ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Tριήμερες διακοπές στη Σαντορίνη μόνο για τους δυο μας

    Κατά έναν παράξενο λόγο δεν είχα ποτέ την ανάγκη και δεν ήταν ως τώρα όνειρό μου να ταξιδέψω και να επισκεφθώ τη Σαντορίνη. «Μα δεν έχετε πάει ποτέ στη Σαντορίνη;» με ρωτούσαν φίλοι. Κι εγώ τους απαντούσα αρνητικά. Ωστόσο μετά από πολλά χρόνια σχέσης και γάμου με τον άντρα μου δεν το σκεφτήκαμε λεπτό να κλείσουμε τα εισιτήριά μας και να βρεθούμε για τριήμερες διακοπές στη Σαντορίνη, στον πιο ρομαντικό προορισμό της Ελλάδας, καλεσμένοι του Hotel Apanemo, κι ας ήμασταν σε περίοδο κορονοϊού. Είχε έρθει η ώρα να τη γνωρίσουμε και φυσικά να την παρουσιάσουμε και σε όλους εσάς που θέλετε να την επισκεφτείτε, μέσα από τα social media και τα blog μας.  

    Τρεις μαγικές μέρες στη Σαντορίνη, Οία

    Read this article in english

    Λίγα λόγια για τη Σαντορίνη

    Η ΣαντορίνηΘήρα ή Στρογγύλη (παλαιότερη ονομασία) είναι ένα ελληνικό κυκλαδίτικο νησί στα νότια του Αιγαίου πελάγους. Είναι γνωστή για το ακόμα ενεργό ηφαίστειό της, του οποίου η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα ήταν το 1950. Το ηφαίστειο της Σαντορίνης είναι από τα μεγαλύτερα υποθαλάσσια ενεργά ηφαίστεια στο κόσμο και βρίσκεται 18 μ. κάτω από τη θάλασσα. Πριν από 3.600 χρόνια στη μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου, ολόκληρο το κέντρο του τότε κυκλικού νησιού βυθίστηκε στη θάλασσα και δημιουργήθηκε το νέο νησί της Σαντορίνης σε σχήμα ημισελήνου.

    Η ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου ήταν τόσο μεγάλη που προκάλεσε παλιρροϊκό κύμα (τσουνάμι) και κυριολεκτικά αφάνισε τον προηγμένο πολιτισμό της Μινωικής Κρήτης. Βύθισε σε σκοτάδι από τον καπνό όλη τη Μεσόγειο για πάρα πολλές μέρες, ενώ ενέπνευσε και τον μύθο της χαμένης Ατλαντίδας. Στο σημείο που βυθίστηκε το νησί βρίσκεται η καλντέρα, που είναι η μεγαλύτερη καλντέρα της Γης.

    Σήμερα η Σαντορίνη αποτελείται από το κυρίως τμήμα του νησιού και από άλλα 4 νησάκια, το Ασπρονήσι, την Παλαιά και Νέα Καμένη και τη Θηρασιά, η οποία κατοικείται. Η όψη της από τη πλευρά του ηφαιστείου είναι βραχώδης και απόκρημνη (καλντέρα), σε αντίθεση με την άλλη πλευρά που το έδαφός είναι ομαλό.  Επιπλέον πληροφορίες για τη δημιουργία της Σαντορίνης αλλά και για τη χαμένη Ατλαντίδα μπορείτε να πάρετε και όταν επισκεφθείτε το μουσείο Lost Atlantis (δείτε παρακάτω).

    Ηφαίστειο, Σαντορίνη, Άποψη από τα Φηρά
    Το ηφαίστειο ονομάζεται  Κολούμπος ή Κολούμπο  και πήρε το όνομα του από την ιταλική λέξη colombo που σημαίνει περιστέρι, επειδή κατά την περιγραφή της έκρηξης του 1650 στην επιφάνεια της θάλασσας φαίνονταν αφροί λευκοί, όπως το περιστέρι.

    Ταξίδι στην περίοδο Covid-19; Γιατί όχι;

    Παρόλο τον φόβο των κρουσμάτων από τον covid-19 ήταν μια πολύ καλή περίοδος και ήμασταν πολύ τυχεροί που γνωρίσαμε τη Σαντορίνη τόσο ήσυχη και με τόσο λίγο κόσμο κατά την high season της. Με βάση τις περιγραφές των ντόπιων επαγγελματιών αλλά και φίλων που την έχουν επισκεφτεί τέτοια περίοδο το νησί βουλιάζει από τον κόσμο! Για εμάς όμως ήταν πολύ ανθρώπινη η παραμονή μας στο νησί και απολαύσαμε τη διαμονή μας στο έπακρο.

    Το νησί της Σαντορίνης μπορεί να είναι κοσμοπολίτικο και να θεωρείται ένας άκρως ρομαντικός προορισμός όμως μπορεί να προσφέρει πολλές δραστηριότητες εναλλακτικές και μη για όλα τα γούστα. Βόλτα με ιστιοφόρα και πεζοπορία στο ηφαίστειο, (μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία), μπάνιο σε νερά με θειάφι, hiking στο φρύδι της καλντέρας, επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιππασία με άλογα, βόλτα με γαϊδουράκια ή με τελεφερίκ.

    Στο αεροδρόμιο

    Όπως περιέγραψα και στα stories μου στο Instagram ταξιδέψαμε αεροπορικώς. Λόγω του covid-19 δικαιούμασταν μόνο μία χειραποσκευή (μικρή βαλίτσα, σακίδιο ή γυναικεία τσάντα) ο καθένας μας και φυσικά κατά την είσοδό μας στο αεροδρόμιο και καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού φορούσαμε μάσκες. Ωστόσο δεν μπορώ να πω πως τα μέτρα ήταν όσο περίμενα αυστηρά σε σχέση με τις ουρές, την αναμονή στο gate, αλλά και τα γεμάτα αεροπλάνα. Άσε που αυτά τα γεμάτα αεροπλάνα σε κάνουν να αναρωτιέσαι που οφείλονται οι τόσο ακριβές τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων!

    Για τιμές εισιτήριων πατήστε εδώ

    Aεροδρομιο Μακεδονία_πτήσεις Σαντορίνη
    Φέτος δεν υπήρχαν απευθείας πτήσεις από Θεσσαλονίκη, αλλά το ταξίδι έστω και μέσω Αθηνών είναι σύντομο.

    Άλλος τρόπος για να επισκεφτείτε τη Σαντορίνη είναι ακτοπλοϊκώς με καράβι. Για να βρείτε εισιτήρια κάντε αναζήτηση στην παρακάτω μηχανή αναζήτησης:

    Ενοικίαση αυτοκίνητου στη Σαντορίνη

    Αποφασίσαμε εκ των προτέρων να νοικιάσουμε ένα αυτοκίνητο για τις ημέρες που θα περνούσαμε στη Σαντορίνη. Θέλαμε να αποφύγουμε τις δημόσιες συγκοινωνίες και τα ομαδικά tour όσο γινόταν περισσότερο και φυσικά προτιμούσαμε την ανεξαρτησία μας. Κλείσαμε πριν το ταξίδι μας ένα αυτοκίνητο από την εταιρεία Kronos Rent a Car. Παραλάβαμε το αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο και δεν μας πήρε παρά 5 λεπτά για να υπογράψουμε τα απαραίτητα χαρτιά για την ενοικίαση και να μας δοθούν κάποιες συμβουλές για τη χρήση του συγκεκριμένου αυτοκινήτου από τον υπεύθυνο παραλαβής.

    Kronos Rent A Car, Citroen C1, Σαντορίνη
    Εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων στη Σαντορίνη. Kronos Rent A Car

    Το αυτοκίνητο, ένα Citroen C1 cabrio, αποδείχθηκε το καταλληλότερο για τις μετακινήσεις μας στο νησί. Τόσο γρήγορο όσο χρειαζόταν, άνετο για δύο άτομα, δροσερό λόγω του κλιματισμού και της ανοιγόμενης οροφής, ξεκούραστο χάρη στο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, μικρό για ευελιξία στους στενούς δρόμους του νησιού, αλλά και εύκολο παρκάρισμα. Σημαντικό για μας ήταν η καθαριότητά του, αφού μάλιστα η εταιρεία μας ενημέρωσε πως ακολουθεί όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας κάνοντας απολυμάνσεις σε όλα τα αυτοκίνητά της.

    Kronos Rent A Car, Santorini
    Απολαυστικό citroen C1 cabrio, Santorini Car Rental, Kronos

    Αν πρέπει να περιγράψω την Kronos Car Rental με λίγες λέξεις θα επέλεγα τις εξής: Εξυπηρέτηση, καινούρια αυτοκίνητα, ποικιλία στις επιλογές, πολύ καλές τιμές και κυρίως φιλικότητα των υπευθύνων.

    Την εταιρία ενοικιάσεων αυτοκινήτων kronos Car Rental θα τη βρείτε στο λιμάνι Αθινιώ, εκεί δηλαδή που φτάνετε με τα μεγάλα καράβια από Πειραιά. Πατήστε εδώ για τη σελίδα τους στο facebook.

     Ενοικιάσεις αυτοκινήτων στη Σαντορίνη, Kronos Car Rental, Σαντορίνη
    Παλιός ανεμόμυλος στη Σαντορίνη, Kronos Car Rental

    Tip: Σε περίπτωση που θέλετε να νοικιάσετε κάποιο αυτοκίνητο στη Σαντορίνη από την Kronos Car Rental, ενημερώστε τους πως είστε αναγνώστες του Ανθομέλι για να σας «φροντίσουν» ακόμη περισσότερο.


    Διαμονή στη Σαντορίνη

    Το ξενοδοχείο Apanemo

    Το ξενοδοχείο Apanemo Hotel βρίσκεται το χωριό Ακρωτήρι και απέχει γύρω στα 15′-20′ από το αεροδρόμιο. Παρόλο που θεωρητικά δεν βρίσκεται στη πιο τουριστική πλευρά του νησιού (Οία, Φηρά) δεν θα άλλαζα με τίποτα την επιλογή μας! Πολύ εύκολα μπορεί να γίνει το εφαλτήριό σας για τις εξορμήσεις σας σε όλο το νησί. Οι αποστάσεις προς τα σημαντικότερα αξιοθέατα και τις γνωστές παραλίες της Σαντορίνης είναι πολύ μικρές.

    Mάθετε περισσότερα στο apanemo.com

    Ξενοδοχείο Απάνεμο στη Σαντορίνη
    Ξενοδοχείο Απάνεμο, Ακρωτήρι, Σαντορίνη

    Το ξενοδοχειακό συγκρότημα Apanemo Hotel, σαν μια κυκλαδίτικη συνοικία, απλώνεται γύρω από μια υπέροχη πισίνα σε 2 επίπεδα, σχεδόν στο φρύδι της καλντέρας.

    Apanemo Hotel, Akrotiri, Santorini
    Apanemo Hotel, Ακρωτήρι, Σαντορίνη, Ελλάδα

    Τα σπίτια/δωμάτια με τους λευκούς φρεσκοαβεστωμένους τοίχους με τα μπλε παραθυρόφυλλα ήταν παραμυθένια και η θέα από αυτά ήταν απίστευτη, ήταν μαγική! Η θάλασσα, με τις ακτίνες του ήλιου να λαμπυρίζουν επάνω της, έμοιαζε ακίνητη και η καφεκόκκινη καλντέρα με τα σπίτια στο χείλος του γκρεμού μας έκανε να αναρωτιόμαστε αν αυτό που βλέπαμε ήταν αλήθεια ή ψέμα. Τότε καταλάβαμε τι είναι αυτό που κάνει τους ξένους τουρίστες να έρχονται στη Σαντορίνη! Κι αν υποθέσουμε πως εμείς οι Έλληνες έχουμε πάει σε αρκετά ελληνικά νησιά και ίσως δεν θα μας κάνει εντύπωση ακόμα ένα, γελιόμαστε οικτρά! Η Σαντορίνη έχει κάτι που σε μαγνητίζει και δεν έχει κανένα άλλο νησί. Σας προκαλώ να το ανακαλύψετε κι εσείς.

    Πισίνα στο Apanemo Hotel στη Σαντορίνη
    Απολαμβάνοντας τα δροσερά νερά της πισίνας του Hotel Apanemo στη Σαντορίνη
    Φόρεμα από το eshop azalea.gr
    Κάτι άλλο που φρόντισα σε αυτό το ταξίδι μας ήταν το ντύσιμό μου! Γι αυτό επέλεξα το φόρεμά μου αλλά και καφτάνι μου από το eshop azalea.gr

    Το δικό δωμάτιό μας ήταν μεγάλο, ευρύχωρο και σχετικά λιτό με ένα μεγάλο χτιστό κρεβάτι και δύο μεγάλες πολυθρόνες μπροστά από τα τεράστια παράθυρα με θέα προς την καλντέρα.

    Ξενοδοχείο Απάνεμο στη Σαντορίνη, Ακρωτήρι
    Φτάνοντας βράδυ Παρασκευής αν και κουρασμένοι αρκετά μετά από μια απαιτητική ημέρα πριν το ταξίδι μείναμε αρκετά στο μπαλκόνι πριν κοιμηθούμε. Και το καλύτερο; Η Σαντορίνη δεν έχει κουνούπια!

    Το καλύτερο όμως απ’ όλα στο δωμάτιό μας (superior with view) ήταν το μεγάλο γωνιακό μπαλκόνι μας απ’ όπου η θέα σου κόβει την ανάσα!

    Hotel Apanemo, Σαντορίνη
    Το πρωινό ξεκίνησε! Η θέα απίστευτη από το δωμάτιό μας! Και να φανταστείτε αυτό που αποτυπώθηκε είναι μόνο το 1/4 αυτής που βλέπαμε!

    Όσο για το πρωινό να σας πω πως ήταν εξαιρετικό! Το απολαύσαμε σε πολλές εκδοχές του αφού, λόγω covid, δεν λειτουργούσε ο μπουφές αλλά μπορούσες να φτιάξεις όπως ήθελες το δικό σου μενού από τον ειδικό κατάλογο πρωινού. Αφράτες ομελέτες, φρεσκοστυμμένος χυμός, σαλάτα με ντοματίνια σαντορίνης, pancakes, αλμυρά muffins με τραχανά με τυριά, πίτες, ντοματοκεφτέδες, φρουτοσαλάτα, γιαούρτι με μέλι ήταν λίγα από αυτά που δοκιμάσαμε!

    Πρωινό στο ξενοδοχείο, Apanemo Hotel, Σαντορίνη
    Σαντορίνη, Apanemo Hotel, Prive πρωινό μόνο για μας!
    Πρωινό στο ξενοδοχείο, Apanemo Hotel, Σαντορίνη, Ακρωτήρι
    Πρωινό στο ξενοδοχείο Απάνεμο στη Σαντορίνη

    Το ξενοδοχείο Apanemo είναι το κατάλληλο μέρος για να ξεκουραστείτε! Το περιβάλλον είναι ήσυχο και γαλήνιο. Και το σημαντικότερο για μένα, εκτός της μοναδικής θέας που προσφέρει το Apanemo Hotel, είναι η ιδιωτικότητα. Δεν θα ήθελα με τίποτε να μένω κάπου στην Οία και από πάνω να με φωτογραφίζουν οι περαστικοί τουρίστες.

    Ξενοδοχείο, Apanemo Hotel, Σαντορίνη, δωμάτιο με θέα
    Το πήρα το βιβλίο αλλά μη φανταστείτε πως διάβασα και πολύ!
    Ίσα για να πω πως το ξεκίνησα!
    Καφτάνι by azalea.gr
    Ξενοδοχείο, Apanemo Hotel, Σαντορίνη

    Περισσότερα για τη διαμονή μας στο ξενοδοχείο μπορείτε να διαβάσετε εδώ ή να δείτε τα stories μας στο instagram εδώ.

    Το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης

    Το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης είναι το διασημότερο σε ολόκληρο τον κόσμο. Για να σας πω την αλήθεια, ως Ελληνίδα το θεωρούσα ως τώρα υπερεκτιμημένο, και ίσως συνεχίζω να το πιστεύω ακόμα και μετά την επίσκεψή μου εκεί, που το είδα με τα ίδια μου τα μάτια. Έχει όμως μια μοναδικότητα και κάτι που δεν μπορείς να δεις σε κανένα άλλο σημείο του πλανήτη. Είναι πραγματικά ξεχωριστό να βλέπεις τον ήλιο να χάνετε μέσα στο Αιγαίο Πέλαγος και ταυτόχρονα να χρωματίζει τα χαρακτηριστικά λευκά σπιτάκια του νησιού τα χτισμένα επάνω στην καλντέρα που δημιούργησε η έκρηξη του ηφαιστείου πριν χιλιάδες χρόνια!

    Tριήμερες διακοπές στη Σαντορίνη μόνο για τους δυο μας, Σαντορίνη, Ηλιοβασίλεμα
    Το ηλιοβασίλεμα από την Οία κοντά στο Καστέλι

    Εάν καταφέρεις να δεις το ηλιοβασίλεμα από την Οία που βρίσκεται στο βορειότερο άκρο του νησιού, τότε θα με καταλάβεις. Ίσως για να μπορούσα να έχω πιο αντικειμενική και σφαιρική άποψη μάλλον θα έπρεπε να μένω εκεί και να το δω πολλές φορές κι από πολλά σημεία του νησιού. Παρόλο όμως που σε αυτό το τριήμερο το είδα μόνο δυο φορές μπορώ να πω, πως τη μία από αυτές που το είδα από την Οία, ήταν πάρα πολύ όμορφο!


    Οία

    Η Οία είναι ένας γραφικός οικισμός στην Σαντορίνη. Όταν επισκεφτείτε το νησί θα πρέπει να πάτε να την δείτε, να την περπατήσετε και το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα σας απογοητεύσει. Χαρακτηριστικά είναι τα σπίτια στην περιοχή πάνω από το Αμμούδι γιατί εκτός από τα γνωστά άσπρα σπιτάκια υπάρχουν και πάρα πολλά χρωματιστά!

    Οία, Σαντορίνη
    Οία, κοντά στο Καστέλι και πάνω από Αμμούδι

    Η ομορφιά της είναι κρυμμένη παντού. Στα σοκάκια, στα μαγαζιά της, τις γκαλερί, στα σπίτια, στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια και καφέ που μοιάζουν γαντζωμένα στην καλντέρα, στα ξωκλήσια με τους γαλάζιους τρούλους με τα καμπαναριά τους.

    Ξωκλήσι στην Οία της Σαντορίνης
    Ξωκλήσι στην Οία της Σαντορίνης
    Ξωκλήσι στην Οία της Σαντορίνης
    Οία
    Ξωκλήσι στην Οία της Σαντορίνης, φόρεμα azalea.gr
    Στην Οία πραγματικά νοιώσαμε τη Σαντορίνη! Φόρεμα Azalea.gr
    Οία σοκάκι, Σαντορίνη
    Κεντρικό σοκάκι στην Οία
    Οία Σαντορίνη, καλντερίμη
    Οία, καταστήματα

    Η γραφικότητα της Οίας δεν έχει τελειωμό! Θα μπορούσα να εξερευνώ με τις ώρες τα στενά σοκάκια της και να φωτογραφίζω τα χρωματιστά σπίτια της.

    Οία, Σαντορίνη
    Το υπέροχο τοπίο της Οία που ξετρελαίνει Έλληνες και ξένους.
    Οία, Σαντορίνη
    Οία
    Οία, Σαντορίνη
    Η Οία της Σαντορίνης. Απλά ξεχωριστή!

    Διαβάστε στο Ανθομέλι: Κρουαζιέρα με τα παιδιά… nest stop Σαντορίνη


    Το καλύτερο σημείο για να δείτε το Ηλιοβασίλεμα από την Οία.

    Το καλύτερο σημείο για να δείτε το ηλιοβασίλεμα στην Οία είναι το κάστρο της Οίας (Καστέλι του Αγίου Νικολάου). Δυο ώρες πριν το ηλιοβασίλεμα ο κόσμος μαζεύεται στο κάστρο για να βρει την καλύτερη θέση.

    Οία, Σαντορίνη, Κάστρο Οίας
    Οία, στην κορυφή φαίνεται το Καστέλι του Αγίου Νικολάου

    Ο κόσμος είναι τόσος πολύς που τελικά λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα δεν υπάρχει ελεύθερο σημείο στο κάστρο, σοκάκι, τοιχάκι, εκκλησάκι ή ταράτσα κοντά σε αυτό. Όλα είναι γεμάτα από ένα ανθρώπινο πλήθος που περιμένει με αγωνία τον Ήλιο να πάει για ύπνο και να δώσει τη σκυτάλη στην βασίλισσα Νύχτα.

    Δεν σας υπόσχομαι πως είναι εύκολο! Η καλοκαιρινός ήλιος στην Ελλάδα είναι καυτός ακόμα εκείνη την ώρα και δεν θα είναι εύκολο να περιμένετε μία και δύο ώρες ως τη δύση του. Και όχι δεν θέλω να σας χαλάσω την ειδυλλιακή εικόνα, αλλά είναι η πραγματικότητα. Κάποιοι που θα βρούνε θέση σε κάποιο καφέ ή εστιατόριο που κοιτάει προς τη Δύση ίσως είναι πιο τυχεροί. Διαφορετικά θα πρότεινα άνετα ελαφριά ρούχα και νεράκι ή μια δροσερή μπυρίτσα στο χέρι και αρκετή υπομονή για να μην χάσετε τη μαγεία!

    Οία, Σαντορίνη, Καστέλι του Αγίου Νικολάου
    Στην Οία τα σπίτια δεν είναι μόνο λευκά. Χαρακτηριστικό της είναι πως έχει και πολλά χρωματιστά σπίτια.

    Στην Οία βρίσκεται ένα από τα πέντε Καστέλια (κάστρα) του νησιού. Η Οία ήταν μία από τις πέντε καστροπολιτείες (καστέλια) της Σαντορίνης, κατά τον 13ο -16ο αιώνα μ.Χ. και ονομαζόταν Καστέλι του Αγίου Νικολάου. Το κάστρο της Οίας Καστέλι Αγίου Νικολάου χρονολογείται κάπου στο 1480, όταν το νησί ήταν επί Ενετικής κυριαρχίας. Δυστυχώς, ο σεισμός του 1956 προξένησε πολλές καταστροφές με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του οικισμού και του κάστρου να υποχωρήσει στη θάλασσα. Σήμερα σώζεται μόνο ένα κομμάτι του πύργου.

    https://www.instagram.com/p/CC2mK7hpfC9/

    Εμείς μετά από το πέρασμά μας από το κάστρο και μην αντέχοντας τη ζέστη σταθήκαμε τυχεροί και απολαύσαμε το ηλιοβασίλεμα από το καφέ Sun Spirit, ενώ μπροστά μας ήταν ένας ανεμόμυλος που δημιουργούσε ένα υπέροχο πλάνο για τις φωτογραφίες μας. Μισή ώρα πριν το ηλιοβασίλεμα η θερμοκρασία ήταν ποιο ανεκτή κι εμείς απολαύσαμε το δροσερό μοχίτο μας. Ρομαντικό ή όχι έτσι κάπως ζήσαμε εμείς το ηλιοβασίλεμα από την Οία.

    Οία, Ηλιοβασίλεμα Σαντορίνη
    Αριστερό το καφέ Sun Spirit και πιο δεξιά στο βάθος το κάστρο της Οίας στο ηλιοβασίλεμα
    Οία, Σαντορίνη
    Ηλιοβασίλεμα στην Οία

    Αν ωστόσο θέλετε να δημιουργήσετε μια πιο ρομαντική ατμόσφαιρα και δεν είναι αυτοσκοπός σας να δείτε το ηλιοβασίλεμα από την Οία ή έχετε αρκετές μέρες στη διάθεσή σας να το δείτε και από κάπου αλλού, υπάρχουν κι άλλα σημεία εστιατόρια ή καφέ απ’ όπου μπορείτε να δείτε τον χρωματισμένο ουρανό του ηλιοβασιλέματος κι ας μη δείτε τον ίδιο ήλιο να σβήνει. Εμείς τη μία μέρα το απολαύσαμε από το εστιατόριο Alali (δείτε παρακάτω), ενώ μία άλλη πρόταση που είναι και… ανέξοδη είναι να δείτε το ηλιοβασίλεμα από τον Φάρο του Ακρωτηρίου στα νότια του νησιού πολύ κοντά στο χωριό Ακρωτήρι!

    Φάρος Ακρωτηρίου, Σαντορίνη
    Ο φάρος του Ακρωτηρίου

    Μια ακόμα πρόταση είναι να κλείσετε μια βόλτα με ιστιοφόρο το οποίο κατά τη δύση του ήλιου θα σας οδηγήσει κάτω από την Οία. Νομίζω πως θα είναι το απόλυτο και πιο ρομαντικό ηλιοβασίλεμα που έχετε ζήσει γιατί θα έχετε θέα 360 μοίρες. Από τη μία θα βλέπετε τον ήλιο να βουτάει στη θάλασσα ενώ από την άλλη θα βλέπετε και θα μπορείτε να φωτογραφίσετε την Οία και τα νησιά μπροστά από την καλντέρα. Απλά μαγικό!

    Κλείστε ένα ρομαντικό τουρ που καταλήγει στη Οία για να δείτε το ηλιοβασίλεμα πατώντας εδώ ή εδώ (σας παραλαμβάνουν από το ξενοδοχείο σας).

    Tip: Στον οικισμό της Οίας βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα βιβλιοπωλεία στον κόσμο, το βιβλιοπωλείο Atlantis. Αξίζει να περάσετε να το επισκεφθείτε και να το φωτογραφήσετε. Εμείς δυστυχώς το είδαμε μόνο απ’ έξω γιατί λόγω covid ήταν κλειστό.

    βιβλιοπωλείο Atlantis, Οία Σαντορίνη
    Το βιβλιοπωλείο Atlantis
    Καλντερίμι στην Οία, Σαντορίνη
    Βραδινή βόλτα στα καλντερίμια στην Οία
    Οία, Σαντορίνη, κατάστημα
    Κατάστημα στην Οία (μάλιστα από εδώ αγόρασα κι ένα υπέροχο στρόγγυλο τσαντάκι από μπαμπού που ταίριαζε απίστευτα με το φόρεμά μου!

    Αμμούδι, το γραφικό λιμανάκι

    Κοιτώντας κάτω από το κάστρο της Οίας φαίνεται το Αμμούδι το μικρό γραφικό λιμανάκι με τις ψαροταβέρνες. Κατά το 19ο και τον 20ο αι. ήταν το κύριο λιμάνι της Οίας και όλο το εμπόριο της περιοχής γινόταν από κει. Υπάρχουν δύο τρόποι να το προσεγγίσετε: να κατεβείτε τα 214 σκαλιά που ξεκινούν κοντά στο κάστρο ή να πάτε με το αυτοκίνητο. Αν προτιμήσετε τα σκαλιά να σας προετοιμάσω πως η ανάβαση θα είναι δυσκολούτσικη, ενώ αν θα πάτε με αυτοκίνητο ίσως το καλοκαίρι με τον πολύ κόσμο θα δυσκολευτείτε με το παρακάρισμα.

    Αμμούδι, Οία, Σαντορίνη
    Το μικρό λιμανάκι που φαίνεται κάτω στη θάλασσα είναι το Αμμούδι, το μικρό ψαροχώρι φφφ

    Στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το Αμμούδι γυρίστηκαν σκηνές από το Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life.


    Τα Φηρά

    Τα Φηρά ή αλλιώς η Θήρα είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Πλέον είναι ενωμένη με το Φηροστεφάνι και το Ημεροβίγλι και είναι χτισμένη στο φρύδι της καλντέρας. Είναι και η έδρα της Ορθόδοξης, αλλά και της Καθολικής Μητροπόλεως. Ο Ορθόδοξος ναός είναι της Υπαπαντής ,ενώ ο καθολικός που βρίσκεται στην καθολική συνοικία είναι αφιερωμένος στον Άγιο Βαπτιστή Ιωάννη.

    Φηρά, Σαντορίνη
    Φηρά η πρωτεύουσα της Σαντορίνης
    Θήρα, Σαντορίνη
    Θήρα

    Ο επισκέπτης μπορεί να χαθεί στα σοκάκια της, να αγοράσει τοπικά προϊόντα να δοκιμάσει ντόπιες γεύσεις και να πιει ντόπιο κρασί, αλλά και να βγει για βραδινό ποτό και να απολαύσει τη θέα. Τα Φηρά είναι ένα μέρος για να περπατήσετε αρκεί να έχετε καπέλο και νερό μαζί σας. Περιπλανηθείτε στα λιθόστρωτα δρομάκια που είναι γεμάτα με εμπορικά καταστήματα, γνωρίστε την ομορφιά των Φηρών και βγάλτε τις καλύτερες φωτογραφίες με θέα το Αιγαίο.

    Φηρά, Σαντορίνη
    Ακόμα και η βόλτα στα μαγαζιά μπορεί να είναι έμπνευση για φωτογραφίες

    Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε παγωτό στα Φηρά από το Solo Gelato. Εμείς δοκιμάσαμε τις γρανιτένιες γεύσεις, αλλά θα βρείτε και μοναδικές γεύσεις ελιάς και vinsanto!

    Φηρά, Σαντορίνη
    Παγωτάκι μετά το κατέβασμα στον Γιαλό για να δροσιστούμε (μέρα μεσημέρι μας ήρθε να το κατέβουμε!)

    Γιαλός

    Όταν βρεθείτε στα Φηρά τολμήστε να κατέβετε τα 600 σκαλοπάτια προς τον Γιαλό, το μικρό λιμανάκι. Τα σκαλοπάτια είναι φαρδιά, 3-4 βήματα το καθένα, με επιφάνεια από στρόγγυλες πέτρες κάτι που κάνει την κάθοδο πιο δύσκολη.

    Σκαλοπάτια Φηρά προς Γιαλό
    Λίγο πριν την κάθοδο προς τον Γιαλό
    Από τα Φηρά προς τον Γιαλό
    Τα σκαλοπάτια έχουν ελικοειδές σχήμα! Σας προτείνω να κάνετε το κατέβασμα στην αρχή της ημέρας και προσοχή με γλιστρήσετε!
    Μπαλκόνι στο Αιγαίο από τα Φηρά
    Μπαλκόνι στο Αιγαίο! Κάτω φαίνεται ο Γιαλός

    Στον Γιαλό (λιμάνι) θα βρείτε μαγαζάκια με σουβενίρ μέσα σε μικρή κλειστή αγορά αλλά και ταβερνάκια. Από εκεί ξεκινούν και πολλά καραβάκια για ημερήσιες θαλάσσιες εκδρομές.

    Γιαλός, Φηρά, Σαντορίνη
    Από τον Γιαλό φεύγουν καραβάκια για ημερήσιες εκδρομές

    Ανέβασμα από τον Γιαλό στα Φηρά

    Ωστόσο για τη επιστροφή σας στα Φηρά έχετε δύο επιλογές, εκτός εάν θέλετε να ανεβείτε τα 600 σκαλιά!

    Σαντορίνη, Γιαλός προς Φηρά
    Το ανέβασμα με τα γαιδουράκια, βλέποντάς τους άλλους, προσωπικά δεν μου άρεσε ιδιαίτερα.

    Η μία είναι τα γαϊδουράκια που σας ανεβάζουν από τα σκαλοπάτια με περισσότερο παραδοσιακό τρόπο και η άλλη είναι το τελεφερίκ. Μια σύντομη, η διάρκεια είναι 2 λεπτά περίπου, αλλά και η πιο ξεκούραστη. Η τιμή και στις δυο επιλογές είναι η ίδια, 6 € το άτομο. Εσείς απλά επιλέγετε τον τρόπο.

    Φηρά, τελεφερίκ από και προς Φηρά
    Για το ανέβασμα από τα Φηρά έχετε δύο εναλλακτικές (εκτός από το να ανεβείτε με τα πόδια τα 600 σκαλιά)
    Τελεφερίκ στα Φηρά.
    Το τελεφερίκ των Φηρών
    Γαιουράκια στη Θήρα
    Εσείς θα επιλέγατε τα γαϊδουράκια για τη μετακίνησή σας;

    Ημερήσιες εκδρομές με καΐκι ή ιστιοφόρο

    Για μια διαφορετική εμπειρία προτείνουμε να πάτε με καΐκι ή ιστιοφόρο στη Θηρασιά για να εξερευνήσετε τις παρθένες παραλίες του μικρού νησιού ή και μονοήμερη εκδρομή για ένα τουρ στα νησιά της Καλντέρας. Στη Νέα Καμένη μπορείτε να περπατήσετε μέχρι τον κρατήρα του ηφαιστείου σε ένα μέτριας δυσκολίας μονοπάτι. Στην Παλαιά Καμένη να ξαπλώσετε στην ιαματική λάσπη, έχει και θερμές πηγές, ενώ στη Θηρασιά μπορείτε να βουτήξετε σε κρυστάλλινα νερά. 


    Hiking στη Σαντορίνη

    Σε πολλά σημεία του νησιού υπάρχουν ταμπέλες που προτείνουν μονοπάτια πεζοπορίας. Ένα από αυτά είναι το μονοπάτι από Φηρά προς Οία, παράλληλο με την καλντέρα. Το μήκος του είναι 9 χλμ και η διαδρομή διαρκεί 3 ώρες. Θέλαμε τόσο να πεζοπορήσουμε στο μονοπάτι, αλλά οι λίγες μέρες και οι υψηλές θερμοκρασίες δεν μας βοήθησαν! Αν μείνετε μέρες στη Σαντορίνη ξυπνήστε πολύ νωρίς και απολαύστε τη διαδρομή. Προσοχή μην αργήσετε γιατί η θερμοκρασία το καλοκαίρι ακόμα και τις πρωινές ώρες είναι υψηλή.


    Παραλίες στη Σαντορίνη

    Για να είμαστε ειλικρινείς η Σαντορίνη δεν φημίζεται για τις παραλίες της. Αλλά είναι σίγουρο ότι πρέπει να τις επισκεφτείτε γιατί είναι μοναδικές στον κόσμο! Κάθε μία έχει τη δική της ομορφιά και τα δικά της χρώματα. Το αν θα κολυμπήσετε ή θα χαλαρώσετε σε μία ξαπλώστρα είναι δική σας επιλογή, αλλά αξίζει να τις δείτε με τα δικά σας μάτια και να περπατήσετε στην αμμουδιά τους. Όλες οι παραλίες βρίσκονται στα ανατολικά παράλια του νησιού, αφού όλη η δυτική πλευρά αποτελείται από τα απόκλρημνα βράχια, την καλντέρα. Τα νερά τους το καλοκαίρι είναι κρύα και σχετικά βαθιά, ενώ η άμμος είναι σκούρη, λόγω του ηφαιστειογεννούς εδάφους της Σαντορίνης.

    Μαύρη άμμος στην Παραλία της Βλυχάδας
    Τα πετρώματα στη Σαντορίνη έχουν κόκκινο, μαύρο και λευκό χρώμα, εξού και οι αντίστοιχες παραλίες της. (παραλία Βλυχάδα)

    Κόκκινη Παραλία

    Η πιο γνωστή παραλία της Σαντορίνης είναι η Κόκκινη Παραλία. Τη χαρακτηρίζει το κόκκινο χώμα, εξ ου και τ’ όνομά της . Θα σας εντυπωσιάσει ο συνδυασμός κόκκινου χρώματος της άμμου και των βράχων με το μπλε της θάλασσας, αλλά και το γαλάζιο τ’ ουρανού. Σαγηνευτική και ταυτόχρονο απόκοσμη.

    Κόκκινη Παραλία, Σαντορίνη
    Η κόκκινη παραλία έτσι όπως φαίνεται από το photo point

    Η πρόσβαση με αυτοκίνητο στην κόκκινη παραλία είναι εύκολη. Υπάρχει ένα πάρκινγκ στο εκκλησάκι του Άι Νικόλα όπου μπορείτε να προμηθευτείτε και νερό ή κάποιο σνακ ή να χαζέψετε τις πραμάτειες των μικροπωλητών που πουλάνε σουβενίρ.

    Εκκλησάκι Άι Νικόλα, Κόκκινη Παραλία, Σαντορίνη
    Το ολόλευκο εκκλησάκι του Άι Νικόλα στο πάρκινγκ της Κόκκινης παραλίας

    Από εκεί μπορείτε να προχωρήσετε 1-2 λεπτά με τα πόδια ως ένα σημείο απ’ όπου μπορείτε να τη φωτογραφίσετε ενώ για την παραλία θα χρειαστείτε περίπου 10 λεπτά ακόμα. Κανονικά απαγορεύεται η είσοδος στην παραλία, λόγω κατολισθήσεων και η πρόσβασή σας σε αυτή γίνεται με δική σας ευθύνη. Ωστόσο στην παραλία υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες και ελάχιστος χώρος για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν τον δικό τους εξοπλισμό (ομπρέλες κλπ). Εμείς αρκεστήκαμε σε λίγα βιντεάκια και φωτογραφίες από το photo point αφού δεν ήταν το μπάνιο ο σκοπός της επίσκεψής μας εκεί.

    Εναλλακτικά την κόκκινη παραλία μπορείτε να την επισκεφτείτε με το ΚΤΕΛ από τα Φηρά ή τη Μεσαριά ή με οργανωμένο τουρ με κάποιο καραβάκι.

    Κόκκινη παραλία, Σαντορίνη
    Η Κόκκινη παραλία, δεξιά φαίνεται μέρος της διαδρομής που πρέπει να διανύσετε για να φτάσετε

    Βλυχάδα

    Η παραλία Βλυχάδα είναι επίσης στην ανατολική πλευρά του νησιού. Αυτό που τη χαρακτηρίζει είναι η σκούρη μαύρη άμμος και τα ψηλά βράχια με τα βαθουλώματα που της δίνουν μια εξωγήινη όψη.

    Παραλία Βλυχάδα, Σαντορίνη
    Παραλία Βλυχάδα, δεν είναι πολύ παράξενα τα βράχια της;

    Η παραλία Βλυχάδα είναι οργανωμένη. Υπάρχουν ξαπλώστρες με ομπρέλες και καφέ .

    Παραλία Βλυχάδα, Σαντορίνη
    Παραλία Βλυχάδα στη Σαντορίνη με τη μαύρη άμμο.

    Αριστερά της παραλίας βρίσκεται το λιμάνι απ’ όπου φεύγουν τα ιστιοπλοϊκά που κάνουν ημερήσιες εκδρομές στη θάλασσια περιοχή της Σαντορίνης. Εκεί υπάρχει και ικανοποιητικός χώρος για πάρκινγκ.

    Λιμάνι Βλυχάδας, Σαντορίνη
    Βλυχάδα, λιμάνι

    Ιππασία στη Σαντορίνη

    Τα τελευταία χρόνια μια ακόμα εναλλακτική δραστηριότητα στη Σαντορίνη είναι η ιππασία (πατήστε στο link για να κλείσετε). Ιππασία κατά μήκος της Βλυχάδας, ιππασία και ηλιοβασίλεμα και πολλά άλλα κόνσεπτ που μπορείτε φυσικά να βρείτε στη συνεργαζόμενη πλατφόρμα getyourguide.

    Άλλες παραλίες

    Άλλες γνωστές παραλίες στη Σαντορίνη, τις οποίες δεν προλάβαμε να επισκεφτούμε είναι η Άσπρη παραλία (προσβάσιμη μόνο από θάλασσα), η Περίσσα, αλλά και οι παραλίες Καμάρι και Μονόλιθο που ενδείκνυνται για οικογένειες με παιδιά.

    Η σήμανση των δρόμων στη Σαντορίνη δεν είναι πολύ καλή το ίδιο και η διαγράμμιση των δρόμων γι αυτό και χρησιμοποιούσαμε την εφαρμογή Here. Ωστόσο μια-δυο φορές μας πήγε σε λάθος σημείο, ένα από αυτά ήταν η Βλυχάδα, γιατί έγιναν καινούριοι δρόμοι και μάλλον δεν έχουν χαρτογραφηθεί ακόμα. Ένα τιπ λοιπόν είναι να βάλετε στο GPS, αντί για παραλία Βλυχάδα, το Βιομηχανικό Μουσείο Ντομάτας που βρίσκεται ακριβώς πίσω από τους βράχους τις παραλίας.

    Βιομηχανικό Μουσείο Ντομάτας “Δ. Νομικός”

    Πίσω από τους ψηλούς βράχους της παραλίας της Βλυχάδας βρίσκεται το Βιομηχανικό μουσείο Ντομάτας. Και όχι, μη σας τρομάζει η λέξη βιομηχανικό! Πρόκειται για ένα μουσείο που παρουσιάζει την ιστορία και εξέλιξη του πρώτου εργοστασίου ντομάτας στη Σαντορίνη, ενώ λειτουργεί ταυτόχρονα και ως χώρος εκδηλώσεων.

    Βιομηχανικό Μουσείο Ντομάτας
    Η περιήγηση στο μουσείο γίνεται με μάσκες

    Η άνυδρη σαντορινιά ντομάτα είναι από τα πιο διάσημα και παραδοσιακά προϊόντα της του νησιού. Το προϊόν έχει προέλευση ιταλική και το είχαν φέρει στη Σαντορίνη την εποχή της Ενετοκρατίας. Είναι πολύ γευστική και η γλύκα της, οφείλεται στο άνυδρο έδαφος, το οποίο δροσίζεται από την νυχτερινή και πρωινή υγρασία.

    Το παλιό εργοστάσιο ντομάτας Δ. Νομικός στη Βλυχάδα μετατράπηκε σε σύγχρονο βιομηχανικό μουσείο, ώστε να προσφέρει στους επισκέπτες του μία αναδρομή στο παρελθόν. Στο εργοστάσιο θα δείτε πολλές παλιές μηχανές και θα μάθετε για την πορεία της καλλιέργειας, επεξεργασίας και παραγωγής τομάτας. Πιστεύω πως θα εντυπωσιαστείτε από τις δυσκολίες των ανθρώπων εκείνης της εποχής και θα εκτιμήσετε το σήμερα. Με εντυπωσίασε ο τρόπος που μεταφέρονταν το μαζούτ στο εργοστάσιο, το πόσο λίγο πληρώνονταν οι αγρότες, αλλά και το πόσο ακριβή ήταν μια κουταλιά ντοματοπελτές.

    Το audio guide (ατομική συσκευή ακουστικής ξενάγησης) που περιλαμβάνεται στην τιμή του εισιτηρίου, σας καθοδηγεί στον χώρο δίνοντάς σας πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

    Βιομηχανικό Μουσείο Ντομάτας

    Στην τιμή περιλαμβάνονται ξενάγηση audio και από τους υπεύθυνους του μουσείου, προβολή βίντεο, δοκιμή του παραδοσιακού πελτέ ντομάτας που φτιάχνονταν στο εργοστάσιο και κλείσιμο αναμνηστικής κονσέρβας στην οποία μπορείτε να τοποθετήσετε και κάποιο μικρό σουβενίρ για να το προσφέρετε ως δώρο. .

    Βιομηχανικό Μουσείο Ντομάτας
    Στο τέλος της περιήγησής μας στο μουσείο κλείσαμε με το ειδικό μηχάνημα από μια κονσέρβα αφού κολλήσαμε επάνω της την ετικέτα.
    • Τιμή εισιτηρίου:
    • Ενήλικες 10€
    • Παιδιά 0 – 12 ετών δωρεάν
    • Παιδιά 12 – 18 ετών 6€

    Η δοκιμή του πελτέ μου έφερε θύμησες από τα παιδικά μου χρόνια όταν η γιαγιά μου μου έδινε για κολατσιό φρέσκο ψωμί με ντοματοπελτέ, λάδι και ρίγανη.


    Lost Atlantis

    Ένα ακόμα μουσείο που μπορείτε να επισκεφτείτε στη Σαντορίνη είναι το Lost Atlantis (Χαμένη Ατλαντίδα) που βρίσκεται κοντά στο χωριό Μεγαλοχώρι ,μεταξύ Ακρωτηρίου και Φηρών.

    Μουσείο Lost Atlantis Experience, Σαντορίνη
    Δεν υπάρχει περίπτωση να μην το δείτε αν πηγαίνετε προς Ακρωτήρι ή προς τον Φάρο αφού το μουσείο βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο

    Είναι ένα σύγχρονο μουσείο που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2019 και αξίζει την επίσκεψή σας και όχι μόνο αν έχετε τα παιδιά μαζί σας. Στο μουσείο θα γνωρίσετε τον Πλάτωνα τον Έλληνα φιλόσοφο και θα μάθετε εν συντομία για το έργο και τη ζωή του. Ο Πλάτωνας υποστήριζε πως η Σαντορίνη ήταν η Ατλαντίδα πριν καταστραφεί από τη έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης.

    Μουσείο Lost Atlantis Experience, Σαντορίνη
    Σαν μικρό παιδί αγγίζω γεμάτη χαρά τον τοίχο/πίνακα επιλέγοντας τη γλώσσα αλλά και το εικονίδιο για το οποίο θέλω να διαβάσω.

    Θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε μια προβολή 9D με την καταστροφή της Σαντορίνης από την φονική έκρηξη του ηφαιστείου. Θα μάθετε για τις αλλαγές που υπέστη το νησί από τους σεισμούς και τις συνεχείς εκρήξεις ηφαιστείων τα τελευταία 3.000 χρόνια και θα σας κάνει να αγαπήσετε ακόμη περισσότερο αυτό το ξεχωριστό νησί! 

    Μουσείο Lost Atlantis Experience, Σαντορίνη
    Το διόραμα της χαμένη ατλαντίδας είναι φτιαγμένο με εξαιρετικές λεπτομέρειες.

    Τιμές εισιτηρίων

    • 12€ /άτομο
    • 6€ παιδιά 7-12 χρονών
    • Παιδιά κάτω των 7 ετών έχουν δωρεάν είσοδο

    Κλείστε online skip the line εισιτήρια από εδώ. Η διαδικασία είναι πολύ απλή το εισιτήριο δεν χρειάζεται εκτύπωση και μπορείτε να κλείσετε και τελευταία στιγμή αν και δεν σας το προτείνω γιατί το μουσείο έχει πολύ κόσμο που το επισκέπτεται.

    Άλλα μουσεία στη Σαντορίνη

    Στην Σαντορίνη μπορείτε να επισκεφτείτε κι άλλα ενδιαφέροντα μουσεία. Πατώντας πάνω στα link μπορείτε να κλείσετε online skip the line εισιτήριο με ξενάγηση.

    • Προϊστορικός Οικισμός του Ακρωτηρίου  (Ακρωτήρι)
    • Μουσείο Προϊστορικής Θήρας  (Φηρά)
    • Αρχαιολογικό μουσείο (Φηρά)
    • Ναυτικό Μουσείο (Οία)
    • Θεματικό χωριό “Η Σαντορίνη που έφυγε” (Πύργος)
    • Λαογραφικό Μουσείο (Κοντοχώρι-Φηρά)
    • Έκθεση Ορυκτών και Απολιθωμάτων

    Πρόταση για φαγητό

    Apanemo Hotel, Σαντορίνη
    Έτοιμοι για τη βραδινή μας έξοδο στο νησί. Το Alali restaurant απείχε μόνο 3 λεπτά από το Apanemo Hotel.

    Alali restaurant

    Έχοντας λίγες μέρες πριν το ταξίδι την 16η επέτειο του γάμου μας και θεωρώντας πως το ταξίδι μας στη Σαντορίνη είναι σαν ένας δεύτερος μήνας του μέλιτος, θελήσαμε να δώσουμε μια πιο ρομαντική νότα στο ταξίδι μας. Πολύ κοντά στο ξενοδοχείο μας, στην περιοχή Ακρωτήρι, βρίσκεται το εστιατόριο Alali. Είναι ένα fine dining εστιατόριο με εκπληκτική θέα στην καλντέρα και πολύ καλές κριτικές!

    Επισκεφτείτε το site τους Alali Restaurant

    Alali restaurant, santorini, greece
    Alali Restaurant

    Είχαμε ευτυχώς κάνει την κράτησή μας από τις προηγούμενες μέρες. Το εστιατόριο δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο και οι ιδιοκτήτες του έχουν επιλέξει να έχει μικρό αριθμό τραπεζιών, ώστε να προσφέρουν ποιοτικότερες υπηρεσίες και κυρίως να υπάρχει η δυνατότητα να προσφέρουν και την καλύτερη δυνατόν εξυπηρέτηση στους πελάτες τους.

    Alali restaurant, santorini, greece
    Στο εστιατόριο Alali στη Σαντορίνη

    Ο ιδιοκτήτης μας υποδέχτηκε χαμογελαστός στην είσοδο, ενώ ο φιλικός μετρ μας οδήγησε στο τραπέζι μας. Το περιβάλλον, η μουσική, ο φωτισμός στη πισίνα και η θέα στην καλντέρα μας άφησαν άφωνους. Μα τι λέω! Άλαλους μας άφησαν! Άλλωστε αυτό σημαίνει και το όνομα του εστιατορίου! Speechless! Οι ντόπιοι ονόμαζαν την περιοχή που βρίσκεται το εστιατόριο Alali, από την υπέροχη θέα που έχει και συμφωνώ απόλυτα με το όνομα αυτό!

    Alali restaurant, santorini, greece
    Alali restaurant, Santorini, Greece

    Το εστιατόριο Alali έχει βραβευτεί με ένα αστέρι 1FNL (best restaurants awards).

    Alali restaurant, santorini, greece
    Alali restaurant, Santorini, Greece

    Το μενού

    Εκτός όμως από το περιβάλλον, τον πήχη ανέβασαν πολύ ψηλά και τα πιάτα που δοκιμάσαμε. Άλαλοι μείναμε και από αυτά! Αν δεν είστε σίγουροι για τις επιλογές σας μπορείτε να συμβουλευτείτε το μετρ που θα σας βοηθήσει να επιλέξετε. Η παραγγελία σας γίνεται μέσω εφαρμογής qr code ώστε να μη χρειαστεί να αγγίξετε τυπωμένους καταλόγους.

    Alali restaurant, santorini, greece
    Ορεκτικό: Ψητά καρότα με ρεβύθια, ξινόκρεμα και κάσιους

    Το εξαιρετικό μενού του Alali έχουν επιμεληθεί ο βραβευμένος Exetutive Chef Άνταμ Κοντοβάς μαζί με το head Ched Μάνο Ρεγκούκο.

    Alali restaurant, santorini, greece
    Για κυρίως πιάτα επιλέξαμε Κοτόπουλο με καλαμπόκι, γκορκοντζόλα και παστινάκι και Μοσχάρι black Angus με μανιτάρια και κρεμμύδια.

    Διαβάστε το άρθρο μας για το Alali Restaurant εδώ.

    Κι επειδή η Σαντορίνη φημίζεται για να μοναδικά κρασιά της σας προτείνουμε να τα δοκιμάσατε. Εμείς επιλέξαμε για το κυρίως πιάτο ένα λευκό Ασύρτικο, πολύ αρωματικό και φρουτώδες κρασί της περιοχής από την οινοποιοία Γαβαλά (αυτό στο μπλε μπουκάλι), ενώ για το γλυκό προτιμήσαμε ένα Vinsanto. Εξαιρετικές επιλογές και οι δύο!

    Το βινσάντο (Vinsanto) της Σαντορίνης είναι παραδοσιακό γλυκό κρασί με σκούρο μπρούτζινο χρώμα, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των κρασιών Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος (ΟΠΑΠ Σαντορίνης).

    Alali restaurant, santorini, greece
    Επιδόρπιο στο Alali Restaurant

    Στο εστιατόριο Alali δίπλα σε κάθε τραπέζι υπάρχουν φορτιστές για να φορτίσετε το κινητό σας και κουβερτούλες για να σκεπαστείτε σε περίπτωση που ο κυκλαδίτικος αέρας σας κρυώσει.


    Γευσιγνωσία

    Το έδαφος της Σαντορίνης είναι εύφορο και ευνοεί την καλλιέργεια των αμπελιών. Αν προσέξετε τα αμπέλια στα χωράφια της Σαντορίνης είναι χαμηλά στο έδαφος. Ο λόγος είναι πως οι καλλιεργητές υιοθέτησαν ένα μοναδικό χαμηλό σχήμα κλαδέματος, που μοιάζει σαν καλάθι, ώστε να προφυλάσσονται τα σταφύλια από τον άνεμο και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού

    Τα κρασιά της Σαντορίνης

    Πενήντα ποικιλίες αμπέλου υπάρχουν στη Σαντορίνη και κάποιες από αυτές είναι σπάνιες. Βασική ποικιλία του αμπελώνα του νησιού είναι το Ασύρτικο, η καλύτερη κατά πολλούς, λευκή ποικιλία σε όλη τη Μεσόγειο! Το Ασύρτικο συμπληρώνουν οι δύο άλλες βασικές λευκές ποικιλίες, το Αθήρι και το Αϊδάνι, από την συνοινοποίηση των οποίων προκύπτει το Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητος λευκό ξηρό (ΟΠΑΠ) Σαντορίνη. Από τις ερυθρές ποικιλίες η σημαντικότερη είναι η Αιγαιοπελαγίτικη Μαντηλαριά. Μπορείτε να τα δοκιμάσετε σε κάποιο οινοποιείο κλείνοντας ένα τουρ γευσιγνωσίας ή σε κάποιο εστιατόριο του νησιού.


    Ποια είναι η καλύτερη εποχή για επισκεφτείτε τη Σαντορίνη

    Παρόλο που το καλοκαίρι το νησί βουλιάζει από τουρίστες εμείς προτείνουμε ως καλύτερους μήνες τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο. Τον Απρίλιο η φύση στη Σαντορίνη είναι υπέροχη και δεν έχει καμία σχέση με τον ξερότοπο που συναντάμε το καλοκαίρι. Το έδαφος είναι καταπράσινο γεμάτο λουλούδια και παπαρούνες. Το ελληνικό Πάσχα γιορτάζεται με λαμπρότητα και πρωτότυπα έθιμα. Από την άλλη τον Οκτώβριο το νησί είναι πιο ήσυχο και οι θάλασσές του πολύ πιο ζεστές… και όλα αυτά σας τα λέω σύμφωνα με τις συμβουλές των locals!


    Χάρτης


    Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε τη Σαντορίνη, ήπιαμε ένα κρύο καφεδάκι στη βεράντα του V Lounge Cafe & Coctail Bar στα Φηρά κοιτώντας τα από ψηλά λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα αφού η πτήση μας ήταν γύρω στις 21.00 και δεν θα το προλαβαίναμε. Κάναμε ένα σύντομο απολογισμό του ταξιδιού μας και υποσχεθήκαμε να το θυμόμαστε για πάντα!

    Φηρά, Σαντορίνη
    Φηρά, Σαντορίνη

    Νιώθαμε γεμάτοι κι έτοιμοι να επιστρέψουμε στην πραγματικότητα και κυρίως στα παιδιά μας που μας περίμεναν με ανυπομονησία για να ετοιμαστούμε για το camping! Το μόνο που έμεινε είναι να δούμε τον απόηχο του ηλιοβασίλεματος έστω και από το παράθυρο του αεροπλάνου.

    Σαντορίνη από ψηλά
    Οία – Σαντορίνη από το ελικοφόρο

    Για άλλη μια φορά να σας ευχαριστήσουμε που ήσασταν κοντά μας σε αυτό το ταξίδι μέσα από τα social media. Ελπίζουμε με αυτή την ανάρτηση να σας βοηθήσαμε να οργανώσετε το ταξίδι σας στη Σαντορίνη.

    Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χορηγούς μας για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μας: στο Apanemo Hotel για τη φιλοξενία, στην Kronos Car Rental για το αυτοκίνητο που μας παραχώρησε, στο εστιατόριο Alali για το γεύμα που μας πρόσφερε, και στο azalea.gr που επιμελήθηκαν μέρος των καλοκαιρινών μου outfit.

    Πάντα οι απόψεις εντός της ανάρτησης είναι δικές μας και προέρχονται από την προσωπική μας εμπειρία.

    Κατερίνα


    Pin it for later

    Tριήμερες διακοπές στη Σαντορίνη μόνο για τους δυο μας 72

    Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

    Kathy
    Kathyhttp://anthomeli.com
    Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Διαβάστε Επίσης