7 συμβουλές για μελέτη της ιστορίας και των θρησκευτικών

Θα ήθελα περισσότερο σε αυτή μου την ανάρτηση να αναφερθώ σε κάποια μικρά tips τα οποία χρησιμοποιούμε που ίσως βοηθήσουν κι άλλες μανούλες να βοηθήσουν κι εκείνες με τη σειρά τους τα παιδιά τους στη μελέτη της ιστορίας και των θρησκευτικών. Δεν το παίζω ειδήμων, απλά παραθέτω τις δικές μου ιδέες έτσι όπως τις χρησιμοποίησα μέσα από τη δική μου εμπειρία διαβάσματος του δικού μου παιδιού. Παρακάτω θα βρείτε συμβουλές για το διάβασμα των θρησκευτικών της Γ δημοτικού και της ιστορίας και προτεινόμενα site για να βοηθήσουν τα παιδιά στη μελέτη του μαθήματος.

Την φετινή σχολική χρονιά μπήκαμε στα δύσκολα. Με ένα παιδί στην Γ’ δημοτικού κι ένα στην Α’ κάνουμε νέα ξεκινήματα. Δεν έχω παράπονο βέβαια απ’ τα παιδιά μου, είναι καλά παιδιά, ακούν, διαβάζουν, μπαίνουν σε σωστό πρόγραμμα. Πάντα με τη βοήθειά μου, ειδικά μάλιστα σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα με τα οποία ασχολούνται.

Ο μικρός φέτος ξεκίνησε κολύμβηση και η μεγάλη μου εκτός της μουσικής και του κολυμβητηρίου έχει και αγγλικά για πρώτη χρονιά! Με κύρια δυσκολία το ότι εργάζομαι απογεύματα, την ώρα που τα παιδιά θα πρέπει να διαβάσουν ή να πάνε στα εξωσχολικά τους, η βοήθεια της μαμάς μου είναι πολύτιμη! Εκείνη θα τα πάει στις δραστηριότητες κάποιες από τις μέρες της εβδομάδας, εκείνη θα ολοκληρώσει το διάβασμά τους όταν εγώ θα φύγω νωρίς το απόγευμα, εκείνη θα τους φτιάξει το απογευματινό τους ή θα παίξει μαζί τους όταν λείπουμε.

Για να τα φέρουμε όλα εις πέρας πρέπει, σε συνεργασία πάντα με τα παιδιά φυσικά, να οργανώσουμε το διάβασμά τους ώστε να προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τα μαθήματα καθώς επίσης να χαλαρώσουν και να παίξουν.  

“Μανούλα, σ’ ευχαριστώ”, σου το είπα; Το τσέλεις;… που λέει κι η Μελιτούλα μας;

7 συμβουλές για μελέτη της ιστορίας και των θρησκευτικών

Περισσότερα άρθρα μας για το παιδί θα βρείτε εδώ και για το σχολείο εδώ.

Συμβουλές για τη μελέτη της ιστορίας και των θρησκευτικών της Γ’ Δημοτικού από μία μαμά

1. Το διάβασμα του κειμένου είναι καλό να γίνεται από τα παιδιά, για εξάσκηση στην ανάγνωση αλλά και για να έχουν οπτική επαφή με το κείμενο ώστε να μπορούν αργότερα να βρουν κάτι που ψάχνουν να θυμηθούν στο κείμενο. Παρόλ’ αυτά μπορεί να μας πάρει πολύ χρόνο και ίσως τα παιδιά να μην κατανοήσουν αμέσως το νόημα ανάλογα με την άνεση που έχουν στην ανάγνωση. Δεν είναι κακό να τους το διαβάσουμε κι εμείς, με εκφραστικότητα. Θα βοηθήσει να υπογραμμίσουμε με μολύβι ή φωσφορούχο μαρκαδοράκι τα σημαντικά σημεία του κειμένου.  

7 συμβουλές για μελέτη της ιστορίας και των θρησκευτικών

Σε αυτό το σημείο να πω πως θα ήθελα πολύ να ακολουθήσω τις συμβουλές κάποιων φίλων μαμάδων που δοκιμάζουν να αφήνουν τα παιδιά να διαβάζουν εντελώς μόνα τους και μετά κάνουν μαζί τον έλεγχο αλλά δυστυχώς αυτό προϋποθέτει πολύ χρόνο, κάτι που εγώ δεν έχω από το μεσημέρι και μετά! Έχω την πεποίθηση ότι εάν το παιδί μάθει να διαβάζει με σωστό τρόπο, μεγαλώνοντας θα αρχίσει να απαγκιστρώνεται από όποιον το βοηθάει) και θα στηριχθεί στις δικές του δυνάμεις). Εγώ απλά του μαθαίνω τον τρόπο!

2. Συνειδητοποιώντας πως τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν κάποιες έννοιες που ίσως εμείς θεωρούμε εύκολες ή αυτονόητες (εξαρτάται πάντα απ΄ το παιδί και το λεξιλόγιό του) όπως για παράδειγμα τις λέξεις συμφορά, ελπίδα, καλό θα ήταν να υπάρχει χρόνος μετά την πρώτη ανάγνωση να ρωτήσουμε το παιδί να μας πει τις απορίες του ή κάποιες άγνωστες λέξεις. Τι είναι αυτό που δεν καταλαβαίνει από το κείμενο; Ποια λέξη το δυσκολεύει και δεν ξέρει τι σημαίνει; Εννοείται πως αυτά τα κάνουν με τη δασκάλα αλλά είμαστε σίγουροι γι αυτό; Μήπως για κάποιον λόγο κάτι τους έχει ξεφύγει από την παράδοση; Μήπως δεν είναι τόσο συγκεντρωμένα;

Πρόσφατα συζητώντας με μια μαμά που το παιδί της πάει σε άλλο σχολείο έμαθα πως η δική τους δασκάλα ζητάει κάθε μέρα, από τη μελέτη στο σπίτι, τα παιδιά να μαθαίνουν 3-5 καινούργιες λέξεις!

3. Μπορούμε να συζητήσουμε γύρω από τις έννοιες του κειμένου (ειδικά για τα θρησκευτικά) ή να χρησιμοποιήσουμε παραδείγματα ώστε να συνδυάσουμε το κείμενο με την καθημερινότητά μας.

4. Πάντα με βοηθούσε να γράφω τα προφορικά μαθήματα επιγραμματικά σε ένα χαρτί όταν ήμουν μαθήτρια. Το ίδιο κάνω κάποιες φορές με την κόρη μου. Ορισμένοι δάσκαλοι μάλιστα, δίνουν φωτοτυπίες με τα κύρια σημεία του κειμένου. Αυτό βοηθάει πολύ! 

Για την ιστορία της Γ΄ δημοτικού μπορείτε να βρείτε εδώ τα αρχεία/σχεδιαγράμματα για την ιστορία.

7 συμβουλές για μελέτη της ιστορίας και των θρησκευτικών

5. Πείτε στο παιδί να αριθμήσει τα σημεία που πρέπει να θυμάται για να πει (1ον, 2ον, 3ον κλπ.)

6. Αφού πει το μάθημα προφορικά σαν ιστοριούλα (με δικά τους λόγια λέει η δασκάλα) μπορείτε να κάνετε κι εσείς κάποιες ερωτήσεις. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε την κριτική σκέψη των παιδιών. Σιγουρευόμαστε ότι δεν μαθαίνει απλά τα γεγονότα του μαθήματος με μια σειρά αλλά μπορεί και μόνο του να επιλέξει τα σημεία που πρέπει για να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις. 

7. Μόλις ολοκληρωθεί κάποιο κεφάλαιο τους βάζουν τεστ επαναληπτικό. Θα σας πρότεινα να επισκεφθείτε τις παρακάτω σελίδες και να κάνετε την επανάληψη… παιχνίδι ακόμη και το Σαββατοκύριακο. 

Τεστάκια για εκτύπωση μπορείτε να βρείτε εδώ.

7 συμβουλές για μελέτη της ιστορίας και των θρησκευτικών

Μπορούν, επίσης, να δούνε κάποια βιντεάκια στο youtube ή αν έχετε κάποιο dvd, ή να διαβάσετε παρέα βιβλία για τη μυθολογία. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι προετοιμασμένα στην τάξη κατά την παράδοση. Εμείς είχαμε τρέλα από το νηπιαγωγείο! Ειδικά ο μικρός μου!


Άλλες προτάσεις ιστοσελίδων και ιστολογίων:

Ο κύκλος του Δημοτικού (θα βρείτε και προτεινόμενα βιντεάκια)

Βιντεάκια

Εκπαιδευτικό Λογισμικό για α, β και γ δημοτικού

Εννοείται ότι κάπου στον ιστό θα βρείτε και για τις υπόλοιπες σχολικές τάξεις!


Σημαντικό ρόλο πάντα παίζει η συμμετοχή του παιδιού στο μάθημα στην σχολική τάξη μαζί με τη δασκάλα. Όσο πιο καλά παρακολουθεί το μάθημα στο σχολείο, τόσα περισσότερα θα θυμάται όταν θα επιστρέψει σπίτι. 

Θα μου πείτε που να προλάβουμε όλα αυτά με 2 και ίσως περισσότερα παιδιά όταν τρέχουμε σαν παλαβοί ανάμεσα στις δραστηριότητες, στη δουλειά, στο σχολείο, στα διαβάσματα; Ναι, πράγματι τα έχουμε πολύ φορτωμένα τα παιδιά και το εκπαιδευτικό σύστημα δεν βοηθάει να τα ελαφρύνουμε από κάτι! Πιστεύω όμως πως με τη σωστή οργάνωση του χρόνου μας θα τα καταφέρουμε! Και θα μπορέσουμε να πούμε “Αφού τελειώσεις τα μαθήματά σου θα μπορέσεις να παίξεις”. Προσοχή να αποφύγουμε να πούμε “Θα παίξεις μόνο αν διαβάσεις τα μαθήματά σου!” Έχει διαφορά! Και αυτό το λέω και για μένα την ίδια φυσικά!

Προτάσεις για παιδικά βιβλία ή βιβλία ενηλίκων μπορείτε να βρείτε εδώ.

Σας εύχομαι καλό κουράγιο και μια υπέροχη σχολική χρονιά!

Εσείς πόσο δυσκολευτήκατε με την μελέτη της ιστορίας και των θρησκευτικών τον πρώτο καιρό; Ή πόσο ακόμη σας παιδεύουν, αν τα παιδιά σας πηγαίνουν σε μεγαλύτερη τάξη; Έχετε να μας προτείνετε κάποιο κολπάκι που σας βοήθησε εσάς ή να μας δώσετε κάποια συμβουλή;  

Kathy

Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

Ετικέτες:

Katerina-Anthomeli

Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

Εγγραφείτε
Notify of
guest


11 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Μαρία Έλενα
10 χρόνια πριν

Όμορφες συμβουλές
Φιλάκια …

Ανώνυμος
Ανώνυμος
10 χρόνια πριν

Συγχαρητήρια. Ως μαμά τριών παιδιών (βˊ γυμν. Στˊκαι γˊ δημ.) έχω το "δικαίωμα " να κρίνω τις συμβουλές σας και τις βρίσκω εξαιρετικές! Συνεχίστε την καλή δουλειά!!!

mtrg
10 χρόνια πριν

Χρήσιμοτατες συμβουλές!!!

sundayspoon
10 χρόνια πριν

Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές που μας δίνεις, Kathy! Εμείς είμαστε ακόμη πολύ μικρές για διάβασμα αλλά τις συμβουλές θα τις κρατήσω για μελλοντική χρήση! Ευχαριστούμε πολύ!!
Πολλά φιλιά!

Αννα
10 χρόνια πριν

Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου!!!
Δεν είμαι μαμά, είμαι όμως δασκάλα και μάλιστα έχω "πάρει" πολλές φορές Γ Δημοτικού….
Αυτές περίπου τις συμβουλές δίνω και εγώ στους γονείς των μαθητών μου.

Αρκετοί γονείς πιέζουν τα παιδιά να μάθουν το μάθημα όπως το έχει μέσα το βιβλίο. Τα παιδιά αν ξεχάσουν μία λέξη κομπλάρουν και δεν μπορούν να συνεχίσουν. Αρκετές φορές ενώ κάνω μια ερώτηση μου λένε "να το πω όλο κυρία;"
Στην περίπτωση αυτή ζορίζονται πολύ και σε κάποια γραπτή δοκιμασία γιατί προσπαθούν να γράψουν όλο το μάθημα.

Εχετε ξεκινήσει πολύ καλά!!!Μπράβο σας!

barbara al
10 χρόνια πριν

Μπράβο, για τις συμβουλές
Επισκεφτείτε λίγο και τα ξεφτέρια της τρίτης και της τετάρτης!

Ανώνυμος
Ανώνυμος
9 χρόνια πριν

Ενας αλλος τροπος ειναι να μαγνητοφωνησουμε το μαθημα ωστε το παιδι να το ακουσει οσες φορες θελει κοιταζοντας ταυτοχρονα το κειμενο . Λειτουργει !

effie effie
9 χρόνια πριν

Αχ τι ωραίες συμβουλές!!!! Πρέπει να μας προτείνεις όμως και πως θα τα πείσουμε για να κάτσουν να διαβάσουν!!!! Εκεί έχω ένα θεματάκι!!!!!!!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ
8 χρόνια πριν

Και εγώ τις βρήκα πολύ καλές τις συμβουλές σας!! Και ως μαμά τριών παιδιών ( η μικρότερη πάει τώρα Β δημοτικού) θα σταθώ στο σημείο να τα βοηθήσουμε μεν να πάρουν μια σειρά στο διάβασμά τους, να μην ξεχάσουμε όμως ό,τι σιγά σιγά πρέπει να απαγκιστρωθούν από εμάς και να γίνουν αυτόνομα, ειδικά στο διάβασμα!!) Εννοείτε ό,τι ένας καθημερινός μικρός έλενχος από εμάς είναι απαραίτητος!!!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ
8 χρόνια πριν

Ευχαριστούμε πολύ και για τις ιστοσελίδες που προτείνεις για εξάσκηση ανάλογα με την τάξη. Είναι διασκεδαστικό και τα παιδιά μας μαθαίνουν παίζοντας!!! Ό,τι καλύτερο δηλαδή!!!