Το Νυμφαίο είναι ένα πανέμορφο ορεινό χωριό της Δυτικής Μακεδονίας, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1350 μ., στο όρος Βίτσι. Το Νυμφαίο είναι πάντα έτοιμο να υποδεχτεί τους επισκέπτες του όλες τις εποχές του χρόνου, γιατί όλες τις εποχές είναι πανέμορφο και μπορεί ο καθένας να ξεκουραστεί απολαμβάνοντας την πανέμορφη φύση, την ευχάριστη δροσιά και την ηρεμία που όλοι οι επισκέπτες του αποζητούν. Στην όμορφη εικόνα του συμβάλλουν τα πετρόχτιστα αρχοντικά του με τις περίτεχνες σιδεριές στα παράθυρα και στα μπαλκόνια τους και οι όμορφα διαμορφωμένες αυλές τους. Τον χειμώνα γίνεται ένας από τους ομορφότερους χειμερινούς προορισμούς κρυμμένο μέσα σε ένα πέπλο ομίχλης και καλυμμένο από πολύ νωρίς με χιόνια.
Ταξίδια στην Ελλάδα με οικογένεια:
- Family Travel: Οικογενειακά ταξίδια του Ανθομέλι στην Ελλάδα
- 10+ προορισμοί στην Ελλάδα που πρέπει να επισκεφτείτε
Στα χρόνια που πέρασαν ανά τους αιώνες πριν πάρει το σημερινό του όνομα είχε και άλλα δύο ονόματα. Το ένα ήταν Νιβεάστα που σήμαινε σε ελεύθερη μετάφραση «το αθέατο χωριό», «Νύμφη», «ο τόπος όπου μένει χιόνι» και το άλλο ήταν το Νέβεσκα που σήμαινε «σαν και εμάς δεν υπάρχει». Όλα τα παλιά του ονόματα όπως και το νέο Νυμφαίο δεν απέχουν από την πραγματικότητα. Γιατί το Νυμφαίο είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας μας και έχει χαρακτηρισθεί από το 1978 διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός.
Ταξίδι στο Νυμφαίο
Το Νυμφαίο το έχουμε επισκεφθεί πολλές φορές όλες τις εποχές του χρόνου. Είναι από τα χωριά της Βόρειας Ελλάδας που μας τραβάει σαν μαγνήτης και όσο και αν λέμε πως το γνωρίζουμε, όλο και κάτι άλλο κάθε φορά ανακαλύπτουμε. Η αναγέννησή του από ένα ερημωμένο χωριό σε ένα παραδοσιακό πρότυπο χωριό είναι αξιοζήλευτη. Τα πέτρινα σπίτια, τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά και τα πλακόστρωτα σοκάκια μας μαγεύουν όπως και όλους τους επισκέπτες που έχουν να λένε εκτός αυτών και για την ευγένεια και την φιλοξενία των κατοίκων του. Προσωπικά θεωρώ πως το Νυμφαίο δίκαια βρίσκεται μέσα στη λίστα με τα γραφικότερα και ομορφότερα ελληνικά χωριά.
Το Νυμφαίο, το παραδοσιακό και μαγευτικό αυτό χωριό έλαμψε για δύο αιώνες (17ος -19ος αι.) ως κορυφαίο κέντρο αργυροχρυσοχοΐας και οι κάτοικοί του έμειναν στην ιστορία ως φημισμένοι έμποροι. Η ιστορία του μεγάλη γιατί ήταν ένα κέντρο εμπορίου και πλούτου έως τα μέσα της δεκαετίας του 1950. Οι “χρυσικοί” της περιοχής όπως ονομάζονταν οι αργυροχρυσοχόοι που δημιουργούσαν κοσμήματα με το χέρι από τα χρόνια ακόμα της Τουρκοκρατίας σταμάτησαν να παράγουν γιατί δεν μπόρεσαν να συναγωνιστούν την βιομηχανοποίηση και τις εισαγωγές των κοσμημάτων που είχαν πολύ προσιτές τιμές και έτσι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την τέχνη τους.
Με τα χρόνια το Νυμφαίο άρχισε να μαραζώνει, αφού οι περισσότεροι κάτοικοί του το εγκατέλειψαν για να βρουν μια καλύτερη ζωή σε άλλες πόλεις. Τα σοκάκια του χορτάριαζαν και τα υπέροχα πέτρινα σπίτια του γκρεμίζονταν ώσπου ερήμωσε εντελώς. Στη δεκαετία του 1980 οι κάτοικοί του με τη νοσταλγία του τόπου τους να τους τραβάει αποφάσισαν και πάλι να το ξαναστήσουν έχοντας όμως στο πλάι τους ικανούς ανθρώπους όπως τον πρόεδρο της κοινότητας επί τρεις τετραετίες Νικόλαο Μέρτζο και την οικογένεια του Γιάννη Μπουτάρη και κατάφεραν να αναδείξουν το Νυμφαίο ως ένα από τα καλύτερα παραδοσιακά χωριά της Ευρώπης!
Αυτοί χάρη στην πρωτοβουλία και τις γνωριμίες τους μπόρεσαν να εξασφαλίσουν κονδύλια και έτσι τα τελευταία χρόνια διαμορφώθηκαν πλακόστρωτα καλντερίμια, πολλά σπίτια αναστηλώθηκαν και κτίστηκαν νέα σύμφωνα πάντα με την παλιά μακεδονίτικη αρχιτεκτονική με χαρακτηριστικό τους τις γκρι στέγες από λαμαρίνα για να γλιστράει το χιόνι από πάνω τους τον χειμώνα και τα σιελ παραθυρόφυλλα. Έτσι αυτός ο τόπος με την παρθένα φύση και την μεγάλη ομορφιά ξαναζωντάνεψε και γρήγορα δημιουργήθηκε και πάλι το Νυμφαίο που σήμερα συγκαταλέγεται στη λίστα με τα ωραιότερα χωριά της Ελλάδας.
Είναι σκέτη ομορφιά πάντα η βόλτα μας μέσα στα καλοφτιαγμένα καλντερίμια και στα πέτρινα αρχοντόσπιτα που πραγματικά συναγωνίζονταν σε ομορφιά την ομορφιά της φύσης. Από κάθε γωνιά των μικρών δρόμων ξεπροβάλουν μικροί ξενώνες που σίγουρα θα δίνουν άπλετα τη φιλοξενία στους επισκέπτες τους αλλά και πολλές ταβερνούλες και καφέ για απολαυστικές μίνι διακοπούλες.
Εάν επισκεφθείτε το Νυμφαίο το καλοκαίρι ίσως θα βρείτε λιγότερους επισκέπτες, αλλά τον χειμώνα σίγουρα θα αποζημιωθείτε. Ειδικά τις εορτές των Χριστουγέννων το Νυμφαίο είναι ο ιδανικός τόπος για ξεκούραση και γιαυτό πάντα σφύζει από ζωή. Όλοι απολαμβάνουν τη θαλπωρή του τζακιού μέσα στους ζεστούς ξενώνες αλλά στο τέλος όταν βγουν στις ταβερνούλες του τότε γίνονται μια μεγάλη παρέα τρώγοντας τοπικές νοστιμιές και πίνοντας το ξυνόμαυρο κόκκινο κρασί της οικογένειας Μπουτάρη ένα ιδανικό κρασί που συνοδεύει ένα πλούσιο γεύμα με φιλέτα, σπαλομπριζόλα ή αρνάκι στη σούβλα.
Τι πρέπει να επισκεφθείτε στο Νυμφαίο
Ανάμεσα στα όμορφα πέτρινα σπίτια του Νυμφαίου θα ξεχωρίσετε την Νίκειο Σχολή, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου καθώς και το Μουσείο του Νυμφαίου. Υπέροχα κτίσματα που έχουν αναστηλωθεί και αξίζει να τα επισκεφθείτε.
Η Νίκειος Σχολή
Η Νίκειος Σχολή χτίστηκε το 1928 και λειτούργησε ως γυμνάσιο και αργότερα ως δημοτικό σχολείο. Είναι ένα πανέμορφο τριώροφο πέτρινο κτίριο με ένα πύργο, πάνω στον οποίο είναι τοποθετημένο ένα ρολόι. Από το 1993 και μετά, εδώ στεγάζεται το κέντρο όπου μπορεί κανείς να ενημερωθεί για τις δράσεις της οργάνωσης «Αρκτούρος». Η κάθε αρκούδα που φιλοξενείται στον περιφραγμένο χώρο της οργάνωσης έχει όνομα και την ιστορία της θα τη μάθετε στο κέντρο ενημέρωσης που λειτουργεί στη Νίκειο Σχολή. Εάν θέλετε να επισκεφθείτε το καταφύγιο θα πάρετε το μονοπάτι που οδηγεί στο καταφύγιο της καφέ αρκούδας του “Αρκτούρου”.
Ο Ναός του Αγίου Νικολάου
Ο Ναός του Αγίου Νικολάου είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία του Νυμφαίου. Χτίστηκε στη μνήμη του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών και των Νεβεσκιωτών που ταξίδευαν. Ο ναός χτίστηκε αρχικά το 1385 και ανοικοδομήθηκε εκ νέου το 1867 στο ρυθμό της τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής. Κάηκε από τους αντάρτες το 1947, το 1951 στη θέση του παλαιού χτίστηκε ο νέος και τελικά εγκαινιάστηκε το 2002 από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Όλα τα στοιχεία αυτά θα τα διαβάσετε στη μαρμάρινη επιγραφή που υπάρχει στην είσοδο του Ναού.
Στο εσωτερικό του θα δείτε υπέροχες αγιογραφίες με ψηφίδες από φυσικά υλικά, όπως πέτρες, μάρμαρο, βότσαλα και κεραμικές ψηφίδες. Όλες είναι φτιαγμένες από τα χέρια των τοπικών κατασκευαστών που τις εμπνεύστηκαν από τις βυζαντινές τοιχογραφίες της Μακεδονικής Σχολής. Στην αυλή του Ναού υπάρχει και Ηρώον, αφιερωμένο στους πεσόντες για την πατρίδα και υπάρχουν γραμμένα και τα ονόματά τους. Μην αμελήσετε να τον επισκεφθείτε τον Ναό. Σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει.
Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας Νυμφαίου
Σήμερα στο Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, στο «Σπίτι των Χρυσικών» όπως το ονομάζουν θα δείτε και θα θαυμάσετε πολλά δείγματα της τέχνης της αργυροχρυσοχοΐας που είναι μάρτυρες της παράδοσης και της δεξιοτεχνίας των χρυσικών της περιοχής. Από τα τέλη του 17ου αιώνα, οι Βλάχοι αργυροχρυσοχόοι και για τρεις συνεχόμενους αιώνες είχαν κάνει το Νυμφαίο ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αργυροχρυσοχοΐας στα Βαλκάνια.
Στο μουσείο που βρίσκεται σε ένα τριώροφο αρχοντικό στο κέντρο του χωριού στεγάζεται και το τοπικό Λαογραφικό Μουσείο. Το κτίριο είναι διακοσμημένο με παλιές τοιχογραφίες, υπέροχα ξυλόγλυπτα ταβάνια και επιπλωμένο με αυθεντικά έπιπλα ενός σπιτιού του 19ου αιώνα. Θαυμάστε όλη τη συλλογή που εκτίθεται στο μουσείο και είναι σίγουρο πως θα σας μεταφέρει πίσω στο χρόνο με όλα αυτά τα εντυπωσιακά έπιπλά που διαθέτει, τους πλούσιους οντάδες και τον εσωτερικό του διάκοσμο.
Το καταφύγιο της καφέ Αρκούδας
Πάνω από 20 χρόνια η μη κυβερνητική οργάνωση «Αρκτούρος» λειτουργεί με σκοπό την προστασία της άγριας ζωής στην Ελλάδα. Χάρη και στο καταφύγιο της καφέ αρκούδας που έφτιαξε ο “Αρκτούρος” φιλοξενούνται και ζουν ελεύθερες 12 αρκούδες σε μια έκταση 50 στρεμμάτων μέσα σε ένα φυσικό δάσος οξιάς που αποτελεί φυσικό βιότοπο για την αρκούδα. Οι αρκούδες ήταν χορεύτριες που τις πήραν από τα τσίρκα, τους ζωολογικούς κήπους και τους δρόμους που τις γύριζαν ως θέαμα οι αρκουδιάρηδες και χόρευαν με τους χτύπους του νταβουλιού τους περιμένοντας να τους ρίξουν μερικές δραχμές όσοι τους έβλεπαν.
Το καταφύγιο της καφέ αρκούδας “Αρκτούρος” λειτουργεί όλες τις μέρες της εβδομάδας εκτός Τετάρτης και αργίες κατά τις ώρες 10 π.μ. έως και τις 5 μ.μ. Η ξενάγηση διαρκεί 20 λεπτά και αρχίζει ανά μία ώρα.
Το καταφύγιο της Αρκούδας παραμένει κλειστό κατά της διάρκεια του χειμερινού λήθαργου της αρκούδας δηλαδή τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και μέρος του Μαρτίου
“Αρκτούρος”
Όμως όπως σε όλα τα παραμύθια έτσι και εδώ στο παραμυθένιο τοπίο και στη φύση του Νυμφαίου υπάρχει και ένας κακός λύκος! Εδώ όμως ο κακός λύκος έγινε φίλος του Αρκτούρου γιαυτό φρόντισε και για τη σωτηρία του δεύτερου απειλούμενου ζώου στην Ελλάδα. Έφτιαξε για τον λύκο και τη λύγκα καταφύγιο σε έκταση 70 στρεμμάτων σε ειδικά περιφραγμένο χώρο μέσα σε δάσος από βελανιδιές, όπου φιλοξενούνται 9 κακοποιημένα ζώα. Με την κίνηση αυτή της οργάνωσης αντέδρασαν οι κτηνοτρόφοι με διαμαρτυρίες που έβλεπαν να αφανίζονται τα δικά τους ζώα.
Η οργάνωση «Αρκτούρος» και για το πρόβλημα αυτό βρήκε τη λύση του συνεχίζοντας τις δράσεις της. Έτσι σήμερα αναπαράγει τον ελληνικό ποιμενικό για την φύλαξη των κοπαδιών από αρκούδες και λύκους τον οποίο τον διαθέτει στους κτηνοτρόφους. Το καταφύγιο του λύκου και του ποιμενικού βρίσκονται στο χωριό Αγραπιδιά, χαμηλότερα από το Νυμφαίο, κάτω στην πεδιάδα.
Ο “Αρκτούρος” είναι ελληνική μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οικολογική οργάνωση, που ιδρύθηκε το 1992, για την προστασία της άγριας χλωρίδας και πανίδας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με δράσεις έρευνας και επιστημονικής μελέτης, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να το εκπαιδεύσει σχετικά με το περιβάλλον.
Διαμονή-Πάρκινγκ
Στο Νυμφαίο έχετε πάρα πολλές επιλογές για να διαλέξετε το κατάλυμα που θέλετε. Υπάρχουν πολλοί ξενώνες αλλά και σπίτια για να περάσετε τις μέρες των διακοπών σας. Σε όλο το χωριό θα βρείτε πινακίδες πολύ χρήσιμες που θα σας κατατοπίσουν για το που θα μείνετε, τι θα δείτε, που θα φάτε, πως θα πάτε στα αξιοθέατα μαζί με χρήσιμα τηλέφωνα. Περιηγηθείτε στον παρακάτω χάρτη για να κάνετε την επιλογή για τη διαμονή σας. Βρείτε κατάλυμα από το παρακάτω χάρτη μέσω booking.com
Το Νυμφαίο απέχει 160 χλμ. από την Θεσσαλονίκη και από την Αθήνα περίπου 500 χλμ. Κατευθυνθείτε προς την Καστοριά και όταν φτάσετε στο χωριό Αετό πάρτε την ανηφόρα προς το Νυμφαίο. Σε 9 χλμ. θα έχετε φτάσει στον προορισμό σας.
Για να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας υπάρχει δημόσιο πάρκινγκ στο κέντρο του Νυμφαίου για κάποια ΙΧ, όχι πολύ μεγάλο. Για πιο άνετο όμως παρκάρισμα για να μην μπλεχτείτε στα στενά δρομάκια αφήστε το αυτοκίνητό σας στο μεγάλο δωρεάν πάρκινγκ στην είσοδο του χωριού. Μπορεί να περπατήσετε έως το κέντρο αρκετά, όμως αυτός δεν είναι και ο σκοπός της επίσκεψή σας; Να βολτάρετε, να περιπλανηθείτε στα δαιδαλώδη στενά του χωριού, να θαυμάσετε την πετρόχτιστη μακεδονίτικη αρχιτεκτονική των σπιτιών και την ομορφιά της φύσης του Νυμφαίου;
Ιδέες για ταξίδια με το αυτοκινούμενο στην Ελλάδα και πού μπορείτε να παρκάρετε:
Εκδρομές σε κοντινούς προορισμούς
Οι γιορτές πλησιάζουν. Διαλέξτε ένα όμορφο κατάλυμα του Νυμφαίου και ζήστε τα πιο μαγικά Χριστούγεννα μακριά από τις πολύβουες πόλεις και τη φασαρία των μετακινήσεων. Μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο είτε χιονίσει είτε όχι και μέσα από την ηρεμία του τόπου εσείς θα αισθανθείτε το μήνυμα του μικρού Χριστού να ζεσταίνει τις καρδιές σας.
Θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα στην Ελλάδα: 12 Χριστουγεννιάτικα πάρκα στην Ελλάδα
Εάν πάλι θέλετε να εξορμήσετε και στις πιο κοντινές πόλεις σας προτείνω να επισκεφθείτε την παραδοσιακή Φλώρινα, (την παραμονή των Χριστουγέννων στη Φλώρινα έχουν έθιμο η κάθε γειτονιά να ανάβει μια μεγάλη φωτιά για να αναγγείλει την γέννηση του Χριστού, όπως οι βοσκοί είχαν ανάψει φωτιά στο μικρό Χριστό), την περιοχή των Πρεσπών με τα παραδοσιακά χωριά του φύλακες των συνόρων μας και το μικρό νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στη Μικρή Πρέσπα που συνδέεται με πλωτή γέφυρα μήκους 650 μέτρων με την απέναντι όχθη και έχει 5 εκκλησίες!
Επισκεφθείτε και την Καστοριά με τις μαγευτικές γειτονιές της. Εάν βρεθείτε στις 6 Ιανουαρίου την ημέρα των Θεοφανείων στην Καστοριά τότε θα ζήσετε μέσα σε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα. Την ημέρα αυτή αρχίζουν τα “Ραγκουσάρια” μια γιορτή αποκριάτικη μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων! Άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών μεταμφιέζονται και σε μπουλούκια με συνοδεία παραδοσιακών οργάνων γλεντούν στους δρόμους της πόλης. Σε όλη την Καστοριά στήνεται ένα μεγάλο πανηγύρι!
Πως θα περιηγηθείτε και τι θα δείτε στην Καστοριά
- Περιήγηση στις γειτονιές της μαγευτικής Καστοριάς
- Ο Προϊστορικός Λιμναίος Οικισμός της Καστοριάς
- Ταξίδι με τα παιδιά στη λίμνη της Καστοριάς
Κατεβαίνοντας από το Νυμφαίο κάντε εάν θέλετε και μια στάση στη λίμνη Ζάζαρη και πιείτε το καφεδάκι σας στον μοναδικό οικισμό της λίμνης, στο παραλίμνιο Λιμνοχώρι. Φυσικά, μπορείτε να πάτε έως και το Αμύνταιο για να επισκεφθείτε και τα οινοποιία της περιοχής. Μετά από μια περιήγηση που θα κάνετε στους αμπελώνες της περιοχής, θα έχετε και την δυνατότητα στα οινοποιεία να απολαύσετε ένα wine-tasting με τις σπάνιες ποικιλίες κρασιού ΠΟΠ παίρνοντας μια γεύση από τα κρασιά του Αμυνταίου.
Σας εύχομαι να περάσετε όλοι καλά όποιον προορισμό και να επιλέξετε για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Εάν όμως επιλέξετε το Νυμφαίο είναι σίγουρο πως από την πρώτη φορά θα το βάλετε για πάντα στην καρδιά σας. Θα γίνει για εσάς ένας προορισμός όμορφος που θα ζητάτε να τον επισκέπτεστε όλες τις εποχές του χρόνου αφού η πλανεύτρα φύση το κάνει πάντα να φαίνεται διαφορετικό.
Να έχετε καλά και ασφαλή ταξίδια. Πάρτε και τα παιδιά μαζί σας γιατί τα ταξίδια είναι η προίκα τους και εμπειρίες ζωής για όλους!
μαμά Μαρία από το Ανθομέλι
Pin it for later
Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.