Η Σλοβακία εκτός από τη φύση έχει και μια γοητευτική επαρχία με όμορφες ιστορικές πόλεις και υπέροχα κάστρα. Παρά το ότι το κράτος της Σλοβακίας ιδρύθηκε το 1993, όταν χωρίστηκε από την Τσεχία, κουβαλάει μια πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά. Έχει περίπου 14 ανοιχτά μουσεία δηλαδή χωριά που αποτελούν μουσεία λόγω των αυθεντικών τους σπιτιών και τα οποία ονομάζονται skanzens. Έτσι, ο κάθε επισκέπτης της Σλοβακίας μπορεί πολύ εύκολα να γνωρίσει μέσω των υπαίθριων μουσείων την παράδοση της χώρας, την αρχιτεκτονική και την ιστορία της. Ένα από αυτά τα υπαίθρια μουσεία είναι το χωριό Cicmany (Τσίτσμανι) και ένα άλλο είναι ο οικισμός Βλκόλινετς που είναι και μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.
Ταξίδι στη Σλοβακία
Διαβάστε το δικό μας οδικό ταξίδι στη Σλοβακία: Ένα αξέχαστο road trip στη Σλοβακία
Ανακαλύπτοντας το μικρό χωριό Βλκόλινετς
Το Βλκόλινετς δεν το γνώριζα και ούτε είχα διαβάσει ποτέ κάτι σχετικό με αυτό. Έγινε αφορμή ένα ζευγάρι Ελλήνων από τη Θεσσαλονίκη που είχαμε συναντήσει τυχαία στο χωριό Cicmany και μας πρότειναν να το επισκεφθούμε γιατί εκείνοι το είχαν ήδη βάλει στη λίστα των επισκέψεών τους. Να σημειώσω εδώ, δεν σας κάνω πλάκα, ήταν αναγνώστες του Ανθομέλι και γνώριζαν και εμένα μέσα από τα ταξιδιωτικά μου κείμενα, ως μαμά Μαρία! Η έκπληξή για τη γνωριμία μας ήταν μεγάλη. Με τα λόγια τους μας έπεισαν να πάμε και εμείς.
Οι συμπτώσεις συνεχίστηκαν την επόμενη ημέρα όταν σε ένα μικρό ορεινό δρόμο καθώς ανεβαίναμε προς τον οικισμό είδαμε μπροστά μας ένα αυτοκίνητο να μας περιμένει. Ήταν το αυτοκίνητο των νέων φίλων μας που μας είδαν στο δρόμο και σταμάτησαν για να μας περιμένουν. (Η συνάντηση και η ώρα ήταν τυχαία, δεν είχαμε δώσει ραντεβού)
*Αγαπητοί φίλοι αν διαβάσετε αυτή την ανάρτηση θα χαρώ πολύ να συναντηθούμε και πάλι, να τα πούμε από κοντά και να ανταλλάξουμε εμπειρίες ταξιδιωτικές και προορισμούς.
Η Σλοβακία βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης. Είναι χώρα κυρίως ορεινή και το φυσικό περιβάλλον της είναι εκπληκτικό. Οι οροσειρές της είναι γεμάτες δάση, τα δάση καταλαμβάνουν το 40% της χώρας, οι λόφοι της είναι καταπράσινοι και στις κοιλάδες της κυλούν μεγάλα και μικρά ποτάμια.
Μπροστά το αυτοκίνητό τους και εμείς πίσω να ακολουθούμε με το αυτοκινούμενο αρχίσαμε να ανεβαίνουμε το βουνό και να μπαίνουμε και πάλι μέσα στα πυκνά δάση. Δεν είχαμε βάλει GPS και τυφλά ακολουθούσαμε το αμάξι των φίλων μας, οπότε μας δόθηκε η ευκαιρία να απολαύσουμε πραγματικά τη διαδρομή η οποία περνούσε μέσα από το εθνικό πάρκο της οροσειράς Velka Fatra, ανεβαίνοντας σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων, όπου και βρισκόταν το χωριό.
Διαβάστε στο Ανθομέλι για το χωριό Τσίτσμανι: Σλοβακία, Τσίτσμανι (Cismany) το χωριό με τα ζωγραφιστά ξύλινα σπίτια
Αφήσαμε τα αυτοκίνητά μας επάνω στον χωμάτινο δρόμο κάποια μέτρα μακριά από το χωριό όπου ήταν παρκαρισμένα και άλλα αυτοκίνητα επισκεπτών. Ευτυχώς ήταν πρωί ακόμα, γιατί μάθαμε πως κατά το μεσημεράκι γίνεται το αδιαχώρητο, όταν ανεβαίνουν τα πούλμαν με τους τουρίστες. Μετά από το αγωνιώδες ομολογώ παρκάρισμα, λόγω του μεγάλου μήκους του αυτοκινούμενου και της στενότητας του δρόμου, μπορέσαμε σε πρώτη φάση να απολαύσουμε την υπέροχη καταπράσινη φύση με τα γύρω δασωμένα βουνά και κατόπιν έπεσε το μάτι μας στο μικρό χωριουδάκι που βρισκόταν μπροστά μας. Πήραμε τον ανηφορικό χωματόδρομο και φτάσαμε στα πρώτα σπίτια του μικρού χωριού (το χωριό έχει έκταση μόνο 7.97 τετρ. χλμ.!).
Το χωριό Βλκόλινετς στη Σλοβακία
Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα να δω τόση πολυχρωμία σπιτιών μέσα σε ένα ορεινό παραδοσιακό χωριό και αυτό μας εξέπληξε τρομερά. Είναι ένας εξαιρετικά άθικτος οικισμός, που η διαρρύθμιση του έμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη, με τα σπίτια να παραμένουν τα ίδια όπως ήταν παλιά. Αυτό έγινε λόγω του ότι η θέση του χωριού είναι απομακρυσμένη από τις μεγάλες πόλεις, μέσα στα βουνά, αλλά και γιατί δεν υπήρχαν δρόμοι ώστε τα σπίτια να εκσυγχρονιστούν, όπως έγινε με τα πάντα.
Μην παραλείψετε να διαβάστε την ανάρτηση για τη Μπρατισλάβα: Μπρατισλάβα, η όμορφη πρωτεύουσα της Σλοβακίας
Τα σπίτια του χωριού χρονολογούνται από το 1376 και σήμερα υπάρχουν 45 παραδοσιακά σπίτια στο χωριό. Δεν αλλοιώθηκαν και δεν μετατράπηκε η κατασκευή τους στη διάρκεια των χρόνων και θεωρείται πως είναι ο καλύτερος διατηρημένος οικισμός από άποψη παλαιάς αρχιτεκτονικής των κτιρίων σε όλη τη Σλοβακία αλλά και γενικά σε όλη την Κεντρική Ευρώπη.
Για τον λόγο αυτό έχει καταχωρηθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco από το 1993 και είναι ένα από τα δέκα χωριά της Σλοβακίας που βρίσκονται στο καθεστώς των λαϊκών αρχιτεκτονικών προστατευόμενων περιοχών.
Φωτογραφίζοντας τα σπίτια από κοντά διαπιστώσαμε πως τα σπίτια είναι χτισμένα με κούτσουρα και έχουν ξύλινη επικλινή στέγη με σανίδες, όπου βρίσκεται ακόμα ένα δωμάτιο. Την ξύλινη κατασκευή, οι κάτοικοι την βάφουν με ένα χρώμα, ενώ τα πέτρινα θεμέλια τα βάφουν με ένα διαφορετικό χρώμα. Έτσι, το θέαμα είναι εξαιρετικό και γίνεται ένα πολύχρωμο ξύλινο χωριό!
Στο Ανθομέλι θα βρείτε και την ανάρτηση για την πόλη Λέβοτσα: Λέβοτσα (Levoca) το μεσαιωνικό μαργαριτάρι της Σλοβακίας
Το ξύλο βέβαια ήταν το προϊόν που είχαν στα χέρια τους οι κάτοικοι από πολύ παλιά ως ξυλοκόποι και φυσικό ήταν να χτίζουν και τα σπίτια τους με αυτό. Την παράδοση της ξυλείας εξακολουθούν να τη χρησιμοποιούν έως και σήμερα φτιάχνοντας όμως ξύλινες διακοσμήσεις με τις οποίες έχουν διακοσμήσει το χωριό τους αλλά και για να τις πωλούν, όπως ξύλινα μαγνητάκια, ξύλινα μαχαιροπίρουνα, καλάθια και πολλά άλλα αντικείμενα.
Το όνομα Βλκόλινετς προέρχεται από τη σλοβακική λέξη “βλκ”, που σημαίνει λύκος και είναι ένα πραγματικά αυθεντικό χωριό χωμένο μέσα στα βουνά. Εξακολουθεί ακόμα να κατοικείται και σήμερα υπάρχουν μόνο 13 μόνιμοι κάτοικοι, αν και μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο προσπάθησαν να μεταφέρουν τους τότε κατοίκους του στην πιο κοντινή πόλη, αλλά αυτοί αρνήθηκαν. Έτσι σήμερα το χωριό δεν είναι απλά ένα υπαίθριο μουσείο, αλλά ένα ζωντανό χωριό με ανθρώπους που ζουν και εργάζονται ακόμα σε αυτά τα ιστορικά ξύλινα σπίτια.
Ο οικισμός Βλκόλινετς είναι μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO
Διαβάστε επίσης στο Ανθομέλι : 4 κάστρα στη Σλοβακία που αξίζει να επισκεφθείτε
Το μικροσκοπικό χωριό διαθέτει και λαογραφικό μουσείο
Στη βόλτα μας στο χωριό, ουσιαστικά στη βόλτα μας σε μια γειτονιά με δυο δρόμους, είδαμε πως υπάρχει και λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται σε δύο αυθεντικά σπίτια, με την ιστορία του χωριού να απεικονίζεται στα σκεύη και στα ρούχα από την καθημερινή τους ζωή.
Μας εντυπωσίασε και το ξύλινο οικόσημο που διαθέτει ο οικισμός χαραγμένο επάνω του το έλατο και φυσικά τον λύκο!
Πολύ ιδιαίτερο ήταν και το ξύλινο καλοδιατηρημένο καμπαναριό του 18ου αι. που είδαμε στο κέντρο του χωριού και όπως μάθαμε χτυπάει 3 φορές την ημέρα και ενημερώνει επίσης και για τους θανάτους στο χωριό.
Ο οικισμός Βλκόλινετς στη Σλοβακία που διατήρησε τον ιστορικό χαρακτήρα του και τη λαϊκή αρχιτεκτονική των σπιτιών του έχει σήμερα αποκτήσει μεγάλη φήμη και προσελκύει περισσότερους από 70.000 επισκέπτες ετησίως.
Κατεβαίνοντας για να φύγουμε εν τέλει αισθάνθηκα πολύ τυχερή για αυτή μου την αναπάντεχη επίσκεψη στο ιστορικό αυθεντικό χωριό της Σλοβακίας που μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε ακόμα ένα “αξιοθέατο” και ένα ιδιαίτερο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς αυτής της χώρας. Εάν δεν κάναμε εκείνη την τυχαία συνάντηση με δυο ανθρώπους που μας το πρότειναν δεν θα ήμασταν και εμείς μέσα στους 70.000 επισκέπτες που το επισκέπτονται κάθε χρόνο!!!
Στο δρόμο της επιστροφής μας με προορισμό την πόλη Levoca χαρήκαμε τη δροσιά του βουνού δίπλα σε ένα ποταμάκι με ολοκάθαρα νερά που κολυμπούσαν πάπιες. Ακόμα και τώρα που το γράφω μου φαίνεται και εμένα παραμυθένιο και ψεύτικο, αλλά ήταν η πραγματικότητα και αυτό το ζεις μόνο όταν κινείσαι με το δικό σου σπίτι (αυτοκινούμενο) και σταματάς όπου και όταν θέλεις. Για του λόγου του αληθές σας μεταφέρω και εσάς μέσω της φωτογραφίας στον μαγικό εκείνο τόπο.
Μάθετε για μια υπαίθρια δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε στη Σλοβακία: Σλοβακία Rafting στον ποταμό Dunajec
Χάρτης
Χάρτης με όλα τα μέρη που αναφέρουμε στις αναρτήσεις μας για τη Σλοβακία:
Γενικές πληροφορίες για το ταξίδι στη Σλοβακία.
- 1. Το χωριό απέχει από τη Bratislava, την πρωτεύουσα της Σλοβακίας 270 χλμ. Από τη Zilina 70 χλμ. και από την πόλη Ruzomberok που βρίσκεται επάνω στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Σλοβακίας, μόνο 6 χλμ. Επομένως εάν διασχίζετε τη Σλοβακία οριζοντίως μην παραλείψετε να κάνετε την μικρή αυτή παράκαμψη. Είμαι σίγουρη πως θα σας αρέσει η πρότασή μου.
- 2. Πριν μπείτε στη Σλοβακία πρέπει οπωσδήποτε να πάρετε την vinietta από τα σύνορα, για να οδηγήσετε στους αυτοκινητόδρομους. Εάν κάνετε μόνο πέρασμα από τη Σλοβακία υπολογίστε και τις ημέρες που θα επιστρέψετε και βγάλτε την αντίστοιχη βινιέτα για να μην πληρώνετε επιπλέον, αλλά και για να μη ψάχνετε και πάλι από πού θα την προμηθευτείτε. Προσοχή μην αμελήσετε, γιατί γίνονται τακτικοί έλεγχοι στους δρόμους.
- 3. Η Σλοβακία δεν έχει διόδια.
- 4. Πάρκινγκ υπάρχουν σε όλες τις πόλεις με ένα μικρό αντίτιμο. Μετά τη δύση του ήλιου έως και την επομένη ημέρα είναι δωρεάν. Στους χάρτες της google πληκτρολογείτε τη λέξη parkovrisko και σας δίνει τη θέση του πάρκινγκ και πολλές φορές και τη φωτογραφία του.
- 5. Το νόμισμα της Σλοβακίας είναι ευρώ.
Μέχρι τη νέα μας ανάρτηση σας αφήνω να ονειρευτείτε το νέο μελλοντικό ταξίδι σας! Γιατί όπως όλοι ξέρουμε…
Για να πραγματοποιηθεί ένα ταξίδι πρέπει πρώτα να το ονειρευτούμε!
Α! Και φυσικά για ταξίδια μπορείτε να επισκέπτεστε και τον νέο μας ξενόγλωσσο blog greektravelfamily.com.
Με αγάπη
μαμά Μαρία από το Ανθομέλι
Pin it for later
ία
Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.
Δεν έχω λόγια για την τόσο λεπτομερή παρουσίαση. Οι φωτογραφίες με έπεισαν εύκολα ότι ειναι ένα μέρος όπου σίγουρα ταιριάζει στις δικές μου προτιμήσεις και σίγουρα μπαίνει στη λίστα των μερών που θέλω να βρεθώ. Ευχαριστώ ειλικρινά για την τόσο βοηθητική παρουσίαση
Ένα κρυμμένο διαμαντάκι πραγματικά!