Όταν ένας άντρας δένει βιαστικά την γραβάτα του μπροστά στον καθρέπτη, είναι σίγουρο ότι γνωρίζει ελάχιστα για την ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτό το λαμπερό και ακριβό ύφασμα που φοράει.
Ιστορικοί και ανθρωπολόγοι συμφωνούν ότι η γραβάτα είναι ένας τρόπος ώστε ο άντρας να τονίζει το στέρνο του. Ιστορικά «η ένδυση του λαιμού» συναντάται πρώτα στην αρχαία Ρώμη όπου οι δημόσιοι ομιλητές κάλυπτα το λαιμό τους με ένα κομμάτι ύφασμα για προστασία. Την ίδια εποχή οι ρωμαίοι στρατιώτες φορούσαν διάφορα υφάσματα με τον ίδιο τρόπο. Ο προάγγελος της γραβάτας εμφανίστηκε ξανά την εποχή του LOUIS XIV της Γαλλίας το 1660 ο οποίος υιοθέτησε το στυλ που είχαν οι μισθοφόροι που προσέλαβε από την Κροατία (σκούρο λινό ύφασμα γύρω από το λαιμό τους). Από κει και πέρα έγινε μόδα στο Παρίσι αλλά και σε όλη την υφήλιο. Ονομάστηκε γραβάτα γιατί αυτή η λέξη είναι η γαλλική μετάφραση των κροατών της Γερμανικής επαρχίας. Κάθε άντρας κρινόταν από την ομορφιά της γραβάτας του αλλά και από το δέσιμό της. Ο οδηγός μόδας της εποχής περιείχε 32 διαφορετικούς τρόπους δεσίματος! Η γραβάτα ήταν ένα θέμα τόσο αντρικό και προσωπικό ώστε ακόμα κι αν ακουμπούσες την γραβάτα του άλλου ήταν πολύ σοβαρό και λόγος για αψιμαχία. Λένε ότι ο Ναπολέων φορούσε πάντα μαύρα μεταξωτά μαντήλια γύρω απ τον λαιμό του για να κερδίζει όμως στην μάχη του Βατερλό φορούσε λευκό αέρινο φουλάρι.
Σήμερα η γραβάτα υπάρχει σε μια τεράστια ποικιλία χρωμάτων, σχεδίων και υφάνσεων. Φτιάχνεται με τρία διαφορετικά υφάσματα (ύφασμα, φόδρα, ενίσχυση) και η ραφή της είναι από ειδικά νήματα μόνο για γραβάτες.
Δεν αντέχω να βλέπω άντρες να φοράνε γραβάτα και η άκρη της να φτάνει στην μέση της κοιλιάς τους ή να κρέμεται κάτω από την ζώνη!
Κανόνας: Το μήκος μιας γραβάτας θα πρέπει να φτάνει ακριβώς στη μέση της αγκράφας της ζώνης.
Η καλή γραβάτα δεν πρέπει να ζαρώνει πουθενά. Γι’ αυτό πριν την αγοράσετε δείτε την, περνώντας την πάνω από το χέρι σας. Όταν αφήσετε τα δυο τις άκρα να πέσουν προς τα κάτω θα πρέπει να είναι απόλυτα ευθεία.
Μη αφήσετε τη γραβάτα σας με δεμένο κόμπο μέσα στην ντουλάπα σας. (πολλοί το κάνουν αυτό γιατί λόγω άγνοιας τους την έδεσε κάποιος άλλος και θέλουν να την έχουν έτοιμη για την επόμενη φορά). Λύστε την και κρεμάστε την σε ειδικές κρεμάστρες για γραβάτες. Έτσι θα είναι πάντα σαν καινούργιες.
Η συγκεκριμένη είναι πολύ βολική αφού χωράει πολλές γραβάτες, δεν πιάνει χώρο στην ντουλάπα και δεν χρειάζεται βίδωμα!
Η γραβάτα δεν πλένεται στο χέρι ή στο πλυντήριο και δεν σιδερώνεται με κοινό σίδερο! Θέλει έμπειρο άτομο ή ειδική πρέσα σιδερώματος γραβάτας ή και μόνο τον ατμό από το σίδερο ατμού.
Μια γραβάτα πρέπει να είναι πάντοτε σε τέλεια κατάσταση, να συνδυάζεται άψογα με το πουκάμισο και το κουστούμι του προσώπου που την φοράει για να τονίζει το καλό γούστο και την επιμέλεια του.
Κύριοι, ξέρετε να δένετε την γραβάτα σας;
Οι τρεις πιο διάσημοι τρόποι δεσίματος της γραβάτας:
FOUR – IN HAND, WINDSOR, HALF – WINDSOR
FOUR – IN – HAND
Απλός και κομψός τρόπος δεσίματος. Δημιουργείται ένα λακκάκι στο κυρίως σώμα της γραβάτας κάτω ακριβώς από τον κόμπο.
WINDSOR
Φαρδύς τριγωνικός κόμπος με συμμετρικό τρόπο δεσίματος. Ταιριάζει σε γραβάτες που φαρδαίνουν προς τα κάτω.
HALF – WINDSOR
Γίνεται με μια στροφή λιγότερη και είναι πιο χοντρός από τον FOUR – IN – HAND, αλλά όχι τόσο εντυπωσιακός και πλήρης όσο ο WINDSOR.
Είμαι η Κατερίνα, μουσικός στο επάγγελμα και ζω με την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα ταξίδια και το Ανθομέλι είναι η μεγάλη μου αδυναμία.
Ο αείμνηστος πατέρας μου έλεγε ότι πέρα από αξεσουάρ ήταν για να σταματά το κρύο , και πάντα από ύφασμα μετάξι .
Αυτό δεν το είχα σκεφτεί! Είχε απόλυτο δίκαιο!