ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι

  Το Rothenburg ob der Tauber βρίσκεται στη Γερμανία, στο κρατίδιο της Βαυαρίας, 104 χλμ. δυτικά από τη Νυρεμβέργη σε ένα οροπέδιο πάνω από τον ποταμό Tauber. Η πόλη πήρε το όνομά της από το κόκκινο χρώμα (Rot) που έχουν οι στέγες των σπιτιών της, το (Burg) που σημαίνει οχυρωμένος οικισμός και το “ob der Tauber“, που σημαίνει, πάνω από τον ποταμό Tauber. Από τα τέλη του Μεσαίωνα ως το 1803 ήταν μια ελεύθερη αυτοκρατορική πόλη. Έφθασε στο απόγειο της ευημερίας τον 15ο αι. και ήταν μεγαλύτερη σε πληθυσμό ακόμη και από το Μόναχο και τη Φραγκφούρτη! Το Rothenburg ob der Tauber  (Ρότενμπουργκ ομπ ντερ Τάουμπερ) είναι πολύ γνωστό παγκοσμίως, με 2.500.000 τουρίστες κάθε χρόνο να το επισκέπτονται για να γνωρίσουν την πολύ καλά διατηρημένη μεσαιωνική παλιά  πόλη του, τα αξιοθέατα, αλλά και γιατί είναι μια από τις πόλεις του  Ρομαντικού δρόμου (Romantische strasse) που διαπερνά τη Νότια Γερμανία. Το ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber είναι μαγευτικό!!

  Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι 1
  Ένα όμορφο και περιποιημένο σπίτι έξω από το Rothenburg ob der Tauber

  Παραμυθένια πόλη είχε ονομάσει την ρομαντική κωμόπολη, Rothenburg ob der Tauber και ο συνθέτης Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και δεν είχε άδικο. Την ίδια εκείνη ομορφιά  τη βλέπουμε και εμείς σήμερα, αφού ο μεσαιωνικός χαρακτήρας της έχει μείνει σχεδόν αναλλοίωτος ως τις μέρες μας. Πολλά είχα διαβάσει για την πόλη αυτή και η επιθυμία μου να τη δω ήταν μεγάλη.

  Τελικά τα καταφέραμε και στα ταξίδια μας στην Ευρώπη την επισκεφθήκαμε δυο φορές. Μια φορά όταν κάναμε την οδική διαδρομή του ρομαντικού δρόμου της Γερμανίας (Romantic road) περνώντας από την κάθε πόλη ξεχωριστά και την άλλη φορά σε ένα ταξίδι μας όταν γνωρίσαμε την κεντρική Γερμανία. Και τις δυο φορές μας ενθουσίασε αφού δεν  έχει καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς των πολέμων και νομίζω πως δίκαια κρατάει τα σκήπτρα της πιο καλοδιατηρημένης μεσαιωνικής πόλης.

  Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι 3
  Ένα μεγάλο μέρος του ιστορικού κέντρου του Rothenburg ob der Tauber είναι πεζοδρομημένο με τα καφέ να καταλαμβάνουν μέρος των δρόμων
  Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι 5
  Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι 80

  Ο Ρομαντικός δρόμος της Γερμανίας (Romantische strasse)

  Η πόλη  Rothenburg ob der Tauber βρίσκεται στο μέσον σχεδόν του ρομαντικού δρόμου (Romantische strasse–Romantic road). Ο δρόμος είναι ο πιο γνωστός και όμορφος δρόμος της Γερμανίας, γεμάτος από μεσαιωνικές ιστορικές πόλεις με κάστρα και πύργους. Δεν φτάνει όμως αυτό για να χαρακτηριστεί όμορφος και ρομαντικός ο δρόμος αυτός. Είναι όμορφη και η φύση που τoν περιβάλλει. Ο ρομαντικός δρόμος στην αρχή φιδογυρίζει ανάμεσα σε καταπράσινες κοιλάδες τις σπαρμένες  με αμπέλια. Στο τέλος του φτάνει ως τα άγρια βουνά των Άλπεων με τα δάση τους που έρχονται να συμπληρώσουν την ομορφιά του. Η Romantische strasse ξεκινά από την πόλη Wurzburg και καταλήγει στην πόλη Fussen στις Άλπεις, στα σύνορα με την Αυστρία, περνώντας και από άλλες μικρότερες ή μεγαλύτερες πόλεις αλλά και από όμορφα μεσαιωνικά χωριά.

  Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι 7
  Το Rothenburg ob der Tauber

  Από το Rothenburg ob der Tauber, που είναι μια από τις πόλεις του ρομαντικού δρόμου της Γερμανίας, περνάει και ένας άλλος ακόμα ξακουστός δρόμος, η Βurgenstrasse. Η Βurgenstrasse είναι περίπου 530 χλμ. και εμείς κατά τη διαδρομή μας διανύσαμε ένα μικρό μέρος της μόνο. Είναι ο δρόμος με τα βασιλικά ανάκτορα και αυτός που χρησιμοποιούσαν οι παραθεριστές από το 1945 για να φτάσουν στους τόπους των διακοπών τους. Στη διαδρομή του συναντά κανείς πύργους και επαύλεις και γι αυτό ονομάστηκε οδός των Πύργων. Από το 1994 η Βurgenstrasse επεκτάθηκε και φτάνει έως και την Πράγα (διαδρομή 1000 χλμ.). 

  Rothenburg ob der Tauber

  Ξεκινήσαμε από τη Νυρεμβέργη και παίρνοντας τον επαρχιακό δρόμο Β14 και όχι τον αυτοκινητόδρομο, “βάλαμε πλώρη” προς Rothenburg ob der Tauber. Η απόφασή μας να πάρουμε τον μικρότερο δρόμο ήταν η καλύτερη. Όταν διανύουμε τους μικρότερους δρόμους έχουμε την άνεση να δούμε τοπία απίστευτης ομορφιάς, μικρά χωριουδάκια με όμορφα περιποιημένα σπίτια, και να απολαύσουμε τη διαδρομή χωρίς το άγχος του αυτοκινητόδρομου με τα πολλά αυτοκίνητα και τις νταλίκες. Ο λόγος του να επιλέξουμε τους μικρούς δρόμους ήταν μόνο αυτός και δεν ήταν, όπως ίσως φαντάζεστε για να αποφύγουμε τα διόδια των αυτοκινητόδρομων. Έτσι κι αλλιώς στη Γερμανία, σε όλους τους δρόμους της, δεν υπάρχουν διόδια.

  Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι 9
  Οι μικρότεροι δρόμοι στη Γερμανία είναι καλοφτιαγμένοι και απίστευτης ομορφιάς όσον αφορά τη φύση.
  Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι 11
  Σπίτια κρυμμένα θαρρείς μέσα στα μικρά δασύλλια και περιτριγυρισμένα από απέραντα λιβάδια

  Διαμονή

  Οι συντεταγμένες στο  GPS έδειχναν τον προορισμό μας που ήταν το  stell platz που θα διανυκτερεύαμε και βρισκόταν έξω από την πόλη. Μετά από μια μαγευτική διαδρομή περίπου μιας ώρας, φτάσαμε σε ένα πραγματικά υπέροχο, καθαρό και πολύ μεγάλο χώρο παρκαρίσματος αυτοκινούμενων. Ήταν γεμάτος και με δυσκολία βρήκαμε μία θέση παρκαρίσματος. Δεν το περιμέναμε, ίσως πάλι έπρεπε να το περιμένουμε γιατί το Rothenburg ob der Tauber είναι μια άκρως τουριστική πόλη. Στην αρχή αγχωθήκαμε αρκετά, γιατί είχε αρχίσει να νυχτώνει κιόλας. Όμως μετά από αναζήτηση διαπιστώσαμε πως το stell platz χωριζόταν σε δυο μέρη και αυτό μας έδωσε μια ανάσα ανακούφισης, όταν επιτέλους παρκάραμε και κόψαμε το εισιτήριο της διανυκτέρευσης.

  Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι 13
  Parkplatz P2 Nordlinger strasse Rothenburg ob der Tauber
  GPS   N49.37104°  E010.18300°

  Stell platz ή camper stop ή camping park είναι χώροι στάθμευσης αυτοκινούμενων, με ένα μικρό αντίτιμο διανυκτέρευσης, παροχής ρεύματος, παροχής καθαρού νερού, καθαρισμό τουαλέτας και βρόμικων νερών. Δεν είναι camping!

  Για τη διαμονή σας συμβουλευτείτε τον παρακάτω χάρτη:  Booking.com

  Το επόμενο πρωί ξεκινήσαμε για την εξερεύνηση της παλιάς  μεσαιωνικής πόλης που περιστοιχίζεται από μεγάλα τείχη. Τα πιο καλοδιατηρημένα τμήματα αυτού του τείχους βρίσκονται γύρω από  το Spitaltor. Από το μέρος εκείνο μπήκαμε και εμείς στην πόλη. Οι εικόνες που αντικρίσαμε καθώς περπατούσαμε στην Rotergasse μας μετέφεραν αμέσως σε μιαν άλλη εποχή,  σε μια  παραμυθένια μικρή πόλη πραγματικά ανέγγιχτη από το χρόνο!  Ξύλινα σπίτια με τα μπαγδατί, κόκκινες στέγες, σιντριβάνια στη μέση των δρόμων γεμάτα λουλούδια, πλακόστρωτα δρομάκια, άμαξες άλλης εποχής!

  Στο ιστορικό κέντρο του Rothenburg ob der Tauber

  Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι 15
  Τα περιποιημένα σπίτια του Rothenburg ob der Tauber σε μαγεύουν από την πρώτη ματιά!
  Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι 17
  Χαρακτηριστικό των μεσαιωνικών σπιτιών τα μπαγδατί και οι τριγωνικές σκεπές τους. Δεν είναι ένα παραμυθένιο σπίτι;

  Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς σε αυτή την όμορφη πόλη! Πραγματικά είναι μια πόλη παραμυθένια, όπου ο χρόνος έχει σταματήσει στον μεσαίωνα. Είχαμε την εντύπωση πως ζούσαμε σε κείνη την εποχή αφού όλα ήταν όπως τότε. Τα κουκλίστικα χρωματιστά σπίτια με τις  τριγωνικές στέγες τους και με τα λουλούδια στα παράθυρα, ανέδυαν με την αρχιτεκτονική τους μια μοναδική μεσαιωνική ατμόσφαιρα. Το μόνο που μας θύμιζε πως ήμασταν στη σημερινή εποχή ήταν τα καφέ, τα μαγαζιά, τα αυτοκίνητα και ο κόσμος που μας περιέβαλλε.

  Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι 19
  Οι πύργοι, που ήταν είσοδοι κατά τον Μεσαίωνα της πόλης είναι διάσπαρτοι μέσα στην πόλη.
  Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι 21
  Ο ψηλότερος πύργος του Rothenburg ob der Tauber

  Το δημαρχείο (Rathaus) του Rothenburg ob der Tauber

  Φτάσαμε στη μεγάλη όμορφη και ζωντανή πλατεία Markt platz με το δημαρχείο που ήτανε γεμάτη με κόσμο. Το επιβλητικό δημαρχείο (Rathaus) του Rothenburg ob der Tauber  είναι ένα κτίριο γοτθικού ρυθμού με τον πύργο στη στέγη του (είναι η πλευρά με το λευκό χρώμα του 1250). Έχει όμως και πρόσθετα αναγεννησιακά στοιχεία (1570) με τις καμάρες στο κάτω μέρος του. Ο πύργος του δημαρχείου είναι επισκέψιμος και πολλοί ήταν αυτοί που ανέβαιναν ψηλά για να θαυμάσουν την πανοραμική θέα της πόλης και ολόκληρης της κοιλάδας Tauber. Εμείς ούτε καν το τολμήσαμε, γιατί σκεφτήκαμε πως τα 220 παλαιά σκαλιά που προς το τέλος του γίνονταν και επικίνδυνα στενά, όπως μάθαμε, θα ήταν αρκετά για να μας εξουθενώσουν!  

  Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι 23
  Το Δημαρχείο (Rathaus) στην πλατεία Markt platz του ιστορικού κέντρου του Rothenburg ob der Tauber
  Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι 25
  Πλατεία Markt platz

  Πολλοί βέβαια ήταν και αυτοί που κάθονταν στα σκαλιά του και απολάμβαναν την όμορφη μέρα. Καλοτύχιζαν τον εαυτό τους, όπως και εμείς, που βρίσκονταν σε αυτή τη μεσαιωνική ιστορική πλατεία. Γύρω από την πλατεία τα μεσαιωνικά κτίρια το ένα καλύτερο από το άλλο συμπλήρωναν την εικόνα του Μεσαίωνα. Εμείς όλοι προσπαθούσαμε ο καθένας  με την φωτογραφική του μηχανή να αποτυπώσουμε την ομορφιά της

  Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι 27
  Αυθεντικά μεσαιωνικά σπίτια στο παραμυθένιο Rothenburg ob der Tauber  
  Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι 29
  Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι 81
  Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι 31
  Συντριβάνια από την εποχή του Μεσαίωνα υπάρχουν διάσπαρτα μέσα στην πόλη

  Τι μπορείτε να αγοράσετε από το Rothenburg ob der Tauber

  Το Rothenburg ob der Tauber είναι μια ζωντανή πόλη, φορτωμένη από δεκάδες τουρίστες, με πολλά μαγαζάκια με σουβενίρ με όμορφες διακοσμημένες πινακίδες, καφέ, εστιατόρια, ξενοδοχεία και ξενώνες. Τα μικρά παραδοσιακά μαγαζιά που βρίσκονταν στα πλαϊνά πλακόστρωτα δρομάκια της πόλης ήταν φορτωμένα με παραδοσιακά προϊόντα, αλλά και με χριστουγεννιάτικα παιχνίδια μέσα στο κατακαλόκαιρο.

  Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι 33
  Τα παραδοσιακά ποτήρια μπύρας της Γερμανίας είναι ένα ωραίο αναμνηστικό δώρο
  Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι 35
  Οι βιτρίνες τους είναι γεμάτες από ξύλινα ομοιώματα σπιτιών της παραμυθένιας πόλης

  Ιστορικά στοιχεία που αξίζει να διαβάσετε για το πώς διατηρήθηκε ως τις μέρες μας η μεσαιωνική αυτή πόλη

  Στις 31 Μαρτίου του 1945 βόμβες έπεσαν πάνω στην πόλη από 16 συμμαχικά αεροσκάφη, σκοτώνοντας 37 ανθρώπους. Καταστράφηκαν 306 σπίτια, 6 δημόσια κτίρια και προκλήθηκαν και άλλες ζημιές. Ένας Αμερικάνος υψηλόβαθμος στρατιωτικός όμως, γνωρίζοντας την ιστορική σημασία και την ομορφιά του  Rothenburg ob der Tauber,  διέταξε να σταματήσει ο βομβαρδισμός και να γίνει διαπραγμάτευση εντός 3 ωρών για την παράδοση της πόλης. Ο στρατιωτικός Γερμανός διευθυντής εγκατέλειψε την πόλη, αγνοώντας τη διαταγή του Χίτλερ, να υπερασπίζονται τις πόλεις τους μέχρις εσχάτων. Έτσι, η πόλη σώθηκε.

  Οι κάτοικοί της μετά τον πόλεμο, επισκεύασαν τις ζημιές από τον βομβαρδισμό, με δωρεές από όλο τον κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο η πόλη διατήρησε τον μεσαιωνικό χαρακτήρα της και τα αυθεντικά κτίρια της εποχής εκείνης. Τα ονόματα των δωρητών, γραμμένα επάνω σε τούβλα, υπάρχουν επάνω στους τοίχους διάφορων κτιρίων μέσα στην πόλη.

  Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι 37
  Όλο το ιστορικό κέντρο της πόλης περπατιέται πολύ εύκολα, γιατί έχει μεγάλους δρόμους εν συγκρίσει με την εποχή που χτίστηκε. 
  Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι 39
  Ένας ακόμα ξεκούραστος τρόπος για να γνωρίσετε όλη την παραμυθένια πόλη!

  Όμορφα σημεία του Rothenburg ob der Tauber

  Την ομορφιά όμως της πόλης πραγματικά την είδαμε όταν μπήκαμε στις γειτονιές της. Ο φωτογραφικός μας φακός έπιασε λεπτομέρειες, από όμορφες γωνιές. Μικροί φροντισμένοι κήποι με λουλούδια, προσόψεις βαμμένες και καθαρές, αλλά και όμορφα παράθυρα με κιγκλιδώματα από εκείνη την μακρινή εποχή. Ήταν μερικά στοιχεία όμορφα από αυτά που κάνουν μια πόλη να ξεχωρίζει από μια άλλη. Δεν ήταν όμως μόνο τα περιποιημένα σπίτια τους. Ήταν και οι καθαροί πλακόστρωτοι δρόμοι που παρ’ όλη την πληθώρα των τουριστών δεν βλέπαμε κάτω ούτε ένα σκουπιδάκι πεταμένο.

  Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι 41
  Δεν είναι όμορφη αυτή η πρόσοψη του σπιτιού;
  Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι 43
  Μπορεί να μην είναι μεσαιωνικό το σπίτι αυτό στο  Rothenburg ob der Tauber αλλά ομολογουμένως είναι πολύ όμορφο!
  Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι 45
  Τα κάγκελα χρονολογούνται από το 1772 όπως αναγράφεται επάνω σε αυτά
  Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι 47
  Τα λουλούδια στο περβάζι του παράθυρου είναι απαραίτητα σε όλα τα σπίτια στη Γερμανία.
  Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι 49
  Γιατί το δέντρο να εμποδίζει στο πεζοδρόμιο; Έγινε διακοσμητικό στοιχείο του σπιτιού!

  Τα αυθεντικά τείχη του Rothenburg ob der Tauber

  Περιπλανηθήκαμε πολλή ώρα στους δρόμους της πόλης και φτάσαμε στο τέρμα του ιστορικού κέντρου, στον πύργο Kingentor, όπου εκεί θαυμάσαμε τα καλοδιατηρημένα μεσαιωνικά τείχη που την περιβάλλουν έως και σήμερα. Ανεβήκαμε επάνω στις επάλξεις των τειχών και περπατήσαμε πάνω στα τείχη από όπου η θέα του τοπίου που αντικρίσαμε πραγματικά ήταν μαγευτική. Η πόλη διατηρεί τα τείχη που την περιβάλλουν και έχουν κτιστεί από το 1350. Σε όλο το μήκος των τειχών υπάρχουν 12 πύργοι οι οποίοι είναι και οι είσοδοι του ιστορικού κέντρου της πόλης. 

  Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι 51
  Από το σημείο αυτό ξεκινάει ένα σκεπαστό τείχος γύρω από την πόλη μήκους 2 χλμ. που καταλήγει στην αρχική πύλη που μπήκαμε, στον Spitaltor
  Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι 53
  Από την εξωτερική πλευρά της πόλης βλέπουμε πως τα σπίτια είναι κτισμένα κολλητά στα μεσαιωνικά τείχη.
  Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι 55
  Η μεσαιωνική πύλη – είσοδος του παραμυθένιου Rothenburg ob der Tauber

  Πριν κατευθυνθούμε στο πιο πολυφωτογραφημένο σημείο της πόλης είπαμε να κάνουμε και μια στάση για μια ανάσα δροσιάς, αλλά και γεύσης. Μας είχαν κάνει εντύπωση τα γλυκά που βλέπαμε σε όλες τις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων και θελήσαμε να τα δοκιμάσουμε. Τα ονομάζουν Schneeball (Snowball) δηλ. χιονόμπαλα και είναι τα παραδοσιακά γλυκά του  Rothenburg ob der Tauber. Τα παρασκευάζουν με λωρίδες ζύμης τυλιγμένες σφαιρικά που τις καλύπτουν με σοκολάτα ή ζάχαρη άχνη αφού πρώτα τις τηγανίσουν. Η γνώμη μας ήταν πως ενώ  σε προκαλούσε να το δοκιμάσεις, στην τελική δεν ήταν και τίποτα το ιδιαίτερο.

  Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι 57
  Τα παραδοσιακά γλυκά του  Rothenburg ob der Tauber, τα Schneeball

  Στο σημείο όπου βρισκόμασταν βλέπαμε από μακριά το ψηλό καμπαναριό μιας  εκκλησίας. Φυσικά δεν ήταν δυνατόν να μην την επισκεφθούμε. Στα ταξίδια μας στην Ευρώπη συνηθίζουμε να επισκεπτόμαστε τις εκκλησίες των πόλεων, γιατί τις έχουν ανοικτές ως αξιοθέατο. Πολλές από αυτές βέβαια είναι, αλλά και γιατί επίσης τις χρησιμοποιούν και ως χώρους για κάποιες ιδιαίτερες εκθέσεις. Βέβαια πολλές από αυτές έχουν και τέμπλα που έχουν γίνει από χέρια μεγάλων καλλιτεχνών και είναι πραγματικά έργα τέχνης. Ο οδηγός μου (Explorer-οδηγοί του κόσμου) έλεγε πως ήταν ο ναός του Αγίου Ιακώβου (St. Jacos) που έχει χτιστεί από το 1373-1464.Το τέμπλο του “Holy Blood”, είναι ένα αριστούργημα της Γερμανικής ξυλογλυπτικής. Μια μεγάλη πραγματικά γοτθική εκκλησία που μας εντυπωσίασε το μέγεθός της, συγκρινόμενη βέβαια με τα γύρω χαμηλά σπίτια.

  Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι 59
  Δείτε το μέγεθος της εκκλησίας εν συγκρίσει με τους ανθρώπους

  Το Plonlein, το σήμα κατατεθέν του Rothenburg ob der Tauber

  Μετά πήραμε τον πλακόστρωτο δρόμο Obere Schmiedgasse. Είναι ο πιο εμπορικός δρόμος της πόλης γεμάτος από πολλά καταστήματα. Κατηφορίσαμε μαζί με δεκάδες τουρίστες για να φτάσουμε στο πιο αναγνωρίσιμο και γνωστό σημείο της πόλης, το Plonlein. Το σημείο όπου η γραφική εικόνα του είναι το σήμα κατατεθέν του Rothenburg ob der Tauber.

  Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι 61
  Το σημείο Plonlein είναι το πιο χαρακτηριστικό και πολυφωτογραφημένο σημείο της πόλης.

  Αυτή τη φωτογραφία με το χαρακτηριστικό σπίτι, το σιντριβάνι μπροστά  και τους δυο πύργους που ήταν οι πύλες της πόλης στον Μεσαίωνα, πιστεύω την έχουν αποθανατίσει εκατομμύρια επισκέπτες με τον φωτογραφικό τους φακό. Και εκεί, λοιπόν, που είχαμε πάρει φόρα και δεν ξέραμε τι να πρωτοδούμε και πως θα φωτογραφηθούμε μας ήρθαν και οι πρώτες σταγόνες βροχής. Εμείς όμως ως προνοητικοί τουρίστες βγάλαμε αμέσως από τα σακίδιά μας τα αδιάβροχά μας από όπου και οι αναμνηστικές φωτογραφίες μας.

  Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι 63
  Το γραφικό σημείο Plonlein με τους δυο πύργους και το μεσαιωνικό σπίτι που χαρακτηρίζει το Rothenburg ob der Tauber.

  Στο Rothenburg ob der Tauber γυρίστηκαν πολλές κινηματογραφικές ταινίες, όπως η ταινία  «Πινόκιο» του Walt Disney, η ταινία «Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου», η ιαπωνική ταινία κινουμένων σχεδίων «Ζάχαρη, μια μικρή νεράιδα χιόνι», όπου η πρωταγωνίστρια ζει στο Rothenburg ob der Tauber και γι αυτό είναι και δημοφιλής προορισμός για τους Ιάπωνες τους οποίους βλέπαμε σε πάρα πολλά γκρουπ.

  Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι 65
  Rothenburg ob der Tauber. Ορδές τουριστών πηγαίνουν προς το Plonlein

  Μουσεία στο Rothenburg ob der Tauber

  Μουσεία της πόλης δεν επισκεφθήκαμε, γιατί οι ομορφιές της ήταν τόσες πολλές που δεν θελήσαμε να κλειστούμε σε ένα μουσείο και να «χάσουμε» την ώρα μας. Το  Ρότενμπουργκ ομπ ντερ Τάουμπερ όμως έχει  πολλά μουσεία για όλες τις προτιμήσεις και όλες τις ηλικίες. Πολλοί ταξιδιώτες επισκέπτονται το Μουσείο μεσαιωνικών εγκλημάτων (Mittelalterliches Kriminalmuseum) που είναι για άλλους συναρπαστικό ενώ για άλλους μακάβριο. Η δική μου πρόταση είναι το Μουσείο Χριστουγέννων (Christmas Museum), που λειτουργεί όλο το χρόνο, και εκεί μπορεί κανείς να δει την εξέλιξη του Χριστουγεννιάτικου στολισμού ανά τους αιώνες ξεκινώντας από το 18ο αι.  έως και σήμερα. Ίσως τώρα που το σκέφτομαι θα ήταν μια καλή ιδέα να το είχαμε επισκεφθεί.

  Μια ακόμα όμως καλύτερη ιδέα- πρόταση που θα κάνω προς εσάς θα ήταν εάν θελήσετε να κάνετε ένα χριστουγεννιάτικο ταξίδι να επισκεφθείτε το Rothenburg ob der Tauber, γιατί θα σας ενθουσιάσει, αφού είναι από τα ελκυστικότερα μέρη της Ευρώπης όλο τον χρόνο, και φαντάζομαι  πως τα Χριστούγεννα θα είναι όλα ακόμα πιο όμορφα!!!

  Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι 67
  Οι βιτρίνες των καταστημάτων του Rothenburg ob der Tauber είναι στολισμένες όλο το χρόνο με χριστουγεννιάτικα στολίδια!

  Όταν βραδιάζει στην πόλη!

  Την ομορφιά της πόλης την ημέρα, την διαδέχθηκε η ομορφιά της νύχτας και απολαύσαμε την μοναδική ατμόσφαιρά της γεμίζοντας τις καρδιές μας με ευτυχία όταν το ήρεμο πορτοκαλοκίτρινο φως που φωτίστηκε η πόλη, μας έλουσε. Παρόλο που οι πόλεις στη Γερμανία ακόμη και το καλοκαίρι αδειάζουν μόλις βραδιάσει, αυτή κράτησε τον κόσμο στις πλατείες  και στα καφέ έως και πολύ αργά. Η πόλη το βράδυ ήταν ακόμη πιο όμορφη με τα φωτισμένα κτίρια και τις όμορφες φωτισμένες βιτρίνες τις γεμάτες με πανέμορφα σουβενίρ και άλλα ιδιαίτερα διακοσμητικά.

  Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι 69
  Κόσμος πολύς κάθεται στα σκαλιά του Δημαρχείου ειδικά το βράδυ που ανάβουν τα φώτα και η ατμόσφαιρα είναι λίγο πιο ήρεμη.
  Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι 71
  Ο ψηλός μεσαιωνικός πύργος του Δημαρχείου που θα μπορούσατε να ανεβείτε την ημέρα για μια πανοραμική θέα της πόλης
  Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι 73
  Το βράδυ πέφτει και οι δρόμοι σε λίγο θα αδειάσουν.

  Εμείς περάσαμε το βράδυ μας συντροφιά με ένα ζευγάρι Ελλήνων που γνωρίσαμε στο stell platz που διανυκτερεύαμε και  κάναμε παρέα. Περπατήσαμε ξανά και ξανά στους όμορφους δρόμους  μαγεμένοι και από τη βραδινή φωτισμένη πόλη  και τελικά καθίσαμε σε ένα όμορφο στέκι για πίτσα ανταλλάσσοντας τις ταξιδιωτικές μας εμπειρίες.

  Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι 75
  όμορφο στέκει μας κράτησε συντροφιά εκείνο το όμορφο βράδυ στο Rothenburg ob der Tauber

  Θα θέλαμε να μέναμε περισσότερο περπατώντας στους δρόμους της πόλης, όπως έχουμε συνηθίσει ως Έλληνες, αλλά δυστυχώς μετά τις 22.00 οι δρόμοι είχαν αδειάσει από κόσμο έτσι κι εμείς αναγκαστικά επιστρέψαμε στη βάση μας.

  Διαβάστε επίσης στο Ανθομέλι:

  Χιλιομετρικές αποστάσεις από άλλες πόλεις της Γερμανίας

  Το Rothenburg ob der Tauber απέχει από το Μόναχο 250 χλμ. από τη Φραγκφούρτη 180 χλμ., τη Νυρεμβέργη 110 χλμ. τη Στουτγάρδη150 χλμ. και τη Χαϊδελβέργη 160 χλμ.. Η πόλη έχει μια πολύ καλή οδική επικοινωνία με όλες τις μεγάλες πόλεις και ένα πυκνό σιδηροδρομικό δίκτυο τις συνδέει με αυτές που θα σας διευκολύνει να την επισκεφθείτε έστω και για μια μονοήμερη εκδρομή εάν βρίσκεστε σε μια από τις παραπάνω πόλεις. Φυσικά για μια πιο ολοκληρωμένη επίσκεψη των μεσαιωνικών πόλεων της Γερμανίας σας προτείνω να πραγματοποιήσετε το οδικό ταξίδι του ρομαντικού δρόμου (Romantische strasse), όπου εκεί μπορείτε να απολαύσετε δεκάδες όμορφες πόλεις με τα χαρακτηριστικά των περασμένων αιώνων. Χωρίς αμφιβολία όμως το Rothenburg ob der Tauber είναι η ωραιότερη πόλη της ρομαντικής οδού.

  Το Rothenburg ob der Tauber, αυτή η όμορφη Γερμανική πόλη μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και θα μας μείνει αξέχαστη. Μας έκανε να ζήσουμε σε ένα παραμυθένιο κόσμο περιπλανώμενοι στα δρομάκια της και να απολαύσουμε κάθε τι που βλέπαμε σαν να βρισκόμασταν στον Μεσαίωνα.

  Ταξίδι στο Rothenburg ob der Tauber, μια πόλη σαν παραμύθι 77
  Και ένα μεσαιωνικό πηγάδι!

  Η πόλη αυτή καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε μια προσωπική λίστα μικρότερων πόλεων που έχω κάνει, γιατί μου αρέσει να επισκέπτομαι και να γνωρίζω αυτές τις μικρές πόλεις, τα μικρά διαμάντια της Ευρώπης. Καλές και οι πρωτεύουσες των κρατών, αλλά καλύτερες αυτές οι  μικρές πόλεις με την ηρεμία τους και την ομορφιά τους.

  Σας ευχαριστώ, που διαβάσατε ακόμη μια προσωπική ταξιδιωτική μας εμπειρία, μέσω του blog Ανθομέλι,  και σας υπόσχομαι πως σύντομα θα είμαι και πάλι κοντά σας με πολλές και διαφορετικές ταξιδιωτικές εκπλήξεις. Θα χαρώ να μου γράψετε τις εντυπώσεις σας από τα όσα διαβάσατε και είδατε μέσα από τις προσωπικές φωτογραφίες μας αλλά και να σας βοηθήσω σε περίπτωση που θέλετε να ταξιδέψετε κι εσείς εκεί. 

  Υ.Γ. Αν αγαπάτε τα ταξίδια μπορείτε να διαβάσετε κι άλλες πληροφορίες στην κατηγορία Ταξίδια του Ανθομέλι κι είτε να ταξιδέψετε νοερά μαζί μας, είτε να ενημερωθείτε για ένα μελλοντικό σας ταξίδι. 

  Με αγάπη

  μαμά Μαρία από το Ανθομέλι


  Διαβάστε επίσης στο Ανθομέλι:

  Rothenburg ob der Tauber, Germany

  Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

  mama Maria
  mama Maria
  Γεια σας! Είμαι η Μαρία, μητέρα της Κατερίνας και της Κάλης Εδώ και και χρόνια ταξιδεύουμε με το σύζυγό μου σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα με το αυτοκινούμενό μας. Έχουμε επισκεφθεί μεγάλες και μικρές πόλεις, χωριά απόμερα και χωριά διάσημα, έχουμε γνωρίσει αξιοθέατα και μνημεία που δεν θα μπορούσαμε να τα γνωρίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Τις ταξιδιωτικές αυτές εμπειρίες, πλαισιωμένες με δικές μας φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και εξτρά πληροφορίες τις γράφω με το όνομα μαμά Μαρία και θα τις βρείτε στην κατηγορία ΤΑΞΙΔΙΑ του blog anthomeli

  30 ΣΧΟΛΙΑ

   • Με ικανοποιεί πάρα πολύ που μπόρεσα,μέσα από τις φωτογραφίες και τα γραφόμενά μου να σας κάνω να ταξιδέψετε και να ζήσετε την παραμυθένια πόλη.
    Σ ευχαριστώ πολύ!

  1. Υπέροχες μαμά Μαρία! Υπέροχες φωτογραφίες σε ένα μέρος μαγικό! Πραγματικά σαν να βγήκε από παραμύθι! Δεν προβλέπεται σύντομα να πάω εκεί, αλλά πολύ θα το ήθελα!!Ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη ξενάγηση!

   • Σ ευχαριστώ πολύ και χάρηκα που σου άρεσε.Η προσπάθεια είναι μεγάλη και μπορώ να πω και δύσκολη,γιατί θέλω να περνάω στους αναγνώστες έστω και λίγο από την πραγματικότητα και αφού μπορώ να το περάσω, αυτό με ικανοποιεί.

   • Σου εύχομαι να φτιάχνεις βαλίτσες κάποια στιγμή και στην πραγματικότητα,και να ταξιδέψεις και εσύ στην παραμυθένια πόλη.

  2. Κυρία Μαρία, συγχαρητήρια για τις υπέροχες φωτογραφίες. Πάντα διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον τις αναρτήσεις σας,συγχαρητήρια! Μα πιο πολλά συγχαρητήρια για τα υπέροχα κορίτσια σας, που έχουν χαμόγελα σαν τον ήλιο, είναι δραστήριες, γεμάτες ζωή, αγαπημένες αδερφές.. Πολύ θα θέλαμε εμείς οι νέες μανούλες συμβουλές απο μια τόσο καλή μαμά όπως εσείς. Ελπίζω να μας γράψετε σύντομα τα "μυστικά" σας για το πως αναθρεψατε τα παιδια σας. Να τα χαίρεστε! Καλή σας νύχτα!

  3. Μama mia ειλικρινά με συγκίνησες με τα λόγια σου και θέλησα να σε ευχαριστήσω και προσωπικά.Πράγματι είμαι περήφανη για τις κόρες μου και καθημερινά εκπλήσουν και εμένα ακόμη ,για όλα αυτά που είναι ικανές να κάνουν, σε ατομικό,επαγγελματικό και οικογενειακό πεδίο,η κάθε μια χωριστά,αλλά και συνεργαζόμενες, παρ'όλη την απόσταση που τις χωρίζει, στο μπλογκ τους.
   Επειδή όμως δεν μπόρεσα να μάθω ποιά είσαι,εάν θέλεις μπορείς να στείλεις μήνυμα στο ανθομέλι να γνωριστούμε καλύτερα.

   • Κυρία Μαρία, δεν γνωριζόμαστε προσωπικά, ούτε με εςας, ουτε με τα κοριτςια σας, απλώς διαβάζω καιρό το ανθομέλι. Αλήθεια, πως μπορώ να στείλω μηνυμα στο ανθομέλι; Θα χαρώ κι εγώ να γνωριστούμε καλύτερα.

  4. Εντάξει!!! Ερωτεύτηκα!!! Κυρία Μαρία πόσο υπέροχη ανάρτηση. Μια μαγική πολύ, βγαλμένη απο παραμύθι. Οι φωτογραφίες σας μας ταξίδεψαν εκεί. Και οι πληροφορίες για τον βομβαρδισμό, συγκλονιστικές.
   Διάβασα κ για τις ταινίες που γυριστηκαν εκει και ήθελα να πω πως εμένα μου θύμισε την πριγκήπισσα Σίσσυ:))
   Να είστε καλά να οργωνετε τον κοσμο και να μοιράζεστε μαζί μας τις μοναδικές σας εμπειρίες:)

  5. Γειά σου Δήμητρα! Χάρηκα που σου άρεσε η ανάρτησή μου και σε ευχαριστώ για τις ευχές για καλά ταξίδια.Όσον αφορά για την ταινία της Σίσσυ, δεν έχω διαβάσει κάτι σχετικό.Ίσως και δεν αποκλείεται.

   • *μια μαγικη πόλη ήθελα να γράψω, άλλο βγήκε:)
    Δεν ξέρω αν γυρίστηκε εκει η πριγκήπισσα Σίσσυ. Απλά μου τη θύμισε το τοπίο. Άλλωστε Βαυβαρία ειναι και τα δύο μέρη:)
    Προωθησα την ανάρτησή σας στη δική μου ταξιδιάρα μαμά Μαρία που θα ενθουσιαστεί μόλις την δει:)

  6. Mama Maria κάθε φορά που διαβάζω τις ταξιδιάρικες αναρτήσεις σου ξεσηκώνομαι και θέλω να ταξιδέψω κι εγώ στα μέρη που βλέπω στις όμορφες φωτογραφίες σου! Αυτή τη φορά πραγματικά η πόλη που επισκεφτήκατε ήταν σαν να βγήκε από παραμύθι ! Να είστε γεροί και να έχετε πάντα τη διάθεση να ταξιδεύετε απ' άκρη σ' άκρη όλο τον κόσμο!….και μετά, μέσα από τις αφηγήσεις και τις φωτό θα παίρνουμε κι εμείς μια καλή γεύση!!!!

   • Αχ Λιεροπη πως περνάνε τα χρονια! Το σχόλιό σου που ειναι γραμμενο απο το 2015 το ειδα τώρα που ειναι 2020. Σ ευχαριστω πολυ. Ευτυχως ολα αυτα τα χρονια πηγαν ολα καλα απλώς μεγαλωσαμε ολοι κατα 5 χρόνια. Τα φιλια μου.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Διαβάστε Επίσης