Η σημερινή ανάρτηση νομίζω ότι θα σας αρέσει πάρα πολύ είτε είστε μαμά είτε εκπαιδευτικός γιατί θα σας δείξω έναν τρόπο να γνωρίσουν τα παιδιά τον κόσμο μέσα από το παιχνίδι. Κι έστω κι αν εμείς κάναμε όλες αυτές τις δραστηριότητες μέσα στο κατακαλόκαιρο, αυτό δεν σημαίνει ότι δε μπορείτε να τις κάνετε κι εσείς οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου και όχι μόνο τις απόκριες, όπως ίσως σκεφτείτε κάποιοι βλέποντας τις φωτογραφίες! “Γνώρισε τον κόσμο παίζοντας”, λοιπόν, και πάμε να δούμε πώς μπορείτε να το στήσετε σε 10 βήματα.
Γνώρισε τον κόσμο παίζοντας
Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Φέτος το καλοκαίρι ήταν η δεύτερη χρονιά που κράτησα για λίγες ημέρες τις φίλες της Μελίτας στο σπίτι μας και με απαίτηση μικρών και μεγάλων μάλλον θα γίνει και φέτος το καλοκαίρι! Πολύ λίγες οι δύο μέρες, σχετικά με το ζόρι που τραβάνε οι γονείς τους μέχρι να βγουν σε άδεια, το ξέρω, αλλά σίγουρα βάζω κι εγώ το δικό μου μικρό λιθαράκι στη διασκέδαση των κοριτσιών. Πέρσι το θέμα μας ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι δραστηριότητες που κάναμε και ό,τι μάθαμε ήταν σχετικό με αυτό. Φέτος όμως ήθελα κάτι διαφορετικό, γιατί δεν θέλω απλά να κρατάω τα κορίτσια και όλη μέρα να παίζουν μόνα τους. Αποφάσισα, λοιπόν, να τις ταξιδέψω στον κόσμο, καθώς ξέρετε πόσο μας αρέσουν τα ταξίδια.
Η έμπνευση
Ψάχνοντας πληροφορίες για χώρες που θα μπορούσαν να τους φανούν ενδιαφέρουσες έπεσα πάνω στην www.barefootmommy.com, μια μαμά/blogger με ακτιβιστικές διαθέσεις που δίνει ιδέες σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών πάνω στην πείνα, στη δικαιοσύνη, στην οικολογία και γενικά στη δημιουργία μικρών πολιτών του κόσμου. Εμπνευσμένη από διάφορα άρθρα της αποφάσισα τελικά να “ταξιδεύψω” τα κορίτσια στην Κίνα και στο Μεξικό! Το θέμα, όμως, ήταν τι πληροφορίες θα έδινα ώστε να είναι και διασκεδαστικές και κατατοπιστικές για κορίτσια από 6 έως 8 χρονών; Μμμμ, το σκέφτηκα από εδώ, το σκέφτηκα από εκεί και τελικά κατέληξα στα παρακάτω 10 βήματα που μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε κι εσείς ως βοήθεια για να στήσετε το δικό σας… “Γνώρισε τον κόσμο” μέσα από το παιχνίδι.
ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Ας δούμε τα βασικά βήματα μέσα από το δικό μας παιχνίδι σχετικά με την Κίνα και το Μεξικό.
1) Φτιάχνουμε το δικό μας διαβατήριο
Φτιάξτε το δικό σας διαβατήριο και ξεκινήστε τα νοερά ταξίδια μέσα από τις δραστηριότητες, την ανάγνωση, τις κατασκευές και γιατί όχι το youtube. Μπορείτε να βρείτε οδηγίες για να το φτιάξετε στο paixnidaki. Εμείς είναι η αλήθεια πως αυτό το βήμα τελικά το παραλείψαμε γιατί τα κορίτσια ανυπομονούσαν να περάσουν στο πιο fun μέρος του παιχνιδιού. Ωστόσο το είχα κάνει παλιότερα μόνο με τη Μελίτα και ήταν αρκετά διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό συγχρόνως!
2) Παίζουμε το “ταξιδιωτικό πρακτορείο”
Μοιράστε ρόλους και βοηθήστε το παιδί να επιλέξει τη χώρα που εσείς έχετε ετοιμάσει να του παρουσιάσετε. Προσοχή, μην καταλήξετε σε κάποια που δεν μπορείτε να στηρίξετε. Να είστε και λίγο πονηροί! Δείξτε τους φωτογραφίες για να τα πείσετε και γιατί όχι ενσωματώστε στο παιχνίδι σας ακόμα και το tablet με sites που έχετε βρει σχετικά με τη χώρα που τους προτείνετε να επισκεφτείτε. Το βήμα αυτό είναι ιδανικό για μικρότερα παιδιά. Για τα κορίτσια, που ήταν άνω των 6, το κράτησα σύντομο και περιεκτικό… λέγοντας τους απλά τη χώρα που θα πάμε!
Για το παιχνίδι “Γνώρισε τον κόσμο παίζοντας” μπορεί να σας βοηθήσει να προμηθευτείτε τον Άτλαντα για Παιδιά εδώ και εδώ και εδώ μια εκπληκτική έκδοση.
3) Μαθαίνουμε γενικές πληροφορίες για τη χώρα καθώς και λίγο λεξιλόγιο
Πριν ταξιδέψει κανείς σε μία ξένη χώρα θα χρειαστεί σίγουρα πληροφορίες γι αυτή οπότε να είστε καλά προετοιμασμένοι και γιατί όχι να έχετε και σημειώσεις. Εμένα με βοήθησαν πολύ για να μη χάνω χρόνο και τον ειρμό της σκέψης μου. Επίσης όταν έβλεπα ότι κάτι δεν πολυενδιέφερε τα κορίτσια προχωρούσα γρήγορα στην επόμενη πληροφορία που είχα γραμμένη στο τεφτέρι μου.
Γνώρισε την Κίνα παίζοντας:
Ξεκίνησα λέγοντάς τους να διαλέξουν ένα Κινέζικο όνομα που θα χρησιμοποιούσαμε για όλη την ημέρα.
*Μερικά χαρακτηριστικά είναι: Mei, Luli, Fung, Jiao, Juan, Lee, Meili.
Μόλις το επέλεξαν, όχι και τόσο γρήγορα όσο φαντάζεστε, τους καλωσόρισα στη “χώρα μου” λέγοντάς τους “Χουάν Γηνγκ”, δηλαδή καλωσορίσατε, το όνομά τους, και μετά τις εκφράσεις “Νι χάο” (γεια) και “Νι χάο μα” (τι κάνεις;). Εν συνεχεία προσπάθησαν και αυτές να τις επαναλάβουν και φυσικά ρίξαμε πολύ γέλιο.
*Για περισσότερες εκφράσεις μπείτε στο youtube στο κανάλι Miss Panda Chinese.
Εν συνεχεία τους είπα ότι η γλώσσα δεν λέγεται Κινέζικη αλλά Μανδαρινική και ότι το 1/5 του πληθυσμού ολόκληρου του κόσμου ζει στην στην Κίνα, δηλ 1,3 δις. Οι Κινέζοι ανακάλυψαν το χαρτί, την πυξίδα, πυροτεχνήματα, μετάξι, πυρίτιδα Διάλεξα αντικείμενα που να τα ξέρουν και να τους ενθουσιάσουν. Συνέχισα με το ότι εκεί κοντά βρίσκεται το μεγαλύτερο βουνό στον κόσμο, το Έβερεστ, αλλά και το Σινικό τοίχος που είναι 4.500 μίλια και φαίνεται από το διάστημα! Τους μίλησα, επίσης, για τα ιδεογράμματα και τους έδειξα μερικά στο ίντερνετ. Εντυπωσιάστηκαμε με τους 50.000 χαρακτήρες και προσπαθήσαμε να γράψουμε και μερικούς. Αναφερθήκαμε στο ζώο Πάντα αλλά και στα μπισκότα της τύχης. Τέλος, μεγάλο γέλιο έριξαν με τα κινέζικα ζώδια και με βάση ένα εκτυπώσιμο που είχα βρει εδώ βρήκε η καθεμιά ποιο είναι το δικό της κινέζικο ζώδιο και ποια τα χαρακτηριστικά του.
Κι άλλες πληροφορίες για το παιχνίδι “Γνώρισε τον κόσμο παίζοντας”:
- Μπορείτε επίσης επίσης να τους μιλήσετε για τα έθιμα της Κινέζικης πρωτοχρονιάς.
- Εντρυφήστε μαζί τους στην παράδοση του κινέζικου οριγκάμι. Δείτε τη δική μας προσπάθεια στο youtube
- Μιλήστε τους επίσης για το διάσημο Κινέζικο Τσίρκο.
Γνώρισε τον κόσμο (το Μεξικό) παίζοντας:
Ξεκινήσαμε πάλι διαλέγοντας ένα όμορφο Ισπανικό όνομα και αναφέραμε ότι οι Μεξικάνοι και οι Ισπανοί συνήθως έχουν περισσότερα από ένα ονόματα.
Μερικά χαρακτηριστικά είναι: Maria, Juana, Margarita, Veronica, Elisabeth, Alejandra, Gabriella
Τους καλωσόρισα λέγοντάς τους “Μπιενβενίδο” (καλωσορίσατε) καθώς και “Με γιάμο Φρίντα” (Με λένε Φρίντα). Τους ρώτησα επίσης “Κόμο τε γιάμο” (πώς σε λένε;) και έπρεπε να μου απαντήσουν λέγοντάς μου “Με γιάμο …” συμπληρώνοντας το όνομα που είχαν διαλέξει.
Εν συνεχεία είδαμε τη μεξικάνικη σημαία και αναφέραμε ότι στο Μεξικό μιλάνε την Ισπανική γλώσσα, αλλά και αρκετές διαλέκτους. Το Μεξικό έχει 120.000.000 κατοίκους (ουάου!) και ότι το νόμισμά τους είναι το πέσος. Μιλήσαμε για τους Μάγιας και τους Αζτέκους με την ιερή τους σοκολάτα. Εεδώ δώστε μεγάλη σημασία γιατί το θέμα της σοκολάτας θα τους ενθουσιάσει! Ακόμα μιλήσαμε και για την Ημέρα των Νεκρών, αν είδατε την ταινία Coco μπορείτε να αναφερθείτε και σε αυτό, και τη Cinco de Mayo. Είπαμε επίσης ότι τρία χαρακτηριστικά ζώα της χώρας είναι το τζάγκουαρ, το πούμα και το ιγκουάνα και ότι μερικά από τα φαγητά τους είναι το τσίλι κον κάρνε, το γκουακαμόλε, οι τορτίγιας και τα νάτσος (θα τους αρέσουν αυτές οι λέξεις και ας μην ξέρουν τι είναι!). Φυσικά μιλήσαμε για τα σομπρέρος, τις μαράκες και τους κάκτους! Γενικά μην τους μιλάτε λες και κάνετε διάλεξη. Ρωτήστε, συζητήστε, μαντέψτε και πάνω απ’ όλα γελάστε!
4) Ακούμε ισπανική/κινέζικη μουσική
Εννοείται ότι συγχρόνως μπορείτε να έχετε βάλει να ακούτε μουσική της χώρας που έχετε επιλέξει. Εγώ το απέφυγα από την αρχή γιατί ήδη γινόταν ένας μικρός χαμός με γέλια και φωνούλες οπότε την έβαλα όταν έκαναν τις κατασκευές για τις οποίες θα σας μιλήσω αργότερα.
Για την Κίνα επέλεξα από το youtube παραδοσιακά κομμάτια που εννοείται ότι δεν ήξερα, χεχε, αλλά σίγουρα θα βρείτε κάποια να σας αρέσουν ή έστω να εκπροσωπούν τη χώρα.
Όσον αφορά στην Μεξικάνικη μουσική, δείξαμε μεγάλο ενδιαφέρον για τους Μαριάτσι, τους παραδοσιακούς μουσικούς του Μεξικό με τις στολές και τις κιθάρες τους, αν έχετε και κάποια αποκριάτικη στολή χρησιμοποιήστε την για κάποιο αγόρι της παρέας, και φυσικά ακούσαμε και τη χαρακτηριστική μουσική τους.
5) Βλέπουμε ενθύμια από αυτές τις χώρες
Στην αναφορά μου στο φαγητό των κινέζων τους είπα ότι τρώνε πολύ ρύζι και νουντλς και χρησιμοποιούν τσοπ στικς… τους έδειξα μάλιστα πώς είναι, γιατί έχω στο σπίτι, και τους παρότρυνα να προσπαθήσουν να τα χρησιμοποιήσουν (youtube: how to hold chopstics). Μπορείτε επίσης να περιεργαστείτε κάποιο μαγνητάκι από τη χώρα αν έχετε πάει ή κάποιο άλλο ενθύμιο που έχετε αγοράσει εσείς ή σας έχουν φέρει από την χώρα αυτή.
6) Χρωματίζουμε εκτυπώσιμα που βρήκαμε στο διαδίκτυο ή κάνουμε κατασκευές
Για ένα διάλειμμα από τις πολλές πληροφορίες μπορείτε να τους δώσετε να χρωματίσουν κάποιες χρωμοσελίδες σχετικές με τη χώρα ή τη σημαία της χώρας. Εμείς κάναμε λίγο απ’ όλα.
Όσον αφορά στην Κίνα, είδαμε τη σημαία της χώρας αλλά επειδή βαριόντουσαν να την χρωματίσουν όλη κόκκινη αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια βεντάλια, χαρακτηριστικό στοιχείο άλλωστε της χώρας. Έχοντας ήδη επιλέξει δύο διαφορετικά σχέδια, τα κορίτσια επέλεξαν αυτό που του άρεσε και άρχισαν τη χαρτοκοπτική και το στόλισμά της.
Δείτε πώς να φτιάξετε κινέζικες βεντάλιες εδώ και εδώ.
Για το Μεξικό είχαμε δύο ειδών δραστηριότητες. Η μία ήταν να χρωματίσουν με όμορφα έντονα χρώματα μια εικόνα της Φρίντα Κάλο (ήταν άλλωστε και η επίτιμη καλεσμένη μας!) και εν συνεχεία να φτιάξουμε λουλούδια από γκοφρέ χαρτί για να στολίσουμε τα κεφάλια μας σαν τη διάσημη αγαπημένη ζωγράφο.
Φτιάξτε επίσης Μεξικάνικα σημαιάκια από εδώ.
Παρόλο που είχα σκοπό να τους βοηθήσω να φτιάξουμε και μια πινιάτα, τελικά δεν προλάβαμε και τους υποσχέθηκα ότι θα φτιάξουμε μια άλλη φορά.
Δείτε τι είναι η πινιάτα και πώς ξεκίνησε αυτό το μεξικάνικο έθιμο.
7) Μαθαίνουμε για μία διασημότητα
Επειδή για την Κίνα δεν μου ερχόταν κάποιος που να γνωρίζουν τα κορίτσια ή έστω να πιστεύω ότι θα τους εντυπωσιάσει δεν είχα κάτι σχετικό στην παρουσίαση της χώρας. Ωστόσο μιλήσαμε για την παραδοσιακές “ρόμπες” των γυναικών αλλά όχι σε μεγάλη έκταση καθώς κι εγώ δεν ξέρω πολύ καλά τις διαφορές ανάμεσα στην Κίνα και την Ιαπωνία. Παραμείνετε στα γενικά, δεν πάνε και για μεταπτυχιακό!
Ωστόσο, για το Μεξικό δεν υπήρχε περίπτωση να μην βάλω την αγαπημένη μου Φρίντα Κάλο με την πολυτάραχη ζωή της. Τα κορίτσια έμειναν με ανοιχτό το στόμα μαθαίνοντας για τα ατυχήματα και τις ατυχίες που είχε στη ζωή της. Τους έδειξα φωτογραφίες της και από τα χρόνια της ζωή της με τα έντονα χρώματα αλλά και από αυτά που συνήθιζε να ντύνεται πιο αρσενικά. Ωστόσο προσπάθησα να είμαι και λίγο διακριτική στα πολύ προσωπικά της θέματα καθώς δεν ήθελα να μπω σε ευαίσθητα θέματα. Δεν ήταν άλλωστε της παρούσης. Μιλήσαμε όμως για τη δύναμη της ψυχής, είδαμε τα έργα της (προσοχή σε αυτά που θα διαλέξετε να δείξετε καθώς δεν είναι όλα κατάλληλα για παιδιά) και δώσαμε σημασία στη δύναμη της γυναίκας και στους επαναστατικούς χαρακτήρες και στη διαμόρφωση της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία. Τα κορίτσια ενθουσιάστηκαν!! (μάθετε περισσότερες πληροφορίες εδώ και βρείτε colouring pages εδώ)
Προμηθευτείτε το υπέροχο παιδικό βιβλία για τη Φρίντα Κάλο από Εκδόσεις Διόπτρα
Ένα βιβλίο που θα σας ενθουσιάσει και ίσως να στηρίξετε ολόκληρο το παιχνίδι σε αυτό είναι το αγαπημένο πλέον της Μελίτας “Ιστορίες της Καληνύχτας για Επαναστάτριες. Η ζωή 100 σπουδαίων γυναικών“. Διαβάστε την ανάρτησή μου σχετικά με το δικό μου δυναμικό κορίτσι και το πώς μας βοήθησε το βιβλίο.
8) Μασκαρευόμαστε/ντυνόμαστε ανάλογα
Κι αν ακόμα δεν έχουν εντυπωσιαστεί, που δεν υπάρχει περίπτωση, αυτό το κομμάτι, που προτείνω να το αφήσετε για το τέλος για να μην καλύψει όλα τα υπόλοιπα, θα τους ενθουσιάσει. Εγώ ως Κάλη, ξέρετε όσοι με διαβάζετε, ότι αγαπώ τα μασκαρέματα. Έτσι, δεν θα μπορούσα να μην κάνω αυτές τις παρουσιάσεις ντυμένη ανάλογα. Δεν σας το είπα από την αρχή για να αφήσω το καλύτερο για το τέλος!. Ωστόσο τα κορίτσια δεν τα έντυσα από την αρχή γιατί απλά… δεν το είχα μέσα στο αρχικό πλάνο μου. Όταν όμως με είδαν εμένα ντυμένη, το μασκάρεμά τους ήταν μονόδρομος. Τώρα θα μου πείτε που βρήκα όλα αυτά. Απλή τύχη! Εσείς όμως αν το οργανώσετε καλύτερα και νωρίτερα είμαι σίγουρη ότι θα κάνετε εξίσου καλή δουλειά με εμένα ή και ακόμα καλύτερη.
Για τις μικρές μου κινεζούλες έτυχε να έχω ρόμπες που παραπέμπουν σε κίνα και έτσι όλες είχαν τη στολή τους. Τα μαλλάκια τους πιάστηκαν σε όμορφους κότσους και τα ματάκια τους έγιναν σκιστά με τη βοήθεια του μακιγιάζ. Και παρόλο που δεν μπορώ να σας δείξω τα κορίτσια ακριβώς όπως ήταν φαντάζομαι πήρατε μια ιδέα.
Για τις μικρές μου Φρίντα Κάλο τα πράγματα ήταν λίγο πιο περίπλοκα. Έπρεπε να βρω χρωματιστά ρούχα που θα τους κάνουν και να κάνουμε το μακιγιάζ να μοιάζει πιστευτό και όχι καρικατούρα. Και παρ’ ότι άλλαξαν ένα σωρό ρούχα και είχαμε και λίγα κλάματα, εντάξει όλα είναι πιθανά όταν έχεις να κάνεις με 4 μικρά κορίτσια, τελικά το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από μαγικό. Τα κορίτσια φόρεσαν επίσης τα λουλούδια που είχαν φτιάξει μόνες τους στα κεφάλια τους και ήταν τόσο μα τόσο όμορφες. Τις αγαπώ απλά!!!
9) Βγάζουμε φωτογραφίες και βιντεάκια
Και κάπου εκεί αρχίζω να παίρνω μπροστά και να λέω… “καλά ούτε μια φωτογραφία βγάλαμε”! Με κάμερα, λοιπόν, που δεν είχε φορτιστεί αρκέστηκα στο κινητό μου και στις χαμηλής ποιότητας φωτογραφίες του. Αλλά δεν πειράζει, το νόημα το πιάσατε πιστεύω. Εκτός όμως από φωτογραφίες τους έβγαλα και βιντεάκια να λένε με ύφος, “Το όνομά μου είναι…” ανάλογα με το όνομα που είχαν διαλέξει στην αρχή της μέρας φυσικά στη γλώσσα της χώρας που κάναμε. To “με γιάμο Φρίντα” ακόμα μου το λένε και γελάνε! Το κινέζικο απλά το έχουν ξεχάσει… κι εγώ! Χεχε!
10) Τρώμε ethnic φαγητό για μεσημεριανό
Γνώρισε τον κόσμο παίζοντας… αλλά νηστικό αρκούδι δεν χορεύει! Kαι επειδή μετά απ’ όλα αυτά σίγουρα θα έχουν πεινάσει πολύ, σας προτείνω να έχετε μαγειρέψει από βραδύς. Εγώ αυτό το βήμα δεν το έκανα, είχα απλό ελληνικό φαγητάκι, αλλά σίγουρα θα το κάνω αν το επαναλάβουμε το καλοκαίρι. Επιλέξτε μία εύκολη συνταγή από τη χώρα που έχετε παρουσιάσει, ή παραγγείλετε, ώστε να μπορούν να τη φάνε τα παιδιά και ολοκληρώστε έτσι τον κύκλο του παιχνιδιού. Κι αν αυτό δεν είναι εφικτό, διαλέξτε ίσως ένα ethnic γλυκό! Σίγουρα θα τους ενθουσιάσει. Κι αν ακόμα κι αυτό δεν σας αρέσει… περιμένετε τον μπαμπά να σας πάει για φαγητό σε ένα αντίστοιχο εστιατόριο! Να κάνει κάτι και αυτός, χεχε!
Προμηθευτείτε το βιβλίο Κινέζικη Κουζίνα του Δρίσκα εδώ
Προμηθευτείτε το βιβλίο Μεξικάνικη Κουζίνα από εδώ σε σούπερ τιμή!
Πώς σας φάνηκε το παιχνίδι “Γνώρισε τον κόσμο”; Ξέρω ότι σας άρεσε αλλά πολλοί σκέφτεστε ότι αυτό δεν είναι εφικτό να γίνει. Επιλέξτε τα βήματα που μπορείτε να κάνετε σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού σας ή τις δικές σας δυνάμεις και απολαύστε την ημέρα σας. Ας βγάλουμε τα παιδιά μας από τα σύνορα της χώρας μας έστω και νοερά, ας τους δείξουμε ότι όλοι οι λαοί έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά, ότι όλοι δεν είμαστε ίδιοι και ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε το διαφορετικό. Κι αν σήμερα δεν μπορείτε να τους πάτε ένα ταξίδι στο εξωτερικό, φτιάξτε τις βάσεις για να το κάνουν αύριο μόνα τους!
Κάλη
Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.
Τι όμορφη ιδέα!!!!!
Ελένη μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ ειλικρινά!
Δε νομίζω ότι έχω δει ποτέ πιο ολοκληρωμένο στήσιμο παιχνιδιού διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Το εγκρίνω και ως μαμά και ως εκπαιδευτικός! Οι κόρες μου είναι μικρές ακόμα για να παίξουμε κάτι τέτοιο, αλλά πραγματικά και μόνο η παρουσίαση με εντυπωσίασε. Και κάθε φορά που παίζεται, θα υπάρχουν και άλλα πράγματα να κάνει και να μάθει κανείς. Πολύ ωραία ιδέα, Κάλη, πολύ μελετημένη και άρτια!
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Και όντως ο λόγος που άργησα να την γράψω αυτή την ανάρτηση ήταν ότι ήθελα να σας την προσφέρω ολοκληρωμένη! Δεν μου αρέσουν εμένα τα μισά πράγματα, χεχε!
Τι να πω Κάλη μου! Δηλώνω απλά περήφανη για το πόσο πολύ ασχολείσαι με τα παιδιά και αυτό είναι κάτι που το επιβεβαιώνεις καθημερινά! Κι όχι φυσικά μόνο με το δικό σου το παιδί ή τα ανίψια σου! Ίσως τελικά να έπρεπε να γίνεις δασκάλα ή νηπιαγωγός! Μπράβο για την υπομονή σου, γιατί για να γίνει κάτι σαν κι αυτό που περιγράφεις θέλει όχι μόνο να ασχοληθείς εκείνη την ώρα με τα παιδιά αλλά να κάνεις και από πριν μια μικρή έστω προετοιμασία!
Σε ευχαριστώ αδερφή μου! Οταν έχω χρόνο και κέφι και δεν γκρινιάζω κάνω θαύματα!
Υπέροχη ιδέα και άψογη εκτέλεση!!! Θα το δοκιμάσω σίγουρα όχι μόνο με τα παιδιά μου αλλά και με την τάξη μου! Σ’ευχαριστώ πολύ!!! Συνέχισε έτσι!!!
Δέσποινά μου σε ευχαριστώ πολύ. Θα χαρούμε να μάθουμε τα νέα αν τελικά κάνεις κάτι παρόμοιο ή ακόμα και φωτογραφίες ή υλικό για άλλες χώρες!
Εννοείται πως θα σου στείλω! Μπήκα και στο site με τα διαβατήρια που προτείνεις. Πολύ ωραίο το βαλιτσακι για κάθε χώρα. Ετσι θα το εισαγω κι εγώ. Με μια παλιά βαλίτσα που έχω!
Aαααα πολύ ωραία ιδέα. Πέρσι στο νηπιαγωγείο έτσι μας αποχαιρέτησε η δασκάλα της Μελίτας. Ενα βαλιτσάκι που ήταν γεμάτο βιβλίο και κάθε παιδί έπρεπε να βάλει ένα αναμνηστικό από τις διακοπές τους, να γράψει ευχές και φυσικά να διαβάσει τα βιβλία. Φυσικά δεν τελειώσε ποτέ ο κύκλος της ανταλλαγής γιατί εμείς οι γονείς είμαστε χειρότεροι από παιδιά μερικές φορές και δεν είμαστε σωστοί στις υποχρεώσεις μας. Από εμάς πάντως πέρασε και περάσαμε τέλεια μαζί του. Εσύ φυσικά θα το κάνεις με διαφορετική φιλοσοφία αλλά σίγουρα θα είναι και αυτό πολύ καλό!
Καταλαβαινω πολύ καλά τι λες… Κι εγώ δίνω βαλίτσες με διάφορα για παιχνίδι- εξερεύνηση στο σπίτι
αλλά, δυστυχώς, δε συμμερίζονται όλοι οι γονείς την ιδέα που μπορεί να έχει η νηπιαγωγός κι έτσι χάνουν λίγη από τη μαγεία…
Χαίρομαι πολύ που σε πρωτοδιαβασα ιντερνετικά πριν χρόνια γιατί μου δίνεις κουράγιο να συνεχίζω να δημιουργώ μαγεία… Μακάρι να ήταν έστω κι οι μισοί γονείς σαν κι εσένα…
Και γω στο σπίτι κάνω κάτι αντίστοιχο με τον μεγάλο μου γιο (και το έχω ονομάσει “Ταξιδολογία”) αλλά εσύ το πηγές σε άλλο επίπεδο με το μασκαρεμα και το φαγητό που πρότεινες. Τέλεια ιδέα!!
Ταξιδολογία; Α τι ωραίο!!!! Θα το χρησιμοποιώ κι εγώ αν μου επιτρέπεις! Φέτος να δω που θα τις πάω!!!
Καταλαβαινω πολύ καλά τι λες… Κι εγώ δίνω βαλίτσες με διάφορα για παιχνίδι- εξερεύνηση στο σπίτι
αλλά, δυστυχώς, δε συμμερίζονται όλοι οι γονείς την ιδέα που μπορεί να έχει η νηπιαγωγός κι έτσι χάνουν λίγη από τη μαγεία…
Χαίρομαι πολύ που σε πρωτοδιαβασα ιντερνετικά πριν χρόνια γιατί μου δίνεις κουράγιο να συνεχίζω να δημιουργώ μαγεία… Μακάρι να ήταν έστω κι οι μισοί γονείς σαν κι εσένα…
Μακάρι να ήταν έστω και οι μισοί δάσκαλοι σαν εσένα.. θα πω εγώ! Η μαγεία των παιδικών μας χρόνων είναι αυτή που μας κάνει αργότερα ως ενήλικες που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ώριμα τον ρεαλισμό και την ωμότητα της ζωής χωρίς να μας τρώει και εμάς και τους γύρω μας. Σε ευχαριστούμε πολύ Δέσποινα για τα υπέροχα λόγια σου αυτά είναι που μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε μέσα στον αδηφάγο κόσμο των social media. Την καλημέρα μας!
Σ’ευχαριστώ πολύ!
Ξέρεις, απο τότε που άρχισα να διαβάζω εσάς αλλά και τις υπόλοιπες φίλες σας μαμαδομπλογκερς, ψήνομαι πολύ να φτιάξω κι εγώ μπλογκ για να μπω στην παρέα!!! Keep blogging, λοιπόν, και πού ξέρεις? Μπορεί να γίνετε περισσότερες! Πολλά φιλιά!!!