Νομάς: Τι είναι οι Digital Nomads; | Οδηγός 2024

Ο απόλυτος οδηγός για επίδοξους ψηφιακούς νομάδες

Καθώς ζούμε σε μια εποχή όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει μπει στη ζωή μας και η ψηφιακή τεχνολογία διέπει πολλούς τομείς της επαγγελματικής μας καριέρας, αποφασίσαμε να γράψουμε αυτό το άρθρο ως ένα βοήθημα προς τα νέα παιδιά που αναζητούν διαφορετικούς τρόπους εργασίας, εναλλακτικές συνθήκες επαγγελματικής ζωής και θα ήθελαν ενδεχομένως να συνδυάσουν τη δουλειά τους με τα ταξίδια. Το να είσαι Ψηφιακός Nομάς ή αλλιώς Digital Nomad στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πλέον δεν μοιάζει άπιαστο όνειρο ούτε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, οπότε αυτός ο οδηγός ας είναι η αρχή για όσους σκέφτονται τη δουλειά τους… αλλιώς.

Τι σημαίνει να είσαι ψηφιακός νομάς ή ψηφιακός μετανάστης;

Ο ψηφιακός νομάς (digital nomad) είναι ένα άτομο που εργάζεται εκτός γραφείου ή σπιτιού, δηλαδή έχει εξ’ αποστάσεως εργασία (remote worker) χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και την πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Κοινώς, χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή και το ίντερνετ. Συχνά μάλιστα, οι ψηφιακοί νομάδες εκμεταλλεύονται την ευελιξία που προσφέρει η τεχνολογία για να εργαστούν από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και συνδυάζουν τα ταξίδια σε διάφορες τοποθεσίες με την εργασία τους για αυτό λέγεται και ψηφιακός μετανάστης.

Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που εργάζονται ως ψηφιακοί νομάδες στη χώρα τους και εκτελούν τα επαγγελματικά τους χρέη από ένα καφέ, κοινόχρηστους επαγγελματικούς χώρους, ξενοδοχεία ή οποιοδήποτε άλλο μέρος τους προσφέρει καλή σύνδεση στο διαδίκτυο. Ο όρος αυτός, λοιπόν, έχει μια ευρεία έννοια. Τέλος, να πω ότι για να είσαι ψηφιακός νομάς δεν είναι απαραίτητο να είσαι αυτοαπασχολούμενος αλλά μπορείς να εργάζεσαι και ως υπάλληλος σε μία εταιρεία.

Ποιο είναι το πιο συνηθισμένο επάγγελμα για έναν ψηφιακό νομά;

Φυσικά δεν μπορούμε να καλύψουμε όλα τα επαγγέλματα που μπορεί να εκμεταλλευτεί ένα επίδοξος ψηφιακός νομάς αλλά έπειτα από έρευνα τα παρακάτω είναι τα πιο κατάλληλα για να αξιοποιηθούν δουλεύοντας από απόσταση.

  1. Προγραμματιστές και Προγραμματίστριες (λογισμικών και εφαρμογών)
  2. Συγγραφείς και Συντάκτες (+Bloggers and Coywriters)
  3. Γραφίστες και Καλλιτέχνες (+εικονογράφοι)
  4. Διαχειριστές Κοινωνικών Δικτύων (SoMe Managers)
  5. Ειδικοί SEO και Μάρκετινγκ
  6. Διαχειριστές Ιστοσελίδων και Πλατφορμών
  7. Διαχειριστές Προϊόντων και Project Managers
  8. Εκπαιδευτικοί και Καθηγητές σε απόσταση (μέσω διαδικτυακών μαθημάτων ή δημιουργία online courses)
  9. Εξειδικευμένοι Freelancers (στον τομέα της μουσικής, της παραγωγής βίντεο κ.α.)
Ψηφιακός Νομάς στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό (digital nomads)
Ψηφιακός Νομάς: οδηγός για αρχάριους digital nomads

Πλεονεκτήματα της ζωής ενός Digital Nomad

Για πολλούς η ζωή ενός ψηφιακού νομάδα μοιάζει ονειρεμένη. Να ξυπνάς ό,τι ώρα θέλεις, να μην έχεις τον εργοδότη πάνω από το κεφάλι σου, να δουλεύεις έχοντας την καλύτερη θέα και να μπορείς εσύ να προσαρμόσεις το πρόγραμμα σου με βάση τις υποχρεώσεις της κάθε μέρας. Αν και φυσικά αυτό δεν ταιριάζει σε όλους τους ανθρώπους σίγουρα τα πλεονεκτήματα είναι αρκετά. Πάμε να δούμε μερικά από αυτά πιο αναλυτικά.

  1. Ευελιξία: Οι ψηφιακοί νομάδες έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται από οπουδήποτε είτε πρόκειται για τη χώρα τους είτε όχι.
  2. Εξοικονόμηση χρόνου: Δεν χρειάζεται να αφιερώνουν χρόνο στη διαδρομή για τη δουλειά ή σε ώρες εργασίας σε ένα γραφείο που ενδεχομένως δεν είναι αποδοτικές.
  3. Εξοικονόμηση χρημάτων: Δεν χρειάζεται να μισθώσουν έναν μόνιμο χώρο εργασίας και ό,τι αυτό έπεται.
  4. Δυνατότητα Εξερεύνησης Διάφορων Τοποθεσιών: Έχουν την ευκαιρία να ζήσουν σε διάφορα μέρη του κόσμου και να εξερευνήσουν νέες κουλτούρες.
  5. Αυξημένη Αυτονομία: Έχουν συνήθως μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στον χρόνο και στις συνθήκες που επιθυμούν για την εργασία τους.

Μειονεκτήματα της ζωής ενός Digital Nomad

Τίποτα όμως δεν έρχεται χωρίς μειονεκτήματα και σίγουρα ένας επίδοξος ψηφιακός νομάς θα πρέπει να ζυγίσει πολύ καλά όλες τις πτυχές αυτού του είδους εργασίας και επιπλέον να δει αν του ταιριάζει και ως τρόπος ζωής. Πάμε να δούμε μερικά από τα αρνητικά του ψηφιακού νομαδισμού.

  1. Απομόνωση: Έλλειψη κοινωνικής αλληλεπίδρασης με συναδέλφους.
  2. Δυσκολία στη Διαχείριση Χρόνου: Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι σε θέση να λειτουργήσουν αποδοτικά με ελεύθερο ωράριο. Επιπλέον, θα πρέπει να βρεθεί ισορροπία σε περίπτωση που ο χώρος εργασίας βρίσκεται στο ίδιο μέρος με τον χώρο διαβίωσης.
  3. Αστάθεια: Ενώ η αλλαγή τοποθεσίας μπορεί να φαντάζει ως μία εξαιρετική πρόκληση, τελικά μπορεί να προκαλέσει ένα αίσθημα αστάθειας και ανασφάλειας.
  4. Συχνά Τεχνικά Προβλήματα: Τυχόν προβλήματα σύνδεσης στο Διαδίκτυο ή τεχνικές δυσκολίες μπορεί να επηρεάσουν την εργασία.

Χώρες που επιλέγονται από τους Ψηφιακούς Νομάδες

Παρόλο που η χώρα επιλογής εξαρτάται από τις προτιμήσεις του κάθε ατόμου, τις απαιτήσεις της εργασίας του και το πώς θέλει να περνάει τον προσωπικό του χρόνο, παρατηρήθηκε ότι ορισμένες χώρες χαίρουν την προτίμηση των Ελλήνων digital nomads περισσότερο από κάποιες άλλες. Πάμε να δούμε ποιες είναι και ίσως να τις επιλέξετε κι εσείς.

  1. Ισπανία: ευνοϊκό κλίμα, όμορφες πόλεις και ποικιλία τοπίων.
  2. Πορτογαλία: ζεστό κλίμα, παραλίες, ενδιαφέροντα ιστορικά μνημεία.
  3. Κύπρος: καλό κλίμα, πολυπολιτισμικό περιβάλλον.
  4. Γερμανία: πρόσβαση σε επαγγελματικά περιβάλλοντα και εκπαιδευτικές ευκαιρίες.
  5. Νέα Ζηλανδία: εναλλακτική ζωή με εκπληκτικά τοπία και χαλαρό τρόπο ζωής.
  6. Μαλαισία: χαμηλό κόστος ζωής, εξωτικές παραλίες, και σύγχρονες πόλεις.
  7. Ολλανδία: ποιότητα ζωής, εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς (βλ. ποδήλατα) και πολυγλωσσία.

Να προσθέσω εδώ ότι μέσα στη λίστα του 2024 για τις χώρες που παγκοσμίως προτιμούνται είναι η Αργεντινή, Ρουμανία, Η.Α.Ε, Κροατία, Ουρουγουάη, Μάλτα, Νορβηγία και Ανδόρα.

Ψηφιακός Νομάς στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό (digital nomads)
Ψηφιακός Νομάς: οδηγός για αρχάριους digital nomads

Βασικά έγγραφα για να εργαστείς ως Digital Nomad στο εξωτερικό

Όπως και στην περίπτωση που θα μετακόμιζες στο εξωτερικό για να εργαστείς στα γραφεία μιας εταιρείας, έτσι και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορείς να πας στο εξωτερικό χωρίς να έχεις συγκεντρώσει κάποια επίσημα έγγραφα. Καλό θα ήταν, λοιπόν, ανάλογα με τη χώρα που θα επιλέξεις, να έρθεις σε επαφή με την Ελληνική Πρεσβεία ή το Προξενείο ώστε να μάθεις περισσότερες πληροφορίες.

  • Διαβατήριο: Βεβαιώσου ότι το διαβατήριό σου είναι έγκυρο και έχει αρκετές σελίδες για σφραγίδες και άλλες εγγραφές.
  • Βίζα: Έλεγξε τις απαιτήσεις βίζας της χώρας προορισμού σου και αποκτήστε βίζα σε περίπτωση που είναι απαραίτητο.
  • Ασφάλιση Υγείας: Εξέτασε τη δυνατότητα απόκτησης ασφάλισης υγείας στη χώρα προορισμού σας ή εξασφάλισε μια στην Ελλάδα που να σε καλύπτει και στο εξωτερικό. Ενημερώσου και για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας ή επικοινώνησε με την εταιρεία σου.
  • Τραπεζικοί Λογαριασμοί: Εξέτασε την περίπτωση να άνοιξε και έναν τοπικό τραπεζικό λογαριασμό, εάν απαιτείται, για ευκολότερη διαχείριση των οικονομικών σου
  • Σύμβαση Εργασίας: Εάν εργάζεσαι μεν ως ελεύθερος επαγγελματίας αλλά έχεις έναν σταθερό εργοδότη, εξέτασε τη δυνατότητα υπογραφής σύμβασης εργασίας μαζί του.
  • ΑΦΜ και ΑΜΚΑ: Αν μιλάμε για την Ελλάδα και μια σταθερή θέση εργασίας στην χώρα μας θα πρέπει να ξέρεις ότι ενδεχομένως θα σου πάρει αρκετό καιρό να βγάλεις αυτούς του αριθμούς. Οπότε επικοινώνησε με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Είναι η Ελλάδα ιδανική για Digital Nomads;

Παρόλο που η Ελλάδα αυτή τη στιγμή παγκοσμίως δεν είναι στις πρώτες θέσεις επιλογής των επίδοξων ψηφιακών νομάδων (κυρίως λόγω της γραφειοκρατίας, της ταχύτητας του ίντερνετ και του κόστους διαμονής), διαθέτει ορισμένα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να την ανεβάσουν σε ranking.

H φυσική της ομορφιά (συνδυασμός εργασίας με απόλαυση της φύσης και του τοπίου), η πολιτιστική της κληρονομιά (διαθέτει μια τεράστια λίστα αρχαιολογικών μνημείων και μουσείων για όσους αναζητούν πνευματική έμπνευση), το ευχάριστο κλίμα, οι σύγχρονες υποδομές (ειδικά στις μεγάλες πόλεις) αλλά και η κοινότητα ψηφιακών νομάδων που υπάρχει στην Ελλάδα και μπορεί να προσφέρει υποστήριξη και ευκαιρίες δικτύωσης είναι μόνο λίγα από τα προνόμια που μπορεί να έχει κάποιος αν επιλέξει τη χώρα μας για την εργασία του. Ωστόσο, η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει και άλλα προνόμια όπως έκπτωση στον φόρο εισοδήματος αλλά καθώς ξέρετε αυτές οι διαδικασίες θέλουν χρόνο για να σταθεροποιηθούν ή/και να βελτιωθούν.

Χώροι που μπορείς να εργαστείς στην Ελλάδα και Δίκτυα Επικοινωνίας

Το τι χώρο θα επιλέξεις για την εργασία σου εξαρτάται από εσένα. Μπορείς να εργαστείς από το σπίτι, από νοικιασμένα και επιπλωμένα γραφεία (πληρώνοντας ανά βδομάδα, μήνα κ.ο.κ), από βιβλιοθήκες, ξενοδοχεία κ.α. Στο διαδίκτυο θα βρεις ωστόσο, ανάλογα με την πόλη, πολλές επιλογές αναζητώντας “coworking spaces”.

Ευκαιρίες Δικτύωσης

Επειδή όμως η κοινότητα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, πριν ξεκινήσεις τη νέα σου ζωή, μπορείς να έρθεις σε επαφή μέσω των SoMe με ομάδες ψηφιακών νομάδων στην Ελλάδα, να ζητήσεις συμβουλές, να γνωρίσεις νέα άτομα με κοινά ενδιαφέροντα και να νιώσεις πως ανήκεις κι εσύ σε αυτό το νέο ταξιδιάρικο αλλά και πολύ καλά καταρτισμένο group επαγγελματιών. Μην παραλείψεις να βρεθείς και σε μερικά από τα meetup events που διοργανώνουν. Φυσικά, παρόλο που κάθε χώρα έχει τις δικές της ομάδες, εμείς σας παραθέτουμε ενδεικτικά κάποιες από Ελλάδα, τις οποίες θα βρεις στο facebook.

  1. Digital Nomads Greece
  2. Digital Nomads Crete
  3. Digital Nomads Thessaly and Central Greece
  4. Digital Nomads Hub (παγκόσμιο)
Ψηφιακός Νομάς στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό (digital nomads)
Ψηφιακός Νομάς: οδηγός για αρχάριους digital nomads

Διαβάστε περισσότερα:

Προϋποθέσεις για να νιώσεις ασφάλεια ως Digital Nomad

  • Καταρχάς καλό θα ήταν να ενταχθείς από νωρίς σε μiα Κοινότητα Ψηφιακών Νομάδων, ιδανικά και της χώρας σου αλλά και της χώρας που θα επισκεφθείς. Το αίσθημα της κοινότητας θα σε βοηθήσει να προσαρμοστείς πιο εύκολα και φυσικά θα έχεις μία χείρα βοηθείας σε περίπτωση που χρειαστείς κάποιους ανθρώπους να απαντήσουν άμεσα στις απορίες σου. Επιπλέον, ανάλογα με το επάγγελμά σου, κάνε έρευνα για Δίκτυα Τοπικών Επαγγελματικών Ομάδων για ακόμα πιο συγκεκριμένη δικτύωση ώστε να μπορείς να λαμβάνεις μέρος και σε διάφορες ομαδικές εκδηλώσεις ή meetups.
  • Σιγουρέψου ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές σου (φορητός υπολογιστής και κινητό) αλλά και γενικότερα όλη η τεχνολογία που έχεις στα χέρια σου είναι κατάλληλα για την εργασία σου και δεν θα “κρεμάσουν” όταν θα φύγεις από την ασφάλεια του γραφείου σου ή της χώρας σου. Να έχεις πάντα έτοιμο και ένα Plan B. Επιπλέον βεβαιώσου για τις ταχύτητες του ίντερνετ στην χώρα που θα πας.

Εννοείται ότι θα πρέπει να έχεις ασχοληθεί με το θέμα “σπίτι” και διαμονή πριν φτάσεις στον προορισμό σου. Αυτό θα σου γλυτώσει και χρόνο και χρήμα. Πολλοί επιλέγουν να μείνουν αρχικά σε ξενώνες ώστε να δουν αν τους αρέσει τελικά η επιλογή τους ή γιατί πολύ σύντομα θα φύγουν για μια άλλη χώρα. Ενδεικτικά να σου πω ότι υπάρχουν γραφεία ευρέσεων κατοικίας ειδικά για digital nomads, όπως το “remote dream”.

H γλώσσα παίζεi το πιο σημαντικό κομμάτι στην επικοινωνία. Και παρόλο που εμείς οι Έλληνες νιώθουμε ασφαλείς στο εξωτερικό γνωρίζοντας τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα, συνήθως τα αγγλικά, καλό θα είναι να βεβαιωθείς ότι η γλώσσα ή οι γλώσσες που γνωρίζεις θα σε καλύψουν στη χώρα που θα επιλέξεις. Αν νιώθεις αβέβαιος, τότε λίγους μήνες πριν φύγεις, ίσως θα ήταν χρήσιμο να μάθεις έστω κάποιες βασικές έννοιες στη γλώσσα της χώρας που θα επισκεφτείς.

  • Μην φύγεις από το σπίτι σου αν δεν έχεις κάνει πρώτα έναν σωστό οικονομικό προϋπολογισμό που να λαμβάνει υπόψη το κόστος ζωής στη νέα χώρα που θα πας ή το κόστος συμμετοχής σε έναν coworking space αν μείνεις στη χώρα σου. Γενικά πρέπει να υπολογίσεις τη μεταφορά σου μέχρι εκεί αλλά και τις εσωτερικές μεταφορές, τη διαμονή σου, το κόστος φαγητού αλλά και την καθημερινότητά σου όπως για παράδειγμα επισκέψεις σε χώρους πολιτισμού, συγκεντρώσεις με φίλους κ.α. Ενδεχομένως το οικονομικό κομμάτι συνδέεται και με το νομικό οπότε έλεγξε τυχόν νομικά θέματα που μπορεί να αφορούν τη δουλειά σου, όπως το κόστος ασφάλισης.

Πριν επιλέξεις χώρα διαμονής και εργασίας, κάνε μια έρευνα πάνω στο πολιτιστικό κομμάτι της και στον τρόπο ζωής που θα “αναγκαστείς” να ακολουθήσεις. Η θρησκεία, οι διατροφικές συνήθειες, το νερό αλλά και η καθημερινή μεταφορά σου είναι σημαντικοί παράγοντες για την επιλογή σου. Φυσικά μια ανασκόπηση της ιστορίας της χώρας και του πολιτισμού της θα σε κάνει να νιώσεις πιο σίγουρος όταν θα συναναστραφείς με τους ντόπιους. Τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις τους καλό θα είναι να μην σε κάνουν να νιώσεις άβολα ή έξω από τα νερά σου.

Επίλογος στον Οδηγό για Aρχάριους Ψηφιακούς Νομάδες

Και κάπου εδώ νομίζω είμαι έτοιμη να σου πω Καλό Ταξίδι και Καλές δουλειές! Τι λες εσύ; Τι άλλο θα ήθελες να διαβάσεις που ενδεχομένως παραλείψαμε σε αυτό τον οδηγό για ψηφιακούς νομάδες (αρχάριους!); Μήπως θέλεις να μοιραστείς μαζί μας σε σχόλιο τη δική σου εμπειρία; Θα ήταν χαρά μας!

Κάλη

Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

Callie-Anthomeli

Γεια σας! Είμαι η Κάλη και αγαπώ να γεμίζω τη ζωή μου με μικρές όμορφες στιγμές! Και είμαι εδώ για να εμπνεύσω κι εσάς, ως δασκάλα, μαμά, σύζυγος, αδερφή, κόρη και φίλη. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να γκρινιάζουμε οπότε και της χαρίζουμε απλόχερα το χαμόγελό μας. Will you follow me?

Εγγραφείτε
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments