Virtual tour σε μουσεία του κόσμου από το σπίτι μας!

Δεν γνωρίζω αν πριν την καραντίντα υπήρχαν τόσα online virtual tour από μουσεία σε όλο τον κόσμο. Αλλά όλη αυτή η κατάσταση που ζούμε εδώ και μήνες για μένα λειτούργησε θετικά, κάνοντάς με να βρω τρόπους να κάνω την παραμονή μας στο σπίτι πιο ενδιαφέρουσα. Αγαπώ τα ταξίδια, τις επισκέψεις σε μουσεία, τη ζωγραφική αλλά και τη μουσική και αναζητούσα τρόπους για να ταξιδέψω, να μάθω, να εξερευνήσω μέρη που δεν είχα επισκεφθεί ως τώρα, από το σπίτι. Αφορμή στάθηκαν εργασίες των παιδιών, τα διαδικτυακά μαθήματα με τους μαθητές μου και διάφορα site που με ενέπνευσαν. Ελπίζω κι αυτή η ανάρτησή μου στο Ανθομέλι να αποτελέσει έμπνευση για σας και να σας ταξιδέψει.

Είναι τόσες πολλές οι πηγές που βρήκα που ίσως χρειαστεί να επανέλθω και πάλι στο θέμα με νέες προτάσεις. Για την ώρα θα ξεκινήσουμε από την Ελλάδα και μετά θα πάμε στο Άμστερνταμ, στη Βόννη, στο Σάλτσμπουρκ, στη Βιέννη, στη Νέα Υόρκη και πάλι πίσω στη Βενετία και στο Μπιλμπάο.

Μουσείο ελιάς και ελληνικού λαδιού

Πριν λίγο καιρό σας είχα μιλήσει για τo πώς μπορείτε από το σπίτι σας να κάνετε ένα virtual tour στο μουσείο ελιάς και ελληνικού λαδιού στη Σπάρτη για να περιηγηθείτε σε μια έκθεση με playmobil αφιερωμένη ελληνική επανάσταση του 1821. Η έκθεση έχει τίτλο “Το ’21 αλλιώς: Η ελληνική επανάσταση με φιγούρες και διοράματα playmobil” και έχει πολύ ενδιαφέρον για μικρούς και μεγάλους. Περισσότερες πληροφορίες και το link για να την επισκεφθείτε θα βρείτε εδώ.

Ξεναγηθείτε στους χώρους του μουσείου


Το σπίτι της Άννας Φρανκ στο Άμστερνταμ

Αφορμή για να βρω αυτή τη virtual ξενάγηση στάθηκε μία εργασία που έπρεπε να φτιάξει η κόρη μου για το μάθημα της ΚΠΑ με κοινωνικά θέματα με βάση κάποιο βιβλίο. Ίσως κάποιοι από εσάς να έχετε διαβάσει το βιβλίο “Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ”. Πρόκειται για το ημερολόγιο που έγραψε μια 13χρονη εβραιοπούλα το 1933.

Η Άννα μαζί με την οικογένειά της εγκατέλειψαν τη Γερμανία και πάνε να μείνουν στο Άμστερνταμ. Μετά από λίγο καιρό, λόγω της ναζιστικής κατοχής, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους και να κρυφτούν σε ένα παλιό κτήριο. Έμειναν σε αυτό το «Μυστικό Παράρτημα» για 2 περίπου χρόνια, ώσπου τους ανακάλυψε η Γκεστάπω. Το ημερολόγιο σώθηκε και με το τέλος του πολέμου παραδόθηκε στον πατέρα της Άννας ο οποίος ήταν και ο μόνος, από τους ανθρώπους που έμεναν στο σπίτι, που επέστρεψε μετά τον πόλεμο. Ο πατέρας της αποφάσισε να το εκδώσει γιατί ήταν αυτό που εκείνη ονειρευόταν. Σήμερα το σπίτι αυτό είναι μουσείο και δέχεται πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο.

Virtual tour στο σπίτι της Άννας Φρανκ στο Άμστερνταμ
Το “μυστικό παράρτημα” βρισκόταν στο κτήριο που βλέπετε στο βάθος, εκεί όπου σήμερα στεγάζεται το μουσείο Άννα Φρανκ στο Άμστερνταμ.

Το link για το virtual tour στο σπίτι της Άννας Φρανκ

Πατήστε επάνω σε κάθε δωμάτιο και εξερευνήστε το γυρνώντας 360 μοίρες αλλά και διαβάζοντας τα κείμενα πατώντας επάνω στα κυκλάκια που θα σας δώσουν περισσότερες πληροφορίες σε κείμενο, links αλλά και ενδιαφέροντα βίντεο.

Επίσης μπορείτε να κάνετε κι ένα virtual tour στο σπίτι όπου έμενε η οικογένεια της Άννας στην Ολλανδία πριν αναγκαστούν να κρυφτούν στη μυστική κρυψώνα.

Περισσότερα για το ιστορία της μπορείτε να διαβάσετε στην ανάρτησή μας εδώ.


Το σπίτι του Beethoven στη Βόννη

Τι να πει κανείς γι αυτή την μουσική ιδιοφυία μέσα σε λίγες γραμμές; Ως πιανίστρια έχω παίξει τη μουσική του την οποία αγαπώ ιδιαίτερα! Αυτό που θαυμάζει κανείς ακούγοντας τη μουσική Μπετόβεν είναι πως κατάφερε με αυτή να αλλάξει τον κόσμο και να γεφυρώσει με τα αμέτρητα μουσικά έργα του την κλασική με τη ρομαντική μουσική της Δυτικής μουσικής. Το έργο του είναι αξιοθαύμαστο για έναν ακόμη λόγο. Στα 26 του χρόνια άρχισε σταδιακά να χάνει την ακοή του, αναγκάστηκε να σταματήσει να εργάζεται ως μαέστρος, αλλά συνέχισε να γράφει συμφωνίες, κουαρτέτα και πολλά άλλα έργα. Δεν το έβαλε κάτω ακόμα κι όταν γύρω στα 45 του έχασε εντελώς την ακοή του.

Ακούστε έργα του όπως την 5η συμφωνία αλλά και την τελευταία του συμφωνία την 9η και αναλογιστείτε το μεγαλείο του. Για πιο αρχάριους στην κλασική μουσική προτείνω το παρακάτω βιντεάκι. Πρόκειται για ένα animation φτιαγμένο εξολοκλήρου στο χέρι, που δημοσιεύτηκε στο κανάλι «DoodleChaos» στο Youtube και δημιουργός του είναι ο Mark Robbins. Για την ακρίβεια πρόκειται για τμήμα της 5ης συμφωνίας, που ο ίδιος ο Μπετόβεν αποκάλεσε «Η μοίρα που χτυπά την πόρτα». 

Η Βόννη είναι η πόλη που γεννήθηκε ο συνθέτης το 1770. Το μουσείο στον τόπο γέννησης του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μουσεία μουσικής παγκοσμίως και ένα από τα 100 πιο δημοφιλή αξιοθέατα στη Γερμανία. Φιλοξενεί μία μονιμη αλλά και προσωρινές εκθέσεις.
Είναι το μόνο σπίτι από τα σπίτια όπου έμεινε ο Μπετόβεν τα προηγούμενα χρόνια που έχει σωθεί. Το ισόγειο φιλοξενούσε την κουζίνα και το βοηθητικό δωμάτιο κάτω από το οποίο ήταν κελάρι. Στον πρώτο όροφο, υπήρχαν δύο μικρότερα δωμάτια και ένα κάπως μεγαλύτερο δωμάτιο, ενώ τα υπνοδωμάτια ήταν στη σοφίτα.
Στο μουσείο θα δείτε πάνω από 100 πρωτότυπα εκθέματα που αντικατοπτρίζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα, το έργο και την επιρροή του Μπετόβεν. Ένα από τα σημαντικότερα είναι το τελευταίο pianoforte του Beethoven, ένα όργανο που κατασκευάστηκε από τον Βιεννέζικο κατασκευαστή πιάνου Conrad Graf ή το αρχικό χειρόγραφο του Sonata “Moonlight” και του “Pastoral” “Συμφωνία αποκτήθηκαν. Η συλλογή περιλαμβάνει ακόμα χειρόγραφα, γράμματα, εικόνες, προτομές, νομίσματα και μενταγιόν, μουσικά όργανα, έπιπλα και καθημερινά αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν από τον Beethoven.

Κάντε την εικονική περιήγηση από το Beethoven’s house στη Βόννη εδώ.

Μπορείτε αν θέλετε να πατήσετε την αυτόματη μετάφραση αν και δεν είναι ιδιαίτερα πετυχημένη. Πατώντας επάνω στις πληροφορίες θα αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες για τον διάσημο συνθέτη. Το google arts and culture έχει πολύ ακόμα υλικό για τον συνθέτη και αξίζει να το αναζητήσετε. Για την ξενάγησή σας μπορείτε να διαβάσετε και αυτόν τον οδηγό ξενάγησης που βρήκα στο ίντερνετ στα ελληνικά.

Έκθεση για τα 250 χρόνια από τη γέννησή του

Για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Ludvich Van Beethoven δημιουργήθηκε μία έκθεση που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Λόγω της πανδημίας τα ταξίδια αυτά έχουν σταματήσει αλλά μπορούμε να δούμε τα εκθέματα με μια εικονική περιήγηση.

Κάντε το virtual tour πατώντας εδώ

Πολύ ενδιαφέρον έχει να ακούσετε το ηχητικό αρχείο που θα βρείτε στο παραπάνω virtual tour, με το οποίο θα καταλάβετε πώς άκουγε ο Μπετόβεν όταν άρχισε να χάνει την ακοή του αλλά και πώς άκουγε με την βοήθεια των ειδικών χωνιών, που υποτίθεται ότι λειτουργούσαν ως ακουστικά.

Τα πορτρέτα του αλλιώς

Στον χώρο αυτό θα βρείτε εκτός από τα pop art πορτρέτα του Μπετόβεν που έφτιαξε ο Άντι Γουόρχολ κι ένα ψηφιακό πορτρέτο του Μπετόβεν που φτιάχνεται από φωτογραφίες επισκεπτών. Μπορείτε να στείλετε και τις δικές σας φωτογραφίες για να συμπεριληφθούν σε αυτό ιδιαίτερο πορτρέτο-μωσαϊκό πατώντας εδώ.

Επίσης πατώντας εδώ θα μάθετε ενδιαφέροντα στοιχεία για τη ζωή του, θα απαντήσετε σε ένα online κουίζ. Μπορείτε επίσης να εκτυπώσετε το πορτρέτο του για να το χρωματίσουν τα παιδιά.

Ακούγοντας Μπετόβεν

9η συμφωνία του Μπετόβεν, η “χορωδιακή”. Ο Μπετόβεν ήταν ο πρώτος συνθέτης που συμπεριέλαβε χορωδία σε συμφωνικό έργο. Αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο να την ακούσετε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Αν θέλετε πηγαίνετε απευθείας στο 14:00 για να ακούσετε τον “Ύμνο στη χαρά”, που έχει υιοθετηθεί και ως Ύμνος της Ευρώπης.


Το σπίτι που γεννήθηκε ο Mozart στο Σάλτζμπουρκ

Άλλος ένας μεγάλος μουσικός της κλασικής μουσικής και πιο συγκεκριμένα ο σημαντικότερος συνθέτης της κλασικής περιόδου. είναι ο Μότσαρτ. Ένα “παιδί θαύμα” που ξεκίνησε να γράφει μουσική από τα 5 του χρόνια. Εκτός από την εξαιρετική τεχνική του στο πιάνο, στο όργανο και στο βιολί, είχε την ικανότητα να αποστηθίζει πληθώρα συνθέσεων με φαινομενική ευκολία. Αξιοσημείωτη ήταν επίσης η ικανότητά του να αυτοσχεδιάζει πάνω σε ένα μουσικό θέμα χωρίς προετοιμασία. Ο πατέρας του και δάσκαλός του θέλοντας να προωθήσει τον γιο του και την επίσης ταλαντούχα κόρη του, ξεκίνησε με τα παιδιά του περιοδείες σε όλη την Ευρώπη. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ο Μότσαρτ το πέρασε ταξιδεύοντας κάτω από δύσκολες συνθήκες κάτι που τον έκανε και αρκετά ευαίσθητο στην υγεία του.

Virtual tour σε μουσεία του κόσμου από το σπίτι μας! 2
Το κίτρινο κτίριο στο βάθος είναι το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Μότσαρτ

Συνεχίζοντας τα virtual tour σε μουσείο παραθέτω στο παρακάτω link μια εικονική ξενάγηση στο σπίτι όπου γεννήθηκε στο Σάλτσμπουργκ, που πλέον λειτουργεί ως μουσείο. Στην ουσία πρόκειται για το διαμέρισμα όπου διέμενε η οικογένεια τα πρώτα χρόνια της ζωής του Μότσαρτ, το οποίο βρίσκεται στον δεύτερου ορόφου του κτιρίου-μουσείου. Ο οδηγός για το μουσείο στα αγγλικά.

Κάντε το virtual tour πατώντας εδώ

Info: Φυσικά υπάρχει και το μουσείο-σπίτι του Μότσαρτ στη Βιέννη το οποίο όμως δεν έχει virtual tour. Εύχομαι να το επισκεφτείτε σε κάποιο ταξίδι σας στην Αυστρία στο μέλλον. Εκεί έζησε ο Μότσαρτ με την οικογένειά του από το 1784 ως το 1787 και είναι το μεγαλύτερο, πιο κομψό και ακριβό διαμέρισμα που κατείχε ποτέ ο Μότσαρτ, αλλά και το μοναδικό που παραμένει άθικτο σήμερα. Δείτε ένα βίντεο εδώ. Κλείστε skip the line εισιτήρια από εδώ.

Ταξιδέψτε στην πόλη του Σάλτσμπουργκ με το Ανθομέλι και μάθετε τα πάντα γύρω από τα αξιοθέατα της πόλης, έτσι όπως τα είδε στο ταξίδι της η μαμά Μαρία.


Μουσείο Guggenheim, Nέα Υόρκη

Τελευταία στάση στο virtual ταξίδι μας η Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα το Solomon R. Guggenheim Museum. Αφορμή για να ανακαλύψω αυτό το virtual tour ήταν και πάλι μια σχολική εργασία, του γιου μου αυτή τη φορά, για έναν πίνακα ζωγραφικής. Επέλεξε το έργο Composition VIII του Kandinsky, τον οποίο ο ίδιος ο καλλιτέχνης θεωρούσε έναν από τους πιο σημαντικούς του έργου του. Πού μπορεί να βρει κάποιος τον συγκεκριμένο πίνακα; Μα φυσικά στο μουσείο Guggenheim στη Ν. Υόρκη. Τι θα λέγατε να πάμε για ένα virtual tour εκεί? Εγώ θα σας ξεκινήσω εκεί όπου βρήκαμε τον πίνακα του Καντίνσκι αλλά εσείς μπορείτε να περιηγηθείτε παντού έστω και εικονικά.

Virtual tour σε μουσεία του κόσμου από το σπίτι μας! Μουσείο Guggenheim, Νέα Υόρκη
Guggenheim Museum, New York, USA

Το μουσείο πήρε το όνομά του από τον αμερικανό επιχειρηματία και συλλέκτη τέχνης. Το μουσείο άνοιξε για πρώτη φορά το 1937 από το ίδρυμα Σόλομον Ρ. Γκούγκενχαϊμ και ο συλλέκτης εξέθετε τη συλλογή του στο διαμέρισμά του. Το κτίριο, στο οποίο στεγάζεται τώρα, σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Φρανκ Λόιντ Ράιτ και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα του 20ου αιώνα. Η μόνιμη συλλογή του περιέχει έργα διάφορων καλλιτεχνικών ρευμάτων, όπως του Ιμπρεσιονισμού, του Μεταϊμπρεσιονισμού και της Μοντέρνας τέχνης, ενώ φιλοξενεί ειδικές εκθέσεις.

Virtual Tour στο μουσείο Guggenheim

Ενδιαφέρον έχει και η ιστορία της οικογένειας Guggenheim την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Μουσείο της Peggy Guggenheim, Βενετία

Μιας και μιλάμε για μουσεία τέχνης της οικογένειας Guggenheim πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρουμε το μουσείο της Peggy Guggenheim, αδερφής του Salomon, στη Βενετία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ από την επίσκεψη της μαμάς Μαρίας στη Βενετία.

Μουσείο Guggenheim, Bilbao

Δεν πρέπει να παραλείψω να αναφέρω το μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο της Ισπανίας το οποίο είναι ένα μουσείο μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης.

Κάντε ένα virtual tour στο μουσείο Guggenheim Bilbao.

Κατεβείτε στη σελίδα και επιλέξτε ένα από τα 3 κυκλάκια για να περιηγηθείτε στο μουσείο, στη νότια και βόρεια ταράτσα.

Virtual tour σε μουσεία του κόσμου από το σπίτι μας! Guggenheim museum, Bilbao
Guggenheim museum, Bilbao, Spain

Κι αν κάποτε αποφασίσετε να τα επισκεφτείτε από κοντά εμπιστευτείτε την getyourguide και κλείστε skip the line εισιτήρια για να αποφύγετε την αναμονή στα ταμεία:

Πώς σας φάνηκαν τα virtual σε μουσεία; Εγώ τα λάτρεψα όλα και το να γράψω για το συγκεκριμένο θέμα ήταν ακόμα ένα ταξίδι στο κόσμο της τέχνης αλλά και της γνώσης.

Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

Katerina-Anthomeli

Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

Εγγραφείτε
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments