Τι είναι ο βιώσιμος ή αειφόρος τουρισμός (sustainable travel)

Τα βιώσιμα ταξίδια είναι ήδη αρκετά διαδεδομένα στα εξωτερικό αλλά στην Ελλάδα άρχισαν εδώ και λίγο καιρό να κάνουν την εμφάνισή τους στον χάρτη αναζητήσεων των ταξιδιωτών. Σύμφωνα με την booking μάλιστα ένα μεγάλο ποσοστό ταξιδιωτών αναζητά προορισμούς και καταλύματα με βιωσιμότητα αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να βρει αυτό που αναζητά στην χώρα μας καθώς ο βιώσιμος τουρισμός βρίσκεται υπό εξέλιξη. Οπότε σε αυτό άρθρα θα δούμε παρέα τι είναι τα βιώσιμα ταξίδια και ο αειφόρος τουρισμός, πώς μπορείτε να τα βιώσετε μέσα από τους πιο αειφόρους προορισμούς στην Ελλάδα και στον κόσμο και τι είδους καταλύματα μπορείτε να κλείσετε… ακόμα και στην Ελλάδα.

Είναι σαφές ότι σε αυτό το άρθρο δεν θα διαβάσετε την διατριβή ενός μεταπτυχιακού μαθητή τουρισμού ή ένα άρθρο εφημερίδας. Θα προσπαθήσω να σας βοηθήσω να καταλάβουμε παρέα τι είναι ο βιώσιμος ή αειφόρος τουρισμός ώστε σε μια συζήτηση να έχετε μία άποψη ή σε μια μελλοντική αναζήτηση ταξιδιού να τον φέρετε στο μυαλό σας. Επίσης αν παρατηρήσετε ότι σας ενδιαφέρει ως θέμα θα μπορούσατε να το ψάξετε ακόμα περισσότερο και γιατί όχι να μπείτε στο club των “αειφόρων τουριστών”.

Τι είναι τα βιώσιμα ταξίδια

Βιώσιμα ταξίδια ονομάζονται τα ταξίδια που μακροπρόθεσμα δεν βλάπτουν το φυσικό περιβάλλον αλλά αντίθετα ελαχιστοποιούν τον αρνητικό τους αντίκτυπο και δεν αλλοιώνουν τους πολιτισμούς άλλων χωρών αλλά ιδανικά ωφελούν την περιοχή που λαμβάνουν χώρα. Φυσικά οι επιλογές μας όσον αφορά ένα βιώσιμο ταξίδι έχουν να κάνουν και με τις παροχές που προσφέρονται σε κάθε χώρα αλλά και με το κόστος ενός τέτοιου ταξιδιού, κάτι πολύ σημαντικό.

Ο αειφόρος τουρισμός και όσοι τον εκπροσωπούν θα πρέπει να δίνουν αξία στο φυσικό περιβάλλον, να προστατεύουν τις φυσικές πηγές ενέργειας και την τοπική πανίδα και χλωρίδα και να νοιάζονται για την επιρροή που έχει ο τουρισμός στην τοπική κοινωνία, στις δουλειές και στα σπίτια των ντόπιων κατοίκων. Αυτό το κομμάτι της προστασίας του τόπου έχει να κάνει πολύ και με την πλευρά του ξενοδόχου ή γενικά του παρόχου τουριστικών υπηρεσιών. Οπότε όπως καταλαβαίνετε it takes two to tango!

Αν λοιπόν έπρεπε να βάλω σε κατηγορίες τους παράγοντες που κατατάσσουν μια χώρα στην κατηγορία του αειφόρου τουρισμού αυτοί θα ήταν:

  • Σεβασμός στο περιβάλλον και προστασία αυτού (εδώ εκτός από τη φύση και τη θάλασσα περιλαμβάνεται και το κομμάτι της ενέργειας)
  • Σεβασμός στις τοπικές κοινωνίες και συμμετοχή τους στον τουρισμό όποτε αυτό είναι δυνατό
  • Τοπική οικονομική αειφορία
  • Προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς

Παρόλο που υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις έννοιες βιώσιμος τουρισμός, eco-tourism και αγροτουρισμός, ιδανικά όλα μαζί δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για την προστασία του πλανήτη μας από τις επιπτώσεις του τουρισμού.

Τι είναι ο βιώσιμος ή αειφόρος τουρισμός (sustainable travel)
Τι είναι ο βιώσιμος ή αειφόρος τουρισμός (sustainable travel) 6

Κορυφαίοι προορισμοί για να βιώσετε ένα βιώσιμο ταξίδι

Προσπάθησα να κάνω μια καλή έρευνα όσον αφορά στους προορισμούς που προσφέρονται για ένα βιώσιμο ταξίδι κυρίως σε site όπως Booking, Lonely Planet, Trip Advisor και κάποια ταξιδιωτικά sites και περιοδικά αλλά κάθε φορά τα αποτελέσματα ήταν διαφορετικά. Διασταυρώνοντας, λοιπόν, όλες τις πληροφορίες όσο καλύτερα μπορούσα, θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή κάποιοι από τους προορισμούς ανά τον κόσμο που προωθούν την αειφορία και τον βιώσιμο τουρισμό με το να προστατεύουν την πολιτιστική κληρονομιά, να προωθούν την τοπική κοινωνία και να σέβονται το περιβάλλον είναι οι εξής:

Προορισμοί στην Ευρώπη:

  • Δανία (Κοπεγχάγη)
  • Σουηδία (Στοκχόλμη)
  • Γαλλία (Μπορντό)
  • Ισπανία (Βαλένθια)
  • Ουαλία
  • Φιλανδία (Ελσίνκι)

Προορισμοί εκτός Ευρώπης

  • Εκουαδόρ
  • Κόστα Ρίκα
  • Παταγονία
  • Γροιλανδία
  • Νότια Αφρική
  • Σιγκαπούρη
  • Μελβούρνη

Σίγουρα δεν τις έχω αναφέρει όλες αλλά επέλεξα αυτές που έπειτα από cross-check συμπεριλαμβάνονταν στις περισσότερες λίστες για το 2024.

Τι είναι ο βιώσιμος ή αειφόρος τουρισμός (sustainable travel)
Τι είναι ο βιώσιμος ή αειφόρος τουρισμός (sustainable travel) 7

Διαβάστε περισσότερα:

Πώς μπορείτε κι εσείς να γίνετε ένας αειφόρος τουρίστας

Και τώρα πάμε στο δια ταύτα. Πώς μπορείτε κι εσείς να αλλάξετε τις συνήθειές σας και να μπείτε στο club των τουριστών που ταξιδεύουν έχοντας στο μυαλό τους την τουριστική αειφορία;

  • Καταρχάς να διαλέγετε και στηρίζετε προορισμούς που σέβονται τους παραπάνω κανόνες.
  • Να επιλέγετε καταλύματα που έχουν δημιουργεί με σεβασμό στο περιβάλλον και με στόχο την αειφορία.
  • Να ταξιδεύετε με μέσα που έχουν περιορισμένες εκπομπές βλαβερών αερίων (πλέον σας δίνεται αυτή η επιλογή ακόμα και σε πτήσεις).
  • Να συμμετέχετε σε δραστηριότητες που αναδεικνύουν και δεν επιφορτίζουν το περιβάλλον όπως για παράδειγμα πεζοπορία, ποδηλασία ή οικολογικά ταξίδια.
  • Εννοείται να σέβεστε κι εσείς τον τόπο που επισκέπτεστε, να μην πετάτε σκουπίδια, να στηρίζετε τις τοπικές αγορές και το τοπικό φαγητό.

Υπάρχει αειφόρος τουρισμός στην Ελλάδα;

Φυσικά και υπάρχει. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια δράσης ώστε να γίνει στροφή και των ειδικών του τουρισμού αλλά και των επισκεπτών προς τον αειφόρο τουρισμό. Πολλά καταλύματα πλέον έχουν βραβευτεί για την προσπάθεια αυτή και πολλά εστιατόρια εστίασης εστιάζουν στα τοπικά προϊόντα και στην στήριξη των Ελλήνων παραγωγών. Το κράτος όμως πρέπει να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό καθώς δεν αρκεί η ιδιωτική πρωτοβουλία. Χρειάζονται συγκεκριμένες αποφάσεις και συγκεκριμένες οδηγίες από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να βγούμε μπροστά και στον βιώσιμο τουρισμό.

Ελληνικοί προορισμοί αειφόρου τουρισμού

Πάμε να δούμε όμως τώρα και ορισμένους ελληνικούς προορισμούς που έχουν διακριθεί για την προσπάθειά τους να συνεισφέρουν στην αειφορία του τουρισμού μας.

  • Αστυπάλαια (στην κορυφή αυτή την στιγμή)
  • Χάλκη
  • Αλόννησος
  • Λειψοί
  • Άνδρος
  • Τήλος
  • Ύδρα
  • Πάρος

Φυσικά δεν μπορούν όλοι οι προορισμοί και οι ιδιώτες να έχουν το “τσεκ” σε όλα τα παραπάνω. Κάποιο προορισμοί έχουν στοχεύσει στην ενεργειακή προστασία και αυτονομία, άλλοι στην προστασία του περιβάλλοντος και της θαλάσσιας ζωής, άλλοι στην καθαριότητα και άλλοι στην στήριξη της παράδοσής τους. Νομίζω ότι αν κάνετε την έρευνά σας θα βρείτε αυτό που ταιριάζει στη δική σας οικογένεια ή παρέα.

Τι είναι ο βιώσιμος ή αειφόρος τουρισμός (sustainable travel)
Τι είναι ο βιώσιμος ή αειφόρος τουρισμός (sustainable travel) 8

Ξενοδοχεία και καταλύματα που στηρίζουν τον αειφόρο τουρισμό (sustainable travel)

Και ξέρω ότι κατά βάθος αυτό περιμένατε! Να σας κάνω προτάσεις για συγκεκριμένα ξενοδοχεία στην Ελλάδα! Να μια όμορφη λίστα και ελπίζω να βρείτε αυτό που θέλετε. Κάποια από αυτά ανήκουν στην κατηγορία του luxury, κάποια στην κατηγορία του αγροτουρισμού, κάποια στην κατηγορία glamping και πάει λέγοντας ώστε να καλύψουμε όλα τα γούστα. Πολλά από τα παρακάτω ξενοδοχεία διαθέτουν πιστοποίηση βιωσιμότητας. Η σειρά που δίνονται τα καταλύματα είναι τυχαία.

Village Heights Resort, Χερσόνησος, Κρήτη

Mareblue Beach, Κέρκυρα

Nisi Glamping, Άγιος Ιωάννης Ραχών

Eleonas Hotel, Ροβιές, Εύβοια

Kos Aktis Art Hotel, Κως

Esperos Palace Resort, Φαληράκι Ρόδος

Dion Palace Resort and Spa, Κατερίνη

3 Hills boutique rαnch, Τρίλοφος Κατερίνης

Sitia Beach City Resort & Spa, Σητεία

Vasilikia Mountain Farm & Retreat, Παύλιανη

Konitsa Mountain Hotel, Κόνιτσα

Althea Boutique Hotel – Adults Only, Κάρπαθος

Stolidi Mou Treehouse, Κρήτη

Club Agia Anna Summer Resort, Εύβοια

Coco-Mat Eco Residences Serifos, Σέριφος

Kassandra Palace Seaside Resort, Χαλκιδική

Mitsis Grand Hotel, Ρόδος

Grecotel Ilia Palms & Aqua Park, Λουτρά Κυλλήνης

Sani Beach, Κασσάνδρα Χαλκιδική, Παραλία Σάνη

Κάντε αναζήτηση για ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Κάντε αναζήτηση για ενοικίαση οχήματος

Πατήστε εδώ για να βρείτε τις καλύτερες προσφορές για ενοικίαση οχήματος από όλες τις εταιρείες σε όλο τον κόσμο

Θα χαρώ αν έχετε κι εσείς εμπειρία από κάποιο παρόμοιο ταξίδι να το μοιραστείτε μαζί μας. Επίσης με χαρά αν έχετε κάποιο αντίστοιχο κατάλυμα να το προσθέσουμε στη λίστα και γιατί όχι να το παρουσιάσουμε και ξεχωριστά! Στείλτε μας μέιλ στο info[at]anthomeli.com και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Κάλη

Pin it for later:

Τι είναι ο βιώσιμος ή αειφόρος τουρισμός (sustainable travel) 4
Τι είναι ο βιώσιμος ή αειφόρος τουρισμός (sustainable travel) 9

Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.

Ετικέτες:

Callie-Anthomeli

Γεια σας! Είμαι η Κάλη και αγαπώ να γεμίζω τη ζωή μου με μικρές όμορφες στιγμές! Και είμαι εδώ για να εμπνεύσω κι εσάς, ως δασκάλα, μαμά, σύζυγος, αδερφή, κόρη και φίλη. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να γκρινιάζουμε οπότε και της χαρίζουμε απλόχερα το χαμόγελό μας. Will you follow me?

Εγγραφείτε
Notify of
guest
1 Comment
Παλαιότερα
Νεότερα Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
μαμά Μαρία
μαμά Μαρία
6 μήνες πριν

Έγραψες πάλι Κάλη! Εκπληκτική δουλειά,εξαιρετικό άρθρο. Με ενδιαφέρον διάβασα πως και στην Ελλάδα υπάρχουν προορισμοί αειφόρου τουρισμού, όπως και ξενοδοχεία που διαθέτουν πιστοποίηση βιωσιμότητας (2 στην Κατερίνη και 2 στη Χαλκιδική!!!). Στα ταξίδια μου στην Ευρώπη επειδή δεν μένω σε ξενοδοχεία λόγω του ότι ταξιδεύουμε με το αυτοκινούμενο και δεν έχω να προσθέσω κάτι, έχω όμως να πως πως πολλές φορές διανυκτερεύσαμε σε κάμπινγκ αγροτουρισμού που είναι πολύ διαδομενα και ζήσαμε την κουλτούρα το φαγητό και τα ήθη της πόλης τους μέσα από αυτά . Περιμένω και στην Ελλάδα να μάθουμε και κυρίως τα παιδιά, να σεβόμαστε όλοι το περιβάλλον μας γιατί μέσα σε αυτό ζούμε και πρέπει να το προστατεύουμε.