Την ανάρτηση αυτή κανονικά έπρεπε να την είχα γράψει εδώ και πολύ καιρό καθώς ο ενθουσιασμός μου ήταν πολύ μεγάλος όταν επισκεφτήκαμε την Εθνική Πινακοθήκη: Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου πριν περίπου ένα χρόνο. Η ανακαίνιση του χώρου αλλά περισσότερο τα έργα που είδαμε και πραγματικά μας εντυπωσίασαν με έκαναν να θέλω να πιάσω όλους σας, έναν-έναν, να σας πηγαίνω να τη δείτε! Κι επειδή δεν μπορούσα να το κάνω αυτό, ελπίζω με την ανάρτησή μου αυτή να σας ξεσηκώσω και να προγραμματίσετε μια πρωινή οικογενειακή βόλτα στο μουσείο με τα παιδιά σας, αν φυσικά δεν το έχετε κάνει ήδη.
Λίγα λόγια για την ιστορία της Εθνικής Πινακοθήκης
Η Εθνική Πινακοθήκη ιδρύθηκε το 1900 (!) και μέχρι σήμερα αριθμεί πάνω από 20.000 έργα στη Συλλογή της, ένας μικρός αριθμός των οποίων προέρχεται από τη Συλλογή του Πολυτεχνείου, όπου λειτουργούσε ήδη ως παιδαγωγικό παράρτημα του Σχολείου Τεχνών με 117 έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, το Πανεπιστήμιο, από ιδιωτικές συλλογές αλλά και δωρεές, όπως του Γεωργίου Αβέρωφ.
Ο Αλέξανδρος Σούτσος, το όνομα του οποίου είναι συνώνυμο με την Εθνική Πινακοθήκη, ήταν νομικός και φιλότεχνος και άφησε τη συλλογή έργων τέχνης του στο ελληνικό δημόσιο με σκοπό να δημιουργηθεί ένα Μουσείο Καλών Τεχνών. Τελικά τα έργα από όλους αυτούς τους χώρους και τους ανθρώπους συγχωνεύτηκαν και δημιουργήθηκε η Εθνική Πινακοθήκη.
Η Εθνική Πινακοθήκη εκτός από πίνακες ζωγραφικής περιλαμβάνει γλυπτά, έργα χαρακτικής και πολλά μοντέρνα κομμάτια καλλιτεχνών. Ο Πρώτος Έφορος του Μουσείο ήταν ο Ζωγράφος Γεώργιος Ιακωβίδης και η πρώτη μεγάλη Έκθεση έγινε το 1915, αρκετά χρόνια μετά την ίδρυσή της καθώς ακόμα δεν υπήρχε κτήριο που να στεγάζει την Πινακοθήκη και δανείζονταν χώρους από το Πολυτεχνείο.
Έπειτα από πολλά χρόνια και πολλές αλλαγές σε κτίρια, που κυρίως της παραχωρούνταν από το δημόσιο, η Εθνική Πινακοθήκη το 1964 βρίσκει το σπίτι της και θεμελιώνεται το πρώτο από τα σημερινά κτίρια. Αν με ρωτάτε, με τόσα πήγαινέλα πάλι καλά που κατάφεραν και διαφυλάχτηκαν όλα αυτά τα έργα! Τα επίσημα εγκαίνια των δύο κτιρίων της Πινακοθήκης έγιναν τελικά το 1976 επί Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Η Πινακοθήκη χαίρει της ανακαίνισής της υπό την Προεδρία της Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα, πρώτη γυναίκα καθηγήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας με πολλές περγαμηνές και επιτυχίες στον χώρο της εκπαίδευσης, πολιτισμού και τέχνης και πλέον μπορείτε να την επισκεφτείτε σε έναν χώρο που αναδεικνύει τα έργα με σωστό φωτισμό και απόλυτη τάξη, με προθήκες που φιλοξενούν χαρακτικά και πρωτότυπα σχέδια. Πολλά στοιχεία του παλιού κτιρίου έχουν διατηρηθεί αλλά γενικά κυριαρχεί η λιτή πολυτέλεια και η απλότητα.
Η δική μας εμπειρία στην Εθνική Πινακοθήκη
Γενικά για εμάς, ως οικογένεια, ήταν μία εξαιρετική βόλτα. Η μέρα μας ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής με λίγη αναμονή, καθώς ήταν μέρα δωρεάν εισόδου στο Μουσείο αλλά απόλυτη τάξη από όλους και συνεχίστηκε εντός του Μουσείου για περίπου 2 ώρες. Παρόλο τον κόσμο, η διάταξη του Μουσείου είναι τέτοια που δεν υπήρχε συνωστισμός και έτσι απολαύσαμε όλες τις αίθουσες στον χρόνο που θέλαμε εμείς να αφιερώσουμε. Η Μελίτα ενθουσιάστηκε με πολλά από τα έργα και χάρηκε που είδε από κοντά και κάποια από τα έργα που εμφανίζονται μέσα στο βιβλίο της Γλώσσας και της ιστορίας της.
Το καλό επίσης είναι ότι η πολυποικιλότητα των έργων καλύπτει όλα τα γούστα και έτσι τα παιδιά έρχονται σε επαφή με πολλά διαφορετικά ήδη τέχνης και εποχής ανοίγοντας τους ορίζοντές τους και ανακαλύπτοντας και τα ίδια ποια είναι αυτά που τους προσελκύουν περισσότερο.
Δομή της πινακοθήκης
Η Εθνική Πινακοθήκη χωρίζεται σε ορόφους και τμήματα ανάλογα με την “ηλικία”/εποχή των έργων.
1ος όροφος – Έργα του 16-19ου αιώνα
Στο συγκεκριμένο τμήμα, όταν πήγαμε εμείς, είδαμε και την έκθεση-αφιέρωμα στην Επανάσταση του ’21 και πραγματικά ήταν μια αποκάλυψη. Σπουδαίοι ζωγράφοι και σπουδαία έργα για τα μάτια σας μόνο!
Σε αυτό το link θα βρείτε όμως όλες τις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου για να κανονίσετε την επίσκεψή σας με βάση τα ενδιαφέροντά σας.
2ος όροφος – 1922-1940 Παράδοση και Μοντερνισμός
Παρθένης, Μόραλης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, εξπρεσιονισμός και Κόντογλου. Φυσικά και πολλά ακόμα υπέροχα έργα. Λατρέψαμε όσα έδειχναν την κοινωνία και την οικογένεια στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
3ος όροφος – Αφηρημένη τέχνης – Μοντερνισμός
Ο τελευταίος όροφος είναι για αφιερωμένος στη σύγχρονη (μοντέρνα) τέχνη με έργα όπως του Τσόκλη και του Φασιανού. Εντυπωσιακά κάποια από αυτά, τρομακτικά κάποια άλλα αλλά σίγουρα μια δόση από το διαφορετικό. Αξίζει την επίσκεψη σας.
Συγκεκριμένα οι ενότητες της μόνιμης έκθεσης είναι οι εξής:
- ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΤΕΧΝΗ – ΚΡΗΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
- ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ (1541-1614)
- ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΧΟΛΗ
- Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ TΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ (1832-1862)
- Η ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ (1862-1900)
- ΓΥΡΩ ΣΤΟ 1900
- ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΗ
- ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ
- ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ
- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ. ΔΑΣΚΑΛΟΙ, ΜΑΘΗΤΕΣ, ΕΠΙΓΟΙΝΟΙ
- ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ
Υπόγειο – Έκθεση
Στον υπόγειο χώρο την εποχή που πήγαμε εμείς υπήρχε μια περιοδική έκθεση που πραγματικά μας εντυπωσίασε. Η ιστορία των Μασκών και της τέχνης της απεικόνισης προσώπων από την αρχαία εποχή έως και σήμερα. Εντυπωσιακά έργα και καλλιτέχνες που ίσως να μην είχαμε την ευκαιρία να δούμε έργα τους από κοντά όπως του Ρεμπράντ.
Ανάλογα με τη μέρα της επίσκεψή σας αναζητήστε εδώ την έκθεση που επιθυμείτε να δείτε.
Εισιτήρια skip the line (χωρίς αναμονή στις ουρές) για το μουσείο της Ακρόπολης μπορείτε να κλείσετε και να δείτε διαθεσιμότητα από εδώ:
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
Παραρτήματα της Εθνικής Πινακοθήκης θα βρείτε και εδώ:
- Κουμαντάρειος Πινακοθήκη, Σπάρτη
- Εθνική Πινακοθήκη – Παράρτημα Κέρκυρας
- Εθνική Πινακοθήκη – Παράρτημα Ναυπλίου
- Μουσείο Καπράλου, Αίγινα
- Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης
ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ
Η Εθνική Πινακοθήκη έχει γενική είσοδο 10 ευρώ και μειωμένο εισιτήριο στα 5 ευρώ.
ΩΡΑΡΙΟ
Δευ 10:00 – 17:00
Τρι Κλειστά
Τετ 10:00 – 21:00
Πεμ 10:00 – 17:00
Παρ 10:00 – 17:00
Σαβ 10:00 – 17:00
Κυρ 10:00 – 18:00
Προσοχή! Tελευταία είσοδος στο μουσείο, μία ώρα πριν το κλείσιμο. Υπολογίστε πως θέλετε τουλάχιστον ένα δίωρο για να τη δείτε όλη. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με ερωτήματα που μπορεί να έχετε για την επίσκεψή σας, ανατρέξτε στο επίσημο site εδώ.
Διαβάστε περισσότερα στο Ανθομέλι για αξιόλογα μουσεία στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη:
- Επίσκεψη στο Μουσείο Ψευδαισθήσεων-Museum of Illusions
- Το Μουσείο Μπελβεντέρε στη Βιέννη και το “Φιλί” του Κλιμτ
- Επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών
- Μουσείο Άλατος στο Μεσολόγγι, ένα μουσείο που πρέπει να επισκεφτείς
- Βεργίνα: στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων
- Ξενάγηση στις Μυκήνες: αρχαιολογικός χώρος και μουσείο
- Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και στο μουσείο της
Αναψυχή – Οικογενειακή βόλτα
Στον χώρο του Μουσείου λειτουργεί πωλητήριο και καφέ στον κήπο όπου μπορείτε να βιώσετε μια στιγμή χαλάρωσης και ευκαιρία για συζήτηση με τα παιδιά σας για όσα είδατε. Εμείς δυστυχώς δεν καθίσαμε γιατί μετά είχαμε κλείσει τραπέζι για φαγητό αλλά ζήλεψα όσους είδα να απολαμβάνουν τον ήλιο και τον καφέ τους μετά από την περιήγησή τους στο μουσείο.
Μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας με επίκεντρο την Εθνική Πινακοθήκη μόνο κερδισμένους θα σας βγάλει. Ειδικά τα παιδιά σας θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν κοντά στην τέχνη, να δουν έργα και να μάθουν ζωγράφους και φυσικά να κάνουν αυτό το κάτι διαφορετικό. Μια εμπειρία ζωής!
Κάλη
Pin it for later
Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.