Μουσείο Άλατος στο Μεσολόγγι, ένα μουσείο που πρέπει να επισκεφτείς

Το Μεσολόγγι είναι μια πόλη που έχει πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη του. Και πραγματικά όταν το επισκεφτείτε σας προτείνω να το εξερευνήσετε από πολλές μεριές. Από την πολιτιστική, την ιστορική (αρχαία αλλά και νεότερη ιστορία), την αρχιτεκτονική αλλά και από την περιβαλλοντική του πλευρά. Στο δικό μας οικογενειακό ταξίδι στο Μεσολόγγι, μεταξύ άλλων, επισκεφτήκαμε το Μουσείο Άλατος στην Τουρλίδα και μείναμε κατενθουσιασμένοι. Δεν περιμέναμε με τίποτα να έχει τόσο ενδιαφέρον, να είναι τόσο φροντισμένο αλλά και να περιλαμβάνει και μια εξαιρετική ξενάγηση! Πάμε όμως να τα δούμε όλα πιο αναλυτικά.

Μουσείο Άλατος στο Μεσολόγγι, ένα μουσείο που πρέπει να επισκεφτείς

Το Μουσείο Άλατος στο Μεσολόγγι

Για το μουσείο άλατος δεν γνώριζα πριν την επίσκεψή μου στο Μεσολόγγι. Είχα τόσα που ήθελα να δουν τα παιδιά στην περιοχή και είχα αγχωθεί για το τι μπορούμε να δούμε μέσα σε μία μέρα που είχαμε στη διάθεσή μας. Γι αυτό συμβουλεύτηκα τους ντόπιους! Ω ναι, επικοινώνησα με τους Messolonghi by locals, τους ανέφερα τι ήθελα να δω στην περιοχή και εκείνοι μου έκαναν και τις δικές τους προτάσεις. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και η επίσκεψη στο άκρως ενδιαφέρον, όπως αποδείχθηκε, Μουσείο Άλατος.

Το μουσείο Άλατος άνοιξε τις πύλες του τον Σεπτέμβριο του 2020 και όπως καταλαβαίνετε είναι ένα καινούριο μουσείο παρόλο που στεγάζεται σε ένα πολύ παλιό, αλλά φυσικά ανακαινισμένο, κτίριο. Βρίσκεται στην καρδιά της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, στην περιοχή Τουρλίδα δίπλα ακριβώς στις αλυκές της Τουρλίδας.

Κατά την ξενάγηση μάθαμε πως το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το μουσείο ήταν κοιτώνας των εργατών της αλυκής. Τότε δεν υπήρχε ο δρόμος της Τουρλίδας και οι εργάτες στην αλυκή ή αλλιώς αλυκάριοι, λόγω της δύσκολης πρόσβασης, έμεναν σε αυτό το σπίτι για όσο καιρό δούλευαν μακριά από τα σπίτια τους. Αργότερα, που έγινε ο δρόμος της Τουρλίδας το κτίριο μετατράπηκε σε αποθήκη άχυρου για τα άλογα που έσερναν τα βαγονέτα μεταφοράς του αλατιού. Έμεινε εγκαταλελειμμένο για πολλά χρόνια, αφού πια ο τρόπος συγκομιδής του αλατιού εκσυγχρονίστηκε και τελικά μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο μουσείο από τον ιδρυτή του Κοινωφελή Πολιτιστικού Οργανισμού «Διέξοδος», Νίκο Κορδόση και την οικογενείας του, με την υποστήριξη του δήμου.

Μουσείο Άλατος στο Μεσολόγγι, ένα μουσείο που πρέπει να επισκεφτείς
Το μουσείο Άλατος στο Μεσολόγγι

Επίσκεψη στο Μουσείο Άλατος

Όταν πας σε ένα μουσείο δεν ξέρεις πάντα τι πρόκειται να συναντήσεις. Ως μητέρα δύο εφήβων θεώρησα πως θα έχει ενδιαφέρον να μάθουν να παιδιά για το αλάτι, αφού το Μεσολόγγι θεωρείται “η μάνα του Αλατιού”. Δεν περίμενα όμως αυτόν τον ενθουσιασμό όλων μας, όταν φύγαμε από το μουσείο, για όλα όσα είδαμε και με τον τρόπο που τα είδαμε.

Πρέπει να παραδεχτώ ότι η επίσκεψή μας δεν θα είχε τόσο ενδιαφέρον αν δεν είχαμε και τις υπέροχες πληροφορίες της υπαλλήλου του μουσείου που μας ξενάγησε στις αίθουσες του μουσείου. Αν απλά περπατούσαμε στους χώρους του μουσείου και βλέπαμε τα εκθέματα θα ήταν μισή η εμπειρία. Ακόμα κι αν διαβάζαμε τα σχετικά κείμενα δίπλα στα εκθέματα πάλι δεν θα ήταν το ίδιο. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως τα παιδιά όλων των ηλικιών βαριούνται εύκολα και έχει περισσότερο ενδιαφέρον μια διήγηση και μάλιστα με τόσο εκφραστικό τρόπο, όπως αυτή της ξεναγού μας, παρά η ανάγνωση κάποιων κειμένων έστω και κι αν κάποιες φορές διαβάζονται από τους γονείς.

Μουσείο Άλατος στο Μεσολόγγι, ένα μουσείο που πρέπει να επισκεφτείς
Το μουσείο εσωτερική έχει έξι θεματικές αίθουσες
Μουσείο Άλατος στο Μεσολόγγι, ένα μουσείο που πρέπει να επισκεφτείς
Παράθυρο με θέα τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου

Τι μας άρεσε στο μουσείο Άλατος

Μάθαμε για τους τρόπους εξόρυξης του Αλατιού

Οι τρόποι για να μαζέψουμε αλάτι είναι τρεις. Το ότι το αλάτι το συλλέγουμε από τη θάλασσα το ξέρουμε όλοι νομίζω. Όσοι διαβάζετε τα ταξιδιωτικά μας άρθρα θα ξέρετε πως το αλάτι το βρίσκουμε και σε αλατωρυχεία, ως ορυκτό. Θυμάστε που σας έγραψε η μαμά Μαρία για την επίσκεψή της στα αλατωρυχεία της Wieliczka στην Κρακοβία; Ολόκληροι ναοί έχουν φτιαχτεί μέσα σε αυτό από αλάτι! Το ξέρατε πως υπάρχουν και ξενοδοχεία από αλάτι; Πάμε όμως και στον τρίτο τρόπο: τα φυτά, που δεν είναι άλλα από τα αρμυρίκια που φυτρώνουν δίπλα στη θάλασσα! Αυτό πάντως εγώ σίγουρα δεν το γνώριζα!

Μουσείο Άλατος στο Μεσολόγγι, ένα μουσείο που πρέπει να επισκεφτείς 5
Αλατωρυχείο Wieliczka στην Κρακοβία (πατήστε στο link για να διαβάσετε την επίσκεψη της μαμάς Μαρίας εκεί)

Μάθαμε για τα είδη του αλατιού

Το ξέρατε πως υπάρχουν πολλά είδη αλατιού; Το αλάτι Ιμαλαίων είναι γνωστό σε πολλούς από εμάς ως ένα αλάτι, που επειδή δεν περιέχει ιώδιο, είναι πιο υγιεινό για ανθρώπου με καρδιακά προβλήματα. Ποιος ξέρει όμως πως στην Χαβάη έχουν μόνο κόκκινο και μαύρο αλάτι;

Μουσείο Άλατος στο Μεσολόγγι, ένα μουσείο που πρέπει να επισκεφτείς
Ένας πανέμορφος τρόπος παρουσίασης των διαφορετικών αλατιών απ’ όλο τον κόσμο!

Μάθαμε για τις μορφές του αλατιού

Μάθαμε για τις μορφές του αλατιού και μάλιστα είχαμε την ευκαιρία να το αισθανθούμε και μέσω της αφής. Ήταν συγκλονιστικό για τα παιδιά να μαθαίνουν πως το αλάτι των λευκών πυραμίδων που είδαμε στο Μεσολόγγι είναι αυτό που καθαρίζουμε την αυλή μας από το χιόνι τον χειμώνα και φυσικά δεν είναι βρώσιμο. Άλλο το αλάτι για τα παστά, άλλο για τα φιλέτα που ψήνει ο μπαμπάς, άλλο για το μαγείρεμα και τις σαλάτες κι άλλο το βιομηχανικό που τρώνε στα… πατατάκια τους!

Μουσείο Άλατος στο Μεσολόγγι, ένα μουσείο που πρέπει να επισκεφτείς
Εσείς γνωρίζετε όλες τις μορφές αλατιού;

Χρήσεις του αλατιού

Μα είναι δυνατό να υπάρχει το αλατί σε 14.000 προιόντα κάποια από τα οποία χρησιμοποιούμε καθημερινά; Κι όμως είναι! Μια εκπληκτική ιδέα και υλοποίηση του μουσείου Άλατος για να δούμε όλοι μας εκείνα τα προϊόντα που έχουν αλάτι; Γιατί μη μου πείτε ότι μπορούσατε να φανταστείτε ότι η μπύρα ή το απορρυπαντικό για τα ρούχα ή ακόμα και το δερμάτινο που φοράτε έχουν αλάτι;

Μουσείο Άλατος στο Μεσολόγγι, ένα μουσείο που πρέπει να επισκεφτείς
14,000 χρήσεις του αλατιού στην καθημερινή μας ζωή

Μια εξαιρετική συλλογή από αλατιέρες

Στο μουσείο θα θαυμάσετε με εξαιρετική και πρωτότυπη συλλογή από αλατιέρες απ’ όλον τον κόσμο. Εκτός από θαυμασμό ένιωσα να ξεχύνονται και μνήμες στο μυαλό μου! Θυμήθηκα εκείνες τις αλατιέρες ανθρωπάκια αλλά και αγιοβασιλάκια που έχω στο σπίτι. Θυμήθηκα τις αλατιέρες με σχέδια gaudi που πήρα δώρο για το σπίτι της αδερφής μου από τη Βαρκελώνη. Αλλά θυμήθηκα κι εκείνες τις αλατοπιπεριέρες από το παλιό καλό σερβίτσιο που έβαζε, παλιά, η μαμά μου στα τραπέζια με τα δύο ενωμένα μικρά μπολάκια. Ως άνθρωπος που έχω πολλές συλλογές και γενικά λατρεύω να βλέπω συλλογές παντός είδους, τη ζήλεψα αυτή την πρωτότυπη συλλογή των ιδιοκτητών του μουσείου που με τόσο όμορφο τρόπο αναδεικνύουν!

Μουσείο Άλατος στο Μεσολόγγι, ένα μουσείο που πρέπει να επισκεφτείς
Μια πολύ μικρή γεύση από την συλλογή με 1.500 αλατιέρες των ιδιοκτητών του μουσείου από το 1800!

Λατρέψαμε το λογότυπό του

Ως λάτρης της γραφιστικής και της φωτογραφίας λάτρεψα το λογότυπο του μουσείου. Το ξέρετε πως είναι η αληθινή φωτογραφία μια πυραμίδας αλατιού που αντικατοπτρίζεται στη λιμνοθάλασσα τραβηγμένη το βράδυ;

Μουσείο Άλατος στο Μεσολόγγι, ένα μουσείο που πρέπει να επισκεφτείς
Η φωτογραφία είναι του φωτογράφου Νίκου Σιάμου

Αγοράσαμε αλάτι Μεσολογγίου

Όχι ότι μπορεί να βρει κανείς δύσκολα σε άλλα μέρη της Ελλάδας αλάτι του Μεσολογγίου, αλλά εμείς το κάναμε ευκολότερο. Μας αρέσει, άλλωστε, να στηρίζουμε τα μέρη που επισκεπτόμαστε αγοράζοντας τοπικά προϊόντα κι έτσι φύγαμε από το μουσείο με αλάτια για τα ψητά μας, μιας και ο Γιώργος είναι μάστορας στο ψήσιμο, αλλά και την Αφρίνα το καλύτερης ποιότητας αλάτι που το μαζεύουν από την επιφάνεια της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου. Φυσικά, τα παιδιά ήθελαν οπωσδήποτε να δοκιμάσουν αλάτι κόκκινο και μαύρο από την Χαβάη, οπότε προμηθευτήκαμε από το κατάστημα του μουσείο και αυτά τα αλάτια!

Η αφρίνα ή αλλιώς ανθός αλατιού του Μεσολογγίου παράγεται μόνο στις αλυκές Μεσολογγίου. Έχει ξεχωριστή υφή, λιώνει στο στόμα και δημιουργεί έκρηξη γεύσεων. Μαζεύεται αποκλειστικά με το χέρι από την επιφάνεια της λιμνοθάλασσας πριν ξεκινήσει η συλλογή του αλατιού. Είναι ιδανική για σαλάτες και γλυκά αφού δεν είναι τόσο αλμυρή όπως το αλάτι. Είναι 100% φυσικό προϊόν με μεγάλη θρεπτική αξία, καθώς περιέχει 96 μέταλλα και ιχνοστοιχεία σε ιδανική αναλογία. Μπορείτε να την προμηθευτείτε από εδώ κι από εδώ.

Φυσικά δεν είναι μόνο αυτά που είδαμε και μάθαμε από την επίσκεψή μας στο μουσείο. Ας μην τα μαρτυρήσω όμως όλα! Έχετε πολλά ακόμα να μάθετε από τη δική σας επίσκεψη μέσα στο κτίριο του μουσείο, αλλά και έξω από αυτό στο εξωτερικό τμήμα του μουσείου!

Πώς θα πάτε

Όταν βρεθείτε στο Μεσολόγγι είναι πολύ εύκολο να βρεθείτε στην περιοχή είτε με αυτοκίνητο, είτε με ποδήλατο (υπάρχουν πολλά ενοικιαζόμενα). Το Μουσείο Άλατος βρίσκεται σε απόσταση μόλις 4 χιλιομέτρων από το λιμάνι  του Μεσολογγίου,
στην θέση «Τουρλίδα», περίπου 4 χλμ. από το λιμάνι. Στην ουσία πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό με «πελάδες», σπίτια δηλαδή  ψαράδων, χτισμένα σε πασσάλους πάνω στη θάλασσα.

Μουσείο Άλατος στο Μεσολόγγι, ένα μουσείο που πρέπει να επισκεφτείς
Παραδοσιακός οικισμός με «πελάδες» στον δρόμο της Τουρλίδας

Το μουσείο βρίσκεται στο τέλος του οικισμού και είναι ευκολοπροσβάσιμο μέσω μιας στενής λωρίδας δρόμου μέσα στη λιμνοθάλασσα. Ο δρόμος είναι φυσικά ασφαλτοστρωμένος και υπάρχει και ποδηλατόδρομος. Το μουσείο έχει χώρο για πάρκινγκ. Προσοχή όμως! Κλείστε και ανοίξτε τι πόρτες γρήγορα γιατί είναι σίγουρο πως θα μπουν μέσα πολλά κουνούπια!

Μουσείο Άλατος στο Μεσολόγγι, ένα μουσείο που πρέπει να επισκεφτείς
Ο δρόμος της Τουρλίδας προς το Μουσείο Άλατος

Δείτε εδώ, στο site του μουσείου Άλατος, στο βίντεο της αρχικής σελίδας του, τους χώρους του μουσείου αλλά κυρίως σε ποιο μαγικό σημείο της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου βρίσκεται.

Ώρες λειτουργίας

Αναλυτικά για τις ώρες ώρες λειτουργίας του μουσείου Άλατος πατήστε εδώ.

Εισιτήρια

Στην τιμή περιλαμβάνεται και ξενάγηση στο εσωτερικό του μουσείου.

  • Τιμή γενικής εισόδου 3 ευρώ.
  • Άτομα άνω των 70 ετών και εκπαιδευτικοί* 1,5 ευρώ.
  • Μαθητές, φοιτητές*, άνεργοι* 1 ευρώ.
  • Δημότες Μεσολογγίου*, μέλη «Διεξόδου», αμέα, δημοσιογράφοι*, ξεναγοί – συνοδοί γκρουπ και παιδιά έως 6 ετών δωρεάν.

Τι άλλο να κάνετε στην περιοχή

Προτείνουμε να συνδυάσετε την επίσκεψή σας με φαγητό στο ταβερνάκι εκεί δίπλα (Τουρλίδα Restaurant) όπως κάναμε κι εμείς. Πρώτα όμως προηγήθηκε μια βαρκάδα στη λιμνοθάλασσα με την παραδοσιακή βάρκα των ψαράδων χωρίς καρίνα (γαϊτα) με ξεναγό περιβαλλοντολόγο και μια εμπειρία γευσιγνωσίας με τοπικό ουζάκι, αλμυρά και αυγοτάραχο στις πελάδες των ψαράδων. Αυτά τα τελευταία, μάλιστα, τα οργάνωσαν για μας οι Messolonghi by locals και θα σας μιλήσω γι αυτά αναλυτικά σε επόμενα άρθρα μου.

Ως τότε, δείτε τι άλλο μπορείτε να κάνετε στο Μεσολόγγι και τη γύρω περιοχή, όπως τα βίωσε στα ταξίδι της η Κάλη με τη δική της οικογένεια σε προηγούμενο ταξίδι.

Κατερίνα

Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

Katerina-Anthomeli

Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

Εγγραφείτε
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments