ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά μας!

  Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!

  Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν φορές που κάπου κολλάω και δεν ξέρω τι άλλο να γράψω… είναι και αυτός ο ριμαδοχρόνος που πιέζει  και υπάρχουν φορές που θέλω να γράψω κάτι τόσο πολύ και δεν προλαβαίνω  (οπότε παλιά ξινά σταφύλια) και άλλες φορές που έχω χρόνο και το μυαλό είναι άδειο. Εδώ, λοιπόν, έρχεστε εσείς και με μια ιδέα ή φράση… πυροδοτείτε το πληκτρολόγιο! Στην ανάρτηση για τη Γιορτή της Μητέρας, η Νονά Φλώρα με το σχόλιό της μου έδωσε πολύ τροφή για σκέψη!!! Ποιοτικός χρόνος ανάμεσα στα παιδιά και τους γονείς! Αποφάσισα, λοιπόν, να γράψω μια ανάρτηση που να περιλαμβάνει διάφορες τέτοιες ιδέες και φυσικά επειδή Ανθομέλι χωρίς Ανθομελάκια δεν υπάρχει, τι θα λέγατε να μας δίνατε και εσείς τις δικές σας ιδέες; Μαζί σας μπορούμε να φτιάξουμε μια πολύ ωραία λίστα ώστε να την συμβουλευόμαστε ή ακόμα και να την δώσουμε στα παιδιά μας ώστε να επιλέξουν τα  ίδια πως θα ήθελαν να περάσουν τον χρόνο τους μαζί μας!

  poiotikos_xronos_paidia

  Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο καιρό περνάω μια κρίση θυμού! (βλέπω κάποια πράγματα και βράζω!) Καταβάθος ξέρω ότι ο κάθε άνθρωπος αποφασίζει μόνος του για το καλό της οικογένειάς του και ότι δεν πρέπει να επεμβαίνω αλλά πραγματικά με εκνευρίζει να βλέπω νέους γονείς να είναι μίζεροι και αρνητικοί με τα πάντα! “Χειμώνα δεν βγαίνουμε έξω γιατί έχει κρύο”, “Καλοκαίρι δεν βγαίνουμε έξω γιατί έχει πολύ ζέστη”, “Για μπάνιο δεν πάμε γιατί είναι βρώμικα και αν πάμε θα μείνουμε με το ρολόι”, “Σινεμά δεν πάμε γιατί είναι κλειστά και έχει μικρόβια”. “Στο μετρό δεν μπαίνουμε γιατί έχει μικρόβια”, “Παιδική χαρά έχει πολύ κόσμο!”… ε, καθίστε σπίτι σας τότε να μεγαλώσουν τα παιδιά σας μέσα σε 4 τοίχους και να περάσει η ζωή τους και να μην έχουν δει τίποτα!!! Ε, μα θα σκάσω!!!! Δεν μπορώ τον αρνητισμό… με φέρνει στα όριά μου! Περνάω από την φάση της λύπησης, στη φάση του θυμού… και μετά στην αδιαφορία… καθώς όταν μιλάς τα ακούς και από πάνω!!! 

  Και πόσο μάλλον όταν όλα αυτά τα ακούς από μαμάδες που δεν εργάζονται! Θεωρούν ότι επειδή είναι όλη μέρα με τα παιδιά τους, αυτό φτάνει!!! Σημασία δεν έχει η ποσότητα αλλά η ποιότητα, κυρίες μου! Το καλοκαίρι που δεν εργάζομαι προσπαθώ να μην με παίρνει από κάτω (μιας και η καθημερινή τριβή μπορεί να σε βαλτώσει) και να γίνομαι δημιουργική. Σαφώς χρειάζομαι και λίγο χρόνο προσαρμογής… αλλά ευτυχώς ο μπαμπάς μας είναι πολύ ενεργός και μοιραζόμαστε και τα καλά αλλά και τα δύσκολα. Φέτος μάλιστα, μιας και ο χειμώνας ήταν αρκετά ζόρικος και κλειστήκαμε αρκετά μέσα… το καλοκαίρι αυτό ήρθε σαν βάλσαμο κυρίως στην ψυχή μου! Μα να είναι τόσο τυφλοί οι άνθρωποι και να μην βλέπουν την ομορφιά όλου αυτού του μεγαλείου;
  Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά μας! 2
  Μαμά, Μπαμπά… δώστε μου φτερά να πετάξω ψηλά!
  Τέλος πάντων!!! Αν ρωτάτε εμένα τι είναι “ο ποιοτικός χρόνος”, με πολύ απλά λόγια θα έλεγα ότι είναι μια ευχάριστη και αποδοτική επαφή του παιδιού με το γονιό… ώστε και οι δυο να περνάνε καλά αλλά να υπάρχει και ένα όφελος είτε εκπαιδευτικό, είστε συναισθηματικό. Τα λέω καλά; (διορθώστε με αν διαφωνείτε!) Και επειδή σίγουρα μέσα στην ημέρα θα υπάρχουν στιγμές που το παιδί θα παίζει μόνο του, ο μπαμπάς θα θέλει να ξεκουραστεί στην τηλεόραση, η μαμά θα πρέπει να συμμαζέψει ή τέλος πάντως να πάρει ο καθένας και λίγο τον χρόνο του… θα έλεγα ότι ο ποιοτικός χρόνος είναι αυτή η στιγμή της ημέρας που το “εμείς” θα υπερβεί το “εγώ”. 
  Με Μότο μας, λοιπόν, την ατάκα της Νονάς Φλώρας “Ζήσε το τώρα χτίζοντας αναμνήσεις για το αύριο..” ξεκινάμε απαριθμώντας τις ιδέες μας.  
  • Οργανωμένο παιχνίδι με επιμορφωτικά παιχνίδια, παζλ, παιχνίδια ρόλων κ.α. (κυρίως για μωρά και νήπια). Καθίστε δίπλα στα παιδιά σας με μουσικούλα και κλειστή (!!!!) την τηλεόραση και απολαύστε το παιχνίδι μαζί τους χωρίς περισπασμούς και αγκωμαχητά βαρεμάρας. Ντυθείτε, εντυπωσιαστείτε από τα κατορθώματά του, επιβραβεύστε το και πάνω απ΄ όλα εκπαιδεύστε το μέσα από χαμόγελα και πολλά φιλιά!
  Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά μας! 4
  Φυσικά τα παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε δεν τελειώνουν ποτέ! Εξαρτάται πάντα και από το τι αγαπάει να κάνει και το παιδί… όπως η Μαρία μας τα παζλ!
  • Παραμύθια, ιστορίες. Η ιστορίες πριν τον ύπνο είναι μια μεγάλη απόλαυση για τα παιδιά, τα χαλαρώνει, τα ενθουσιάζει και τα ετοιμάζει να αφεθούν στην αγκαλιά του Μορφέα. Κι αν η βραδινή ανάγνωση δεν είναι το φόρτε σας… αφιερώστε μισή την ημέρα στα αγαπημένα του βιβλία.. πάρτε το παιδί αγκαλιά και μαζί του πείτε ή ακόμα και φτιάξτε τις ωραιότερες ιστορίες. 
  Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά μας! 6
  • Βόλτες (και όχι μόνο στην παιδική χαρά).Το παιδί δεν είναι πολίτης β’ κατηγορίας. Μπορεί να πάει ακριβώς όπου κι εσείς. Μην του το στερείτε! Βάλτε το παιδί στο καροτσάκι, ή πάρτε από το χέρι και απλά περπατήστε στην γειτονιά σας αν σας δυσκολεύει να πάρετε κάποιο μεταφορικό μέσο ή το αυτοκίνητό σας. Δείξτε του την φύση ή ακόμα και τα απλά καθημερινά πράγματα όπως τα λεωφορεία… η Μελίτα τρελαίνεται για λεωφορεία, φορτηγά και κάθε είδους μεταφορικά μέσα. Η χαρά της είναι απερίγραπτη όταν τα βλέπει!!! Κάτι τόσο απλό για εμάς, ενθουσιάζει και μορφώνει τα παιδιά!
  Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά μας! 8
  Με τον μάρσιπο, με το καρότσι αλλά και πλέον με τα πόδια, έχουμε αλωνίσει πολλά μέρη!
  • Βόλτα στα μαγαζιά για ψώνια. Εντάξει, δεν είναι και το καλύτερο αφού τις περισσότερες φορές τα κυνηγάμε αντί να δοκιμάζουμε κάτι αλλά ειδικά αν δεν υπάρχει κάποιος να τα κρατήσει, μετατρέψτε τα ψώνια σε βόλτα και αφήστε το να διασκεδάσει μαθαίνοντάς του πώς πρέπει να συμπεριφέρεται μέσα στα μαγαζιά. Μια, δυο, θα μάθει!!! Και αν δεν μπορείτε… επιλέξτε τουλάχιστον μία από τις πέντε φορές να το παίρνετε μαζί σας.
  Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά μας! 10
  Η αγαπημένη δραστηριότητα της Μελίτας ενώ ντύνομαι είναι να παίζει με την κουρτίνα του παραβάν… κι όταν βαριέται πάντα υπάρχει ο Μπαμπάς για να την απασχολήσει.
  • Βόλτα στο  σούπερ μάρκετ ή στην λαϊκή. Ναι, ναι, κι όμως η Μελίτα πήγε στο σούπερ μάρκετ από σχεδόν 40 ημερών! Αφού πια όλοι την ξέρουν με το όνομά της. Για να μην πω για την λαική που ο λαικιτζή μας την περιμένει με την μπανάνα της! Βάλτε τα παιδιά στην καθημερινότητά σας από νωρίς. Τι κι αν πάρει και δυο πράγματα από το ράφι ή ρίξει κάποιο απορρυπαντικό (στο Σκλαβενίτη πάντως είναι όλοι πολύ καλοί). Με τον καιρό θα μάθει ότι πρέπει να τα βάζει πίσω. Ασε που θα σας βοηθάει και στα ψώνια. Μην ξεχνάτε όμως και το εκπαιδευτικό κομμμάτι που είναι να μάθει να ψωνίζει ή ακόμα και να πληρώνει όταν μεγαλώσει. Τα ψώνια σας δεν θα είναι ποτέ βαρετά από δω και μετά, χιχι!
  Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά μας! 12
  Αν και λίγο άσχετη η φώτο… αυτές με το καρότσι του σούπερ μάρκετ είναι στον άλλο υπολογιστή. Το νόημα όμως το πιάσατε!χιχι!
  • Μπάνιο πριν τον ύπνο (εναλλαγή γονιών).Θα με τρελάνουν αυτοί οι μπαμάδες. Οσο πιο πολύ τρελαίνονται να κάνουν μπάνιο τα παιδιά όταν είναι  μωρά, τόσο ξενερώνουν να τα βάλουν στο μπάνιο όταν μεγαλώσουν. Η λύση; Να κάνουν μαζί τους! Όπως και να χει το μπάνιο (ε, εντάξει όχι όλες τις φορές) μπορεί να αποτελέσει μια πολύ διασκεδαστική δραστηριότητα για το παιδί με τον γονιό. 
  Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά μας! 14
  Θέλω να ξαναμπώ μέσα σας είπα!!!
  • Σινεμά ή ταινία παρέα με τους γονείς. Ποιός είπε ότι το να βλέπεις τηλεόραση είναι χάσιμο χρόνου; Όταν γίνεται με μέτρο και υπό πολύ ωραίες συνθήκες… στρωματσάδα με ποπ κορν και πίτσα και όλοι μαζί αγκαλιά… μπορεί να προσελκύσει ακόμα και τα πολύ μεγαλύτερα παιδιά να περάσουν όμορφα μαζί με τους γονείς τους.
  Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά μας! 16
  Βραδιές σινεμά στο σπίτι είναι σκέτη απόλαυση για μικρούς και μεγάλους.
  • Θέατρο, συναυλίες. Με τόσες εκπτωτικά site να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αποκλείεται να μην βρείτε κάτι στα μέτρα σας. Πάρτε τα παιδιά σας και διασκεδάστε παρακολουθώντας τον αγαπημένο σας ήρωα ή καλλιτέχνη. 
  Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά μας! 18
  • Ζωγραφική (νερομπογιές, δαχτυλομπογιές κ.α. μέσα). Δημιουργήστε, γελάστε.. ακόμα και λερωθείτε! Και που ξέρετε ίσως το παιδί σας να κρύβει και ένα μικρό Πικάσο μέσα του!!!
  Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά μας! 20
  • Μαγειρική.Ε, εδώ δεν χρειάζεται να πω και πολλά. Το ξέρω ότι είναι δύο φορές μπελάς να μαγειρεύουμε με τα παιδιά μας αλλά τουλάχιστον μία στις τόσες μπορείτε να ξεχάσετε το τέλειο κέικ και απλά να απολαύσετε την διαδικασία μαζί με το παιδί σας. 
  Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά μας! 22
  • Ποδήλατο.Οι ποδηλατάδες είναι must ειδικά για τα αγόρια. Μπαμπάδες αφήστε τις μαμάδες στο σπίτι και πάρτε τους γιους για μια υπέροχη βόλτα. Ετσι, θα γίνει και ο δεσμός σας ακόμα πιο δυνατός!
  Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά μας! 24
  • Αθλητισμός, ποδόσφαιρο.Και αν το φόρτε σας είναι τα σπορ… ακόμα καλύτερα! Καθιερώστε μια μέρα την εβδομάδα ή έστω το δεκαπενθήμερο για να την αφιερώνετε στο αγαπημένο σας σπορ το δικό σας ή του παιδιού. Φυσικά μέσα σε αυτή την κατηγορία εννοείται ότι περιέχεται και η παρακολούθηση αγώνων. Τι πιο υπέροχο από ένα μπαμπά και έναν γιο να πανηγυρίζουν για την αγαπημένη τους ομάδα!
  Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά μας! 26
  • Ταξίδια, εκδρομές.Εδώ νομίζω τα σχόλια είναι περιττά!!! Ξέρω ότι τα οικονομικά αυτή την εποχή είναι ένα ανασταλτικός παράγοντας αλλά έστω και ένα ημερήσιο πικ-νικ θα τα κάνει να βγουν από την καθημερινότητα και να έρθουν πιο κοντά στους γονείς τους.!
  Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά μας! 28
  Το πρώτο μας ταξίδι εκτός Θεσσαλονίκης με την Μελίτα ήταν φέτος την άνοιξη στα Καλάβρυτα. Περάσαμε υπέροχα και το παιδί ήταν απόλυτα συνεργάσιμο!
  • Επισκέψεις σε μουσεία, φεστιβάλ, ζωολογικούς κήπους. Ισως να ακουστεί αρχικά βαρετό για τα παιδιά (αν εξαιρέσουμε τον zoo αλλά είναι στο χέρι σας να τα μάθετε από μικρά να αγαπούν κάθε τι καινούργιο που τους προσφέρετε. Εάν ειδικά συνδυαστεί με φαγητό ή καφέ… να είστε σίγουροι ότι θα το λατρέψουν το μουσείο. 
  Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά μας! 30
  Η Μελίτα γνωρίζεται για πρώτη φορά με την καμηλοπάρδαλη… από τότε έγινε η αγαπημένη της!
  • Πλύσιμο του αυτοκινήτου.Οταν ήμασταν μικρές μας άρεζε πολύ να πλένουμε το αυτοκίνητο με το μπαμπά… ήταν ωραία γιατί πάντα κατέληγε σε μπουγέλο,χαχα! Μετατρέψτε μια βαρετή δραστηριότητα σε παιχνίδι και έτσι έχετε δύο σε ένα. (εδώ συγνώμη αλλά δεν έχω ακόμα φωτογραφία… σύντομα κοντά σας, χιχι)
  • Ενασχόληση με τον κήπο.Λερωθείτε, φυτέξτε, μυρίστε και απολαύστε την ψυχοθεραπεία των φυτών. Αν μάλιστα το συνδυάσετε και με λίγη εκπαίδευση πάνω στα φυτά και το φύτεμα ακόμα καλύτερα. 
  Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά μας! 32
  Ε, εντάξει δεν φύτεψε κιόλας… αλλά ήταν δίπλα μας σε όλη την διαδικασία κουβαλώντας γλάστρες!
  • Φαγητό κάπου έξω. Ευκαιρία για συνδυασμό φαγητού και συζήτησης. Άλλωστε νηστικό αρκούδι δεν χορεύει. Φάτε, πιείτε (εσείς) και περάστε μια ξέγνοιαστη μέρα με το παιδί σας. Σημείωση: δεν αντέχω να ακούω γονείς να λένε ότι δεν βγαίνουν με τα παιδιά τους έξω (ακομα και για έναν απλό καφέ) επειδή αυτά δεν κάθονται. Εμ, αν δεν το μάθεις το παιδί  πώς θα κάτσει. Αν ξαφνικά στα δέκα του χρειαστεί να το βγάλεις έξω θα αφηνιάσει το καημένο!!!
  Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά μας! 34
  Το φορητό καρεκλάκι μας έσωσε πολλές φορές… εδώ χωρίς καρεκλάκι αλλά με αξιοπρεπή παρουσία στο εστιατόρια… έφαγε και μετά παιχνίδι γύρω μας.
  • Ψάρεμα με τον μπαμπά ή κάποιο άλλο χόμπι.Εδώ η λίστα θα μπορούσε να είναι ατελείωτη… μοντελισμός, μαστορέματα, καταδύσεις (snorkelling – για πιο μεγάλα παιδιά), σέρφινγκ, καρτ… οποιοδήποτε χόμπι μπορεί να μετατραπεί σε μια ωραία δραστηριότητα γονιού με παιδί. Ε, εντάξει όχι και κάθε φορά αν νιώθετε ότι θέλετε και το προσωπικό σας χρόνο… αλλά να μπει και κάπου το παιδί!!!
  Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά μας! 36
  Και καθώς το σκι είναι το χόμπι του δικού μας μπαμπά… κάναμε την εισαγωγή φέτος… όχι με πολύ μεγάλη επιτυχία.. καθώς δεν ήθελε καν να πατήσει στο χιόνι… το σκούπιζε με το χαρτομάντηλο,χιχι!
  • Κολύμπι/θάλασσα.Είτε επιλέξετε πισίνα είτε θάλασσα, δεν υπάρχει πιο απολαυστική στιγμή από το παιχνίδι στα κύματα, στην άμμο και φυσικά την αγκαλιά στην ξαπλώστρα. Φυσικά μην χάσετε την ευκαιρία και για λίγη εκπαίδευση.
  Ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά μας! 38

  Το αστείο είναι ότι καθώς έγραφα την λίστα μου φαίνονταν όλα τόσο αυτονόητα και μάλιστα υπήρχε στιγμή που αμφέβαλλα για την χρησιμότητά της. Ωστόσο, μετά κάθισα και σκέφτηκα ότι τελικά κάποια πράγματα δεν είναι για όλους τους ανθρώπους αυτονόητα… υπάρχουν μικρομαμάδες, γυναίκες πελαγωμένες, single mommies, γονείς που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στο ρόλο τους ή ακόμα και γονείς που κολλάνε πολύ στα “πρέπει”… ακόμα και γονείς που δεν ξέρουν καν τι σημαίνει ποιοτικός χρόνος!!! Σε αυτούς, λοιπόν, αφιερώνω αυτή την λίστα! Μια λίστα δραστηριοτήτων που θα τους φέρει πιο κοντά στα παιδιά τους και θα τους προσφέρει στιγμές χαλάρωσης… μακροπρόθεσμα!

  Τώρα, για όλους τους υπόλοιπους που απλά αρνούνται να δουν την πραγματική ομορφιά της ζωής και δεν θα μπουν καν στον κόπο να διαβάσουν αυτή την ανάρτηση… τι να πω… εγώ πάντως προσπάθησα!!! Συνειδητοποιώ ότι μερικούς ανθρώπους όσο κι αν τους κουνήσεις το καμπανάκι…έχουν τόσο κλειστά τα αυτιά τους που δεν θα ακούσουν τίποτα ή μήπως… δεν θέλουν να ακούσουν τίποτα επειδή δεν θέλουν να κουραστούν; Η αλήθεια είναι μάλλον κάπου στη μέση.

  Δεν θα σας κουράσω όμως με άλλες αρνητικές δικές μου σκέψεις! Σας αφήνω να οργανώσετε την επόμενη κοινή σας δραστηριότητα… καλοκαιράκι είναι… εμπνευστείτε και ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΕ!!!!!!!!

  Callie

  Y.Γ. Είναι σαφές νομίζω ότι οι παραπάνω δραστηριότητες μπορούνε να γίνουν και με ένα άτομο… εμείς όμως μιλάμε για ποιοτικό χρόνο και άρα χρειαζόμαστε τουλάχιστον δύο!!! Ετσι, για να μην ξεχνιόμαστε!

  Υ.Γ. Σε καμία περίπτωση δεν τα παίζω η τέλεια μαμά… απλά προσπαθώ να γίνω,χιχι! Αστειεύομαι. Αλλωστε τέλειες μαμάδες δεν υπάρχουν… μόνο μαμάδες που προσπαθούν συνεχώς να βελτιώνονται!

  Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

  Callie
  Callie
  Γεια σας! Είμαι η Κάλη και αγαπώ να γεμίζω τη ζωή μου με μικρές όμορφες στιγμές! Και είμαι εδώ για να εμπνεύσω κι εσάς, ως δασκάλα, μαμά, σύζυγος, αδερφή, κόρη και φίλη. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να γκρινιάζουμε οπότε και της χαρίζουμε απλόχερα το χαμόγελό μας. Will you follow me?

  30 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλημέρα Κάλη μου και καλό μήνα. Με κάλυψες πλήρως με την ανάρτηση σου. Πολλές φορές οι γονείς λένε μα, δεν μπορώ να παίζω όλη μέρα με το παιδί, ή ότι δεν υπάρχουν χρήματα για βόλτες κτλ, όμως η αλήθεια είναι ότι κανένας δεν είπε κάτι τέτοιο. Όσον αφορά τις βόλτες υπάρχουν πολλές εναλλακτικές. Από την άλλη όσον αφορά το παιχνίδι επίσης κανείς δεν είπε να κάθεσαι όλη μέρα και να κάνεις κατασκευές ή να ζωγραφίζεις ή να παίζεις με τα αυτοκινητάκια. Αλλά κατά την διάρκεια της ημέρας οφείλεις να βρεις χρόνο, έστω και 1 ώρα κατά την οποία θα πρέπει να είσαι με το παιδί. Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Παιχνίδι, συζήτηση, διάβασμα, ενασχόληση με κάτι που αγαπά και τόσα άλλα. Ο καθένας θα επιλέξει αυτό που του ταιριάζει. Το σημαντικό είναι να είμαστε εκεί, ψυχή και σώματι.

   • Και δυστυχώς αρκετοί δεν είναι εκεί! Οντως και η συζήτηση, ειδικά με τα μεγαλύτερα παιδιά, είναι άκρως σημαντική και απαραίτητη καθημερινά!

  2. Μπράβο , Μπράβο , Μπράβο και πάλι Μπράβο !!!!!!!!!! Έχω μια φίλη που είναι μεγαλωμένη στη Σουηδία και έχει φρικάρει με αυτά που βλέπει και ακούει από τους γονείς στην Ελλάδα. Μου λέει: εμείς βγαίναμε στο πάρκο με μείον 15C και εδώ λίγο να φυσάει…. Δικαιολογίες φτηνές . Καλημέρα Ανθομελένιες μου και Χρόνια Πολλά Κατερίνα μου γλυκιά……

   • Την δικαιολογία άλλωστε ο Έλληνας την έχει στο τσεπάκι του (και φυσικά δεν βγάζω και εμένα σε πολλές περιπτώσεις). Σημασία έχει ότι όταν πρόκειται για παιδιά… οι δικαιολογίες κομμένες!

  3. Καλημερούδια μικρή και θαυματουργή.Συμφωνώ μαζί σου σε όλα και ξέρω κι εγώ πολλούς γονείς που πελαγώνουν ΄και χαόνονται και αφήνονται στο να χάσουν μια όμορφη καθημερινότητα.Μπορεί η λίστα σου να σου φαίνεται αυτονόητη κι όμως δεν είναι.Αντίθετα είναι μια πολύ πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση ιδίως αυτό σου το σχόλιο πως τα παιδιά δεν είναι πολίτες β κατηγορίας και καλό θα ειναι να τα αφήνουμε να συμμετέχουν σε όλα τα κομμάτια της ζωής μας…μου άρεσε αυτό.Μου κάνει!…Καλημέρα λοιπόν και καλό μήνα στις Ανθομελένιες μας και στα μικρά σας…Χαρείτε το καλοκαίρι όπως μόνο εσείς ξέρετε.Φιλιά μικρή μου Κάλλη!

   • Ενα πράγμα άλλωστε που αγάπησα κι εγώ στο μπλογκ σου ήταν η Ομορφιά με την οποία τυλίγετε την άχαρη καμιά φορά καθημερινότητά σας/μας. Τα παιδιά δεν γνωρίζουν από υποχρεώσεις των μεγάλων… πιστεύουν ότι μπορούν να τα κάνουν όλα… ας τα αφήσουμε να δοκιμασουν!

  4. Καλημέρα και καλό μήνα από μένα λοιπόν τη Νονά Φλώρα που όλο βρίσκω τρόπους να προβληματίζω το κόσμο..(χιχι) Πρέπει να είστε από μια μεριά στις συζητήσεις μας με την Κάλη. Η μία θέτει ασταμάτητα ερωτήματα…(βλέπε εγώ)και η άλλη κάνει συνέχεια το δικηγόρο του διαβόλου…(βλέπε Κάλη)..!!
   Όπως και να έχει πάντα παραδειγματιζόμαστε και μαθαίνουμε η μία από την άλλη. Χαίρομαι πάρα πολύ που άρπαξε το "ρητό" μου και έκανε ολόκληρη ανάρτηση..
   Είμαι πάρα πολύ ευαισθητοποιημένη με το θέμα των παιδιών και ειδικά με τη ανατροφή τους. Δεν είμαι ακόμα μανούλα και μπορεί να κάνω κάπου λάθος όμως πιστεύω πως η ευτυχία των παιδιών στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό (αν όχι το μεγαλύτερο) στην "αληθινή" επαφή που έχουν με τους γονείς τους.
   Δε πιστεύω πως υπάρχει τέλεια μαμά ή τέλειος μπαμπάς..όπως και δε πιστεύω πως αυτοί οι δύο ρόλοι πρέπει να δρούν συνεχώς χωριστά…φαινόμενο σύνηθες στη σημερινή εποχή!! Για μένα λοιπόν επιτυχία είναι μια μαμά και ένας μπαμπάς να δρούν από κοινού "σα ΓΟΝΕΙΣ"…
   Νομίζω ότι εκεί είναι το θαύμα..Και θα σας εξηγήσω τι εννοώ με λίγα παραδείγματα…
   Έχω δει πολλές μαμάδες να παρακολουθούν τη γιορτή του σχολείου του παιδιού τους αλλά χωρίς το μπαμπά γιατί έχει πολύ δουλειά και δεν προλαβαίνει..Πολλούς μπαμπάδες να φροντίζουν τα παιδιά καθημερινά γιατί οι μητέρες είναι "καριερίστριες"..Πολλούς γονείς να "φορτώνουν" τα παιδιά για ψιλου πήδημα στους παππούδες-γιαγιάδες-νταντάδες (αλήθεια ακόμα περισσεύουν χρήματα για νταντάδες???αναρωτιέμαι) προκειμένου να μη χάσουν τη βολή ,τη διασκέδαση και τη ζωή τους!!!
   Για να μη παρεξηγηθώ όλα τα παραπάνω σαφώς και θα τύχει να συμβούν, το πρόβλημα θα αρχίσει να δημιουργείται στην συχνότητα που θα γίνεται το κάθετι..

   Για αυτό λοιπόν θεωρώ πως ότι και αν επιλέξει ένας γονιός να κάνει με το παιδί του, είτε να παίξει μαζί του, είτε να πάει βόλτα να δει ταινία κτλ να το κάνει αφοσιωμένα..Το παιδί το εισπράττει και το νιώθει. Θα σας πω άλλο ένα παράδειγμα που το βιώνω το τελευταίο καιρό στις παραλίες.Πόσες φορές σας έχει τύχει να πάτε στη θάλασσα με τα παιδιά σας και εκείνα μέσα σε μισή ώρα να έχουν πεί τα εξής "Μαμά κοίτα βρήκα ένα κοχύλι","μπαμπά κοίτα πώς πηδάω το κύμα", "μαμά κοίτα φτιάχνω κάστρο", "μπαμπά κοίτα κάνω βουτιά χωρίς να κλείνω τη μύτη μου" και πόσα άλλα που τα γνωρίζετε πολύ καλά..Σας φαίνεται αυτονόητο αλλά οι περισσότεροι γύρω μου (τι να πώ μπορεί να έτυχε σε μένα..) γυρνούσαν κάναν ένα μορφασμό-μειδίαμα και συνέχιζαν την ηλιοθεραπεία,τη συζήτηση,την ομιλία στο κινητό, το ξεφύλλισμα του περιοδικού τους κτλ
   και ρωτώ φτάνει λοιπόν να πηγαίνουμε στα παιδιά μας στη θάλασσα και να μη συμμετέχουμε μαζί τους? να τα πηγαίνουμε στη παιδική χαρά και εμεις ταυτόχρονα να κλείνουμε τα ραντεβού της δουλειάς μας? να τα βάζουμε να ζωγραφίσουν και εμεις να κάνουμε δουλειές? να παίρνουμε αγκαλιά τα παιδιά μας μόλις γυρνάμε από τη δουλειά αλλά και ταυτόχρονα να ανοίγουμε να δούμε ειδήσεις?

   Τα παιδιά δε χρειάζονται χρήματα και λούσα αλλά ασχολία! εμείς κάποτε παίζαμε με τους γονείς μου το φαράσι με τα σπίρτα δε ξέρω αν το ξέρετε , τυφλόμυγα,
   σκορ 4, κυνηγητό κρυφτό και άλλα για μας ήταν το καλύτερο δώρο!!!

   Ποιο ήταν το θέμα μας λοιπόν?
   ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά μας…
   ΑΦΟΣΊΩΣΗ ΑΦΟΣΙΩΣΗ ΑΦΩΣΙΩΣΗ ΚΑΙ ΟΡΕΞΗ ΟΡΕΞΗ ΟΡΕΞΗ (Αυτό σημαίνει για μένα ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά)

   υγ1: Είπα να κάνω ένα μικρό διάλειμμα και πέρασε η ώρα χιχι!! σας φιλώ πολύ όλους
   υγ:2 Θα μπορούσα να γράφω μέχρι το πρωι χιχι(κλασσική Φλώρα)
   υγ2: Κάλη σε ευχαριστώ

   • Φλώρα μου είσαι έτοιμη για blog!!!! Και αν δεν το ανοίξεις εσύ άμεσα… θα το κάνω εγώ για σένα,χιχι!!! Ευχαριστώ για όλα όσα κάνεις για εμάς και πάνω απ' όλα για την τροφή για σκέψη που μου δίνεις. Σε φιλώ!!!

   • Νονά Φλώρα, μια χαρά τα γράφεις. Με κάλυψες πλήρως!
    Και εγώ τσατίζομαι να βλέπω παιδάκια να κάνουν κάτι για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους και αυτοί αδιάφοροι να το "προσπερνούν".

  5. Κοριτσάρες μου καλό μήνα!
   Αχ, εγώ πάλι είμαι συνεχώς μαζί με τα παιδιά και τους έχω παντού μαζί μου -τα αυτοκολλητάκια μου, που όταν μου δίνεται η ευκαιρία να πάω μόνη στο σούπερ μάρκετ ή στην αγορά, νιώθω σαν το χαμένο. Αρχικά τους ψάχνω παντού κι έπειτα συνειδητοποιώ ότι δεν είναι μαζί μου και τελικά απολαμβάνω τα ήρεμα ψώνια…
   Πάντως η λίστα είναι πράγματι χρήσιμη, ειδικά για κάποιον που νιώθει πελαγωμένος.
   Να περάσετε όμορφα στις διακοπές σας (εκτός κι αν πήγατε) και καλό καλοκαίρι Ανθομελάκια μου!

   • Η αλήθεια να λέγεται… καλά τα ψώνια με τα παιδιά αλλά και όταν μπορεί κάποιος να τα κρατήσει και πάμε και μόνοι μας ακόμα καλύτερα,χιχι!!! Ολα με μέτρο… γιατί και οι γιαγιάδες όταν υπάρχουν δεν είναι και ωραίο να τις χρησιμοπιοούμε μόνο σαν μπέιμπι σίτερ! Τώρα αν δεν υπάρχουν κοντά μας όπως στην περίπτωσή σου φαντάζομαι πόσο όαση τις βλέπεις αυτές τις στιγμές "μοναξιάς"!!!

  6. Συμφωνώ βέβαια! Δεν έχει σημασία τι θα κάνεις και δεν χρειάζονται λεφτά.. μια βόλτα με το τρένο/τραμ, ένα παζλ, κηπουρική, μαγειρική..είναι τόσα πολλά!!! Ε, κάτι θα βρούμε να κάνουμε για να περάσουμε την ώρα μας παρέα και όμορφα!

  7. Δεν μπορω να φανταστω πως θα περασει μερα χωρις να κανουμε κατι με τον Κωνσταντινο! Ακομα και αρρωστοι να ειμαστε παιζουμε στο κρεβατι! Χειμωνα καλοκαιρι δεν χανουνε ευκαιρια να βγουμε εξω… Ειχαμε κι εμεις φιλους που το ενα δεν τους αρεσαι, το αλλο ηταν καπως… Απαπαπα!!!! Τα παιδια δεν ειναι χρυσοχαρα να τα κλεινουμε σε γυαλες!
   Πρωτη φορα που πηγα το γιο μου camping ηταν 4 μιση μηνων και μας κοιτουσαν καλα καλα… Τι ακουσα δε;;;; Αστο καλυτερα!

   • Τα λεφτα δεν φερνουν παντα ευτυχισμενες στιγμες…! Τα ποιο ωραια πραγματα ειναι τζαμπα!!!! Το σαββατο κυλιομασταν και παιζαμε στο γκαζον και ο μικρος ηταν συνεχεια χαμογελαστος!

  8. μια χαρα τα λες! ετσι ακριβως ειναι! οποιος βαριεται να ζυμωσει δεκα μερες κοσκινιζει! υπαρχουν χιλιαδες δραστηριοτητες και για μεσα και για εξω! και αν ακομα δεν εχει εμφυτη την εμπνευση, πλεον το διαδικτυο προσφερει προσβαση σε παρα πολλα σαιτ για να παρεις ιδεες! θεληση να υπαρχει και βρισκεται και ο τροπος!

  9. Πολύ ωραίες ιδέες! Βέβαια βοηθάει και το παιδί να είναι σε μια ηλικία που να αντιλαμβάνεται κάποια πράγματα και να μην τα βλέπει όλα ένα ατελείωτο παιχνιδι…Ο 20 μηνών γιος μου π.χ. δεν είναι ακομα σε φάση να κάνω μαζί του πολλά πολλά..εκτός του ότι με τραβολογάει περα δώθε, πάνω κάτω, πετάει τα πάντα κάτω (η και στον αέρα) ενταξει είμαστε μικρουλιδες…αλλά αρχίζω να συλλέγω ιδέες για πιο επικοδομητική ενασχόληση μαζί του…που θα πάει..θα του διαβασω κανενα παραμυθι…προς το παρόν τα κοπανάει πάνω μου, πάνω του, κάνει αερα…και στο τέλος τα κάνει μικρούτσικα κομματάκια..Ολε! ιχιχιχ…

   • Μαρία μου καμιά φορά νομίζουμε ότι τα παιδιά δεν μπορουν να κατανοήσουν πολλά, τα θεωρούμε μικρά ή άμυαλα και τελικά μας εκπλήσσουν. Μην το αφήσεις πάντως πολύ το θέμα… ξεκίνα όσο πιο νωρίς γίνεται ακόμα και έστω αν προλαβαίνεις να διαβάσεις μόνο μία σελίδα. Θα σου πρότεινα κυρίως βιβλία με εικόνες αν πιστεύεις ότι δεν μπορεί να συγκεντρωθεί σε μια ολόκληρη ιστορία. Ούτε η Μελίτα αντέχει να διαβάσουμε όλη την σταχτοπούτα… έμαθα όμως να διαβάζω μόνο τα βασικά,χιχι! Επίσης θα βοηθούσε πολύ σε αυτή την φάση η ζωγραφική. Πάρε μαρκαδόρους (washable) και μεγάλα βιβλία ζωγραφικής και άστον να δημιουργήσει πάντα όμως με σένα από πάνω λέγοντάς να πώς να κλείνει το καπάκι ή πώς πρέπει να βάφει. Η επανάληψη των λόγων σου τα εντυπωθούν μέσα του και σε μερικούς μήνες θα εκπλαγείς. ΜΠορείτε επίσης να ξεκινήσετε τις πλαστελίνες (play dought).. πρώτα εσύ και αυτόν άστον απλά να σε κοιτάει για αρχή. Μήν περιμένεις θαύματα αλλά και μην αργήσεις και πολύ γιατί το χάος θα κατοικήσει πολύ γρήγορα στο σπίτι σου. Φυσικά όλα αυτά τα λέω με απόλυτα καλή διάθεση, και καθόλου επικριτική… να μην παρεξηγηθώ. Σε φιλώ και καλή διασκέδαση!!!

  10. Μα τι αλλο να προσθεσω καλέ;;;;Μας κάλυψες πληρως Καλη μου τρομερή!!!! Δεν χρειάζεται να σου πω ποσο συμφωνω σε ολα οσα γραφεις!!! Ειδικα αυτο με το κρυο. Τρελαινομαι να ακουω το χειμωνα οτι καποιοι δεν βγαζουν εξω τα παιδια γιατι κανει παγωνια. Δηλαδη τα παιδια στη Ρωσια πως ζουν;;;
   Κανουμε ολα τα παραπανω. Ολα ομως. Και εγω επαιρνα τα παιδια απο 40 μερων βολτες, κομμωτηριο, ΣΜ. Εχουμε παει κ διακοπες με την Αναστασια 3 μηνων κ ολοι επεσαν να μασ φανε. ΣΜ η αγαπημενη μας βολτα!!! Αλλα και οι βολτες σε μουσεια, αξιοθεατα κλπ μπορουν να γινουν συναρπαστικες. . Πηγαμε τις προαλλες για μπανιο στο Λουτρακι κ σταματησαμε στον Ισθμο της Κορινθου, googlαραμε πληροφοριες και τους καναμε ξεναγηση. Ξετρελλαθηκαν:)
   Μπανιο κανουν μαζι με τον μπαμπα τους καθε βραδυ βεβαιως βεβαιως. Δεν ξερω ποσο σωστο ειναι μιας κ μεγαλωσαν. Αλλοι το κατακρινουν. Εγω το θεωρω φυσιολογικο να βλεπουν τη μαμα κ το μπαμπα γυμνους στο μπανιο. Ετσι μεγαλωσα κ εγω, χωρις να γινω λιγοτερο ή περισσοτερο σεμνοτυφη!
   Αυτο για τον καφε που λες πως δεν καθονται, η αληθεια ειναι πως κ εγω οσο ηταν μικροτερα κ δεν καθονταν, θεωρουσα βλακεια ν καθομαστε σε μια καφτερια που βαριουνται και να μην παρουμε τον καφε στο χερι και να παμε παιδικη χαρα. Δεν το βρισκω λαθος.
   Απο τις αγαπημενες μας δραστηριοτητες ειναι η προβολη οικογενειακης ταινιας ειτε σπιτι ειτε σινεμα. Λιωνουμε οικογενειακως.
   Μια αλλη δραστηριοτηα που νομιζω δεν αναφερεις ειναι οι δουλειες του σπιτιου σε συνδυασμο με παιχνιδι φυσικα. Οχι καταναγκαστικα εργα. Χτες πχ πλυναμε βεραντες, πατζουρια, τεντες με τα παιδια φορωντας τα μαγιο μας κ παιζοντας μπουγιελο. Ενταξει, μπορει να τελειωσαμε σε 1 ωρα επιπλεον αλλα το απολαυσαμε. Τους εδωσα wettex, καθαριζαν τα καγκελα και ενιωθαν τρελη χαρα που συμμετειχαν κ βοηθουσαν!
   Τα παιδια μας ειναι πανεξυπνα και μπορουν να τα κανουν σχεδον ολα. Τους αρεσει να κανουν οτι και εμεις και να μαθαινουν καινουρια πραγματα.
   Ελπιζω να βοηθησει πολλους νεους γονεις αλλα και να ξυπνησει αλλους!!!

   • Δήμητρα μου χειμμαρώδης όπως πάντα!!! Οντως έχεις τόσο δίκαιο και μάλιστα δίνεις και υπέροχα παραδείγματα. Οι δουλειές του σπιτιού όντως πρέπει να προστεθεί στην λίστα!!! Θα το κάνω σύντομα! Οσο για την εκδρομή σας στην Κόρινθο… τι ωραία! Οπότε και εκπαίδευση και ευχαρίστηση… 2 σε 1! Για τον καφέ που λες δεν πιστεύω ότι πρέπει να γίνεται συνήθεια… να "εγκλωβίζουμε" τα παιδιά σε δυο καρέκλες αλλά θα μπορούσαν να μάθουν παίζοντας Δίπλα Μας (!) ότι μπορεί κάποια στιγμή να γίνει και αυτό! Μπορεί να είναι το επίκεντρο του κόσμου μας αλλά και οι γονείς έχουν δικαιώματα,χιχι!

  11. Καλό μήνα Κάλη μου! Τι υπέροχη ανάρτηση! Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Και χαίρομαι που τα έχω κάνει όλα αυτά που αναφέρεις ήδη με τη μικρή μου. Μόνο αυτοκίνητο δεν πλύναμε ακόμη μαζί 🙂
   Οι βόλτες στα μαγαζιά, το αγαπημένο της σπορ. Κατεβάζει τα ράφια και τις κρεμάστρες. Βγαίνω στα μαγαζιά μαζί της και επιστρέφω σπίτι λες και έσκαβα μέσα στον ήλιο. Εξουθενωμένη.
   Φιλιά

   • Κι εγώ το αυτοκίνητο έχω ακόμη,χιχι!!! Η αλήθεια είναι ότι μόνο ένα άτομο με το παιδί στα ψώνια είναι τρελή κούραση… όταν υπάρχει και ο μπαμπάς κάτι γίνεται! Αλλά τι να κάνεις όταν δεν υπάρχει γιαγιά σε ακτίνα μερικών χιλιομέτρων! Απλά.. υπομονή,χιχι!

  12. Συμφωνώ και εγώ πως πρέπει να υπάρχει χρόνος για τα παιδιά από τους γονείς τους,όσο πολυάσχολοι και αν είναι αυτοί.Απλά θα ήθελα να προσθέσω,πως πρέπει να κατεβούμε εμείς οι μεγάλοι και στο ύψος των παιδιών…..Παίξτε χαμηλά, όσο είναι μικρά, μαζί τους στο πάτωμα,κυλιστείτε και κουτρουβαλιστείτε.Αφήστε τα να ανεβούν επάνω σας και αφήστε τα να σας νικήσουν.Το χαίρονται ιδιαίτερα και τους αρέσει πολύ.

   • Nα είσαι σίγουρη ότι για το παιδί σου θα είσαι όντως η καλύτερη μαμά του κόσμου!!! Αν μάλιστα στο λένε και οι άλλοι…τότε να δεις συγκίνηση!

  13. πολυ χαρηκα διαβαζοντας την αναρτηση σου που ειδα οτι κανουμε τα περισσοτερα με την κορη μας,και εγω και ο μπαμπας της!!!Δεν δουλευω και πιστευα οτι δεν κανουμε πολλα πραγματα δημιουργικα αλλα ακομα και τα απλα πραγματα ,τα αυτονοητα οπως αναφερεις εχουν να δωσουν στο παιδι!!το προηγουμενο σκ προεκυψε ενα διημερο σε νησι για ενα γαμο,ολοι μου ελεγαν να μην την παρουμε για να μην μας κουρασει και τετοια,σε πληροφορω πιο ησυχο και καλοβολο παιδι δεν υπηρχε!!ισως γιατι παντα συμμετεχει σε οτι κανουμε εμαθε και εκεινη να συμπεριφερεται οπως πρεπει σε καθε κατασταση.

   φιλια!!!

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  Διαβάστε Επίσης