Στην πιο ωραία τοποθεσία της Αθήνας, στην περιοχή της Καλλιθέας, χτίστηκε το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), που το σχέδιο και η κατασκευή του είχε ανατεθεί στον διάσημο αρχιτέκτονα Renzo Piano και στην ομάδα του γραφείου του, Renzo Piano Building Workshop (RPBW). Ένα κτίριο με θαυμάσια αρχιτεκτονική, κατασκευασμένο από τσιμέντο και γυαλί και χτισμένο επάνω σε έναν λόφο με εξαίσια θέα προς τη θάλασσα και την Ακρόπολη. Έχει δεσπόζουσα θέση στην παραλία της Αθήνας και βρίσκεται σε απόσταση μόλις 4,5 χλμ από το κέντρο της πόλης.
Η όλη κατασκευή χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για να κατασκευαστούν οι νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας (ΕΒΕ) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), αλλά και για να δημιουργηθεί και ένα μεγάλο δημόσιο πάρκο για όλους. Παλιά, στον χώρο αυτό ήταν ο Ιππόδρομος ένας χώρος που τα τελευταία χρόνια είχε αφεθεί στη μοίρα του, αλλά τώρα έχει μεταμορφωθεί σε έναν χώρο πολιτισμού για όλους μας, σε έναν χώρο ψυχαγωγίας, αναψυχής και περιπάτου. Το μεγάλο αυτό συγκρότημα τώρα πλέον ανήκει στο Δημόσιο και το χαίρονται όλοι οι Έλληνες.
Το έργο το Renzo Piano θυμίζει το ρωμαϊκό θεό Ιανό. Ο θεός είχε δύο ενωμένα πρόσωπα που κοίταζαν το ένα μπρος και το άλλο πίσω. Κατ’ αυτό τον τρόπο και το Πολιτιστικό κέντρο Σταύρος Νιάρχος θυμίζει το θεό αυτόν, διότι το συγκρότημα κοιτάζει προς τα «πίσω» προς την Ακρόπολη σε ένα από τα σπουδαιότερα αρχαία μνημεία της ανθρωπότητας, αλλά και προς τα «μπρος» προς τη θάλασσα και το μέλλον.
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το είχαμε επισκεφθεί και τον Χειμώνα όταν βρεθήκαμε και πάλι στην Αθήνα και μας είχε ενθουσιάσει. Γι αυτό όταν και τώρα το καλοκαιράκι ξαναβρεθήκαμε στην Αθήνα και είπαμε να πάμε μια βόλτα εκεί, όλοι συμφωνήσαμε μετά χαράς. Ο καιρός ήταν θαυμάσιος, ήταν απογευματάκι, ο ήλιος δεν έκαιγε, αντιθέτως φύσαγε ένα ελαφρύ αεράκι, που μας έδινε μια ανάσα δροσιάς. Στο μεγάλο υπόγειο πάρκινγκ του κτιρίου πολύ εύκολα, άνετα και με ασφάλεια παρκάραμε το αυτοκίνητό μας. Την ημέρα εκείνη τα μηχανήματα και οι μπάρες εισόδου δεν είχε τεθεί σε λειτουργία ακόμα και έτσι το πάρκινγκ ήταν δωρεάν.
Η αγορά του ΚΠΙΣΝ
Πριν βγούμε στο μεγάλο εξωτερικό χώρο, στην αγορά όπως λέγεται, περάσαμε από το κατάστημα λιανικής πώλησης ειδών, που λειτουργεί στο ισόγειο και πραγματικά θαυμάσαμε τα αξιόλογα δημιουργήματα Ελλήνων καλλιτεχνών.
Στη δημόσια πλατεία που οδηγηθήκαμε, είδαμε μέσα από τις διαφανείς προσόψεις ύψους 24 μέτρων, την Εθνική βιβλιοθήκη από τη μία πλευρά και μπορούσαμε να κατευθυνθούμε από την άλλη πλευρά προς την Εθνική Λυρική Σκηνή. Η πλατεία όμως είναι και το σημείο συνάντησης για όλους τους επισκέπτες. Πολλοί ήταν αυτοί που καθόταν στα τραπεζάκια έξω για καφέ, αλλά και πολλοί αυτοί που βολτάρανε με τα παιδιά τους που τρέχανε σε πλήρη ελευθερία μέσα σε αυτόν τον άνετο χώρο.
Η Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδας του ΚΠΙΣΝ
Η ΕΒΕ προβλέπεται πως θα έχει 2.000.000 βιβλία και θα περιλαμβάνει όλες τις ελληνικές εκδόσεις. Η βιβλιοθήκη αποτελείται από θεόρατα ράφια που θα γεμίσουν από βιβλία, διαθέτει αναγνωστήρια σε δύο επίπεδα, μπορεί να φιλοξενήσει συναυλίες, συνέδρια και έχει αίθουσες για δραστηριότητες παιδιών. Είναι δημόσια και ανοιχτή σε όλους τους πολίτες.
Η Εθνική Λυρική Σκηνή του ΚΠΙΣΝ
Η ΕΛΣ μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 1.400 άτομα. Έχει σχήμα πετάλου και τα καθίσματα είναι τοποθετημένα στην πλατεία, αλλά και σε τρία διαφορετικά διαζώματα αμφιθεατρικά στο εσωτερικό της πλατείας. Η αίθουσα έχει γίνει με τις υψηλότερες προδιαγραφές της ακουστικής καθιστώντας το θέατρο κατάλληλο για λυρικά έργα, αλλά και για ηλεκτρονική μουσική και συναυλίες.
Το Κανάλι του ΚΠΙΣΝ
Πήραμε τον δρόμο δίπλα από το κανάλι και απολαύσαμε τη βόλτα μας. Ο ήλιος εκείνη τη στιγμή έδυε και σε αυτό το χρυσοκίτρινο χρώμα που αντικατοπτρίζονταν στα απέναντι κτίρια δημιουργώντας την πιο όμορφη στιγμή της ημέρας, δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε και το κλικ της φωτογραφικής μας μηχανής άναψε. Το αναψυκτήριο στο τέρμα του καναλιού ήταν γεμάτο από παρέες που απολάμβαναν το απογευματάκι τους, ενώ τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν με τις βάρκες στο κανάλι. Η εξάχρονη εγγονούλα μας, η Μελίτα, νοιώθοντας και αυτή την ελευθερία που της έδινε ο χώρος, δεν έπαψε να κάνει τροχό και ακροβατικές κινήσεις αντί να περπατάει, μαγνητίζοντας τα γύρω βλέμματα.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Anthomeli by Kathy and Callie (@anthomeli) στις
Εκείνες τις μέρες έτυχε να λαμβάνει χώρα και το φεστιβάλ μουσικής, το Summer Nostos Festival και γι αυτό είχε στηθεί εξέδρα μέσα στο κανάλι, όπου συγκρότημα ήδη είχε αρχίσει και έπαιζε κομμάτια τζαζ μπροστά στο κοινό που είχε πάρει θέση στο μικρό θεατράκι.
Ο Φάρος του ΚΠΙΣΝ
Από αυτήν την πλευρά που βρισκόμασταν μας δόθηκε η ευκαιρία να βγάλουμε φωτογραφίες αποτυπώνοντας όλο το μεγαλείο του κτιρίου. Ήδη βράδιαζε και το φωτιζόμενο κτίριο γινόταν ακόμα πιο εντυπωσιακό. Στην κορυφή του συγκροτήματος βλέπαμε κάτω από το μεγάλο στέγαστρο και 30 μέτρα πάνω από το έδαφος, το τελευταίο κτίριο που το ονομάζουν Φάρο. Είναι όλο από γυαλί και είναι το σημείο που διακρίνεται από μακριά, ωσάν ένας φάρος ειδικά όταν φωτίζεται. Πάνω από τον Φάρο μας έκανε εντύπωση το τεράστιο στέγαστρο -47 μέτρα ύψος από τη βάση του οικοπέδου- που στηρίζεται επάνω σε χαλύβδινα υποστυλώματα και έχει ηλιακά πάνελ. Φαντάζει από μακριά, σαν να αιωρείται.
Εμείς δεν καθίσαμε να απολαύσουμε τη μουσική τζαζ , γιατί η ώρα περνούσε και έπρεπε να δούμε την έκθεση αρχιτεκτονικής που λάμβανε χώρα στο κτίριο του Φάρου, αλλά και να προλάβουμε να πιάσουμε και θέση στην συναυλία ελληνικής μουσικής που θα δινόταν σε άλλη εξέδρα που είχε στηθεί στο χώρο αναψυχής και παιχνιδιών στο πάρκο. Ανεβήκαμε στο γυάλινο ασανσέρ και με απίστευτη ταχύτητα βρεθήκαμε στον τελευταίο όροφο του κτιρίου, στο Φάρο, απολαμβάνοντας έστω και στιγμιαία πανοραμική θέα της πλατείας. Εκεί ήταν η έκθεση Piece by Piece του Renzo Piano, Building Workshop που σχεδιάστηκε από τον ίδιο και την ομάδα του με παραστάσεις των αρχιτεκτονικών έργων τους των τελευταίων 30 χρόνων.
Renzo Piano
Γεννήθηκε στη Γένοβα της Ιταλίας το 1937 από μια γονείς που είχαν σχέση με τις κατασκευές. Σπούδασε στην Πολυτεχνική σχολή του Μιλάνου και το 1971 κέρδισε σε διαγωνισμό την κατασκευή του Centre Pompidou στη Γαλλία. Το 1981 ίδρυσε την δική του εταιρεία και έχει γραφεία στη Νέα Υόρκη, στη Γένοβα και στο Παρίσι. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία για τα έργα του και το 2013 χρίστηκε από τον Ιταλό πρωθυπουργό ισόβιος γερουσιαστής και το 2014 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ από το Πανεπιστήμιο Columbia.
Είδαμε και θαυμάσαμε όλα τα μεγάλα έργα τους σε μακέτες, που ανέλαβε το γραφείο ανά τον κόσμο. Η έκθεση, μας μετέφερε νοερά σε όλα αυτά τα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα αυτού του «δάσκαλου» της μοντέρνας αρχιτεκτονικής και ο θαυμασμός μας μεγάλος για αυτόν τον σπουδαίο αρχιτέκτονα και τους συνεργάτες του. Περιηγηθήκαμε στον χώρο αρκετή ώρα θαυμάζοντας την αρχιτεκτονική και τις καινοτόμες ιδέες του Renzo Piano. Οι μακέτες των έργων στημένες η κάθε μια επάνω σε τραπέζια προκαλούσαν το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό των επισκεπτών. Μπορούσαμε να καθίσουμε άνετα και να περιεργαστούμε τα έργα, να διαβάσουμε τις σχετικές πληροφορίες γι’ αυτά, καθισμένοι στις αναπαυτικές πορτοκαλί καρέκλες του σκηνοθέτη,που υπήρχαν γύρο από τα τραπέζια.
Σ’ ένα μεγάλο τραπέζι βρισκόταν η μακέτα του Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε όλη την έκτασή της μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο (2008-2016). Στα άλλα τραπέζια εκτίθονταν οι λεπτομερείς μακέτες των έργων του αρχιτέκτονα και του γραφείου του που κατασκευάστηκαν ανά τον κόσμο.
Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα έργων που ο επισκέπτης από τις μακέτες, τα σχέδια και τις φωτογραφίες μαθαίνει την ιστορία τους αρχίζοντας από το όραμα του αρχιτέκτονα έως και την κατασκευή τους. Εκπλαγήκαμε από την λεπτομέρεια των μακετών και θεωρώ πως είναι μια δύσκολη δουλειά να κατασκευάζεις μακέτες, αλλά βέβαια δυσκολότερο κατόπιν να κατασκευάζεις όλα αυτά τα σχέδια, να τα βλέπεις να υλοποιούνται και να γίνονται σπουδαία αρχιτεκτονικά δημιουργήματα. Εκπλαγήκαμε επίσης και μας έκανε εντύπωση η μεγάλη προσέλευση των τουριστών στην έκθεση. Αυτό μας χαροποίησε και σκεφτήκαμε πως το ΚΠΙΣΝ άρχισε να γίνεται πόλος έλξης και γι’ αυτούς.
Info: Η έκθεση είναι ο τελευταίος σταθμός μιας πορείας που χάραξε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ξεκίνησε το 2013 με την έκθεση στη Νέα Υόρκη, το 2014 με την έκθεση στην Πάντοβα της Ιταλίας, συνέχεια το 2015 με την έκθεση στη Σαγκάη και τώρα το 2017 στην Αθήνα.
Ήδη η μέρα έδινε τη θέση της στη νύχτα, αλλά εμείς ευτυχώς βγαίνοντας από την έκθεση, προλάβαμε και βγάλαμε πανοραμικές φωτογραφίες της Αθήνας από ψηλά. Ο χώρος είναι ιδανικός για φωτογραφίες, αφού από την πλατεία του Φάρου, μας δόθηκε η ευκαιρία να απολαύσουμε περιμετρικά 360ο , την Αθήνα.
Το πάρκο του ΚΠΙΣΝ
Κατεβήκαμε από τον Φάρο περπατώντας επάνω από το κτίριο, στο κεκλιμένο πάρκο που βρίσκεται 30 μέτρα πάνω από το έδαφος και λειτουργεί και ως πράσινο στέγαστρο για την Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Λυρική σκηνή. Οι ευωδιές μας κατέκλυσαν και εμείς περπατούσαμε σαν να αιωρούμασταν μεταξύ γης και ουρανού. Περπατούσαμε σε ένα διάδρομο με κρυφό φωτισμό και γύρω μας το φασκόμηλο, οι δάφνες, το δεντρολίβανο και πιο μακριά τα ελαιόδεντρα, και οι αμυγδαλιές μαζί με τα κυπαρίσσια συνέθεταν ένα μαγευτικό τοπίο. Μια διαδρομή κατηφορική, περίπου 500 μέτρων, που πραγματικά την απολαύσαμε.
Σε αυτό βέβαια βοήθησε και η ανεβασμένη μας διάθεση που παρά την κούραση των ωρών δεν πτοηθήκαμε και τραγουδώντας φθάσαμε στη υπαίθρια μουσική σκηνή που ήδη είχε αρχίσει το πρόγραμμά της. Σε απόλυτη ησυχία οι μελωδικές φωνές των καλλιτεχνών ηχούσαν μέσα στη νύκτα, δίνοντας σε όλους τους παρευρισκόμενους μια αίσθηση ευφορίας, χαράς και ευχαρίστησης.
Πήραμε το δρόμο της επιστροφής, αφού βέβαια περάσαμε για να κάνουμε και το χατίρι της εγγονής μας και από την παιδική χαρά του πάρκου.
Δείτε περισσότερες ιδέες για μια Βόλτα στην Αθήνα
(#pame_ mia_volta_anthomeli)
Πάμε μια Βόλτα Ανθομέλι (με δωρεάν εκτυπώσιμο)
Μια Κυριακή στης Ακρόπολης τα μέρη
Δωρεάν είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
Γνωρίστε τα in στέκια της Αθήνας
Ξεναγός των παιδιών μου στην Ακρόπολη και το νέο Μουσείο της Ακρόπολης
Οι εντυπώσεις μου από αυτόν τον τόπο είναι άριστες. Είμαι σίγουρη πως και την επόμενη φορά που θα βρίσκομαι στην Αθήνα πάλι εκεί θα πάμε βόλτα. Γιατί σε αυτό τον χώρο πολλά πράγματα μπορεί κανείς να κάνει ή να δει μόνος του ή και μαζί με τα παιδιά του! Είναι ένας τόπος που τόσο ο Αθηναίος, όσο και ο τουρίστας μπορεί να περάσει υπέροχα, είτε βλέποντας τις εκθέσεις που διοργανώνονται, είτε να διαβάσει και να ενημερωθεί στη βιβλιοθήκη, είτε να παρακολουθήσει παραστάσεις της Λυρικής σκηνής, αλλά ακόμα και να περάσει κάποιες ώρες ξεγνοιασιάς μέσα σε ένα υπέροχο διαμορφωμένο υπαίθριο πάρκο μαζί με τα παιδιά του. Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να πάτε μια βόλτα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος!
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος:
Λεωφόρος Συγγρού 364, 17674 Καλλιθέα, Αττικής Ελλάδα
Είναι σίγουρο πως θα ενθουσιαστείτε, όπως ενθουσιαστήκαμε και εμείς. Καλή σας βόλτα και μη ξεχνάτε πως και η βόλτα είναι πολιτισμός, όταν γίνεται σε έναν τέτοιο άριστο χώρο πολιτισμού.
Mαμά Μαρία
Pin for later
Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.
Εκπληκτικός χώρος! Ψυχαγωγία για όλους! Και αυτό που μου αρέσει πολύ είναι που μπορεί κάποιος να ικανοποιήσει και των παιδιών του τα θέλω αλλά και τα δικά τους! Εκθέσεις, συναυλίες, βόλτα! Είναι σίγουρο πως στην επόμενη επίσκεψή μας στην Αθήνα θα το επισκεφτούμε!
Εντυπωσιακό! ελπίζω να το βάλουμε στο πρόγραμμα μέσα στον Αύγουστο!
Είναι σίγουρο πως θα το λατρέψετε! Και μην ξεχάσεις το εκτυπώσιμο “Πάμε μία βόλτα”!