Για όσους μας παρακολουθείτε σταθερά από το blog αλλά και από τα social media, ξέρετε ότι έχουμε την τιμή τον τελευταίο καιρό να μας συντροφεύουν στα ταξίδια μας πολύ γνωστές εταιρίες αυτοκινήτων. Έτσι, έχοντας την ευκαιρία να βλέπουμε την οδηγική συμπεριφορά (ο Κώστας και ο Γιώργος κυρίως) αλλά και το στυλ αυτών των οικογενειακών αυτοκινήτων, είμαστε σε θέση να σας δώσουμε μια λίστα με τα στοιχεία που θεωρούμε ότι πρέπει να έχει ένα αυτοκίνητο για να θεωρηθεί οικογενειακό αυτοκίνητο ή αλλιώς family friendly αυτοκίνητο. Φυσικά, εννοείται ότι πριν προχωρήσετε σε μια αγορά σημαντικό ρόλο, εκτός από την ασφάλεια, έχει και η τιμή του αλλά σε αυτή την ανάρτηση ας υποθέσουμε ότι αυτό το έχετε ήδη λύσει! Σύντροφος μας σε αυτό το ταξίδι στον κόσμο του οικογενειακού αυτοκινήτου θα είναι η Renault Greece και συγκεκριμένα το Renault KADJAR που φέτος μας συντρόφευε στο ταξίδι μας στην Θεσσαλονίκη και στην Χαλκιδική.
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ – ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ
1. Χρώμα
Ναι, ξέρω ότι τώρα κάνετε γκριμάτσα αποδοκιμασίας. Μα, καλά το χρώμα! Κι όμως το χρώμα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε ένα οικογενειακό αυτοκίνητο που προορίζεται και για παιδιά και όχι απαραίτητα για ψυχολογικούς λόγους, όπως θα βιαστείτε να σκεφτείτε. Τα σκούρα χρώματα και κυρίως το μαύρο, σύμφωνα με έρευνες, αυξάνουν τη θερμοκρασία του αυτοκινήτου και έτσι όταν μπαίνετε μέσα είναι πολύ πιο δύσκολο να αποκτήσει το αυτοκίνητο τη νορμάλ θερμοκρασία ώστε να καθίσουν τα παιδιά, αλλά και οι γονείς, με άνεση. Ακόμα και το aircondition χρειάζεται να δουλέψει περισσότερη ώρα για να φέρει τη σωστή θερμοκρασία. Οπότε σκεφτείτε διπλά το χρώμα την επόμενη φορά που θα αγοράσετε ένα καινούργιο αυτοκίνητο.
Tip: Σε περίπτωση που έχετε αφήσει το αυτοκίνητο μέσα στον ήλιο, ελέγξτε τη θερμοκρασία των μεταλλικών στοιχείων της ζώνης καθώς μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και έγκαυμα στο ευαίσθητο δερματάκι των μικρών παιδιών (και τσούξιμο στα μεγαλύτερα). Για την αποφυγή αυτού, καλύψτε το καθισματάκι του παιδιού ή τη θέση του με μια πετσέτα.
2. Παράθυρα
Τα παράθυρα είναι πολύ σημαντικά για αυτούς που κάθονται στο πίσω κάθισμα, ειδικά αν είσαι δεμένος στο καρεκλάκι σου. Οπότε είναι σημαντικό τα πίσω παράθυρα να μην είναι πολύ μικρά, ειδικά αν το αυτοκίνητο είναι δίθυρο, ή πολύ ψηλά γιατί όταν θα βγει από το καθισματάκι, που ούτως ή άλλως είναι ψηλό, δεν θα μπορεί να βλέπει καλά έξω από το παράθυρο. Επίσης, σε ένα οικογενειακό αυτοκίνητο, τα πίσω παράθυρα καλό θα ήταν να έχουν σκίαση (φίλτρα UV) ώστε να μειώνεται ο όγκος των βλαβερών ακτίνων του ήλιου που φτάνει στο προσωπάκι των παιδιών.
Tip: Ένα από τα πράγματα που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί να αφήσει ένας γονιός το παιδί του να κοιτάει έξω από το παράθυρο με το κεφάλι να εξέχει έξω από το αυτοκίνητο. Δηλαδή εσείς όταν οδηγείτε έχετε το κεφάλι έξω από το παράθυρο; Προσοχή γονείς! Τα κεφάλια και τα χέρια των παιδιών μέσα στο αυτοκίνητο! Για την αποφυγή αυτής της κακιάς συνήθειας, το παιδί πρέπει να είναι πάντα στο καρεκλάκι του ή δεμένο με τη ζωή.
3. Ζώνες ασφαλείας/Σύστημα ISOfix
Αααα, εδώ είμαι κέρβερος! Και εγώ και η Κατερίνα δεν διανοούμαστε να βάλουμε τα παιδιά μας στο αυτοκίνητο χωρίς ζώνη (τα μεγάλα) ή καθισματάκι (το μικρό). Και πραγματικά θεωρώ εγκληματική κάθε διαφορετική συμπεριφορά. Οπότε αυτοκίνητο που δεν έχει τρεις ζώνες πίσω τι να το κάνω αν έχω παιδιά; Και δύο να έχετε, δεν θα χρειαστεί να κουβαλήσετε κάποια στιγμή και κάποια φίλη ή φίλο τους; Οπότε 3 ζώνες στα πίσω για καθίσματα για να είστε μέσα. Αν μάλιστα διαθέτουν και ρυθμιζόμενο ύψος ακόμα καλύτερα. Επίσης να πω ότι στο θέμα ασφαλείας, ειδικά αν είστε μελλοντικοί γονείς, καλό είναι να ρωτήσετε αν το αυτοκίνητο διαθέτει σύστημα ISOfix ώστε να τοποθετήσετε το καθισματάκι του μωρού σωστά και όμορφα χωρίς να μπερδευτείτε με τις ζώνες ασφαλείας. Τέλος, προσοχή, τα καθίσματα να διαθέτουν ρυθμιζόμενα μαξιλαράκια για τον αυχένα ώστε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού (ειδικά αν είναι άνω των 12 ετών) να τα ανεβάζετε ή να τα κατεβάζετε ανάλογα. Μην το υποτιμάτε το μαξιλαράκι ασφαλείας, σώζει ζωές!
Tips: Παρόλο που γνωρίζω καλά ότι τα καθισματάκια ασφαλείας είναι ένα αρκετά μεγάλο έξοδο για τους γονείς, μην τα τσιγγουνευτείτε. Αγοράστε καθισματάκια αντίστοιχα με την ηλικία και τα κιλά του παιδιού. Μπορεί ένα παιδί να έχει μεγαλώσει ή ψηλώσει αλλά τα κιλά του να είναι τέτοια που να μην του επιτρέπουν ακόμα να δεθεί μόνο με ζώνη. Κάντε μια καλή έρευνα και μην ξεχνάτε ότι δεν έχει να κάνει με την ηλικία αλλά με τα κιλά και το ύψος. Τα παιδιά (σύμφωνα με το νόμο) πρέπει να κάθονται σε ειδικό καρεκλάκι έως τα 12 έτη!!!) Και σας παρακαλώ ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΠΡΟΣΤΙΝΟ ΚΑΘΙΣΜΑ. ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ!
Tips: Το ίδιο ισχύει φυσικά και για το αυτοκίνητο του παππού και της γιαγιάς. Εάν είναι αυτοί που μεταφέρουν το παιδί στο σχολείο ή στις δραστηριότητες, προμηθεύστε τους με ένα καθισματάκι οπωσδήποτε! Γιαγιάδες, όχι με τα παιδιά στα χέρια, σας παρακαλώ!
4. Media spots
Και επειδή τα παιδιά μεγαλώνουν και σε λίγο δεν θα κοιτάμε το ISOfix, τι θα λέγατε να πάμε λίγο παρακάτω τεχνολογικά;. Mp3, wifi, bluetooth, θύρα USB, GPS… όλα αυτά τα καλούδια που ανήκουν στην εποχή μας και κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη και τα παιδιά μας τα χειρίζονται τις περισσότερος φορές καλύτερα και από εμάς. Πόσο θα ήθελα να είχε το αυτοκίνητο μου gps εκείνη την φορά που χάθηκα στη Ν. Ιωνία και είχα τη Μελίτα να κλαίει στο καθισματάκι της δεν λέγεται; Επίσης τώρα που μεγαλώνει και έχει δική της άποψη όσον αφορά στην μουσική, πού να βρω το αγαπημένο της τραγούδι στο ραδιόφωνο όταν αρχίζει να λέει, “φτάνουμε, μαμά;” Βάζεις το mp3 και τελείωσες. Οπότε μην σας φαίνονται περιττά. Ειδικά σε μεγάλα ταξίδια σας λύνουν τα χέρια αυτού του είδους οι υπηρεσίες.
5. Συστήματα Ασφαλείας
Ναι, ναι, εννοείται ότι χρειάζονται και όχι μόνο σε ένα οικογενειακό αυτοκίνητο. Παρόλο που οδηγώ πολλά χρόνια, συνήθως στα οικογενειακά ταξίδια οδηγάει ο άντρας μου. Ωστόσο έχω εικόνα του δρόμου και του πόσο σημαντικό είναι το οικογενειακό αυτοκίνητο να σου προσφέρει ασφάλεια ή μια άνεση ώστε να προσφέρεις εσύ την ασφάλεια που χρειάζεται η οικογένειά σου. Μια κάμερα παρκαρίσματος είναι απαραίτητη αν οδηγείς μέσα στην πόλη και ένα σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος ή κόψιμο της ταχύτητας όταν πλησιάζεις πολύ στο μπροστινό αυτοκίνητο είναι απαραίτητα αν ταξιδεύεις αποστάσεις εκτός πόλης. Επίσης σε πολλά αυτοκίνητα υπάρχει πλέον σύστημα ειδοποίησης για τα τυφλά σημεία (blind spot censors) που είναι χρήσιμα και εντός αλλά και εκτός πόλης.
Tips: Όσο το παιδί είναι ακόμα μικρό (νηπιακή και προσχολική ηλικία) ενεργοποιήστε το σύστημα ασφάλειας των πίσω πορτών ώστε να μην μπορεί να τις ανοίξει από τη θέση του αλλά μόνο εσείς από την εξωτερική πλευρά. (Ωστόσο, για το συγκεκριμένο θέμα, οι γνώμες διχάζονται όσον αφορά στην ελεύθερη πρόσβαση του παιδιού προς τα έξω σε περίπτωση ατυχήματος. Οπότε ερευνήστε το!).
Tips: Στο εξωτερικό έχουν σημειωθεί πολλά θανατηφόρα ατυχήματα εξαιτίας της τυφλής ζώνης στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Καθώς κάνετε όπισθεν πάντα να προσέχετε μήπως υπάρχει κάποιο παιδί στο πίσω μέρος καθώς το ύψος του δεν σας επιτρέπει να το δείτε από τους καθρέφτες. Για αυτό είναι απαραίτητη μια κάμερα για την όπισθεν.
6. Αποθηκευτικοί χώροι
Ίσως για κάποιους που ψάχνουν ένα οικογενειακό αυτοκίνητο αυτό είναι το νούμερο ένα. Το μεγάλο πορτ-μπαγάζ είναι το πρώτο πράγμα που συνήθως κοιτάζει μια οικογένεια και έχει δίκαιο. Από τα γενοφάσκια τους τα παιδιά μας, ζωή να χουν, θέλουν χώρο. Χώρο για το καροτσάκι, για τα μπαγάζια, για τα ποδήλατα, για τα πατίνια, για τα στρώματα και πάει λέγοντας. Αν μάλιστα έχει και αυτόματο άνοιγμα πορτ μπαγάζ ώστε να μην χρειάζεται να αφήνετε τις σακούλες και το παιδί από το χέρι (αν είναι μικρό) για να το ανοίξετε ακόμα καλύτερα. Εκτός όμως από το πορτ μπαγάζ σημαντικοί είναι και οι αποθηκευτικοί χώροι μέσα στο αυτοκίνητο και κυρίως γύρω τους, στα πίσω καθίσματα. Θηκάκια, χώρος για το ποτήρι τους, μαξιλάρι που κατεβαίνει για να γίνει τραπεζάκι… διάφορα τέτοια καλούδια είναι που κάνουν το ταξίδι πιο απολαυστικό και άνετο με όσο το δυνατόν λιγότερη γκρίνια.
7. Αερόσακοι
Κι έστω κι αν πλέον θεωρούνται gagdet που υπάρχει ακόμα και στην πιο βασική έκδοση αυτοκινήτων, οι πλάγιοι αερόσακοι στο πίσω κάθισμα ακόμα δεν έχουν καθιερωθεί σε όλα τα αυτοκίνητα. Αυτό όμως που θέλω να βάλετε καλά στο μυαλό σας είναι ότι οι αερόσακοι μπορεί να αποτελέσουν και φονικό όπλο σε περίπτωση που το παιδί δεν είναι δεμένο ή δεν είναι στο καρεκλάκι του. Οπότε ρωτήστε, μάθετε, διαβάστε πως απομονώνουν οι μπροστινοί αερόσακοι στο μπροστινό κάθισμα αν έχετε π.χ. αυτοκίνητο διθέσιο και βάζετε το καθισματάκι του βρέφους στο μπροστινό κάθισμα ανάποδα.
Ακολουθήστε μας και στο instagram στο Anthomeli και στο Travelling_with_anthomeli
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Πριν κλείσω θέλω να σας δώσω μια συμβουλή. Παρόλο που ξέρω ότι τα καθημερινά ατυχήματα συμβαίνουν συνήθως εκεί που δεν το περιμένεις ή εκεί που πιστεύεις ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση να πάθει κάτι το παιδί σου… το ατύχημα στο αυτοκίνητο είναι κάτι που μπορεί να συμβεί όχι από ευθύνη δική σας αλλά ευθύνη του άλλου που ουδεμία σχέση έχει με εσάς. Άρα, το να λέτε ότι εσείς είστε καλοί οδηγοί και δεν χρειάζεται το παιδί να είναι δεμένο ή ότι μέχρι τώρα δεν σας έχει συμβεί τίποτα ή ότι το παιδί μεγάλωσε ή ότι κλαίει στο καθισμάτάκι του αρά καλό είναι να το πάρετε αγκαλιά είναι απολύτως λάθος! Το παιδί πρέπει να μάθει από μικρό τι σημαίνει ασφάλεια στο αυτοκίνητο, να κατανοεί ότι οτιδήποτε άλλο εκτός από το σωστό είναι ΦΟΝΙΚΟ και ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ. Και επιτέλους, η λανθασμένη ασφάλεια των παιδιών στο αυτοκίνητο είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει! Γίνετε εσείς το τέλος του κύκλου της κακής ενημέρωσης και δώστε στο παιδί σας το καλό παράδειγμα ώστε να μην κάνει τα ίδια λάθη με εμάς, του γονείς μας και τους (προ)παππούδες μας που μας άφηναν να βγαίνουμε ακόμα και έξω από το παράθυρο!
Και αφού τελείωσα με το λογύδριο μου περί ασφάλειας στο αυτοκίνητο… σας εύχομαι όταν έρθει η ώρα να έχετε τη δυνατότητα να αγοράσετε το πιο όμορφο, ασφαλές και family friedly αυτοκίνητο που υπάρχει και να σας οδηγήσει σε μέρη μαγικά και ονειρεμένα!
Κάλη
Ευχαριστίες
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Renault Hellas για την χορηγία του αυτοκινήτου. Είναι η δεύτερη συνεργασία μας (δείτε την πρώτη εδώ και εδώ) και ομολογώ ότι ήταν και αυτή άψογη όσον αφορά στη συνεννόηση και στα διαδικαστικά. Το Renault KADJAR μας άρεσε πάρα πολύ και οι απόψεις που υπάρχουν εντός της ανάρτησης είναι καθαρά δικές μας έπειτα από προσωπική χρήση του αυτοκινήτου σε διάφορες συνθήκες, όπως σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, εντός πόλης, σε χωματόδρομο και με βροχή. Το μόνο που μένει είναι να το χρησιμοποιήσουμε και σε χιόνια τον χειμώνα!
Pin it for later
Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.
Ψαχνόμαστε και μεις για οικογενειακό αυτοκίνητο, καθώς η οικογένεια μεγάλωσε. Μόλις είδα το πορτμπαγκάζ ενθουσιάστηκα!
Πολύ σωστά όσα αναφέρεις για την ασφάλεια!
Πρέπει να είμαστε σωστοί ανεξαρτήτως ικανότητας στην οδήγηση.
Έχουμε μεγάλο αυτοκίνητο με τεράστιο πορτμπαγκάζ και είναι το μόνο που δεν θέλω να αποχωριστώ σε περίπτωση που αλλάξουμε αυτοκίνητο. Ακόμη και με μεγάλα παιδιά πάντα είναι χρήσιμο!