Βερόνα, η πόλη του έρωτα

Όταν μιλάτε για Ιταλία και λέτε πως θέλετε να πάτε ταξίδι εκεί, σίγουρα κάποιες πόλεις σας έρχονται στο μυαλό που θα θέλατε να δείτε. Ρώμη, Βενετία, Μιλάνο, Φλωρεντία, Βερόνα. Είναι όλες τους μοναδικές έχοντας η κάθε μια να επιδείξει τις δικές της ομορφιές. Στο Ανθομέλι ταξιδέψατε σε όλες αυτές και κάνατε road trip μαζί μας στη λίμνη Γκάρντα, στην Ιταλική Ριβιέρα στην Τοσκάνη και στους Δολομίτες. Όμως δεν ταξιδέψαμε στη Βερόνα και αυτό το ταξίδι θα σας προσφέρω σήμερα. Ένα ταξίδι στη Βερόνα! Ελάτε να σας ξεναγήσω στα αξιοθέατά της και να περπατήσουμε μαζί στην όμορφη πόλη, την πόλη του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, στην πόλη του έρωτα.

Περιεχόμενο

Βερόνα, η πόλη του έρωτα
Πανοραμική φωτογραφία της Βερόνας

Η  Βερόνα, μια από τις πέντε πιο όμορφες πόλεις της Ιταλίας, βρίσκεται στην πεδιάδα του Βένετο και στα βορειοδυτικά της αρχίζουν οι Δολομίτες, τα βουνά των Άλπεων με τις πριονωτές βουνοκορφές και το ροζ χρώμα τους. Απέχει από τη Βενετία 120 χλμ. και από τη λίμνη Γκάρντα 40 χλμ. Παρόλο που σαν πόλη  επισκιάζεται από τη Βενετία, εξακολουθεί να είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός της Ιταλίας. Είναι επάνω στον αυτοκινητόδρομο Α4 που ξεκινάει από την  Τεργέστη και φτάνει στο Μιλάνο. Από εκεί εάν πάρετε τον Ε25 φτάνετε στη Γαλλία, περνώντας από το τούνελ Mont Blanc, του ομώνυμου όρους που έχει την ψηλότερη κορυφή των Άλπεων, ύψους 4810 μ.

Info:  Κατά την οδική διαδρομή σας στην Ιταλία, εάν έχετε χρόνο μπορείτε να επιλέξετε τους μικρότερους δρόμους SS που δεν έχουν διόδια. Έτσι θα σας δοθεί η ευκαιρία να απολαύσετε και την ύπαιθρο της Ιταλίας. Το τούνελ Mont Blanc έχει μήκος 11,6 χλμ. με όριο ταχύτητας 70 χλμ. και απόσταση ασφαλείας μεταξύ των οχημάτων 150 μ. Το κόστος διέλευσης είναι για τα επιβατικά 44,20 ευρώ και για τα αυτοκινούμενα 58,60 ευρώ από την Ιταλία. (Από την Γαλλία τα διόδια διαφέρουν). Το ποσόν των διοδίων ανταποκρίνεται στο έτος που γράφτηκε η ανάρτηση

Ξενάγηση στη Βερόνα

Η Βερόνα είναι γεμάτη από ρωμαϊκά κατάλοιπα που μπορούν να συγκριθούν μόνο με εκείνα της Ρώμης. Από εκείνη την εποχή δύο είναι τα κύρια αξιοθέατα. Η τεράστια Arena του 1ου αι.μ.Χ. που σώζεται σε άριστη κατάσταση και όπου διοργανώνονται έως και σήμερα παραστάσεις όπερας και η Piazza Erbe με το άγαλμα της κρήνης που χρονολογείται και αυτό από τη Ρωμαϊκή εποχή.

Βερόνα, η πόλη του έρωτα
Η αρένα της Βερόνα στην Piazza Bra

Είσοδος στο ιστορικό κέντρο της Βερόνα

Η βόλτα μας στην όμορφη πόλη της Βερόνα ξεκίνησε από αυτή την όμορφη μεσαιωνική πύλη Portoni della Bra που κάποτε χώριζε την πόλη από την ύπαιθρο. Είναι χτισμένη κατά μήκος των μεσαιωνικών τειχών και αποτελείται από δύο επιβλητικές στρογγυλές καμάρες από μάρμαρο και αψίδες από τούβλα. Το μεγάλο ρολόι του 1871 είναι δώρο ενός κόμη προς την πόλη. Το ρολόι μετά από πολυάριθμες επεμβάσεις άρχισε να λειτουργεί το 1879. Η πύλη είναι η κύρια πρόσβαση στην παλιά πόλη της Βερόνα και συνδέει τον σιδηροδρομικό σταθμό Porta Nuova με την Piazza Bra μέσω της οδού Corso Porta Nuova.

Βερόνα, η πόλη του έρωτα
Η μεσαιωνική Πύλη Portoni della Bra που μας δηλώνει πως εδώ ήταν το τέλος της παλιάς πόλης. Σήμερα περνάμε από αυτήν για να θαυμάσουμε όλη την ιστορική πόλη της Βερόνα.

Piazza Bra –Arena   (Πλατεία ΜπραΑρένα)

Η μεγάλη Πλατεία Μπρα (Piazza Bra) είναι και η πρώτη που συναντήσαμε όταν μπήκαμε στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Μια πλατεία εντυπωσιακά μεγάλη, που λένε πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη πλατεία της Ιταλίας. Ήταν γεμάτη κόσμο που βολτάριζε και φωτογραφίζονταν με φόντο την Αρένα, «το Κολοσσαίο της Βερόνας». Τα τουριστικά αυτοκίνητα κάνοντας το γύρο της πόλης σταματούσαν για μια φωτογραφία στο μεγαλύτερο αξιοθέατο της πλατείας, την Αρένα, που είναι από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία οικοδομήματα του είδους της.

Βερόνα, η πόλη του έρωτα
Πλατεία Μπρα, Βερόνα

Hop on Hop off bus στη Βερόνα

Μπορείτε να γνωρίσετε τη Βερόνα χρησιμοποιώντας hop on hop off λεωφορείο. Αυτού του είδους τα λεωφορεία κάνουν στάση σε συγκεκριμένα αξιοθέατα. Μπορείτε να κατεβείτε να τα επισκεφθείτε και να περιμένετε το επόμενο λεωφορείο ώστε να πάτε στο επόμενο αξιοθέατο με το ίδιο φυσικά εισιτήριο. Το hop on hop off buss στη Βερόνα έχει 2 γραμμές. Μπορείτε να κλείσετε από πριν το εισιτήριό σας από την πλατφόρμα του Ανθομέλι σε συνεργασία με την εταιρεία tickets. Το εισιτήριο το λαμβάνετε αμέσως και φυσικά το επιδεικνύεται στον οδηγό απευθείας από το κινητό σας χωρίς εκτύπωση! 

Βερόνα, η πόλη του έρωτα
Εάν δεν έχετε πολύ χρόνο για την ξενάγησή σας στη Βερόνα μπορείτε ανεβαίνοντας σε ένα λεωφορειάκι κίτρινο ή κόκκινο hop on-hop off να κάνετε ξεκούραστα το γύρο του ιστορικού κέντρου της Βερόνας

Οι γραμμές του Hop on Hop off bus

  • Line A:  Pradaval Gardens, San Zeno and the basilica, the Adige, Castelvecchio, Porta Borsari, the Roman Theatre and the Stone Bridge
  • Line B: Castel San Pietro, the bell tower of the Church of Saint Anastasia, Piazza delle Erbe and Juliet’s House 

Barbieri Palace – Verona Town Hall

Το Barbieri Palace είναι ένα νεοκλασικό κτίριο σχεδιασμένο από τον μηχανικό Giuseppe Barbieri που βρίσκεται και αυτό στη μεγάλη piazza Bra, όπου και η αρένα. Η κατασκευή ξεκίνησε το 1836 και ολοκληρώθηκε το 1848. Είναι ένα όμορφο παλάτι το οποίο στεγάζει σήμερα τον Δήμο της Βερόνας. Οι κολόνες και οι σκάλες στην είσοδο καθώς και το μέγεθός του το κάνουν πολύ εντυπωσιακό και τραβάει τα βλέμματα όλων.

Βερόνα, η πόλη του έρωτα
Barbieri Palace. Επιβλητικό κτίριο δίπλα στην Αρένα και δίπλα στον μεγάλο πράσινο κήπο της πλατείας.

Το πάρκο της μεγάλης πλατείας Bra με τη σκιά των μεγάλων δένδρων μας προκάλεσε για έναν περίπατο μέσα σε αυτό, ενώ οι ακίνητες φιγούρες της πλατείας μας εντυπωσίασαν με τα ιδιαίτερα κοστούμια τους. Τα χρωματιστά σπίτια σε διάφορα χρώματα τα τόσο όμορφα δεμένα μεταξύ τους και τα καφέ τα ασφυκτικά γεμάτα που κλείνανε περιμετρικά το σκηνικό της όμορφης μεγάλης πλατείας μας εντυπωσίασαν. Όλες αυτές οι εικόνες και το πολύβουο πλήθος μετέφεραν τις σκέψεις μας σε άλλες εποχές τότε που όλοι τους συνωστίζονταν στην πλατεία για να δούνε τα θεάματα της Αρένας.

Βερόνα, η πόλη του έρωτα
Οι ακίνητες ανθρώπινες φιγούρες είναι ένα θέαμα πολύ διαδεδομένο στην Ευρώπη

Η Αρένα της Βερόνα

Στο κέντρο της πλατείας η μεγάλη Αρένα μας τράβηξε αμέσως τα βλέμματα. Μια γιγάντια κατασκευή από μάρμαρο και πέτρα που πιάνει το μεγαλύτερο μέρος της πλατείας και είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης. Η αρένα της Βερόνας ήταν το τρίτο σε μέγεθος αμφιθέατρο όλου του τότε ρωμαϊκού κόσμου. Ολοκληρώθηκε τον 30 μ.Χ. μετά το Κολοσσαίο της Ρώμης και μπορούσε να χωρέσει 30.000 άτομα, δηλαδή όλο τον πληθυσμό της ρωμαϊκής Βερόνας. Μέσα στην αρένα αλληλοσφάζονταν οι μονομάχοι και καταβρόχθιζαν τα λιοντάρια τους χριστιανούς. Με τι θεάματα Θεέ μου ευχαριστιόταν εκείνα τα χρόνια οι άνθρωποι! Με το πέρασμα των αιώνων όμως αυτά τελείωσαν.

Βερόνα, η πόλη του έρωτα
Το έτος κατασκευής της αρένας της Βερόνας είναι το 30 μ. Χ.!

Skip the line εισιτήρια για την ξενάγησή σας στην Αρένα με ξεναγό μπορείτε να κλείσετε μέσω του Ανθομέλι σε συνεργασία με τo GetYourGuide πατώντας εδώ.

https://www.getyourguide.com/verona-l389/verona-arena-1-hour-skip-the-line-tour-t93747/?partner_id=H86Z3XC&utm_medium=online_publisher&placement=content-middle&cmp=VeronaArena

Εάν βρεθείτε στη Βερόνα μπορείτε να δείτε παράσταση όπερας στην Αρένα. Εισιτήρια μπορείτε να προμηθευτείτε από εδώ.

https://www.getyourguide.com/lake-garda-l64/verona-opera-arena-transfer-from-lake-garda-t76139/?partner_id=H86Z3XC&utm_medium=online_publisher&placement=content-middle&cmp=VeronaOperaArena

Το φεστιβάλ όπερας της Βερόνας

Το 1913  με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννηση του  Τζουζέπε Βέρντι είχαν την ιδέα να ανεβάσουν την όπερα του μεγάλου συνθέτη, Άιντα. Από τότε ξεκίνησε μια άλλη σειρά εκδηλώσεων και σήμερα η αρένα χρησιμοποιείται για παραστάσεις όπερας  κάθε καλοκαίρι, αλλά και για άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και γιορτές. Το φεστιβάλ όπερας της Βερόνας είναι διάσημο, είναι μια γιορτή φαντασίας και ερωτικών καημών, που οι ήχοι από τις άριες πλημμυρίζουν ολόκληρη τη Βερόνα. Τα σκηνικά των παραστάσεων είναι τεράστια, εντυπωσιακά και καλύπτουν μεγάλο μέρος της πλατείας έως ότου τοποθετηθούν μέσα στην αρένα. Ευκαιρία για όλους μας μια φωτογραφία μπροστά τους, ως ενθύμιο!

Διαβάστε στο Ανθομέλι και γνωρίστε το φεστιβάλ όπερας που γίνεται στο πλωτό θέατρο μέσα στη λίμνη της πόλης Bregenz της Αυστρίας

Βερόνα, η πόλη του έρωτα
Έτοιμα τα σκηνικά για την ” Άιντα” του Τζουζέππε Βέρντι στη Βερόνα. Μπορεί την Όπερα να μην την απολαύσαμε, τα σκηνικά της όμως μας εντυπωσίασαν

Το Arena festival di Verona διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Αρένα της Βερόνα από τα μέσα Ιουνίου έως και τέλη Αυγούστου. Παίζονται οι καλύτερες και σημαντικότερες παραστάσεις όπερας όχι μόνο της Ιταλίας, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη, πλαισιωμένες από καταξιωμένους καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης και  με σκηνικά εντυπωσιακά τεραστίων διαστάσεων. Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 25-80-120-170 έως 230 ευρώ, ανάλογα με τη θέση.

Ο πολύβουος πεζόδρομος της Βερόνα, η Via Giuseppe Mazzini

Από την πλατεία της αρένας μπήκαμε αμέσως στην Via Giuseppe Mazzini στον πλέον εμπορικό πεζόδρομο της Βερόνας που βρίσκονται μεγάλα και φιρμάτα πολυκαταστήματα, αλλά και μικρά καλόγουστα μαγαζιά μόδας. Τι να σας πω! Ένα ατελείωτο πηγαινέλα κόσμου, που πολλές φορές δημιουργούσε και το αδιαχώρητο.

Βερόνα, η πόλη του έρωτα
Η Via Mazzini στη Βερόνα είναι ένας πολυσύχναστος στενός δρόμος με μαγαζιά μικρά αλλά και με μεγάλες αλυσίδες ρούχων

Κομψές Ιταλιάνες, τουρίστες με τα σανδάλια και τα σόρτς, γκρουπ ταξιδιωτών με τους ξεναγούς τους, έφηβοι με τα παγωτά στα χέρια, ενήλικες με τα καπέλα και τις βεντάλιες στο χέρι, όλοι μαζί μικροί και μεγάλοι, σε ένα ξέφρενο shoping therapy να μπαινοβγαίνουν στα μαγαζιά αγοράζοντας ή απολαμβάνοντας μόνο το σεργιάνι των βιτρινών.

Η Piazza delle Erbe

Ακολουθήσαμε όλο αυτό το πλήθος στον μακρύ και στενό δρόμο της Via Giuseppe Mazzini και καταλήξαμε σε μια από τις γραφικότερες πλατείες της Ιταλίας, την Πλατεία Έρμπε (Piazza delle Erbe). Η πλατεία αυτή είναι το κέντρο της ιστορικής Βερόνας σήμερα όπως και στα ρωμαϊκά χρόνια που ήταν η κεντρική εμπορική αγορά. Είναι η καρδιά της πόλης, μια πολύχρωμη τουριστική αγορά που πήρε το όνομά της από την παλιά αγορά που πουλούσαν βότανα (erbe). Σήμερα σε αυτή την πλατεία στήνονται καθημερινά πάγκοι και κάτω από τις μεγάλες ομπρέλες τους πουλούν τα πάντα. Φρούτα, κρέατα, λαχανικά, φαγητά, τουριστικά είδη κ.άλ.

Βερόνα, η πόλη του έρωτα
Πλατεία Έρμπε (Piazza delle Erbe) στη Βερόνα

Μετά βίας και ανάμεσα από τις ομπρέλες διακρίνανε τους υπέροχους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς, τα μοναδικής ομορφιάς αναγεννησιακά σπίτια, που τα θαυμάσαμε πλέον όταν είχε περάσει το μεσημέρι και οι πάγκοι είχαν αποχωρίσει. Ένας υπαίθριος πίνακας ζωγραφικής με υπέροχες τοιχογραφίες ξετυλίχτηκε μπροστά μας, επάνω στις προσόψεις των κτιρίων της πλατείας.

Βερόνα, η πόλη του έρωτα
Υπέροχες τοιχογραφίες σε σπίτια στην piazza Erbe.

Διαβάστε στο Ανθομέλι για την ξεχωριστή πόλη της Ελβετίας με τα ζωγραφιστά σπίτια της και εκπλαγείτε από τα χρώματα, τα σχέδια και την ομορφιά τους : Stein am Rhein, η ζωγραφιστή πόλη της Ελβετίας

Με τον χαλαρό ρυθμό που είχαμε τότε φωτογραφίσαμε με την άνεσή μας τα αξιοθέατα της πλατείας τα οποία ήταν τόσα πολλά που ακόμα και με κλειστά μάτια να φωτογραφίζαμε όλο και κάποιο αξιοθέατο θα αποτυπώναμε. Οι φωνές των ανθρώπων ηχούσαν στα αυτιά μας σαν ένα βουητό, και τα χρώματα της πλατείας με τις τοιχογραφίες και τα πολύχρωμα κτίρια εναλλάσσονται αρμονικά με την πολυχρωμία των ανθρώπων. Όλα συντελούσαν στο να μας ενεργοποιήσουν τη φαντασία και να μας μεταφέρουν νοερά στην παλιά εποχή.

Βερόνα, η πόλη του έρωτα
Την Piazza delle Erbe την περιτριγυρίζουν παλιά μεσαιωνικά σπίτια
Βερόνα, η πόλη του έρωτα
Τα κτίρια ψηλά πολυώροφα και κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο σε μια συνέχεια. Δεν ανακαινίζονται δεν διορθώνονται και αυτό ίσως είναι και η μεγάλη γοητεία τους. Η εικόνα του παρελθόντος απεικονίζεται επάνω τους

Στο κέντρο της πλατείας η κρήνη Fontana Madona Verona με το σιντριβάνι μας τράβηξε την προσοχή. Η γυναικεία μορφή που βρίσκεται εκεί από την εποχή των ηγεμόνων Scaligeri, παρακολουθεί από τότε την καθημερινή ζωή της πόλης. Είναι ένα άγαλμα που επάνω της είναι αποτυπωμένο ένα μείγμα από εποχές! Το μπούστο και το κάτω μέρος του σώματος της είναι ρωμαϊκά, το κεφάλι και τα χέρια της είναι από τον 14ο αι., ενώ το κεφάλι της είναι μεσαιωνικής εποχής. Το συντριβάνι το χρησιμοποιούσαν τότε για να πλένουν τα λαχανικά και τώρα για να πλατσουρίζουν τα παιδιά. Όπως όμως και να είναι, σήμερα είναι ένα κόσμημα της πλατείας!

Βερόνα, η πόλη του έρωτα
Η κρήνη Fontana Madona Verona στην Piazza delle Erbe

Το Παλάτσο  Μαφέι (Palazzo Maffei)

Μπροστά από το Παλάτσο  Μαφέι (Palazzo Maffei) με τα αξιοπρόσεκτα αγάλματα στη στέγη, ο κίονας στηρίζει  επάνω του ένα λέοντα. Αυτός είναι κατάλοιπο της βενετικής κυριαρχίας από το 1405 και τον έχουν φέρει από την πλατεία του Αγίου Μάρκου της Βενετίας. Το Palazzo Maffei είναι ένα ιστορικό παλάτι του 15ου αι. το οποίο ανακαινίστηκε το 1668 με τις προσθήκες των διακοσμήσεων και των αγαλμάτων. Τα αγάλματα είναι του Ηρακλή, του Δια, της Αφροδίτης, του Ερμή και του ρωμαϊκού θεού Μινέρβα. Λένε πως το άγαλμα του Ηρακλή προέρχεται από έναν αρχαίο ναό που βρισκόταν κάποτε στον Ρωμαϊκό λόφο του Καπιτωλίου.

Βερόνα, η πόλη του έρωτα
Το Παλάτσο  Μαφέι (Palazzo Maffei) και η στήλη με τον λέοντα στην piazza Erbe της Βερόνας

Τα καφέ και εδώ μέσα στην πλατεία ήταν γεμάτα κόσμο που απολάμβαναν το απεριτίφ τους ή ένα ποτήρι καλό λευκό κρασί, ένα καπουτσίνο ή ένα κομμάτι πίτσα. Απαραίτητη ήταν και η στάση μας για ένα παγωτό, γιατί η Ιταλία εκτός από τις πίτσες φημίζεται για τις γεύσεις και την ποιότητα των παγωτών της. Νομίζω πως ο κάθε ταξιδιώτης είναι «υποχρεωμένος» να γευτεί έστω ένα χωνάκι παγωτό ή ένα κομμάτι πίτσα!

Βερόνα, η πόλη του έρωτα
Μια ανάπαυλα για ξεκούραση αλλά και απόλαυση είναι απαραίτητη

Piazza de Siniori  (Πιάτσα ντέι Σινιόρι)

Η περιήγησή μας μετά από την ανάπαυλα που είχαμε με το απεριτίφ μας συνεχίστηκε. Από την Piazza delle Erbe περάσαμε  σε μια άλλη πλατεία μικρότερων διαστάσεων, αλλά με πολύ όμορφα χρώματα, στην Πλατεία Ντει  Σινιόρι (Piazza dei Signori), μέσω μιας στοάς.

Βερόνα, η πόλη του έρωτα
Η πλατεία Ντει  Σινιόρι (Piazza dei Signori) στη Βερόνα με το άγαλμα του σκεπτόμενου Δάντη στο κέντρο της καθώς και το Loggia del Consiglio με τα αγάλματα στην στέγη του και τις αναγεννησιακές τοιχογραφίες.

Ο σπουδαίος Ιταλός ποιητής Δάντης, κατά τη διάρκεια της εξορίας του από τη γενέτειρά του Φλωρεντία, φιλοξενήθηκε στην αυλή των ηγεμόνων της Βερόνας το 1301 και αφιέρωσε ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, στον Κανγκράντε Α, αρχηγό της οικογένειας Scaligeri, το τελευταίο μέρος της Θείας Κωμωδίας, τον «Παράδεισο».

Loggia del Consiglio

Μια όμορφη γραφική πλατεία, ίσως η ομορφότερη της Βερόνας, χάρη στα μνημειώδη κτίρια που την περιβάλλουν. Τα αγάλματα στη στέγη του κτιρίου Loggia del Consiglio, καθώς και οι διακοσμήσεις στα παράθυρα αλλά και τα απομεινάρια των ζωγραφισμένων τοίχων της εντυπωσιάζουν τον κάθε επισκέπτη της, όπως και εμάς, για την ιστορία που κουβαλάει μέσα της. Την ονομάζουν και «σαλόνι της Βερόνας», αλλά και «πλατεία του Δάντη», γιατί  στο κέντρο της  δεσπόζει το άγαλμα του Δάντη, να παρακολουθεί τους πάντες με το σκεπτικό του βλέμμα.

Βερόνα, η πόλη του έρωτα
Όμορφες διακοσμήσεις καλύπτουν εξωτερικά όλο το κτίριο αλλά περισσότερο εντυπωσιακές είναι οι τοιχογραφίες του

Palazzo di Cangrande ή αλλιώς Palace of the Podestà

Το μεσαιωνικό αυτό παλάτι με τα κόκκινα τούβλα χτίστηκε στα τέλη του 13ου αι. και ήταν η κατοικία των Scaligeri, της δυναστείας που κυβέρνησε τη Βερόνα για περισσότερο από έναν αιώνα. Το Παλάτι ήταν το κέντρο του πολιτισμού του 14ου αιώνα στη Βερόνα και φιλοξένησε μεταξύ άλλων και τον Δάντη. Το παλάτι έχει πρόσοψη στην πλατεία Piazza dei Signori ανάμεσα στα άλλα επιβλητικά κτίρια ενώ το πίσω μέρος βλέπει στους τάφους των Scaligeri. Σήμερα στεγάζει τη Νομαρχία της Βερόνας και στο μπαλκόνι του κυματίζει η ιταλική σημαία.

Βερόνα, η πόλη του έρωτα
Το Palazzo di Cangrande ξεχωρίζει ανάμεσα στα άλλα κτίρια της Piazza de Siniori από τα κκόκινα τούτούβλα που είναι χτισμένο

Palazzo Del Capitanio και το Palazzo della Ragione

Το μεσαιωνικό Παλάτσο ντέλα Ρατζόνε (Palazzo della Ragione) όμως δεν πάει παρακάτω από ομορφιά με την χρωματική εναλλαγή στους τοίχους του από πέτρα και τούβλο που το κάνουν και ξεχωρίζει, αλλά και με την υπέροχη εξωτερική πέτρινη σκάλα που είναι σαν κόσμημα. Σήμερα είναι το δικαστήριο της πόλης. Τα τρία αυτά κτίρια μαζί με το επιβλητικό Palazzo of Cansignorio di Cansignorio, γνωστό και ως Palazzo Del Capitanio πλαισιώνουν τη μεγάλη ορθογώνια πλατεία του Δάντη.

Βερόνα, η πόλη του έρωτα
Το Palazzo della Ragione, το δικαστήριο της Βερόνας

Ο Πύργος Torre dei Lamberti του 12ου αιώνα

Σηκώσαμε το βλέμμα μας προς τον ουρανό και ακολουθήσαμε τις γραμμές του μεσαιωνικού Πύργου που… εκτοξεύεται ψηλά. Εμείς δεν ανεβήκαμε στην κορυφή του, όμως εσείς εάν θέλετε, μπορείτε να ανεβείτε στον Τόρε ντέι Λαμπέρτι (Torre dei Lamberti) του 12ου αι., τον ψηλότερο πύργο της πόλης, ύψους 84 μ. Σκεφθείτε όμως πριν ανεβείτε. Έχετε κουράγιο να πάτε με τις 300 σκάλες του ή μήπως να προτιμήσετε το ασανσέρ! Πάντως όπως και να ανεβείτε σίγουρα θα θαυμάσετε την υπέροχη θέα της Βερόνας που θα απλωθεί μπροστά σας, γιατί όταν κοιτάς από ψηλά μοιάζει η γη σαν ζωγραφιά! Εξτρά πληροφορία. Να έχετε στο νου σας επειδή η καμπάνα του πύργου χτυπάει κάθε μισή ώρα να μην τρομάξετε!

Βερόνα, η πόλη του έρωτα
Τόρε ντέι Λαμπέρτι ( Torre dei Lamberti) του 12ου αι., ύψους 84 μ.

Info: Επιλέξτε με το εισιτήριό σας να ανεβείτε με το ασανσέρ, γιατί τα σκαλιά είναι πολλά. Τιμή 8 ευρώ συν 1 ευρώ για το ασανσέρ. Αν δεν θέλετε να περιμένετε στις ουρές των ταμείων κερδίζοντας χρόνο στο ταξίδι σας κλείστε το skip the line εισιτήριό σας μέσω του Ανθομέλι από εδώ.

Οι Τάφοι των Scaligeri

Περάσαμε από τη Piazza dei Signori σε ένα στενό δρομάκι και πλάι από το Palazzo di Cangrande βρεθήκαμε στους τάφους των Scaligeri. Πίσω από τα περίτεχνα κάγκελα βρίσκονται οι τάφοι των ηγεμόνων της Βερόνας και ειδικά το ταφικό μνημείο του Κανγκράντε Α’ (Cangrande A’) που πέθανε το 1329. Στην κορυφή του μνημείου στέκει o ανδριάντας του ηγεμόνα καβάλα στο άλογό του. Γενικά ο υπερυψωμένος αυτός χώρος περιέχει 5 γοτθικά ταφικά μνημεία και άλλων μελών της οικογένειας Scaligeri που κυβερνούσαν τον τόπο κατά τον Μεσαίωνα και είναι διακοσμημένα με διάφορα γλυπτά και χαρακτηριστικά της ιστορίας του καθενός. Ο ήλιος του μεσημεριού που βρισκόταν απέναντί μας δεν μας άφησε να αποτυπώσουμε καλά  με την φωτογραφικό μας φακό την ιδιαιτερότητα του χώρου. Ούτε μπορέσαμε να τον επισκεφθούμε, γιατί μάθαμε πως ανοίγει μόνο για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα τον χρόνο. Αρκεστήκαμε μόνο στις εξωτερικές φωτογραφίες.

Βερόνα, η πόλη του έρωτα
Το ταφικό μνημείο του Κανγκράντε Α’ (Cangrande A’), Βερόνα

Ρωμαίος και Ιουλιέτα

Το σπίτι της Ιουλιέτας (Casa de Julieta) βρίσκεται στην Via Cappello 27 και λέγεται πως εκεί ο νεαρός ερωτευμένος Ρωμαίος σκαρφάλωσε για να δει την αγαπημένη του. Στην πραγματικότητα το κτίριο είναι ένα αναπαλαιωμένο πανδοχείο του 13ου  αι. για το οποίο κάποιος είχε πει πως είναι το σπίτι της οικογένειας των Καπουλέτων. Από τότε το σπίτι έγινε ένα αξιοθέατο εφάμιλλο των ιστορικών μνημείων της πόλης.

Βερόνα, η πόλη του έρωτα
Το μπαλκόνι της Ιουλιέτας στη Βερόνα

Ίσως οι περισσότεροι από τους τουρίστες να είχαν έρθει για το μπαλκονάκι της Ιουλιέτας, παρά για τα υπέροχα ρωμαϊκά, μεσαιωνικά και αναγεννησιακά μνημεία που έχει η πόλη. Όμως, όπως όλοι οι τουρίστες, έτσι και εμείς δεν παραλείψαμε να επισκεφθούμε το σπίτι, γιατί Βερόνα χωρίς Ιουλιέτα δεν γίνεται! 

Info: Η είσοδος στην αυλή του σπιτιού είναι δωρεάν, ενώ το εισιτήριο για το εσωτερικό του σπιτιού που είναι διακοσμημένο με αντίκες του 16ου και 17ου αι., αντικείμενα, φωτογραφίες και φορεσιές από την ταινία του Φράνκο Τζεφιρέλι «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» και για το μπαλκόνι της Ιουλιέτας, είναι 3 ευρώ.

Το σπίτι ασφυκτιούσε από τις χιλιάδες τουρίστες που είχαν πάει. Με δυσκολία ανοίξαμε χώρο να περάσουμε για να μπούμε στην αυλή του σπιτιού και να σταθούμε για να φωτογραφηθούμε κάτω από το μπαλκόνι της Ιουλιέτας, που τα ερωτευμένα ζευγάρια έδιναν με ένα φιλί τον αιώνιο όρκο της αγάπης τους, ενώ άλλοι μονολογούσαν λέγοντας, Romeo, Romeo! Στο πλάι της αυλής έστεκε το άγαλμα της Ιουλιέτας. Υπήρχε σειρά και εκεί για να αγγίξουν το στήθος του μπρούτζινου αγάλματος με την ελπίδα να έχουν τύχη στον παντοτινό και αληθινό έρωτα. Αμέτρητα τα φλας και ατελείωτα τα κλικ των φωτογραφικών μηχανών από όλους μας για μια αναμνηστική φωτογραφία που μας θυμίζει για πάντα πως υπάρχει και ο αιώνιος έρωτας!

Βερόνα, η πόλη του έρωτα
Το να πιάσεις το στήθος της Ιουλιέτας λέγεται πως θα σου φέρει τύχη στον έρωτα!

Υπάρχει όμως και ένα άλλο σημείο στην είσοδο της αυλής του σπιτιού, ο τοίχος. Τα ζευγάρια που περνούν από εκεί χαράζουν επάνω του τα ονόματά τους ως ένδειξη της αγάπης τους και αφήνουν σημειώματα για την Ιουλιέτα. Γράφουν το όνομά τους με την ελπίδα πως ο δικός τους έρωτας θα αντέξει στα χρόνια και αν κάποια φορά ξαναγυρίσουν στη Βερόνα ίσως αυτά θα είναι ακόμα εκεί χαραγμένα στον τοίχο. Ο τοίχος έχει καταλήξει τώρα πλέον να είναι ένα πολύχρωμο γκράφιτι.

Βερόνα, η πόλη του έρωτα
Μπορείτε να αφήσετε και εσείς το στίγμα σας στον τοίχο του σπιτιού της Ιουλιέτας για να γίνει ακόμα πιο πολύχρωμο το γκράφιτι

Η ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας

Η τραγική ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, δύο νέων εραστών από αντίπαλες οικογένειες, γράφτηκε το 1595 από τον μεγάλο Άγγλο ποιητή και θεατρικό συγγραφέα, Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Από τότε η ιστορία έχει εμπνεύσει πολλά θεατρικά έργα, ταινίες και μπαλέτα και έχει καθιερώσει τη Βερόνα ως  «πόλη του έρωτα». Ο Σαίξπηρ διηγείται  τη μελοδραματική ιστορία του ερωτευμένου ζευγαριού με τον πιο συγκινητικό τρόπο, που η μοίρα τους δεν το θέλησε να ζήσουν μαζί, παρά μόνο στο θάνατο, κάνοντάς μας επί αιώνες να πιστεύουμε πως η ιστορία είναι πραγματική και οι ήρωες της αληθινοί. Μήπως όμως και εμείς να θέλαμε να πιστεύουμε την ιστορία ως αληθινή, γιατί  θέλαμε να έχουμε αυτόν τον αιώνιο έρωτα, ως πρότυπο αγάπης;

Βερόνα, η πόλη του έρωτα
Τη Βερόνα από όποια μεριά και να τη φωτογραφήσεις είναι παντοτινή αγάπη όπως του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας!

Η ιστορία ξεκινάει με έναν καυγά μεταξύ δύο οικογενειών, των Καπουλέτων και των Μοντέγων που είχαν μεταξύ τους μια έχθρα χρόνων. Ο κόμης Πάρις ζητά το χέρι της κόρης των Καπουλέτων, της Ιουλιέτας και αυτός ενθουσιασμένος με αυτήν την πρόταση και την καλή τύχη της κόρης του, κάνει μια γιορτή και καλεί όλο το σόι του. Ο Ρωμαίος που είναι ερωτευμένος με την ανιψιά των Καπουλέτων, την Ροζαλίνα, πηγαίνει στη γιορτή απρόσκλητος  μαζί με τους φίλους του για να τη συναντήσει. Εκεί όμως τον περίμενε ο πραγματικός έρωτας, όταν αντίκρισε την Ιουλιέτα. Την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα! Χορεύουν μαζί και μαθαίνουν πως τις οικογένειές τους τις χωρίζει αδυσώπητο μίσος. Παρ’ όλα αυτά ο ερωτευμένος Ρωμαίος μετά τη γιορτή δεν μπορεί να ξεχάσει την Ιουλιέτα και ψάχνει απεγνωσμένα τρόπο να τη συναντήσει. Κρυμμένος κάτω από το μπαλκόνι της, την ακούει να εξομολογείται και αυτή τον έρωτά της προς αυτόν. Αποφασίζουν να παντρευτούν με σύμμαχο τον ιερέα φίλο τους ο οποίος συμφωνεί, πιστεύοντας πως έτσι θα τελειώσει η έχθρα των οικογενειών. Ο πατέρας Καπουλέτος χωρίς να γνωρίζει τον κρυφό γάμο των νέων, αποφασίζει να παντρέψει την κόρη του με τον Κόμη. Η Ιουλιέτα αρνείται και μην έχοντας σύμμαχο ούτε και τη μητέρα της, ρωτάει τον φίλο τους ιερέα, τι να κάνει. Εκείνος της προτείνει να πάρει ένα δηλητήριο που θα την κάνει να φαίνεται νεκρή για 42 ώρες και εν τω μεταξύ θα ειδοποιήσει τον Ρωμαίο. Ο Ρωμαίος όμως ποτέ δεν μαθαίνει για αυτό το κρυφό σχέδιο, και πηγαίνει στην κρύπτη που είχαν την Ιουλιέτα και εκεί συναντά τον Πάρη. Γεμάτος θυμό μονομαχεί μαζί του, θεωρώντας τον υπεύθυνο  και τον σκοτώνει. Πίνει στην συνέχεια το δηλητήριο νομίζοντας πως η Ιουλιέτα είναι νεκρή και όταν αυτή ξυπνά και βρίσκει τον Ρωμαίο δίπλα της νεκρό, αυτοκτονεί με το μαχαίρι του. Οι δύο οικογένειες όταν βρίσκουν τους τρεις νέους νεκρούς και μαθαίνουν την ιστορία τους από τον ιερέα, συμφιλιώνονται και δίνουν τέρμα στην αιώνια έχθρα τους.

Το σπίτι του Ρωμαίου (Casa de Romeo) είναι μερικούς δρόμους πιο κάτω στην Via Arche Scaligeri. Στον τάφο της Ιουλιέτας δεν πήγαμε αλλά λέγεται πως το σκηνικό που έχουν διαμορφώσει με την πέτρινη σαρκοφάγο, είναι άκρως ατμοσφαιρικό. Ίσως ενδόμυχα το αφήσαμε για να έχουμε δικαιολογία να επισκεφθούμε και πάλι την όμορφη Βερόνα. Η βόλτα μας όμως στα γραφικά στενά δρομάκια της Βερόνας μας αποζημίωσε πλήρως.

Βερόνα, η πόλη του έρωτα
Δρόμος στην παλιά πόλη της Βερόνας

Οι Ρωμαίοι είχαν δημιουργήσει στην περιοχή αυτή της Β. Ιταλίας μεγάλες πόλεις όπως την Βερόνα, την Πάντοβα, την Βιτσέντσα, και το Τρεβίζο και με τον πλούτο τους διακόσμησαν τις πόλεις αυτές με αναγεννησιακά μέγαρα και δημόσια κτίρια. Περπατούσαμε και ήταν σαν να βρισκόμασταν μέσα σε σκηνικό ταινίας εποχής ανάμεσα στα στενά δρομάκια με τα χρωματιστά σπίτια. Πολλές φορές μάλιστα οι στενοί δρόμοι γινόντουσαν ανηφορικά δρομάκια με πέτρινα σκαλοπάτια στολισμένα με γλάστρες μπροστά στις πόρτες των σπιτιών.

Βερόνα, η πόλη του έρωτα
Η παλιά ιστορική πόλη της Βερόνας με τα στενά δρομάκια και τα ψηλά κτίρια

Ανάμεσα στους ναούς και στους πύργους, στις αψίδες και στα παλάτια ξεπετάγονταν κομψά καφέ, εστιατόρια, καταστήματα με τοπικές λιχουδιές, μπουτίκ, παλαιοπωλεία και γκαλερί, σεβόμενα όλα την παράδοση της πόλης χωρίς να πειράξουν την ιστορικότητα των κτιρίων. Ένα πραγματικά υπαίθριο μουσείο, δεμένο τόσο όμορφα με την σύγχρονη πόλη!

Βερόνα, η πόλη του έρωτα
Και όμως στο ιστορικό αυτό κτίριο λειτουργεί στο εσωτερικό του ένα όμορφο μαγαζάκι!
Βερόνα, η πόλη του έρωτα
Αντικατοπτρίζοντας τους εαυτούς μας με τη φωτογραφική στη βιτρίνα με τα πορσελάνινα είδη

Η εκκλησία Basilica di Santa Anastasia της Βερόνας

Ο ταξιδιωτικός μου οδηγός έγραφε για ένα ακόμα αξιοθέατο της Βερόνας που έπρεπε να δούμε. Δεν ήμασταν και πολύ μακριά εξάλλου ήταν στην πορεία της βόλτας μας και σχετικά κοντά στην piazza dei Signori. Εξωτερικά ο ναός ήταν αρκετά απλός αλλά όταν μπήκαμε μέσα μας εξέπληξε το όμορφο εσωτερικό που ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με την απλότητα του ναού. Ο πλούτος ξεχείλιζε από χρυσές διακοσμήσεις. Οι πίνακες, τα μαρμάρινα έργα και οι επιβλητικοί βωμοί ήταν άκρως εντυπωσιακοί. Πραγματικά αυτό που έβλεπαν τα μάτια μας δεν το περιμέναμε! Αξίζει την επίσκεψή σας

Βερόνα, η πόλη του έρωτα
Το υπέροχο εσωτερικό της Basilica di Santa Anastasia

Διαβάστε ποια προετοιμασία χρειάζεστε για να κάνετε ένα ταξίδι στην Ευρώπη : Η προετοιμασία ενός οδικού ταξιδιού στην Ευρώπη

Το ποτάμι Άντιτζε (Adige) της Βερόνας

Απορροφημένοι από την όμορφη βόλτα μας, με τον χάρτη στο ένα χέρι και τη φωτογραφική στο άλλο, βγήκαμε σε λίγο από τα στενά δρομάκια της πόλης και φτάσαμε στο ποτάμι Άντιτζε (Adige). Ένα ποτάμι φιδογυριστό, ήρεμο, μεγάλο που αγκαλιάζει το ιστορικό κέντρο της Βερόνας και χωρίζει την πόλη στα δύο. Έχει ούτε μια-ούτε δύο αλλά δέκα γέφυρες που συνδέουν την παλιά πόλη με την υπόλοιπη Βερόνα! Η κάθε μια διαφορετική από τις άλλες και η κάθε μια με την δική της ομορφιά. Περπατώντας στην όχθη του ποταμού βγάλαμε τις ωραιότερες φωτογραφίες με τα πολύχρωμα σπίτια και τις γέφυρες που η μια διαδέχονταν την άλλη και απολαύσαμε το δροσερό αεράκι του απομεσήμερου κάτω από τη σκιά των μεγάλων δένδρων.

Βερόνα, η πόλη του έρωτα
Πλάι στο ποτάμι Adige μπορείτε να περπατήσετε και να βγάλετε τις ομορφότερες φωτογραφίες
Βερόνα, η πόλη του έρωτα
Στο ταξίδι σας στη Βερόνα αφιερώστε χρόνο στο να περπατήσετε στο δρόμο δίπλα από το ποτάμι. Μπορεί να είναι λίγο κουραστική, όμως θα σας μείνει αξέχαστη από την ομορφιά των τοπίων!

Η ρωμαϊκή πέτρινη γέφυρα Πόντε Πιέτρα (Ponte Pietra)

Η γέφυρα που έχει καθιερωθεί όμως σαν το σύμβολο της Βερόνας είναι η Πόντε Πιέτρα (Ponte Pietra). Είναι το σημείο αναφοράς και ο τόπος συνάντησης των κατοίκων της. Αποτελείται από πέντε καμάρες και είναι η μόνη σωζόμενη ρωμαϊκή γέφυρα στη Βερόνας. Αυτό το σημείο της Βερόνας είναι κατά την προσωπική μου άποψη το ομορφότερο σημείο του ποταμού και της Βερόνας! Μια καταπληκτική γέφυρα βγαλμένη σαν από παραμύθι και μια εικόνα της πόλης που μας μάγεψε! Εγώ θα ήθελα να μείνω για πάντα εκεί!

Βερόνα, η πόλη του έρωτα
Η ρωμαϊκή πέτρινη γέφυρα Πόντε Πιέτρα (Ponte Pietra) και το Sanctuary of Our Lady of Lourdes επάνω στο λόφο

Sanctuary of Our Lady of Lourdes

Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία στο λόφο επάνω βρίσκεται η εκκλησία Sanctuary of Our Lady of Lourdes. Ένα αυστριακό φρούριο του 19ου αι. που υπήρχε στη θέση αυτή μεταμορφώθηκε σε τόπο λατρείας χάρη στην αλλαγή του που έγινε γύρω στο 1960. Αξίζει να ανεβείτε έως επάνω και για να θαυμάσετε τον νέο ναό αλλά και για να απολαύσετε την πανοραμική θέα της πόλης των Scaligeri.

Το Castel San Pietro

Δυστυχώς εμείς δεν προλάβαμε να ανεβούμε έως το κάστρο, το Castel San Pietro, γιατί ίσως δεν διαχειριστήκαμε σωστά τον χρόνο μας. Προτιμήσαμε να πάμε στο Castel Vecchio πριν βραδιάσει. Εσείς όμως να πάτε. Έως και την κορυφή του λόφου υπάρχουν σκαλοπάτια, μάλλον για αυτούς που αντέχουν ακόμα την επιπλέον κούραση, υπάρχει όμως και τελεφερίκ. Σας προτείνω να το προτιμήσετε. Έχω διαβάσει από άλλους επισκέπτες πως η θέα της Βερόνας από εκεί πάνω είναι εκπληκτική και ιδιαίτερα το δειλινό όταν όλα ηρεμούν και η ατμόσφαιρα παίρνει τα γλυκά της χρώματα.

Βερόνα, η πόλη του έρωτα
Δεξιά της φωτογραφίας διακρίνεται το Castel San Pietro που αξίζει την επίσκεψή σας. Στην αρχή του λόφου βρίσκεται το αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο και το μουσείο του

Το Καστελβέκιο (Castel Vecchio)

Είχε φτάσει απογευματάκι όταν τα βήματα μας έφεραν στο εντυπωσιακό Καστελβέκιο (Castelvecchio). Το κάστρο του 14ο  αιώνα χτίστηκε για την οχύρωση της πόλης από τους ηγεμόνας της Βερόνας, Scaligeri και συγκεκριμένα από τον Κανγκράντε Β’ μεταξύ 1354 και 1375. Ήταν το 1263 όταν ξεκίνησε η ηγεμονία των Scaligeri που με αθέμιτα μέσα κατ’ αρχήν πήραν την εξουσία, αλλά κατόπιν μόλις ανέλαβαν την διακυβέρνηση της πόλης, έφεραν την ειρήνη και απεδείχθησαν δίκαιοι. Έκτισαν και άλλα κάστρα στην γύρω περιοχή, όπως αυτό στην πόλη  Sirmione της πανέμορφης λίμνης Garda  και στο Soave μια μικρή αμπελουργική πόλη, 25 χλμ. έξω από τη Βερόνα. Ένα μεγάλο μέρος των πύργων και των καμπαναριών της Βερόνας έγινε κατά την χρυσή εποχή της ηγεμονίας των Scaligeri, όταν για ένα και πλέον αιώνα ήταν οι αφέντες της. Σήμερα το  Castelvecchio είναι Μουσείο και στεγάζει  την  πινακοθήκη της Βερόνας, με έργα από τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση.

Βερόνα, η πόλη του έρωτα
Το φιδογυριστό αλλά ήρεμο ποτάμι Adige αγκαλιάζει το ιστορικό κέντρο της Βερόνας και χωρίζει την πόλη στα δύο

Διαβάστε στο Ανθομέλι ένα εκπληκτικό road trip στη λίμνη Garda με το πλοίο : Ταξίδι στη λίμνη Garda και στα θεματικά πάρκα της

Η Πόντε Σκαλιγκέρι (Ponte Scaligeri)

Διασχίσαμε την Πόντε Σκαλιγκέρι (Ponte Scaligeri) την μεσαιωνική  γέφυρα την φτιαγμένη από κόκκινα τούβλα με επάλξεις και πύργους. Είναι η πιο επιβλητική από τις 10 γέφυρες του ποταμού και οι κάτοικοι της Βερόνας είναι τόσο πολύ συνδεδεμένοι μαζί της που την ξανάκτισαν μετά την ανατίναξή της από τους Γερμανούς το 1945 σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια.

Βερόνα, η πόλη του έρωτα
Η Πόντε Σκαλιγκέρι (Ponte Scaliger) που οδηγεί στο Καστελβέκιο (Castel Vecchio) που σήμερα στεγάζει την Πινακοθήκη της Βερόνας

Η θέα της Βερόνας από την γέφυρα με το ποτάμι να κυλάει ανάμεσά της, ήταν ειδυλλιακή, ειδικά όταν ανεβήκαμε επάνω στις επάλξεις της.  Μια ρομαντική εικόνα βγαλμένη από τον Μεσαίωνα γεμάτη αγάπη για αυτή την πόλη που μας πήρε την καρδιά!

Βερόνα, η πόλη του έρωτα
Με αγάπη από τη Βερόνα, την πόλη του έρωτα!

Ο ήλιος είχε αρχίσει να δύει χρωματίζοντας  τον ουρανό και την πόλη με ένα πορτοκαλί χρώμα, έτοιμος να χαθεί μετά από λίγο πίσω από τον ορίζοντα. Ένα υπέροχο αίσθημα  ευφορίας και ελευθερίας μας  συνεπήρε και καθώς  τέλειωνε  η μέρα ευχόμασταν να ήταν μεγαλύτερη.

Βερόνα, η πόλη του έρωτα
Βερόνα, η πόλη του έρωτα 41

Η Βερόνα η πόλη της τραγικής ιστορίας του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας θα μας μείνει αξέχαστη, γιατί πραγματικά είναι όμορφη και άξια, για να εμπνεύσει τον έρωτα όπως είχε γράψει και ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Εάν και σε εσάς σας δοθεί η ευκαιρία να την επισκεφθείτε αφιερώστε χρόνο για τις βόλτες στο όμορφο μεσαιωνικό κέντρο της πόλης, στις πλατείες της, στις εκκλησίες της και περιπλανηθείτε στις όμορφες γειτονιές της, γιατί η ιστορική και καλλιτεχνική κληρονομιά της είναι εντυπωσιακή. Ξεχάστε τους πολλούς τουρίστες που θα περνούν από δίπλα σας και περπατήστε σαν να είστε μόνοι σας μαζί με το ταίρι σας για να νιώσετε την δύναμη του έρωτα που πλανάται παντού.

Διαμονή

Για τη διαμονή σας μπορείτε να βρείτε το κατάλυμα που σας ταιριάζει από τον παρακάτω χάρτη.



Booking.com

Εάν είστε campers μπορείτε να μείνετε:

  • Κάμπινγκ Area sosta camper Porta Palio, Via dalla Bona (εντός πόλης),

GPS:  n45,43354 o 10,97879, 5 ευρώ/4ώρες,   10 ευρώ/24 ώρες

  • Πάρκινγκ ενός σταδίου μέσα στην πόλη ελεύθερα  σε άνετο χώρο,

GPS:  N 45.43279 μοίρες   E 010.96663 μοίρες

  • Πάρκινγκ αυτοκινήτων της πόλης ως αυτοκίνητο με το ανάλογο αντίτιμο.

Διαβάστε και ενημερωθείτε για τους χώρους πάρκινγκ αυτοκινούμενων στην Ευρώπη : Διαμονή με αυτοκινούμενο στην Ευρώπη. Camper Stop ή Park and Ride (P+R)

Ημερήσιες εκδρομές από τη Βερόνα

Αν θέλετε να συνδυάσετε το ταξίδι σας στη Βερόνα και με άλλες πόλεις της Ιταλίας σας προτείνουμε:

Λίμνη Garda και Gardaland

Δολομίτες και Cortina d’ Abrezo

Βενετία

Πώς θα βρω την οικονομικότερη επιλογή για ενοικίαση αυτοκινήτου

Το DiscoverCars.com είναι πρωτοπόρος στις online κρατήσεις ενοικίασης αυτοκινήτωνΣυγκρίνει προσφορές ενοικίασης αυτοκινήτων από πολλές εταιρείες, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε ποια είναι η καλύτερη για το ταξίδι σας. Πολλοί άλλοι ιστότοποι αποκρύπτουν χρεώσεις και επιπλέον κόστος. Το DiscoverCars για την ενοικίαση αυτοκινήτου περιλαμβάνει όλες τις υποχρεωτικές χρεώσεις, φόρους και πρόσθετα στην αναγραφόμενη τιμή, ώστε να μην υπάρχουν εκπλήξεις όταν φτάσετε στο γραφείο ενοικίασης. Με την υπηρεσία αυτή σας δίνονται επιλογές ώστε να διαλέξετε το αυτοκίνητο που θα νοικιάσετε και βέβαια να βρείτε την τιμή που σας συμφέρει!

Στο DiscoverCars μπορείτε αναζητήσετε την οικονομικότερη επιλογή για ενοικίαση αυτοκινήτου.

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι να έχετε πάντα καλά και ασφαλή ταξίδια, όποιος και αν είναι ο προορισμός σας!

μαμά Μαρία

Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

Μαμά Μαρία

Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης. Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog Anthomeli.

Εγγραφείτε
Notify of
guest
2 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
daphnie
daphnie
7 χρόνια πριν

Οι περιγραφές των ταξιδιών σου και οι εικόνες είναι εξαιρετικες κάθε φορά και μας ξεσηκώνεις!
(χθες έλεγα στο σύζυγο ότι έχουμε πολλά έξοδα κλπ κλπ και σήμερα πήγα και του είπα “Να πάμε Μιλάνο-Βερόνα ή Μιλάνο-Φλωρεντία?” 🙂 )

Μαμα Μαρια
Μαμα Μαρια
7 χρόνια πριν

Γεια σου Δαφνη. Και τα δυο ταξιδια ειναι υπεροχα Εαν θα επιλεξεις Φλωρεντια θα πας και Σιενα και Πιζα .Εαν επιλεξεις Βερονα θα πας Βενετια η και λιμνη Γκαρντα.Και οι δυο επιλογες θα σου δωσουν πολλες ταξιδιωτικες εμπειριες. Οποτε το αποφασισεις μεσα απο το ανθομελι μπορεις να παρεις πολλες πληροφοριες.