιαίτερα στενός αλλά με αρκετές στροφές οι οποίες όμως δεν είναι κουραστικές αλλά ούτε και επικίνδυνες.

Παρόλο του ότι κάποια από αυτά τα χωριά είναι ορεινά και μάλιστα τουριστικά μας έκανε εντύπωση που αρκετά καταστήματα, καφέ ή ταβερνάκια ήταν κλειστά. Περιμέναμε ότι θα βρούμε πολύ κόσμο και μάλιστα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Από την πληθώρα ωστόσο των εστιατορίων, συγκριτικά με το μέγεθος και τον πληθυσμό των χωριών πιστεύουμε, πως αν τα επισκεφτεί κανείς την high season θα συναντήσει περισσότερη ζωντάνια και επιλογές για φαγητό ή καφέ.

Μια Κυριακή στα χωριά του Νότιου Πηλίου

Με αφετηρία τον Βόλο κατευθυνθήκαμε προς το Νότιο Πήλιο. Περάσαμε από την Αγριά, τα Κάτω Λεχώνια, το Μαλάκι, την Κάτω Γαζέα, τα Καλά Νερά, το Κοροπή, τις Αφέτες, την Μυριοβρύτη για να κάνουμε την πρώτη στάση για βόλτα και καφέ στην Αργαλαστή. Έπειτα περνώντας από το Μετόχι φτάσαμε στον Λαύκο, το όμορφο χωριό στο κέντρο του οποίου δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Η ξενάγησή μας στα χωριά του Νότιου Πηλίου συνεχίστηκε μέσω των Πηγών ως το παραλιακό χωριό Μηλίνα όπου και σταματήσαμε για ένα τσιπουράκι.

Δυστυχώς δεν το αποφασίσαμε να φτάσουμε ως την Αγία Κυριακή ή το Τρίκερι επειδή προτιμήσαμε να μην κάνουμε άλλα χιλιόμετρα και να απολαύσουμε περισσότερο τις στιγμές σε λιγότερους προορισμούς αλλά σίγουρα θα επιστρέψουμε ένα άλλο Σαββατοκύριακο για να τα ανακαλύψουμε.

Ελάτε μαζί μας για να πάρετε μια μικρή γεύση από τα χωριά του Νότιου Πηλίου. Μάθετε για το τι μπορείτε να δείτε και να κάνετε σε αυτά.

Αργαλάστη

Μετά από μια σύντομη αναζήτηση στο ίντερνετ από το προηγούμενο βράδυ επιλέξαμε πως η πρώτη μας στάση σε αυτό το μίνι road trip θα γίνει στην Αργαλαστή, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Νότιου Πηλίου. Η απόσταση από τον Βόλο είναι γύρω στα 40 χιλιόμετρα και η διαδρομή διαρκεί περίπου 55 λεπτά.

Χαρακτηριστικό αξιοθέατο της Αργαλαστής είναι το πανύψηλο καμπαναριό, του 1913, δίπλα στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, Πέτρου και Παύλου, με το ελβετικό ρολόι του και τις μεγάλες ρώσικες καμπάνες. Είναι ένα κομψοτέχνημα αυτό το καμπαναριό κι απ’ ότι διάβασα είναι πιστό αντίγραφο του κωδωνοστασίου του μητροπολιτικού ναού της Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη και προστέθηκε κοντά στον Ναό 27 χρόνια μετά το χτίσιμό του.

Φθινοπωρινή βόλτα στα χωριά του Νότιου Πηλίου, Αργαλαστή
Ένα εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής των αρχών του αιώνα μας

Λίγο πιο πάνω, στην πλατεία του χωριού θα βρείτε παραδοσιακά καφέ και ταβερνάκια που στρώνουν τα τραπεζάκια τους με τις καρέκλες καφενείου κάτω από τα μεγάλα πλατάνια. Στην πλατεία θα δείτε και το διατηρητέο κτίριο στο οποίο δίδαξε και ήταν διευθυντής ο ποιητής Κώστας Βάρναλη, το Παλιό Παρθεναγωγείο. Σήμερα λειτουργεί ως κέντρο πολλαπλών χρήσεων και εκδηλώσεων.

Φθινοπωρινή βόλτα στα χωριά του Νότιου Πηλίου, Αργαλαστή
Η πλατεία με τα τεράστια πλατάνια σε προσκαλεί να καθίσεις σε αυτή και να απολαύσεις ένα καφεδάκι
Φθινοπωρινή βόλτα στα χωριά του Νότιου Πηλίου, Πλατεία Αργαλαστής
Πανέμορφα καφέ και ταβερνάκια στολίζουν την πλατεία του χωριού

Από την πλατεία ξεκινούν κάποια καλντερίμια τα οποία φυσικά και περπατήσαμε. Μας έκανε εντύπωση πόσο περιποιημένα είναι τα σπίτια και οι αυλές τους, οι γεμάτες λουλούδια, κληματαριές και πορτοκαλιές που αυτοί την εποχή μάλιστα ήταν φορτωμένες με τα πορτοκάλια δίνοντας μια γλαφυρότητα στο σκηνικό. Σίγουρα υπάρχουν πολλά πετρόχτιστα παλιά σπίτια εγκαταλειμένα αλλά κι εκείνα έχουν την ομορφιά τους.

Φθινοπωρινή βόλτα στα χωριά του Νότιου Πηλίου, Αργαλαστή
Καθαρά καλντερίμια και όμορφα χρωματιστά σπίτια είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της Αργαλαστής
Φθινοπωρινή βόλτα στα χωριά του Νότιου Πηλίου, Αργαλαστή
Φθινοπωρινή βόλτα στα χωριά του Νότιου Πηλίου 23
Φθινοπωρινή βόλτα στα χωριά του Νότιου Πηλίου, Αργαλαστή
Φθινοπωρινή βόλτα στα χωριά του Νότιου Πηλίου 24

Διαβάστε στο Ανθομέλι:

Λαύκος

Μετά το καφεδάκι στην πλατεία του χωριού αφήσαμε την Αργαλαστή και συνεχίσαμε την οδική διαδρομή μας ως το χωριό Λαύκος. Η απόσταση από την Αργαλαστή είναι γύρω στα 9 χλμ. και η διαδρομή διαρκεί περίπου 13 λεπτά.

Πλησιάζοντας το χωριό ξεχώρισε πάνω από τις σκεπές των σπιτιών το καμπαναριό της εκκλησίας του. Μπαίνοντας στο χωριό, στο ύψος της εκκλησίας υπάρχει το ελεύθερο πάρκινγκ του χωριού όπου πρέπει να παρκάρετε και να μετακινηθείτε στα δρομάκια του χωριού με τα πόδια. Ανεβείτε, απέναντι από το πάρκινγκ, τα σκαλιά και θα φτάσετε στο καμπαναριό του Ιερού Ναού Γεννήσεως της Θεοτόκου και αμέσως θα αντικρύσετε και την σκιερή πλατεία του χωριού.

Φανταστήκαμε την πλατεία γεμάτη με τραπεζοκαθίσματα και κόσμο τους καλοκαιρινούς μήνες να θέλουν να βρουν δροσιά κάτω από τα μεγάλα πλατάνια. Σίγουρα θα είναι υπέροχα! Ωστόσο μόνο ένα δύο καφενεδάκια ήταν ανοιχτά για να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες του χωριού εκείνη την Κυριακή που το επισκεφθήκαμε.

Φθινοπωρινή βόλτα στα χωριά του Νότιου Πηλίου, Λαύκος
Η πλατεία του Λαύκου και στο βάθος φαίνεται και η σύγχρονη παιδική χαρά
Φθινοπωρινή βόλτα στα χωριά του Νότιου Πηλίου, Λαύκος
Η πλατεία του Λαύκου γεμάτη με πλατάνια και όμορφα καφενεδάκια
Φθινοπωρινή βόλτα στα χωριά του Νότιου Πηλίου, Λαύκος
Πόσο λατρεύω τα ταξίδια και την γνωριμία με νέους τόπους!
Φθινοπωρινή βόλτα στα χωριά του Νότιου Πηλίου, Λαύκος
Σύμφωνα με όσα διαβάσαμε πριν επισκεφτούμε τα χωριά του Πηλίου, ο Λαύκος είναι γνωστός και για τις βρύσες του. Η κεντρική, η Παλιόβρυση και Χατζόβρυση είναι κάποιες από αυτές.

Έτσι κι εμείς επιλέξαμε να κάνουμε μια σύντομη βόλτα στο μεγάλο καλντερίμι του χωριού. Περάσαμε από το καφενείο του Φορλίδα, το παλιότερο καφενείο στην Ελλάδα που λειτουργεί από το 1785 το οποίο όμως δυστυχώς ήταν κλειστό.

Φθινοπωρινή βόλτα στα χωριά του Νότιου Πηλίου, Λαύκος
Πάμε μία βόλτα στο μεγάλο καλντερίμι του Λαύκου
Φθινοπωρινή βόλτα στα χωριά του Νότιου Πηλίου, Λαύκος, Καφενείο Φορλίδα
Έξω από το καφενείο του Φορλίδα, το παλιότερο καφενείο στην Ελλάδα

Λίγο πιο κάτω κάναμε μια στάση στον Παραδοσιακό Φούρνο Λαύκος. Αξίζει να κάνετε μια στάση αλλά και να δοκιμάσετε τις ζεστές πίτες του και τα χωριάτικα ψωμιά του. Διάσημη λένε είναι η πιπερόπιτά και το ελαιόψωμο του αλλά εμείς αρκεστήκαμε σε μία υπέροχη τυρόπιτα που μόλις είχε βγει από τον φούρνο. Θαυμάστε το κτίριο το οποίο σχεδίασε ο Εβαρίστο Ντε Κύρικο με σκοπό να γίνει σταθμός τρένου.

Ο ίδιος μηχανικός κατασκεύασε και τον σιδηρόδρομο που συνέδεε τον Βόλο με τα Λεχώνια σιδηρόδρομο συνδέοντας τον Βόλο με τα Λεχώνια. Το 1903 κατασκευάστηκε και η γραμμή Λεχώνια –Μηλιές, μια από τις πιο στενές του κόσμου, πλάτους 60 εκ., η οποία σε κάποιο σημείο περνάει από την λεγόμενη γέφυρα Ντε Κύρικο, ο οποίος και την σχεδίασε, και είναι μόλις στα 500 μέτρα από το σταθμό των Μηλεών.

Φθινοπωρινή βόλτα στα χωριά του Νότιου Πηλίου, Λαύκος, παραδοσιακό αρτοποιείο
Ο φούρνος στον Λαύκο σχεδιάστηκε από τον διάσημο μηχανικό Εβαρίστο Ντε Κύρικο, πατέρα του διάσημου ζωγράφου Τζόρτζιο Ντε Κίρικο
Φθινοπωρινή βόλτα στα χωριά του Νότιου Πηλίου, Λαύκος
Φρέσκα αφράτα καρβελάκια από τον φούρνο του Λαύκου
Φθινοπωρινή βόλτα στα χωριά του Νότιου Πηλίου, Λαύκος
Τυροπιτούλα και συνέχεια της βόλτας μας

Ο δρόμος σε οδηγεί στην ουσία και πάλι στον κεντρικό δρόμο. Πολύ όμορφο είναι και το καφέ που θα συναντήσετε εκεί. Αν διαθέτετε χρόνο μπορείτε να επισκεφθείτε ακόμα το Μουσείο Ραδιοφώνου, και το Φάμπειο Μουσείο Λαύκου, που στεγάζεται στο παλιό δημοτικό, με έργα του γλύπτη και εικαστικού Θανάση Φάμπα.

Φθινοπωρινή βόλτα στα χωριά του Νότιου Πηλίου, Λαύκος
Πανέμορφα πλακόστρωτα καλντερίμια και πετρόχτιστα σπίτια στο χωριό Λαύκος του Νότιου Πηλίου

Για του λάτρεις της πεζοπορίας

Στο χωριό συναντήσαμε πολλούς τουρίστες, κυρίως ξένους, με ρούχα και παπούτσια πεζοπορίας αλλά και μπατόν. Μας έκανε εντύπωση γι αυτό και το γκουγκλάραμε. Υπάρχει ένα κυκλικό μονοπάτι που ξεκινάει από τον Γλαύκο, πάει ως την Μηλίνα και επιστρέφει στον Λαύκο. Συνολική διαδρομή δύο ώρες, μια διαδρομή ακόμα και για αρχάριους.

Διαβάστε στο Ανθομέλι:

Μηλίνα

Κι από τα ορεινά χωριά του Νότιου Πηλίου φτάσαμε μετά από 7 χιλιόμετρα, ένα δεκάλεπτο δρόμος, στην Μηλίνα, το όμορφο παραθαλάσσιο χωριό με τα παραλιακά καφέ και τα τσιπουράδικα. Διαβάσαμε πως τα ηλιοβασιλέματα στην Μηλίνα είναι μοναδικά ωστόσο εμείς φτάσαμε εκεί γύρω στις 12 το μεσημέρι και ο ήλιος βρίσκονταν ψηλά στον ουρανό οπότε όλοι οι δρόμοι μας οδήγησαν στο τσιπουράδικο “Πάμε Νίτσα” με θέα τον Παγασητικό κόλπο.

Φθινοπωρινή βόλτα στα χωριά του Νότιου Πηλίου, Μηλίνα
Το λιμανάκι της Μηλίνας το καλοκαίρι είναι γεμάτο σκάφη αναψυχής
Φθινοπωρινή βόλτα στα χωριά του Νότιου Πηλίου, Μηλίνα
Χαλαρή φθινοπωρινή βόλτα στην Μηλίνα στο Νότιο Πήλιο

Παραγγείλαμε τσιπουράκι το οποίο φυσικά, ως είθισται στην περιοχή του Βόλου, συνοδεύεται από τα μεζεδάκια του. Μεζεδάκια έκπληξη τα λέω εγώ γιατί δεν ξέρεις τι θα σου έρθει μαζί με το τσίπουρο όταν είσαι στον Βόλο και το Πήλιο. Ωστόσο αν και επιλέξαμε το μαγαζί σύμφωνα με τις αξιολογήσεις του στην google όλα ήταν εξαιρετικά, από τις γεύσεις, την τοποθεσία και την εξυπηρέτηση.

Φθινοπωρινή βόλτα στα χωριά του Νότιου Πηλίου, Μηλίνα
Το γνωρίζατε πως στον Βόλο αλλά και στην περιοχή του Πηλίου όταν παραγγείλεις τσίπουρο σου φέρνουν και διάφορους μεζέδες;

Το καλοκαίρι η Μηλίνα σφύζει από ζωή. Τα τουριστικά καταστήματα, τα εστιατόρια, τα καφέ και τα τσιπουράδικα προσελκύουν πολύ κόσμο. Τα καταλύματα γεμίζουν και το λιμανάκι της είναι γεμάτο σκάφη ενώ στον κόλπο της αράζουν πολλά ιστιοπλοϊκά. Μπάνιο μπορείτε να κάνετε και σε κοντινές παραλίες. Ωστόσο ενδείκνυται για χαλαρές και όχι ξεφρενες διακοπές.

Είναι σημαντικό να αναφέρω πως η Μηλίνα είναι ένα από τα χωριά που επλήγη έντονα από τις πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel τον Σεπτέμβριο του 2023 σε υποδομές αλλά και σε επιχειρήσεις. Ωστόσο, ο τοπική αυτοδιοίκηση και οι κάτοικοι του χωριού με πολύ προσωπικοί δουλειά κατάφεραν να επαναφέρουν την Μηλίνα και σήμερα την βλέπουμε και πάλι ζωντανή έτοιμη να δεχτεί τους επισκέπτες της.

Φθινοπωρινή βόλτα στα χωριά του Νότιου Πηλίου, Μηλίνα
Στην περιοχή κοντά στην Μηλίνα υπάρχουν πολλές ακόμα επιλογές για μπάνιο το καλοκαίρι

Αποχαιρετήσαμε τα χωριά του νότιου Πηλίου με την υπόσχεση πως μια άλλη Κυριακή θα επιστρέψουμε συνεχίζοντας ακόμα πιο νότια. Σε αυτή την περίπτωση όμως αντί να πάρουμε μετά την Αργαλαστή τον δρόμο για τον Λαύκο να συνεχίσουμε απευθείας προς Μηλίνα και μετά να συνεχίσουμε προς Τρίκερι και Αγία Κυριακή.

Κατερίνα

Pin it for later

Φθινοπωρινή βόλτα στα χωριά του Νότιου Πηλίου 21
Φθινοπωρινή βόλτα στα χωριά του Νότιου Πηλίου 25

Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

Ετικέτες:

Katerina-Anthomeli

Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

Εγγραφείτε
Notify of
guest
2 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
μαμά Μαρία
μαμά Μαρία
15 ημέρες πριν

Μέσα από τη δική σου περιήγηση στα χωριά του Πηλίου μεταφερθήκαμε νοερά και εμείς μαζί σου και ταξιδέψαμε. Είναι πράγματι το Πήλιο ένας τόπος μαγικός που σε ξεκουράζει και σου παίρνει όλες τις έννοιες σου. Οι φωτογραφίες σου εξαιρετικές που αποτυπώνουν το πόσο όμορφα περάσατε, αλλά και οι πληροφορίες του οδοιπορικού σου μου μας έδωσες απαραίτητες για όποιον θέλει να ταξιδέψει στο Πήλιο.