ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Επίσκεψη στο Σπίτι της Σκιάς στην Ξάνθη

    Με αφορμή τις Γιορτές της Παλιάς Ξάνθης (3-10/9/2016), που κάθε Σεπτέμβριο κάνουν την Ξάνθη πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες και ίσως να είσαστε και εσείς ένας από αυτούς, σας προτείνω να επισκεφθείτε ένα διαφορετικό “μουσείο” από αυτά που έχουμε συνηθίσει να επισκεπτόμαστε. Είναι το Σπίτι της Σκιάς. Το όνομά του ίσως σας μπερδέψει ή σας τρομάξει. Αλλά  δεν πρόκειται ούτε για σπίτι με φαντάσματα, ούτε για ένα σπίτι που έχει σχέση με το θέατρο σκιών και τον γνωστό μας Καραγκιόζη. Πρόκειται για ένα εργαστήρι/έκθεση στο οποίο βρίσκονται τα ιδιαίτερα έργα του Τριαντάφυλλου Βαίτση, ο οποίος δημιουργεί έργα από… σκουπίδια και μη επαναχρησιμοποιήσιμα υλικά, κι αφού τα φωτίσει κατάλληλα μπορεί κανείς να δει στη σκιά του έργου στον τοίχο, κάποια μορφή ή ακόμη και ολόκληρη παράσταση και μάλιστα με βαθύ νόημα τις περισσότερες φορές.

    Την τελευταία μέρα του τριήμερου ταξιδιού μας στους Τοξότες της Ξάνθης με τα παιδιά μου, με αφορμή το φεστιβάλ Via Egnatia, στα στενά του Νέστου, θέλησα να επισκεφτούμε «Το σπίτι της σκιάς», στην Ξάνθη (Οι Τοξότες απέχουν από την Ξάνθη 10-15 λεπτά). Η επιλογή μου αυτή που είχε ως στόχο να πάμε σε  μουσείο που δεν θα κούραζε τα παιδιά και θα είχε ενδιαφέρον και για εκείνα, αποδείχθηκε επιτυχημένη, αφού και τα παιδιά αλλά και εμείς, ενθουσιαστήκαμε με την ιδιαιτερότητα των έργων του καλλιτέχνη.To_spiti_tis_skias_11


    Λίγα λόγια για τον δημιουργό

    Ο Τριαντάφυλλος Βαΐτσης σπούδασε μηχανικός περιβάλλοντος. Από τη παιδική του ηλικία ήδη ασχολήθηκε με διάφορα είδη τέχνης όπως η ζωγραφική και η ξυλογλυπτική σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Το 2008 ανακάλυψε την Trash Art (τέχνη από σκουπίδια) και γοητευμένος από αυτήν ξεκίνησε να ασχολείται με την τέχνη της σκιάς. Το 2013 αποφάσισε να εγκαταλείψει το αντικείμενο του μηχανικού περιβάλλοντος και να ασχοληθεί αποκλειστικά με την τέχνη. Έτσι, το 2014 δημιούργησε το «Σπίτι της Σκιάς» (The House of Shadow) στην Ξάνθη όπου και κατοικεί από το 1994.

    Επισκεφτείτε την σελίδα του Τριαντάφυλλου Βαίτση στο facebook.

    Επισκεφτείτε τη σελίδα του μουσείου στο facebook: The house of shadow


    Στο σπίτι της Σκιάς, μας υποδέχθηκε η σύζυγός του και μας παρουσίασε ένα ένα όλα τα έργα του σπιτιού της σκιάς, εξηγώντας μας παράλληλα την βαθύτερη έννοιά τους.

    Τα ίδια τα γλυπτά δεν σου κάνουν εντύπωση από μόνα τους με την πρώτη ματιά. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι το πώς αυτή η άμορφη μάζα ανακυκλώσιμων ή όχι υλικών καταλήγει να αποτυπώνει στον τοίχο κάτι  συγκεκριμένο, όπως τη μορφή της Μέριλιν και του Τσε Γκεβάρα ή του Αϊνστάιν και του Καβάφη!

    To_spiti_tis_skias_9

    Ας δούμε παρέα κάποια από τα έργα που είδαμε στο Σπίτι της Σκιάς:

    Η αβάσταχτη αγριότητα του όντος
    Έργο φτιαγμένο αρχικά από γήινα υλικά, όπως μέταλλο και στην συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν υλικά όπως το πλαστικό για να δείξουν την ανθρώπινη υπέρβαση-παρέμβαση.
    Ποιο είναι πιο άγριο; Το θηρίο ή ο άνθρωπος; Το θηρίο σκοτώνει για να τραφεί και να ζήσει αλλά ο άνθρωπος δεν σκοτώνει μόνο γι αυτό! Μπορεί να σκοτώσει ακόμη και για το χρήμα που κυριεύει το μυαλό του. Γι αυτό και κοιτώντας σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο του γλυπτού βλέπουμε ένα διαμαντάκι μέσα στο μυαλό του ανθρώπου.To_spiti_tis_skias_5

    Η αρχή του τέλους και το τέλος της αρχής
    Το έργο αυτό μας κάνει να διερωτηθούμε αν κάθε αρχή έχει απαραίτητα και τέλος. Μήπως το τέλος μπορεί να είναι η αρχή για κάτι καινούριο;
    Έτσι το μωρό στην κοιλιά της μάνας του κόβοντας τον ομφάλιο λώρο ξεκινάει τη ζωή του, ενώ από την άλλη πλευρά ο γεράκος βρίσκεται στο τέλος της δικής τους ζωής. Μήπως μετά τον θάνατό του θα υπάρξει μια νέα αρχή;To_spiti_tis_skias_3

    To_spiti_tis_skias_6Ένα έργο, που φιλοξενείται για λίγο καιρό ακόμη εκεί, είναι και αυτό: “Marry me”. Το γλυπτό κατασκευάστηκε επί παραγγελία για να κάνει πρόταση γάμου κάποιος ρομαντικός άντρας στην γυναίκα της ζωής του φέρνοντάς την για επίσκεψη στο Σπίτι της σκιάς! Φανταστείτε την έκπληξη και την συγκίνηση της κοπέλας όταν το είδε!

    Ρωμαίος και Ιουλιέτα (video-πως φτιάχτηκε)

    Άλλο ένα ιδιαίτερο έργο του Τριαντάφυλλου Βαίτση. Στο βίντεο θα δείτε τα υλικά που χρησιμοποίησε ο καλλιτέχνης αλλά και τον τρόπο με τον οποίο φτιάχτηκε βήμα βήμα!

    Η Καρυάτιδα είναι ένα έργο που δημιουργήθηκε για καλό σκοπό! Πρόκειται για την Καρυάτιδα που βρίσκεται στην Αγγλία μαζί με τα μάρμαρα του Παρθενώνα και φτιάχτηκε για κάποια εκδήλωση υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. To_spiti_tis_skias_4Λίγο πριν φύγουμε τα παιδιά φωτογραφήθηκαν σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο όπου το φως δημιουργεί την δική τους σκιά στον τοίχο αλλά έπαιξαν και με τις σκιές των χεριών τους σε συνδυασμό με τις σκιές των έργων. Δεν παραλείψαμε να γράψουμε φυσικά και στο βιβλίο των εντυπώσεων! Η συμμετοχή τους σε αυτό τα έκανε ακόμη πιο χαρούμενα!To_spiti_tis_skias_8

    Στον κάτω όροφο του μουσείου λειτουργεί μαγαζάκι με έργα του καλλιτέχνη. Γλυπτά από σύρμα ή μέταλλο, μαγνητάκια από κουτάκια αναψυκτικών, αξεσουάρ από τσόχα, κοσμήματα, φτιαγμένα από άχρηστα για τους περισσότερους από εμάς υλικά, που δεν θα τα δίναμε σημασία και μάλλον θα τα πετάγαμε. Εμείς επιλέξαμε μια γυναικεία μορφή κι ένα μαγνητάκι πεταλούδα από κουτάκι αλουμινίου για να τα δωρίσουμε στον μπαμπά που δεν ήταν μαζί μας εκείνες τις μέρες, αλλά και για να μας θυμίζουν την επίσκεψή μας εκεί.
    To_spiti_tis_skias_2
    Μην παραλείψετε φεύγοντας από το Σπίτι της Σκιάς, να δείτε στον τοίχο του δεύτερου ορόφου της πρόσοψης του σπιτιού της οδού Μαυρομιχάλη, όπου και στεγάζεται το μουσείο, ένα ηλιακό ρολόι! Εκ πρώτης θα δείτε μία γλάστρα ζωγραφισμένη στο τοίχο και μια σύνθεση από κομματάκια αλουμίνιου, χωρίς συγκεκριμένη μορφή. Βλέποντάς το, θα αναρωτηθείτε τι είναι! Όμως αν βρεθείτε εκεί καλοκαίρι στις 10:30 το πρωί, θα δείτε καθαρά μια γυναικεία μορφή να ποτίζει τη γλάστρα με τα λουλούδια στο περβάζι!!! Είναι «Η Νίκη της Ξάνθης».

    Δείτε επίσης: 

    Διαμονή στους Τοξότες Ξάνθης

    Διαμονή στη Σταυρούπολη

    Στενά του Νέστου και φεστιβάλ Via Egnatia

    Ελεύθερη Ιππασία στα Στενά του Νέστου

    To_spiti_tis_skias_7

    Σας προτείνω και αξίζει να δείτε το βίντεο, με το γλυπτό σκιάς του Τριαντάφυλλου Βαίτση, που απεικονίζει την μορφή του Νίκου Γκάλη. Η σύνθεση βρίσκεται στο το μουσείο της ομάδας μπάσκετ του Άρη στην Θεσσαλονίκη.

    https://www.youtube.com/watch?v=mvhfwy3kcEE


    Πού βρίσκεται το Σπίτι της Σκιάς

    Το σπίτι της σκιάς βρίσκεται κοντά στην πλατεία Αντίκα, στην οδό Μαυρομιχάλη 3 και αν βρεθείτε κι εσείς στην Ξάνθη μην ξεχάσετε να το επισκεφτείτε. Είναι ένας χώρος ξεχωριστός που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους!


    Όπως θα σας ενθουσιάσει και θα σας μαγέψει και η ίδια πόλη της Ξάνθης, όταν χαθείτε κάνοντας  βόλτα στα στενά της παλιάς πόλης με τα όμορφα σπίτια της, όταν μπείτε σε ένα από τα παλαιοπωλεία της, όταν πιείτε το καφεδάκι σας σε ένα από τα πάμπολα καφέ της  ή γευτείτε τα παραδοσιακά γλυκά της.
    palia_xanthi

    Ήμασταν φιλοξενούμενοι στο εργαστήριο του κ. Βαίτση, 
    αλλά όπως πάντα οι απόψεις εντός της ανάρτησης 
    είναι δικές μας και προέρχονται από την προσωπική μας εμπειρία.

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttp://anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    5 ΣΧΟΛΙΑ

    1. Εξεπλάγην πραγματικά! Εχουμε τόσο καλούς και αξιόλογους καλλιτέχνες στη χώρα μας και δυστυχώς δεν ξέρουμε πολλές φορές ούτε το όνομά τους. Συγχαρητήρια, υπέροχο αποτέλεσμα και απ’ ότι βλέπω ένας χώρος στολίδι για την περιοχή απόλυτα εναρμονισμένος με το περιβάλλον! Κάλη

    2. Αξίζει πραγματικά να επισκεφθείτε αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο, για να δείτε και από κοντά τον μαγικό κόσμο που δημιουργεί,,,,, μια σκιά. Θα σας ενθουσιάσει ,όπως ενθουσίασε και εμάς!

    3. Φαντασου οτι εμεις ειμαστε15λεπτα απο την ξανθη κ δεν το ειχα ανακαλυψει!θα το επισκεφτούμε σύντομα!!!btw ..τ πανηγυρι στους τοξότες τ προλαβατε?!

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης