Η μετάβαση στο γυμνάσιο δεν είναι μόνο μια μεγάλη αλλαγή για τα παιδιά αλλά και για τους γονείς. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλών ειδών γονείς με εφήβους. Αυτοί που είναι κολλημένοι στα παιδιά τους, οι φοβιτσιάρηδες, οι απελευθερωμένοι, αυτοί που δουλεύουν πολύ, οι χαλαροί, η κολλημένοι με τα μαθήματα… ‘Αρα ο κάθε ένας θα αντιμετωπίσει το γυμνάσιο ανάλογα με το στυλ του αλλά και ανάλογα με το παιδί του. Υπάρχουν όμως κάποιες συμβουλές για γονείς που πιστεύω ότι πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι ώστε να βοηθήσουμε το παιδί μας να έχει μια ομαλή προσαρμογή στο γυμνάσιο, καθ’ όλη τη διάρκεια της Α΄ Γυμνασίου, θέτοντας ταυτόχρονα τις βάσεις και για τις επόμενες τάξεις.
Συμβουλές για γονείς με παιδί που θα πάει πρώτη γυμνασίου
Πρώτη φορά στο γυμνάσιο το παιδί μας; Προσπάθησε να γίνεις ο γονιός που ήθελες να έχεις κι εσύ στο γυμνάσιο με όρια και ελευθερίες. Με κανόνες και υποστήριξη. Με συμβουλές αλλά και διασκέδαση. Με το να είσαι εκεί αλλά όχι πάντα από πάνω του! Πάμε να δούμε παρέα τις συμβουλές που έχω να σας δώσω και θα χαρώ να μου δώσετε κι εσείς τις δικές σας.
Να είσαι εκεί
Ξέρετε πολλές φορές εμείς οι γονείς νομίζουμε ότι η φυσική μας παρουσία αρκεί για να δώσει δύναμη στα παιδιά. Δεν είναι πάντα έτσι τα πράγματα. Σημασία, εκτός από τη φυσική μας παρουσία, έχει και η πνευματική και ψυχική μας παρουσία. Να είμαστε εκεί ψυχή τε και σώματι! Πόσες φορές σας έχει τύχει να σας λέει κάτι το παιδί κι εσείς ουσιαστικά να μην το ακούτε;
Τώρα στο γυμνάσιο πρέπει να έχουμε τα αυτιά μας πιο ανοιχτά από ποτέ! Να είμαστε εκεί για να ακούσουμε! Όχι μόνο για να μιλήσουμε, να συμβουλέψουμε ή να μαλώσουμε! Να είμαστε εκεί για να ακούσουμε τις ανησυχίες, τις φοβίες και τα άγχη τους! Οπότε την επόμενη φορά που δεν θα το ακούσεις, πες του “μου το ξαναλές σε παρακαλώ ξανά!”
Δώσε υποστήριξη
Υποστήριξη δεν σημαίνει μόνο να πηγαίνω και ζητωκραυγάζω στους αγώνες κολύμβησης ή ποδοσφαίρου (και αυτό χρειάζεται αν και χωρίς υπερβολές). Υποστήριξη σημαίνει να μπορώ να ακούσω τα προβλήματα, τα άγχη και τις ανησυχίες του παιδιού μου χωρίς μετά να ακυρώσω ή να υποβιβάσω τα προβλήματα. Υποστήριξη σημαίνει προσπαθώ να βρω λύση και να δώσω συμβουλές. Κι αν πιστεύω ότι δεν μπορώ εγώ, να μιλήσω με τους καθηγητές ή τους ειδικούς ώστε να βοηθήσω το παιδί μου να το ξεπεράσει.
Στηρίξτε τα παιδιά σας ακόμα και σε υποθέσεις που ίσως σας φαίνονται ασήμαντες. Μην ξεχνάμε ότι στην εφηβεία όλα φαίνονται πιο τεράστια! Οπότε να θυμάσtε την επόμενη φορά που θα θέλετε να του πειτε “ας πρόσεχες”, στηρίξτε το παιδί σας δείχνοντάς του πώς να μην κάνει λάθος ξανά και θυμίστε του ότι όλοι κάνουμε λάθη.
Διαβάστε ακόμα στο Ανθομέλι:
- 14 συμβουλές πριν τις προαγωγικές εξετάσεις στο σχολείο
- Τι ιατρικές εξετάσεις πρέπει να κάνουν τα παιδιά πριν αρχίσει το σχολείο
- Επιστροφή στο σχολείο με οικολογική συνείδηση και eco-friendly σχολικά
- Κάνε την μέρα σου παραγωγική! Be productive!
- Ποια σχολικά βοηθήματα προτιμάς;
Συμμετοχή με μέτρο
Αν ένα πράγμα αντιλήφθηκα στο δημοτικό από την κόρη μου είναι ότι τα παιδιά θέλουν να είναι οι γονείς κοντά τους, να συμμετέχουν στον δικό τους κόσμο αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να τους πνίγουν ή να τους σκεπάζουν ή ακόμα και να τους βγάζουν από το comfort zone τους (αυτό είναι μια άλλη ιστορία που ίσως τη μοιραστώ μαζί σας άλλη φορά!). Τα παιδιά σάς θέλουν στη ζωή τους με μέτρο. Θα μου πεις ποιος το βάζει αυτό το μέτρο; Εσείς ή αυτά; Νομίζω ότι αυτό εξαρτάται από το κάθε παιδί ξεχωριστά.
Οπότε, τώρα στο γυμνάσιο σας θέλω στη ζωή των παιδιών. Να γνωρίζετε τους καθηγητές, τους φίλους τους, ενδεχομένως να συμμετάσχετε και στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων αν πιστεύετε ότι μπορείτε να προσφέρετε ή να βοηθάτε στους αθλητικούς τους συλλόγους. Αλλά προσοχή, συμμετοχή δεν σημαίνει εισβολή στον ιδιωτικό χώρο του παιδιού ή κάνω τον ντεντέκτιβ γιατί τότε θα χάσετε το παιχνίδι.
Συμμετοχή σημαίνει είμαι εκεί, δηλώνω το παρών, βοηθάω και όλα αυτά έπειτα από συζήτηση με όλη την οικογένεια. Οπότε την επόμενη φορά που θα σας ζητήσει να μην το παίξετε “κολλητοί” με τους καθηγητές του, να το κάνετε!
Διαβάστε ακόμα στο Ανθομέλι:
- Back to School οnline shopping και τι πρέπει να προσέξετε
- Γονείς και έφηβοι – ποιοτικός χρόνος μαζί τους στην εφηβεία
Γίνετε το κέντρο πληροφοριών του
Όχι, πείτε μου, πόσες φορές ρωτήσατε το παιδί σας, “Που το ξέρεις αυτό;” και σας είπε, “Από το tiktok ή το instagram”. Ναι, ναι, θα γίνει και αυτό! Αλλά είναι δυνατόν ο γονιός να αντικατασταθεί από τα SoMe; Πείτε μου το θέλετε αλήθεια αυτό;
Συζητήστε μαζί με τα παιδιά σας ακόμα και για τα πιο χαζά τους ενδιαφέροντα! Για τη μουσική ή τα video games που παίζει κι ας μην έχετε ιδέα! Κι αν θέλετε να το πάμε ένα βήμα παρακάτω. Μιλήστε του και για άλλα πράγματα, παίξτε παιχνίδια γνώσεων και ανοίξτε το google για να βρείτε τις απαντήσεις, ρωτήστε το παιδί τι θέλει να μάθει; Δείτε μαζί του ταινίες και ανταλλάξτε πληροφορίες.
Και θέλετε να το πάμε ακόμα πιο πέρα; Μιλήστε για το σεξ, τις σχέσεις, την ανατομία του σώματος, το φλερτ. Μοιραστείτε δικές σας ωραίες ή ακόμα και κακές αναμνήσεις. Μην περιμένετε να τα μάθει όλα από τους φίλους, το netflix και το tiktok! Οπότε την επόμενη φορά που θα σας ρωτήσει κάτι “άγνωστο”, μην το γειώσετε λέγοντας “δεν έχω ιδέα”, πείτε του “δεν έχω ιδέα αλλά θα ήθελα πολύ να το ψάξουμε παρέα ή να μου δώσεις χρόνο να μάθω και να σου πω.”
Προσοχή όμως! Προετοιμαστείτε να ακούσετε και διαφορετικές γνώμες και παρακαλώ να τις δεχτείτε (τουλάχιστον αν δεν είναι επικίνδυνες). Θέλουμε ανοιχτό διάλογο και όχι καυγάδες. Θέλουμε να δει το παιδί (συνήθως με την απόλυτη άποψη που διακρίνει τους εφήβους) ότι υπάρχει μια άλλη όψη του νομίσματος. Κοινώς, δώστε του τροφή για σκέψη και ταυτόχρονα χρόνο να χωνέψει όσα του λέτε.
Κλείνοντας θέλω να σας πω ότι σας δίνω αυτές τις συμβουλές ως μαμά μιας έφηβης και θεία δύο μεγαλύτερων εφήβων όχι ως ειδικός. Τις δίνω κυρίως ως μαμά που τις έχει χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα και δεν μου έχει βγει σε κακό. Αντίθετα έχει δημιουργήσει μια όμορφη σχέση ανάμεσα σε εμάς και την κόρη μας που ελπίζουμε να συνεχίσει και στην εφηβεία. Δεν μπορώ να ξέρω ωστόσο πώς είναι το κάθε παιδί, με τι βάσεις έχει μεγαλώσει και σε ποιο σημείο βρίσκεται η σχέση σας τώρα.
Θα έλεγα ότι σας δίνω περισσότερο τροφή για σκέψη (και εσάς) και αναπροσαρμογή σε περίπτωση που βλέπετε ότι το μοντέλο γονεϊκότητας που χρησιμοποιείτε δεν αποδίδει.
Διαβάστε ακόμα στο Ανθομέλι:
- Συμβουλές για την οργάνωση του γραφείου και της γραφικής ύλης των παιδιών
- Εκμάθηση και εξάσκηση στην πληκτρολόγηση με τυφλό σύστημα
- Συγκέντρωση στη μελέτη με βίντεο study with me και τεχνική pomodoro
- Πρώτη περίοδος: Κουτί δώρου με προϊόντα φροντίδας για έφηβα κορίτσια
Και παιδιά, παιδιά! Προσέξτε παρακαλώ, μην μεταδώσετε το άγχος σας στα παιδιά πριν το γυμνάσιο. Αυτά έχουν την μοναδική ικανότητα να μπορούν να προσαρμόζονται πολύ πιο εύκολα από εμάς! Οπότε chill, please! Στο γυμνάσιο θα πάνε! Δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου!
Καλά νέα ξεκινήματα και εύχομαι να σας πάνε όλα καλά!
Κάλη
Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.