H περίοδος είναι ένα θέμα που προσωπικά με απασχόλησε πάρα πολύ κατά το κοντινό παρελθόν καθώς η κόρη μου είχε την τύχη-ατυχία να της έρθει περίοδος σε αρκετά μικρή ηλικία. Το γεγονός αυτό με έφερε, η αλήθεια είναι, εξαπίνης και βρέθηκα να μην είμαι τόσο καλά προετοιμασμένη όσο θα ήθελα. Ωστόσο δεν το έβαλα κάτω και με τη βοήθεια του κουτιού της περιόδου και ειδικών βιβλίων σχετικών με το θέμα της περιόδου και της εφηβεία καταφέραμε να τη βοηθήσω να το διαχειριστεί και πάνω απ’ όλα να της μεταφέρω απενεχοποίηση και αυτοπεποίθηση ώστε να δεχτεί και να αγαπήσει το σώμα της.
Μιλάμε στα παιδιά για την περίοδο πριν την εφηβεία
Μέσα από αυτή την εμπειρία θέλω να βοηθήσω κι εσάς να μιλήσετε στα παιδιά σας για την περίοδο πριν την εφηβεία. Και μην σας κάνει εντύπωση που λέω παιδιά και όχι κορίτσια καθώς και για τις αγορομανάδες θα πρέπει να είναι ένα θέμα συζήτησης ώστε και τα αγόρια να “αγκαλιάσουν” με σεβασμό αυτή τη φυσιολογική διαδικασία της ζωής των κοριτσιών είτε είναι συγγενείς είτε απλά φίλοι.
Η αρχή του ταξιδιού προς την γονιμότητα
Τη στιγμή που θα εμφανιστεί η περίοδος στα κορίτσια ξεκινάει για αυτά ένα μαγικό ταξίδι προς την εφηβεία που θα οδηγήσει στην ενηλικίωση. Το να βλέπεις όμως το εσώρουχό σου κατακόκκινο, έστω και καφέ, δεν είναι βέβαια και ο καλύτερος τρόπος. Πόσο μάλλον όταν όλο αυτό συνοδεύεται από αδιαθεσία, κράμπες στην κοιλιά, πονοκεφάλους και πολλές φορές ακόμα και δέκατα.
Από εσάς το παιδί θα χρειαστεί αμέριστη κατανόηση σας, αγκαλιά, φροντίδα και σωστή ενημέρωση. Πάνω απ’ όλα όμως η κόρη σας θα χρειαστεί καθησυχασμό και θα πρέπει να κατανοήσει πως όλη αυτή η διαδικασία είναι μια πολύ φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, αν και δυσάρεστη οφείλουμε να ομολογήσουμε, που θα την οδηγήσει αργότερα στην πιθανή εκπλήρωση ενός ονείρου της, να γίνει μητέρα, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να αποτελεί όνειρο για όλα τα κορίτσια – αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Κατά συνέπεια η περίοδος τους οδηγεί στην γόνιμη περίοδο της ζωής τους.
Τι είναι η περίοδος, μαμά;
Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά. Αν σας ρωτήσει το παιδί σας τι είναι η περίοδος, είστε σίγουροι ότι ξέρετε να απαντήσετε; Κι επειδή μπορεί να υπάρχουν και κάποιοι μπαμπάδες που μας διαβάζουν, πάμε να τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά.
Η περίοδος, με απλά λόγια, είναι μια φυσιολογική για το σώμα μας αιμορραγία που βρίσκει δίοδο από τον κόλπο μία φορά τον μήνα και διαρκεί σε φυσιολογικές συνθήκες από 4-7 ημέρες. Ιατρικά ονομάζεται εμμηνόρροια ή έμμηνος ρήση.
Γιατί όμως έχουμε αυτή την αιμορραγία; Η μήτρα μας καλύπτεται/προστατεύεται από έναν βλεννογόνο χιτώνα που ονομάζεται ενδομήτριο. Η αποβολή αυτού του χιτώνα είναι ουσιαστικά αυτή η αιμορραγία που εμείς βλέπουμε. Και τώρα θα μου πεις, γιατί να θέλει η μήτρα μας να τον αποβάλει; Δες το σαν μία “γενική καθαριότητα” που κάνει ο οργανισμός μας ώστε έπειτα από την περίοδο να είναι η μήτρα καθαρή και έτοιμη να δεχτεί τα ωάρια που θα παραχθούν.
Ο κύκλος της περιόδου
Τα κορίτσια λοιπόν, για να μην έρχονται προ τετελεσμένου γεγονότος και να είναι προετοιμασμένα πριν τους έρθει η επόμενη περίοδος θα πρέπει να μάθουν από νωρίς να μετράνε τον κύκλο τους. Ο κύκλος της περιόδους θα πρέπει να μετριέται από την πρώτη ημέρα της περιόδου (καλό θα είναι να σημειώνουν την ημερομηνία στο ημερολόγιο, στο κινητό τους ή σε κάποιο από τα πολλά app περιόδου που υπάρχουν online) και να υπολογίζουν 28-32 ημέρες μέχρι την επόμενη. Ωστόσο ειδικά τον πρώτο καιρό ενδεχομένως να φτάσει και τις 45 ημέρες ή και περισσότερο.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η περίοδος τους θα είναι σταθερή συνέχεια. Καταρχάς το πρώτο διάστημα ενδεχομένως να υπάρχει μεγάλη αστάθεια μέχρι να σταθεροποιηθεί ο κύκλος. Επίσης εξαρτάται από παράγοντες όπως οι πολυκυστικές ωοθήκες ή το άγχος. Οπότε καλό θα είναι να καθησυχάσετε το παιδί σας ώστε να μην το πιάσει πανικός σε περίπτωση που έχει καθυστέρηση. Φυσικά πάντα μιλάμε για την περίπτωση που το κορίτσι δεν έχει σεξουαλικές επαφές.
Ενημερώστε επίσης το κορίτσι σας ότι όσο κι αν την ζορίζει αυτή η διαδικασία θα της κρατήσει για τα επόμενα 30-40 χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι είναι απόλυτα συνυφασμένη η έμμηνος ρήση με την γυναικεία φύση και ότι πρέπει να το πάρει απόφαση!
Προετοιμάσου για τη συζήτηση
Εντάξει βρε παιδιά μην το κάνουμε και τόσο μεγάλο θέμα! Δεν ζούμε και στο 1950! Πλέον τα παιδιά είναι πολύ περισσότερο εξοικειωμένα με τέτοιου είδους θέματα. Κι όσο κι αν ακούσετε επιφωνήματα όπως “ίου” και “μπλιαχ”, εσείς θα συνεχίσετε δυναμικά να πείτε ανοιχτά και σωστά όλα όσα πρέπει να μάθουν. Θα πρέπει να είστε ειλικρινής και να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον ασφάλειας ώστε το παιδί να μην φοβηθεί ή ντραπεί να ρωτήσει όσες απορίες έχει.
Καλό θα ήταν, λοιπόν, η συζήτηση να γίνει με χαλαρή διάθεση και όχι σαν μάθημα. Αποφύγετε να “του την σπάσετε” μιλώντας σαν δασκάλα και γενικά προσπαθήστε να μιλήσετε μαζί με την κόρη σας ως γυναίκα προς γυναίκα ή αν είστε πατέρας ως άντρας προς γυναίκα. Αν ωστόσο είστε πατέρας και δυσκολεύεστε να μιλήσετε για αυτό στην κόρη σας, ζητήστε βοήθεια από κάποιο φιλικό ή συγγενικό γυναικείο πρόσωπο. Ιδανικά, αν το θέλει ωστόσο και το παιδί, μπορείτε να είστε κι εσείς παρών γιατί καλό είναι κι εσείς να καταλάβετε τις φοβίες και τις ανησυχίες του παιδιού σας.
Χρησιμοποιήστε απλή γλώσσα χωρίς όμως να φοβηθείτε τους ιατρικούς όρους. Ιδανικό θα ήταν να της δείξετε και κάποια εικόνα με το εσωτερικό της περιοχής (μήτρα, κόλπος κλπ) ώστε να αρχίσει να αναγνωρίζει το σώμα της και ανατομικά. Νομίζω ότι και η ωριμότητα του παιδιού σας αλλά και η ηλικία του είναι αυτή που θα σας οδηγήσει και στον τρόπο που θα του μιλήσετε.
Σίγουρα πάντως μην χρησιμοποιήσετε παρωχημένους όρους όπως “έχω τα ρούχα μου” και τέτοιες βλακείες κα φυσικά προετοιμάστε την ότι θα ακούσει πολλές τέτοιες χαζομάρες κατά τη διάρκεια της ζωής της και πως θα πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτή η φυσιολογική διαδικασία τους σώματός της δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι για το οποίο θα πρέπει να ντρέπεται ή να “κρύβει”. Θα πρέπει να μάθει να την λέει με το όνομά της, όποτε χρειάζεται.
Tip: ‘Ενα εξαιρετικό δώρο για την πρώτη περίοδο είναι το κουτί περιόδου που είχα ετοιμάσει στην Μελίτα και φυσικά έκανε θραύση. Θέλω να το δείτε και να οργανωθείτε για το πώς να το φέρετε στα μέτρα σας και στα γούστα του παιδιού σας. Σίγουρα αποτελεί και μια πολύ καλή ευκαιρία να ξεκινήσετε τη συζήτηση.
Μιλώντας για τα συμπτώματα της περιόδου
Αφού ολοκληρώσετε την ανάλυση της διαδικασίας, προχωρήστε με τα συμπτώματα. Εδώ η λίστα είναι μεγάλη αλλά δεν σημαίνει ότι θα τα βιώσει όλα. Σημαντικό είναι, συν τω χρόνω, να την βοηθήσετε να μάθει να αφουγκράζεται το σώμα της και την ψυχολογία της. Γιατί μπορεί να εκνευριζόμαστε με τους άντρες όπως μας λένε ότι έχουμε νεύρα κατά την περίοδο αλλά δεν έχουν και πολύ άδικο σε ορισμένες περιπτώσεις. Υπάρχουν και τα ψυχολογικά συμπτώματα όπως νεύρα ή συναισθηματική αστάθεια και πολλά ακόμα.
Μερικά από τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα ή τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της περιόδου που μπορεί να βιώσει ένα κορίτσι είναι:
- Κράμπες (πόνοι) χαμηλά στην κοιλιακή χώρα (ονομάζεται ελάσσονα πύελος η περιοχή από τον αφαλό έως χαμηλά στα γεννητικά όργανα)
- Πονοκέφαλος
- Πόνος στο στήθος
- Πόνοι στα πόδια
- Πόνοι στην μέση
- Φούσκωμα
- Ζαλάδα
- Εκνευρισμός ή κακή διάθεση
- Κόπωση
- Έντονη διάθεση για κλάμα (εμφανίζεται ως ένα αίσθημα στεναχώριας)
- Λιγούρες
- Σπυράκια
Τα συμπτώματα τις περισσότερες φορές τα διαχειριζόμαστε εμείς οι γυναίκες με παυσίπονα. Ωστόσο ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να βοηθήσει το ήπιο περπάτημα, η άσκηση, αρκετό νερό ή χρήση κάποιου θερμικού μέσου, όπως η θερμοφόρα κ.α.
Πως διαχειριζόμαστε και αντιμετωπίζουμε την περίοδο πρακτικά.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διαχειριστούμε την περίοδο, όπως με τη χρήση σερβιέτας, υφασμάτινης σερβιέτας, ταμπόν, ειδικού εσωρούχου περιόδου και κυπέλλου περιόδου. Στην Ελλάδα κακά τα ψέματα, η πλειοψηφία των μητέρων επιλέγει ως πρώτη επαφή των κοριτσιών με την περίοδο τη σερβιέτα. Το τι θα επιλέξετε εσείς είναι δικό σας θέμα και εξαρτάται από λόγους όπως πρακτικούς, συνήθειας, οικονομικούς, οικολογικούς κ.α. Φυσικά όσο μεγαλώνει το παιδί σας μπορείτε να του δώσετε την επιλογή να δοκιμάσει και άλλους τρόπους που θα το βολεύουν ή θα το κάνουν να νιώθει πιο ασφαλής και καθαρή.
Κι αν ανήκετε από τους τυχερούς εκεί έξω που έχετε την οικονομική άνεση να καλύψετε το παιδί σας όσον αφορά στην πρακτική διαχείριση της περιόδου του να είστε ευγνώμονες. Ένα μεγάλο ποσοστό κοριτσιών ανά τον κόσμο δυστυχώς δεν έχει πρόσβαση ούτε καν στα δεδομένα για εμάς προϊόντα, όπως οι σερβιέτες. Οπότε καλό θα ήταν να ενημερώσετε κάποια στιγμή τα παιδιά σας για το πόσο τυχερά είναι!
Tip: Η Μελίτα μου ζήτησε να της πάρω σκουρόχρωμα εσώρουχα γιατί την ενοχλούσαν τυχόν λεκέδες που δεν έβγαιναν στο πλύσιμο. Και όντως τα επιλέγει κάθε φορά που έχει περίοδο κι έτσι νιώθει πολύ καλύτερα. Οπότε αν θα αγοράσετε εσώρουχα επιλέξτε μαύρα. Επίσης η κόρη μου για να νιώθει πιο ασφαλής φοράει ή διπλό εσώρουχο ή ένα σορτσάκι πάνω από το εσώρουχο. Υπερβολή για μένα αλλά σε κάτι τέτοια θέματα ασφαλείας ας τα αφήσουμε να επιλέξουν τους τρόπους που τους βολεύουν.
Υγιεινή κατά την περίοδο
Είναι σαφές ότι δεν μπορώ ούτε κι εγώ ούτε κι εσείς να πείτε στο παιδί σας πόσες φορές θα κάνει μπάνιο αλλά σίγουρα κατά τη διάρκεια της περιόδου θα πρέπει να διατηρούνται κάποια στάνταρντ υγιεινής ώστε να αποφευχθούν π.χ. οι δυσάρεστες οσμές. Ιδανικό θα ήταν ένα ντουζάκι κάθε μέρα και καλό πλύσιμο των χεριών πριν ή μετά την αλλαγή της σερβιέτας ή άλλου μέσου.
Προσοχή όμως, όχι αφρόλουτρο στον κόλπο ή εσωτερικό των γεννητικών οργάνων. Το νερό ή ένα ήπιο καθαριστικό αρκεί για να το χρησιμοποιήσει για το αιδοίο και τον πρωκτό. Επίσης να αποφεύγουν τα υγρά μαντηλάκια ή έστω μπορούν να χρησιμοποιούν υγρά μαντηλάκια νερού ειδικά αν δεν βρίσκονται στο σπίτι. Το γρήγορο ντουζ είναι η καλύτερη λύση αν νιώθουν ότι θέλουν να καθαριστούν.
Έμμηνος ρήση και αγόρια
Και πάμε τώρα στις αγορομανάδες! Βρε κορίτσια, ξέρω ότι εσείς έχετε άλλα θέματα να λύσετε με τα αγόρια σας αλλά μήπως στην οικογενειακή ατζέντα να μπει και η συζήτηση για το πώς συμπεριφερόμαστε στα κορίτσια όταν έχουν περίοδο.
Είναι σημαντικό να καταλάβουν αρχικά και τα αγόρια τι είναι η περίοδος και πόσο σημαντική είναι για τη διαιώνιση του είδους μας (με πιάνεις!). Αφού, λοιπόν, τους πείτε τι είναι και το πόσο δύσκολα ούτως ή άλλως περνάνε τα κορίτσια, ενημερώστε τους ότι ο δικός τους χλευασμός ή απλά σχολιασμός δεν επιφέρει τίποτα το αστείο. Απλά επιδεινώνει μια κατάσταση και φυσικά διαιωνίζει μία σεξιστική και πατριαρχική συμπεριφορά που τίποτα το θετικό δεν έχει να δώσει στην κοινωνία και στη σχέση των δύο φύλων. Μιλήστε τους με ειλικρίνεια καθώς και αυτά μια γυναίκα τα μεγαλώνει!
Βιβλία για την περίοδο
Και παρόλο που ξέρω ότι λίγο πολύ κι εσείς ξέρετε τι θα πείτε, κι εγώ σας βοήθησα ίσως λιγάκι, ένα βιβλίο πάντα βοηθάει στο να γίνουν τα πράγματα πιο ξεκάθαρα. Κι εδώ στο Ανθομελι σας έχουμε δύο εξαιρετικές επιλογές.
Την μία σας την έχουμε ξαναδείξει και είναι το Οδηγός Εφηβείας για Επαναστάτριες από Εκδόσεις Ψυχογιός με εξαιρετικά μοντέρνα εικονογράφηση και σε χιούμορ τόσο όσο να μην γελοιοποιεί καταστάσεις αλλά να τις ελαφρύνει.
To δεύτερο βιβλίο που είναι ολοκαίνουργιο και με άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις είναι το Καλώς ήρθες στην περίοδο σου από Εκδόσεις Μεταίχμιο.
Επίσκεψη στον γιατρό
Αν παρ’ όλα αυτά επιθυμείτε να σας βοηθήσει ένας ειδικός, τι θα λέγατε να επισκεφτείτε με την κόρη σας τον παιδίατρο ή μία γυναικολόγο; Ή εναλλακτικά αν δεν θέλετε να το κάνετε και μεγάλο θέμα, πηγαίνετε εσείς χωρίς το παιδί ώστε να σας βοηθήσει να βρείτε τα σωστά λόγια. Τέλος, αν όλα πάνε κατ’ ευχήν αλλά στην πορεία δείτε κάποια συμπτώματα που δεν σας αρέσουν, όπως για παράδειγμα, έντονη αιμορραγία ή για περισσότερες από επτά ημέρες, ενημερώστε τη γιατρό ή κάντε μια επίσκεψη.
Γενικά εγώ προτείνω όταν έρθει η περίοδος στο παιδί να κάνετε και κάποιες γενικές αίματος ή τέλος πάντως κάποιες γενικά εξετάσεις (πάντα με τη συμβουλή του γιατρού) ώστε να ξεκινήσετε από το σημείο μηδέν και έπειτα σχεδόν κάθε χρόνο να τις επαλαμβάνετε την ίδια περίοδο για να βλέπετε ότι όλα βαίνουν καλώς.
Εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Και μην ξεχάσετε ότι μετά την περίοδο και σίγουρα μετά τα 12, συμβουλευτείτε πάλι την γιατρό σας, θα είναι καλό το παιδί να κάνει και το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας!
Info: Μεγάλο θέμα αυτές τις μέρες γίνεται για την αναβολή της περιόδου ώστε να δοθεί στο παιδί ο χρόνος να αναπτυχθεί σωστά και όσο περισσότερο γίνεται πριν του έρθει περίοδος. Ενημερωθείτε από την παιδίατρο σας και πάρτε την καλύτερη απόφαση για το παιδί σας και την ανάπτυξή του.
Δεν ξέρω αν σας κάλυψα ή αν θεωρείτε ότι έπρεπε να το πάω πιο βαθιά! Θα χαρώ να μου γράψετε στα σχόλια κάποια δική σας εμπειρία ή τέλος πάντως πως το βιώσατε ή βιώνετε εσείς όλο αυτό το θέμα.
Κάλη
Pin It for later
Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.