Το πρωινό σήμερα ήταν βαρύ. Η ομίχλη σκέπαζε τα πάντα και το ψιλόβροχο δεν έλεγε να σταματήσει. Άναψα το τζάκι, γέμισα το φλιτζάνι μου καφέ. Το τέλειο σκηνικό πριν ξεκινήσω τη μέρα. Αναζήτησα στο Ανθομέλι κάποιο ταξίδι να διαβάσω. Το μάτι μου σταμάτησε στο Πότσνταμ και το ανάκτορο Σανσουσί στη Γερμανία. Πόσες αναμνήσεις μου ξύπνησαν! Το μυαλό μου γύρισε πίσω σε ένα ταξίδι μας στην Ευρώπη, στο Βερολίνο (Berlin). Παρόλο που το επισκεφθήκαμε δυο φορές είναι σαν να μην το γνωρίζω με τόσα πολλά αξιοθέατα και μουσεία που έχει! Η ανάρτηση είναι πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός με τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Βερολίνου. Παρακάτω θα βρείτε και μια ξενάγηση στο Μουσείο της Περγάμου.
Είστε έτοιμοι να ξεναγηθείτε στα θαυμάσια νεοκλασικά κτίρια, στα ανάκτορα που σήμερα χρησιμοποιούνται ως δημόσια κτίρια, στο μουσείο της Περγάμου, στον Καθεδρικό Ναό του Βερολίνου (Berlinen Dom), στο Πανεπιστήμιο, στη Βιβλιοθήκη; Να θαυμάσουμε μαζί την Πύλη του Βραδεμβούργου, να περπατήσουμε στην Unter den Linden και να απολαύσουμε τη θέα του Βερολίνου από τον θόλο του Reichstag; Εάν θέλετε να διαβάσετε αυτά που είδα και έζησα στο Βερολίνο, δεν έχετε παρά να έρθετε μαζί μου σε αυτό το παζλ των αναμνήσεων.
Μετά την επανένωση της Γερμανίας το 1990, το Βερολίνο, ως πρωτεύουσά της πλέον, είναι η μεγαλύτερη πόλη σε έκταση και πληθυσμό αλλά και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως μεγάλη πόλη και με διαφορετική κουλτούρα και ύφος στις περιοχές του το χώρισα σε δύο μέρη ξενάγησης, στην Ανατολική και Δυτική Περιοχή, που βέβαια δεν αντιστοιχούν απόλυτα στην παλαιότερη διαίρεση της πόλης σε Ανατολικό και Δυτικό Βερολίνο. Στο α΄μέρος της περιήγησης στο Βερολίνο θα επισκεφθούμε την Ανατολική περιοχή του Βερολίνου και θα ξεναγηθούμε σε κτίρια παλαιότερων χρόνων, σε ανάκτορα, εκκλησίες και μουσεία.
Αξιοθέατα Βερολίνου (της ανατολικής περιοχής)
Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει τη συνοικία Μίττε (Mitte) και είναι μια από τις πιο όμορφες περιοχές του Βερολίνου. Την εποχή της διαίρεσης της πόλης, η συνοικία Μίττε ανήκε στο Ανατολικό Βερολίνο. Θέλαμε να απολαύσουμε το Βερολίνο όπως ήταν πριν τον πόλεμο με τα αυθεντικά και ιστορικά κτίρια που βρίσκονται κατά μήκος της Under den Linden, του πιο όμορφου και ονομαστού δρόμου της και τα πολλά μουσεία της. Εξάλλου είχαμε αφήσει το αυτοκινούμενο στο Πότσνταμ (Potsdam) και είχαμε έρθει στο Βερολίνο με το τρένο.
Ο σιδηροδρομικός σταθμός που κατεβήκαμε βρίσκεται πολύ κοντά στα αξιοθέατα που θέλαμε να επισκεφθούμε. Ο καιρός ήταν βροχερός και η ομπρελίτσα απαραίτητο αξεσουάρ. Όμως ήταν τόσο μεγάλη η επιθυμία μας για ξενάγηση που η βροχή δεν μας ενόχλησε καθόλου. Εξάλλου μετά από λίγο είχε σταματήσει.
Το τρένο S-Bahn S7 πηγαίνει από το Potsdam στο Βερολίνο και διαρκεί το ταξίδι περίπου 45 λεπτά.
Η Πύλη του Βραδεμβούργου (Brandenburger Gate)
Είναι σίγουρο πως όποιος βρεθεί στην Ανατολική περιοχή του Βερολίνου θα ξεκινήσει την περιήγησή του από την Πύλη του Βραδεμβούργου. Είναι το σημαντικότερο και πιο διάσημο σύμβολο της πρωτεύουσας της Γερμανίας. Η επιβλητική Πύλη βρίσκεται στην πλατεία Παρίζερ (Pariser Platz) και είναι σήμα κατατεθέν και ορόσημο της ιστορικής διαδρομής του Βερολίνου. Την Πύλη την περιστοιχίζουν δυο κτίρια με κολόνες, που παλαιότερα τα χρησιμοποιούσαν οι φρουροί και οι τελωνειακοί υπάλληλοι, αφού η Πύλη βρισκόταν στο Ανατολικό Βερολίνο και ήταν η είσοδός σε αυτό.
Σαράντα χρόνια έστεκε η Πύλη φρουρός της διαιρεμένης πόλης μέχρι το 1989, όταν έπεσαν τα σύνορα και κατεδαφίστηκε το τείχος. Ένα δέος μας συνεπήρε καθώς περπατούσαμε ανάμεσα στους έξι κίονες! Σκεφτήκαμε πως το μνημείο αυτό άντεξε όλα τα σημαντικά γεγονότα της ιστορίας, υπήρξε η ζώνη θανάτου που χώριζε την πόλη και στέκεται τώρα ακόμα ακοίμητος φρουρός όλων.
Το 1989 σκοτώθηκε ο τελευταίος άνθρωπος που πυροβολήθηκε στο τείχος στην προσπάθειά του να δραπετεύσει. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι πυροβολήθηκαν στην απόπειρα δραπέτευσής τους από το Ανατολικό Βερολίνο.
Η Πύλη του Βραδεμβούργου είναι μνημείο αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.
Λίγα λόγια για την ιστορία της Πύλης του Βραδεμβούργου
- Το σχέδιο κατασκευής της Πύλης σε νεοκλασικό ρυθμό με δωρικούς κίονες βασίστηκε στα Προπύλαια των Αθηνών, που βρίσκονται στην είσοδο της Ακρόπολης. Επάνω στην Πύλη υπάρχουν σκηνές από την ελληνική μυθολογία.
- Το μνημείο ανεγέρθηκε μεταξύ 1788- 1791. Στο επάνω μέρος του υπάρχει ένα γλυπτό ύψους 6 μ. που αναπαριστά ένα ρωμαϊκό τέθριππο να το οδηγεί η θεά Νίκη. Κατά τη γαλλική κατοχή το γλυπτό της Πύλης με διαταγή του Ναπολέοντα μεταφέρθηκε στο Παρίσι. Όμως ο 1814 επεστράφη και πάλι θριαμβευτικά στο Βερολίνο και ανακηρύχθηκε σύμβολο της Νίκης.
- Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όλα τα κτίρια γύρω από την πλατεία έγιναν ερείπια από τους βομβαρδισμούς. Το μόνο οικοδόμημα που έμεινε στα ερείπια της Pariser Platz ήταν η Πύλη του Βραδεμβούργου, η οποία αποκαταστάθηκε από τις κυβερνήσεις του Ανατολικού και Δυτικού Βερολίνου και άνοιξε τις πύλες της για να ενωθούν οι δύο πλευρές, στις 22 Δεκεμβρίου 1989.
Το μνημείο του Ολοκαυτώματος
Περάσαμε πίσω από την Πύλη και βρεθήκαμε στο μνημείο με τους σταυρούς για τα θύματα του τείχους. Πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, προσπαθώντας εκείνα τα άσχημα χρόνια της διαίρεσης της πόλης, να περάσουν από το Ανατολικό Βερολίνο στη Δυτική πλευρά! Ένα μνημείο που είναι μάρτυρας όλων αυτών των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους για την ελευθερία.
Κοντά στην Πύλη του Βραδεμβούργου υπάρχει και το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, εις μνήμη των Εβραίων που έπεσαν θύματα των ναζί. Αποτελείται από 2.711 γκρίζους μονόλιθους χωρίς να αναφέρονται ονόματα ή ημερομηνίες.
Ράιχσταγκ, το Κοινοβούλιο του Βερολίνου
Το Ράιχσταγκ είναι το κτίριο που στεγάζει το Γερμανικό Κοινοβούλιο. Το 1933 από μια πυρκαγιά καταστράφηκε η κύρια αίθουσά του και το κτίριο δεν ξανακτίστηκε. Το 1999 αφού έπεσε το τείχος και αποκαταστάθηκαν οι ζημιές, το γερμανικό κοινοβούλιο μεταφέρθηκε από τη Βόννη, που ήταν η πρωτεύουσα της Γερμανίας στα χρόνια της διαίρεσης του κράτους, στο Βερολίνο. Οι Γερμανοί ονομάζουν το κοινοβούλιό τους Bundestag (Μπούντεσταγκ) από τη λέξη μπουντς που σημαίνει ομοσπονδιακός και αποφεύγουν να το αποκαλούν Reichstag (Ράιχσταγκ) από τη λέξη ράιχς και σημαίνει αυτοκρατορικός.
Ενώ βρισκόμασταν πίσω από την Πύλη του Βραδεμβούργου ξεχώριζε από μακριά ο θόλος του Γερμανικού Κοινοβουλίου, του Ράιχσταγκ (Reichstag). Δεν χάσαμε ευκαιρία και σε πολύ λίγο βρισκόμασταν μπροστά σε αυτό το εξαιρετικό κτίριο. Για να πω την αλήθεια εκείνη τη στιγμή βρέθηκα αδιάβαστη και δεν γνώριζα και πολλά για αυτό. Ανέτρεξα αμέσως στο ταξιδιωτικό μου βιβλίο και τότε διαπίστωσα πως δικαίως ήταν τόσος κόσμος στην ουρά για την είσοδό του σε αυτό. Ποιο ήταν το αξιοθέατο, εκτός του ότι είναι το Κοινοβούλιο της Γερμανίας;
Μα ο διαφανής θόλος στο επάνω μέρος του κτιρίου που είναι και το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του νέου σχεδίου του και είναι επισκέψιμος. Ο θόλος είναι κατασκευασμένος σε μοντέρνα γραμμή από γυαλί και ατσάλι. Με τα δύο ασανσέρ που λειτουργούν στο ισόγειο ανεβήκαμε στον θόλο και μετά με τους ελικοειδείς ανηφορικούς διαδρόμους που υπάρχουν στις πλευρές του ανεβήκαμε έως και την κορυφή του. Είναι μια ιδιαίτερη κατασκευή που μας άφησε άφωνους όταν είδαμε πως στο κέντρο του αιωρούνταν σαν σε χωνί κάτοπτρα που αντανακλούσαν το φυσικό φως προς όλες τις κατευθύνσεις δίνοντας ένα ιδιαίτερο χρωματισμό σε ολόκληρο τον θόλο.
Από το 1999 που εγκαινιάστηκε το Ράιχσταγκ ως σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι το έχουν επισκεφθεί για να θαυμάσουν τον θόλο και αποτελεί το σύμβολο της διαφάνειας στη νέα Γερμανία.
Η επίσκεψή μας αυτή στο θόλο του Ράιχσταγκ θα μας μείνει αλησμόνητη ταξιδιωτική εμπειρία από το Βερολίνο αφού είχαμε και την τύχη να απολαύσουμε την πόλη του Βερολίνου από ψηλά καθώς και την εκπληκτική θέα που είχε προς το ποτάμι. Αυτά τα δύο στοιχεία θα πείσουν και εσάς πως δεν κάνατε άσχημα που περιμένατε τόσην ώρα στην ουρά. Ένας πραγματικά μοντέρνος τρούλος επάνω στο κτίριο του 1884 και όμως τόσο απόλυτα ταιριαστός! Μην παραλείψετε να τον επισκεφθείτε!
Η είσοδος στον θόλο του Κοινοβουλίου είναι δωρεάν, αρκεί να κλείσετε μέσω διαδικτύου,μετά από αίτημά σας στο επίσημο site του Bundestag, τη μέρα και την ώρα επίσκεψής σας. Τουλάχιστον να είστε μισή ώρα πριν το ραντεβού σας. Η επίσκεψή σας μπορεί να γίνει μέχρι αργά το βράδυ! Καλύτερα να αποφύγετε τα Σαββατοκύριακα.
Κλείστε μία ξενάγηση για την Πύλη του Βραδενβούργου και τον θόλο του Ραιχσταγκ.
Διαμονή στο Βερολίνο:
Ούντερ ντε Λίντεν (Under den Linden)
Η βροχή συνέχιζε αλλά παρόλα αυτά ο δρόμος Ούντερ ντε Λίντεν είχε γεμίσει κόσμο. Ήταν γεμάτος από νέους ανθρώπους. Τουρίστες όλων των φυλών της γης που κινούνταν αργά χαζεύοντας εδώ και εκεί, σταματώντας στις βιτρίνες των τουριστικών μαγαζιών. Περπατήσαμε και εμείς επάνω στα χνάρια της ιστορίας και απολαύσαμε τη δροσιά των δέντρων.Η διάσημη αυτή λεωφόρος είναι διπλή για τα αυτοκίνητα, έχει όμως δένδρα στη μέση και πεζόδρομο με παγκάκια για τους πεζούς.
Αυτά τα δένδρα είναι και όλη του η ομορφιά! Από τον 17ο αι. στον δρόμο είχαν φυτέψει φιλύρες δηλαδή φλαμουριές από τις οποίες πήρε το όνομά του που σημαίνει «κάτω από τις φλαμουριές». Σήμερα οι φλαμουριές ανθίζουν και ο δρόμος αποκτά τη δική του μυρωδιά. Εξ άλλου και η Marlene Dietrich είχε τραγουδήσει κάποτε «Όσο τα δέντρα φλαμουριάς ανθίζουν στο Under den Linden, το Βερολίνο θα είναι πάντα Βερολίνο».
Είναι ένας από τους διασημότερους δρόμους του Βερολίνου ενώ παλαιότερα ήταν ο δρόμος που έβγαζε στο βασιλικό κυνηγότοπο. Έβγαινε ο βασιλιάς από το ανάκτορό του που ήταν σε αυτόν τον δρόμο και με το άλογό του κατευθυνόταν στο δάσος για κυνήγι στην περιοχή που σήμερα είναι το πάρκο Τίργκαρντεν (Tiergarten). Κατά τον 18 αι. έγινε ο κεντρικός δρόμος της πόλης και γέμισε με πολυτελή κτίρια.
Στην αρχή της Unter den Linden υπάρχει το νέο μουσείο της Μαντάμ Τισό με τα κέρινα ομοιώματα. Μπορείτε από εδώ να κλείσετε online το εισιτήριό σας.
Πλατεία Μπέμπελ (Bebel platz)
Περπατώντας επάνω στην Ούντερ ντε Λίντεν (Unter den Linden) φτάσαμε σε μια μεγάλη πλατεία. Ήταν η Μπέμπελ Πλατζ (Bebel platz). Είναι η πλατεία της Όπερας μια πλατεία που αντικατοπτρίζει το μεγαλείο της αρχαίας Ρώμης. Ήταν το κέντρο των τεχνών και των επιστημών. Πολλά εξαιρετικά και θαυμάσια κτίρια είναι χτισμένα γύρω από την πλατεία με σημαντικότερα την Κρατική Όπερα, τον Καθεδρικό St. Hedwig’s που χτίστηκε σύμφωνα με το Πάνθεον της Ρώμης και την Παλιά Βασιλική Βιβλιοθήκη.
Μια καταπληκτική μεγάλη πλατεία που πραγματικά τράβηξε το ενδιαφέρον μας, τόσο για το μέγεθός της, όσο και για τα υπέροχα κτίρια που έχει. Στην πλατεία βρίσκεται το υπέροχο κτίριο της Αίθουσας των συναυλιών και αριστερά και δεξιά δεσπόζουν δύο σχεδόν όμοιοι ναοί. Ο Γαλλικός και ο Γερμανικός Καθεδρικός Ναός.
Στις 10 Μαΐου 1943 οι ναζί με αρχηγό τον Γκαίμπελς έκαψαν στην πλατεία Μπέμπελ 20.000 βιβλία γραμμένα από συγγραφείς που θεωρούνταν εχθροί του Γ΄ Ράιχ. Σήμερα ως μνημείο στην πλατεία για να θυμίζει αυτό το γεγονός είναι μια γυάλινη πλάκα στο έδαφος, που από εκεί αντικρίσαμε μια αίθουσα με άδεια ράφια. Ένα μνημείο με συμβολισμό. Δίπλα στο μνημείο υπάρχει μια ταμπέλα γραμμένη από τον ποιητή Χάνριχ Χάινε του 1820 που διαβάζει κανείς «Όπου καίγονται βιβλία στο τέλος θα καούν άνθρωποι».
Χριστούγεννα στο Βερολίνο
Εδώ τον Δεκέμβρη γίνεται η Χριστουγεννιάτικη Αγορά που για να μπει κανείς μέσα σε αυτήν δίνει συμβολικά 1 ευρώ. Σε μικρή απόσταση από την πλατεία βρίσκεται και η Γκαλερί Λαφαγιέτ για όσους ενδιαφέρονται για ακριβά ψώνια. Ίσως όμως να συναντήσετε και κάποιο από τα πολλά καταστήματα που πουλούν τον Ampelmann, και να πάρετε ως αναμνηστικό το χαρακτηριστικό ανθρωπάκι των φαναριών, τον Γρηγόρη και τον Σταμάτη.
Πανεπιστήμιο Χούμπολτ (Huboldt Universitat)
Στην άλλη πλευρά του δρόμου και απέναντι από την πλατεία Μπέμπελ βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Χούμπολτ. Ένα εντυπωσιακό κτίριο που πραγματικά θαυμάσαμε, γιατί είχε κτιστεί ως ανάκτορο το 1754 για τον Πρίγκιπα της Πρωσίας. Είναι το παλαιότερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και ένα από τα καλύτερα της Γερμανίας. Στο πανεπιστήμιο εργάστηκαν πολλοί φημισμένοι επιστήμονες, όπως οι δυο νομπελίστες Ρόμπερτ Κοχ, και Άλμπερτ Αϊνστάιν. Αποφοίτησαν, δε, από αυτό ο Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς και πολλοί άλλοι διάσημοι. Βέβαια το Βερολίνο έχει και Νέο Πανεπιστήμιο αφού μετά τον πόλεμο όταν το Πανεπιστήμιο Χούμπολτ βρέθηκε στον Ανατολικό Βερολίνο οι Βερολινέζοι του Δυτικού τομέα αναγκάστηκαν να χτίσουν ένα νέο πανεπιστήμιο.
Νέα Φρουρά (Neue Wache)
Περπατώντας και απολαμβάνοντας όλα αυτά τα εξαιρετικά κτίρια και αφού πλέον η βροχή είχε σταματήσει φτάσαμε σε ένα σημαντικό μνημείο της γερμανικής πρωτεύουσας στον αριθμό 4 της Under den Linden. Είναι το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Από το 1993 αφιερώθηκε στη μνήμη όλων των θυμάτων του πολέμου και της δικτατορίας. Από έξω έχει μια κλασική όψη με κίονες και αέτωμα αλλά όταν το πλησιάσαμε και μπήκαμε μέσα είδαμε έναν μεγάλο κενό χώρο με ένα μπρούτζινο μνημείο στο κέντρο επάνω σε μια γρανιτένια πλάκα.
Το χαρακτηριστικό του μνημείου είναι πως καίει μια άσβεστη φλόγα και η γρανιτένια πλάκα βρίσκεται πάνω από τις στάχτες ενός άγνωστου στρατιώτη, ενός μαχητή της αντίστασης και ενός αιχμαλώτου σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Η Ούντερ ντε Λίντεν είχε φτάσει στο τέλος της και πλέον είχαμε φτάσει στο ποτάμι. Πόσα υπέροχα κτίρια και μνημεία είχαμε δει! Πόση ιστορία έχει γραμμένη επάνω του αυτός ο δρόμος! Εξαιρετικά, και θαυμάσια αριστουργήματα της εποχής τους που παρ’ όλες τις καταστροφές που υπέστησαν από τον πόλεμο, σήμερα στέκουν εκεί για να συνεχίσουν να διαβάζουμε επάνω τους την ιστορία τους.
Καθεδρικός Ναός του Βερολίνου (Berlin Dom)
Πριν όμως από τα Μουσεία βρεθήκαμε στην πλατεία του Καθεδρικού ναού του Βερολίνου και των Βασιλικών ανακτόρων. Ο τεράστιος και επιβλητικός αυτός ναός είναι σήμερα ένα από τα σύμβολα του Βερολίνου. Και δίκαια! Γιατί ο ναός του 1747 καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από τους βομβαρδισμούς, μένοντας μόνο ο μπροστινός πύργος, αλλά το 1963 ξανακτίστηκε. Εμείς δεν ανεβήκαμε στον τρούλο του, αλλά εσείς εάν θέλετε να απολαύσετε από ψηλά το Βερολίνο, μπορείτε να ανεβείτε με τα σκαλοπάτια έως επάνω. Προσοχή όμως είναι πολλά!
Στα ανάκτορα δεν πήγαμε αλλά στον Καθεδρικό μπήκαμε και μάλιστα θαυμάσαμε τον υπέροχο τρούλο του, το μεγάλο εκκλησιαστικό όργανο και το υπέροχο τέμπλο του. Μας έκαναν εντύπωση τα λεπτοδουλεμένα ψηφιδωτά με του τέσσερις ευαγγελιστές αλλά και τα εντυπωσιακά παράθυρα στολισμένα με βιτρό που είχαν παραστάσεις από τη ζωή του Χριστού.
Νησί των Μουσείων
Περνώντας από την γέφυρα του ποταμού βρεθήκαμε στο Νησί των Μουσείων. Το Νησί των Μουσείων είναι ένα στενόμακρο νησάκι ανάμεσα στους παραποτάμους του ποταμού Σπρέε που διασχίζει το Βερολίνο. Εδώ εμφανίστηκαν οι πρώτοι οικισμοί στις αρχές του 13ου αι., εδώ χτίστηκαν τα πρώτα ανάκτορα και εδώ βρίσκονται σήμερα τα σημαντικότερα μουσεία του Βερολίνου. Το νησί είναι το λίκνο της ιστορίας της πόλης με τα πέντε Μουσεία να βρίσκονται επάνω στο νησί με βυζαντινές συλλογές, ευρήματα του ελληνικού και ρωμαϊκού αρχαίου πολιτισμού και θησαυρούς από πολιτισμούς της Ανατολής.
Το Μουσείο Μπόντε (Bode Museum), το Παλαιό Μουσείο (Altes Museum), το Νέο Μουσείο(neue museum), η παλαιά Εθνική Πινακοθήκη με τη μεγαλύτερη συλλογή ευρωπαϊκής τέχνης και γλυπτικής του 20ου αιώνα, αλλά όμως την εξέχουσα θέση όλων αυτών την έχει το ξακουστό Μουσείο Της Περγάμου (pergamon museum). Δεν ήταν δυνατόν βέβαια να επισκεφθούμε όλα αυτά τα Μουσεία, αλλά η επιθυμία μας και πιστεύω των περισσότερων επισκεπτών στο Βερολίνο, ήταν να επισκεφθούμε το Μουσείο της Περγάμου. Εξ άλλου είναι το πρώτο σε επισκεψιμότητα Μουσείο στη Γερμανία.
Skip the line εισιτήρια
Κοσμοσυρροή έξω από τα Μουσεία με ατελείωτες ουρές αναμονής, ειδικά στο Μουσείο της Περγάμου. Σας προτείνω για να μη χάσετε χρόνο και να αποφύγετε τους εκνευρισμούς και την ορθοστασία να κλείσετε τα εισιτήρια σας online, όπως είχαμε κάνει και εμείς. Μέσα από την πλατφόρμα του Ανθομέλι σε συνεργασία με την Tiqets. Tο σημαντικότερο είναι πως δεν θα χρειαστεί να τα εκτυπώσετε αλλά να τα δείξετε μέσα από το smart phone σας!
Κλείστε skip the line εισιτήριο για το μουσείο της Περγάμου.
Επισκεφθείτε και το μουσείο της Περγάμου μαζί με την εκπληκτική έκθεση 360 panorama Asisi με 12 ευρώ! Το Πανόραμα μεταφέρει τους επισκέπτες πίσω στο έτος 129 μ.Χ., και δείχνει την αρχαία πόλη της Περγάμου στη δυτική ακτή της Μικράς Ασίας. Ο Yadegar Asisi ανακατασκευάζει την πόλη όπως ήταν κατά την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας υπό την κυριαρχία του αυτοκράτορα Αδριανού.
Κλείστε εισιτήριο για το μουσείο της Περγάμου και δείτε την έκθεση panorama Asisi πατώντας εδώ.
Εάν έχετε χρόνο επισκεφθείτε και τα 5 μουσεία που βρίσκονται στο νησί των Μουσείων πατώντας εδώ. Δείτε τι περιλαμβάνει το πακέτο.
Υπάρχουν ενδιαφέρουσες προσφορές για συνδυαστικές επισκέψεις σε μουσεία ή χρήση μέσων μεταφορών. Κάντε την αναζήτησή σας εδώ και εδώ (κάρτα Βερολίνου).
Ξενάγηση στο Μουσείο της Περγάμου (Pergamon Museum)
Από τα μουσεία που βρίσκονται στο νησί των μουσείων το σημαντικότερο είναι το Μουσείο της Περγάμου (Pergamon Museum), ένα Μουσείο που πρέπει οπωσδήποτε να το επισκεφθείτε όταν βρεθείτε στο Βερολίνο. Θα δείτε συλλογές, έως και ολόκληρα τμήματα αρχαίων πόλεων από τη Μέση Ανατολή, που φυσικά μεταφέρθηκαν από Γερμανούς αρχαιολόγους μετά από ανασκαφές που έκαναν στην περιοχή. Το Μουσείο είναι εντυπωσιακό και δίνεται στον επισκέπτη η ευκαιρία να δει χιλιάδες εκθέματα ελληνιστικής και ισλαμικής τέχνης και ολόκληρα οικοδομήματα αρχαίων πόλεων της Ασίας.Το μουσείο φέρει το όνομα της αρχαιοελληνικής πόλης της Περγάμου, γιατί τα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφτηκαν στην Πέργαμο ήταν από τα πρώτα και τα πιο σημαντικά εκθέματα του μουσείου.
Στην είσοδο του μουσείου μην παραλείψετε να πάρετε τα ακουστικά σας με δωρεάν ξενάγηση στα Ελληνικά (επιτέλους σε ένα μουσείο υπάρχει και ξενάγηση στα Ελληνικά), για να απολαύσετε την ξενάγησή σας και βέβαια για να μάθετε.
Μπαίνοντας στο Μουσείο πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή και να έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας. Το μουσείο είναι πολύ μεγάλο, ο κόσμος πολύς και για να δείτε όλες τις συλλογές ο δρόμος είναι μακρύς. Έχω να σας πω όμως πως αξίζει ο κόπος και ο χρόνος που θα αφιερώσετε σε αυτό το Μουσείο.
Το μουσείο της Περγάμου έχει τρεις πτέρυγες με ανεξάρτητες συλλογές. Τη συλλογή των Αρχαιοτήτων της Εγγύς Ανατολής, τη συλλογή της Ισλαμικής Τέχνης και τη συλλογή των ελληνικών και ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων
Παρακάτω θα δείτε κάποια από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου της Περγάμου που μου έκαναν την μεγαλύτερη εντύπωση λόγω του μεγέθους τους, αλλά και λόγω της αδιαμφισβήτητης αρχαιολογικής τους αξίας.
Ο βωμός της Περγάμου
Ο βωμός της Περγάμου βρίσκεται στην κεντρική αίθουσα και πραγματικά μας ενθουσίασε με το μέγεθός του και τα γλυπτά του. Είναι το πιο σπουδαίο έκθεμα του μουσείου και μας συγκίνησε ιδιαίτερα γιατί είναι το μεγαλύτερο ακέραια σωζόμενο γλυπτό της Ελληνιστικής περιόδου.
Είναι ο βωμός από την ακρόπολη της αρχαίας Περγάμου που ήταν αφιερωμένος στο θεό Δία και στην Αθηνά. Αποτελούσε κομμάτι του ναού του Δία, ενός μεγάλου κτιριακού συγκροτήματος στην Πέργαμο της Μικράς Ασίας. Χτίστηκε περίπου το 181- 159 π.Χ. και ανακαλύφθηκε μεταξύ 1878 και 1886 από Γερμανό αρχαιολόγo. Ύστερα από συμφωνία μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Γερμανίας και τμήματά του στάλθηκαν στο Βερολίνο αναστηλώθηκε και σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο.
Ο βωμός της Περγάμου μεταφέρθηκε από την Πέργαμο της Μικράς Ασίας και από αυτόν πήρε και το όνομά του το Μουσείο. Η Πέργαμος κατά τους ελληνιστικούς χρόνους γνώρισε μεγάλη ακμή ιδιαίτερα μετά την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου και εξελίχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας χώρας της Μικράς Ασίας. Η πόλη απέκτησε δεκάδες δημόσια κτήρια και επιβλητικούς ναούς. Τότε χτίστηκε και ο Βωμός του Δία και ο ναός της Νικηφόρου Αθηνάς.
Η ζωφόρος του συγκαταλέγεται στα κορυφαία αριστουργήματα της ελληνικής γλυπτικής. Έχει μήκος 120 μ. και ύψος 2,30 μ. και αποτελείται από 160 ανάγλυφες πλάκες με τουλάχιστον 100 μορφές. Η Γιγαντομαχία είναι η μάχη θεών και Γιγάντων και συμβολίζει αλληγορικά τη νίκη των θεών απέναντι στο σκοτάδι και το χάος με πραγματικό συμβολισμό τους αγώνες των Ατταλιδών απέναντι στους Γαλάτες.
Εντυπωσιακό είναι και ένα τμήμα που εκτίθεται από το Ναό της Νικηφόρου Αθηνάς που ήταν μέρος του ναού του Διός και της Αθηνάς στην Πέργαμο.
Όταν οι επιστήμονες της Περγάμου ζήτησαν γραφική ύλη από τους Πτολεμαίους που κυβερνούσαν την Αίγυπτο, αυτοί αρνήθηκαν να τους δώσουν. Δεν ήθελαν η βιβλιοθήκη της Περγάμου να ξεπερνάει τη φήμη της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Έτσι αναζήτησαν μια νέα γραφική ύλη και δημιούργησαν από δέρματα ζώων, την περγαμηνή, που πήρε το όνομά της από την πόλη τους.
Η Πύλη της Ιστάρ
Εκτός από τον βωμό της Περγάμου εντυπωσιακή είναι και η τεράστια Πύλη της Ιστάρ του 6ου π.Χ αι. από τη Βαβυλώνα με τα γυαλισμένα μπλε τούβλα που την κοσμούν. Έχει ύψος 14 μέτρα και πλάτος 30 μέτρα. Η πύλη χτίστηκε με διαταγή του βασιλιά Ναβουχοδονόσορα του Β΄ και ήταν η όγδοη πύλη προς το κέντρο της πόλης της Βαβυλώνας. Η ανασκαφή της Πύλης της Βαβυλώνας τελείωσε το 1930 και τα αρχαιολογικά ευρήματα εκτίθενται στο Μουσείο της Περγάμου, αλλά και σε πολλά μουσεία σε όλο τον κόσμο.
.
Η οδός της Λιτανείας που οδηγούσε στο Ναό της βαβυλωνιακής θεάς Ιστάρ ήταν διακοσμημένη με σχέδια λιονταριών διακοσμημένη με κεραμικά τούβλα. Εντυπωσιακό είναι αλλά και συναρπαστικό συγχρόνως το όλο θέαμα του μέρους της οδού που εκτίθεται στο μουσείο με τα πολύχρωμα τούβλα, τα διακοσμητικά μοτίβα, αλλά και το μέγεθός του.
Η αρχαία πόλη της Βαβυλώνας που βρίσκεται στα νότια της Βαγδάτης, ανακηρύχθηκε σήμερα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco.
Η αρχαία Βαβυλώνα έχει μια ιδιαίτερη θέση στην παγκόσμια ιστορία και τη μυθολογία. Σε αυτήν βρισκόταν η περίφημη Πύλη της Ιστάρ, οι κρεμαστοί κήποι, που είναι ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου και ο Πύργος της Βαβέλ. ( Η θέση των δυο τελευταίων εμβληματικών μνημείων παραμένει έως σήμερα αντικείμενο συζήτησης).
Η Πύλη της ρωμαϊκής Αγοράς της Μιλήτου
Διάσημο έκθεμα στο Μουσείο της Περγάμου είναι και η Πύλη από την ρωμαϊκή αγορά της Μιλήτου που χρονολογείται από το 129 μ. Χ. Αφορμή για την ανέγερση της Πύλης στην πόλη της Μιλήτου ήταν η επίσκεψη του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού. Η πύλη της Μιλήτου έχει ύψος 17 μ. Είναι πολύ εντυπωσιακή καθώς τη βλέπεις και στέκεσαι μπροστά της τόσο για το μέγεθός της, όσο και για την λεπτομέρειά της. Η Πύλη της αγοράς της Μιλήτου ως έκθεμα σήμερα αποτελείται 60% από αυθεντικά αρχαία μάρμαρα.Τα υπόλοιπα είναι προστιθέμενα για να ολοκληρωθεί η Πύλη, όπως ήταν στην αρχαιότητα.
Μεταξύ 1903-1905 Γερμανοί αρχαιολόγοι βρήκαν τα συντρίμια της “Πύλης της αγοράς της Μιλήτου” που είχε καταρρεύσει από σεισμό τον 11ο αι. Τμήματα από την Πύλη τα μετέφεραν στο Βερολίνο και συνέθεσαν το εντυπωσιακό οικοδόμημα που βλέπουμε εμείς στο μουσείο της Περγάμου.
Ελληνικά αγάλματα στο Μουσείο της Περγάμου
Στην πτέρυγα αυτή του Μουσείου θαυμάσαμε επίσης αγάλματα και προτομές Ελλήνων θεών που βρέθηκαν στη Μίλητο, στη Σάμο και στη Νάξο.
Ανάκτορα και αγάλματα από τη Μέση Ανατολή
Επίσης εντυπωσιακά είναι και τα τμήματα του ανακατασκευασμένου ανακτόρου από το αρχαίο βασίλειο της Ασσυρίας του 12ο αι. π. Χ. όπως και τα τεράστια αγάλματα από τη Συρία, την Περσία και την Παλαιστίνη.
Η δική μου η εκτίμηση είναι πως το Μουσείο Περγάμου είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και εξαιρετικά μουσεία της Ευρώπης. Είχα την τύχη βέβαια τότε να δω ολόκληρο το Μουσείο και με την πτέρυγα των ελληνικών και ρωμαϊκών αγαλμάτων, που σήμερα που γράφω αυτές τις γραμμές είναι κλειστή λόγω ανακατασκευών.
Alexander platz
Από το νησί των Μουσείων και μετά από τη βόλτα μας δίπλα στο ποτάμι φτάσαμε στην Αλεξάντερ πλάτζ, που στην εποχή του ψυχρού πολέμου ανήκε στην Ανατολική Γερμανία. Πήρε το όνομά της προς τιμήν του τσάρου Αλέξανδρου Α’. Εξάλλου δεν ήταν δυνατόν να την παραλείψουμε, αφού ο Πύργος που βλέπαμε από μακριά, μας κέντρισε το ενδιαφέρον.
Η Πλατεία Alexander Platz, είναι μια μεγάλη πολυσύχναστη πλατεία χωρίς ενδιαφέρον όμως, με πολλά νέα κτίρια αφού είχε σχεδόν καταστραφεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην πλατεία όμως υπάρχει το Κόκκινο Δημαρχείο (Rotes Rathaous), ένα όμορφο κτίσμα με κόκκινα τούβλα και το χαρακτηριστικό του ρολόι να σχίζει τον ουρανό, όπως και το συντριβάνι με το άγαλμα του Ποσειδώνα.
Διαβάστε ακόμα στο Ανθομέλι την πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση για τη Δρέσδη η αναγεννημένη πόλη της Γερμανίας.
Διαβάστε πατώντας στο Ταξίδι στο Βερολίνο….η συνέχεια β΄μέρος.
Ο Πύργος της τηλεόρασης (Fernsehturn)
Το χαρακτηριστικό αξιοθέατο της Πλατείας είναι ο Πύργος της Τηλεόρασης, ο Φέρνσετουρμ (Fernsehturm). Οι Βερολινέζοι τον ονομάζουν και οδοντογλυφίδα, αφού έως σήμερα είναι το υψηλότερο κτίσμα του Βερολίνου, με ύψος 368 μ. και με την κεραία της τηλεόρασης να βρίσκεται στην κορυφή του. Την ώρα που φτάσαμε κοντά και στραβολαιμιάζαμε για να δούμε την κορυφή του δεν είχε μεγάλη ουρά αναμονής για να ανεβούμε έως και την κορυφή του. Δεν αποφασίσαμε όμως (είναι αυτά τα μικρά πράγματα που μετανιώνω εκ των υστέρων γιατί δεν τα έκανα) και αρκεστήκαμε να κάνουμε μια μεγάλη βόλτα στην Αλεξάντερ Πλατζ.
Όμως για εσάς που θα πάτε Βερολίνο έχω να σας πω πως είναι από τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε για να απολαύσετε τη θέα του Βερολίνου από ψηλά, εάν δεν έχετε ήδη ανεβεί στον θόλο του Ράιχσταγκ ή στον τρούλο του Καθεδρικού ναού. Βέβαια ανάμεσα στις τρεις επιλογές αναμφίβολα κερδίζει ο θόλος του Ράιχσταγκ. Απλά εδώ μπορείτε να απολαύσετε και το καφεδάκι σας στην καφετέρια και σε διάρκεια μισής ώρας, τόσο κάνει για να περιστραφεί 360ο, να απολαύσετε και τη θέα του Βερολίνου. Εάν είστε και τυχεροί και έχει και καλή ορατότητα μπορείτε να δείτε έως και 40 χλμ. μακριά.
Στον περίφημο Πύργο της Τηλεόρασης, μπορείτε να ανεβείτε με ένα από τα δυο ασανσέρ έως και την καφετέρια μέσα σε 40 δευτερόλεπτα! Για να ανεβείτε όμως στην καφετέρια και να μην περιμένετε τις ουρές αναμονής χρειάζεστε εισιτήριο το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε από την πλατφόρμα του Ανθομέλι σε συνεργασία με την Tiqets.
Ένα ακόμα αξιοθέατο στην Αλεξάντερ Πλατζ είναι και το ρολόι παγκόσμιου χρόνου. Το Ρολόι δείχνει το χρόνο πολλών πόλεων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μπορεί τα αξιοθέατα της Ανατολικής περιοχής του Βερολίνου να χώρεσαν σε μια ανάρτηση. Μπορεί όλα σχεδόν να βρίσκονται επάνω σε έναν δρόμο στην Unter den Linden. Μπορεί να το νομίζετε απλό αλλά σας διαβεβαιώνω πως δεν είναι και τόσο απλό να περπατήσετε και να ζήσετε αυτή την περιοχή τη γεμάτη ιστορία, τη γεμάτη από επιβλητικά κτίρια, γεμάτη από Μουσεία και από υπέροχους μεγάλους ναούς.
Εμείς την περπατήσαμε και το ευχαριστηθήκαμε, αλλά είχαμε αρκετό χρόνο στη διάθεσή μας και είδαμε στο ταξίδι μας μόνο αυτή την περιοχή. Τις υπόλοιπες ημέρες του ταξιδιού μας τις διαθέσαμε στην υπέροχη πόλη του Πόνσταμ και στα ανάκτορα Σανσουσί, μια υπέροχη περιοχή ανάμεσα σε ποτάμια και λίμνες μόλις 35 χλμ. από την πόλη του Βερολίνου.
Διαβάστε: Το Πόνσταμ και τα ανάκτορα Σανσουσί
Μετακίνηση στο Βερολίνο
Εάν θέλετε να εξερευνήσετε και να ανακαλύψετε όσο περισσότερες γωνιές του Βερολίνου, τότε έχετε πολύ δρόμο μπροστά σας. Σας προτείνω να μη μετακινηθείτε με τα πόδια, παρά να πάρετε το μετρό. Το Βερολίνο έχει ένα πολύ καλό δίκτυο μετρό το U-Bahn, που θα σας εξυπηρετήσουν οι γραμμές τους για να κατεβαίνετε στις στάσεις των περιοχών που θέλετε. Κατεβάστε από το διαδίκτυο το χάρτη του μετρό ή αναζητείστε έναν στα γραφεία πληροφοριών της πόλης ή στα ξενοδοχεία.
Η άλλη επιλογή για να δείτε την πόλη είναι να πάρετε το hop on hop off λεωφορείο. Έτσι καθισμένοι αναπαυτικά στο επάνω μέρος του λεωφορείου θα δείτε τα πάντα, αφού το λεωφορείο περνάει από όλα τα σημαντικά αξιοθέατα του Βερολίνου. Εσείς δεν έχετε παρά να κατεβαίνετε σε όποιο αξιοθέατο θέλετε και να παίρνετε και πάλι το επόμενο για να συνεχίσετε τη βόλτα σας.
Κλείστε online το hop on hop off λεωφορείο σας για μια γρήγορη ξενάγηση στο Βερολίνο.
Όποιον τρόπο και αν διαλέξετε εγώ σας εύχομαι καλή ξενάγηση και καλά να περάστε στο όμορφο Βερολίνο. Καλά ταξίδια και μη ξεχνάτε πως τα ταξίδια είναι εμπειρίες ζωής για εσάς και για τα παιδιά σας.
Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.
Με αγάπη
μαμά Μαρία από το Ανθομέλι
Pin it for later
Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.
Όπως πάντα κατατοπιστικότατη! Είχα πάει στο Βερολίνο το …2007 (!), Γενάρη μήνα, πολύ κρύο, καταφέραμε να δούμε λίγα πράγματα κυρίως του ανατολικού Βερολίνου.. έχω φωτογραφικό υλικό αλλά δεν έχω καταγράψει πού πήγαμε και τι κάναμε.. διαβάζοντας την περιήγηση σου ξαναθυμήθηκα αρκετά πράγματα.. είναι ωραίο το blogging τελικά γιατί σε ταξιδεύει πάλι στα μέρη που πήγες και κρατάς και αρχείο! (το επόμενο που πρέπει να κάνω είναι να “αποθηκεύσω” με κάποιο τρόπο τα posts μου για να μην χαθούν 🙂 )
Περιμένουμε και το δυτικό! (να δω τι έχασα 😉 )
daphnie και εγώ σε αυτό το ταξίδι,ας πούμε ανατολικό Βερολίνο, έχω αρκετά χρόνια που πήγα αλλά με βοηθάει πολύ η φωτογραφική μνήμη μου και το ότι προγραμματίζω εγώ το ταξίδι μας. Εχω διαβάσει προηγουμένως που θα πάμε, πως και τι θα δούμε. Οπότε όλα καταγράφονται στη μνήμη μου ήδη από πριν πολύ ξεκάθαρα. Πραγματικά ομως το Βερολίνο είναι πολύ μεγάλο και έχει πάρα πολλά να δει ο ταξιδιώτης. Όσο για το β μέρος εχω αρχίσει ήδη να το γράφω τώρα που πήρα φόρα. Εκείνο που μπορει να κάνεις τώρα που έ χεις ως οδηγό την ανάρτηση με τα μνημεία μπορείς να ονοματίσεις τις φωτογραφίες σου και έτσι και εσύ να έχεις ένα αρχείο φωτογραφιών με τα μέρη.