Μπήκε η άνοιξη κι εγώ ανυπομονώ να ξεκινήσω να μαγειρεύω τα πιο… καλοκαιρινά φαγητά. Ένα από τα αγαπημένα μου τα τελευταία χρόνια είναι το ταπεινό μπριάμ στο φούρνο. Σήμερα όμως μαγειρεύουμε αλλιώς: στον φούρνο της ψησταριάς υγραερίου. Πολλές ψησταριές υγραερίου μετατρέπονται σε φούρνο και είναι ιδανικές για αργό ψήσιμο λαχανικών δίνοντάς τους βαθιά γεύση κι ένα μοναδικό μέλωμα που τα κάνουν πεντανόστιμα! Πάμε να δούμε την συνταγή για μπριάμ αναλυτικά;
Κι επειδή ξέρω πως θα μου στέλνετε πάλι μηνύματα να σας πω πως η ψησταριά που έχουμε είναι μια Broil King με λειτουργίες όπως αυτού του μοντέλου.
Συνταγή για μπριάμ στον φούρνο της ψησταριάς υγραερίου
Υλικά για το μπριάμ (4 πλούσιες μερίδες)
- Δύο μικρά κολοκυθάκια σε μικρούς κύβους
- Μία μελιτζάνα σε μεγάλους κύβους
- 3-4 μανιτάρια σε χοντρά κομμάτια
- Μια χρωματιστή πιπεριά σε φετούλες
- 1 κρεμμύδι σε φέτες
- 1 πατάτα σε μικρά κομμάτια
- 1 γλυκοπατάτα σε κομμάτια
- Λίγα ντοματίνια ολόκληρα
- Λίγο μαϊντανό χοντροκομμένο
- Λίγο ελαιόλαδο (περίπου μισό φλυτζάνι)
- Αλατι
- Πιπέρι
- Λίγη ζάχαρη μαύρη (προαιρετικά για γλύκα)
- Λίγο κουρκουμά (προαιρετικά)
- Νοστιμιά Maggi (είναι προαιρετικό αλλά το προτείνω για εξτρά νοστιμιά)
Αν δεν το θέλουμε νηστίσιμο τότε μπορούμε να προσθέσουμε:
- Φέτα σε κυβάκια (προαιρετικό)
- Λουκάνικα σε κοντρές φέτες
Τα υλικά στο μπριάμ μπορούν να διαφέρουν σε ποσότητες και είδος λαχανικών. Μπορούμε να βάλουμε ό,τι λαχανικά έχουμε στο ψυγείο κατά βούληση. Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε καρότα (καλύτερα σε κυβάκια για να ψηθούν γρηγορότερα), φασολάκια ή αρακά.

Περισσότερες συνταγές θα βρείτε στην αντίστοιχη κατηγορία στο Ανθομέλι.
Εκτέλεση συνταγής
Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ταψί ή σε γάστρα. Εγώ προτιμώ το ταψί γιατί ροδοκοκκινίζει μεγαλύτερο μέρος των λαχανικών όταν τα ξεσκεπάσω λίγο πριν το τέλος του ψησίματος. Πασπαλίζουμε με το αλατοπίπερο και τον κουρκουμά και ρίχνουμε από επάνω ελαιόλαδο. Προσωπικά βάζω και λίγο νεράκι για να είμαι σίγουρη πως δεν θα αρπάξουν από κάτω. Αφού τα ανακατέψουμε ελαφρά για να πάνε παντού το λάδι με τα μπαχαρικά σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί ή κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της.
Info: Προτιμήστε σκεύη που να μην έχουν εσωτερικά αντικολλητική επίστρωση αν ψήσετε στην ψησταριά. Επιλέξτε ένα μεταλλικό ταψί ή μια γάστρα που να προορίζεται και για χρήση σε ψησταριά (σκεφτείτε πως θα ακουμπήσει ο πάτος επάνω σε μαντεμένια σχάρα) ή σε ταψί από μαντέμι.
Στο μεταξύ έχουμε προθερμάνει την ψησταριά και ελέγχουμε τη θερμοκρασία να φτάσει στο 160-180 βαθμούς. Κλείνουμε τον μεσαίο καυστήρα και αφήνουμε τους δύο ακριανούς, χαμηλώνοντας ταυτόχρονα την θερμοκρασία περίπου στα μισά. Κλείνουμε το καπάκι της ψησταριάς και η ζέστη που κυκλοφορεί κυκλικά γύρω από το φαγητό μετατραπεί η ψησταριά σε αερόθερμο φούρνο. Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος ανέβει αρκετά τότε καλό θα είναι να χαμηλώσουμε την ένταση για να ψηθεί το φαγητό το πολύ ως τους 200 βαθμούς.
Στη δική μας ψησταριά Broil King το μπριάμ χρειάζεται γύρω στη μισή ώρα για να μαλακώσουν τα λαχανικά. Μετά βγάζουμε το αλουμινόχαρτο ή αφαιρούμε το καπάκι, προσθέτουμε τα κομμένα λουκάνικα και την φέτα και ξανακλείνουμε το καπάκι για άλλα περίπου 10 λεπτά ώσπου να ψηθούν τα λουκάνικα και να ροδοψηθούν ελαφρά οι πατάτες και τα υπόλοιπα λαχανικά. Το φαγητό πλέον θα έχει μελώσει και τα λαχανικά θα έχουν γίνει πολύ μαλακά.

Διαβάστε ακόμα στο Ανθομέλι: Υγραέριο εναντίον κάρβουνου… και εύκολα tips για πετυχημένα ψησίματα
Tip: Μετά το πρώτο 20λεπτο μπορούμε να ξεσκεπάσουμε και να ανακατέψουμε ελαφρά με μια κουτάλα τα λαχανικά για είμαστε σίγουροι πως ψήθηκαν απ’ όλες τις πλευρές τους. Προσοχή όμως μην ανοιγοκλείνετε συχνά ή αφήνετε το καπάκι ανοιχτό για πολύ ώρα γιατί μειώνεται η θερμοκρασία στο εσωτερικό του φούρνου.
Info: Η θερμοκρασία και οι χρόνοι ψησίματος διαφέρουν από ψησταριά και ψησταριά γι αυτό την πρώτη φορά που θα το κάνετε να το ελέγχεται πιο συχνά.
Η συνταγή μπορεί να γίνει και στον συμβατικό φούρνο του σπιτιού μας και να ψήσουμε το φαγητό μας στους 180-200 βαθμούς ώσπου να μαλακώσουν τα υλικά μας. Συνήθως οι πατάτες και τα καρότα είναι αυτά που καθυστερούν περισσότερο.
Δείτε τη διαδικασία ψησίματος πιο αναλυτικά στο βίντεο μας στο instagram ή στο Tik Tok
https://vm.tiktok.com/ZNd6dcAfU/
Κάρτα συνταγής για εκτύπωση

Μπριάμ στον φούρνο
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- 2 μικρά κολοκυθάκια σε μικρούς κύβους
- 1 μεγάλη μελιτζάνα σε μεγάλους κύβους
- 3-4 μανιτάρια σε χοντρά κομμάτια
- 1 χρωματιστή πιπεριά σε φετούλες
- 1 κρεμμύδι σε φέτες
- 1 πατάτα σε μικρά κομμάτια
- 1 γλυκοπατάτα σε κομμάτια
- 5-6 ντοματίνια ολόκληρα
- Λίγο μαϊντανό χοντροκομμένο
- Λίγο ελαιόλαδο (περίπου μισό φλυτζάνι)
- αλάτι
- πιπέρι
- λίγη ζάχαρη
- κουρκουμά (προαιρετικά)
- νοστιμιά maggi (προαιρετικά)
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ταψί ή σε γάστρα. Πασπαλίζουμε με το αλατοπίπερο και τον κουρκουμά και ρίχνουμε από επάνω ελαιόλαδο. Βάζουμε και λίγο νεράκι για να μην αρπάξουν από κάτω. Αφού τα ανακατέψουμε ελαφρά για να πάνε παντού το λάδι με τα μπαχαρικά σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί ή κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της.
- Στο μεταξύ έχουμε προθερμάνει την ψησταριά* και ελέγχουμε τη θερμοκρασία να φτάσει στο 160-180 βαθμούς. Κλείνουμε τον μεσαίο καυστήρα και αφήνουμε τους δύο ακριανούς, χαμηλώνοντας ταυτόχρονα την θερμοκρασία περίπου στα μισά. Κλείνουμε το καπάκι της ψησταριάς και η ζέστη που κυκλοφορεί κυκλικά γύρω από το φαγητό μετατραπεί η ψησταριά σε αερόθερμο φούρνο. Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος ανέβει αρκετά τότε καλό θα είναι να χαμηλώσουμε την ένταση για να ψηθεί το φαγητό το πολύ ως τους 200 βαθμούς.
- Στη δική μας ψησταριά το μπριάμ χρειάζεται γύρω στη μισή ώρα για να μαλακώσουν τα λαχανικά. Μετά βγάζουμε το αλουμινόχαρτο ή αφαιρούμε το καπάκι, προσθέτουμε τα κομμένα λουκάνικα και την φέτα και ξανακλείνουμε το καπάκι για άλλα περίπου 10 λεπτά ώσπου να ψηθούν τα λουκάνικα και να ροδοψηθούν ελαφρά οι πατάτες και τα υπόλοιπα λαχανικά. Το φαγητό πλέον θα έχει μελώσει και τα λαχανικά θα έχουν γίνει πολύ μαλακά.
- *Το φαγητό μπορεί να γίνει με τον ίδιο τρόπο και σε συμβατικό φούρνο προσαρμόζοντας τις θερμοκρασίες!
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Pin it for later

Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.