Στη Σλοβακία βρεθήκαμε για λίγες ημέρες διακοπών φέτος το καλοκαίρι και μαγευτήκαμε από την υπέροχη φύση της, την ηρεμία της, τα κάστρα της, τις όμορφες πόλεις της και την καθαριότητά της. Μαγευτήκαμε από τους καινούργιους δρόμους της που σου επιτρέπουν με ασφάλεια να επισκεφτείς ακόμα και το πιο απομακρυσμένο χωριουδάκι της αλλά και από τα πολλά τουριστικά αξιοθέατα και τις καλοδιατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της. Είναι κατ’ εξοχήν ορεινή χώρα αφού περνάει από αυτήν η οροσειρά των Καρπαθίων και μάλιστα στη χώρα υπάρχουν οι ψηλότερες κορυφές τους με την υψηλότερη στα 2.655 μ. Αυτό το μεγαλειώδες φυσικό περιβάλλον, είτε βρίσκεσαι στα βουνά Φάτρα, είτε στα βουνά Τάτρα, είναι και αυτό που σε τραβάει κυριολεκτικά να θέλεις να ρουφήξεις κάθε τι από τη χώρα αυτή και να την εξερευνήσεις. Πανέμορφες τοποθεσίες, παραδοσιακά χωριά, εθνικά πάρκα, μικρές πόλεις που μπορείς να τις περιηγηθείς με τα πόδια και φυσικά υπέροχα μαγευτικά κάστρα, κάστρα της Σλοβακίας των παραμυθιών και του σινεμά.
Η Σλοβακία είναι μια χώρα της Κεντρικής Ευρώπης, ουσιαστικά βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης και ήταν για εμάς μια ευχάριστη έκπληξη. Συνορεύει με την Τσεχία, την Αυστρία, την Πολωνία, την Ουκρανία και την Ουγγαρία και έτσι ανάμεσα σε αυτές τις τόσο τουριστικές περιοχές η προσπάθεια που κάνει ως χώρα, ώστε να μπορέσει να τραβήξει το τουριστικό ενδιαφέρον του κόσμου είναι τιτάνια και νομίζω με αυτά που βιώσαμε και είδαμε στο ταξίδι μας, κατά την προσωπική μας εκτίμηση, ήδη άρχισε και το καταφέρνει.
Ακόμα μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση από τη Σλοβακία: Λέβοτσα (Levoca)το μεσαιωνικό μαργαριτάρι της Σλοβακίας
Η ανάρτησή μου αυτή θα είναι ένα αφιέρωμα στα τέσσερα υπέροχα κάστρα της Σλοβακίας που επισκεφθήκαμε και μας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση, το καθένα για τους δικούς του λόγους. Το κάστρο Spis για το μέγεθός του, το κάστρο Bojnice για την παραμυθένια του αρχιτεκτονική, το κάστρο της Μπρατισλάβας για τη βασιλική του καταγωγή και το κάστρο Oravsky Hrad για την… μυστικοπάθεια του τρόμου.
Κάστρα της Σλοβακίας
Κάστρο Bojince (Μπόιντσε), το παραμυθένιο
Ας αρχίσω όμως από το πιο όμορφο που είναι και το κάστρο των παραμυθιών! Το ονειρικό κάστρο που λες πως βγήκε από κάποιο βιβλίο με ιππότες και πριγκίπισσες. Βρίσκεται στα βουνά Fatra (Φάτρα), 170 χλμ. από την Μπρατισλάβα και είναι το κάστρο BOJNICE. Το μαγευτικό αυτό κάστρο είναι το πιο δημοφιλές κάστρο της Σλοβακίας και δικαίως έχει χρησιμοποιηθεί ως σκηνικό για ταινίες παραμυθιών και φαντασίας. Σε απόσταση 4 χλμ. από την πόλη Prievitza (Πριεβίτζα) βρίσκεται η ομώνυμη πόλη Bojnice. Στην κορυφή ενός λόφου της μικρής πόλης και ανάμεσα από ένα πυκνό δάσος ξεχωρίζουν από μακριά οι ψιλόλιγνοι πύργοι του κάστρου με τις πρασινωπές σκεπές του. Η μικρή πόλη έχει έναν κεντρικό δρόμο που φυσικά οδηγεί στο κάστρο αλλά και αυτός να μη ήτανε, είναι τόσοι πολλοί οι επισκέπτες που είναι πανεύκολο να βρεθείς στο κάστρο ακολουθώντας τη συρροή του κόσμου.
Στην αρχή όταν βρεθήκαμε στην μικρή αυτή πόλη μας άφησε άφωνους η ομορφιά του κάστρου που φαινόταν σαν να αιωρείται πάνω από τις στέγες των σπιτιών. Το θέαμα ήταν άκρως εντυπωσιακό και αυτή θα μου είναι η ομορφότερη ανάμνηση από το κάστρο αυτό, γιατί το κάστρο βρίσκεται ανάμεσα σε υπεραιωνόβια δέντρα και περιτριγυρίζεται από τάφρο με νερό και επομένως η φωτογράφισή του ήταν λίγο δύσκολη.
Γνωρίστε το ανοικτό μουσείο της Σλοβακίας: Σλοβακία Βλκόλινετς (Vlkolinec) ένα χωριό υπαίθριο μουσείο
Αφήσαμε το αυτοκινούμενο στην πόλη και με το μηχανάκι μας ανεβήκαμε τη μικρή ανηφόρα μέχρι το κάστρο, ενώ άλλοι ανέβαιναν με τα πόδια ή με το αυτοκίνητό τους. Πριν το κάστρο υπήρχαν πολλά πάρκινγκ όπου με ένα εισιτήριο μπορούσαμε να σταθμεύσουμε. Ήταν όμως ακριβό για εμάς, γιατί ήθελαν να τους πληρώσουμε πάρκινγκ για όλη την ημέρα. Κατόπιν τούτου καταλήξαμε να το κλειδώσουμε γύρω από ένα δέντρο, γιατί εμείς θα μέναμε μόνο για λίγες ώρες. Για τις οικογένειες όμως ή για όσους θέλουν να μείνουν περισσότερο το ημερήσιο πάρκινγκ βολεύει, γιατί στην περιοχή εκτός από την επίσκεψη στο κάστρο υπάρχουν και άλλα τουριστικά αξιοθέατα. Ζωολογικός κήπος, πισίνες απλές αλλά και με ιαματικά λουτρά, σπήλαιο με σταλαγμίτες σε ένα τούνελ 26 μέτρων κάτω από το κάστρο και φυσικά το μουσείο του κάστρου όπου εκτίθενται όλα τα είδη των μεσαιωνικών όπλων, κοστούμια και πανοπλίες, έπιπλα, έργα ζωγραφικής καθώς και μια gothic συλλογή.
Αξίζει να επισκεφτείτε τον ζωολογικό κήπο που είναι ένας από τους παλιότερους της Σλοβακίας και βρίσκεται μέσα στο δάσος που περιτριγυρίζει το κάστρο. Περπατώντας στα μικρά δρομάκια του δάσους που ήταν γεμάτα από μαγαζάκια με τουριστικά είδη ακούγαμε τις φωνές των ζώων, ενώ κοπέλες με αετούς στα χέρια τους μας καλούσαν για μια φωτογράφιση. Τα ψηλά δένδρα μάς έδιναν απλόχερα τη δροσιά τους, που εκείνες τις ημέρες η ζέστη ήταν ανυπόφορη και προσπαθούσαμε ανάμεσα από τα κλαδιά των δένδρων να βγάλουμε τις φωτογραφίες μας. Νομίζω όμως η κοντινή απόσταση του κάστρου και ο περιορισμένος ορίζοντας δεν μας άφησαν να βγάλουμε πανοραμικές φωτογραφίες και γι αυτό αρκεστήκαμε σε αυτές προς ανάμνηση αυτού του παραμυθένιου κάστρου.
Το δημοφιλές κάστρο του Bojnice είναι ένα μεσαιωνικό κάστρο που χτίστηκε τον 12ο αι. και είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα κάστρα στη Σλοβακία, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι επισκέπτες του κάθε χρόνο. Το κάστρο για πολλούς αιώνες ήταν αρχικά ιδιοκτησία του βασιλιά και αργότερα πέρασε στα χέρια άλλων ευγενών της Ουγγαρίας. Τελευταίος ιδιοκτήτης του ήταν ο κόμης Πάλφι (Palffy). Αυτός το ανακαίνισε στο τέλος του 19ου αι., και θέλοντας να δώσει στο κάστρο του μια νότα της εποχής του, αφού επισκέφθηκε πολλά κάστρα του Λίγηρα στη Γαλλία για να πάρει ιδέες, του έδωσε το σημερινό του σχήμα. Είκοσι χρόνια κράτησαν οι εργασίες του, όμως το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό και συγχρόνως παραμυθένιο.
Συντεταγμένες: N48° 46΄56΄΄E018° 34΄26΄΄
Το κάστρο μπορείτε να το επισκεφθείτε όλες τις εποχές του χρόνου και να πετύχετε και μάλιστα εκδηλώσεις αφού σε αυτό ετησίως γίνονται πάρα πολλές, όπως επίσης και πολλές γαμήλιες τελετές.
Εκδηλώσεις στο κάστρο Bojnice:
- Τον Μάιο γίνεται το ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ φαντασμάτων και πνευμάτων το Ghosts and Spirits Festival
- Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ανοίγουν οι πύλες του κάστρου για να ζήσουν οι ερωτευμένοι μια μοναδική εμπειρία αγάπης.
- Το καλοκαίρι γίνεται το Cultural Musical Summer. Συναυλίες μουσικής από ξένους τραγουδιστές και μουσικούς.
- Αν σας αρέσουν τα φαντάσματα ή τα παραμύθια, τότε στο κάστρο Bojnice θα σας αρέσει επίσης και η Γιορτή της Ζωής.
- Στις ημέρες των Ιπποτών γίνεται μια αναβίωση των ιπποτών της εποχής εκείνης του κάστρου, και της εκπαίδευσής τους.
- Κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορείτε να επισκεφθείτε το κάστρο στολισμένο με χριστουγεννιάτικα στολίδια.
- Και φυσικά υπάρχουν οι νυχτερινές περιηγήσεις όπου θα ζήσετε υπό το φως ενός κεριού ρομαντικές βραδιές.
Γνωρίστε το χωριό με τα ζωγραφιστά σπίτια: Σλοβακία , Τσίτσμανι (Cicmany) το χωριό με τα ζωγραφιστά ξύλινα σπίτια
Κάστρο Spis (Σπις), το γιγάντιο
Φύγαμε σούρουπο από την πόλη Levoca –η καλοδιατηρημένη μεσαιωνική πόλη αξίζει μια δική της ανάρτηση- και σε 17 χλμ. βρεθήκαμε στη μικρή πόλη Spisske Podhradie. Είχαμε αφήσει την κεντρική Σλοβακία και κατευθυνόμασταν ανατολικά προς την περιοχή Spis. Στο σημείο αυτό η περιοχή δεν έχει βουνά ψηλά, αλλά προς τα βόρεια βρίσκεται η πανέμορφη οροσειρά Pieniny γεμάτη με έλατα και από εκεί συνεχίζουν οι ορεινοί όγκοι των βουνών Τάτρα.
Το βραδάκι μας βρήκε παρκαρισμένους στη μικρή πλατεία της πόλης και ωωω! τι έκπληξη στο βάθος αχνοφαινόταν ακόμα πριν το καταπιεί το σκοτάδι το κάστρο Σπις. Βγάλαμε αμέσως τις φωτογραφικές μηχανές φοβούμενοι πως το κάθε δευτερόλεπτο καθυστέρησης θα μας στερούσε υπέροχες φωτογραφίες. Ήμασταν σχεδόν μόνοι στην πλατεία, ψιλόβρεχε εκείνη την ώρα και όμως εμείς επιμέναμε να τραβούμε φωτογραφίες, σαν να μην υπήρχε αύριο.
Και όμως το αύριο ήρθε και ήταν μια υπέροχη ημέρα με τον ήλιο να λάμπει και στο τοπίο να δεσπόζει το κάστρο με όλο του το μεγαλείο. Ήταν μεγάλη η λαχτάρα μας να το επισκεφθούμε αφού φυσικά είναι και το μεγαλύτερο κάστρο της Σλοβακίας και ένα από τα μεγαλύτερα της Κεντρικής Ευρώπης. Αφού το φωτογραφήσαμε από το σημείο εκείνο, πήραμε τον δρόμο όπως μας είχαν υποδείξει οι ντόπιοι για το κάστρο. Εύκολο ήταν, εξ΄άλλου ένα χωριό είναι η Spisske Podhradie και σε πολύ λίγο βρεθήκαμε στο μεγάλο πάρκινγκ ανάμεσα σε αυτοκίνητα και δεκάδες ανθρώπους με τα ορειβατικά τους μπαστούνια, τις μπότες τους και όλα τα συναφή. Μα γιατί; Γιατί, για να ανέβεις στο κάστρο ήθελε τουλάχιστον μια δίωρη ανηφορική ανάβαση μέσα στον ήλιο για την οποία εμείς δεν ήμασταν προετοιμασμένοι. Τι κρίμα! Προσπαθήσαμε να βρούμε μια εναλλακτική λύση η οποία υπάρχει, απλώς έπρεπε να βγούμε στον αυτοκινητόδρομο και να πάρουμε ένα δρόμο ώστε να μας βγάλει από την πίσω πλευρά του κάστρου. Δεν το αποφασίσαμε και καλά κάναμε, γιατί όταν αργότερα φύγαμε είδαμε από μακριά τον δρόμο ο οποίος επί χιλιόμετρα είχε αυτοκίνητα παρκαρισμένα. Λυπηθήκαμε πάρα πολύ που δεν μπορέσαμε να βρεθούμε στο κάστρο, αλλά προτιμήσαμε την υγεία μας από την επίσκεψη και αρκεστήκαμε στις φωτογραφίες που βγάλαμε από το πάρκινγκ, που νομίζω πως οι μακρινές φωτογραφίες εντέλει ήταν πιο ενδιαφέρουσες από αυτές που θα βγάζαμε από κοντά. Εσείς εάν βρεθείτε κάποτε εκεί ξεκινήστε πολύ πρωί και φυσικά ντυθείτε ανάλογα και να έχετε οπωσδήποτε νερό. Εάν δεν θέλετε να πεζοπορήσετε, πρωί ξεκινήστε πάλι για να βρείτε θέση παρκαρίσματος όσο το δυνατόν κοντύτερα στο κάστρο.
Μήπως κάποιος από εσάς έχει επισκεφθεί το κάστρο Spis για να μας γράψει τις δικές του ταξιδιωτικές εμπειρίες;
Το κάστρο Spis (Σπις), που είναι σήμερα ερειπωμένο, είναι του 13ου αι. και βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου σε έκταση 40.000 τ.μ.! Παρ’ όλη την ερήμωσή του όμως οι επισκέπτες που το επισκέπτονται είναι χιλιάδες κάθε χρόνο και είναι ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα της χώρας. Στα Σλοβακικά ονομάζεται Spissky Hrad και αρχικά ήταν ένα ουγγρικό οχυρό. Αργότερα έγινε έδρα των ηγεμόνων της περιοχής Σπις και ήταν απόρθητο. Όμως το 1780, όταν καταστράφηκε από πυρκαγιά, ερήμωσε. Σήμερα βρίσκεται στη λίστα των μνημείων της UNESCO τόσο για το μέγεθός του, όσο και για τη γοτθική αρχιτεκτονική του.
Συντεταγμένες: N 49°00΄02΄΄ E 020°46΄06΄΄
Κάστρο Μπρατισλάβας (Bratislavsky Hrad), το βασιλικό
Ξεκινήσαμε από το ιστορικό κέντρο της Μπρατισλάβας, της πρωτεύουσας της Σλοβακίας και δίπλα από τα τείχη της παλιάς πόλης περάσαμε τη γέφυρα πάνω από τον δρόμο. Σε πολύ μικρή απόσταση βρεθήκαμε έξω από την κεντρική πύλη του κάστρου. Μεγαλειώδες, μεγαλοπρεπές, μεγάλο, τεράστιο. Η αρχιτεκτονική του όμως δεν έχει τίποτε το ενδιαφέρον, είναι σχεδόν τετραγωνισμένο, με παράθυρα ολόγυρα και στις τέσσερις γωνίες του ορθώνονται επιβλητικοί πύργοι με τριγωνικές σκεπές. Το κάστρο είναι βαμμένο άσπρο με κόκκινα κεραμίδια και θαρρείς πως λάμπει κάτω από τον ήλιο. Εξαιτίας του μεγέθους και της θέσης του επάνω στο λόφο είναι επί αιώνες το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της πόλης.
Το κάστρο μας προξένησε δέος με το μέγεθός του, όμως εκείνο που μας έκοψε την ανάσα ήταν η θέα της πόλης που απολαύσαμε από εκεί ψηλά. Όλη η Μπρατισλάβα ήταν στα πόδια μας και εμείς αφήσαμε το βλέμμα μας να ονειροπολήσει πάνω στα νερά του Δούναβη και να αγναντέψει έως και την Αυστρία. Οι όμορφοι κήποι του με τα ιπποτικά αγάλματα αξίζουν να τους περπατήσετε και να περάσετε ένα όμορφο απόγευμα, όπως κάναμε και εμείς και ευχαριστηθήκαμε τη βόλτα μας. Μπορεί το κάστρο να μην είναι τόσο ενδιαφέρον αρχιτεκτονικά, όμως όταν βρεθείτε στη Μπρατισλάβα θα είναι μισή η επίσκεψή σας εάν δεν πάτε έως και το κάστρο. Εξάλλου και μόνο η πανοραμική θέα θα σας αποζημιώσει!
Μάθετε όσα πρέπει να ξέρετε για την πρωτεύουσα της Σλοβακίας: Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
Η ιστορία του κάστρου είναι φυσικά πολύ μεγάλη, με τα πρώτα ίχνη ζωής στην περιοχή να χρονολογούνται στην προ Χριστού εποχή. Το πέτρινο κάστρο πρωτοκατασκευάστηκε τον 10ο αι. και αποτέλεσε τον πυρήνα γύρω από τον οποίο αναπτύχθηκε η Μπρατισλάβα. Έζησε στιγμές μεγάλης δόξας και το όνομα του κάστρου καταγράφεται σε νομίσματα που εξέδωσε ο πρώτος Ούγγρος βασιλιάς, ο Στέφανος A΄ της Ουγγαρίας*. Από τον 11ο έως και 13ο αι. στο κάστρο έγιναν σημαντικές αλλαγές. Το 1552 η Ουγγρική κρατική διοίκηση μετακινήθηκε από τη Βούδα στη Μπρατισλάβα και η πόλη ήταν ο επίσημος τόπος στέψης των Ούγγρων βασιλιάδων. Από το 1740 έως και το 1780 το κάστρο έγινε η αγαπημένη κατοικία της Αυτοκράτειρας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, της Μαρίας Θηρεσίας και το παλιό γοτθικό κτίριο μετατράπηκε σε αναγεννησιακό. Το κάστρο καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1811. Το 1953 ανακατασκευάστηκε από το κομμουνιστικό καθεστώς ακολουθώντας όμως ένα νέο στυλ, το Μπαρόκ. Σήμερα στεγάζει το Σλοβακικό Εθνικό Μουσείο, το Θησαυροφυλάκιο και το Μουσείο Λαϊκής Μουσικής.
*Ο Στέφανος Α΄της Ουγγαρίας έδωσε εντολή να κατασκευαστεί και η μεγαλειώδης εκκλησία στο Estergom της σημερινής Ουγγαρίας. Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στην ανάρτηση Τα παραδουνάβια χωριά της Ουγγαρίας.
Ξεναγήσεις και εισιτήρια
Το “τρενάκι” Presporacik-Oldtimer®XL, με ηλιοροφή, σας μεταφέρει άνετα μέσα από τις ωραιότερες περιοχές μέσα στα σύνορα της παλιάς πόλης απευθείας στην αυλή του μεσαιωνικού κάστρου, με όμορφη θέα σε ολόκληρη την πόλη και τα περίχωρά της.
Εισιτήρια μπορείτε να κλείσετε online από εδώ (δεν χρειάζονται εκτύπωση)
Εισιτήρια για την ξενάγηση μπορείτε να κλείσετε από εδώ. Περιλαμβάνει και εισιτήριο για το κάστρο. (δεν χρειάζεται εκτύπωση)
Συνδυάστε περιηγήσεις στην Παλιά Πόλη και στο Κάστρο για να δείτε το μεγαλύτερο μέρος της Μπρατισλάβα, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα με το τουριστικό λεωφορείο με ηχητικά σχόλια. Μετά από τα περίφημα αξιοθέατα της παλιάς πόλης κι ένα χαλαρό διάλειμμα για ψώνια και μεσημεριανό γεύμα στο ιστορικό κέντρο της Μπρατισλάβα επισκεφθείτε το κάστρο της Μπρατισλάβα.
Κάστρο του Οράβα ( Hrad), το τρομακτικό
Δεν θα μπορούσαμε να φύγουμε από τη Σλοβακία εάν δεν επισκεπτόμασταν το Κάστρο του Οράβα, το Oravsky Hrad. Είχαμε ακούσει και διαβάσει τόσα για αυτό το κάστρο που έπρεπε πάση θυσία να το δούμε. Η διαδρομή μας στη Σλοβακία είχε ως αποτέλεσμα στην αρχή να το προσπεράσουμε, όμως προς το τέλος του ταξιδιού μας διαμορφώσαμε έτσι τη διαδρομή, που στην επιστροφή μας από την Πολωνία περνώντας και πάλι από τη Σλοβακία, βρεθήκαμε ένα απόγευμα στο μεγάλο πάρκινγκ του χωριού κάτω από το κάστρο. Μας καθήλωσε από την τρομακτική ομορφιά του και φάνταζε από μακριά σαν συνέχεια του κατάφυτου βράχου και όχι σαν ανθρώπινο έργο. Βρισκόταν στην κορυφή ενός λόφου σε μια απίστευτη τοποθεσία επάνω σε έναν απόκρημνο βράχο γεμάτο δένδρα και η απόκοσμη όψη του μας προκάλεσε δέος, αλλά και θαυμασμό συγχρόνως.
Το μικρό χωριό που βρίσκεται στα πόδια του κάστρου είναι το Oravsky Potzamok, ένας μικρός οικισμός μέσα στα έλατα, με το ποτάμι να κυλάει ανάμεσά του. Ένα όμορφο χωριουδάκι, με λίγα τουριστικά περίπτερα, μοτέλ, μια όμορφη πλατεία με την εκκλησία αλλά με πάρα πολύ κόσμο. Την επόμενη το πρωί, ενώ το βράδυ στο πάρκινγκ διανυκτερεύσαμε μόνοι μας, από πολύ νωρίς γέμισε με αυτοκίνητα και πούλμαν. Στο ταμείο για να κόψουμε εισιτήρια συναντήσαμε ατελείωτες ουρές. Ανάλογα με τη γλώσσα της ξενάγησης που ήθελες, σε τοποθετούσαν στο γκρουπ με την αντίστοιχη ώρα. Μετά από ολιγόωρη αναμονή το γκρουπ μας ξεκίνησε την ξενάγηση μέσα στο κάστρο συνοδεύοντάς μας μια στρουμπουλή αλλά πολύ ευχάριστη και ομιλητική ξεναγός.
Σύμφωνα, λοιπόν με την ξενάγηση, το Κάστρο του Οράβα,που θεωρείται σήμερα ένα από τα ομορφότερα κάστρα στη Σλοβακία, χτίστηκε το 1240 στη θέση αυτή, ένα ξύλινο φρούριο μετά την εισβολή των Μογγόλων στην Ουγγαρία. Μετά το 1474, ο βασιλιάς Matthias Corvinus οικοδόμησε επάνω στο λόφο μια πλατεία και μια πτέρυγα για κατοικία στη μέση του κάστρου. Αργότερα έχτισε ένα ημικυκλικό πύργο στην κορυφή του λόφου και κατασκεύασε λίμνη με μια τάφρο και μια κινητή γέφυρα στο κάτω κάστρο. Στο κάστρο Οράβα έμεναν πολλοί αριστοκράτες και ευγενείς και ήταν το διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής. Άλλωστε, βρισκόταν ακριβώς πάνω στο πέρασμα για την Πολωνία. Το κάστρο σήμερα χωρίζεται σε άνω, μεσαίο και κατώτερο κάστρο. Το άνω μέρος, ονομάζεται Ακρόπολη, το μεσαίο μέρος του κάστρου αποτελείται από το παλάτι του Matthias και στο κάτω κάστρο είναι το παρεκκλήσι του Αγίου Μιχαήλ. Στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο το κάστρο χρησιμοποιήθηκε από το πυροβολικό των Γερμανών, που το εγκατέλειψαν όταν ήρθαν τα σοβιετικά στρατεύματα. Στη δεκαετία του 1950 έγινε εθνικό μνημείο και υπέστη πλήρη αποκατάσταση.
Συντεταγμένες: Ν 49° 15.544 Ε 019° 21.550
Εμείς ξεναγηθήκαμε στο μεσαίο και άνω τμήμα του κάστρου και γυρίσαμε εκατοντάδες χρόνια πίσω. Είδαμε τα επιπλωμένα δωμάτια τους, τις αυλές τους με τις εσωτερικές ξύλινες σκάλες τους, τις αίθουσες βασανιστηρίων, τα όπλα τους, τα ρούχα τους, ακούσαμε μουσική από τρεις μουσικούς με στολές εποχής και θαυμάσαμε το τοπίο μέσα από τα παράθυρα του κάστρου και σκαρφαλώσαμε κυριολεκτικά με μια στενή σκάλα επάνω στον βράχο έως το ψηλότερο σημείο του κάστρου.
Όμως η ξενάγησή μας θα ήταν μισή εάν στο άνω μέρος του κάστρου, στην Ακρόπολη, σε αυτό το τρομακτικό ημικυκλικό κτίριο δεν ερχόμασταν πρόσωπο με πρόσωπο με τον… Δράκουλα, τον Νοσφεράτο. Μέσα σε γυάλινη προθήκη ο Νοσφεράτος μαζί με την παρέα του μας… καλωσόριζε στη φωλιά του βλέποντάς μας με τα τεράστια μάτια του και δείχνοντάς μας τα τρομακτικά χέρια του. Το απόκοσμο και επιβλητικό αυτό κάστρο σίγουρα ήταν το τέλειο σκηνικό για την ταινία τρόμου Nosferatu που γυρίστηκε εδώ, παρακαλώ το 1921.
Πληροφορίες:
-Ώρες λειτουργίας:
Ιανουάριο-Μάρτιο και Νοέμβριο-Δεκέμβριο, 10:00-15:00/Απρίλιος: κλειστό
Μάιος και Σεπτέμβριος: 8:30-17:00/Οκτώβριος: 8.30-16.00
Ιούνιος: 8.30 -5.30/Ιούλιος και Αύγουστος: 8: 30-18: 00
-Το πάρκινγκ είναι με πληρωμή 3,50 ευρώ από τις 8:30 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα. Μετά είναι δωρεάν.
-Το εισιτήριο είναι 7 ευρώ/ άτομο σε γκρουπ και με ξεναγό.
-Όμως να μην ξεχάσω να σας πω πως μου φάνηκε τελείως παράλογο και το εξής γεγονός που το συνάντησα και σε άλλα αξιοθέατα και στην Πολωνία. Όποιος ήθελε να χρησιμοποιήσει φωτογραφική μηχανή και κάμερα έπρεπε να προμηθευτεί από το ταμείο και ένα αυτοκόλλητο σήμα που θα κολλούσε στη μπλούζα του και στοίχιζε εξτρά 3 ευρώ. Η χρήση των κινητών ήταν ελεύθερη!!!!!
-Η ελεύθερη είσοδος στο κάστρο απαγορεύεται ακόμη και στην αυλή του (κάτι που συμβαίνει σε άλλα κάστρα και νομίζω είναι πολύ καλή επιλογή να το επισκεφθείτε, εξ άλλου γιατί πήγατε έως εκεί για να αντικρύσετε μόνο την μεγάλη μεταλλική πόρτα του κάστρου;
https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?hl=el&mid=1Q0nrjJJTlYQv7BogDPoVaRkf2NgHz3DX&ll=48.75511564021875%2C18.933873250000033&z=
Μάθετε που και πως μπορείτε να κάνετε ράφτινγκ στη Σλοβακία: Σλοβακία Rafting στον ποταμό Dunajec
Εξτρά πληροφορίες για το ταξίδι σας στη Σλοβακία
-Η Σλοβακία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το νόμισμά της είναι ευρώ.
-Μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε τη βινιέτα που σας δίνει το δικαίωμα να κινηθείτε ελεύθερα στους αυτοκινητόδρομους. Μην πείτε δεν πειράζει δε θα βγάλω θα κινηθώ σε μικρούς δρόμους. Από όπου και να πάτε κάποια στιγμή θα περάσετε και από αυτοκινητόδρομο όπου εκεί γίνονται συχνά έλεγχοι και διασταυρώνονται τα στοιχεία, αφού πλέον η βινιέτα είναι ηλεκτρονική. Τη βινιέτα θα την προμηθευτείτε στα σύνορα μόλις μπείτε στη Σλοβακία. Για 1 εβδομάδα κοστίζει 10 ευρώ και για 1 μήνα κοστίζει 14 ευρώ
-Μη ξεχνάτε να έχετε πάντα αναμμένα φώτα στο αυτοκίνητό σας αλλιώς θα πάρετε κλήση!
-Οι Σλοβάκοι τηρούν τον ΚΟΚ , δεν κάνουν προσπεράσεις μόνο εκεί που επιτρέπεται και επειδή έχουν πολλές κυκλικές πλατείες ΠΑΝΤΑ έχει προτεραιότητα αυτός που οδηγεί μέσα στον κύκλο.
–Οι πεζοί περνούν μόνο από τις διαβάσεις πεζών μέσα στην πόλη και έχουν προτεραιότητα. Τα αυτοκίνητα σταματούν για να περάσουν οι πεζοί.
-Στα βενζινάδικα βάζετε μόνοι σας το καύσιμο και πηγαίνετε στο ταμείο και πληρώνετε με κάρτα.
-Καλό θα είναι να μην χρησιμοποιείτε μετρητά γιατί ποτέ δεν ξέρεις ποιος μπορεί να σας δει και τι μπορεί να συμβεί (Αυτό φυσικά ισχύει για όλα σας τα ταξίδια στο εξωτερικό)
-Πάρκινγκ υπάρχουν πάρα πολλά σε κάθε πόλη και μπορείτε να σταθμεύσετε με ένα μικρό αντίτιμο από τις 8 το πρωί έως και τις 7 το απόγευμα. Από εκεί και μετά είναι δωρεάν. Το σύστημα αυτό ισχύει σε όλη τη Σλοβακία και μπορείτε να βρείτε τη θέση των πάρκινγκ από το GPS του κινητού σας με την ονομασία parkovrisko.
Σας εύχομαι καλά ταξίδια και πάντα με νέες ταξιδιωτικές εμπειρίες για εσάς και τα παιδιά σας, γιατί ας μη ξεχνάμε πως τα ταξίδια είναι εμπειρία ζωής!
Φιλιά πολλά
Μαμά Μαρία
If you like it then PIN IT!!
Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.
Οπως πάντα ήσουν απολαυστική! Η περιγραφή σου τόσο ελκυστική και σε κάνει να θέλεις να το επισκεφτείς το μέρος ακόμα κι αν δεν είναι μέσα στις επιλογές σου για τα επόμενα χρόνια. Που να χωρέσουν όμως τόσα ταξίδια. Ευτυχώς ταξιδεύουμε και μέσα από τις αναρτήσεις σου! Πολύ χρήσιμες και οι τελευταίες πληροφορίες για τη Σλοβακία!
Κάλη εχεις δίκαιο. Όσο και να προσπαθήσει κανείς με λόγια να μεταφέρει τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες νομίζω πως δεν θα τα καταφέρει τόσο καλά. Το γράψιμο και η κατάθεση ψυχής πιστεύω πως φέρνει καλύτερο αποτέλεσμα. Όσο για το αν η Σλοβακία είναι στις πρώτες ταξιδιωτικές επιλογές κάποιου που θέλει να ταξιδέψει νομίζω πως δεν είναι όπως δεν ήταν και για εμάς και εσύ το ξέρεις καλά. Όμως μετά από αυτό μας το ταξίδι θα ξαναπήγαινα με χαρά ακόμα μια φορά στη Σλοβακία για να δω όσα δεν είδα που σίγουρα είναι ακόμα πάρα πολλά.
Πω πω!!! πήγα Σλοβακία και γύρισα αυτό το πρωινό!!!!!!
@Ελένη Β. Εννοεις πως πηγες Σλοβακία και γύρισες σήμερα; Επισκέφθηκες κάποιο από τα κάστρα ή που αλλού πήγες; Δώσε μας πληροφορίες.