Η Βουδαπέστη, η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ευρώπη και ειδικά για εμάς τους Έλληνες είναι ο πιο εύκολος προορισμός κι όχι άδικα. Σίγουρα οι μέρες που περάσαμε στη Βουδαπέστη θα μας μείνουν αξέχαστες, όπως αξέχαστη θα μας μείνει και η ημερήσια εκδρομή με τρένο που κάναμε στο όμορφο παραδουνάβιο χωριό Σενταντρέ, που απέχει μόλις 22 χλμ. από τη Βουδαπέστη και είναι χτισμένο στις όχθες του Δούναβη ποταμού.
Εδώ και πολύ καιρό θέλαμε να κάνουμε ένα ταξίδι μόνο οι τρεις μας, οι κόρες μου και εγώ (Κάλη, Κατερίνα, μαμά Μαρία) ξεχωριστά από τις οικογένειές μας για να νιώσουμε εκείνη τη μοναδική ξεγνοιασιά των περασμένων χρόνων, την ελευθερία και την ατομικότητα. Δεν ήταν όμως και τόσο εύκολο να το προγραμματίσουμε. Η κάθε μια είχε τα δικά της εμπόδια λόγω δουλειάς και οικογενειακών υποχρεώσεων. Όμως μετά από αρκετή αναζήτηση ημερομηνιών και προορισμού τα καταφέραμε και το ταξίδι μας στην Ουγγαρία, συγκεκριμένα στη Βουδαπέστη, έγινε πραγματικότητα. Σήμερα μας έμεινε μια όμορφη εμπειρία από αυτό, γεμάτη από χρωματιστές εικόνες, στιγμές οικογενειακής θαλπωρής και με κοινές αναμνήσεις που θα μας συντροφεύουν για πάντα.

Διαβάστε όλες τις πληροφορίες που θέλετε να μάθετε για τη Βουδαπέστη:
- Αξιοθέατα και Μουσεία στη Βουδαπέστη
- Πως θα κάνετε ένα οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη
- Γνωρίστε τη Βουδαπέστη με hop on hop off λεωφορείο
Ημερήσια εκδρομή με τρένο στο Σενταντρέ
Πως θα πάτε στο Σενταντρέ (Szentendre) από τη Βουδαπέστη
Η μετακίνησή μας προς το πρώτο παραδουνάβιο χωριό Σενταντρε ήταν πανεύκολη. Εξάλλου η Βουδαπέστη έχει ένα άρτιο δίκτυο με μετρό, τραμ, τρένα και λεωφορεία που μπορούσαμε να πάμε όπου και να θέλαμε. Επιλέξαμε να μετακινηθούμε με το μετρό και ανεβήκαμε στην κόκκινη γραμμή Μ2 που το πήραμε από το κέντρο της Βουδαπέστης, από την πλατεία Deák Ferenc tér. Κόψαμε εισιτήριο και αφού το ακυρώσαμε στα μηχανήματα κατεβήκαμε με τις ατελείωτες…. κυλιόμενες σκάλες και φτάσαμε στην πλατφόρμα του μετρό.
Κόστος εισιτηρίου για το μετρό 400HUF = 1,10 ευρώ. Οι άνω των 65 χρόνων δεν πληρώνουν εισιτήριο σε όλα τα ΜΜΜ.

Αυτή η διαδρομή της κόκκινης γραμμής Μ2 έχει μια ιδιαιτερότητα. Περνάει υπογείως κάτω από τον Δούναβη ποταμό και φτάνει στην περιοχή της Βούδα. Έτσι πανεύκολα και πολύ γρήγορα κατεβήκαμε στην δεύτερη στάση (στάση Batthyány ter) από αυτή που ανεβήκαμε φτάνοντας στην απέναντι πλευρά. Ακριβώς εκεί ήταν και ο προαστιακός σιδηρόδρομος (HÉV). Το τρένο Η5 (μωβ γραμμή προς Szentendre) ήταν έτοιμο να αναχωρήσει και εμείς χωρίς καθυστέρηση αφού κόψαμε τα εισιτήριά μας ξεκινήσαμε για την εκδρομή μας. Μετά από μια πολύ όμορφη και απολαυστική διαδρομή που κάναμε κατεβήκαμε στο τέρμα του προαστιακού στη στάση Szentendre H, δηλαδή στον σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού. (με τόση ανάλυση πιστεύω πως δεν χαθείτε χαχα)
Τα τρένα αναχωρούν κάθε 20 λεπτά, και η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 40 λεπτά. Το απλό εισιτήριο για τη διαδρομή Batthyány tér → Szentendre (H5)κοστίζει 450 HUF = 1,15 ευρώ.

Εδώ έχω να πω πως κάναμε ένα λάθος σχετικά με τα εισιτήρια και δεν τα ακυρώσαμε επάνω στο τρένο, γιατί όταν προσπαθήσαμε να το κάνουμε δεν μπορέσαμε και νομίσαμε πως το ακυρωτικό μηχάνημα δεν λειτουργούσε. Σας στο λέω για να μην κάνετε και εσείς το ίδιο λάθος γιατί σε κάθε τρένο περνάει ο ελεγκτής για να ελέγξει τα εισιτήρια. Μετά από τον έλεγχο των εισιτηρίων, που γλυτώσαμε “για την παρανομία μας” μόνο με μια παρατήρηση ευτυχώς και ενώ στην αρχή μας άγχωσε το λάθος μας, κατόπιν αφεθήκαμε στη μαγεία της διαδρομής.
Το ακυρωτικό μηχάνημα βρίσκεται μέσα στο τρένο και έχει κίτρινο χρώμα! Εάν δεν αγοράσετε εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς θα έχετε πρόστιμο 12000 HUF= 30 ευρώ εάν το πληρώσετε αμέσως και 25000 HUF =63 ευρώ εάν το πληρώσετε αργότερα.

Το τρένο H5 ήταν παλιό όμως ήταν τόσο όμορφο και αυθεντικό! Βγαίνοντας στην ύπαιθρο της Βουδαπέστης πήραμε μια γεύση της παραδοσιακής Ουγγαρίας και περνώντας δίπλα από τον Δούναβη η φύση άρχισε να μας μαγνητίζει με την ομορφιά της. Τα μικρά γραφικά χωριουδάκια διαδέχονταν το ένα μετά το άλλο και πραγματικά το ταξίδι μας έγινε απολαυστικό με το μα μην σταματάμε να βγάζουμε φωτογραφίες και να γελάμε.

Με το που βγήκαμε από το τρένο μας καλωσόρισε ένας μεγάλος χάρτης της μικρής πόλης Σενταντρέ άκρως αναλυτικός για το πού βρίσκονται τα κυριότερα αξιοθέατα, οι ναοί και οι δρόμοι. Δεν αγχωθήκαμε για τα ποια κατεύθυνση θα πάρουμε αφού το χωριό είναι τόσο μικρό που σε λίγα μέτρα περπατώντας φτάσαμε στο ιστορικό κέντρο περνώντας μέσα από τον κεντρικό πεζόδρομο όπως μας υπέδειξε ο χάρτης.


Σενταντρέ, το παραδουνάβιο χωριό των Καλλιτεχνών
Το Σενταντρέ είναι γνωστό και ως το χωριό των Καλλιτεχνών. Πολλοί καλλιτέχνες κατά τη δεκαετία του 1920 βλέποντας την ομορφιά της φύσης και του χωριού είχαν εγκατασταθεί εδώ και δημιούργησαν ένα τόπο τέχνης. Τα σπίτια που στο παρελθόν ανήκαν σε πλούσιους εμπόρους, με την ιδιαίτερη και διαφορετική αρχιτεκτονική τους που οφείλεται στις πολλές και διάφορες εθνικότητες που το κατοίκησαν ανά τους αιώνες, έδωσαν το δικό τους χρώμα στις γειτονιές του χωριού. Σε αυτά κατοίκησαν ζωγράφοι, γλύπτες και άλλοι καλλιτέχνες που έφεραν μια διαφορετική κουλτούρα στην πόλη. Σήμερα πολλά από τα σπίτια αυτά έχουν μετατραπεί σε γκαλερί, μουσεία και καλλιτεχνικά εργαστήρια.

Το Σενταντρέ μέσα στην ιστορία
Το Σενταντρέ, που το ελληνικό του όνομα είναι Άγιος Ανδρέας, από τον 2ο αι. μ.Χ. αποτελούσε μέρος των ανατολικών συνόρων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Τον 13ο αι. το κατέστρεψαν οι Μογγόλοι και τον 15ο αι. οι Οθωμανοί. Ο βασιλιάς του αργότερα, έφερε Έλληνες να το κατοικήσουν και στη συνέχεια Σέρβους, Ρουμάνους και άλλους πρόσφυγες που είχαν διωχθεί από τους Οθωμανούς. Τον 17ο αι. το Σενταντρέ ξανακτίστηκε με την κάθε εθνότητα να δίνει το δικό της χαρακτήρα στις γειτονιές του χωριού.

Την αρχιτεκτονική ιδιομορφία τη διακρίναμε περπατώντας στα στενά δρομάκια του και στις γειτονιές του. Είδαμε πως η κάθε γειτονιά άλλαζε ως μορφή από την άλλη, αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά κρύβοντας μέσα τους θαυμάσια κτίρια, πραγματικά αριστουργήματα.
Όλος ο πεζόδρομος που περπατήσαμε ίσαμε να φτάσουμε έως το κέντρο μας ενθουσίασε με τα μικρά, κολλημένα μεταξύ τους, σπιτάκια, τα βαμμένα σε διαφορετικά χρώματα. Πολλά από αυτά έχουν διαμορφωθεί σε μικρά όμορφα καταστήματα, σε μικρές γκαλερί και σε καφετέριες γεμίζοντας τον ίδιο τον πεζόδρομο με τα τραπέζια τους. Με την πρώτη ματιά το χωριό μας εντυπωσίασε!

Προσωπικά το Σενταντρέ με γέμισε με μια γλυκιά αίσθηση νοσταλγίας, αφού το είχα επισκεφθεί και μια άλλη φορά με τον σύζυγό μου και μου φάνηκε σαν να επέστρεφα σε κάτι οικείο και αγαπημένο. Όμως τώρα ήταν και διαφορετικά γιατί αυτές οι στιγμές με τις κόρες μου ήταν στιγμές σύνδεσης, όχι μόνο με τον τόπο, αλλά και μεταξύ μας.

Γελάσαμε, χαλαρώσαμε, απολαύσαμε την απλότητα και την ομορφιά της στιγμής και καθώς περπατούσαμε στα πλακόστρωτα δρομάκια με τα πολύχρωμα σπιτάκια και τα μικρά καλλιτεχνικά μαγαζιά, νιώθαμε σαν να έχουμε μπει σε έναν άλλο κόσμο, πιο ήρεμο, πιο γαλήνιο, σχεδόν ονειρικό.


Καθώς το χωριό δεν είναι μεγάλο, φτάσαμε πολύ γρήγορα στο κέντρο του, στην ιστορική πλατεία. Τα ιστορικά κτίρια του 18ου και 19ου αιώνα που την περικυκλώνουν χτισμένα με την παραδοσιακή ουγγρική αρχιτεκτονική βαμμένα με ζωντανά χρώματα πραγματικά έκλεψαν την παράσταση. Αυτό μας έκανε να αγαπήσουμε πιο πολύ το Σενταντρέ, γιατί έγινε στα μάτια μας ακόμα πιο ιδιαίτερα γοητευτικό και ελκυστικό!

Επισκεφθείτε τη λίμνη Balaton της Ουγγαρίας τη γνωστή ως και η “θάλασσα της Ουγγαρίας”
- Η λίμνη Μπάλατον στην Ουγγαρία σε ένα οδικό ταξίδι
- Η πόλη Χέβιζ της Ουγγαρίας και η ιαματική λίμνη Heviz
Αναζητείστε τις εκκλησίες του Σενταντρέ
Στην πλατεία της παλιάς πόλης ακριβώς επάνω στο δρόμο και χωρίς προαύλιο βρίσκεται η ορθόδοξη εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που σήμερα την αποκαλούν Blagovestenska. Η εκκλησία είχε χτιστεί από Σέρβους μετανάστες το 1690, ενώ η σημερινή χτίστηκε το 1752 στη θέση του αρχικού ξύλινου κτιρίου. Στο εσωτερικό της ξεχωρίζουν οι τοιχογραφίες των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης καθώς και ένα θαυμάσιο τέμπλο που δυστυχώς η εκκλησία ήταν κλειστή οπότε δεν μπορέσαμε να τα θαυμάσουμε.
Την εκκλησία σήμερα την αποκαλούν και «ελληνική εκκλησία» διότι στη νότια πλευρά της υπάρχει ελληνική επιγραφή που δηλώνει πως εδώ τάφηκε ο Έλληνας έμπορος Δημήτριος Τολογιάννης που ήταν κάτοικος του Σενταντρέ
Στην κορυφή του λόφου του κάστρου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, που ονομάζεται επίσης Εκκλησία του Κάστρου. Η πανοραμική θέα από τον περίβολο της εκκλησίας που απολαύσαμε σίγουρα μας αντάμειψε για όλη την κούραση που μας κατέλαβε καθώς ανεβαίναμε τα ανηφορικά και στενά σκαλοπάτια.

Στο μικρό αυτό χωριό υπάρχουν σήμερα εννέα εκκλησίες, αφού το Σενταντρέ ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ένας υπέροχος ναός από όλους που αξίζει να επισκεφθείτε είναι ο Belgrade cathedral. Είναι ένα από τα κύρια μνημεία του Szentendre που χτίστηκε και αυτή από Σέρβους πρόσφυγες διωγμένους από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Χαρακτηριστικά της εκκλησίας είναι το έντονο κόκκινο χρώμα που είναι βαμμένη εξωτερικά όπως και το όμορφο καμπαναριό που ξεχωρίζει πάνω από τις στέγες των σπιτιών.
Κάντε μια βόλτα στην τουριστική πλευρά του Σενταντρέ
Η βόλτα μας στον όμορφο δρόμο με τα μαγαζάκια που πουλάνε σουβενίρ ήταν απολαυστική. Μπορεί να μη είχαν ιδιαίτερη φινέτσα, είχαν όμως μια παραδοσιακή αυθεντικότητα και απολαύσαμε αυτή τη μοναδική ατμόσφαιρα που αποπνέει όλος ο τόπος. Ο πεζόδρομος με τα μικρά μαγαζάκια ήταν γεμάτος με χειροτεχνήματα, εργόχειρα και κεντήματα με ζωηρά κόκκινα χρώματα με τα παραδοσιακά λουλούδια που παίζανε παντού, Μάλιστα εκπληκτικές ήταν οι δερμάτινες τσάντες σε πολύ μοντέρνα χρώματα και σχέδια όπως και τα καταστήματα με αντίκες αλλά και τα εργαστήρια καλλιτεχνών.

Σε όλο τον πεζόδρομο της αγοράς κυριαρχούσε το κόκκινο χρώμα που βέβαια επικρατεί λόγω του παραδοσιακού προϊόντος τους της πάπρικας που τη διαθέτουν σε μεγάλη ποικιλία από φακελάκια με πάπρικα γλυκιά ή καυτερή αλλά και από πάσης φύσεως κόκκινων αντικειμένων γύρω από αυτό το προϊόν.


Εντυπωσιακός μέσα στην πανδαισία των χρωμάτων ήταν και δρόμος με τις ομπρέλες που ήταν το απόλυτο σκηνικό για τις φωτογραφίες μας. Ως αναμνηστικό σουβενίρ από το όμορφο αυτό παραδουνάβιο χωριό δεν παραλείψαμε βέβαια και εμείς να πάρουμε και τις δικές μας τσάντες τις κεντημένες με τα όμορφα κόκκινα λουλούδια!

Ακόμα πιο εντυπωσιακό και από τον πεζόδρομο ήταν και το κατάστημα με τα χριστουγεννιάτικα στολίδια. Τι μαγεία μέσα στο κατακαλόκαιρο να βρίσκεσαι μέσα σε μια χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα! Το μαγαζί ολόκληρο ήταν πολύ όμορφα διακοσμημένα με τα φωτάκια να αναβοσβήνουν και το γκλίτερ να κυριαρχεί. Ήταν για εμάς μια πολύ όμορφη έκπληξη που φυσικά και από εδώ δεν φύγαμε χωρίς ένα σουβενίρ από το Σενταντρέ για το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας.

Επισκεφθείτε τα μουσεία του Σενταντρέ
Οι καλλιτέχνες έχουν κληρονομήσει στο μικρό αλλά τόσο σημαντικό Σενταντρέ αρκετά μουσεία τέχνης και πινακοθήκες που αν είστε λάτρης της τέχνης σίγουρα θα αποζημιωθείτε. Μερικά από τα πιο δημοφιλή μουσεία είναι το Μουσείο Κεραμικής Margit Kovács αφιερωμένο στη διάσημη κεραμίστρια του 20ού αιώνα, με πάνω από 300 έργα, το μουσείο Czóbel Museum αφιερωμένο στον μοντερνιστή εξπρεσιονιστή ζωγράφο που έζησε και εργάστηκε στη Szentendre, όπως και το μουσείο Kmetty Museum που εκθέτει έργα μοντέρνας τέχνης του János Kmetty μαζί και με άλλες συλλογές σχετικών καλλιτεχνών.

Μουσεία που θα ενδιαφέρουν τα παιδιά
Εάν έχετε και τα παιδιά μαζί σας δύο σημαντικά μουσεία είναι τα παρακάτω:
- Το Urban Public Transport Museum που βρίσκεται δίπλα στο τέρμα του H5, και θα δείτε ιστορικά οχήματα της δημόσιας συγκοινωνίας της Βουδαπέστης (λεωφορεία, τραμ, HÉV), σε κλειστό και εξωτερικό χώρο. Η είσοδος για ενήλικες είναι ένα απλό εισιτήριο γραμμής, και για παιδιά/συνταξιούχους ένα εισιτήριο μετρό.
- Επίσης εάν έχετε χρόνο επισκεφθείτε και το Hungarian Open‑Air Museum (Skanzen), ένα πολιτιστικό αξιοθέατο έξω από την κεντρική περιοχή του Σενταντρέ, ένα εντυπωσιακό υπαίθριο μουσείο με αυθεντικά ή ανακατασκευασμένα παραδοσιακά κτίρια, εργαστήρια και συλλογές από όλη την Ουγγαρία (18ος–20ός αι.) το οποίο συγκαταλέγεται στα κορυφαία στον χώρο του λαογραφίας. Περιλαμβάνει ένα vintage σιδηρόδρομο στο εσωτερικό του!
- Επισκεφτείτε το Κέντρο Ρετρό Σχεδιασμού Szentendre που θα σας ταξιδέψει στην δεκαετία του ’70 και θα σας γνωρίσει την ζωή στην Ανατολική Ευρώπη. Μπείτε σε ρετρό οχήματα, όπως ένα λεωφορείο Ikarus ή ένα ροζ Cabriolet Wartburg.
Γευτείτε τα παραδοσιακά φαγητά του πιάτα του Σενταντρέ
Σίγουρα σε μια μονοήμερη εκδρομή στο Σενταντρέ θα καθίσετε κάπου να φάτε ή να πιείτε έναν καφέ ή να απολαύσετε το παγωτό σας. Υπάρχουν πολλά εστιατόρια όπου μπορείτε να επιλέξετε κάποιο από αυτά και να γευτείτε παραδοσιακά φαγητά. Εμείς δεν μπορώ να πω πως ενθουσιαστήκαμε ιδιαίτερα. Τα θεωρήσαμε πολύ τουριστικά και αρκετά ακριβά, αλλά ίσως και να μην ήτανε καλές οι επιλογές μας. Έπρεπε για ακόμα μια φορά να διαλέξουμε την παραδοσιακή πίτα Lángos που δεν σταματήσαμε να την τρώμε όσες μέρες μείναμε στη Βουδαπέστη.

Η πιο μεγάλη μας αστοχία ήταν όταν καθίσαμε το πρωί να πιούμε τον καφέ μας και παραγγείλαμε ένα γλυκό, έτσι το εκτιμήσαμε εμείς όταν το διαβάσαμε στο μενού τους, και μας φέρανε ένα πιάτο με ροζ σούπα. Γελάσαμε μέχρι δακρύων προσπαθώντας και οι τρεις μας με τα μεγάλα κουτάλια που μας φέρανε να φάμε αυτή τη «γλυκιά σούπα… φράουλας»!!

Εκεί όμως που πετύχαμε διάνα, παρά τις δύο προηγούμενες απογοητευτικές επιλογές μας, ήταν στο παγωτό χωνάκι. Εξαιρετικό παγωτό, γεύσεις διάφορες που δεν είχαμε γευτεί έως τότε και όλα αυτά σε ένα παγωτατζίδικο που για να πάρουμε το παγωτό μας έπρεπε να περιμένουμε στην ουρά. Χαλάλι όμως!
Κάντε μια βόλτα πλάι στο Δούναβη ποταμό
Πριν φύγουμε από το Σενταντρέ δεν παραλείψαμε να κάνουμε και μια βόλτα δίπλα στις όχθες του Δούναβη. Εντυπωσιαστήκαμε από το μέγεθός του που συγκρίνοντάς το μάλιστα με το μέγεθος των μικρών σπιτιών του χωριού μάς φάνηκε ακόμα μεγαλύτερος. Ένα θαυμάσιο μεγάλο ποτάμι, ένας πλωτός θαλάσσιος δρόμος για επιβάτες τουρίστες και εμπορεύματα που δεν έπαψαν ποτέ να τον χρησιμοποιούν ανά τους αιώνες.

Λένε πως τα καλοκαίρια κολυμπούν στα νερά του Δούναβη, όμως εμείς δεν είδαμε, οπότε δεν το επιβεβαιώνουμε, μπορούμε όμως να επιβεβαιώσουμε πως στον παραπόταμο του Δούναβη στον Σάβα ποταμό στο Βελιγράδι κολυμπούν και κάνουν μάλιστα και ηλιοθεραπεία στη μεγάλη αμμώδη παραλία του (πληροφορίες γι αυτόν τον προορισμό θα βρείτε στα παρακάτω link).
Καθίσαμε στα παγκάκια που υπήρχαν για να ξεκουραστούμε και δροσιστήκαμε επιτέλους μετά από το τόσο περπάτημα που είχαμε κάνει μέσα στο χωριό. Νιώσαμε μια απροσδόκητη ηρεμία. Η γαλήνη του χωριού και η ομορφιά των χρωμάτων μάς έκαναν χαρούμενες και ευγνώμονες για αυτή τη στιγμή. Εκείνη τη στιγμή γελάσαμε από ικανοποίηση και σκεφτήκαμε πως το ταξίδι μας στη Βουδαπέστη θα ήταν μισό εάν δεν είχαμε κάνει και αυτή την ημερήσια εκδρομή σε αυτό το χωριό με τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα πολύχρωμα σπίτια, την καλλιτεχνική του αύρα και το μεγάλο ποταμό Δούναβη που κυλούσε ήρεμα από εμπρός μας.

Δείτε όλα τα παραδουνάβια χωριά
Εάν θέλετε να συνεχίσετε το ταξίδι σας μετά από το Σενταντρέ θα φτάσετε στο δεύτερο παραδουνάβιο χωριό, τη μικρή παραμυθένια καστροπολιτεία Βίσεγκραντ που απέχει μόλις 22 χλμ. Το Έστεργκομ το τρίτο και μεγαλύτερο παραδουνάβιο χωριό στις όχθες του Δούναβη που αξίζει να επισκεφθείτε απέχει 47 χλμ. από τη Βουδαπέστη εάν πάτε απ΄ευθείας από τον αυτοκινητόδρομο.
Διαβάστε στο Ανθομέλι για την επίσκεψή μας και στα 3 χωριά: Τα Παραδουνάβια Χωριά της Ουγγαρίας
Κλείστε μια ημερήσια εκδρομή και στα 3 παραδουνάβια χωριά από την Βουδαπέστη (Esztergom, το Visegrád και το Szentendre) και επισκεφτείτε τα με κλιματιζόμενο λεωφορείο και ξεναγό (επιλογή από Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Γερμανικά ή Ισπανικά). Το εισιτήριο περιλαμβάνει και γεύμα 3 πιάτων στο Βίζεγκραντ. Προαιρετική παραλαβή από το κατάλυμά σας εάν το επιλέξετε. Επιστροφή με πλοίο μέσω του Δούναβη ή λεωφορείο ανάλογα με την εποχή.
Εάν θέλετε ιδιωτική ξενάγηση με ξεναγό, με αυτοκίνητο, τότε επιλέξτε αυτή την ημερήσια εκδρομή στα 2 παραδουνάβια χωριά. Δείτε τι περιλαμβάνει και κλείστε την online από εδώ.
Μετά από αυτήν την τόσο επιτυχημένη μονοήμερη εκδρομή που κάναμε στο Σενταντρέ σας προτείνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη να επισκεφθείτε και εσείς αυτό το μικρό ήσυχο παραδουνάβιο χωριό για να φύγετε μακριά έστω και για μια ημέρα από την πολυκοσμία της Βουδαπέστης. Σίγουρα θα σας ενθουσιάσει και θα σας μείνει αξέχαστη, όπως αξέχαστη έμεινε και σε εμάς.
Έως την επόμενη ανάρτηση που θα τα ξαναπούμε σας εύχομαι να έχετε καλά και ασφαλή ταξίδια όπου και αν επιλέξετε να ταξιδέψετε.
μαμά Μαρία από το Ανθομέλι
Pin it for later
Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.