Μετά από την ξενάγηση που κάναμε στην Ακρόπολη των Αθηνών συνεχίσαμε τη βόλτα μας στα Αναφιώτικα. Θα μαγευτείτε από τα στενά όμορφα δρομάκια της, τα μικρά κολλημένα σπιτάκια αλλά και την ησυχία που επικρατεί. Και όμως βρίσκεται στην καρδιά της πρωτεύουσας που θα έλεγε κανείς ότι είναι ξεχασμένη από τον χρόνο. Την περιοχή αυτή μην την αφήσετε χωρίς να την περπατήσετε. Αυτό κάναμε και εμείς φεύγοντας από την ξενάγησή μας στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης των Αθηνών. Μαγεμένοι ακόμα και γεμάτοι γνώσεις και εικόνες που θα μας μείνουν για πάντα στο μυαλό μας, κατευθυνθήκαμε προς την όμορφη γειτονιά της Πλάκας. Ήταν η καλύτερη βόλτα που θα μπορούσαμε να κάνουμε στην Αθήνα μετά από την επίσκεψή μας στον Παρθενώνα.
Διαβάστε: Μια Κυριακή στης Ακρόπολης τα μέρη
Διαβάστε επίσης: Ξεναγός των παιδιών μου στην Ακρόπολη και στο νέο μουσείο της Ακρόπολης
Τα Αναφιώτικα κάτω από την Ακρόπολη
Η όμορφη αυτή και ήσυχη γειτονιά βρίσκεται κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης στα όρια με την Πλάκα. Πήραμε το στενό δρομάκι απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης και ξεκινήσαμε τον περίπατό μας στη γειτονιά των θεών, όπως την ονομάζουν. Εδώ δεν υπάρχουν ονομασίες δρόμων, παρά μόνο αριθμοί σπιτιών. Όλα ήταν ήσυχα, ανώνυμα και απλά. Ήταν σαν να περπατούσαμε μέσα στα δαιδαλώδη σοκάκια μιας γειτονιάς κάποιου αιγιοπελαγίτικου νησιού, μια “νησιώτικη” γειτονιά, που όμοιά της σίγουρα δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Αθήνα. Τα ασβεστωμένα μικρά σπιτάκια, τα μπλε και κόκκινα παραθυρόφυλλα, οι ανθοστόλιστοι κήποι, οι μπουκαμβίλιες, οι γλάστρες στις αυλές, ο βασιλικός, όλα ήταν μαγευτικά.θα περπατήσει
Μα πως βρέθηκαν αυτά τα σπίτια στην καρδιά της Αθήνας
Ιστορική αναδρομή
Τη γραφική αυτή μικρή συνοικία κάτω από την Ακρόπολη την δημιούργησαν τον 19ο αιώνα, δύο άστεγοι εργάτες από την Ανάφη από το κυκλαδίτικο αυτό νησί που ήρθαν να δουλέψουν εργάτες στην Αθήνα, για να κτιστούν τα ανάκτορα του βασιλιά Όθωνα. Σε λίγο καιρό φέρανε και τις οικογένειές τους γιατί υπήρχαν πολλές οικοδομικές δουλειές και αναγκάστηκαν να κτίσουν μικρά σπιτάκια για να μείνουν.
Βρήκαν το χώρο και λαθραία κτίσανε εκεί τα σπίτια τους, μια καμαρούλα και μια μικρή κουζίνα, σύμφωνα με την κυκλαδίτικη τεχνοτροπία. Το ένα σπίτι διαδέχτηκε το άλλο γιατί ο αριθμός των εργατών αυξανόταν και έτσι χτίστηκε αυτή η γραφική γειτονιά με σπιτάκια το ένα κολλημένο στο άλλο και με μικρά δαιδαλώδη δρομάκια, επειδή και ο χώρος ήτανε μικρός.
Όμως το 1922 μετά την καταστροφή της Σμύρνης, πρόσφυγες από την Μικρά Ασία εγκαταστάθηκαν και αυτοί στην περιοχή και έκτισαν και αυτοί τα δικά τους αυθαίρετα σπίτια. Κάποτε εδώ ζούσαν 150 οικογένειες και σίγουρα οι φωνές των μικρών παιδιών που τρέχανε στα στενά δρομάκια ξεσήκωναν τον κόσμο από τις φωνές και τα γέλια τους.
Επιλέξτε ταξιδιωτικό προορισμό στην Ελλάδα μέσα από την ανάρτηση του Ανθομέλι: Family Travel: Οικογενειακά ταξίδια του Ανθομέλι στην Ελλάδα
Αυτός όμως ο όμορφος και ιδιαίτερος συνοικισμός κρίθηκε παράνομος και κατεδαφίστηκε ο περισσότερος δυστυχώς το 1950, λόγω ανασκαφών και γύρω στα 1970 γκρεμίστηκαν και άλλα20 σπίτια. Αργότερα, ο χώρος απαλλοτριώθηκε, αλλά οι κάτοικοι παραμένουν ακόμα εκεί. Σήμερα ο οικισμός αποτελείται από 60 σπίτια που τα 15 από αυτά χρησιμοποιούνται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Τα υπόλοιπα 45 κατοικούνται από συγγενείς των πρώτων κατοίκων που είναι μόνο 65
Σήμερα σώζονται μόνο 45 σπίτια που έχουν ανακηρυχθεί διατηρητέα.
Διαβάστε για τα in στέκια της Αθήνας: Γνωρίζοντας τα in στέκια της Αθήνας με την Athens Urban Adventures
Τα εκκλησάκια της γειτονιάς
Στην περιοχή υπάρχουν δύο εκκλησάκια που χώριζαν τα Αναφιώτικα παλιότερα σε δύο ενορίες. Η μία εκκλησία είναι ο Άη-Γιώργης του Βράχου και η άλλη ο Άγιος Συμεών. Ακόμα βρίσκονται οι εκκλησίες ο Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς, οι Άγιοι Ανάργυροι και ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπου τον 14ο αιώνα, ασκήτεψε η Αγία Παρασκευή.
Σας περιμένουμε και στην σελίδα του Ανθομέλι στο facebook
Βόλτα στα Αναφιώτικα
Περπατήσαμε και χαθήκαμε ανάμεσα στα σπιτάκια και στα γραφικά δαιδαλώδη δρομάκια και μετά βίας περνούσαμε ένας-ένας. Πολλές φορές αυτά τα δρομάκια έμοιαζαν πως έβγαζαν σε αδιέξοδο. Σε κάθε γωνιά βλέπαμε γάτες που χουζούρευαν και απολάμβαναν τον απογευματινό ήλιο, ανάμεσα στις μολόχες και τους βασιλικούς.
Τα Αναφιώτικα πριν πάρουν την ονομασία τους ονομάζονταν “Μαύρες Πέτρες”, γιατί κατά την Τουρκοκρατία εδώ έμεναν οι σκλάβοι που τους έφερναν από την Αφρική.
Το μυαλό μου πήγε πίσω και ήταν σαν να έβλεπα την κυρά Κατίνα και την κυρά Αργυρώ ακουμπισμένες στα περβάζια των παραθύρων τους με τα ολόλευκα κεντημένα κουρτινάκια τους να λένε τα κουτσομπολιά της ημέρας. Ή να βγαίνουν τα βραδάκια στις κοινές τους αυλές με τα γιασεμιά και να κεντούν ή να σιγοτραγουδούν κάτω από την σκιά της Ακρόπολης. Όμως τώρα κανείς δεν φάνηκε, κανείς δεν ακούστηκε. Τίποτε δεν τάραξε την ήσυχη και όμορφη κυκλαδίτικη γειτονιά και ας βρισκόμασταν στο κέντρο της Αθήνας.
Βόλτα στην Αθήνα με ένα λεωφορείο Hop on hop off: Μια ολοήμερη περιήγηση στην Αθήνα
Η συνοικία Πλάκα της Αθήνας
Μαγεμένοι και γεμάτοι από τις όμορφες εικόνες της παλιάς γειτονιάς πήραμε το δρόμο της επιστροφής περνώντας από την Πλάκα, την άλλη όμορφη συνοικία της παλιάς Αθήνας.
Κάντε τα ψώνια σας online πατώντας εδώ.
Το μνημείο του Λυσικράτη στην Πλάκα
Περπατώντας στα όμορφα δρομάκια της και ανάμεσα από τα σπίτια παλαιότερης εποχής φτάσαμε στην οδό Λυσικράτους, όπου σώζεται το καλύτερο χορηγικό μνημείο, το μνημείο του Λυσικράτη. Το μνημείο αυτό είχε στηθεί σε ανάμνηση της νίκης του χορηγού Λυσικράτη το 334 π. Χ. Γύρω από το κτίσμα υπάρχουν κίονες με υπέροχα κορινθιακά κιονόκρανα και στην κορυφή του μνημείου την εποχή εκείνη βρισκόταν ένας χάλκινος τρίποδας, που ήταν το βραβείο του χορηγού.
Οι χορηγοί στην αρχαία Αθήνα ήταν ευκατάστατοι πολίτες που αναλάμβαναν τα έξοδα για το ανέβασμα μιας τετραλογίας (τρεις τραγωδίες και ένα σατυρικό δράμα). Οι χορηγοί των έργων που βραβεύονταν σε ανάμνηση της νίκης τους έστηναν ένα μνημείο.
Αποχαιρετίσαμε την περιοχή περνώντας από έναν πεζόδρομο της Πλάκας με τα αναμνηστικά να κρέμονται στις εισόδους των μαγαζιών. Βγάλαμε τις τελευταίες φωτογραφίες και δώσαμε υπόσχεση να περιηγηθούμε την επόμενη φορά στα όμορφα σοκάκια της Πλάκας και στα διατηρητέα κτίρια. Θα θέλαμε να κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν της πόλης και να μεταφερθούμε στην Αθήνα των πριν 100 χρόνων.
Πως να κάνετε διακοπές στην Αθήνα
Διακοπές στην Αθήνα (Μέρος 1ο)
Διακοπές στην Αθήνα (Μέρος 2ο)
Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση και θα χαρώ να μάθω εάν πρόσθεσα και με όλες τις άλλες αναρτήσεις που αναφέρονται στην Αθήνα, έστω και ένα μικρό λιθαράκι στις γνώσεις σας. Πρέπει να μαθαίνουμε και να γνωρίζουμε ώστε να μπορούμε να εκτιμούμε όσα μας δόθηκαν ως πολιτιστική κληρονομιά. Η περιήγηση στην αρχαία και σύγχρονη Αθήνα είναι μια εμπειρία μοναδική και πρέπει να τη ζήσει κάποιος για να μπορέσει να διακρίνει πόσο μεγάλο και εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει αυτή η πόλη, η Αθήνα μας, η πρωτεύουσα της Ελλάδας.
Με αγάπη
μαμά Μαρία από το Ανθομέλι
Pin it for later
Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.