Το Βελιγράδι, η πρωτεύουσα της Σερβίας, είναι χτισμένη ακριβώς στο σημείο που ενώνεται ο ποταμός Σάβος με τον μεγάλο και πλωτό Δούναβη. Ως πόλη είναι καταπράσινη κάτι που είναι πολύ ευδιάκριτο στον επισκέπτη καθώς το Βελιγράδι διατηρεί πολλά μεγάλα πάρκα ιδανικά για βόλτες. Ως πρωτεύουσα είναι εξαιρετική, με στιβαρά κτίρια να κοσμούν το ιστορικό της κέντρο, μουσεία, εκκλησίες, γέφυρες, μοντέρνα κτίρια αλλά και τα κτίρια blocks του πρώην σοβιετικού παρελθόντος τα οποία έχουν ενσωματωθεί σήμερα άριστα μέσα στον αστικό ιστό της πόλης, προβεβλημένα μάλιστα και ως αξιοθέατο. Όλα αυτά κάνουν το Βελιγράδι έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς των Βαλκανίων και κατ΄ επέκταση της Ευρώπης. Παρακάτω θα βρείτε προτάσεις για 12+4 αξιοθέατα στο Βελιγράδι που πρέπει να επισκεφθείτε.
Αν είστε τύποι που προτιμάτε να δείτε τα πιο σημαντικά στο ταξίδι σας και μάλιστα με ένα πρωτότυπο τρόπο τότε σας προτείνουμε ένα Παιχνίδι εξερεύνησης City Quest στο Βελιγράδι. Πως γίνεται αυτό; Κατεβάζετε το διαδραστικό παιχνίδι προσανατολισμού και ξεκινάτε την εξερεύνηση της πόλης με την παρέα σας. Πηγαίνετε στο καθορισμένο σημείο εκκίνησης και μετά ακολουθείτε τις ενδείξεις, λύνετε γρίφους ή ξεκλειδώνετε κωδικούς για να βρείτε αξιοθέατα ενώ ταυτόχρονα μαθαίνετε για την ιστορία τους.
Λίγα λόγια για την ιστορία του Βελιγραδίου
Το Βελιγράδι είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης με αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν να μαρτυρούν πως κατοικούνταν από το 6000 π.Χ. Λόγω της στρατηγικής του θέσης το Βελιγράδι έζησε πολλούς πολέμους όμως κατόρθωσε και επιβίωσε και ξαναχτίστηκε 40 φορές! Μετά τον ΑΠΠ το Βελιγράδι έγινε η πρωτεύουσα του νέου κράτους των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων με το όνομα Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας.
Κατά τον ΒΠΠ έμεινε υπό γερμανική κατοχή και απελευθερώθηκε από τον Κόκκινο στρατό το 1944. Ο στρατάρχης Γιόσιπ Μπροζ Τίτο το 1945 ανακήρυξε τη νέα χώρα, με την ονομασία Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, η οποία διαλύθηκε το 2006. Σήμερα το Βελιγράδι είναι η πρωτεύουσα του ανεξάρτητου κράτους της Σερβίας και η μεγαλύτερη πόλη της χώρας με τον πληθυσμό της να είναι περίπου 2.000.000 κάτοικοι. Η ιστορία της ολόκληρη είναι χαραγμένη επάνω στα γοητευτικά της κτίρια, στις υπέροχες πλατείες αλλά και στα πάρκα με τα δεκάδες μνημεία ως ένδειξη ευγνωμοσύνης στους άνδρες που την υπερασπίστηκαν ή την διοίκησαν όλα αυτά τα χρόνια.
Ο αυτοκράτορας της βυζαντινής αυτοκρατορίας Κωνσταντίνος Α΄, γνωστός ως Μέγας Κωνσταντίνος γεννήθηκε στο Νις (Ναισσό) της σημερινής Σερβίας.
Ταξίδι στο Βελιγράδι
Το ταξίδι μας στο Βελιγράδι ήταν 5 ημερών αλλά η ξενάγηση μέσα στην πόλη διήρκεσε 3μιση μέρες. Με την ανάρτηση αυτή η οποία είναι προσωπική θα σας δώσω πληροφορίες για τα αξιοθέατα της πόλης και θα τα κατατάξω όπως εμείς τα επισκεφθήκαμε ανά ημέρα. Προσπαθήσαμε μετά από πολύ προσεκτική αναζήτηση να τα κατανείμουμε κατάλληλα ώστε να μην κάνουμε άσκοπες μετακινήσεις. Το μέσον μεταφοράς ήταν το δικό μας αυτοκίνητο οπότε δεν ταλαιπωρηθήκαμε καθόλου με τα ΜΜΜ (λεωφορεία, τραμ, τρόλεϊ), αφού το Βελιγράδι δεν διαθέτει μετρό.
Όσες πληροφορίες θέλετε να μάθετε για το ταξίδι σας στο Βελιγράδι θα τις πάρετε από την ανάρτηση: Πληροφορίες για ένα οδικό ταξίδι στο Βελιγράδι
Αξιοθέατα στο Βελιγράδι – ξενάγηση πρώτης ημέρας
Πλατεία Δημοκρατίας
Φτάσαμε μεσημεράκι στο Βελιγράδι ταξιδεύοντας από τη Θεσσαλονίκη και μετά από λίγης ώρας ξεκούραση και ανάσα από το 8ωρο ταξίδι μας δεν κρατιόμασταν πια άλλο μέσα. Το διαμέρισμα που είχαμε κλείσει για τη διαμονή μας ήταν πολύ κοντά στο κέντρο και έτσι ξεκινήσαμε με τα πόδια να πάμε στην Πλατεία Δημοκρατίας και να βολτάρουμε στον Πεζόδρομο Knez Mihailova. Αισθανόμασταν υπέροχα και η αίσθηση του ταξιδιού μας είχε δώσει φτερά. Προσπαθούσαμε να ρουφήξουμε το κάθε τι που βλέπαμε επάνω στη μεγάλη ομολογουμένως πλατεία με το να φωτογραφιζόμαστε για να αποτυπώσουμε την κάθε στιγμή. Κόσμος πηγαινοέρχονταν, τα παλιά κόκκινα τρόλεϊ περνούσαν αδιάκοπα ενώ πολλά νέα ζευγάρια κάθονταν στα σκαλιά του μνημείου είτε για να ξεκουραστούν είτε γιατί περίμεναν την παρέα τους.
Στην πλατεία υπάρχει και σταθμός φόρτισης κινητών συσκευών.
Η πλατεία Δημοκρατίας είναι ο τόπος συνάντησης των ντόπιων και φυσικά η αφετηρία των ξεναγήσεων για τους επισκέπτες της πόλης. Διαμορφώθηκε κατά το έτος 1886 και από εδώ ξεκινάει και ο διάσημος πεζόδρομος Knez Michailova που φτάνει έως και το φρούριο Kalemegdan. Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει ένα εντυπωσιακό μνημείο με το μπρούτζινο άγαλμα του πρίγκηπα Mihailo Obrenovic, έφιππο πάνω στο άλογό του. Γιατί το χέρι του πρίγκηπα δείχνει προς την Κωνσταντινούπολη; Μα γιατί ήταν αυτός που νίκησε τους Τούρκους, απελευθέρωσε τις τελευταίες 7 πόλεις μετά από πολλά χρόνια σκλαβιάς στους Οθωμανούς και τους καλούσε να φύγουν από την χώρα του.
Σήμερα στην πλατεία βρίσκονται δύο από τα διασημότερα κτίρια και αξιοθέατα της πόλης. Το Εθνικό Μουσείο και το Εθνικό Θέατρο. Το Εθνικό Μουσείο της Σερβίας είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο μουσείο της χώρας. Ιδρύθηκε το 1844 και περιλαμβάνει 34 συλλογές με πάνω από 400.000 εκθέματα. Το Εθνικό Θέατρο της Παλιάς πόλης του Βελιγραδίου χτίστηκε το 1868 με πρωτοβουλία του Πρίγκιπα Μιχαήλ και ήταν το βασικό κτίριο όταν σχεδιάστηκε η πλατεία. Δύο εντυπωσιακά κτίρια, σύμβολα της Σερβίας, του πολιτισμού και της παράδοσης, πραγματικά στολίδια της πλατείας.
Και τα δύο κτίρια της Πλατείας Δημοκρατίας το Εθνικό Μουσείο και το Εθνικό Θέατρο ανακηρύχθηκαν μνημεία Πολιτισμού Μεγάλης Σημασίας και προστατεύονται από τη Δημοκρατία της Σερβίας.
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΦΤΙΑΞΑΜΕ ΣΤΟ INSTAGRAM ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ SPOTS ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
Πεζόδρομος Knez Mihailova
Κάποια στιγμή επιτέλους είπαμε να συνεχίσουμε τη βόλτα μας και από την πλατεία Δημοκρατίας και από τον μικρό πεζόδρομο Republike τον γεμάτο καφετέριες μπήκαμε στην Knez Mihailova, έναν από τους ομορφότερους δρόμους στο Βελιγράδι. Πρόκειται για έναν πεζοδρομημένο δρόμο, ο οποίος προστατεύεται ως ένας από τους παλαιότερους δρόμους της πρωτεύουσας.
Η βόλτα μας στον πεζόδρομο ήταν απολαυστική! Πολλά και εντυπωσιακά κτίρια κατά μήκος του δρόμου δείχνουν το παρελθόν της πόλης αφού είναι χτισμένα στα τέλη του 19ου αι. και της χαρίζουν μια νοσταλγική νότα.
Ένα από τα πιο όμορφα κτίρια του πεζόδρομου είναι το κτίριο της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών. Στο σημείο αυτό στο μέσον του πεζόδρομου βρίσκεται μια μικρή μεταλλική πυραμίδα. Ίσως από τους πολλούς να περνάει απαρατήρητη, όμως εσείς κάντε μια στάση και φωτογραφηθείτε. Είναι το σημείο μηδέν του Βελιγραδίου, το κέντρο της πόλης, όπου αναγράφονται και οι συντεταγμένες του σημείου αυτού.
Ξέρετε που βρίσκεται το σημείο μηδέν στην Αθήνα από όπου μετρούνται όλες οι χιλιομετρικές αποστάσεις; ΣΤΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΟ ΑΘΗΝΩΝ
Ο πεζόδρομος σήμερα φημίζεται για τα εκατοντάδες εμπορικά καταστήματα, τα πολλά βιβλιοπωλεία του (εντυπωσιακό!) αλλά και για τις δεκάδες καφετέριες και εστιατόρια που βρίσκονται σε αυτόν και στα πλαϊνά δρομάκια. Παντού ανακαλύπταμε καλλιτέχνες του δρόμου είτε να χορεύουν είτε να ζωγραφίζουν είτε να παίζουν μουσική. Και όλοι εμείς μονάδες του όλου συνόλου περπατούσαμε ανέμελα και ακολουθούσαμε το πλήθος μέχρι το τέλος της διαδρομής ώσπου φτάσαμε στο μεγάλο πάρκο της πόλης και στο φρούριο Kalemegdan
Ο Καθεδρικός Ναός του Βελιγραδίου
Πριν περάσουμε όμως στο πάρκο Kalemegdan μπήκαμε στα κάθετα στενάκια της Knez Mihailova για να επισκεφθούμε στη συνοικία Kosancicev venac τον Καθεδρικό Ναό του Βελιγραδίου του Αγίου Μιχαήλ και το Πατριαρχείο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με το εντυπωσιακό χρυσό ψηφιδωτό του Αγίου Ιωάννη στην πρόσοψη. Δυστυχώς το Πατριαρχείο ήταν κλειστό οπότε δεν το επισκεφθήκαμε, όμως μας αποζημίωσε για τη διαδρομή που κάναμε το εντυπωσιακό εσωτερικό του Καθεδρικού Ναού που αντικρίσαμε.
Επισκεφθείτε και Νόβι Σαντ την όμορφη πόλη της Σερβίας : 2 μέρες στο Νόβι Σαντ της Σερβίας
Φρούριο Kalemegdan
Όταν πια ο μεγάλος πεζόδρομος έφτασε στο τέλος του φάνηκε μπροστά μας το μεγάλο πάρκο της πόλης και το φρούριο Kalemegdan που στέκεται στην κορυφή του λόφου, ύψους 125 μέτρων, στην συμβολή των ποταμών του Δούναβη και του Σάββα. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το φρούριο Kalemegdan ήταν από τα πιο όμορφα και ενδιαφέροντα αξιοθέατα που είδαμε στο Βελιγράδι.
Το Φρούριο Kalemegdan έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Πολιτισμού Εξαιρετικής Σημασίας από το 1979 και αποτελεί το πιο επισκέψιμο αξιοθέατο του Βελιγραδίου. Υπολογίζεται πως το επισκέπτονται πάνω από 2.000.000 επισκέπτες το χρόνο.
Το πάρκο που το περιβάλλει είναι και ένα από τα ομορφότερα και μεγαλύτερα πάρκα του Βελιγραδίου, μια όαση πρασίνου στην καρδιά της πόλης. Περιλαμβάνει κατάφυτες διαδρομές, ποδηλατόδρομους, ζωολογικό κήπο, χώρους ξεκούρασης και το Πολεμικό Μουσείο. Όλο το πάρκο που περιβάλλει το κάστρο ήταν άψογα διατηρημένο με πολλές όμορφες γωνιές και λουλουδιασμένα παρτέρια. Εδώ συναντήσαμε και ένα εντυπωσιακό μνημείο προς τιμή της Γαλλίας και των Γάλλων στρατιωτών που βοήθησαν τους Σέρβους κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το πανέμορφο φρούριο Kalemegdan είναι ανοιχτό όλο το 24ωρο!
Συνέχισε ο χώρος να μας εκπλήσσει καθώς περνούσαμε από πύργους, μικρές γέφυρες, πύλες, ψηλά τείχη και ανηφορικά σκαλοπάτια έως ότου φτάσαμε στο μεγάλο πλάτωμα με το επιβλητικό μνημείο Victor. Ένα μνημείο ύψους 14 μέτρων που απεικονίζει έναν γυμνό άντρα να κρατάει στο χέρι του ένα περιστέρι.
Όλος ο λόφος για να τον περπατήσετε χρειάζεστε αρκετό χρόνο εκτός και αν κάνετε όπως εμείς τη διαδρομή έως το άγαλμα του Νικητή. Προτιμήστε να την κάνετε λίγο πριν τη δύση του ήλιου για να μπορέσετε να βγάλετε όμορφες φωτογραφίες, να έχετε σύμμαχο τη βραδινή δροσιά αλλά και να απολαύσετε και την όμορφη νυκτερινή θέα με φωτισμένη την πόλη και τη γέφυρα Μπράνκο που φωτίζεται με τα χρώματα της σημαίας του Βελιγραδίου. Η θέα από εκεί ψηλά ήταν μοναδική, καθώς μπορούσαμε να δούμε το σημείο που ενώνονται τα δύο ποτάμια, ο παραπόταμος Σάβος και ο μεγάλος και πλατύς Δούναβης.
Η συμβολή των ποταμών Σάβα και Δούναβη ήταν πάντα ένα κομβικό σημείο και χρειαζόταν ένα φρούριο για την άμυνα της πόλης που είχε χτιστεί στις όχθες των ποταμών. Για το λόγο αυτό το φρούριο Kalemegdan χτισμένο αρχικά από το 279 π.Χ. ήταν ουσιαστικά τα παλιά τείχη της πόλης όπου για αιώνες ο πληθυσμός της ζούσε εντός των τειχών του. Κατόπιν οι Ρωμαίοι χτίσανε αρχικά ένα παλάτι και κατά τον 15ο αι. ένας Σέρβος ηγέτης το οχύρωσε. Έχουν γίνει σε αυτό πολλές μεγάλες μάχες και στο πέρασμα των αιώνων ανακατασκευάστηκε ξανά και ξανά, κάθε φορά με την αντίστοιχη αρχιτεκτονική τεχνική της εκάστοτε περιόδου.
Ο Πύργος Νεμπόισα, που βρίσκεται σε μια από τις εισόδους του φρουρίου από την πλευρά του ποταμού Δούναβη, χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή επί Τουρκοκρατίας και εκεί εκτελέστηκε ο Ρήγας Φεραίος ο Βελεστινλής.
Ξενάγηση δεύτερης ημέρας
Νέο Βελιγράδι
Τη δεύτερη μέρα είχαμε αποφασίσει να αφήσουμε την παλιά πόλη του Βελιγραδίου και να περάσουμε στην απέναντι πλευρά του Σάβου ποταμού, για να ξεναγηθούμε στο Νέο Βελιγράδι και στην περιοχή Ζέμουν που βρίσκεται από την πλευρά του Δούναβη. Περάσαμε τη γέφυρα Γκαζέλα από την οποία περνάει ο αυτοκινητόδρομος Ε75 και κάναμε μια οδική περιήγηση στις γειτονιές του Νέου Βελιγραδίου με την αρχιτεκτονική των κτιρίων του να φέρνει κάτι μεταξύ δυτικού και πρώην σοβιετικού κόσμου. Εδώ στην επέκταση του Βελιγραδίου είχαν χτιστεί ομοιόμορφες πανύψηλες πολυκατοικίες μέσα σε οικοδομικά τετράγωνα, τα λεγόμενα blog επί σοβιετικού καθεστώτος.
Το Βελιγράδι έχει 7 γέφυρες πάνω από τον ποταμό Σάββο. Οι τρεις κύριες που συνδέουν την παλιά πόλη με το Νέο Βελιγράδι είναι η γέφυρα Άντα, η γέφυρα Μπράνκο και η γέφυρα Γαζέλα
Η περιοχή μας εντυπωσίασε από το πολύ πράσινο που έχει και από την τεράστια ανάπτυξη με τα νέα μοντέρνα κτίρια του. Έχει γίνει το νέο οικονομικό κέντρο του Βελιγραδίου, η κύρια επιχειρηματική περιοχή της χώρας με μια σειρά εγκαταστάσεων, όπως ξενοδοχεία, κτίρια γραφείων, αθλητικές εγκαταστάσεις, (Αρένα Βελιγραδίου), μουσείο, θέατρο, πανεπιστήμιο, σχολές και μεγάλα εμπορικά κέντρα όπως το Usce και Delta City. Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι πως δεν έχει καμία εκκλησία.
Η περιοχή Zemun και ο Πύργος Gardos στο Νέο Βελιγράδι
Μετά από μια όμορφη διαδρομή στους δρόμους του Νέου Βελιγραδίου φτάσαμε στην περιοχή του Ζέμουν. Το Ζέμουν ήταν κάποτε μια ξεχωριστή ανεξάρτητη πόλη που ανήκε στην Αυστροουγγαρία, αλλά μετά τον ΑΠΠ ενσωματώθηκε στο τότε Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας. Σήμερα είναι ένα όμορφο προάστιο ενωμένο με το Βελιγράδι χτισμένο μπροστά στην όχθη του Δούναβη που στο σημείο αυτό γίνεται ακόμη πλατύτερος αφού προηγουμένως είχε ενωθεί με τα νερά του Σάβου. Όλη η ακτογραμμή είναι γεμάτη με καφετέριες, εστιατόρια και ψαροταβέρνες καλυμμένες κάτω από τη σκιά των πελώριων πλατανιών, ιδανικά σημεία για στιγμές απόλαυσης, δροσιάς και ηρεμίας.
Έγραφε το διαφημιστικό φυλλάδιο που πήραμε από την επίσκεψή μας στον Πύργο Gardos: Ο Πύργος της χιλιετίας χτίστηκε το 1896 με την παλαιότερη διατηρητέα οχύρωση του 14ου αι. στο λόφο Γάρδος ακριβώς πάνω από τη δεξιά όχθη του Δούναβη. Αυτό είναι το μέρος όπου μπορούν να εντοπιστούν τα απομεινάρια των οικισμών από τη νεολιθική εποχή μέχρι σήμερα για 7000 χρόνια. Ο πύργος ύψους 36 μέτρων ήταν χτισμένος στο περίοπτο σημείο του λόφου που επηρέασε τις ιστορικές του λειτουργίες από τον φύλακα της πόλης μέχρι τη σκοπιά και τη θερινή κατοικία.
Αρχίσαμε να ανηφορίζουμε τα μικρά λιθόστρωτα δρομάκια με τα χαμηλά σπιτάκια της παλιάς εποχής που ομολογώ ήταν αρκετά κουραστική διαδρομή. Στην επιστροφή σας προτείνω να κατεβείτε από τον μικρό δρόμο με τα σκαλοπάτια. Είναι πιο γραφικός και πιο γρήγορος.
Η ανηφορική μας διαδρομή στο Ζέμουν βέβαια είχε και έναν σκοπό εκτός από το δούμε μόνο την περιοχή. Ήταν να φτάσουμε στον Πύργο Γκάρντος, το σήμα κατατεθέν του Ζέμουν που είναι κατασκευασμένος από ψαμμίτη και έχει ύψος 36 μέτρα και διάμετρο 18 μέτρα (εσωτερικά είναι μόνο 6 μέτρα). Ο Πύργος είναι επισκέψιμος με ένα μικρό εισιτήριο.
Ο πύργος Gardos ή Millennium Tower σήμερα είναι προστατευόμενο μνημείο.
Το Zemun είναι μια μικρή παραδουνάβια πόλη μέσα στην πόλη και βρίσκεται στη λίστα με τα αξιοθέατα του Βελιγραδίου. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε την ανάρτηση: Ζέμουν, η γραφική γειτονιά του Βελιγραδίου με τον Πύργο Gardos
Ναός του Αγίου Σάββα
Ο Ναός του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι μας καθήλωσε από την πρώτη ματιά λόγω του μεγέθους του. Εξωτερικά είναι καλυμμένος με ολόλευκο μάρμαρο και εντυπωσιακά χρυσά ψηφιδωτά πάνω από τις τρεις πύλες του. Εντυπωσιαστήκαμε από τον ναό εξωτερικά όμως δεν μπορούσαμε να φανταστούμε το τι θα βλέπαμε όταν θα μπαίναμε στο εσωτερικό του και πόσο μεγάλη θα ήταν η έκπληξη όλων μας.
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Σάββα (Hram Svetog Save) σήμερα είναι ο μεγαλύτερος Ορθόδοξος Ναός των Βαλκανίων και ένας από τους μεγαλύτερους Ορθόδοξους Ναούς στον κόσμο!
Πραγματικά με λόγια δεν είμαι σε θέση να σας περιγράψω τη εικόνα που αντικρίσαμε και το δέος που αισθανθήκαμε. Το μόνο που έχω να πω είναι πως ο ναός είναι ολόχρυσος, υπερβολικά πολύ μεγάλος, σε αυτό συντελεί και στο ότι ο Ναός είναι κενός εσωτερικά. Οι πρώτες λέξεις που ξεστομίσαμε όταν μπήκαμε μέσα στον Άγιο Σάββα ήταν αστραφτερός, χρυσός, εκθαμβωτικός!!! Όλες οι αγιογραφίες είναι δουλεμένες με ψηφίδες χρυσές που δίνουν στον Ναό μια εκτυφλωτική λάμψη. Ο δε πολυέλαιος με τις 12 εικόνες που βρίσκεται στο κέντρο και ο τρούλος με το μεγάλο ψηφιδωτό του Χριστού τραβάει την προσοχή όλων.
Ο Ναός βρίσκεται στο κέντρο του Βελιγραδίου και λόγω του μεγέθους του είναι ορατός από διάφορα μέρη της πόλης. Λέγεται πως είχε χτιστεί μια εκκλησία, στο σημείο που κάηκαν τα λείψανα του Αγίου, που ήταν ο ιδρυτής της Σέρβικης Ορθόδοξης εκκλησίας, από τον 13ο αιώνα, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Το μεγάλο ψηφιδωτό με την Παναγία την Πλατυτέρα στην αψίδα του ιερού βήματος θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ψηφιδωτά στον κόσμο και είναι αντίγραφο της Παναγίας στην Αγιά Σοφιά της Κωνσταντινούπολης.
Η εσωτερική διακόσμηση του Ναού κατατάσσει τον Άγιο Σάββα στον έκτο μεγαλύτερο ναό στον κόσμο, μετά τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, τον Καθεδρικό Ναό της Σωτηρίας του Λαού στο Βουκουρέστι, τη Βασιλική του Εθνικού Ναού της Αμόλυντης Σύλληψης στην Ουάσινγκτον, τη Βασιλική της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Έστεργκομ και τον Καθεδρικό του Βερολίνου.
Για ένα road trip στα παραδουνάβια χωριά της Ουγγαρίας ώστε να επισκεφθείτε τη Βασιλική της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Έστεργκομ διαβάστε εδώ : Τα Παραδουνάβια Χωριά της Ουγγαρίας
Η Νέα Εκκλησία άρχισε να χτίζεται το 1895, 300 χρόνια μετά το κάψιμο του λειψάνου του Αγίου Σάββα (1595) από τον Οθωμανό μέγα βεζίρη Σινάν Πασά. Λόγω των βαλκανικών πολέμων και του ΑΠΠ οι εργασίες στο ναό σταμάτησαν ώσπου το 1935 ξεκίνησε και πάλι η κατασκευή του. Ο Ναός ολοκληρώθηκε μόλις το 1989 όταν εγκαταστάθηκε ο θόλος βάρους 4.000 τόνων που είχε κατασκευαστεί σε εξωτερικό χώρο και στην κορυφή του τοποθετήθηκε ένας χρυσός σταυρός ύψους 12 μέτρων. Ο Ναός έχει ύψος 65 μ. διαθέτει 4 καμπαναριά με 49 καμπάνες και στο εσωτερικό του χωράνε 10.000 άτομα! Η είσοδος στο Ναό είναι ελεύθερη.
Διαβάστε το Ταξίδι στη Βουδαπέστη και θα πάρετε όλες τις πληροφορίες για μια πλήρη ξενάγηση στην Βουδαπέστη
Η προκυμαία Beton Hala – Κρουαζιέρα στον Δούναβη
Στις όχθες του ποταμού Σάβο, στην περιοχή Σαβαμάλα, βρίσκεται η νέα προκυμαία Μπέτον Χάλα (Beton Hala ή Sava Promenade) μήκους 1,8 χλμ. Η περιοχή ήταν τα προηγούμενα χρόνια μια βιομηχανική συνοικία που έχει μετατραπεί σήμερα σε μια δημοφιλή περιοχή βόλτας και διασκέδασης. Μπορείτε να την επισκεφθείτε για να περπατήσετε στον μεγάλο πεζόδρομο δίπλα στο ποτάμι ή να καθίσετε σε ένα από τα πολλά παραλιακά καφέ, μπαρ ή εστιατόρια για ποτό ή φαγητό. Από την αποβάθρα αναχωρούν ποταμόπλοια που διοργανώνουν περιηγήσεις στο ποτάμι διάρκειας μιάμισης ώρας
Πρότασή μου είναι να κάνετε μια μίνι κρουαζιέρα στον Δούναβη ποταμό για να απολαύσετε την πόλη μέσα από τα ποτάμια της. Δυστυχώς εμείς δεν μπορέσαμε να κάνουμε αυτήν την κρουαζιέρα, διότι το πλοίο με ανοιχτό το επάνω μέρος του λειτουργούσε μόνο Παρασκευή και Σαββατοκύριακο, που εμείς είχαμε φύγει. Μας πρότειναν ένα κλειστό πλοίο που έκανε τις κρουαζιέρες όλη την εβδομάδα αλλά απορρίψαμε την πρόταση γιατί δεν θα μπορούσαμε να φωτογραφήσουμε όλα όσα βλέπαμε.
Μπορείτε να κλείσετε το εισιτήριο σας μέσω του Ανθομέλι και από την πλατφόρμα Get Your Guide.
Η Συνοικία Skadarlija και ο δρόμος Skadarska
Το βράδυ της δεύτερης μέρας στο Βελιγράδι το πρόγραμμά μας έγραφε ξενάγηση στην περιοχή Skadarlija. Για καλή μας τύχη το σπίτι που μέναμε στο Βελιγράδι ήταν σε απόσταση αναπνοής από την πιο γραφική και μποέμικη γειτονιά της πόλης και τον δρόμο Skadarska. Από μακριά τα φωτάκια μαρτυρούσαν το κάτι διαφορετικό που θα βλέπαμε σε αυτήν την περιοχή. Και πραγματικά δεν πέσαμε έξω. Ό,τι είχαμε ακούσει ή διαβάσει για αυτόν τον μικρό δρόμο με το όνομα Skadarska ήταν πολύ λίγα. Η μαγεία, τα χρώματα, ο φωτισμός, οι μουσικές, το περιβάλλον και οι φωνές όλων μας τύλιξαν σε ένα σύννεφο εξωπραγματικό. Αλήθεια δεν περιμέναμε να αισθανθούμε έτσι.
Στην οδό Skadarska, στο πλακόστρωτο αυτό δρομάκι που έδωσε την ονομασία του στην περιοχή Σκαντάρλιγια (Skadarlija), τον περασμένο αιώνα σύχναζαν λογοτέχνες, καλλιτέχνες και ποιητές και ήταν το κέντρο του μποέμικου Βελιγραδίου. Τη σημερινή εποχή ο μικρός αυτός δρόμος μήκους μόνο 400 μέτρων είναι ένα από τα διάσημα αξιοθέατα της πόλης.
Η Skadarska όπως διαπιστώσαμε είναι ένα λιθόστρωτο δρομάκι γεμάτο από κόσμο κάθε ηλικίας και γεμάτο από ήχους σέρβικων τραγουδιών. Οι μπάντες τριών ή τεσσάρων ατόμων με κιθάρες, ακορντεόν και νταβούλια τραγουδούσαν σε κάθε τραπέζι δίνοντας το σήμα της διασκέδασης και της απόλαυσης. Είναι γεμάτο από ταβερνάκια και εστιατόρια που όλοι τρώνε παραδοσιακό φαγητό και διασκεδάζουν ή απολαμβάνουν το ποτό τους στα μπαρ.
Η περιοχή προστατεύεται ως μία πολιτιστική-ιστορική περιοχή όπου παίζεται η παραδοσιακή μουσική της Παλιάς Πόλης και βρίσκονται εκεί μερικά από τα καλύτερα και παλαιότερα παραδοσιακά εστιατόρια του Βελιγραδίου, που ονομάζονται στα Σερβικά “καφάνα“ και ανάγονται σε εκείνη την περίοδο (τέλος του 19ου αι. και αρχές του 20ου αι.).
Τα ψηλά δέντρα που ξεπετάγονταν από όλες τις γωνιές και τα δεκάδες φώτα (χαμηλός και κιτρινωπός φωτισμός) δημιουργούσαν ένα ειδυλλιακό σκηνικό. Τα ιστορικά κτήρια του μικρού αυτού δρόμου έχουν παραμείνει όπως παλιά, αλλά οι ψηλοί τους τοίχοι έχουν ζωγραφιστεί με γκράφιτι κάτι που μας εξέπληξε πολύ θετικά γιατί έκαναν τη γειτονιά ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και όμορφη.
Ξενάγηση τρίτης ημέρας
Ο Οίκος των Λουλουδιών και το Μουσείο της Γιουγκοσλαβίας
Η τρίτη ημέρα ξενάγησης μας επιφύλασσε και αυτή εκπλήξεις. Το πρωί κατευθυνθήκαμε προς την περιοχή των Μουσείων που είχαμε προγραμματίσει να επισκεφθούμε. Στο μεγάλο πράσινο πάρκο με τα μεγάλα δέντρα και τα πάμπολλα αγάλματα, μεταξύ ων οποίων και το μεγάλο μπρούτζινο άγαλμα του στρατάρχη Τίτο, βρίσκεται το Μουσείο της Γιουγκοσλαβίας, που αποτελείται από τρία μέρη, το Μουσείο της 25ης Μαΐου, το Παλιό Μουσείο και το Μαυσωλείο του Τίτο (Οίκος των Λουλουδιών).
Επισκεφθήκαμε τον Οίκο των Λουλουδιών που ουσιαστικά είναι ο τάφος του Josip Broz Tito και της γυναίκας του, που ήταν ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Ο Οίκος των Λουλουδιών χτίστηκε το 1975, πέντε χρόνια πριν τον θάνατο του Τίτο και ήταν το μέρος όπου εργαζόταν και ξεκουραζόταν και είχε ζητήσει ο ίδιος να γίνει και ο τόπος ταφής του
Στον ίδιο χώρο γίνεται και ένα φωτογραφικό πέρασμα με τις σημαντικότερες στιγμές από τη ζωή του πρώην Γιουγκοσλάβου προέδρου. Ακόμα εκτίθενται και πολλά προσωπικά του αντικείμενα, όπως και το υπέροχο σκαλιστό γραφείο του με τη βιβλιοθήκη. Για να επισκεφθούμε το Μαυσωλείο και τα Μουσεία το εισιτήριο είναι ενιαίο. Η είσοδος στον Οίκο των Λουλουδιών είναι αυστηρή και περάσαμε από μπάρες.
Το Μουσείο της Γιουγκοσλαβίας είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μουσείο που μας αποκάλυψε μέσα από τα πάνω από 75.000 αντικείμενα την τεράστια ιστορία αυτού του τόπου κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Ιδιαίτερα μεγάλη είναι και η συλλογή των δώρων που δόθηκαν στον Τίτο από όλους τους ηγέτες του κόσμου κατά τη διάρκεια της προεδρίας του και πολλά αντικείμενα από την εποχή της Γιουγκοσλαβίας που υπήρξε ένα από τα πιο πολυπολιτισμικά κράτη σε ολόκληρη την ιστορία της Ευρώπης
Το Μουσείο της 25ης Μαΐου στεγάζεται σε ένα πολύ μοντέρνο κτίριο και είναι ένα διαδραστικό μουσείο όπου επιλέγονται να εκτίθενται ανά διαστήματα διάφορες συλλογές. Όταν το επισκεφθήκαμε μας παραξένεψαν καταρχήν τα εκθέματα αλλά μετά καταλάβαμε πως πρόκειται για ένα μύθο του σκαντζόχοιρου και της αλεπούς που η διήγησή του γινόταν με αντικείμενα αλληγορικά.
Το νησί Ada Ciganlija
Ξέρετε πως το Βελιγράδι έχει και παραλία; Εάν όχι, τότε σας διαβεβαιώ πως έχει και μάλιστα σε απόσταση 3 χλμ. από το κέντρο του Βελιγραδίου. Είχαμε μεγάλη περιέργεια να πάμε και να δούμε την πλαζ για την οποία είχαμε διαβάσει τόσα πολλά. Για να πω την αλήθεια δεν περιμέναμε πως τα νερά θα ήταν πεντακάθαρα και πως θα βλέπαμε τόσους ανθρώπους να κολυμπούν. Γιαυτό αν και είχαμε μαγιό στις βαλίτσες μας, δεν τα είχαμε πάρει μαζί μας για να κάνουμε και μια βουτιά. Τώρα θα είχαμε να λέμε πως κολυμπήσαμε και στα νερά του ποταμού Σάβο!
Το καταπράσινο νησάκι Ada Ciganlija που βρίσκεται στη δεξιά όχθη του Σάβου ποταμού συνδέεται με δύο ανυψωμένες οδούς, και στο ενδιάμεσον δημιουργείται μια τεχνητή λίμνη, η λεγόμενη “θάλασσα του Βελιγραδίου”. Όσοι θέλουν μπορούν να κάνουν το μπάνιο τους εντός περιφραγμένης περιοχής του ποταμού, ενώ οι πιο θαρραλέοι μπορούν να ανοιχτούν και έξω από αυτήν.
Το Ada Ciganlija είναι ένα νησί του ποταμού Σάβο και είναι η «Θάλασσα του Βελιγραδίου». Η πλαζ συγκαταλέγεται στα τοπ αξιοθέατα της πόλης και ο αριθμός των επισκεπτών-κολυμβητών μπορεί να ξεπερνάει τους 100.000 τη μέρα.
Στις όχθες της λίμνης υπάρχει οργανωμένη «παραλία» με χαλικάκι, για ένα απολαυστικό μπάνιο τις μέρες του καλοκαιριού. Εκτός από το κολύμπι μπορεί κανείς να κάνει μέσα στην λίμνη και πολλές άλλες αθλητικές δραστηριότητες. Στο νησί υπάρχουν και πολλά γήπεδα. Ένα ιδανικό μέρος για οικογενειακά πικνίκ, για βόλτες με τα πόδια ή το ποδήλατο. Υπάρχουν επίσης πολλές καφετέριες για καφέ ή ένα ελαφρύ φαγητό αλλά και καντίνες για fast food.
Φαγητό στο Docker Brewery & Beer Carden
Το Βελιγράδι φημίζεται για την έντονη νυχτερινή ζωή του. Σε όλη την πόλη βρίσκονται κλαμπ, που είναι ανοιχτά μέχρι τα ξημερώματα. Έτσι και εμείς μετά από προτροπή της Κάλης πήγαμε τελευταία ημέρα για διασκέδαση στην περιοχή, που βρίσκεται προς τις όχθες του Δούναβη, με τα πολλά μπαρ και τα μπιστρό για την οποία είχε πάρει τις καλύτερες πληροφορίες. Τα μπαράκια έπαιζαν δυνατή μουσική και όλοι έξω χόρευαν και έπιναν το ποτό τους. Εμείς επιλέξαμε να καθίσουμε στον υπαίθριο χώρο της διάσημης μπυραρίας Docker Brewery & Beer Carden, εξ άλλου ήταν και η αρχική επιλογή μας, που ήταν πιο ήσυχα και απολαύσαμε το φαγητό μας και τις μπύρες μας παρέα με πολλούς νέους Σέρβους.
Εμείς πήγαμε με το αυτοκίνητό μας, όμως εσείς εάν θέλετε να περπατήσετε ουσιαστικά είναι μια ευθεία περίπου 1 χλμ., από την πλατεία Δημοκρατίας. Πάρτε την οδό Francuska, κατόπιν την οδό Zorza Klemansoa και θα έχετε φτάσει
Προτάσεις και για άλλα αξιοθέατα του Βελιγραδίου
Δεν ήταν δυνατόν να δούμε μέσα σε τέσσερις μέρες όλα τα αξιοθέατα του Βελιγραδίου. Είδαμε όμως τα πιο σημαντικά. Οι επιπλέον προτάσεις για αξιοθέατα που θα σας κάνω είναι όσες είχαμε στις δικές μας λίστες και δεν μπορέσαμε να τα δούμε. Να διευκρινίσω βέβαια, πως εν γνώσει μας δεν τα είδαμε όλα, γιατί περάσαμε και κάποιες ώρες στα μεγάλα εμπορικά κέντρα της πόλης για ψώνια και για γρήγορο φαγητό. Καλά τα αξιοθέατα, αλλά καλύτερο ακόμη το shopping therapy!!
Στο Get Your Guide θα βρείτε πολλές οργανωμένες ξεναγήσεις από ντόπιους ξεναγούς. Επιλέξτε ποια σας ταιριάζει.
1. Μουσείο Nikola Tesla
Είναι ένα μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Nikola Tesla του μεγάλου αυτού εφευρέτη που το όνομα του έχει μείνει χαραγμένο με χρυσά γράμματα όχι μόνο στην ιστορία της Σερβίας, αλλά και στην ιστορία της τεχνολογικής εξέλιξης ολόκληρης της ανθρωπότητας. Ένα πολύ ενδιαφέρον μουσείο που αξίζει να το επισκεφθείτε ειδικά εάν έχετε και τα παιδιά σας μαζί.
Ο Τesla υπήρξε ο άνθρωπος στον οποίο χρωστάμε την εφεύρεση των μαγνητικών πεδίων και του εναλλασσόμενου ρεύματος. Η ανάπτυξη του τριφασικού συστήματος μετάδοσης της ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησε και στην ανάπτυξη της τεχνολογίας του ραδιοφώνου. Το 1960 προς τιμήν του ονόμασαν τη μονάδα έντασης του μαγνητικού πεδίου Tesla.
2. Ανάκτορα
Ούτε ένα, ούτε δυο, ούτε τρία, τα παλάτια του Βελιγραδίου που μαρτυρούν την πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη που είχε η Σερβία από την ανεξαρτησία της το 1878 (η Μπελ επόκ της Ευρώπης) έως το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην ελιτίστικη περιοχή Dedinje βρίσκονται το Βασιλικό και το Λευκό Παλάτι αρκετά μακριά από το κέντρο του Βελιγραδίου και νομίζω πως χρειάζεστε ξεναγό για την επίσκεψή σας.
Όμως στο ιστορικό κέντρο και επί της μεγάλης οδού Kralja Milana (είναι ο δρόμος που θα σας οδηγήσει στον Ναό του Αγίου Σάββα) σταματήστε να δείτε τα δύο υπέροχα Ανάκτορα. Το Παλιό ανάκτορο που ήταν βασιλικό ανάκτορο και σήμερα στεγάζει το Δημαρχείο της πόλης και το Νέο Ανάκτορο που σήμερα είναι η έδρα του Προέδρου της Σερβίας. Και τα δύο επιβλητικά Ανάκτορα περιβάλλονται από όμορφους κήπους και αξίζουν την επίσκεψή σας.
3. Rusevine bombardovanja
Στο Βελιγράδι υπάρχει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο που είχε δεχθεί τους βομβαρδισμούς από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και ακόμα και σήμερα παραμένει μισογκρεμισμένο. Τα κτίρια παρέμειναν ακριβώς όπως τότε για να θυμίζουν τόσο στους ντόπιους όσο και στους τουρίστες, το άσχημο παρελθόν που έζησε η πόλη από την βιαιότητα του πολέμου. Βρίσκονται στη λεωφόρο Kneza Milosa.
4. Η Οδός Strahinjića Bana στην περιοχή Ντόρτσολ
Η περιοχή Ντόρτσολ κάποτε ήταν σημαντικό εμπορικό σταυροδρόμι μεταξύ Τουρκίας, Αυστρίας, Βουλγαρίας και Βενετίας. Σήμερα είναι μια ζωντανή και μοντέρνα γειτονιά που είναι συγκεντρωμένες οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα φινετσάτα καταστήματα που την κάνουν την πιο εκσυγχρονισμένη γωνιά του Βελιγραδίου τόσο από εμπορικής όσο και από αρχιτεκτονικής άποψης. Η νυχτερινή ζωή διαρκεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες γιατί στον πιο όμορφο δρόμο Strahinjica Bana, βρίσκονται αμέτρητα μοντέρνα καφέ, μπαρ και εστιατόρια για όσους αποζητούν μια ιδιαίτερη βραδιά στο Βελιγράδι.
Πληροφορίες για ένα οδικό ταξίδι Ελλάδα-Βουδαπέστη θα πάρετε από την ανάρτηση (έγγραφα, διόδια, πάρκινγκ, διαμονή, συνάλλαγμα κ. άλ.): Πως θα κάνετε ένα οδικό ταξίδι Θεσσαλονίκη-Βουδαπέστη
Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook
Στο σημείο αυτό έφτασε στο τέλος του το δικό μας ταξίδι στο Βελιγράδι που μας άφησε τις πιο αξέχαστες αναμνήσεις. Μπορεί ως προορισμός να μην βρισκόταν καταρχήν στην κορυφή των ταξιδιωτικών μας προτιμήσεων όμως η γνώμη μας άλλαξε μετά από το ταξίδι αυτό. Η φυσική του ομορφιά, τα μεσαιωνικά κτίρια, τα μουσεία, οι μεγαλοπρεπείς ναοί και όλα τα άλλα αξιοθέατα που είδαμε συνετέλεσαν σε αυτό.
Εάν δεν έχετε επισκεφθεί ακόμα το Βελιγράδι, σας προτείνω να το βάλετε άμεσα στη λίστα των ταξιδιών σας και ελπίζω μετά από όλες τις πληροφορίες που σας έδωσα να περάσετε τόσο τέλεια, όσο περάσαμε και εμείς.
Με αγάπη μαμά Μαρία από το Ανθομέλι
Pin it for later
Ακολουθήστε το Ανθομέλι στο Facebook, στο Instagram και γίνετε μέλη της ταξιδιωτικής μας ομάδας Ταξίδια με το Ανθομέλι στο Facebook.
Εξαιρετική ανάρτηση και πραγματικά εγώ που το έζησα μαζί σας να σου πω ότι δεν παρέλειψες τίποτα! Το βελιγράδι αξίζει την επίσκεψη των αναγνωστών μας!