Το Πότσνταμ (Potsdam) είναι μια μικρή ήσυχη πόλη, γεμάτη ιστορία, κοντά στο Βερολίνο μόλις 26 χλμ. από αυτό. Είναι πρωτεύουσα του κρατιδίου Βρανδεμβούργου και κάθε χρόνο την επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες από όλον τον κόσμο. Είναι γνωστή για το περίφημο Ανάκτορο Σανσουσί (Sanssouci), που το έκτισε ο βασιλιάς Φρειδερίκος ο Μέγας της Πρωσίας, αλλά και για τη συνδιάσκεψη του Πότσνταμ που έκρινε τις τύχες χιλιάδων ανθρώπων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και χώρισε την Ευρώπη στα δύο. Η πόλη είναι από τις πιο όμορφες της Γερμανίας και βρίσκεται ανάμεσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον με πολύ πράσινο, στις όχθες του ποταμού Χάβελ και ανάμεσα σε ένα σύμπλεγμα λιμνών. Είναι γεμάτη ανάκτορα, ιστορικά κτίρια, βίλες, λίμνες, ποτάμια και πυκνά δάση. Είναι η πόλη των χιλιάδων δέντρων!
Το Πότσνταμ το είχαμε επιλέξει στο ταξίδι μας στη Γερμανία, ως πόλη για να αφήσουμε το αυτοκινούμενο μας και να πάμε για επίσκεψη στο Βερολίνο με το τρένο. Η επιλογή μας αναδείχθηκε πολύ καλή, γιατί αφενός μεν δεν πλεχτήκαμε στην κίνηση του Βερολίνου, αλλά και αφετέρου πολλοί άνετοι και ξεκούραστοι ριχτήκαμε στην ξενάγησή μας στην μεγάλη πόλη. Από την άλλη το Πότσνταμ αποδείχτηκε μια όμορφη μικρή πόλη που την περπατήσαμε από άκρη σε άκρη και βέβαια ήταν τόσο κοντά μας το πάρκο Σανσουσί και μας δόθηκε η ευκαιρία να το εξερευνήσουμε και να θαυμάσουμε τα παλάτια του, αλλά και να απολαύσουμε την δροσιά του και την ηρεμία του, γιατί παρόλο που οι τουρίστες είναι πάρα πολλοί το πάρκο είναι τόσο μεγάλο που αυτή η πληθώρα των επισκεπτών δεν μας ενόχλησε καθόλου. Χαθήκαμε μέσα στα αιωνόβια δέντρα και στα πολλά μικρά δρομάκια και πολλές φορές ήταν σαν να ήμασταν οι μοναδικοί άνθρωποι του πάρκου.
Πάρκο Σανσουσί (Sanssusi)
Στο δυτικό άκρο της πόλης του Πότσνταμ βρίσκεται το μεγάλο πάρκο Σανσουσί που είναι τεράστιο και άξιζε να αφιερώσουμε μια ολόκληρη ημέρα να το εξερευνήσουμε και να δούμε τα παλάτια που είναι μέσα σε αυτό, αλλά και για να χαλαρώσουμε μακριά από την πολύβουη πόλη του Βερολίνου που είχαμε επισκεφθεί τις προηγούμενες μέρες. Είναι γεμάτο με παλάτια, κήπους, αμπέλια, πορτοκαλεώνες, αγάλματα, σιντριβάνια και πάνω απ’ όλα με πολλά δέντρα. Το κυριότερο παλάτι μέσα στο πάρκο είναι το ανάκτορο Σανσουσί (Sanssousi). Στην αρχή οι επιτελείς του Βασιλιά είχαν επιλέξει μια πλαγιά με αμπέλια ως τόπο για να κτίσουν την θερινή κατοικία του. Αργότερα γύρω από το παλάτι δημιουργήθηκε ένα πάρκο το οποίο με τα χρόνια επεκτάθηκε και κατασκευάστηκαν σε αυτό και άλλα μέγαρα και νέα ανάκτορα. Σήμερα είναι ένας θαυμάσιος τόπος γεμάτος δροσιά που μπορείς να απολαύσεις τη βόλτα σου, αλλά και να θαυμάσεις τα παλάτια που βρίσκονται μέσα σε αυτό. Η είσοδος στο πάρκο είναι δωρεάν.
Ανάκτορο Σανσουσί (Schloss Sanssouci)
Μέσα στο πάρκο χτίστηκε μεταξύ 1745 – 47, ένα ανάκτορο που θα ήταν η θερινή κατοικία του Μεγάλου Φρειδερίκου της Πρωσίας, στην οποία θα μπορούσε να ηρεμήσει και να αισθάνεται ξένοιαστος. Ήταν ένα βασιλικό όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Το Ανάκτορο πήρε το όνομά του από την γαλλική έκφραση “sans souci” που σημαίνει “χωρίς έγνοιες”, και ονομάστηκε Ανάκτορο Σανσουσί, γιατί πραγματικά ο βασιλιάς περνούσε εκεί τα καλοκαίρια του ξέγνοιαστος διασκεδάζοντας με τους φίλους του. Ο βασιλιάς δεν επιθυμούσε ένα πολυτελές ανάκτορο παρά επιζητούσε μόνο μια τοποθεσία όπου θα μπορούσε να ξεκουράζεται, γι αυτό και το ανάκτορο δεν είναι μεγαλειώδες και πολυτελές, τουλάχιστον εξωτερικά. Έχει ένα ελαφρύ στυλ, είναι μονώροφο, είναι σχετικά μικρό, ξεχωρίζει όμως για την μοναδική Ροκοκό τεχνοτροπία του. Έχει μια καταπληκτική θέα προς όλο το πάρκο που φτάνει κανείς μέσω ενός πανέμορφου αμπελώνα που είναι φυτεμένος ανάμεσα σε 6 διαδοχικά επίπεδα. Στο τελευταίο επίπεδο δημιουργείται μια λίμνη με σιντριβάνι που περιβάλλεται από υπέροχα ολόλευκα αγάλματα.
Το ανάκτορο Σανσουσί είναι οι Βερσαλλίες της Γερμανίας και το μεγαλύτερο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Γερμανίας.
Το Ανθομέλι σε συνεργασία με την εταιρεία Tiqets σας προτείνει να αγοράσετε εισιτήρια για μια ημερήσια εκδρομή από το Βερολίνο προς το Potsdam, το πάρκο και το Ανάκτορο Sanssouci με ξεναγό (αγγλικά/γερμανικά). Η εκδρομή διαρκεί 4-5 ώρες και το εισιτήριο έρχεται απευθείας στο κινητό σας!! Εύκολα και απλά!
Πατήστε στο παραπάνω link για να δείτε τι περιλαμβάνει η εκδρομή και φυσικά να κλείσετε πριν το ταξίδι σας. Επιλέξτε την ημερομηνία για να δείτε τη διαθεσιμότητα και ακολουθήστε τα βήματα για την πληρωμή. Σε λίγο θα έχετε το εισιτήριο! Όταν έρθει η ώρα της εκδρομής πάτε στο σημείο συνάντησης και δείξτε στο smartphone σας το εισιτήριο!
Κινέζικο σπίτι (Chinese House)
Η απόσταση που περπατήσαμε από το θερινό ανάκτορο έως το κινέζικο περίπτερο ήταν μια απόλαυση. Τα δέντρα μας έδιναν απλόχερα τη σκιά τους και εμείς περπατώντας απολαμβάναμε σε όλο του το μεγαλείο το θαυμάσιο πάρκο. Σε λίγο ανάμεσα από τις συστάδες των δέντρων ξεπρόβαλε ένα κουκλίστικο σπίτι. Ένα κυκλικό περίπτερο που έμοιαζε με καρουζέλ, μικρό, αλλά τόσο περιποιημένο και εντυπωσιακό και διακοσμημένο με φύλλα χρυσού. Σίγουρα πρέπει να αφήνει σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις και από όλα τα κτίρια στο πάρκο. Περιστοιχίζεται από επιχρυσωμένα κινέζικα αγάλματα και λένε ότι βασίζεται σε Κινέζικη αρχιτεκτονική. Χρησίμευε ως τόπος για μικρές οικογενειακές εκδηλώσεις της βασιλικής οικογένειας ή και για το απογευματινό τους τσάι και στο εσωτερικό του υπάρχει μια αξιόλογη έκθεση από κινεζική πορσελάνη που είχε συλλεχθεί από τον ίδιο τον βασιλιά.
Νέα Διαμερίσματα (Neue Kammern)
Στην άκρη του πάρκου Σάνσουσι είναι χτισμένο το Νέο Παλάτι. Ένα μεγαλοπρεπές τριώροφο κτίριο με έναν τεράστιο θόλο στην κορυφή και δεκάδες μεγάλα γλυπτά να διακοσμούν την στέγη του. Εξωτερικά είναι πράγματι πολύ εντυπωσιακό και πολύ μεγάλο. Εσωτερικά δεν μπήκαμε, αλλά πληροφοριακά να σας πω πως έχει περισσότερα από 200 δωμάτια και οι σάλες του και οι αίθουσες υποδοχής είναι όλες διακοσμημένες με μάρμαρο. Η δε αυλή του την οποία περπατήσαμε και θαυμάσαμε τα υπέροχα περιποιημένα παρτέρια της είναι άκρως εντυπωσιακή.
Παλάτι Ορανζερί (Orangerie)
Μέσα στο πάρκο Σανσουσί βρίσκεται και αυτό το υπέροχο παλάτι με στυλ Αναγεννησιακό με πρότυπο το Uffizi της Φλωρεντίας. Χτίστηκε από τον Βασιλιά Φρειδερίκο Γουλιέλμο IV που ήταν αδελφός της Τσαρίνας Αλεξάνδρας από το 1851 μέχρι το 1864, για να φιλοξενεί τους υψηλούς καλεσμένους του.
Γέφυρα Κλίνεκε (Clienicke Bridge)
Για να μπούμε στην πόλη του Πόστνταμ καθώς ερχόμασταν από το Βερολίνο έπρεπε να περάσουμε από μια γέφυρα πάνω από τον ποταμό Χάβελ. Τώρα τα αυτοκίνητα και οι πεζοί την ιστορική αυτή γέφυρα τη διασχίζουν χωρίς κανέναν έλεγχο, όμως αυτή η γέφυρα Κλίνεκε κάποτε χώριζε τον κόσμο. Στην εποχή του Ψυχρού πολέμου ήταν το σύνορο μεταξύ του Δυτικού Βερολίνου και Ανατολικής Γερμανίας. Στις 27 Μαίου 1952 οι αρχές της Ανατολικής Γερμανίας έκλεισαν τη γέφυρα για όλους τους πολίτες. Τη διέσχιζαν μόνο διπλωμάτες από τις δύο πλευρές και ίσως κάποιες φορές και κατάσκοποι. Γι αυτό έμεινε στην ιστορία ως «Η γέφυρα των κατασκόπων». Μια μέρα μετά την πτώση του Βερολίνου στις 10 Νοεμβρίου 1989 οι Γερμανοί άνοιξαν τη γέφυρα για όλους.
Η πόλη του Πότσνταμ
Το Πότσνταμ είναι γεμάτο με πανέμορφες βίλες ανάμεσα σε μεγάλους κήπους και με μεγάλα αρχοντικά κτισμένα με κολόνες και αετώματα σύμφωνα με την αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική. Τα λευκά αγάλματα κοσμούσαν τις αυλές τους και πολλές φορές αντικαθιστούσαν τις κολόνες στα μπαλκόνια των σπιτιών. Στη βόλτα μας μέσα στην πόλη παντού διακρίναμε στοιχεία ελληνικά και είναι αξιοθαύμαστο μπορώ να ομολογήσω το ότι μετά τις ανακαινίσεις που έκανε το Γερμανικό κράτος για να αποκαταστήσει τις ζημιές των κτιρίων που είχαν υποστεί από τους βομβαρδισμούς του πολέμου, κρατήσανε με επιμέλεια τα στοιχεία αυτά και ανάδειξαν και πάλι τα κάλλη τους για να τα θαυμάζουμε εμείς σήμερα.
Την πόλη κοσμούν τρεις μεγαλοπρεπείς πύλες. Η Πύλη του Βραδεμβούργου, η Πύλη των Κυνηγών και η Πύλη Nauen που είναι και η πύλη όπου σήμερα συναντώνται όλες οι παρέες με πολλά καφέ και στέκια. Ο κεντρικός της δρόμος είναι γεμάτος με γραμμές του τραμ που δεν σταματούν να πηγαινοέρχονται. Στα πλάγια του δρόμου καφετέριες, μπυραρίες, εστιατόρια, γκαλερί και πολλά καταστήματα καλούν τον κόσμο για βόλτες και συναντήσεις. Μετά από την υπέροχη βόλτα μας στην πόλη επιβαλλόταν και λίγη ξεκούραση. Επιλέξαμε να καθίσουμε σε ένα καφέ δίπλα στην Πύλη Nauen, ξεκουραστήκαμε, πήραμε τις ανάσες μας απολαμβάνοντας συνάμα και την εικόνα της όμορφης πόλης που απλωνόταν μπροστά μας και ξεκινήσαμε και πάλι την περιήγηση μας μέσα στην πόλη.
Ολλανδική συνοικία
Όταν λίγο αργότερα βρεθήκαμε στην Πύλη του Βραδεμβούργου σε αυτήν την υπέροχη Αψίδα Θριάμβου, στην μέση μιας πλατείας, ανοίχτηκε μπροστά μας ένας μεγάλος πεζόδρομος με θαυμάσια κτίρια και περπατώντας τον στο τέλος οδηγηθήκαμε στην Ολλανδική συνοικία. Εκεί διακρίναμε μια σειρά σπιτιών με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, στενά και ψηλά και με αετώματα, κατασκευασμένα με κόκκινα τούβλα. Ο όμορφος πεζόδρομος με τα κουκλίστικα σπίτια μας καλούσε από μόνος του να τον εξερευνήσουμε. Τη γειτονιά αυτή την είχαν χτίσει Ολλανδοί εργάτες, σύμφωνα με την αρχιτεκτονική της πατρίδας τους που είχαν έρθει στο Πότσνταμ με τις οικογένειες τους, μεταξύ 1732 και 1742, όταν τους προσκάλεσε ο Βασιλιάς Φρειδερίκο Β΄ για να ζήσουν στην πόλη. Τα σπίτια όλα είναι ανακαινισμένα μετά από τις ζημιές που είχαν υποστεί από τους βομβαρδισμούς και σήμερα αποτελούν μια όαση χρωμάτων και ομορφιάς μέσα στην πόλη. Στη βόλτα μας αισθανθήκαμε πραγματικά σαν να βρισκόμασταν σε μια ήσυχη γειτονιά της Ολλανδίας.
Ιστορική αναδρομή
Η περιοχή του Πότσνταμ κατοικήθηκε από Σλάβους, οι οποίοι τον 7ο και 8ο αιώνα έκτισαν κάστρο, γύρω από το οποίο αργότερα δημιουργήθηκε η πόλη. Τον μεσαίωνα οι Γερμανοί υπέταξαν τους Σλάβους και το Πότσνταμ γνώρισε μεγάλη άνθηση ιδιαίτερα στα χρόνια του Φρειδερίκου Β΄ του Μεγάλου που ο βασιλιάς του έγινε αυτοκράτορας. Ο Φρειδερίκος Β’ αναμόρφωσε το Πρωσικό κράτος και με τα έσοδα που απέφεραν οι νέες κατακτήσεις του έκτισε από το 1745 και μετά πολλά μεγαλοπρεπή κτίσματα, μεταξύ των οποίων τα μεγαλοπρεπή Ανάκτορα Sanssouci και το Νέο Παλάτι (Neues Palais), τα οποία σήμερα περιβάλλονται από μεγάλους κήπους. Έτσι, ήδη πριν από 300 χρόνια, η πόλη του Πότσνταμ είχε μεταμορφωθεί σε μια από τις πιο όμορφες βασιλικές πόλεις της Ευρώπης. Όμως τα ανάκτορα και τα υπέροχα μπαρόκ και νεοκλασικά κτίρια που είχαν δημιουργήσει οι Πρώσοι βασιλιάδες και οι διάδοχοί τους δυστυχώς υπέστησαν πολλές ζημιές, όταν τη νύχτα της 14ης -15ης Απριλίου 1945, τρεις εβδομάδες πριν την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, συμμαχικά αεροπλάνα βομβάρδισαν το κέντρο της πόλης και κατέστρεψαν μεγάλο μέρος του ιστορικού κέντρου του. Στις 30 Απριλίου 1945 κατελήφθη από σοβιετικά στρατεύματα και από το 1952 ήταν μέρος των σοβιετικής κατοχής, μέχρι την επανένωση του με τη Γερμανία το 1990.
** Στον χάρτη μας μπορείτε να ζουμάρετε και να βρείτε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος που αναφέρονται στην ανάρτηση!
Ρωσική γειτονιά (Alexandrowka)
Περπατώντας φτάσαμε στην άλλη άκρη της πόλης όπου υπάρχει η Ρώσικη αποικία. Είναι ένας οικισμός του 1826 με κτίρια ρώσικης αρχιτεκτονικής που έγινε από 12 Ρώσους τραγουδιστές μιας ρωσικής χορωδίας, που είχε στείλει ως δώρο ο Τσάρος της Ρωσίας στον Φρειδερίκο τον Μέγα. Τα ξύλινα σπίτια με μπαγδατί και με τα σκαλίσματα, βρίσκονται σε μια όμορφη πράσινη περιοχή, είναι αναπαλαιωμένα και πραγματικά είναι στολίδια μιας άλλης εποχής. Και εδώ η μέθοδος της αναπαλαίωσης σε όλο της το μεγαλείο που μας άφησε έκθαμβους και γοητευμένους για τον πολιτισμό που προβάλλουν οι Γερμανοί και που δεν αφήνουν τίποτε να πάει χαμένο. Μετά από τόσες καταστροφές που είχαν στον πόλεμο, τίποτα δεν γκρέμισαν παρά αναπαλαίωσαν τα πάντα στην εντέλεια αναδεικνύοντας τον πολιτισμό τους και την κουλτούρα τους. Σήμερα η ρωσική αποικία Alexandrowka, ανήκει στα μνημεία Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Ανάκτορο Σεσίλιενχοφ (Schloss Cecilienhof)
Πολύ κοντά στην Ρώσικη γειτονιά και μέσα σε ένα καταπράσινο πάρκο βρίσκεται ένα ακόμα ιστορικό κτίριο το παλάτι Σεσίλιενχοφ (Cecilienhof). Στο κτίριο αυτό έχει γράψει ιστορία, γιατί το 1945 έγινε στο παλάτι η Συνδιάσκεψη του Πότσνταμ. Εκεί ήρθαν σε σύσκεψη οι νικητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και χώρισαν την ηττημένη ναζιστική Γερμανία η οποία είχε συνθηκολογήσει. Ήταν ο Χάρι Τρούμαν (ΗΠΑ), ο Ουίνστον Τσώρτσιλ (Βρετανία) και ο Ιωσήφ Στάλιν (Σοβιετική Ένωση). Οι αποφάσεις εκείνης της συνόδου επηρέασαν όλον τον κόσμο και χώρισαν την Ευρώπη στη μέση. Ένα ιστορικό κτίριο που εάν επισκεφθείτε το Πότσνταμ μην παραλείψετε να το επισκεφθείτε, απλώς και μόνο για μια ακόμα ταξιδιωτική εμπειρία. Το κτίριο δεν έχει πολυτέλεια, είναι μια αγροικία με μπαγδατί, καμάρες και εσωτερικές αυλές και σήμερα είναι ξενοδοχείο. Εκείνο όμως που μας χαλάρωσε στην περιοχή ήταν η βόλτα μας στο υπέροχο καταπράσινο πάρκο το (Neuer Garten) που έχει ακόμα ένα αρχιτεκτονικό στολίδι. Ένα υπέροχο κτίριο, το Μαρμάρινο ανάκτορο (Marmor Palace), που η πρόσοψή του είναι από μάρμαρο χτισμένο σε νεοκλασικό στυλ.
Το Πότσνταμ είναι μια από τις πιο όμορφες πόλεις του κόσμου και δικαίως η UNESCO προστατεύει ένα μεγάλο μέρος της ως κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας. Ήδη από το 1990, με κοινή πρωτοβουλία και των δύο γερμανικών κρατών εκείνη την εποχή, τα περισσότερα μνημεία του Πότσνταμ, όπως το πάρκο Sanssousi μαζί με τα ανάκτορά του, το πάρκο Neuer Garten, η γέφυρα Glienicke η συνοικία Alexandrowka έχουν ενταχθεί στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τα οποία εμπλουτίστηκαν και με άλλα 150 κτίρια που χρονολογούνται από το 1730 έως το 1916.
Την επόμενη μέρα φύγαμε από το Πότσνταμ γεμάτοι από όμορφες εικόνες και εντυπωσιασμένοι απ’ όλα αυτά που είδαμε μέσα σε μια τόσο μικρή πόλη που το μεγαλύτερο μέρος της προστατεύεται από την UNESCO ως παγκόσμια κληρονομιά. Αν και μέχρι σήμερα δεν είναι ένας από τους in τουριστικούς προορισμούς, παρ’ όλα αυτά είναι ένας προορισμός που όταν επισκεφθείτε το Βερολίνο το ταξίδι σας θα είναι μισό εάν δεν κάνετε και μια βόλτα στην πόλη των λιμνών και των ανακτόρων. Τότε θα καταλάβετε γιατί το Πότσνταμ το είχαν διαλέξει βασιλιάδες και αριστοκράτες για να ζήσουν σε αυτό.
*Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο του συζύγου μου για το Ανθομέλι και δεν επιτρέπεται η αντιγραφή τους χωρίς άδεια.
Σας ευχαριστώ και σας περιμένω και πάλι στην επόμενη ταξιδιωτική μου ανάρτησή.
Μαμά Μαρία
Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.